1、2020-2021学年山西省实验中学高一下学期第二次月考英语试题考试时间: 90分钟。试卷满分:100分。第一部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分) 阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AVenice International Film FestivalThe Venice International Film Festival takes place every year in late August or early September at the historic Palazzo del Cinema, in
2、Venice, Italy; its main award is the Golden Lion.Cannes International Film FestivalThe Cannes International Film Festival is a famous film festival. It has been held annually in Cannes, in the south of France, since 1946 with a few exceptions. Given massive media exposure, the festival is attended b
3、y many film stars and is a popular venue for film producers to launch their new films and attempt to sell their works to the distributors who come from all over the globe.The most famous award given out at Cannes is the Golden Palm for the best film; this is sometimes shared by multiple films in one
4、 year.Academy AwardsThe Academy Awards are the most prominent film award in the United States. The awards are granted by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences Academy Awards are nicknamed Oscars, which is also the nickname of the statuette (小雕像). The name is said to have been born when Mar
5、garet Herrick saw the statuette on a table and said, It looks just like my uncle Oscar!Berlin International Film FestivalIt is one of the A festivals in Europe. The Berlin International Film Festival, also called the Berlinale, is held annually in February and started in 1951 after an initiative of
6、the American, who was stationed in part of the city after World War . The jury (评审团) always place special emphasis on representing films from all over the world. The awards are called Golden and Silver Bears (as the Bear is the symbol of Berlin).1. Which award can be shared by multiple films in one
7、year?A. The Academy Awards.B. The Golden Palm.C. The Golden Lion.D. The Golden and Silver Bears.2. Which of the following statements about Oscars is NOT true?A. Its an award in France.B. Its also the nickname of the statuette.C. Its the nickname of the Academy Awards.D. It got its name because Marga
8、ret said the statuette looked like her uncle.3. The awards for Berlin International Film Festival are called Golden and Silver Bears because_.A. it looks like a bearB. the bear is rare in BerlinC. the bear is the symbol of BerlinD. it is made up of bear fur【答案】1. B 2. A 3. C【解析】【分析】这是一篇应用文。文章介绍了四个著名
9、的国际电影节。【1题详解】细节理解题。根据Cannes International Film Festival中“The most famous award given out at Cannes is the Golden Palm for the best film; this is sometimes shared by multiple films in one year.( 戛纳电影节上最著名的奖项是最佳影片奖金棕榈奖;这有时这个奖项会在一年内被多部电影分享。)”可知,金棕榈奖可以在一年内被多部电影共享。故选B。【2题详解】细节理解题。根据Academy Awards中“The Ac
10、ademy Awards are the most prominent film award in the United States.( 奥斯卡金像奖是美国最著名的电影奖项。)”可知,奥斯卡金像奖是美国的一个电影奖项,而不是法国,所以选项A描述错误。故选A。【3题详解】细节理解题。根据Berlin International Film Festival中“The awards are called Golden and Silver Bears (as the Bear is the symbol of Berlin).( 这些奖项被称为金熊奖和银熊奖(因为熊是柏林的象征)。)”可知,柏林国
11、际电影节的奖项被称为“金熊奖和银熊奖”,因为熊是柏林的象征。故选C。BI was always blamed for watching too much cartoons. As I have said goodbye to my teenage, I shift to watching more movies to prove that I was a grown-up. Surprisingly, I found that movies have something in common with cartoons. They are unrealistic. Sometimes movie
12、s give people hope, including the hope of justice, the hope of tomorrow and almost everything else. A great number of people were once touched by certain movies. From time to time, movies try to deliver some decisive ideas to the audience. In this way, movies do cheer up many people to go on with th
13、eir lives.It seems that there is a set formula in movies. We usually see the hero or heroine in the movies suffer a lot in the opening. Gradually and likely, the destination of them always comes to a turning point. So they have to struggle or make some important choices. Then the movie ends up with
14、a happy finale. Or at least the hero finally manages to face his poor life with great courage somehow. However, when audience watch movies in the cinema, most of them just follow the story. Few of them may ask, “Will it happen in the real life?”Movies are also imitating the real life. Thus a movie,
15、just like a novel, can never be the same as the real life. The setting of a movie is so ideal that we could hardly find it out in reality. The moviemakers just try their best to persuade the audience to believe the story is true. In a word, it is all just make-believe.For quite a long time, I think
16、that the adults world is realistic in the opposite way of the childrens cartoon. However, the movies from the adult world turn out to be a made-up thing. At the very moment, I suddenly realize that movies are somewhat of the adults fairy tales or cartoons.To sum up, other than false comfort such as
17、movies and tales, we are more in need of the maturity of mind, so that we can face our lives bravely and correctly.4. With time going on, the author shifts to watching more movies because he thinks that_.A. they give him hope of justice and tomorrow in lifeB. they are for adult and that he is now an
18、 adultC. they help him forget the real worldD. they are similar to cartoons he used to watch5. Which of the following is true about the type of movies the author mentions?A. The hero or heroine simply has met no difficulty at all.B. The hero or heroine is able to deal successfully with any problems.
19、C. Sometimes there are cartoon characters in the movies.D. The audience know they are simply foolish stories.6. The underlined word “make-believe” in Paragraph 4 probably means_.A. something imagined to be realB. something too ideal to believeC. a happy ending all the audience desireD. a belief that
20、 is based on facts7. According to the author, which of the following is the side effect of the movies?A. People may be confused by them.B. Movies can usually improve real life.C. Film fans just follow the movie stories.D. False comfort may mislead the audience.【答案】4. B 5. B 6. A 7. D【解析】【分析】本文是说明文。作
21、者喜欢看卡通片和电影,然后比较了二者,发现电影其实和卡通片一样,只不过是成人的童话故事。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段“I shift to watching more movies to prove that I was a grown-up.”(我转而看更多的电影,以证明我已经长大了)可知,随着时间推移,作者转而看更多的电影,因为电影是给成年人的,他现在是成年人了。故选B。【5题详解】细节推理题。根据第三段“We usually see the hero or heroine in the movies suffer a lot in the opening. Gradually
22、and likely, the destination of them always comes to a turning point. So they have to struggle or make some important choices. Then the movie ends up with a happy finale.”(我们通常看到电影中的男主角或女主角在开场时遭受了很多痛苦。渐渐地,很有可能,他们的目的地总会出现一个转折点。所以他们必须挣扎或做出一些重要的选择。然后电影以一个快乐的结局结束。)可知,英雄们都成功的解决了各种困难,都有美好结局,故选B。【6题详解】词义猜测题
23、。前一句“The moviemakers just try their best to persuade the audience to believe the story is true.”(导演们尽最大努力试图让观众相信故事是真的。)in other words换句话说,表示同义词。指的是被想象成真实的东西。故选A。【7题详解】推理判断题。根据最后一段“other than false comfort such as movies and tales, we are more in need of the maturity of mind, so that we can face our
24、lives bravely and correctly.”(除了电影、故事等虚假的安慰,我们更需要的是心智的成熟,这样我们才能勇敢、正确地面对生活。)可知,电影的副作用是虚假的慰藉,选D。 【点睛】下面介绍一些词义猜测题的解题技巧。1.根据定义或上下文解释进行猜测有时短文中出现一个需要猜测其意义词或短语,下面接着出现其定义或解释,这就是判断该词或短语意义的主要依据。例如:It will be very hard but also very brittlethat is, it will break easily.从后面that is(也就是说)的解释中我们可以了解到brittle 是“脆”的意
25、思。2.根据同位关系进行猜测阅读中出现的难词有时后面紧跟一个同位语,对前面的词进行解释,这时可利用同位关系对前面或后面的词义或句意进行猜测。例如:The “Chunnel”, a tunnel(隧道) connecting England and France, is now complete.此句中a tunnel connecting England and France是Chunnel的同位语。因此,The “Chunnel”就是英法之间的海底隧道。3.根据构词法(前缀、后缀、复合、派生等)进行猜测在英语中,有很多词可以在前面加前缀,在后面加后缀,从而构成一个词,乍看起来,这个词可能是新
26、词,但掌握了一定的构词知识,就不难猜出它的词义。例如:“Our parties are aimed for children 2 to 10,” Anaclerio said, “and theyre very interactive and creative in that they built a sense of drama based on a subject.”文中interactive是由前缀inter-(相互的)和active(活动的,活跃的)而构成的,同时根据上下文的意思可以判断,该词的含义应是“互动的”。4.根据转折或对比关系进行猜测根据上下句的连接词,如but, howev
27、er, otherwise等就可以看到前后句在意义上的差别,从而依据某一句的含义,来确定另一句的含义。另外,分号也可以表示转折、对比或不相干的意义。例如:A childs birthday party doesnt have to be a hassle; it can be a basket of fun.从前后两句的意思可以看出,hassle和a basket of fun肯定是近乎相反的意义。所以不难判断hassle的意思是“困难,麻烦”。CJamey Turner often performs to large crowds in Old Town Alexandria, Virgin
28、ia. You can find him playing an unusual musical instrument, the glass harp(竖琴) , near Alexandrias historic waterfront.A glass harp is made up of different-sized drinking glasses, each filled with water. Turner makes music by running his fingers over the tops of the glasses. By doing so, each glass m
29、akes a different musical sound.Turner is 78 years old now. He became interested in playing the glass harp at the age of six, when he heard his father playing with a glass of water at the dinner table. He has been playing it for 50 years.Today Turner puts together his instrument by placing 60 differe
30、nt glasses on a wooden soundboard. He holds the glasses in place with rubber bands, which keeps them from breaking. He then adds different amounts of water to each one to create different musical notes. Adding or taking away just a little water will change the sound. Adding water to a glass will mak
31、e a lower sound. The smaller bowls of water produce a higher sound, while the larger ones produce a lower, deeper sound.Turner always uses low-priced glass because it sounds better than costly crystal(水晶) and he has more control over the sound. Before buying new glasses, he will test them in stores.
32、The glass harp was popular 300 years ago when composers like Wolfgang Mozart wrote music for the instrument. There have been about 400 pieces of music written just for the glass harp. But Turner plays all kinds of music, even popular music from China. Few people play the glass harp these days, but T
33、urner says he sees videos of people experimenting with the instrument on YouTube. He hopes the next generation will continue making their music.8. What do we know about Turner?A. He began playing the glass harp at six.B. He often teaches glass harp lessons online.C. He is a great master of the Chine
34、se language.D. He was inspired by his father to learn the glass harp.9. What does the author say about the glass harp?A. Its inventor is Wolfgang Mozart.B. It is made up of glasses of the same size.C. It appears to be gaining in popularity today.D. Its sounds are affected by the water in the glasses
35、.10. Why does Turner prefer to use cheap glass?A. To save money.B. To produce better sounds.C. To help recycle drinking glasses.D. To increase difficulty in performing.11. What would be the best title for the text?A. Musician Pleases Crowds by Playing GlassesB. Playing the Glass Harp: a New TrendC.
36、Jamey Turners Dream Coming TrueD. Wonderful Music Has No Borders【答案】8. D 9. D 10. B 11. A【解析】【分析】本文是记叙文。文章主要介绍了杰米特纳,他50多年来一直坚持用玻璃竖琴演奏美妙的音乐。【8题详解】细节理解题。根据第三段中的He became interested in playing the glass harp at the age of six, when he heard his father playing with a glass of water at the dinner table.可
37、知,特纳是受父亲的影响对玻璃竖琴产生了兴趣。故选D。【9题详解】细节理解题。根据第四段中的Adding or taking away just a little water will change the sound.可知,通过增加或减少玻璃杯中的水量,演奏者就可以演奏出不同的乐调。故选D。【10题详解】细节理解题。从倒数第二段中的Turner always uses low-priced glass because it sounds better than costly crystal (水晶) and he has more control over the sound.可知,特纳选用便
38、宜的玻璃杯是为了演奏出更美妙的音乐。故选B。【11题详解】标题归纳题。在弗吉尼亚,游人可以看到杰米特纳的精彩表演,他使用玻璃竖琴演奏出美妙的音乐,故A项作标题可以概括文章主题。DA world-famous Canadian author, Margaret Atwood, has created the worlds first long-distance signing (签字) device, the Long Pen.After many tiring book signing tours from city to city, Atwood thought there must be
39、a better way to do them. She hired some technical experts and started her own company in 2004. Together they designed the Long Pen. Heres how it works: The author writes a personal message and signature on a computer tablet (手写板) using a special pen. On the receiving end, in another city, a robotic
40、arm fitted with a regular pen signs the book. The author and fan can talk with each other via web cameras and computer screens.Work on the Long Pen began in Atwoods basement. At first, they had no idea it would be as hard as it turned out to be. The device went through several versions, including on
41、e that actually had smoke coming out of it. The inventing finally completed, test runs were made in Ottawa, and the Long Pen was officially launched at the 2006 London Book Fair. From here, Atwood conducted two transatlantic book signings of her latest book for fans in Toronto and New York City.The
42、Long Pen produces a unique signature each time because it copies the movement of the author in real time. It has several other potential applications. It could increase credit card security and allow people to sign contracts from another province. The video exchange between signer and receiver can b
43、e recorded on DVD for proof when legal documents are used.“Its really fun,” said the owner of a bookstore, who was present for one of the test runs. “Obviously you cant shake hands with the author, but there are chances for a connection that you dont get from a regular book signing.”The response to
44、the invention hasnt been all favorable. Atwood has received criticism from authors who think shes trying to end book tours. But she said, “It will be possible to go to places that you never got sent to before because the publishers couldnt afford it.”12. Why did Atwood decide to invent the Long Pen?
45、A. To set up her own company.B. To win herself greater popularity.C. To make book signings less tiring.D. To write her books in a new way.13. How does the Long Pen work?A. It signs a book while receiving the authors signature.B. The fan uses it to copy the authors signature himself.C. It copies the
46、authors signature and prints it on a book.D. The web camera sends the authors signature to another city.14. What do we know about the invention of the Long Pen?A. The basement caught fire by accident.B. Some versions failed before its test run.C. It has been completed but not put into use.D. The des
47、igners were well-prepared for the difficulty.15. What could be inferred from Paragraph 5 and 6?A. Atwood doesnt mean to end book tours.B. Critics think the Long Pen is of little use.C. Bookstore owners dont support the Long Pen.D. Publishers dislike the Long Pen for its high cost.【答案】12. C 13. A 14.
48、 B 15. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了世界著名的加拿大作家Margaret Atwood发明的一种特殊的远程签署设备Long Pen以及发明的起因和过程。【12题详解】细节理解题。根据文章第二段“After many tiring book signing tours from city to city, Atwood thought there must be a better way to do them. (在经历了许多从一个城市到另一个城市的令人疲惫的图书签名之旅后,Atwood认为一定有更好的方式来完成这些任务)”可知,Atwood决定发明Long Pen是
49、因为签名这项任务令她感到疲惫了,她想让签售书不再那么累。故选C项。【13题详解】细节理解题。根据文章第二段“The author writes a personal message and signature on a computer tablet using a special pen. On the receiving end, in another city, a robotic arm fitted with a regular pen signs the book. (作者用特殊的笔在平板电脑上写个人信息和签名。在另一个城市的接收端,装有一支普通笔的机械手臂在书上签名)”可知,Lo
50、ng Pen在收到作者签名的同时在书上签名。故选A项。【14题详解】推理判断题。根据文章第三段“The device went through several versions, including one that actually had smoke coming out of it. (该设备经历了几个版本,其中一个版本确实有烟雾冒出来)”可推知,这个装置的发明经历了很多次的失败,最后才获得成功,所以有些版本应该在测试运行之前就失败了。故选B项。【15题详解】推理判断题。根据文章最后一段“It will be possible to go to places that you never
51、 got sent to before because the publishers couldnt afford it. (你有可能会被派去一些以前因为出版商负担不起而从未去过的地方)”可推知,Atwood发明Long Pen并不意味着结束作者的图书签售旅行。故选A项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。Growth is painful. Its like clearing out your drawers by pulling out every little thing inside of you,
52、 examining it, and deciding whether to throw it out or not. It can be scary. Therefore, if you have the following feelings, thats the beginning of growing.UncertaintyDuring the process of growth, you should feel uncertain. _16_ Let it run its course and enjoy the aimlessness as much as you can.Self-
53、doubt_17_ Everything youve come to know about yourself and your life is now being examined. If youre not feeling self-doubt, youre not going deep enough. Keep digging. The moment that you feel self-doubt is the dark night before the dawn.Insecurity (不安全感)Many people believe that insecurity is shamef
54、ul. However, it means that you are moving from one stage to the next. You are stepping into a completely unknown part of yourself. _18_FearDo you know why youve been kept away from your chances to grow? _19_ Keep moving forward and pushing beyond it.AnxietyWhere there is insecurity, fear, and uncert
55、ainty, there is surely anxiety. Anxiety is part of growth. You have very little control over what happens to you. However, you can control how you react to it. You can choose to stick your head in the sand and stay the same, or you can grow and be free. _20_A. The choice is yours.B. You dont know wh
56、ere to go yet.C. Be grateful for these scary feelings.D. You must experience it in your childhood.E. Thats the fear that has kept you from moving on.F. Of course you will feel doubtful about what youre doing.G. Its only natural that you wouldnt feel wholly sure of yourself.【答案】16. B 17. F 18. G 19.
57、E 20. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了成长过程中会遇到很多烦恼,但不要过于担心,这就是成长的过程,需要正确面对。【16题详解】上文“During the process of growth, you should feel uncertain. (在成长的过程中,你会感到犹豫)”指出在成长的过程中可能会犹豫,设空处承上启下,下文“Let it run its course and enjoy the aimlessness as much as you can. (让它顺其自然,尽情享受漫无目的的生活)”建议读者顺其自然。B项“你还不知道去哪里。”承上启下,符合语境。故
58、选B项。【17题详解】根据本段小标题“Self-doubt (自我怀疑)”可推知,下面一整段就是围绕自我怀疑进行阐述。下文“If youre not feeling self-doubt, youre not going deep enough. (如果你没有自我怀疑,说明你还不够深入)”指出,对自己产生怀疑是成长的必经之路。F项“当然,你会对自己正在做的事情感到怀疑。”引出下文,符合文意。故选F项。【18题详解】通过上文“Many people believe that insecurity is shameful. However (许多人认为有不安全感是可耻的。然而)”以及“You ar
59、e stepping into a completely unknown part of yourself. (你正在踏入自己完全未知的部分)”可推知,作者并不赞同有不安全感是可耻的这一观点,所以他应该认为踏入自己完全未知的领域会有不安全感是很自然的。G项“自己会有不安全感,这是很自然的。”承接上文,符合文意。故选G项。【19题详解】根据本段小标题“Fear (恐惧)”可推知,本段将围绕恐惧展开。上文“Do you know why youve been kept away from your chances to grow? (你知道为什么你被剥夺了成长的机会吗)”提出问题,引导读者思考,设
60、空处承上启下,下文“Keep moving forward and pushing beyond it. (继续前进,超越它)”指出,要超越设空处的困难,即本段小标题提到的恐惧。E项“让你止步不前的就是恐惧。”回答了上文的问题,承上启下,符合文意。故选E项。【20题详解】上文“You can choose to stick your head in the sand and stay the same, or you can grow and be free. (你可以选择把头埋进沙子里,保持原样,或者你可以选择成长,获得自由)”指出,焦虑是成长的一部分,但是你可以有很多种选择。A项“选择权在
61、你。”承接上文,符合文意。故选A项。第二部分 语言知识运用 (共两节,满分35分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1分,满分20分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。I had gone from being a daughter in my parents home to marrying and being a wife. Within a year of marrying, I had a child and a new _21_ mother. It seemed that I was _22_ defi
62、ned in relation to someone else. I was somebodys daughter, somebodys wife, somebodys mother. So, where was Jane? More _23_ who was Jane?In between having four more children, _24_ my husband as he started a business, and serving in our community, I _25_ Jane. Sometimes, I wondered if there was anyone
63、 to seek. Did I _26_ outside my relationship to others? I didnt _27_.And then I wrote a short story aimed at children. I typed it and sent it out. To my great _28_, it was accepted. I wrote more stories. Many of them were _29_, but I still kept writing. And, in writing, I found my _30_. I also found
64、 that people listened. I wrote of mothering. I wrote of living with depression. I wrote of living on a _31_ budget while my husbands new business struggled to survive. And thus I became an _32_ person, looking for and finding the words inside me. I shared those words with others. I knew that I could
65、 make a _33_ through those words. Shy by nature, Im _34_ to speak in public. However, through my writing, I can _35_ those words. I can touch others by sharing my thoughts and feelings, as well as my experiences and struggles.“I didnt know you _36_ depression,” one friend said after reading my artic
66、le on living with depression. That opened a(n) _37_ between us on how depression can be as weakening as any physical disease. We laughed and cried together as she shared her own experiences. Our friendship _38_. At the same time, with my new-found independence increasing I became more _39_. Addition
67、ally, I had a sense of _40_ when I knew I was helping someone else.21. A. taskB. roleC. honorD. burden22 A. neverB. seldomC. alwaysD. sometimes23 A. importantlyB. evidentlyC. strangelyD. interestingly24. A. pushingB. comfortingC. supportingD. representing25. A. looked afterB. looked forC. looked up
68、toD. looked away from26. A. existB. rankC. waitD. stand27. A. mindB. admitC. careD. know28. A. doubtB. puzzlementC. surpriseD. relief29. A. refusedB. publishedC. replacedD. postponed30. A. sortB. voiceC. figureD. chance31. A. tightB. casualC. remoteD. rough32. A. honestB. outgoingC. ambitiousD. inde
69、pendent33. A. wishB. fortuneC. differenceD. promise34. A. readyB. afraidC. willingD. shocked35. A. findB. appreciateC. freeD. remember36. A. suffered fromB. got rid ofC. engage inD. benefited from37. A. argumentB. creditC. competitionD. dialogue38. A. formedB. continuedC. deepenedD. worsened39. A. p
70、atientB. confidentC. reliableD. sensitive40. A. failureB. directionC. belongingD. achievement【答案】21. B 22. C 23. A 24. C 25. B 26. A 27. D 28. C 29. A 30. B 31. A 32. D 33. C 34. B 35. C 36. A 37. D 38. C 39. B 40. D【解析】【分析】本文是一篇夹叙夹议文。文章讲述了作者认为自己之前总是被与他人的关系来定义自己,找不到存在感。后来开始写作,最终找到了独立的自我,变得自信,也从中找到了成
71、就感。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:结婚不到一年,我有了一个孩子和一个新的角色母亲。A. task任务;B. role角色;C. honor荣誉;D. burden负担。根据上文“I had a child”可推知,作者的新角色是一个母亲。故选B项。【22题详解】考查副词词义辨析。句意:我似乎总是通过与别人的关系被定义。A. never从不;B. seldom很少;C. always总是;D. sometimes有时。根据下文“I was somebodys daughter, somebodys wife, somebodys mother.”可推知,此处指大家总是通过与他人的关系来
72、定义作者的身份。故选C项。【23题详解】考查副词词义辨析。句意:更重要的是,Jane是谁?A. importantly重要地;B. evidently明显地;C. strangely奇怪地;D. interestingly有趣地。根据上文“where was Jane?”以及下文“who was Jane?”可推知,此处指更重要的是,作者想要知道除了是“某人的女儿,某人的妻子,某人的母亲”之外,自己到底是谁。故选A项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:在我又有了四个孩子,在支持丈夫创业,以及在社区服务期间,我在寻找简。A. pushing推动;B. comforting安慰;C. supp
73、orting支持;D. representing代表。根据下文“he started a business”可推知,丈夫创业,作者应该支持。故选C项。【25题详解】考查动词短语辨析。句意:在我又有了四个孩子,在支持丈夫创业,以及在社区服务期间,我在寻找简。A. looked after照顾;B. looked for寻找;C. looked up to尊敬;D. looked away from把目光从移开。根据上文“So, where was Jane? More importantly who was Jane?”以及下文“there was anyone to seek”可推知,此处指作
74、者在寻找自我。故选B项。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:在我与他人的关系之外,我还存在吗?A. exist存在;B. rank排列;C. wait等待;D. stand站立。根据上文“I looked for Jane”以及下文“outside my relationship to others”可推知,作者想知道除了是“某人的女儿,某人的妻子,某人的母亲”之外,还有没有一个自我存在。故选A项。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:我不知道。A. mind介意;B. admit承认;C. care关心;D. know知道。根据上文“I looked for Jane. Sometimes
75、, I wondered if there was anyone to seek.”可知,作者不知道自己除了是“某人的女儿,某人的妻子,某人的母亲”之外,自我在哪里。故选D项。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:令我惊讶的是,它被接受了。A. doubt怀疑;B. puzzlement迷惑;C. surprise惊讶;D. relief缓解。根据上文“I typed it and sent it out.”以及下文“it was accepted”可推知,此处指作者尝试写儿童短篇故事,并将它寄出去,没想到被读者接受了。短语“to ones surprise”意为“令某人惊讶的是”。故选C项。
76、【29题详解】考查动词词义辨析。句意:它们中的许多都被拒绝了,但我还是坚持写下去。A. refused拒绝;B. published出版;C. replaced替换;D. postponed推迟。根据下文“but I still kept writing”可推知,此处指虽然被拒绝了,但是作者还是坚持写作。故选A项。【30题详解】考查名词词义辨析。句意:在写作中,我发现了自己的心声。A. sort种类;B. voice声音;C. figure数字;D. chance机会。根据下文“I wrote of mothering. I wrote of living with depression.”可
77、推知,作者写出了自己的内心感受,即表达了自己的声音。故选B项。【31题详解】考查形容词词义辨析。句意:我写了关于在我丈夫的新生意艰难维持的时候,预算紧张的故事。A. tight紧的;B. casual随意的;C. remote偏远的;D. rough粗糙的。根据下文“my husbands new business struggled to survive”可推知,丈夫生意不好做,因此手头很紧。短语“on a tight budget”意为“预算紧张”。故选A项。【32题详解】考查形容词词义辨析。句意:因此,我成为了一个独立的人,寻找并且找到了我内心的话语。A. honest诚实的;B. ou
78、tgoing外向的;C. ambitious有抱负的;D. independent独立的。根据下文“with my new-found independence increasing”可推知,此处指作者找到了独立的自我,成为了一个独立的人。故选D项。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:我知道我可以通过这些话语有所改变。A. wish愿望;B. fortune财富;C. difference差别;D. promise许诺。根据下文“Shy by nature”“I can touch others by sharing my thoughts and feelings, as well as
79、my experiences and struggles.”可知,作者天性胆怯,但是可以通过写作,分享她的想法和感受,以及经历来感动他人。从而推知,写作对作者有影响,让她有所改变。短语“make a difference”意为“起作用、有影响”。故选C项。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:我生性害羞,不敢在公众场合讲话。A. ready准备好的;B. afraid害怕的;C. willing乐意的;D. shocked震惊的。根据上文“Shy by nature”以及下文“to speak in public”可推知,此处指作者很害羞,害怕在公众场合讲话。短语“be afraid to”
80、意为“害怕做”。故选B项。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,通过我的写作,我可以自由表达出那些话语。A. find发现;B. appreciate欣赏;C. free使自由、释放;D. remember记住。根据下文“sharing my thoughts and feelings, as well as my experiences and struggles”可推知,此处指作者在写作中可以自由释放心中的想法和感受。故选C项。【36题详解】考查动词短语辨析。句意:“我不知道你患有抑郁症,”一个朋友读了我写的关于抑郁症生活的文章后说。A. suffered from患有;B. got
81、 rid of摆脱;C. engage in参加;D. benefited from受益于。根据上文“I didnt know”以及下文“living with depression”可推知,此处指朋友在看了作者的文章之后,才知道作者患有抑郁症。故选A项。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:这展开了我们之间的对话:抑郁症如何能像任何身体疾病一样让人虚弱。A. argument争论;B. credit信用;C. competition竞争;D. dialogue对话。根据上文“opened a(n)”以及下文“We laughed and cried together as she share
82、d her own experiences.”可推知,此处指朋友和作者展开了对话,分享各自的经历。故选D项。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:我们的友谊加深了。A. formed形成;B. continued继续;C. deepened加深;D. worsened恶化。根据上文“We laughed and cried together as she shared her own experiences.”可推知,此处指作者与朋友互相分享经历,这加深了她们之间的友情。故选C项。【39题详解】考查形容词词义辨析。句意:同时,随着我新获得的独立性的增强,我变得更加自信。A. patient有耐
83、心的;B. confident有信心的;C. reliable可靠的;D. sensitive敏感的。通过上文“with my new-found independence increasing I became more”可推知,此处指作者找到了独立的自我,也更自信了。故选B项。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:此外,当我知道我在帮助别人时,我有一种成就感。A. failure失败;B. direction方向;C. belonging归属感;D. achievement成就。根据下文“I knew I was helping someone else”可推知,此处指帮助他人让作者有了成
84、就感。短语“a sense of achievement”意为“成就感”。故选D项。第二节 (共10小题;每小题1.5分,满分15分) 阅读下面短文,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。Knock! Knock! _41_(start) from Nov 1, people will be knocking on doors across the country to collect personal information. This year, about 7 million staff will be needed to visit homes for regist
85、ration work, according to Xinhua. This is for the seventh _42_(nation) population census(人口普查) and the new methods will also be used during this census. _43_ (compare) with previous surveys, new methods will be convenient for people who are not living where they are _44_(official) registered, as wel
86、l _45_ those who do not want to be bothered the door-to-door surveys. The data is expected to give a full picture of the population, and provides support for making national development policies. Researchers can use the results _46_ (study) population trends in different cities. The census will help
87、 to find out _47_ number of foreigners living in China. It can also tell how many Chinese people have moved to other countries. However, citizens privacy concerns could be one of the biggest _48_ (challenge). Some may not be willing to give their personal information. In response _49_ such concerns,
88、 Jiangsus pilot (试点的) work zone allowed residents to upload personal data on their own through WeChat, _50_ avoids information leakage (泄露). The data will be delivered directly to the National Bureau of Statistics through a WeChat program, the Global Times reported.【答案】41. Starting 42. national 43.
89、Compared 44. officially 45. as 46. to study 47. the 48. challenges 49. to 50. which【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了中国第七次全国人口普查的普查方法和不同之处。【41题详解】考查非谓语动词。句意:从11月1日开始,人们将挨家挨户地收集个人信息。分析句子结构可知start在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语people构成主动关系,故用现在分词作状语。句首单词首字母要大写。故填Starting。【42题详解】考查形容词。句意:这是为第七次全国人口普查准备的,这次普查也将采用新的普查方法。修饰后文名词短
90、语population census,应用形容词national,作定语。故填national。【43题详解】考查非谓语动词。句意:与以往的调查相比,新方法将方便那些不在自己正式登记的地方居住的人,以及那些不想被上门调查打扰的人。短语be compared with表示“与相比”,此处省略be动词,用过去分词作状语,句首单词首字母要大写。故填Compared。【44题详解】考查副词。句意:与以往的调查相比,新方法将方便那些不在自己正式登记的地方居住的人,以及那些不想被上门调查打扰的人。修饰后文动词registered,应用副词officially,作状语。故填officially。【45题详解
91、】考查介词。句意:与以往的调查相比,新方法将方便那些不在自己正式登记的地方居住的人,以及那些不想被上门调查打扰的人。结合语境表示“也,而且”短语为as well as。故填as。【46题详解】考查非谓语动词。句意:研究人员可以利用这些结果来研究不同城市的人口趋势。表示“用某物做某事”短语为use sth. to do sth.。故填to study。【47题详解】考查冠词。句意:这次人口普查将有助于查明在中国居住的外国人的数量。结合句意表示“的数量”可知短语为the number of。故填the。【48题详解】考查名词的数。句意:然而,公民的隐私问题可能是最大的挑战之一。challenge为
92、可数名词,此处为“one of+形容词最高级+可数名词复数形式”。故填challenges。【49题详解】考查介词。句意:针对这种担忧,江苏试点工作区内允许居民通过微信上传个人信息,避免信息泄露。结合语境表示“响应,对回答”可知短语为in response to。故填to。【50题详解】考查定语从句。句意:针对这种担忧,江苏试点工作区内允许居民通过微信上传个人信息,避免信息泄露。此处为非限制性定语从句修饰上文整个句子,从句中缺少主语,故用关系代词which引导。故填which。第三部分 写作(共两节,满分25分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求
93、同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下画一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1每处错误及其修改均仅限一词。2只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。It is three years now since I graduate from No. 1 High School. Last Sunday, the class that I was in held a get-together,
94、 that took us a long time prepare. It was indeed not easy to get in the touch with everybody and set a good time for both of us. We all enjoyed this precious day greatly, remember the time we spent together and the people we were familiar to. It was a great pity that some of us was not present as th
95、ey had gone abroad for farther study. But they called back or sent greeting cards from different place.【答案】1.graduategraduated2. took前thatwhich3.time后添加to4.去掉the5.bothall6.rememberremembering7.towith8. us后waswere9.fartherfurther10.placeplaces【解析】【分析】这是一篇记叙文。主要讲述了作者和同学上周举行联欢会的情况。【详解】1.考查时态。句意:我从第一中学毕
96、业已经三年了。从句中描述过去发生的动作应用一般过去时。故graduate改为graduated。2.考查定语从句。句意:上周日,我所在的班级举行了一个我们花了很长时间准备的联欢会。此处为非限制性定语从句修饰先行词get-together,先行词在从句中作主语,指物,故用关系代词which引导,that不能引导非限制性定语从句。故took前that改为which。3.考查固定短语。句意:上周日,我所在的班级举行了一个我们花了很长时间准备的联欢会。结合句意表示“做某事花费某人多少时间”短语take sb. some time to do sth.。故time后添加to。4.考查固定短语。句意:与大
97、家取得联系,为大家安排一个愉快的时间,确实不容易。结合句意表示“取得联系”可知短语为get in touch with。故去掉the。5.考查代词。句意:与大家取得联系,为大家安排一个愉快的时间,确实不容易。both用于“两者都”,此处结合语境可知表示三者或三者以上,应用all of。故both改为all。6.考查非谓语动词。句意:我们都非常享受这宝贵一天,记得我们一起度过的时间和我们熟悉的人。分析句子结构可知remember在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语we构成主动关系,故用现在分词作状语。故remember改为remembering。7.考查介词。句意:我们都非常享受这宝贵的一天,记
98、得我们一起度过的时间和我们熟悉的人。结合句意表示“熟悉”可知短语为be familiar with。故to改为with。8.考查主谓一致。句意:很遗憾,我们有些人没有出席,因为他们已经出国深造去了。that从句中主语为some of us,谓语用复数形式。故us后was改为were。9.考查固定短语。句意:很遗憾,我们有些人没有出席,因为他们已经出国深造去了。结合句意表示“深造”短语为further study。故farther改为further。10.考查名词的数。句意:但他们会从不同的地方打电话或寄贺卡。place为可数名词,由different修饰应用复数形式。故place改为place
99、s。第二部分 写作(满分15分)52. 某英语刊物正在进行有关旅游的征文活动。请根据以下要点提示,以“About Travelling”为题,用英语写一篇短文,向该刊投稿。要点:(1)旅游的益处(欣赏自然、呼吸新鲜空气及广交朋友);(2)关于行前准备的建议(出行前确认好天气、做好准备工作等)。注意:1. 词数100左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯。About Travelling_【答案】 About TravellingTravelling is a very good outdoors activity. When you are free, you can go to a be
100、autiful place to enjoy the beauty of nature. You can breathe the fresh air, meet different people and make friends with them.However, travelling is not always pleasant. The weather can be changeable. You may be caught in the rain and may catch a cold while travelling. Besides, you may have your mone
101、y stolen.Therefore, before going on a trip, you should have clear information about the weather and be very careful about where you go so as to avoid accidents.If you prepare yourself carefully, you will surely enjoy yourself.【解析】【分析】本篇书面表达属于说明文,要求考生以“About Travelling”为题,用英语写一篇短文投稿。【详解】1.词汇积累极好的:won
102、derfulgood欣赏:appreciateenjoy 有趣的:amusingpleasant此外:in additionbesides2.句式拓展合并简单句原句:However, travelling is not always pleasant. The weather can be changeable.拓展句:However, travelling is not always pleasant because the weather can be changeable.【点睛】高分句型1 When you are free, you can go to a beautiful place to enjoy the beauty of nature. (运用了when引导时间状语从句)高分句型2 If you prepare yourself carefully, you will surely enjoy yourself. (运用了if引导条件状语从句)