1、课时作业.完形填空(2020长沙市一中高三月考试卷(二)I was not supposed to be so excited before Christmas. As the oldest daughter and my moms grownup girl in my family, I had to keep 1 . But every time I was alone, I 2 each present under the tree. I 3 every tag (标签) and felt every package, guessing at the 4 within. I had ch
2、ecked each gift so often that I could 5 which present went to which person without even 6 the tags.We 7 waited in the hallway (门厅) on Christmas morning until Dad told us everything was ready. We 8 the living room and opened our gifts. “Heres another one for you,” said Mom. As she 9 me a package, I l
3、ooked at it in 10 . Having spent so much time examining the 11 before Christmas, I 12 this one. But it had not been mine. It was my moms. A new tag had been put on it with my 13 written in my mothers handwriting. I was astonished by my moms 14 look. “Lets see what it is, honey. Hurry and open it.” I
4、t was a hairdryer. 15 this might seem a simple gift, it was so much more to me. Being an elevenyearold girl, I was surprised. In my 16 , where receiving was more important than giving, my mothers act of 17 was difficult to understand.However, my moms act impressed me. I have always remembered that C
5、hristmas. It has made such an influence on me. As a mother, I can now 18 my moms act. She was not giving up her gift as I had thought, 19 finding an even greater joy because giving truly is more 20 than receiving. My moms simple act meant the world to me.篇章导读:本文是一篇记叙文。母亲将原本属于自己的圣诞礼物无私地给了“我”,她的善良使“我”
6、明白了“给予”比“接受”更有意义。1A.calm BactiveCmodest Dawake答案:A作为长女,“我”应该保持冷静。2A.opened BclassifiedCexamined Dhid答案:C每一次当“我”一个人的时候,“我”会在树下,查看每一个礼物。与下文第二段第五句对应。3A.wrote BaccumulatedCtore Dread答案:D“我”读每一个标签,感受每一份礼物的包装,猜测其内容。4A.contents BpricesCbrands Dbonus答案:A根据上文可知,“我”没有拆开包装,“我”不知道礼物是什么。content 表示“内容”,符合语境。5A.or
7、der BstateCdiscuss Dtell答案:D由于“我”多次查看每一个礼物,所以不用看标签就能辨别哪个礼物归谁。此处tell表示“辨别”。6A.taking away Blooking atCpicking up Dcomparing with答案:B根据上文可知,“我”经常查看礼物,读每一个标签,所以不用看“我”就能辨别出。look at 表示“看”,符合语境。7A.fortunately BnervouslyCpleasantly Ddeliberately答案:C一大清早“我们”就在门厅愉快地等着。8A.slipped into Bfell intoCsprang into D
8、rushed into答案:D冲进客厅,拆礼物。rush into “冲进”,符合语境。9A.sold BhandedClent Dbought答案:B妈妈递给“我”一个礼物。此处hand为动词,表示“递给”。10A.depression BconfidenceCpuzzlement Drelief答案:C妈妈另外给“我”一个礼物,“我”对此困惑不解。11A.records BguestsCsamples Dpresents答案:D圣诞节前花了很多时间查看礼物。present 符合语境。12A.acknowledged BsoughtCrecognized Dclaimed答案:C“我”认得这
9、份礼物,它原本属于妈妈的。13A.age BnameCpreference Daddress答案:B新标签上写着“我”的名字。name 符合语境。14A.eager BseriousCfrozen Dhonest答案:A母亲热切的眼神使“我”惊讶。eager “热切的”,符合语境。15A.While BSinceCIf DUnless答案:A尽管是个简单的礼物,但对“我”而言,它却很重要。此处while表示“尽管”。16A.family BworldCcountry Dclass答案:B在“我”的世界里,接受比给予重要,所以母亲的无私让“我”难以理解。17A.respect Bintellig
10、enceCbravery Dselflessness答案:Dselflessness “无私”,符合语境。18A.forgive BunderstandCoverlook Devaluate答案:B作为一个母亲,“我”开始明白当时母亲的举动。19A.and BsoCbut Dor答案:C母亲不是放弃了自己的礼物,而是找到了更大的快乐;因为比起接受,给予更有意义。20A.significant BreasonableCcountless Deffective答案:Asignificant “有意义的”,符合语境。.阅读理解(2020贵阳市普通高中高三年级摸底考试)As the old sayin
11、g goes, “Dont judge a book by its cover.” And neither should we judge movie stars by their ages.At just 21, Elle Fanning made history by becoming the youngest jury (评审团) member at the Cannes Film Festival. This year it lasted from May 14th to May 25th. “I was in complete shock when I got that phone
12、call and that question if I wanted to be a member of the Cannes Jury,” Fanning said during a press conference.As it turned out, it not only shocked the US actress, but also brought criticism from those who believed Fanning was too young compared to other veterans in the industry. But Fannings acting
13、 experience was in fact a good argument for her jury membership. In fact, Fanning has been a Hollywood fixture for longer than you realize.The 21yearold has been in many big productions. She began acting in I AM Sam at age 3. With lead roles in movies like Super 8, We Bought a Zoo and Maleficent und
14、er her belt, shes appeared in 60 projects and is one of Hollywoods hottest young stars. Fannings devotion to work numbers her among the few former child stars who continue to act as adults.In her latest movie Teen Spirit, which hit US cinemas last month, Fanning plays a pop singer. Since she had no
15、singing experience, Fanning had to work with Grammywinning music producer Marius de Vries for three months before the filming started. “I would go to his apartment and sing through all the songs every day,” she said. “He videoed me and recorded me singing everything and made me watch it back again a
16、nd again to improve my skills.”With such rich acting experience and devotion to her art, Fanning certainly was able to “represent a new class in film” at the Cannes Film Festival.篇章导读:本文是一篇说明文。21岁的艾丽范宁成为戛纳电影节历史上年龄最小的评审团成员。凭借丰富的表演经验和对艺术的热爱,范宁无疑能够在戛纳电影节上“代表电影界的一个新阶层”。1What does the underlined word “ve
17、terans” probably mean?AShocked actresses. BGreen hands.CExperienced people. DMusic producers.答案:C词义猜测题。根据第三段第一句可知,范宁当选为戛纳电影节评审团成员招致了一些人的批评,他们认为范宁与业内其他资深人士相比过于年轻。据此可推知,画线词意为“经验丰富的人,老手”,故C项正确。2In which film does Fanning play a pop singer?AI AM Sam. BSuper 8.CWe Bought a Zoo. DTeen Spirit.答案:D细节理解题。根据第
18、五段第一句“In her latest movie Teen Spirit . Fanning plays a pop singer.”可知,D项正确。3What does the writer think of Elle Fanning?AWealthy. BDevoted.CConsiderate. DFriendly.答案:B推理判断题。根据第五段叙述的无唱歌经验的范宁为扮演一位流行音乐歌手所做的努力和尾段中的“With such rich acting experience and devotion to her art”可推知,作者认为范宁是一位对工作尽心尽力的演员,故B项正确。4W
19、hat is the main idea of the text?AElle Fannings earning her honor.BA person judged by appearance.CIntroducing some famous films.DElle Fannings presenting in a new film.答案:A主旨大意题。根据第二段第一句“At just 21, Elle Fanning made history by becoming the youngest jury (评审团) member at the Cannes Film Festival.”并结合
20、全文其他内容可知,本文主要讲述了21岁的艾丽范宁成为戛纳电影节历史上年龄最小的评审团成员,并介绍了她的演艺经历,故A项正确。(2020安徽省黄山市屯溪一中高三月考)Lately, the concerns about bees being endangered have become widely noted among people all over the world, but how to take action about it has become scarce in this age. Thats why World Bee Day exists to educate people
21、 about the importance of bees and how they can help preserve them for the sake of the future. If you want to help save these fuzzy insects from extinction, then read down below to learn more about what World Bee Day is about!World Bee Day corresponds (相一致) with an important influencer in the pioneer
22、ing of beekeeping. Anton Jansa, who in the 18th century pioneered modern beekeeping techniques in his native Slovenia, was one of the first people to help bring about the importance of bees in the world environment. Since then, beekeeping has become a vital necessity in the worlds ecosystems and eco
23、nomic systems. However, not many people realize the importance of bees or know how to help save the bees, which led to the announcement of World Bee Day through the United Nations.The United Nations set World Bee Day to raise awareness of the importance of bees. Because bees are under a continuous t
24、hreat from human activity, including the introduction of invasive insects, pesticides and landuse change, which has continuously been destroying bee colonies (蜂群) over time. World Bee Day helps educate people about the importance of bees and what they do for the environment, which includes how they
25、help grow 90% of the worlds wildflower plants, 35% of the worlds crops, and help build ecosystems all over the world. With these statistics, the United Nations has created various programs all over the world to increase awareness of protecting bees and what you can do to help this cause.If youre loo
26、king for a way to help raise awareness of bee endangerment, then share and spread the news about World Bee Day through social media. If youre wanting to do more, find a charity that goes towards bee conservation and donates through there. Start a garden and place in a wide arrangement of fruits, veg
27、etables, and flowers that you know bees would like.篇章导读:本文是一篇说明文。文章阐述了蜜蜂对于生态系统的重要性很大,但是许多人却没有意识到。为了提高公众对于蜜蜂重要性的认识,联合国设立了世界蜜蜂日。5Whats the purpose of setting up World Bee Day?ATo prove that bees are now endangered.BTo teach people ways of protecting bees.CTo show the meaning of the scarce bees.DTo war
28、n people of the danger of bees.答案:B细节理解题。依据文章第一段的“Thats why World Bee Day exists to educate people about the importance of bees and how they can help preserve them for the sake of the future.”可知,世界蜜蜂日是为了教育人们蜜蜂的重要性以及如何保护它们,故选B项。6What can we know about Anton Jansa? AHe was the first to keep bees in hi
29、s motherland Slovenia.BHe used a brandnew technique to keep bees in the 19th century.CHe made people know the importance of bees in the environment.DHe helped people know the ways to help to save the bees exactly.答案:C细节理解题。依据文章第二段的“Anton Jansa. was one of the first people to help bring about the imp
30、ortance of bees in the world environment.”可知,他是第一个让人们知道蜜蜂对于生态系统重要性的人,故选C项。7Why are the statistics mentioned in the third paragraph?ATo show the number of the worlds wildflower plants is big.BTo prove that bees are important to build ecosystems.CTo help people understand the necessity of World Bee Da
31、y.DTo have readers know what to do to protect the bees. 答案:B细节理解题。根据文章第三段的数字前后句可知,蜜蜂对环境所做的重要贡献以及帮助全世界建立生态系统,故选B项。8What can we do to help preserve bees?APresent colorful pictures of bees on social media.BShare the news of kinds of bees that are dying out.CRaise and donate money for bees with your fri
32、ends.DBuild a garden with many plants in it.答案:D细节理解题。根据文章最后一段的最后一句话可知,可以建个花园,里面种上蜜蜂喜欢的各种植物,而A、B、C三项文中并未提及,故选D项。.短文改错Every year on the four Thursday of November is Thanksgiving Day, a festival for Americans with the purpose of showing thank to harvest. I have a pen friend in American. He wrote to me
33、, tell me that Thanksgiving Day was a time for family reunion. Families would come back to home to celebrate the festival together. Most of the time it was his mother whom prepared the dinner. Turkey, that looks like a huge chicken, is a must for the festival. His mother also made pumpkin pies and o
34、ther delicious food for us. After the dinner, they talk with each other about the old things or the future plan. In word, he had a great time on Thanksgiving Day.答案:Every year on the Thursday of November is Thanksgiving Day, a festival for Americans with the purpose of showing to harvest. I have a p
35、en friend in . He wrote to me, me that Thanksgiving Day was a time for family reunion. Families would come back home to celebrate the festival together. Most of the time it was his mother prepared the dinner. Turkey, looks like a huge chicken, is a must for the festival. His mother also made pumpkin
36、 pies and other delicious food for . After the dinner, they with each other about the old things or the future plan. In word, he had a great time on Thanksgiving Day.1fourfourth考查数词。此处表示第四个星期四,所以用序数词。2thankthanks考查名词。thank作名词用时,常用复数形式。3AmericanAmerica考查名词。介词后用名词形式。America表示“美国”。4telltelling考查非谓语动词。此
37、处表示伴随状语,是主动的动作,用telling。5去掉to考查介词。home用作副词前面不用介词to。6whomthat/who考查强调句型。在强调句型中,强调指人的名词时,在“it is . that/who .”强调句型中,可以用that或者who。7thatwhich考查定语从句的引导词。引导非限制性定语从句时,应用which不用that。8usthem考查代词。从上文来看是笔友写给作者的信件,提到的应该是作者和他的家人,所以用them。9talktalked考查动词的时态。这里是指发生在过去的动作,故用一般过去时。10word前加a考查冠词。in a word是固定短语,意为“总的来说”。