1、必修4Unit 10Money能力提升题组训练(A).阅读理解(2018英语学习辅导报 32期)Does being rich make you happy?U.S.Central Bank Chairman Ben Bernanke says that it does to some extent,but that theres more to life than going after money.When people say that money does not buy happiness,they generally mean “extra money”.People whose
2、basic needs for shelter,clothing and food are not met will find it very difficult to feel happy.Even here there are exceptions,especially for people with certain religious beliefs.Happiness research shows that for ones level of happiness,how much one has compared with others is more important than h
3、ow much one has in absolute terms.Again,this is assuming basic needs have been met.Although rich people generally feel happier than poor people in the same country,rich people in a rich country do not feel happier than rich people in a poor country,even though,in absolute terms,they have more.This m
4、eans that while keeping up with the Joneses (与别人攀比)can be harmful if we let it go too far,it is also part of human nature to feel at least on a similar level,financially,to those surrounding us.What are our basic needs,then?For most people,the basic needs are not very basic anymore.We expect to be a
5、ble to provide a family with adequate shelter,new clothing,plenty of food,health care and education,while also saving for our retirement.“Meeting basic needs requires effort and dedication,but if your basic needs are met,take a good look at your life and at your career choices.Work-life balance is i
6、mportant.It doesnt make sense to work 40 hours per week for 40 years in a job you hate,and live only for the weekend.For most of us,once our basic needs have been met,happiness is achieved when we engage in activities that are interesting to us,spend time with friends and family,and stay active.Maki
7、ng money for the sake of making money does not make people happy.1.People usually find out their level of happiness by .A.meeting their basic needs B.earning a lot of moneyC.comparing themselves with othersD.feeling happier than rich people2.We can learn from the passage that .A.if basic needs are m
8、et,one should look at ones career choicesB.it is impossible to feel happy if ones basic needs are not metC.it is good to compete with othersD.rich people in rich countries are happier than those in poor countries3.Once their basic needs are met,people achieve happiness when they .A.get a job that is
9、 well-paidB.get a balance between work and lifeC.go after more and more moneyD.save enough money for retirement4.What is the passage mainly about ?A.How to make full use of ones money.B.What affects ones feelings.C.How to satisfy ones basic needs.D.Whether money leads to happiness.语篇解读:本文是议论文,主要论述了金
10、钱在我们生活中的意义。答案及剖析:1.C细节理解题。根据第三段第一句Happiness research shows that for ones level of happiness,how much one has compared with others is more important than how much one has in absolute terms.可知,人们通常通过和别人比较来判断自己的幸福水平,故选C。2.A细节理解题。根据第六段的Meeting basic needs requires effort and dedication,but if your basic
11、 needs are met,take a good look at your life and at your career choices.可知,如果基本的生活需求满足了,人们应该着眼于自身的生活及对职业的选择,故选A。3.B细节理解题。根据倒数第二段Work-life balance is important.It doesnt make sense to work 40 hours per week for 40 years in a job you hate,and live only for the weekend.以及最后一段可知,有钱并不能给人带来幸福,只有在满足基本生活需求的
12、基础上,达到工作和生活的平衡,人们才能获得幸福感。故选B。4.D主旨大意题。通读全文可知,本文主要论述金钱在我们生活中的意义,金钱是否能给人们带来快乐的问题,故选D。.七选五(2018辽宁大连高三一模)Does your mood change with the seasons?Some people find that when the temperature goes down,so do their spirits.1. They eat more and gain weight.They have trouble sleeping.They cant think clearly.Her
13、e are some ways you can beat the winter blues:Get out in the sun.Some experts say that winter blues happen because we get less sunlight in the winter than we do in other seasons.Some say that the decrease in sunlight can make us feel sad.2.Get some exercise.A walk or other exercise will make chemica
14、ls called endorphins (内啡肽)flow through your body.Endorphins are natural “feel good” chemicals.3. Avoid having too much sugar.If you crave sugary foods (like cookies or candy), it may be a sign that you need more protein (蛋白质),like meat,chicken,or fish.Avoid holiday stress.Cut back if you have too ma
15、ny things to do.Make sure you have some quiet time to yourself.4. Get some rest.Studies show that most teens need about nine hours of sleep each night.The average teen,though,gets only about six or seven hours of sleep per night.Get help.Be cautious if you feel sad all the time and the feeling wont
16、go away.5. Talk to an adult who you trust or get help from a doctor.A.Eat more healthful foods.B.Choose different foods in season.C.Dont be so busy that you get run-down.D.Those people sometimes feel sad for no reason.E.You may have a bigger problem than the winter blues.F.Getting extra sunlight eac
17、h day can help brighten your mood.G.A regular pattern of sleep is the most important thing to maintain.答案:15DFACE.完形填空(2018广西高三第二次模拟)It was on a sunny Saturday afternoon in the spring of 1949 that I learned an important life lesson about judging others by their physical appearance.As a senior at a h
18、igh school,I worked part time as a salesman in a 1 center.The job provided a pleasant working environment and a modest 2.My weekly paycheck 3 a base salary and commissions(佣金)earned on the 4 of radios and music -related accessories(配件).For maximum 5 at acquiring commissions,especially on sales of hi
19、gher-priced items,two other teenage salesmen and I used the “ up” system,taking turns greeting 6 entering the shop.On that 7 afternoon,a tall,unshaven man walked in wearing clothing more 8 for yard work than for shopping.This slim,9 fellow was my“up”,but after glancing at his 10,I quickly concluded
20、my 11 would be more profitably spent with another apparently 12 customer,so I looked at my co-worker Norman and signaled that I was giving up my 13 to him.Norman 14 as this unseemly looking fellow walked to the radio display,pointed at the Trans-Oceanic and asked whether he had six in 15.Norman look
21、ed 16 at me, then turned and went into the storeroom.He immediately 17 and said that there were six.Then the buyer opened his checkbook and waited for Norman to write the 18.And I was asked to help carry the six Trans-Oceanic boxes to the back seat of the buyers car 19 nearby.Ever since that notable
22、 afternoon some 68 years ago, I have carefully20 judging others only on their appearance.1.A.musicB.sportsC.drawingD.dancing2.A.productB.incomeC.pensionD.profit3.A.determinedB.adjustedC.combinedD.contributed4.A.spreadB.focusC.recordD.sale5.A.freedomB.purposeC.fairnessD.expectation6.A.farmersB.educat
23、orsC.workersD.customers7.A.unbearableB.unforgettableC.unreasonableD.uncomfortable8.A.suitableB.coolC.responsibleD.available9.A.politeB.raggedC.proudD.crazy10.A.statusB.movementC.expressionD.appearance11.A.effortsB.rewardsC.trendD.safety12.A.wealthyB.busyC.plainD.common13.A.causeB.turnC.bondD.plan14.
24、A.approachedB.compromisedC.pretendedD.apologized15.A.demandB.exchangeC.advanceD.store16.A.challenginglyB.embarrassedlyC.unbelievablyD.disappointedly17.A.stoppedB.trembledC.returnedD.forgot18.A.bonusB.receiptC.discountD.comment19.A.soldB.insuredC.parkedD.selected20.A.admittedB.consideredC.riskedD.avo
25、ided语篇解读:本文讲述了作者在68年前因为以貌取人而学到教训的故事。答案及剖析:1.A根据本段最后的music -related accessories可知,作者是在一家音乐(music)中心当售货员。2.B根据设空处后的My weekly paycheck(我每周的报酬)可知,该空应是指作者的收入。句意为:这份工作提供了令人愉悦的工作环境和合适的报酬。income意为“收入”,符合语境。product意为“产品”;pension意为“养老金;津贴”;profit意为“利润;收益”。3.C设空处后提到了基本工资(base salary)和佣金(commissions)两部分,所以作者的报酬
26、包含了这两部分。combine意为“(使)结合;(使)组合”,符合语境。determine意为“决定”;adjust意为“适应;调整”;contribute意为“捐献;促成;投稿”。4.D根据下文提到的卖了六台收音机可知,此处应是对收音机的销售。sale意为“销售”,符合语境。根据第5空后的on sales of higher-priced items也可知答案。spread意为“蔓延;传播”;focus意为“焦点”;record意为“录音;记录”。5.C本段介绍了几个销售员轮流去接待顾客,根据常识可知这是为了确保最大程度的公平。fairness意为“公平”,符合语境。freedom意为“自由
27、”;purpose意为“目的;意图”;expectation意为“期望”。6.D根据设空处前的salesmen及第12空后的customer可知,此处指进店买东西的顾客。customer意为“顾客”,符合语境。farmer意为“农民”;educator意为“教育者”;worker意为“工人”。7.B根据最后一段中的that notable afternoon可知,对作者来说,那是一个令人难忘的下午。unforgettable意为“令人难忘的”,符合语境。unbearable意为“难以忍受的”;unreasonable意为“不合理的”;uncomfortable意为“不舒服的”。8.A本文讲述的
28、是作者以貌取人的故事,所以此处应是说作者认为这位顾客穿的衣服更适合做庭院工作。suitable意为“合适的”,符合语境。cool意为“凉快的;酷的”;responsible意为“负责任的”;available意为“可得到的;有空的”。9.B上一段提到该顾客穿的衣服更适合进行庭院劳动,所以他的衣服应该是不整齐或破旧的。rugged意为“破烂的”,符合语境。polite意为“有礼貌的”;proud意为“骄傲的”;crazy意为“发疯的”。10.D作者一直在描述该顾客的着装,也就是作者看的是他的外表。appearance意为“外表;外貌”,符合语境。status意为“地位;身份”;movement意
29、为“移动;运动”;expression意为“表情;表达”。11.A作者根据该顾客的外貌判断他不会买东西,因此不乐意去为他服务,认为自己的努力不会给自己带来效益。effort意为“努力”,符合语境。reward意为“回报”;trend意为“趋势;倾向”;safety意为“安全”。12.A此处是和上一位顾客的对比,前一个穿着破旧的衣服,看起来没有钱,所以这个顾客应该是穿着讲究的有钱人。wealthy意为“富有的”,符合语境。busy意为“忙的”;plain意为“朴素的;简单的”;common意为“普通的;常见的”。13.B根据第三段中提到的他们几个销售员是taking turns greeting
30、可知,本来轮到作者去接待这位顾客了,但是作者放弃了。turn意为“轮到的机会”,符合语境。cause意为“原因;事业”;bond意为“联合;合同”;plan意为“计划”。14.A当这位看起来不太可能购物的顾客走向展示区的时候,销售员应该是走过去接待他。approach意为“靠近;走进”,符合语境。compromise意为“妥协;让步”;pretend意为“假装”;apologize意为“道歉”。15.D下文提到诺曼去了仓库,并说有六台收音机,所以此处是说顾客问是否有存货。in store意为“贮藏着;准备着;即将到来”,符合语境。in demand意为“需要”;in exchange(for)
31、意为“交换”;in advance意为“提前”。16.C本来被认为不会买东西的顾客却要买六台收音机,这是令人难以相信的事情。unbelievably意为“令人难以相信地”,符合语境。challengingly意为“有挑战性地”;embarrassedly意为“尴尬地”;disappointedly意为“失望地”。17.C由上一句中的went into the storeroom(去了仓库)可知,此处应是马上回来答复顾客。return意为“返回;回来”,符合语境。stop意为“停止;阻止”;tremble意为“颤抖”;forget意为“忘记”。18.B顾客打开了支票簿,所以要等销售员开发票或收据。receipt意为“收据;发票”,符合语境。bonus意为“津贴;奖金”;discount意为“折扣”;comment意为“评论”。19.C分析句子结构可知,此处是过去分词作定语修饰car,根据常识可知,买东西的时候,顾客是把车停在附近。park意为“停放”,符合语境。sell意为“卖;销售”;insure意为“为投保”;select意为“挑选”。20.D作者从这次经历中得到了教训,所以从那以后再也不会以貌取人了。avoid意为“避免”,符合语境。admit意为“承认;允许某人进入”;consider意为“考虑;认为”;risk意为“冒险”。