收藏 分享(赏)

湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt

上传人:a**** 文档编号:449506 上传时间:2025-12-07 格式:PPT 页数:43 大小:972.50KB
下载 相关 举报
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第1页
第1页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第2页
第2页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第3页
第3页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第4页
第4页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第5页
第5页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第6页
第6页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第7页
第7页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第8页
第8页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第9页
第9页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第10页
第10页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第11页
第11页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第12页
第12页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第13页
第13页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第14页
第14页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第15页
第15页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第16页
第16页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第17页
第17页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第18页
第18页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第19页
第19页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第20页
第20页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第21页
第21页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第22页
第22页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第23页
第23页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第24页
第24页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第25页
第25页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第26页
第26页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第27页
第27页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第28页
第28页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第29页
第29页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第30页
第30页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第31页
第31页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第32页
第32页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第33页
第33页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第34页
第34页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第35页
第35页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第36页
第36页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第37页
第37页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第38页
第38页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第39页
第39页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第40页
第40页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第41页
第41页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第42页
第42页 / 共43页
湖北省2014高考英语二轮针对性训练课件:阅读理解 第3讲“心思难猜”的“ATTITUDE”型主旨大意题.ppt_第43页
第43页 / 共43页
亲,该文档总共43页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、第三讲“心思难猜”的“attitude”型主旨大意题作者通过文章可以表达的意图很多,文章可能体现作者的某种态度,比如支持、反对、批评、赞扬;也可能体现作者的某种目的,比如建议、劝阻、推销、指导等。这需要考生根据文章的内容进行细致的辨别和分析,弄清作者的态度和目的。一般来说,作者的态度和意图都能够从文章的论述方法、措辞、语气等方面推断出来。(2013北京卷)Does Fame Drive You Crazy?Although being famous might sound like a dream come true,todays stars,feeling like zoo animals,

2、face pressures that few of us can imagine.They are at the center of much of the worlds attention.Paparazzi(狗仔队)camp outside their homes,cameras ready.Tabloids(小报)publish thrilling stories about their personal lives.Just imagine not being able to do anything without being photographed or interrupted

3、for a signature!According to psychologist Christina Villarreal,celebritiesfamous peopleworry constantly about their public appearance.Eventually,they start to lose track of who they really are,seeing themselves the way their fans imagine them,not as the people they were before everyone knew their na

4、mes.“Over time,”Villarreal says,“they feel separated and alone.”The phenomenon of tracking celebrities has been around for ages.In the 4th century BC,painters followed Alexander the Great into battle,hoping to picture his victories for his admirers.WhenCharles Dickens visited America in the 19th cen

5、tury,his soldoutreadings attracted thousands of fans,leading him to complain(抱怨)about his lack of privacy.Tabloids of the 1920s and 1930s ran articles about filmstars in much the same way that modern tabloids and websites do.Being a public figure today,however,is a lot more difficult than it used to

6、 be.Superstars cannot move about without worrying about photographers with modern cameras.Whenthey say something silly or do something ridiculous,there is always the Internet to spread the news in minutes and keep their“story”alive forever.If fame is so troublesome,why arent all celebrities running

7、away from it?The answer is there are still ways to deal with it.Some stars stay calm by surrounding themselves with trusted friends and family or by escaping to remote places away from big cities.They focus not on how famous they are but on what they love to do or whatever made them famous in the fi

8、rst place.Sometimes a few celebrities can get a little justice.Still,even stars who enjoy full justice often complain about how hard their lives are.They are tired of being famous already.语篇解读本文为议论文。作者主要对现在的名人没有隐私的问题发表了自己的看法。1.It can be learned from the passage that stars today_.Aare often misunders

9、tood by the publicBcan no longer have their privacy protectedCspend too much on their public appearanceDcare little about how they have come into fame解析:推理判断题。根据文章第一段第二、三、四句“They are at the center of much of the worlds attention.Paparazzi camp outside their homes,cameras ready.Tabloidspublish thrill

10、ing stories about their personal lives.”可知现在的明星没有隐私,故选择B项。答案:B2.What is the main idea of Paragraph 3?AGreat heroes of the past were generally admired.BThe problem faced by celebrities has a long history.CWellknown actors are usually targets of tabloids.DWorks of popular writers often have a lot of r

11、eaders.解析:主旨大意题。此段通过列举历史上的名人所遇到的麻烦来证明名人所遇到的问题由来已久,故选择B项。答案:B3What makes it much harder to be a celebrity today?AAvailability of modern media.BInadequate social recognition.CLack of favorable chances.DHuge population of fans.解析:细节理解题。根据第四段所描述内容可知以Internet为代表的现代媒介令名人们的处境更加不易,故此题选择A项。答案:A4 What is the

12、authors attitude toward modern celebrity?ASincere.BSceptical.CDisapproving.DSympathetic.解析:观点态度题。通读全文可以发现,作者对现代名人没有批判、怀疑或是大加鼓励,倒是同情他们没有隐私、体谅他们难处的句子频繁出现,故此题应选择D项sympathetic同情的。sincere真诚的,sceptical怀疑的,disapproving不赞同的。答案:D1一般来说,作者对某一事物的态度往往较为明确,要么支持,要么反对。2当作者的态度没有明确表达出来时,要学会根据作者使用的词语的褒贬性去判断作者的态度。3作者的观

13、点一般与文章的主旨相关联。例如真题示例第4题,通读全文可以发现,作者对现代名人没有批判、怀疑或是大加鼓励,由第四、五段“Being a public figure today,however,is a lot more difficult than it used to be.”可知,作者对名人没有隐私,体谅他们的难处,因此D项正确。sincere真诚的;sceptical怀疑的;disapproving不赞同的;sympathetic同情的。Test 1(2013湖北省武汉市武昌区高三年级联合考试)“It is one of the few bright spots in the Chine

14、se economy,”says Zeng Ming.He is talking about ecommerce.Mr Zeng,the chief strategy officer for Alibaba,a giant Chinese Internet firm,predicts that digital transactions on his firms platforms will top 1 trillion yuan($159 billion)this yearmore than Amazons and eBays combined.That is a bold claim;but

15、 consider what happened on Singles Sunday.Invented a few years ago by students and seized upon by digital marketers,this festival for lonely hearts falls annually on the 11th day of the 11th month(since 1 is the loneliest number)It is like St Valentines Day,only worse.Singletons shower each other wi

16、th tender gifts:a barrage of pearls;a storm of sweets.This November 11th they spent a surprising 19 billion yuanon Alibabas online platformsa fourfold increase on a year ago,and more than double what Americans spent online last Cyber Monday(the Monday after Thanksgiving,when retailers urge Americans

17、 to shop online)About 100 million purchases were logged,accounting for 80%of the packages shipped that day.Couriers(快递员)were buried in parcels.So life is good for Chinas etailers,then?Not exactly.Thenumber of digital marketers is increasing and online sales are booming.Consumers are enjoying lower p

18、rices,better service and more variety.The problem?The pressure on profits in Chinese ecommerce is worse than in America,reckons Elinor Leung of CLSA,a broker.“Almost no one makes money,”she says.The fiercest battles are being fought between online retailers and their bricksandmortar(传统的实体企业)rivals.D

19、angdang,a firm that resembles Amazon,and 360buy,another online retailer,have cut prices fiercely.Tencent,a cashrich online giant known for its instantmessaging software,is splashing out to win market share.360buy has also just raised$400 million from investors to do the same.But it is unclear how mu

20、ch longer such firms can burn through capital.语篇解读本文主要从阿里巴巴网络销售说起,介绍了迅速发展的中国电子商务。1Whats the best title of this passage?AThe Ambition of AlibabaBFierce Competition between RetailersCA New Festival for the SinglesDChinese Booming Ecommerce解析:主旨大意题。通读全文可知,本文主要从阿里巴巴网络销售说起,介绍了迅速发展的中国电子商务。答案:D2 According

21、to Zeng Ming,this year Alibaba will _.Aoutweigh Amazon and eBay in worldwide influenceBrank top among all the Internet firmsChave more than 159 billion dollars saleDcreate another sales miracle just like the one on Singles Day解析:细节理解题。根据第一段中的“will top 1 trillion yuan($159 billion)this year”可知C项正确。答案

22、:C3How many packages were shipped on November 11th from Alibabas online platforms?AAbout 80 million.BAbout 100 million.CAbout 125 million.DAbout 180 million.解析:细节理解题。根据第三段中的“About 100 million purchases were logged,accounting for 80%of the packages shipped that day.”可以计算出(100 million80%125 million)。答

23、案:C4Whats the authors attitude towards online retailers in China?AOptimistic.BConcerned.CSympathetic.DIndifferent.解析:态度推断题。根据倒数第二段的内容及文章的最后一句“But it is unclear how much longer such firms can burn through capital.”可推知,作者对中国的网上零售商的状况,表示担忧。答案:BTest 2(2013湖北七市4月联考)Over three million people will do their

24、 Christmas shopping entirely online this year without once visiting an actual shop,a poll(民意调查)has found.Overcrowding and long queues in shops are forcing people away from the high street as the hassle(烦扰)of Christmas shopping becomes too much.The number of people turning their backs on the high str

25、eet is almost one million higher than it was last year,according to the poll by YouGov.LastChristmas 2.4 million shoppers did not do any of their shopping in actual shops.The figure this year is predicted to be around 3.4 million,equal to around 7 percent of the adult population.Over a third of peop

26、le said that the main turnoff about shopping on the high street is overcrowding.Meanwhile almost a quarter said that long queues at the checkout are the worst thing about it.Of the 2 065 people polled,even those who are still taking to the shops plan to spend less time in them this Christmas.Around

27、31 percent of shoppers who plan to spend at least some time on the high street will spend less than half of their shopping time in actual shops,using the rest of the time to shop remotely via the internet.This compares to 28 percent of people last year.Meanwhilethe proportion of people spending over

28、 half of their shopping time in high street shops has dropped from 41 percent last year to 39 percent this year.Just 2 percent of people said that they are looking forward to dealing with store staff this festival season.Guy Boxall,senior product marketing manager at Casio Business Solutions Divisio

29、n,which commissioned the research from YouGov,said that despite the fall in people visiting the high street,humans are“social creatures”who actually like spending time together.“Although the high street is facing a big challenge Christmas,retailers(零 售 商)should see this research as a challenge to im

30、prove the instore shopping experience,rather than the nail in the coffin.We are social creatures,and the desire to spend time with each other,particularly at Christmas,is never going to go away,”said Mr Boxall.语篇解读根据民意调查结果,有300多万人将在圣诞节采用网上购物,由于商店过于拥挤,排长队结账等,去商店购物的人数大幅下滑。但是商店购物仍然具有一定的优势,因为人是一种社交动物,渴望

31、一起度过时间和去体验商店购物的快乐。5According to the poll,in this years Christmas_.Aabout 7%of the population will do both online and actual shoppingBabout 31%of shoppers will do half of their shopping in actual shopsCabout 39%of shoppers will do more than half of their shopping in actual shopsDover three million sh

32、oppers will quit actual shopping just because of the long queues解 析:细 节 理 解 题。根 据 文 章 第 四 段 提 到 的“Meanwhile the proportion of people spending over half of their shopping time in high street shops has dropped from 41 percent last year to 39 percent this year.”可知,C项符合题意。答案:C6Whats the meaning of“turno

33、ff”in Paragraph 5?ASomething that makes people lose heart.BSomething that makes people lose face.CSomething that makes people lose interest.DSomething that makes people lose courage.解析:词义猜测题。画线词后面提到,在商店购物过度拥挤,而且在收银台排长队是最糟糕的事情。由此并结合选项内容可知,画线词是指使人们失去兴趣的东西。答案:C7It can be inferred from Mr Boxalls words

34、that_.Aretailers should reduce their instore goodsB retailers will be pessimistic about the result of this researchC retailers should focus on the advantage of instoreshoppingDretailers will make more profits this Christmas than last Christmas解析:推理判断题。根据文章最后两段Guy Boxall所说的话可知,人是一种社交动物,渴望一起度过时间,体验商店购

35、物的快乐,这就是商店所具有的优势,当然也是零售商们应予以关注的地方。答案:C8Whats the writers attitude towards Christmas online shopping?AConcerned.BDoubtful.CApproving.DObjective.解析:观点态度题。作者在介绍圣诞节网上购物情况时,根据的是民意调查结果。由此可以看出,作者对圣诞节网上购物所持的态度是客观的。答案:DTest 3(2013湖北省襄阳市普通高中3月调研统一测试)Benjamin Stassen took his own life in 2010.His parents thoug

36、ht their twentyoneyear old son was happy.Since his suicide,they have attempted to learn why he killed himself.Alice and Jay Stassen thought Benjamins Facebook account might hold clues to his suicide.But the account does not belong to them,nor does it belong to their son.Facebook owns everything in h

37、is account.That is what the company says in its user agreement.Jay Stassen says he found it difficult even to communicate with Facebook.A court ordered the company to let the Stassens see their sons account.However,Facebook has not yet to obey the order.Lawyer John Boucher stays informed about digit

38、al rights and the law.But he admits that he and his wife have signed many user agreements without reading them.He says he would not know how to get information from his wifes accounts if she dies.John Boucher said,“I have no clue.So there is a dual problem here.One is that people dont think about it

39、.And the other is that even if they do,they might find they are legally barred from doing it.I personally think whats going to happen overtime is that there are going to be model laws drafted to deal with all these circumstances.But theyre going to take years to be accepted by the states,you know.Th

40、eres going to be a gray area for the foreseeable future.”Some businesses now are offering people a way to control what happens to their online information after they die.One way to do this is to place your online accounts and passwords in a digital storage area.You give the owners of the area orders

41、 about which information to destroy and which to give others when you die.Mark Plattner recently used a program called SiteSucker to download his friends blog.He then uploaded a copy of the blog to a new website under his control.Mark Plattner says we should all plan our own digital legacy.He says,“

42、Dont be passiveget to work on your online after life now.”语篇解读一个青年自杀后,他的死因可能会从他的Facebook帐户上了解到,但是该网站却拒绝了死者父母的请求,由此引出一个话题:如何保护用户的数字遗产。9 In Para.1,the author mentions Benjamins death to _.Amake readers curious about the reason for Benjamins deathBappeal people to pay attention to their childrens menta

43、l healthCshow the importance of having access to users digital accountsDarouse the interest of people in the topic of this passage解析:推理判断题。第一段通过讲述Benjamin Stassen自杀之后,他的父母希望通过儿子的Facebook帐户了解其自杀的原因,却被该公司以其用户协议为理由而拒绝,进而引出本文探讨的主题“需要出台新的法律来保护用户的数字遗产”。答案:D10According to the passage,we may safely say_.AFa

44、cebook has not put the courts judgment to useBFacebook possesses users digital accounts illegallyCJohn was tricked into signing the user agreementsDthe only clue to Benjamins death is his Facebook account解析:细节理解题。第四段说法庭判决Facebook公司允许斯坦森夫妇查看自己儿子的帐户内容,但是该公司还没有服从该判决,因此选A。答案:A11As for the solution to th

45、is problem,what attitude does John take?APessimistic.BOptimistic.CAmbiguous.DIndifferent.解析:推理判断题。根据第六段John说的话可知,他对改变现状解决这个问题持悲观的态度。答案:A12Faced with this situation,what can Facebook users do?AUsers have no choice but to be subject to Facebook.BUsers can turn to the court to defend their legal rights.C Users can copy and store their online accounts and passwords.DUsers can do nothing but refuse to use Facehook.解析:推理判断题。根据倒数第二段提到的“把自己的网上帐户和密码放在一个电子储存区,并告诉主人,自己死后哪些信息可以给别人看,哪些信息是要销毁的”可知应选C。答案:C

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1