1、吉林白城市2016高考英语二轮阅读理解调研题2016高考训练题。阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。 The Chinese word “Shanzhai” means a small mountain village, but now it becomes an accepted name for fakes (假货), after “Shanzhai Cell-phones” produced by small workshops in southern China became popular in the mainland market ov
2、er the past two years.Besides “Shanzhai” electronic products, there are “Shanzhai” movies, “Shanzhai” stars and even a “Shanzhai” Spring Festival Gala (联欢晚会), a copy of the 25-year-old traditional show presented by CCTV on Chinese Lunar New Years Eve.“Shanzhai” has become a culture of its own, meani
3、ng anything that imitates something famous.In Chongqing, “Shanzhai” version “Birds Nest” and “Water Cube” woven by farmers with bamboo attract wide attention from tourists. Both are copies of the famous Olympic buildings in Beijing.A literature critic said that taking the “Shanzhai” Gala as an examp
4、le, when the traditional CCTV program becomes less and less attractive to the audience, the“Shanzhai” version appears timely to attract people. “Although it is often connected with poor techniques and operation, Shanzhai culture meets the psychological needs of common people and could be a comfort t
5、o their minds,” he said. To the mainstream (主流的) culture, the rise of “Shanzhai” culture is a challenge and a motivation (动力). People believe different kinds of cultures developing together is a perfect situation and it is for the public to choose. 1. The Chinese word “Shanzhai” may have started wit
6、h _.A. Spring Festival Gala B. electronic products C. fake cell-phones D. Olympic buildings2. According to the passage, “Shanzhai” culture refers to _.A. the action that a person imitates famous people B. products with poor techniques and qualityC. those similar names to famous brands D. anything th
7、at imitates something famous3. We can infer that the mainstream culture _.A. may develop faster because of the challenge of “Shanzhai” culture B. is the challenge of “Shanzhai” culture C. will be replaced by “Shanzhai” culture D. is held back by “Shanzhai” culture参考答案13、C D A 阅读理解。It was a village i
8、n India. The people were poor. However, they were not unhappy. After all, their forefathers had lived in the same way for centuries. Then one day. Some visitors from the city arrived. The told the villagers there were some people elsewhere who liked to eat frogs legs. However, they did not have enou
9、gh frogs of their own, and so they wanted to buy frogs from other place. This seemed like money for nothing. There were millions of frogs in the fields around, and they were no use to the villagers. All they had to do was catch them. Agreement was reached, and the children were sent into the fields
10、to catch frogs. Every week a truck arrived to collect the catch and hand over the money. For the first time, the people were able to dream of a batter future. But the dream didnt last long. The change was hardly noticed at first, but it seemed as if the crops were not doing so well. More worrying wa
11、s that the children fell ill more often, and, there seemed to be more insects around lately. The villagers decided that they couldnt just wait to see the crops failing and the children getting weak. They would have to use the money earned to buy pesticides(杀虫剂) and medicines. Soon there was no money
12、 left. Then the people realized what was happening. It was the frog. They hadnt been useless. They had been doing an important job-eating insects. Now with so many frogs killed, the insects were increasing more rapidly. They were damaging the crops and spreading diseases. Now, the people are still p
13、oor. But in the evenings they sit in the village square and listen to sounds of insects and frogs. These sounds of the night now have a much deeper meaning. ( ) 1. From paragraph I we learn that the villagers _. A. worked very hard for centuries B. dreamed of having a better life C. were poor but so
14、mewhat content D. lived a different life from their forefathers ( ) 2. Why did the villagers agree to sell frogs? A. the frogs were easy money B. They needs money to buy medicine C. they wanted to please the visitors D. the frogs made too much noise ( ) 3. What might be the cause of the childrens si
15、ckness? A. the crops didnt do well B. there were too many insects C. the visits brought in diseases D. the pesticides were overused ( ) 4. What can we infer from the last sentence of the text? A. Happiness comes from peaceful life in the country B. Health is more important than money C. The harmony
16、between man and nature is important D. good old day will never be forgotten 1. C.细节理解题.第一段中有 The people were poor. However, they were not unhappy.和 C 项意思一致. 2. A.细节理解题.根据第三段和本段第一句 This seemed like money for nothing.句中 for nothing 是免费的意思,说明青蛙容易得到,并能赚到钱,村民才答应买. 3. B.推理判断题.根据倒数第二段中 They had been doing
17、an important job-eating insects. Now with so many frogs killed, the insects were increasing more rapidly. They were damaging the crops and spreading diseases.可以推断出庄稼收成不好, 孩子生病与青蛙减少, 害虫增多有关.4. C.推理判断题.最后一句 These sounds of the night now have a much deeper meaning. 现 在夜晚的这些声音具有更深刻的意义. 该句是一个中介句, 说明人们过度捕
18、杀造成生态失衡, 由此也影响了人类,因此,可以推断人与自然的和谐是重要. 2016高考训练题。阅读理解。阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。When students and parents are asked to rate subjects according to their importance, the arts are unavoidably at the bottom of the list. Music is nice, people seem to say, but not important. Too often it is viewed
19、as mere entertainment, but certainly not an education priority(优先). This view is shortsighted. In fact, music education is beneficial and important for all students.Music tells us who we are. Because music is an expression of the beings who create it, it reflects their thinking and values and the so
20、cial environment it came from. Rock music represents a lifestyle just as surely as does a Schubert song. The jazz influence that George Gershwin and other musicians introduced into their music is obviously American because it came from American musical traditions. Music expresses our character and v
21、alues. It gives us identity as a society.Music provides a kind of perception(感知)that cannot be acquired any other way. Science can explain how the sun rises and sets. The arts explore the emotive meaning of the same phenomenon. We need every possible way to discover and respond to our world for one
22、simple but powerful reason: No one way can get it all.The arts are forms of thoughts as powerful in what they communicate as mathematical and scientific symbols. They are ways we human beings “talk” to each other. They are the language of civilization through which we express our fears, our curiosit
23、ies, our discoveries, our hopes. The arts are ways we give form to our ideas and imagination so that they can be shared with others. When we do not give children access to an important way of expressing themselves such as music, we take away from them the meanings that music expresses.Science and te
24、chnology do not tell us what it means to be human. The arts do. Music is an important way we express human suffering, celebration, the meaning and value of peace and love.So music education is far more necessary than people seem to realize.1. According to Paragraph 1, students _.A. disagree with the
25、ir parents on education B. regard music as a way of entertainmentC. view music as an overlooked subjectD. prefer the arts to science2. In Paragraph 2, the author uses jazz as an example to _. A. compare it with rock musicB. introduce American musical traditionsC. show music identifies a society D. p
26、rove music influences peoples lifestyles2. According to the passage, the arts and science _.A .approach the world from different angles B. explore different phenomena of the worldC. express peoples feelings in different ways D .explain what it means to be human differently4. What is the main idea of
27、 the passage?A. Music is an effective communication tool. B. Music should be of top education priority.C. Music makes students more imaginative D. Music education deserves more attention. 参考答案14、B C A D 阅读理解 It was Saturday. As always, it was a busy one, for “Six days shall you labor and do all your
28、 work” was taken seriously back then. Outside, Father and Mr. Patrick next door were busy chopping firewood. Inside their own houses, Mother and Mrs. Patrick were engaged in spring cleaning. Somehow the boys had slipped away to the back lot with their kites. Now, even at the risk of having Brother c
29、aught to beat carpets , they had sent him to the kitchen for string(线). It seemed there was no limit to the heights to which kites would fly today. My mother looked at the sitting room, its furniture disordered for a thorough sweeping, A gun she cast a look toward the window. “Come on, girls! Lets t
30、ake string to the boys and watch them On the way we met Mrs. Patrick, laughing guiltily as if she were doing something wrong, together with her girls. There never was such a day for flying kited! We played all our fresh string into the boys kites and they went up higher and higher .We could hardly d
31、istinguish the orange-colored spots of the kites. Now and then we slowly pulled one kite back, watching it dancing up and down it the wind, and finally bringing it down to earth, just for the joy of sending it up again. Even our fathers dropped their tools and joined us. Our mothers took their turn,
32、 laughing like schoolgirls. I think we were all beside ourselves. Parents forgot their duty and their dignity; children forgot their everyday fights and little jealousies. “Perhaps its like this in the kingdom of heaven,” I thought confusedly. It was growing dark before we all walked sleepily back t
33、o house. I suppose we had some sort of supper. I suppose there must have been a surface tidying-up, for the house on Sunday looked clean and orderly enough. The strange thing was, we didnt mention that day afterward. I felt a little embarrassed .Surely none of the others had been as excited as I. I
34、locked the memory up in that deepest part of me where we keep “the things that cannot be and yet they are.” The years went on, then one day I was hurrying about my kitchen in a city apartment, trying to get some work out of the way while my three-year-old insistently cried her desire to “go park ,se
35、e duck.” “I cant go!” I said. “I have this and this to do, and when Im through Ill be too tired to walk that for.” My mother , who was visiting us , looked up from the peas she was shelling ,“Its a wonderful day,” she offered,“Really warm , yet theres a fine breezy . Do you remember that day we flew
36、 kites?” I stopped in my dash between stove and sink. The looked door flew open and with it a rush of memories. “Come on.” I told my little girl. “Youre right, its too good a day to miss.”Another decade passed. We were in the aftermath (余波)of a great war. Allevening we had been asking our returned s
37、oldier, the youngest Patrick Boy, about his experiences as a prisoner of war. He had talked freely, but now for a long time he had been silent. What was he thinking of what dark and horrible things? “Say!” A smile slipped out from his lips. “Do you remember - no, of course you wouldnt. It probably d
38、idnt make the impression on you as it did on me.” I hardly dared speak. “Remember what?” “I used to think of that day a lot in POW camp(战俘营), when things werent too good. Do you remember the day we flew the kites?”( ) 1. Mrs. Patrick was laughing guiltily because she thought .A. she was too old to f
39、ly kites B. her husband would make fun of herC. she should have been doing her housework thenD. her girls werent supposed to play the boys game( ) 2. By” we were all beside ourselves”, the writer means that they all . A. felt confused B. went wild with joy C. looked on D. forgot their fights ( ) 3.
40、What did the writer think after the kite-flying?A. The boys must have had more fun than the girls.B. They should have finished their work before playing.C. Her parents should spend more time with them.D. All the others must have forgotten that day.( ) 4. Why did the writer finally agree to take her
41、little girl for an outing?A. She suddenly remembered her duty as a mother.B. She was reminded of the day they flew kites.C. She had finished her work in the kitchen.D. She thought it was a great day to play outside.( ) 5. The youngest Patrick Boy is mentioned to show that _ .A. the writer was not al
42、one in treasuring her fond memoriesB. his experience in POW camp threw a shadow over his lifeC. childhood friendship means so much to the writerD. people like him really changed a lot after the war【文章大意】本文通过回顾儿时放风筝的经历,讲述了童年的美好回忆对成年生活的深刻影响。1.【答案】C【解析】细节理解题。由文章第一段Mrs. Patrick were engaged in spring cl
43、eaning.可知,Mrs. Patrick原本该作家务,结果去放风筝了。放完风筝以后,内疚的笑然后去家务了。参考答案25、BDBA阅读理解 Home stay provides English language students with the opportunity to speak English outside the classroom and the experience of being part of a British home. What to ExpectThe host will provide accommodation and meals. Rooms will
44、be cleaned and bedcovers changed at least once a week. You will be given the house key and the host is there to offer help and advice as well as to take an interest in your physical and mental health.Accommodation ZonesHome stays are located in London mainly in Zones2,3 and of the transport system.
45、Most hosts do not live in the town centre as much of central London is commercial and not residential(居住的). Zones3 and 4often offer larger accommodation in a less crowned area. It is very convenient to travel in London by Underground.Meal Plans Available Continental Breakfast Breakfast and Dinner Br
46、eakfast, Packed Lunch and DinnerIts important to note that few English families still provide a traditional cooked breakfast. Your accommodation includes Continental Breakfast which normally consists of fruit juice, cereal(谷物类食品),bread and tea or coffee. Cheese, fruit and cold meat are not normallyp
47、art of a Continental Breakfast in England. Dinners usually consist of meat or fish with vegetables followed by desert, fruit and coffee.FriendsIf you wish to invite a friend over to visit. You must first ask your hosts permission. You have no right to entertain friends in a family home as some famil
48、ies feel it is an invasion of their privacy.Self-Catering Accommodation in Private HomesAccommodation on a room-only basis includes shared kitchen and bathroom facilities and often a main living room. This kind of accommodation offers an independent lifestyle and is more suitable for the long-stay s
49、tudent. However, it does not provide the same family atmosphere as an ordinary home stay and may not benefit those who need to practise English at home quite as much.( ) 1.The passage is probably written for _. A. host willing to receive foreign studentsB. foreigners hoping to build British cultureC
50、. travellers planning to visit families in LondonD. English learners applying to like in English homes( ) 2. Which of the following will the host provide?A. Room cleaning.B. Medical care.C. Free transport.D. Physical training.( ) 3.What can be inferred from Paragraph3?A. Zone 4 is more crowded than
51、Zone 2.B. The business centre of London is in Zone.C. Hosts dislike travelling to the city centre.D. Zone 2 is more crowded than Zone 4.( ) 4. According to the passage. What does continental Breakfast include?A. Dessert and coffeeB. Fruit and vegetables.C. bread and fruit juice D. Centre and cold me
52、at.( ) 5. Why do some people choose self-catering accommodation?A. To experience a warmer family atmosphere.B. To enrich their knowledge of English.C. To entertain friends as they like.D. To enjoy much more freedom.【文章大意】应用文,文章介绍了到英国家庭寄宿学习英语交流语言。36.D主旨大意题。本文介绍英语学习者在英语家庭寄宿学习英语。选D。37.A细节理解题。定位关键词the h
53、ost provide 。由The host will provide accommodation and meals. Rooms will be cleaned and bedcovers changed at least once a week.可以得出答案。38.B细节退推理题。根据Most hosts do not live in the town centre as much of central London is commercial and not residential(居住的).可知大多数寄宿家庭都生活在伦敦的商业区。可知商业区在伦敦的寄宿家庭区了。39.C细节理解题。定
54、位关键词Breakfast include 。由Continental Breakfast which normally consists of fruit juice, cereal(谷物类食品),bread and tea or coffee. Cheese, fruit and cold meat are not normally可知答案。40.D细节理解题。由最后一段This kind of accommodation offers an independent lifestule and is more suitable for the long-stay student.可知答案。