1、吉林省白城一中2020-2021学年高一英语下学期3月阶段性考试试题(含解析)第卷 (选择题 共90分)第一部分:听力(共两节,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,满分5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What will the woman do next?A. Attend a meeting. B. Pick up the mans client. C. Send the man to his office.2. Wh
2、at seems to be the womans problem?A. She has difficulty communicating with the locals.B. She doesnt have a business card.C. She will be late for work.3. How does the man usually go to his office?A. By car. B. By train. C. By bus.4. What is the probable relationship between the speakers?A. Tourist an
3、d guide. B. Strangers. C. Friends.5. When will the speakers meet?A. At 5:00. B. At 5:45. C. At 6:15.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段对话,回答第6和第7两个小题。6. What makes the mans mother unhappy?A.
4、The e-invitations. B. The old pictures. C. The tickets to Texas.7. What does the woman remind the man to do?A. Book the plane tickets. B. Save some money. C. Check the booking.听下面一段对话,回答第8和第9两个小题。8. Where does the conversation take place?A. In a library. B. In a restaurant. C. On a plane.9. What wil
5、l the man read?A. A daily newspaper. B. A sports magazine. C. A fashion magazine.听下面一段对话,回答第10至第12三个小题。10. Why does the man call the woman?A. To book a room. B. To make a change. C. To confirm his reservation.11. When will the man check out?A. On June 18th. B. On June 20th. C. On June 21st.12. For w
6、hat should the man pay 180?A. The car rental service. B. The room rate. C. The pickup service.听下面一段对话,回答第13至第16四个小题。13. When was Meis party held?A. On Friday. B. On Saturday. C. On Sunday.14. How was the weather on Saturday?A. Sunny. B. Rainy. C. Windy.15. What did the woman do on Saturday?A. She wa
7、shed her car. B. She went for a picnic. C. She watched a football game.16. Where did the woman spend her Sunday afternoon?A. At home. B. In her studio. C. In the gym.听下面一段独白,回答第17至第20四个小题。17. Which behavior may get the most serious punishment?A. Not wearing the helmet. B. Smoking in the cars. C. Bum
8、ping into other cars on purpose.18. What punishment will the listeners get for driving rudely at first?A. A warning. B. A fine. C. Being asked to leave.19. How many rules does the speaker talk about?A. 3. B. 4 C. 5.20. What will the listeners do next?A. Start their first race. B. Sign the insurance
9、forms. C. Have a check on their cars.第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(ABC和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AThe New York Vegas Hotel has some of the most beautiful and luxurious (豪华的) rooms. Here are four kinds of them.Park AvenueThis kind of room has about 350 square feet of space.
10、It comes with either a king-size or queen-size bed. The room has the following: a 40-inch television and a good bathroom. The Park Avenue room costs about $65 to $85 per night during weekdays and has a weekend rate of $100 to $110 per night.MarquisThis Marquis room is up-grade. It provides guests wi
11、th 700 square feet of space. This up-grade room has a good bathroom, two separate dining areas, and Internet access. There is also a small refrigerator in the room. Guests can stay in this kind of room for about $125 per night.PlayersThe Players room comes with two queen-size beds. This room is almo
12、st 800 square feet and has a sitting area. The Player room has the following: two 40-inch televisions, a good bathroom, dining and entertainment areas and Internet access. One can stay in the Players room for $155 per night.PenthousesThis kind of room has about 1,100 square feet of space with a DVD
13、and CD player, coffee pots, and a separate master bedroom. Penthouses rooms have more up-grade amenities (设施). Guests can stay in this room comfortably for $415 per night, and it has a different price in the busy season.Las Vegas travelers have their choice of one of these hotel rooms. It doesnt mat
14、ter which room one chooses because all of them are wonderful!1. The price of some rooms of the New York Vegas Hotel_.A. depends on what time of year it isB. is a bit higher during weekdaysC. keeps the same all the year roundD. changes almost every day2. What will you choose if you want to surf the I
15、nternet and also save some money?A. Park Avenue.B. Players.C. Marquis.D. Penthouses.3. What can we learn from the passage?A. The queen once stayed in a Park Avenue room.B. There are two beds in a Players room.C. There is a small refrigerator in every roomD. The New York Vegas Hotel provides guests w
16、ith free meals.4. The writer writes the passage mainly to_.A. introduce the New York Vegas HotelB. raise funds for the New York Vegas HotelC. introduce the luxurious amenities of the New York Vegas HotelD. make some rooms of the New York Vegas Hotel known to readers【答案】1. A 2. C 3. B 4. D【解析】【分析】这是一
17、篇应用文。介绍了纽约维加斯酒店的四种豪华客房。【1题详解】细节理解题。根据Park Avenue部分最后一句“The Park Avenue room costs about $65 to $85 per night during weekdays and has a weekend rate of $100 to $110 per night.”(公园大道的房间在工作日的价格是每晚65美元到85美元,周末的价格是每晚100美元到110美元)可知,纽约维加斯酒店的一些房间的价格取决于一年中的什么时候。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Marquis部分第三句“This up-grade ro
18、om has a good bathroom, two separate dining areas, and Internet access.”(这个升级后的房间有一个很好的浴室,两个独立的用餐区,和互联网接入。)和最后一句“Guests can stay in this kind of room for about $125 per night.”(客人可以住在这种房间里,每晚大约125美元。)以及Players部分后两句“The Player room has the following: two 40-inch televisions, a good bathroom, dining a
19、nd entertainment areas and Internet access. One can stay in the Players room for $155 per night.”(娱乐室有以下设施:两台40寸电视、一间不错的浴室、餐饮和娱乐区以及互联网接入。人们可以住在球员房,每晚155美元。)可知,Marquis可以上网,并且价格较低。所以如果想要上网又想省钱,可以住在Marquis。故选C。【3题详解】细节理解题。根据Players部分第一句“The Players room comes with two queen-size beds. ”(球员房有两张大号床。)可知,在
20、球员房间里有两张床。故选B。【4题详解】目的意图题。根据第一段“The New York Vegas Hotel has some of the most beautiful and luxurious (豪华的) rooms. Here are four kinds of them.”(纽约维加斯酒店拥有一些最美丽和豪华的房间。这里有四种。)可知,作者写这篇文章主要是为了让读者了解纽约维加斯酒店的一些房间。故选D。BBeijing will provide COVID-19 vaccinations(接种疫苗)for certain groups in nursing homes, incl
21、uding the elderly and caregivers, on a voluntary basis to prevent a renewed outbreak at nursing homes during autumn and winter, the local government said.Those who will receive the vaccines include nursing home kitchen workers, security guards and cleaners. Beijing Daily reported on Friday.Xing Yinl
22、i ,director of Jingkangyuan, a nursing home in Fengtai district with about 290 elderly residents(居民),said they have received the document(文件)recently and will strictly follow its guidance.Its our top duty to strengthen prevention and control.,Xing said,adding they have been using methods such as kee
23、ping detailed records of resident contacts outside the nursing home,and encouraging online visits for family members.As to vaccinations, she said they will ask for permission from residents,their family members and workers before giving vaccines.In late October,Shaoxing,Zhejiang province carried out
24、 an emergencyCOVTD-19 vaccine program,allowing the public to ask for injections(注射)in advance,with key groups first. A similar program was also organized in Jiaxing,Ningbo and Yiwu in Zhejiang.Nationwide,emergency use of home grown COVID-19 vaccines was approved in June and launched in late July. Ch
25、ina now has four coronavirus candidate vaccines in the third stage clinical trials(临床试验).The document from Beijing also said nursing homes should conduct nucleic acid testing(核酸检测) every month among kitchen workers and residents who leave the nursing homes to see a doctor. Tests will cover all peopl
26、e in nursing homes considered at high risk if new infections are reported in the city. Besides, routine disinfections (消毒) should be strengthened in kitchens, storerooms and restrooms, it said. The document also recommended noncontact visits from family members.5 Where can you probably find this art
27、icle?A. In a newspaper.B. In a fashion magazine.C. In a book review.D. In a travel journal.6 What can we learn from Paragraphs 4 and 5?A. The nursing home kept detailed records of residents,B. All the members will make preparations for injections.C. The nursing home takes prevention and control seri
28、ously.D. Jiaxing is the first city to have carried out an emergency program.7. How can we understand the underlined sentence in paragraph 7?A. China is providing vaccinations nationwide.B. China has made great progress in coronavirus vaccines.C. Chain has taken the lead in coronavirus vaccines world
29、wide.D. The four candidate vaccines have finished clinical trails8. Whats the main idea of this passage?A. Nursing homes should conduct nucleic acid testing.B. Beijing nursing homes are to be provided vaccines.C Certain groups will have vaccines first in late June.D. Routine disinfections should be
30、strengthened in kitchens.【答案】5. A 6. C 7. B 8. B【解析】【分析】本文是一篇新闻报道。文章围绕北京市政府将为养老机构中的老年人和护理人员等特定人群接种新冠肺炎疫苗,以防止秋冬期间养老机构再次爆发疫情而展开报道。【5题详解】推理判断题。根据文章第一段“Beijing will provide COVID-19 vaccinations(接种疫苗)for certain groups in nursing homes, including the elderly and caregivers, on a voluntary basis to preve
31、nt a renewed outbreak at nursing homes during autumn and winter, the local government said.( 北京市政府表示,将在自愿的基础上,为养老院里的老人和照顾者等特定人群提供新冠肺炎疫苗接种,以防止秋冬期间养老院里的疫情再次爆发。)”可知首段是导语,接下来的内容是围绕其展开,因此文章显然是一篇新闻报道,故可能出现在报纸上。故选A。【6题详解】细节理解题。根据第四段“Its our top duty to strengthen prevention and control.( 加强防控是我们的首要任务。)”和第五
32、段“As to vaccinations, she said they will ask for permission from residents,their family members and workers before giving vaccines.( 至于接种疫苗,她说,他们在接种疫苗前将向居民、他们的家人和工作人员申请许可。)”可知养老院很重视新冠病毒的防控和疫苗的接种。故选C。【7题详解】词句猜测题。根据第七段“Nationwide,emergency use of home grown COVID-19 vaccines was approved in June and l
33、aunched in late July. China now has four coronavirus candidate vaccines in the third stage clinical trials(临床试验).( 在全国范围内,国产COVID-19疫苗的紧急使用已于6月获得批准,并于7月下旬启动。目前,中国有四种新型冠状病毒候选疫苗正在进行第三阶段临床试验)”可知中国研制的新冠疫苗已获得批准并进入临床试验阶段,由此可推知中国在新冠疫苗研制方面进展很快。故选B。【8题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Beijing will provide COVID-19 vaccinatio
34、ns(接种疫苗)for certain groups in nursing homes, including the elderly and caregivers, on a voluntary basis to prevent a renewed outbreak at nursing homes during autumn and winter, the local government said.( 北京市政府表示,将在自愿的基础上,为养老院里的老人和照顾者等特定人群提供新冠肺炎疫苗接种,以防止秋冬期间养老院里的疫情再次爆发。)”和全文内容来看,这篇文章主要围绕北京市政府将为养老机构中的
35、老年人和护理人员等特定人员接种新冠疫苗展开报道,即北京养养老院将为特定人员提供疫苗。故选B。CA new study has found that ride-sharing services result in much more pollution than other kinds of private and public transportation. Ride-sharing trips also draw passengers away from more environment friendly methods of travel, like public transportati
36、on, walking or biking, the study found.Several studies in recent years have suggested that ride-sharing services like Uber and Lyft can worsen traffic problems in cities. The new study represents an attempt to center on how ride-sharing services affect pollution. Overall, the researchers reported th
37、at ride-sharing trips now result in a 69 percent more climate pollution on average than the trips they replace. The study notes that the same passengers could have chosen to travel by bus, train, bike or on foot.One of the big reasons they give for this result is that ride-sharing vehicles are often
38、 driven with no passengers in the car. This happens when drivers are either waiting for rider requests or on the way to pick up passengers. This situation, known as deadheading, takes up about 42 percent of all ride-sharing driving activity, the study found. The researchers said that deadheading res
39、ults in about 50 percent more carbon dioxide than one person driving in a private vehicle. Both Uber and Lyft have said in the past that most studies on the subject overstate (夸大)the effects of their services on pollution. Uber told Reuters news agency in a statement it had no comment on the latest
40、report and that the study made misleading claims about ride-sharing. Meanwhile, the company said it would work directly with cities to address climate changes, promoting sharing trips and other means of transportation.9. Which of the following is the best title of the passage?A. Ride-sharing becomes
41、 a new trend that cant be avoided.B. Ride-sharing industry is met with criticism.C. Ride-sharing services increase pollution.D. Ride-sharing services need improvement.10. The term “deadheading” in the passage refers to _.A. a driving process where the driver is not carrying passengersB. a potential
42、risk that the driver may lose control of the vehicleC. a period of driving hours when vehicles produce more carbon dioxideD. a situation in which a driver has too many passengers to pick up11. From the study of ride-sharing services, we can infer that _.A. Ride-sharing attracts exactly the same numb
43、er of people as traditional means of transportB. the study was conducted to prove the influence of ride-sharing services on modern citiesC. ride-sharing service is not an environmentally friendly way to travelD. the new report has forced Uber to make big changes to achieve its goal【答案】9. C 10. A 11.
44、 C【解析】【分析】这是一篇说明文。拼车服务通常被认为有助于减少污染。但研究发现,共享汽车的使用反而增加了污染。【9题详解】主旨大意题。通读全文,结合第一段第一句“A new study has found that ride-sharing services result in much more pollution than other kinds of private and public transportation.(一项新的研究发现,共享汽车服务比其他类型的私人或者公共交通造成的污染要大得多)”可知,本文主要讲述共享汽车增加了污染。故选C项。【10题详解】词义猜测题。根据第三段前两
45、句“One of the big reasons they give for this result is that ride-sharing vehicles are often driven with no passengers in the car. This happens when drivers are either waiting for rider requests or on the way to pick up passengers.(他们给出的导致这一结果的最大原因之一是共享汽车经常会空驶。这种情况要么发生在司机等单时,要么发生在前去接乘客时。)”可知,划线部分所在句子意
46、为“这种情况,也叫deadheading,占拼车服务总量的42%”,句中这种情况指代上文所提到的司机在没有载乘客的情况下驾驶,即划线词意为“司机在没有载乘客的情况下驾驶”。故选A项。【11题详解】推理判断题。根据第二段中“Overall, the researchers reported that ride-sharing trips now result in a 69 percent more climate pollution on average than the trips they replace.(研究人员报告称,总体而言,目前共享汽车出行比它们所代替的出行服务平均多产生了69%
47、的污染。)”可推知,共享汽车并不是环保的出行方式。故选C项。DTikTok has pushed a new safety update in November to its app that allows parents to take more control of their teenagers accounts, as social media companies come under increasing pressure to make their platforms safer for children.The company said Tuesday that its “Fam
48、ily Pairing” feature now enables parents to turn off comments on their childrens videos entirely or to limit them to friends only. Parents whose accounts are linked to their kids will also be able to set their accounts to private, turn off the search function for content, users or sounds, and limit
49、who can see which videos their children have liked.Launched (发布) in March, the Family Pairing tool lets parents see how long their children are spending on TikTok each day and limit the content they can see.TikTok allows children to register and create an account if theyre over the age of 13. All th
50、ey need to do is provide their date of birth. However, because TikTok doesnt require registers to prove their identities, some children under 13 have registered by lying about their age,according to U. K. regulator Ofcom (英国通讯管理局).Alexandra Evans, head of child safety public policy for TikTok in Eur
51、ope, told CNBC that Family Pairing has “put itself in parents shoes” since it was launched.“If were thinking about it as a toolbox, we wanted to offer more tools,” she said on a video call ahead of the announcement.12. What pushed TikTok to launch the new update?A. The pressure from social media.B.
52、The concern about kids online safety.C. The force from government.D. The increasing need of users.13. What is the second paragraph mainly about?A. The safety tips from TikTok.B. New apps explored by TikTok.C. New functions of Family Pairing.D. The limits on Family Pairing.14. What is Ofcom mainly co
53、ncerned about?A. The difficulty in opening an account.B. The low age limit for users.C. TikToks failure to check identities.D. The demand for users birth dates.15. Whats Evans attitude toward the new Family Pairing?A. Uninterested.B. Objective.C. Disappointed.D. Supportive.【答案】12. B 13. C 14. C 15.
54、D【解析】【分析】这是一篇新闻报道。文章报道了TikTok发布了新的安全数据更新,允许父母更多地控制青少年的账号。【12题详解】细节理解题。根据第一段中“TikTok has pushed a new safety update in November to its app that allows parents to take more control of their teenagers accounts, as social media companies come under increasing pressure to make their platforms safer for c
55、hildren.(去年11月,TikTok对其应用程序进行了新的安全更新,允许父母更多地控制青少年的账户,因为社交媒体公司面临着越来越大的压力,要求他们让平台对儿童更安全。)”可知,对孩子上网安全的担忧促使TikTok推出新的更新。故选B项。【13题详解】主旨大意题。根据第二段中“The company said Tuesday that its “Family Pairing” feature now enables parents to turn off comments on their childrens videos entirely or to limit them to frie
56、nds only.(该公司周二表示,其“家庭配对”功能现在可以让父母完全关闭对孩子视频的评论,或将孩子的评论限制在朋友之间。)”可知,第二段主要讲了它的家庭配对的新功能。故选C项。【14题详解】细节理解题。根据第四段中“However, because TikTok doesnt require registers to prove their identities, some children under 13 have registered by lying about their age,according to U. K. regulator Ofcom.(然而,根据英国通讯管理局Of
57、com的说法,由于TikTok不要求注册者证明自己的身份,一些13岁以下的儿童通过谎报年龄来注册。)”可知,Ofcom主要关心的是TikTok未能检查身份。故选C项。【15题详解】推理判断题。根据第五段中“Alexandra Evans, head of child safety public policy for TikTok in Europe, told CNBC that Family Pairing has “put itself in parents shoes” since it was launched.(TikTok欧洲儿童安全公共政策负责人Alexandra Evans对C
58、NBC表示,自推出以来,配对家庭已经站在父母的角度考虑问题。)”以及最后一段中她所说的“If were thinking about it as a toolbox, we wanted to offer more tools(如果我们把它看作一个工具箱,我们想提供更多的工具)”可知,Evans对新家庭配对的态度是支持的。故选D项。第二节 (共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Why play sports? You might say “to get exercise” and youd be right. To
59、 have fun? Thats true, too. But theres more. _16_. According to the Womens Sports Foundation, girls who play sports get a lot more than just fit.Girls who play sports do better in school. You might think that playing sports will take up all your study time. _17_. Exercise improves learning, memory,
60、and concentration (集中;专心), which can give active girls an advantage in the classroom.Girls who play sports learn teamwork and goal-setting skills. _18_. When you work with coaches, trainers, and teammates to win games and achieve goals, youre learning how to be successful. Those skills will serve yo
61、u well at work and in family life.Sports are good for a girls health. In addition to being fit and keeping a healthy weight, girls who play sports are also less likely to smoke. And later in life, girls who exercise are less likely to get osteoporosis(骨质疏松症).Playing sports improves self-confidence.
62、_19_. Why? It builds confidence when you know you can practice, improve, and achieve your goals. Sports are also a feel-good activity because they help girls get in shape, keep a healthy weight, and make new friends._20_. Playing sports can reduce pressure and help you feel a little happier. How? Th
63、e brain chemicals released during exercise improve a persons mood. Friends are another mood-lifter. And being on a team creates tight bonds between friends. Its good to know your teammates will support you both on and off the field!A. Exercise cuts the pressure.B. Sports teach valuable life skills.C
64、. In fact, there are at least 5 more reasons.D. Regular exercise increases quality of life.E. Girls who play sports feel better about themselves.F. Playing sports offers children more than just physical benefits.G. But research shows that girls who play sports do better in school than those who dont
65、.【答案】16. C 17. G 18. B 19. E 20. A【解析】【分析】这是一篇选句填空。文章讲述人们进行运动的好处,不只锻炼和快乐,还有至少五种理由来让你参加运动。【16题详解】根据上文提到人们运动的原因,并结合上一句“But theres more.”提到不只这些原因。C项:In fact, there are at least 5 more reasons.(实际上,至少还有五条原因。)承接上文意思,符合文意。故选C。【17题详解】根据上句You might think that playing sports will take up all your study time.
66、(你或许会认为运动会占用你很多时间),下文提到锻炼会给你带来的好处,所以推知此处要用一个转折句,G项:But research shows that girls who play sports do better in school than those who dont.(但是研究表明,在学校里运动的女孩比那些不参加运动的女孩做得更好。)承上启下,故选G。【18题详解】根据本段主题句Girls who play sports learn teamwork and goal-setting skills.(参加体育运动的女孩能学习团队合作和目标设定技巧。)可知,B项:Sports teach
67、valuable life skills.(运动会教会有用的生活技巧。)符合本段文意,故选B。【19题详解】根据本段主题句Playing sports improves self-confidence.(运动能提高自信心),E项:Girls who play sports feel better about themselves.(喜欢运动的女孩对自己更有自信。)符合本段文意,故选E。【20题详解】根据本段下一句Playing sports can reduce pressure and help you feel a little happier.(运动可以减轻压力,让你感觉更快乐)可确定本
68、段的大意,该处作为本段首句应该是本段主旨,A项:Exercise cuts the pressure.(锻炼能减少压力。)能准确地概括本段的主旨。故选A。第三部分:英语知识运用(共三节,满分55分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。It was a hot summer day. The sun was shining brightly and all I could think of was_21_down with a scoop of my favo
69、rite ice cream. I decided to make a quick _22_to the newly opened ice cream parlor (冰淇淋店) close by for a mid-day _23_.I ordered my ice cream in a fancy cone and asked the server to _24_two tubs of chocolate ice cream for people at home._25_I knew it, I was halfway _26_my icy treat and was enjoying t
70、he view of the two colorfully prepared ice cream flavors, sitting pretty one next to the_27_.Now that my to-go order was _28_, I headed to the payment counter to settle the bill. _29_, the cashier (收银员) had forgotten to bill my ice cream, _30_only for the two tubs.The next few _31_passed by as I deb
71、ated between doing what was_32_ clearing the bill and moving out, and doing what was right _33_the mistake. I knew if I didnt bring the mistake in the bill to his _34_, my ice cream would be charged against his _35_.That moment, my decision was made and I went and told him _36_he had missed.He looke
72、d at me in _37_and thanked me profusely for telling the mistake. Had it not been for my _38_ telling the mistake, he would have been fined. The smile of relief on his face made me smile, too.I came out of the ice cream parlor feeling really _39_ about myself. I knew that day how wonderful it feels t
73、o do what is right _40_what is easy.21. A. calmingB. breakingC. coolingD. setting22. A. choiceB. tripC. decisionD. promise23. A. mealB. workC. treatD. cure24. A. sellB. takeC. makeD. pack25. A. WhileB. AlthoughC. UnlessD. Before26. A. throughB. upC. overD. across27. A. anotherB. otherC. oneD. others
74、28. A. readyB. slowC. lateD. over29. A. SatisfyinglyB. DisappointinglyC. AnnoyinglyD. Surprisingly30. A. takingB. spendingC. chargingD. buying31. A. daysB. weeksC. hoursD. seconds32. A. easyB. unreasonableC. interestingD. right33. A. referring toB. pointing outC. finding outD. looking into34. A. min
75、dB. faceC. noticeD. note35. A. expensesB. salaryC. taxesD. fine36. A. whyB. whereC. thatD. what37. A. needB. reliefC. disbeliefD. anxiety38. A. honestlyB. obviouslyC. secretlyD. incredibly39. A. goodB. freshC. awesomeD. well40. A. other thanB. rather thanC. regardless ofD. apart from【答案】21. C 22. B
76、23. C 24. D 25. D 26. A 27. B 28. A 29. D 30. C 31. D 32. A 33. B 34. C 35. B 36. D 37. C 38. A 39. A 40. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了作者去冰激凌店吃冰激凌,店员算错账,作者在经历了几秒钟的思想斗争后,最终指出店员的错误,从而让店员免受惩罚的故事。【21题详解】考查动词词义辨析。句意:阳光非常强烈,我所能想到的只有来一勺我最喜欢的冰激凌凉快下来。A. calming平静下来;B. breaking破坏;C. cooling冷却,凉快;D. setting放置。由前面的a h
77、ot summer day可知,在炎热的夏天,作者想吃冰激凌使自己“凉快”。故选C项。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:我决定快速去一家新开的冰激凌店,在中午的时候款待自己。A. choice选择;B. trip旅行;C. decision决定;D. promise许诺,允许。根据下文的I ordered my ice cream in a fancy cone可知,作者去了冰激凌店,make a trip to“去某地”。故选B项。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:我决定快速去一家新开的冰激凌店,在中午的时候款待自己。A. meal一餐,一顿饭;B. work工作;C. treat请
78、客,款待;D. cure治疗,治愈。根据下文的I was halfway through my icy treat可知,此处用“款待”符合语境,treat是原词复现。故选C项。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:我点了一个漂亮的圆锥形冰激凌,然后让服务员给家里的人打包了两桶巧克力冰激凌。A. sell出售;B. take拿,取;C. make制造;D. pack打包。根据下文的for people at home.可推测,作者给家里人打包了冰激凌。故选D项。【25题详解】考查连接词词义辨析。句意:在我意识到之前,我已经吃了一半的冰激凌,坐在另一个旁边,欣赏着着两种色彩缤纷、不同口味的冰激凌。
79、A. While当时候;B. Although虽然,尽管;C. Unless除非;D. Before在之前。结合上文内容可知,作者喜欢吃冰激凌,由此推测,在她意识到之前,她已经吃了半个了。故选D项。【26题详解】考查副词词义辨析。句意:在我意识到之前,我已经吃了一半的冰激凌,坐在另一个旁边,欣赏着着两种色彩缤纷、不同口味的冰激凌。A. through穿过;B. up向上;C. over从一侧到另一侧;D. across从一边到另一边。根据句意可知,此处是固定用法halfway through“完成了一半”。故选A项。【27题详解】考查代词词义辨析。句意:在我意识到之前,我已经吃了一半的冰激凌,
80、坐在另一个旁边,欣赏着着两种色彩缤纷、不同口味的冰激凌。A. another另一个;B. other其它(两者);C. one一个;D. others其它由前边and asked the server to pack two tubs of chocolate ice cream for folks at home.可知,是两桶冰激凌,此处是固定用法onethe other“一个另一个”。故选B项。【28题详解】考查形容词词义辨析。句意:现在我的订单已经准备好了,我朝收银台走去,去付款。A. ready准备好的;B. slow慢的;C. late迟的;D. over上面的。根据下文的I hea
81、ded to the payment counter to settle the bill.可知,作者的订单已经准备好。故选A项。【29题详解】考查副词词义辨析。句意:令人惊讶的是,收银员忘记给我的冰激凌记账,只收了两个巧克力桶的钱。A. Satisfyingly令人满意地;B. Disappointingly令人失望地;C. Annoyingly令人烦恼地;D. Surprisingly令人惊讶地。根据下文的the cashier (收银员) had forgotten to bill my ice cream可知,此处是指作者因为收银员忘了给她的冰激淋记账这件事,感到惊讶。故选D项。【30
82、题详解】考查动词词义辨析。句意:收银员忘记给我的冰激凌记账,只收了两个巧克力桶的钱。A. taking拿;B. spending花费;C. charging收费;D. buying买。根据上文的forgotten to bill my ice cream可知,此处是指收银员忘了作者冰激淋,只收了巧克力桶的费用。故选C项。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:接下来的几秒钟,我在做容易的事情结账,走掉,和做正确的事情指出错误,之间纠结。A. days天;B. weeks周;C. hours小时;D. seconds秒。根据下文的That moment, my decision was made可
83、知,作者很快做出了决定,用“几秒”符合语境。故选D项。【32题详解】考查形容词词义辨析。句意:接下来的几秒钟,我在做容易的事情结账,走掉,和做正确的事情指出错误,之间纠结。A. easy容易的;B. unreasonable不合理的;C. interesting有趣的;D. right正确的。根据下文的clearing the bill and moving out可知,结账走掉,是一件容易的事情,且下文的to do what is right _20_what is easy.也有暗示,easy是原词复现。故选A项。【33题详解】考查动词短语辨析。句意:接下来的几秒钟,我在做容易的事情结账,
84、走掉,和做正确的事情指出错误,之间纠结。A. referring to关于,提及;B. pointing out指出,指明;C. finding out找出,查明;D. looking into调查,观察。根据下文的the mistake可知,此处用“指出错误”符合语境。故选B项。【34题详解】考查名词词义辨析。句意:我知道如果我没有把账单上的错误通知他,我的冰激凌会从他的工资扣除。A. mind头脑,智慧;B. face脸,表面;C. notice通知;D. note笔记。根据下文的He looked at me in _17_and thanked me profusely for tel
85、ling the mistake.可知,作者把这个错误告诉了收银员,故此处用“通知”符合语境。故选C项。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:我知道如果我没有把账单上的错误通知他,我的冰激凌会从他的工资扣除。A. expenses费用;B. salary工资;C. taxes税收;D. fine罚款。结合常识可知,收营员错收费用,要从自己的工资中扣除。故选B项。【36题详解】考查连接词词义辨析。句意:我做出了决定,告诉他他做错了什么。A. why为什么;B. where在哪;C. that只连接从句,不充当成分;D. what什么。分析句子可知,此处是宾语从句连接词,从句缺少宾语,且指物,应用
86、连接代词what。故选D项。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:他不相信的看着我,然后毫不吝惜地感谢我告诉他这个错误。A. need需要;B. relief救济;C. disbelief不相信;D. anxiety焦虑,渴望。结合上下文可知,此处是指收银员一开始不相信有人会主动说自己少给了钱。故选C项。【38题详解】考查副词词义辨析。句意:如果不是我诚实地说出这个错误,他就会被罚款。A. honestly诚实地;B. obviously明显地;C. secretly秘密地;D. incredibly明显地。结合上下文可知,作者告诉收银员自己的费用少收了,表现了作者的诚实。故选A项。【39题详
87、解】考查形容词词义辨析。句意:我从冰激凌店出来,自我感觉很好。A. good好的;B. fresh新鲜的;C. awesome令人敬畏的;D. well健康的。根据下文的I knew that day how wonderful it feels to do what is right _20_what is easy.可知,作者觉得那天很美好,由此可知,他因为指出了收银员的错误,感觉很好。故选A项。【40题详解】考查介词短语辨析。句意:我知道,做正确的事而不是简单的事情是多么美妙的一件事。A. other than除了,不同于;B. rather than而不是;C. regardless
88、of不管,不顾;D. apart from除之外。结合上文故事可知,作者选择了把真相告诉收银员,而不是立刻结账走开。即作者做了正确的事情而非简单的事情。故选B项。第卷(非选择题 共60分)第二节:语法填空(共10小题,每小题1.5分,满分15分)在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式(不超过3个单词)。When an important holiday comes, I usually think of what gifts to buy or prepare for my family members. It is the act itself rather than th
89、e thing you buy _41_ matters. Either a small present, a text message or a phone call can mean a lot to the receivers. _42_, I had never got anything from my son, who is a university student. Parents never forget to celebrate their childrens birthday, but their children seem to be very_43_ (forget).T
90、hey seldom do something in return.Life is unpredictable, and you never know what will happen tomorrow. When my son came back during the summer vacation, my wife and I, as usual, _44_ (meet) him at the station. On arriving home, much_45_ my surprise, my son took out a wrist watch and gave it to me, _
91、46_ (say) it was a birthday gift for me. It is a very fashionable watch, _47_ shows not only hours, minutes and seconds but days as well. You can imagine how surprised and excited I was at that moment.Some people say children get too much care and love from their parents and just take them for grant
92、ed. _48_ is natural for people to have such concerns and worries, but things may not turn out as badly as_49_ (expect).We need to look more at the positive side of life, as a famous writer once said, “Life is_50_ best classroom one can never get.”【答案】41. that 42. However 43. forgetful 44. met 45. to
93、 46. saying 47. which 48. It 49. expected 50. the【解析】【分析】这是一篇夹叙夹议文。作者最开始认为父母对孩子的爱从来都没有回报,但儿子暑假回来送给他一块手表作为生日礼物这件事改变了作者的看法。【41题详解】考查强调句。句意:重要的是行为本身,而不是你买的东西。分析句子可知,本句是强调句型,结构为“It is+被强调部分+that/who”,本句强调主语the act itself rather than the thing you buy,故填that。【42题详解】考查副词。句意:然而,我从来没有收到我的大学生儿子的礼物。上文提到“一个小礼物
94、,一条短信或者一个电话对接收者来说都意味着很多”,与本句是转折关系,应用表示转折的副词however,首字母应大写。故填However。【43题详解】考查形容词。句意:父母从来不会忘记庆祝他们孩子的生日,但孩子们似乎非常健忘。此处应填形容词作表语,forgetful意为“健忘的”,符合语境。故填forgetful。【44题详解】考查时态。句意:当儿子暑假回来时,我和妻子像往常一样到车站去接他。此处为主句谓语动词,根据When my son came back during the summer vacation可知,此处应用一般过去时,故填met。【45题详解】考查介词。句意:一回到家,令我大
95、吃一惊的是,我儿子拿出一个腕表给我,说它是给我的生日礼物。to ones surprise令某人吃惊的是,固定短语,故填to。【46题详解】考查非谓语动词。句意:一回到家,令我大吃一惊的是,我儿子拿出一个腕表给我,说它是给我的生日礼物。分析句子可知,空处应使用非谓语形式,动词say和逻辑主语my son之间是主谓关系,应用现在分词作伴随状语。故填saying。【47题详解】考查定语从句。句意:它是一款非常时尚的手表,不仅显示时、分和秒,也显示日期。分析句子可知,空处引导一个非限制性定语从句,先行词是watch,关系词在从句中作主语,应用which引导,故填which。【48题详解】考查形式主语
96、。句意:对于人们来说有这样的关注和担心很正常,但事情并非我们预料的那样糟糕。此处是固定句型“It is+形容词+for sb.+to do sth.”,意为“对某人来说做某事是的”,It是形式主语,动词不定式是真正的主语,故填It。【49题详解】考查状语从句的省略。句意:对于人们来说有这样的关心和担忧很正常,但事情并非我们预料的那样糟糕。as badly as后的完整句子是things are expected,在状语从句中,当主句的主语和从句的主语一致,且从句中含有be动词时,可将从句中主语和be动词省略,故填expected。【50题详解】考查定冠词。句意:我需要多看生活积极的一面,正如一
97、位著名的作家曾经说:“生活是人们永远得不到的最好的课堂。”形容词最高级best前应加定冠词the。故填the。第三节:单词拼写(共10小题;每小题1分,满分10分)(温馨提示:必须使用必修二第5单元和必修三1至2单元词汇表单词的正确形式作答)51. We must make use of any o_ to practise English.(根据首字母单词拼写)【答案】opportunity【解析】【详解】考查名词。句意:我们必须利用任何机会练习英语。此处缺少名词作动词短语make use of的宾语。根据首字母提示及句意“机会”可知是opportunity,此处any表示“任何一个”之意,
98、其后接可数名词单数,故填opportunity。52. He found the girls a_ in watching the TV play. (根据首字母单词拼写)【答案】absorbed【解析】【详解】考查过去分词。句意:他发现女孩们全神贯注地沉浸在看电视剧上。分析句子可知,设空处为found的宾语补足语,和宾语之间是被动关系,根据首字母和句意,故填absorbed。53. _ (逐渐地), the boy began to understand the importance of study.(根据汉语提示单词拼写)【答案】Gradually【解析】【详解】考查副词。句意:渐渐地,
99、男孩开始明白学习的重要性。根据汉语提示“逐渐地”可知,此处应用副词gradually作状语。故填Gradually。54. My physics teacher is a man of _ (中等的) height(根据汉语提示单词拼写)【答案】medium【解析】【分析】【详解】考查形容词。句意:我物理老师是一个中等身材的人。根据汉语提示“中等的”和空后的名词“height”可知,空处应填形容词medium作定语。故填medium。55. She has had a number of different jobs, r_ from chef to swimming instructor.
100、(根据首字母单词拼写)【答案】ranging【解析】【分析】【详解】考查动词。句意:她做过很多不同的工作,范围从厨师到游泳教练。根据句意“从到的范围”和首字母“r”以及空后的“fromto”可知,此处为动词短语range fromto,已有谓语动词has had,空处需填非谓语动词作定语,jobs和range为逻辑上的主谓关系,需填现在分词形式。故填ranging。56. I would be very _ (感激的) if you could help me with my English. (根据汉语提示单词拼写)【答案】grateful【解析】【详解】考查形容词。句意:如果你能帮助我学习
101、英语,我将非常感激。空格处是句子的表语,前有副词 very修饰,故空格处填形容词。根据汉语提示可知填grateful。57. I knocked on the door but there was no r_.(根据首字母单词拼写)【答案】response【解析】【详解】考查名词。句意:我敲了门,但没有回应。根据“I knocked on the door”和首字母r可知,此处是指没有回应,应用名词response作表语。故填response。58. The_(大多数)of people interviewed prefer TV to radio. (根据汉语意思填空)【答案】majorit
102、y【解析】【详解】考查名词。句意:大多数被采访的人宁愿看电视而不愿意听收音机。固定搭配the majority of.(大多数),majority 名词,意为“大多数”。 故填majority。59. She went to an art school and is now_ (给加插图) a book. (根据汉语提示单词拼写)【答案】illustrating【解析】【详解】考查动词和现在进行时。句意:她曾就读于一所艺术学校,现在正在为一本书画插图。表示“给加插图”可用动词illustrate,且根据is now可知此处应用现在进行时。故填illustrating。60. They have
103、 a_ a new manager in the company. (根据首字母单词拼写)【答案】appointed【解析】【分析】【详解】考查动词。句意:他们已经任命了公司的一位新经理。根据句意“任命”和首字母“a”以及空前的“have”可知,应填动词appoint的过去分词形式,与have构成现在完成时。故填appointed。四部分:写作(共两节,满分35分)第一节:单句改错(共10小题,每小题1分,满分10分)下面每个句子都只有一处错误. 每处错误涉及一个单词的增加、删除或修改。多改或不按格式要求改不得分。增加:在缺词处加一个漏字符号(,)并在其下面写出该词。删除:把多余的词用斜线()
104、划掉。修改:在错的词下面划一横线,并在该词下面写出修改后的词。61. Last month we bought some new equipments for the labs.62. Tom failed his exams last term and from then on his parents have stopped him from playing computer games.63. At the festival, have fun means eating and dressing up.64. It is typical for her to help the peopl
105、e in need.65. The study was conducted over a period of decade.66. Festivals are becoming more and more commercial, with business taken advantage of the celebrations67. The staffs in this shop are very helpful .68. China is the first developing country send man-made spaceship into the space.69. Lin Q
106、iaozhi was named a chief resident physician, a position where usually took four years to achieve.70. Paint in dark colors , the room needs some bright lights.【答案】61. equipments equipment 62. 去掉have 63. have having 64. for of 65. decade decades或adecade 66. taken taking 67. staffs staff 68. send to se
107、nd 69. where that/which 70. Paint Painted【解析】【分析】【61题详解】考查名词。句意:上个月我们为实验室买了一些新设备。名词equipment为不可数名词,不能加s,故将equipments改为equipment。【62题详解】考查时态。句意: 汤姆上学期考试没有通过考试,从那时起,他的父母阻止了他玩电脑游戏。根据时间状语last term,可知应为一般过去时,故去掉have。【63题详解】考查动名词。句意:在节日上,玩得开心意味着吃东西和打扮。分析句子可知,have fun为主语,应用动名词,故将have改为having。【64题详解】考查固定句型。
108、句意:帮助有困难的人是她的特点。It is +adj. +of sb. to,这里的形容词是形容人的性格特征的;It is +adj. +for sb. to这里的形容词不是说明人的性格特征的,而是说明事情是,根据句意,故将for改为of。【65题详解】考查名词。句意:这项研究持续了10年或者几十年。名词decade为可数名词,意为“十年”,根据句意,故将decade改为decades或在decade 前加a。【66题详解】考查现在分词。句意:节日变得越来越商业化,商业利用庆祝活动。分析句子可知,with +名词+分词为固定结构,名词和分词之间是主动关系,分词应用现在分词做with宾语补足语,
109、故将taken改为taking。【67题详解】考查名词。 句意: 这家商店的工作人员非常乐于助人。名词staff为集体名词,不能加s,意为“职工”,故将staffs改为staff。【68题详解】考查不定式。 句意:中国是第一个发射人造宇宙飞船的发展中国家。分析句子可知,send man-made spaceship into the space修饰名词developing country作定语,表将要,应用不定式,根据句意,故将send改为to send。【69题详解】考查定语从句。 句意:林巧稚被任命为住院医师主任,这一职位通常需要四年时间才能达到。分析句子可知, where usually
110、 took four years to achieve为定语从句,修饰先行词a position,引导词在从句中作主语,故将where改为that/which。【70题详解】考查省略句。 句意:这个房间需要漆成深色。本句为省略句,应该还原为The room need be painted in dark colors,need为情态动词,根据句意,故将Paint改为Painted。第二节:书面表达(满分25分)71. 假如你是某外国语学校高一年级(1)班的学习委员,经常看到有同学抄袭作业,针对这种现象,你将在主题班会上组织全班同学讨论,并以 “My opinion on copying oth
111、ers homework”为主题作中心发言。请你用英语写一篇发言稿。内容包括:1.抄袭的主要原因; 2.抄袭的危害及解决办法。注意:1.词数:120左右; 2.可适当增加细节,以使行文连贯。【答案】Hello, everyone,Today Id like to say something about copying others homework.As we know, some students copy others homework. Maybe there are certain reasons. First, We students have lots of homework to
112、 do both at home and at school, some of which is too hard to work out. Second, Some students lose interest in their lessons. However, copying others homework is a bad habit. It not only breaks the school rules, but also makes us lose the ability to think.Personally, we should be honest and work hard
113、. If we have difficulties, we can turn to teachers and classmates for help. Lets take action to prevent such bad behavior.Thank you for your attention.【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生以 “My opinion on copying others homework”为主题作中心写一篇发言稿。【详解】1.词汇积累解决:work outsolve糟糕的:badterrible违背规则:break the rules=go agains
114、t the rules有困难:have difficulties=have troubles2.句式拓展合并简单句原句:As we know, some students copy others homework. Maybe there are certain reasons. 拓展句:As we know, some students copy others homework, for which there are certain reasons. 【点睛】高分句型1 First, We students have lots of homework to do both at home and at school, some of which is too hard to work out. (运用了which引导的非限制性定语从句)高分句型2 It not only breaks the school rules, but also makes us lose the ability to think. (运用了not only.but also.固定句式)