1、Unit 5 What were you doing when the rainstorm came?Period 5 Section B(2a-2e)一、用括号内所给词的适当形式填空1.As _(pupil),we must study hard in order to serve for the people better in the future.【点拨】句意:作为学生,我们必须努力学习,以便在未来更好地为人民服务。根据后面的we 可知,此处要用复数形式,故填pupils。pupils 2.We havent seen each other for ten years and I ha
2、ve _(complete)forgotten her name.【点拨】句意:我们有十年没见面了,我已经完全忘记了她的名字。此处修饰动词,要用副词,complete 的副词形式为completely。completely 3.We were all _(shock)when we heard that some workers were trapped in the well.【点拨】句意:当我们听说一些工人被困在井中时,我们都惊呆了。分析句子结构可知,此处需填形容词,修饰人,要用shocked(惊愕的;受震惊的)。shocked 二、从方框中选择适当的词并用其正确形式填空4.Since i
3、ts completion in September 1971,the Erqi _ has become the spiritual landmark of Zhengzhou.in silence,passage,date,tower,true,recent,take down【点拨】句意:二七塔自1971 年9 月建成以来,已成为郑州的精神地标。Erqi Tower 意为“二七塔”,专有名词首字母要大写,故填Tower。Tower 5._ many people have paid attention to the correct use of the Chinese character
4、s.in silence,passage,date,tower,true,recent,take down【点拨】句意:最近,许多人都注意到了汉字的正确使用。此处作状语,要用副词形式,recently 意为“不久前;最近”,句首单词首字母要大写,故填Recently。Recently 6.These _ mainly talk about the importance of protecting the environment.in silence,passage,date,tower,true,recent,take down【点拨】句意:这些文章主要谈论保护环境的重要性。根据空前的Thes
5、e 可知,此处要用复数名词,故填passages。passages 7.He agreed with my suggestion that we should change the _ of the meeting.in silence,passage,date,tower,true,recent,take down【点拨】句意:他同意我提出的应该更改会议日期的建议。根据空前的the 可知,此处需要填名词,date 意为“日期;日子”,故填date。date 8.I dont think you are telling me the whole _ about what happened.in
6、 silence,passage,date,tower,true,recent,take down【点拨】句意:我认为你没有把事情发生的全部真相都告诉我。根据空前的the 可知,此处要填名词,true 的名词形式为truth,意为“实情;事实”。truth 9.None of them talked.They finished their meal _.10.Workers _ the bridge yesterday.in silence,passage,date,tower,true,recent,take downin silencetook down三、2023 安徽 阅读理解11.W
7、hat did Gill decide to do ten years ago?_A.Live a busy life.B.Start his own farm.C.Move to the city.D.Form a pop group.请同学们看典中点第48页第11-14题。【点拨】细节理解题。根据第一段中“Ten years ago,J.B.Gill.own farm.”可知,十年前,J.B.Gill 决定做一个改变,他从城市搬出经营他自己的农场。故选B。B12.Whats Paragraph 2 mainly about?_A.Gills farm.B.Gills family.C.Gi
8、lls book.D.Gills animals.【点拨】段落大意题。阅读第二段可知,本段谈及Gill 接受了农耕的挑战,而他的经历让他写了一本书,接着谈论这本书的大致内容。由此可知,本段主要说的是Gill 的书。故选C。C13.What can we learn about Gill from Paragraph 3?_A.He cares about wildlife.B.He develops many interests.C.He was born with magic.D.He is the owner of the deer.【点拨】细节理解题。根据“Its really inte
9、resting to hear what theyre thinking.theyre”可知,Gill 关心野生动物。故选A。A14.Where did Gill get the idea for his book?_A.From his group members.B.From his childrens pictures.C.From the magical wellies.D.From the animals on the farm.【点拨】细节理解题。根据最后一段“Gill got his ideas for writing from the animals on his family
10、 farm.”可知,Gill 是从他家农场上的动物身上获得写作灵感的。故选D。D四、2022 宜昌 完形填空Ever since“Mother Nature”gave me life,I expected to grow tall and big.As a young _15,I was well protected in the forest.15.A.tree B.fish C.girl D.boy【点拨】从上面“I expected to grow tall and big”以及下面“I was well protected in the forest”可知,“我”应该是一棵树。故选A。
11、AI used to _16 a good time with my friends under the blue sky and _17 the river.16.A.choose B.forget C.have D.miss【点拨】“have a good time”是固定搭配,意为“过得愉快”,故选C。CI used to _16 a good time with my friends under the blue sky and _17 the river.17.A.in B.along C.under D.on【点拨】in 表示“在里面”;along 表示“沿着”;on 表示“在上面
12、”;under 表示“在 下面”。根据上文可知“我”沿着河边。故选B。BOur only purpose was to stand high.My pal,Tim often said,“All I ask for is to be _18 the whole day.”18.A.smart B.happy C.busy D.thin【点拨】smart“聪明的”;happy“快乐的”;busy“忙碌的”;thin“瘦的”。根据上文“have a good time”可推断Tim 想要成天快乐。故选B。BMore than 300 days passed and we grew straight
13、.Until one day,our _19 birthday,people came,moved us from the _20and put us on their trucks.“I dont want to go!”Tim cried.19.A.first B.second C.third D.fourth【点拨】根据上文“More than 300 days passed”可知三百多天过去了,所以应该到了一岁的生日。故选A。AMore than 300 days passed and we grew straight.Until one day,our _19 birthday,pe
14、ople came,moved us from the _20and put us on their trucks.“I dont want to go!”Tim cried.20.A.beach B.lake C.house D.earth【点拨】根据句意可知,人们过来,把“我们”从泥土里移出去并放在他们的卡车上。故选D。DAfter a long journey,we arrived in a completely different place with _21 green.Here we were planted in a line.21.A.all B.nothing C.anyth
15、ing D.everything【点拨】根据前文“a completely different place”可知“我们”来到了一个完全不同的地方,应该是毫无绿色的地方。故选B。B_22 the wind blew strongly,I could not even open my eyes to see Tim _23 beside me.22.A.Though B.Unless C.Because D.Until【点拨】根据句意可知,因为风吹得十分猛烈,我甚至无法睁开眼睛看清楚旁边的Tim。表示原因,故选Because(因为)。C_22 the wind blew strongly,I co
16、uld not even open my eyes to see Tim _23 beside me.23.A.clearly B.greatly C.kindly D.widely【点拨】clearly“清晰地”;greatly“非常”;kindly“友好地”;widely“广泛地”。此处搭配动词see,故选A。ASo we needed enough _24 to grow thicker and higher to stop the wind.24.A.desert B.wind C.sand D.water【点拨】根据句意可知,我们需要足够的水才能长得更高更茂密来阻挡住风,故选D。DA
17、s time went by,we finally _25 much stronger.I could keep my eyes open in the wind!I even found the blue sky was back!25.A.became B.smelt C.sounded D.remained【点拨】became“变得”;smelt“闻起来”;sounded“听起来”;remained“保持”。根据句意可知,我们最终变得更加强壮了,故选A。AThis was no longer a no-mans land,and hundreds of visitors came her
18、e.A man took a picture of us with his _26.26.A.radio B.keyboard C.backpack D.camera【点拨】根据前文短语“took a picture”可知是“拍 照”,故选D。D“Thank you.We can enjoy clear days _27 worrying about sand-storms.”27.A.from B.about C.without D.of【点拨】根据句意可知,我们享受晴朗的日子而不用担心沙尘暴,故选C。CA young girl jumping up and down came over a
19、nd _28me.“Thank you,”she said,“Its you that have turned the desert into a green land!”28.A.asked B.hugged C.invited D.kicked【点拨】根据上下文可知,一个小女孩蹦蹦跳跳来到我身边并对我表示感谢,应该是“拥抱了”我,故选B。BTim and I smiled at each other,feeling _29.The sun was shining brightly in the bluer sky.29.A.tired B.bored C.proud D.surprised 【点拨】结合全文推断,我们抗击风沙,人们纷纷表示感谢,因此我们应该感到“自豪”,故选C。C