1、四川省棠湖中学2017-2018学年高二英语下学期期末考试试题(含解析)试卷分为试题卷和答题卡两部分,其中试题卷由第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)组成,共8页;答题卡共2页。满分150分,考试时间120分钟。第I卷(选择题,满分100分)第一部分听力(百强校英语解析团队专供)(共两节,满分30分)回答听力部分时,先将答案标在试卷上。听力部分结束前,你将有两分钟的时间将你的答案转涂到客观题答题卡上。第一节:(共5小题;第小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳答案,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来
2、回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. How long will the concert last?A. One hour. B. Two hours. C. Two and a half hours.2. For whom does the man want to buy a new sweater?A. Jim. B. Sue. C. Mary.3 What is Tom now?A. A secretary. B. A novelist. C. A reporter.4 Where is Bobs jacket?A. On the school bus. B. On the
3、 wall. C In his schoolbag.5. What is the woman doing?A. Encouraging the man. B. Asking for help. C. Making an excuse.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)请听下面5段对话或独白,选出最佳选项。请听第6段材料,回答第6、7题。6. What are the speakers mainly talking about?A. What to eat every day. B. How to lose weight. C. When to go on a diet.7.
4、What happened to the mans friend?A. He was getting sick of potatoes.B. He gained too much weight.C. He was ill in hospital.请听第7段材料,回答第8、9题。8. How does the woman have meals every day?A. She eats in her company. B. She cooks at home. C. She eats out.9. Which of the following is next to the womans hous
5、e?A. A supermarket. B. A drugstore. C. A school.请听第8段材料,回答第10至12题。10. How does the woman feel?A. Nervous. B. Calm. C. Surprised.11. Who is Mrs. Spencer?A. A film director. B. A pet store owner. C. A movie character.12. What will the woman do next?A. Try out for a play. B. Go to a restaurant. C. Act
6、in a commercial.请听第9段材料,回答第13至16题。13. In which field does the man have a masters degree?A. Chemistry. B. Nuclear physics. C. Literature.14. What does the woman think of chemistry?A. Difficult. B. Interesting. C. Popular.15. What can we learn about the man?A. He prefers physics to chemistry.B. He jus
7、t graduated from high school.C. He will continue studying hard for years.16. What does the woman want to be?A. A doctor. B. A writer. C. A teacher.请听第10段材料,回答第17至20题。17. When did the watch officially go on sale?A. On March 1st, 2015.B. On March 2nd, 2015.C. On September 2nd, 2015.18. What does the w
8、atch have?A. Automatic brightness. B. Wi-Fi. C. GPS.19. What do some users dislike about the watch?A. Its too large.B. It looks too traditional.C. It doesnt have enough storage.20. How many watch faces can users choose from?A. 50. B. 400. C. 4,000.第二部分阅读理解(百强校英语解析团队专供)(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30
9、分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。A“Anyone who offends(冒犯)China will be killed no matter how far the target is.” That is the tagline for Wolf Warriors 2, the Chinese box office hit. It sees a soldier entering into an African war-zone and saving hundreds of lives from Western bad guys.
10、 Its basically the plot of your typical Hollywood action movie, but this time its a Chinese man upholding justice and keeping the world safe.Following in the footsteps of Jackie Chan and Jet Li, martial arts expert Wu Jing is among a new generation of Chinese action stars turned directors. His first
11、 Wolf Warrior film came out in 2014, but it didnt catch much attention. Mainstream movies, especially those promoting patriotism(爱国主义), usually dont do very well in China. Wolf Warrior 2, however, has become a phenomenon. The massive response in China also made the film top the global box office wor
12、ldwide last weekend, beating Hollywood blockbuster Dunkirk.Many moviegoers said online that they were touched by the patriotic plot. “This movie is the best Chinese action movie,” one social media user wrote. “Shockingly good-hot blood and tough guys. I cried after watching it,” said another.One rea
13、son for the enthusiastic response compared to the first Wolf Warrior film is its improved action scenes. Many in China have praised the film for its fighting scenes and special effects, saying they are of “Hollywood quality”. The movie, which is entirely privately funded, has also been lauded for it
14、s attention to detail and reportedly features close replicas(复制品)of many of the latest weapons used by the Chinese army. Timing has also contributed to its success, with the Chinese nation in the times of a new wave of patriotism.The film first came out just ahead of the 90th anniversary of the foun
15、ding of the Chinese amy, a hugely symbolic event for the country. Over the weekend, the Peoples Liberation Army (PLA) held a grand military parade, which presented the latest weapons of China. In a serous speech, which in parts was not different to lines from the film. President Xi Jinping promised
16、to fight anyone who tried to tear China apart.1. The text is meant to _.A. introduce a recent action movieB. explain why Wu Jing is a successful directorC. compare Wolf Warriors 2 with Hollywood moviesD. claim that China is a super power in terms of weapons production2. President Xi Jinpings speech
17、suggests that _.A. no one dares to fight with ChinaB. the military parade is very successfulC. China will become a developed country soonD. China will oppose any attempt at national separation3. The reason why Wolf Warriors 2 becomes a box office hit is that _.A. it doesnt promote patriotismB. its c
18、ombat scenes are of higher qualityC. the weapons in the movie are the most advancedD. Wu Jing is becoming better at directing after failing his first movie【答案】1. A 2. D 3. B【解析】本文是一篇说明文。介绍了电影战狼2的主题、情节、影迷的反响以及拍摄背景等等。【1题详解】A 主旨大意题 本文以影片中的一句话“Anyone who offends(冒犯)China will be killed no matter how far
19、 the target is.”开始,介绍战狼2的主题、情节、影迷的反响以及拍摄背景等等,所以这篇文章介绍了电影战狼2,故选A。【2题详解】D 细节理解题 根据文章最后一句话President Xi Jinping promised to fight anyone who tried to tear China apart.可知国家主席习近平承诺要与任何试图分裂中国的人进行斗争,即中国反对任何企图分裂国家的行为,故选D。【3题详解】B 根据第四段One reason for the enthusiastic response compared to the first Wolf Warrior
20、 film is its improved action scenes.以及下文人们对电影的称赞“Hollywood quality”(好莱坞的品质),可知战狼2成为票房大热门的原因是高质量的战斗场景,故选B。BHeres a simple challenge: name a famous inventor. Perhaps Leonardo da Vinci springs to mind. Or the pioneer of the telephone, Alexander Graham Bell. But you might be hard-pressed to name many fe
21、male inventors, even though women are behind some of the most widely used technologies in the modern world.For example, where would we be without the windscreen wiper? Back on a freezing winters day in 1902, Mary Anderson was traveling by tram through New York city. Snow was falling, forcing the dri
22、ver to stop repeatedly and get out to clear it. Each time the door opened, Mary suffered. She had a brainwave: why not make something that could be operated from inside the vehicle? And thats exactly what she did.Lets step in from freezing New York for our next invention. The dishwasher dates back e
23、ven earlier to the 19th Century, and to the dinner parties thrown by a lady called Josephine Cochrane. As a frequent host, she wanted a machine that could wash dishes faster than people. Her response was to develop what was to become the first commercially successful dishwasher.Need something to do
24、while the dishwasher is on? How about a round of Monopoly(强手棋游戏)? One of the most popular board games around, the rules were first drawn up by a lady called Elizabeth Magie, and patented in 1904.To an altogether different kind of innovation: Kevlar is the lightweight fibre used in bulletproof(防弹)ves
25、ts. The material is used by millions every day and has saved countless lives and is strength-lo-weight ratio is five times higher than steel.Finally, one of the most important inventions of the 20th Century must surely be the computer programme. The world of programming is unbalanced among men and w
26、omen, with men taking home around 30% more pay than their female partners on average. But back in the 1940s and 50s, women were at the forefront of this new field and Grace Hopper was one of them.4. What do we know about the inventions mentioned in the text?A. They were mostly made in the 20th centu
27、ry.B. They all used high technology.C. Their inventors came from families of good education.D. They were all made by accident.5. Why did Mary Anderson invent windscreen wiper?A. The winter was extremely cold there.B. She was forced to clear the snow by others.C. The car she drove made her suffer a g
28、reat deal.D. She was sick of the driver getting out to clear the window.6. Which of the following statements is WRONG according to the text?A. Josephine Cochrane wanted a machine that operated automatically.B. The game invented by Magie was popular merely among teenagers.C. Kevlar is the super tough
29、 fibre and stronger than steel.D. Grace Hopper was good at computer programming.7. What is the best title of this passage?A. Women can be Great InventorsB. The Most Useful Inventions by WomenC. The Most Widely Used TechnologiesD. Women Made Greater Contributions than Men【答案】4. A 5. D 6. B 7. A【解析】【分
30、析】试题分析:这是一篇说明文。计算机程序设计应该是个男性工作的领域,仅从目前的从业人数来看,男性程序员的人数超过女性从业人数,但曾经一度不是这样的。本文就为读者介绍了一些由女性发明的日用品。【4题详解】细节理解题。由第二段的“Back on a freezing winters day in 1902”和第四段的“The dishwasher dates back even earlier to the 19th Century”;第五段的“ One of the most popular board games around, the rules were first drawn up by
31、 a lady called Elizabeth Magie, and patented in 1904.以及最后一段的“Finally, one of the most important inventions of the 20th Century must surely be the computer programme.”可知,文章中提到的发明大部分是20世纪发明的。故选A。【5题详解】细节理解题。由第二段的“Each time the door opened, Mary suffered. She had a brainwave: why not make something tha
32、t could be operated from inside the vehicle? And thats exactly what she did.”可知,每次司机开门下去擦玻璃,Mary Anderson都挺受苦,这导致她产生了一个想法:为什么不制造一些可以在车内操作的东西呢?于是她发明了雨刷。故选D。【6题详解】细节理解题。由第四段的“One of the most popular board games around, the rules were first drawn up by a lady called Elizabeth Magie, and patented in 190
33、4.”可知,最受欢迎的棋盘游戏之一 ,最初是由一位名叫Elizabeth Magie的女士起草的,并于1904年获得专利,但并没有说仅受青少年的欢迎。因此推断B项Magie发明的游戏仅受青少年欢迎是错误的。故选B。【7题详解】标题判断题。纵观全文可知,第一段是主题段,由“But you might be hard-pressed to name many female inventors, even though women are behind some of the most widely used technologies in the modern world.”并结合下文的举例可推断
34、,文章主要讲述了一些由女性发明的日用品。因此推断A项“女性可以成为伟大的发明家 ”为最佳标题。故选A。【点睛】标题判断类的解题策略:文章标题可以是单词,短语,也可以是句子,它的特点是:短小精悍,多为一短语;涵盖性强,一般要求能覆盖全文,其确定的范围要恰当,既不能太大,也不能太小;精确性强,不能随意改变语言表意的程度及色彩。要求在理解文章后归纳文章要点,概括中心思想,从而确定文章标题。标题的语言特点:独特新颖、概括性强、短小精炼。例如小题4就属于标题判断题,需要理解文章归纳中心思想。纵观全文可知,文章第一段是主题段。由“But you might be hard-pressed to name
35、many female inventors, even though women are behind some of the most widely used technologies in the modern world.”并结合下文的举例可推断,文章主要讲述了一些由女性发明的日用品。因此推断A项“女性可以成为伟大的发明家 ”为最佳标题。故选A。CBeing mistreated at work can make people take out their negative emotions on loved ones at home. But a new study suggests
36、that getting more exercise and sleep may help people better cope with them by leaving them at work, where they belong.Previous research shows that employees who are looked down on or insulted by colleagues are likely to express their frustrations and behave angrily toward people outside of work, say
37、s study co-author Shannon Taylor, a management professor at the University of Central Floridas College of Business.The new study backs up this idea, but offers a bit of good news as well: Employees who averaged more than 10, 500 steps a day or burned at least 2, 100 calories were less likely to mist
38、reat their families than those who averaged fewer steps or burned fewer calories.The findings also revealed that when employees felt they had a bad nights sleep because of work issues, they were more likely to be angry at home. “When youre tired, you are either less able or less motivated to regulat
39、e yourself.” says co-author Larissa Barber, a professor of psychology at Northern Illinois University.Physical activity seems to counterbalance poor sleep, Barber says, because it promotes healthy brain functions needed to properly regulate emotions and behaviors. “This study suggests that high amou
40、nts of exercise can be at least one way to improve the situations brought by sleep troubles that lead to negative behaviors at home, ” she says.Barber acknowledges that finding time to work out and get a full nights sleep can be difficult when work pressure is mounting, and that often, job stress ca
41、n be directly connected to sleep quality. However, she says, making the effort to burn some extra calories and let go of some stress can be worth it. Its not only good for you, says Taylor, but it can benefit your loved people.8. What does the underlined word “they” in Paragraph 1 refer to?A. Loved
42、people at home. B. Negative emotions.C. Different work pressures. D. More exercise and sleep.9. Who will most probably behave angrily to family members?A. A person who is easy to get tired.B. A person who is always treated badly by coworkers.C. A person who often goes to the gym to work out.D. A per
43、son who often argues with colleagues.10. The underlined word “counterbalance” in Paragraph 5 probably means .A. make use of B. take control ofC. keep up with D. make up for11. What can we learn from the text?A. The amount of calories employees burn affects the frequency of losing temper.B. How to bu
44、rn more calories has become a major issue for workers.C. Enough exercise can replace good sleep in dealing with negative behaviors.D. Work pressure makes no difference in sleep quality.【答案】8. B 9. B 10. D 11. A【解析】这是一篇社会生活类的文章。在工作中受到不公平待遇的人会让家里的亲人受到负面情绪的影响。但是一项新的研究表明,多运动和睡眠可以帮助人们更好地处理负面情绪的影响。【8题详解】B
45、 词义猜测题 根据第一段Being mistreated at work can make people take out their negative emotions on loved ones at home.(在工作中受到不公平待遇的人会让家里的亲人受到负面情绪的影响。)But a new study suggests that getting more exercise and sleep may help people better cope with them by leaving them at work, where they belong.(但是一项新的研究表明,多运动和睡
46、眠可以帮助人们更好地处理负面情绪的影响,把消极情绪留在属于它们的地方),由此可知“they”指代的是上文提到的“negative emotions”,故选B。【9题详解】B 细节理解题 根据第二段第一句话Previous research shows that employees who are looked down on or insulted by colleagues are likely to express their frustrations and behave angrily toward people outside of work,可知被同事看不起或者被同事侮辱的人很可能
47、会出现挫败感,对工作以外的人生气,所以一个总是被同事不公平待遇的人很可能会对家庭成员生气,故选B。【10题详解】D 词义猜测题 根据第五段because it promotes healthy brain functions needed to properly regulate emotions and behaviors.(因为身体活动能促进健康的大脑功能),可知,身体活动可以counterbalance睡眠不足,也就是划线单词的意思是“弥补”,故选D。【11题详解】A 推理判断题 根据第三段Employees who averaged more than 10, 500 steps a
48、day or burned at least 2, 100 calories were less likely to mistreat their families than those who averaged fewer steps or burned fewer calories.可知卡路里燃烧的量会影响发脾气的频率,故选A。DWeve all been there: in a lift, in line at the bank or on an airplane, surrounded by people who are, like us, deeply focused on thei
49、r smartphones or, worse, struggling with the uncomfortable silence.Whats the problem? Its possible that we all have compromised conversational intelligence. Its more likely that none of us start a conversation because its awkward and challenging, or we think its annoying and unnecessary. But the nex
50、t time you find yourself among strangers, consider that small talk is worth the trouble. Experts say its an invaluable social practice that results in big benefits.Dismissing small talk as unimportant is easy, but we cant forget that deep relationships wouldnt even exist if it werent for casual conv
51、ersation. Small talk is the grease (润滑剂) for social communication, says Bernardo Carducci, director of the Shyness Research Institute at Indiana University Southeast. “Almost every great love story and each big business deal begins with small talk,” he explains. “The key to successful small talk is
52、learning how to connect with others, not just communicate with them.”In a 2014 study, Elizabeth Dunn, associate professor of psychology at UBC, invited people on their way into a coffee shop. One group was asked to seek out an interaction (互动) with its waiter; the other, to speak only when necessary
53、. The results showed that those who chatted with their server reported significantly higher positive feelings and a better coffee shop experience. “Its not that talking to the waiter is better than talking to your husband,says Dunn.” But interactions with peripheral (边缘的) members of our social netwo
54、rk matter for our well-being also.Dunn believes that people who reach out to strangers feel a significantly greater sense of belonging, a bond with others. Carducci believes developing such a sense of belonging starts with small talk. “Small talk is the basis of good manners,” he says.12. What pheno
55、menon is described in the first paragraph?A. Addiction to smartphones.B. Inappropriate behaviours in public places.C. Absence of communication between strangers.D. Impatience with slow service.13. What is important for successful small talk according to Carducci?A. Showing good manners. B. Relating
56、to other people.C. Focusing on a topic. D. Making business deals.14. What does the coffee-shop study suggest about small talk?A. It improves family relationships.B. It raises peoples confidence.C. It matters as much as a formal talk.D. It makes people feel good.15. What is the best title for the tex
57、t?A. Conversation Counts B. Ways of Making Small TalkC. Benefits of Small Talk D. Uncomfortable Silence【答案】12. C 13. B 14. D 15. C【解析】这是一篇议论文。在当今社会,人们在公共场合或沉迷于智能手机,或与不舒服的沉默抗争,陌生人之间缺乏沟通。但人与人之间是需要适当的交谈闲聊的,闲聊是人际关系社会交往必不可少的部分,而且也有很多好处。【12题详解】主旨大意题。题干问的是:第一段描述了什么现象。在公共场合(比如在电梯里,在银行排队,或在飞机上)人们深深地专注于他们的智能手
58、机,或者更糟糕的是,与不舒服的沉默抗争。有此可知,陌生人之间缺乏沟通。A项意为:沉迷于智能手机。B项意为:在公共场所不适当的行为。C项意为:陌生人之间缺乏沟通。D项意为:对缓慢的服务不耐烦。故选C项。【13题详解】推理判断题。题干问得是对于Carducci来说,成功的闲聊中重要的是什么。根据第三段最后一句“The key to successful small talk is learning how to connect with others, not just communicate with them”(成功闲聊的关键是学习如何与他们交流,而不仅仅是与他们沟通。)由此推断C符合题意。A
59、项意为:表现出良好的礼貌。B项意为:与他人有关的。C项意为:专注于一个话题。D项意为:做商业交易。故选B项。【14题详解】推理判断题。题干问的是:咖啡店的研究对闲聊有什么建议。根据第四段的调查结果可知,那些与服务员聊天的人,有显著的积极情绪和更好的咖啡店体验。由此可知,D项符合题意。A项意为:闲聊改善了家庭关系。B项意为:闲聊提高了人们的信心。C项意为:闲聊和正式谈话一样重要。D项意为:闲聊让人感觉很好。故选D项。【15题详解】主旨大意题。整篇文章刚开始介绍了社会的现象(公共场合人们沉迷于智能手机,陌生人之间缺乏沟通交流),接着分析了这一问题的原因,接下来有专家对闲聊进行了研究,最后得出结论,
60、闲聊都有什么样的好处。A项意为:谈话很重要。B项意为:闲聊的方法。C项意为:闲聊的好处。D项意为:不舒服的沉默。故选C项。点睛:我们在做阅读理解时,尽量找出每段的主讲内容(可能是一句话或是一个短语),这样有利于整篇文章的把握,有利于做文章大意题。如35题,很显然本文讲的不是重要性也不是方法更不是沉默,所以ABD都可以轻松排除。第二节(共5小题;每小题2分,满分10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Reading These 3 Books Will Change Your LifeWhen Warren Buffett was asked
61、about the secret to his wealth and success, he revealed that he read every day500 pages, to be precise. _16_ But what if you could get the benefits of reading without sacrificing all of your free time? You can! With the help of our experts, you can have a quick, easy and memorable understanding of t
62、hese books. _17_1. Thirteen Things Mentally Strong People Dont Do by Amy MorinYou cant escape misfortune in life. _18_ Do you struggle to get over your failures? Getting over these obstacles can have a profound influence on your everyday life. Morin shares how her most successful patients overcame t
63、hese difficulties.2. _19_Ever wondered why you cant stop worrying about something? No matter how hard you try, can you focus on the same issue? By defining the source of your stress, you can get over it once and for all. The author came up with a timeless method that helps you deal with any situatio
64、n.3. How Will You Measure Your Life? By Clayton M. Christensen, James Allworth and Karen DillonWhat do you think would make you happier at work? _20_ Are you making the right trade-offs (平衡) in life? While career achievements can be satisfying, ignoring your family and friends can be harmful in the
65、long-run in ways you cant even imagine.A. Emotional Intelligence by Daniel GolemanB. But you can change how you respond to it.C. How to Stop Worrying and Start Living by Dale CarnegieD. Have you ever felt pressured to live your life in a certain way?E. Perhaps a little more pay might be nice, or may
66、be some more admiration from fellow colleagues.F. Unfortunately, if youre already working 9-5, you might not have the time to read at all, let alone an entire book a day.G. Start with the 3 most-read titles on self-improvement and see if you dont feel a little more satisfied already.【答案】16. F 17. G
67、18. B 19. C 20. E【解析】本文是一篇说明文。主要介绍了可以改变你生活的三本书。【16题详解】F 上一句话揭示了Warren Buffett财富和成功的秘密:每天读500页书,选项F转到“你”的身上:如果你的工作是朝九晚五,你可能没有时间阅读,更别说一天读一本书了。上一句话和选项F形成对比。同时选项F又引出了下一句话,起承上启下的作用,故选F。【17题详解】G 上一句话With the help of our experts, you can have a quick, easy and memorable understanding of these books.(在我们专家的
68、帮助下,你可以对这些书有一个快速、简单和难忘的理解。)选项G提出阅读量最多的三本书,然后下文详细介绍了三本书,选项G起承上启下的作用,符合语境,故选G。【18题详解】B 上一句提到You cant escape misfortune in life(你不能逃避生活中的不幸),选项B提到但是你可以改变对它的反应。符合语境,而且选项B 中的it指代的是上句话中的misfortune,故选B。【19题详解】C 根据此空的位置可知此空应该填一本书及其作者。答案锁定在A和C。根据下文Ever wondered why you cant stop worrying about something?可知这本
69、书讲的是关于如何停止忧虑,故选C。【20题详解】E 上一句话What do you think would make you happier at work?(工作中什么能让你更快乐?)提出一个问题,选项E给出了答案:Perhaps a little more pay might be nice, or maybe some more admiration from fellow colleagues.多一点薪水或者同事们的赞赏可能让你更快乐。选项E符合语境,故选E。第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1. 5分,满分30分)阅读下面的短文,从短文后
70、各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。I walked into a bank in town a couple of days ago and waited in the queue. I was the second_21_and I couldnt help overhearing the_22_in front of me. The bank clerk must have been having a(an) _23_ day and after asking how the_24_was and so on, he began
71、to complain about our government, _25_them for not doing enough to_26_the coast from storms and floods as this had been much on the news at the time.He was in_27_spirits and you could tell that he was really_28_about a lot of things going on in the world.My heart went out to him. I was _29_ next and
72、 all I could do was_30_. 1didnt have any words. Afterwards, it _31_to me something that had been running under my own thoughts.So I left the bank, found a_32_and on it I wrote: Sometimes the bad parts of the world seem so_33_. There are so many sad things going on in the news. They make it hard to s
73、ee _34_going on around us. But that doesnt_35_life right now cant be beautiful. All you have to do is open your eyes. Its in the gaps(缝隙) that beauty is_36_.I_37_the postcard back into the bank, wandered around and_38_ it on a table, _39_that the bank clerk would find it. Whether he did or not, I ne
74、ver found out, but it_40_would do someone some good, which Im certain of.21. A. in sight B. in the way C. in line D. in time22. A. story B. noise C. quarrel D. conversation23. A. perfect B. bad C. nervous D. unfortunate24. A. customer B. farmer C. thinker D. officer25. A. praising B. blaming C. doub
75、ting D. punishing26. A. prevent B. remove C. separate D. protect27. A. low B. high C. good D. strange28. A. excited B. troubled C. cautious D. curious29. A. served B. paid C. refused D. invited30. A. comfort B. smile C. scream D. criticize31. A. seemed B. happened C. came D. looked32. A. pen B. desk
76、 C. postcard D. book33. A. disappointing B. encouraging C. delightful D. interesting34. A. fight B. pollution C. luckiness D. beauty35. A. tell B. feel C. mean D. teach36. A. found B. built C. missed D. neglected37. A. passed B. mailed C. took D. lost38. A. wrote B. hid C. announced D. left39. A. ad
77、vising B. hoping C. watching D. guessing40. A. surely B. suddenly C. hardly D. lately【答案】21. C 22. D 23. B 24. A 25. B 26. D 27. A 28. B 29. A 30. B 31. C 32. C 33. A 34. D 35. C 36. A 37. C 38. D 39. B 40. A【解析】本文是一篇记叙文。作者讲述了几天前去银行的一次经历。一个银行职员不停地抱怨生活中不美好的事情,作者对他充满同情,临走给他留了一个明信片,告诫他:生活中不好的事情似乎是令人失望的
78、,他们让我们看不见生活中的美好,但是那不意味着我们目前的生活是不美好的,我们能做的就是在不美好的事情中发现美好。【21题详解】C 考查副词词组辨析 in sight看得见;in the way妨碍;in line排队;in time及时。句意:我排在队伍中第二个,无意中听到了我前面的对话。由上一句话中的in the queue,可知作者正在排队(in line),排在队伍中的第二位。故选C。【22题详解】D 考查名词辨析 story故事;noise噪音;quarrel争吵;conversation谈话。句意:我排在队伍中第二个,无意中听到了我前面的对话。由下文可知此处是bank clerk(银
79、行职员)与customer(客户)之间的谈话(conversation),其他三个选项均不符合题意,排除,故选D。【23题详解】B 考查形容词辨析 perfect完美的;bad糟糕的;nervous紧张不安的;unfortunate不幸的。句意:银行职员的这一天一定很糟糕,问完客户的情况后,他开始抱怨我们的政府,指责他们没有采取足够的措施保护海岸免受风暴和洪水的侵害,当时新闻上有很多关于这些的报道。从银行职员不停的抱怨可知,他这一天一定过得很糟糕(bad)。故选B。【24题详解】A 考查名词辨析 customer客户;farmer农民;thinker思想家;officer军官。句意:银行职员的
80、这一天一定很糟糕,问完客户的情况后,他开始抱怨我们的政府,指责他们没有采取足够的措施保护海岸免受风暴和洪水的侵害,当时新闻上有很多关于这些的报道。根据故事发生的背景可知作者听到的这段对话发生在银行职员和客户(customer)之间,故选A。【25题详解】B 考查动词辨析 praise赞扬;blame指责;doubt怀疑;punish惩罚。句意:银行职员的这一天一定很糟糕,问完客户的情况后,他开始抱怨我们的政府,指责他们没有采取足够的措施保护海岸免受风暴和洪水的侵害,当时新闻上有很多关于这些的报道。由前边银行职员complain about our government(抱怨我们的政府)可知此处
81、他指责(blame)政府做的不够好,故选B。【26题详解】D 考查动词词组辨析 preventfrom阻止;removefrom除掉;separatefrom分离;protectfrom保护。句意:银行职员的这一天一定很糟糕,问完客户的情况后,他开始抱怨我们的政府,指责他们没有采取足够的措施保护海岸免受风暴和洪水的侵害,当时新闻上有很多关于这些的报道。此处是政府采取措施保护(protect)海岸免受风暴和洪水的侵害,故选D。【27题详解】A 考查形容词辨析 low低的;high高的;good好的;strange奇怪的。句意:他情绪不高,你能判断出他对世界上发生的很多事都很操心。从他一直抱怨,可
82、知他情绪不高,in low spirits情绪低落,为固定搭配,故选A。【28题详解】B 考查形容词辨析 excited兴奋的;troubled忧愁的,不安的;cautious谨慎的;curious好奇的。句意:他情绪不高,你能判断出他对世界上发生的很多事都很操心。从上文他们的谈话可知他总是操心(trouble)着世界上发生的一些事情,故选B。【29题详解】A 考查动词辨析 serve服务;pay支付;refuse拒绝;invite邀请。句意:我是下一个被服务的客户,我能做的只有微笑。这个故事发生在银行,作者是客户的身份,所以此处作者被服务(serve),故选A。【30题详解】B 考查名词辨析
83、 comfort安慰;smile微笑;scream尖叫;criticize批评。句意:我是下一个被服务的客户,我能做的只有微笑。由下一句1didnt have any words.可知作者没有说话,所以排除A、C和D,故选B。【31题详解】C 考查动词辨析 seem似乎;happen发生;come出现;look看。句意:后来,我在心里想起来一些事情。此处it came to me(我想起来),为固定搭配,故选C。【32题详解】C 考查名词辨析 pen钢笔;desk桌子;postcard明信片;book书。句意:所以我离开了银行,找了一张明信片,在上面写了一句话:有时世界上不好的事情似乎是令人失
84、望的。由下文the postcard back into the bank,,可知此处作者找的是postcard,故选C。【33题详解】A 考查形容词辨析 disappointing令人失望的;encouraging令人鼓舞的;delightful令人愉快的;interesting令人感兴趣的。句意:所以我离开了银行,找了一张明信片,在上面写了一句话:有时世界上不好的事情似乎是令人失望的。不好的事情会让人失望(disappointing),故选A。【34题详解】D 考查名词辨析 fight打架;pollution污染;luckiness幸运;beauty美丽。句意:它们让我们很难发现周围的美好
85、。由下文Its in the gaps(缝隙) that beauty is可知此处填beauty,故选D。【35题详解】C 考查动词辨析 tell讲述;feel感觉;mean意味着;teach教。句意:但是那并不意味着我们现在的生活不美丽。此处是意味着(mean)某事,故选C。【36题详解】A 考查动词辨析 find发现;build建立;miss错过;neglect忽视。句意:我们可以在缝隙中发现美好。此处是从不好的事情中发现(find)美好,故选A。【37题详解】C 考查动词辨析 pass传递;mail邮寄;take拿;lose遗失。句意:我把明信片带回银行,四处闲逛,把它放在桌子上,希望
86、那个银行职员能发现它。take back带回,为固定搭配,故选C。【38题详解】D 考查动词辨析 write写;hide藏;announce宣布;leave留下。句意:我把明信片带回银行,四处闲逛,把它放在桌子上,希望那个银行职员能发现它。此处指的是作者将明信片留在(leave)一个桌子上,故选D。【39题详解】B 考查动词辨析 advise建议;hope希望;watch看;guess猜测。我把明信片带回银行,四处闲逛,把它放在桌子上,希望那个银行职员能发现它。此处作者把明信片留在桌子上,希望(hope)那个银行职员能够发现。故选B。【40题详解】A 考查副词辨析 surely当然;sudde
87、nly突然地;hardly几乎不;lately最近。句意:我不知道他有没有发现,但是它可以给一些人带来好处,这一点我是确定的。由后半句which Im certain of可知此空填surely,故选A。第II卷(非选择题,共50分)第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。I used to live in San Paulo, Brazil. It is a huge city with more people _41_ (live) in it than in my own country. I rented a fl
88、at in a _42_ (wealth) community, but there was a favela(贫民窟)quite near. For several months I didnt have a car, so I used public transportation to go to the city centre.Once, _43_ my way back, I had to wait for a long time at a bus stop. I was alone, except for a woman _44_ was apparently very poor.
89、She carried a small paper bag of popcorn.While we were waiting, she walked over and offered _45_ (I) some popcorn. I thanked her, _46_ I didnt want to help myself to it. she repeatedly _47_ (insist) that I take some from the paper bag.I was so moved by that womans kindness that day. I clearly had mo
90、re than she did, but she naturally and joyfully shared _48_ she had with me.I think about how poor people are sometimes able to share the little things more _49_ (easy) than those who own a lot. I wonder if its true that the more you have, _50_ more difficult it is for you to share anything with oth
91、ers.【答案】41. living 42. wealthy 43. on 44. who/that 45. me 46. but 47. insisted 48. what 49. easily 50. the【解析】【分析】本文是一篇记叙文。作者讲述了在San Paulo, Brazil车站等车的一次经历。一位看起来比较穷的女士给作者分享她的爆米花,作者被她的行为所感动。【41题详解】living 考查with复合结构 with复合结构构成方式如下:with+名词/代词+形容词/副词/介词短语/非谓语(现在分词、过去分词和动词不定式),此处people和live之间是主动关系,故用live
92、现在分词形式做宾语补足语,故填living。【42题详解】wealthy 考查形容词 此处修饰名词community,要用形容词,故填wealthy。【43题详解】on 考查固定词组 on ones way,在途中,为固定搭配,故填on。【44题详解】who/that 考查定语从句引导词 句子后半句为定语从句,先行词为woman,指人,且先行词在从句中做主语,故填who或者that。【45题详解】me 考查代词 此空做offer的宾语,要用宾语的形式,而且offer sb sth为固定结构,故填me。【46题详解】but 考查连词 “I thanked her”和“I didnt want t
93、o help myself to it.”(我不想动手)之间存在转折关系,用but来连接,故填but。【47题详解】insisted 考查谓语动词的时态 insist为句子的谓语,文章讲的是过去的事,故此处应该用过去时态,故填insisted。【48题详解】what 考查名词性从句的引导词 句子后半句是宾语从句,宾语从句缺宾语,填what,表示“所的”,故填what。【49题详解】easily 考查副词 修饰动词share要用副词,故此处填easily。【50题详解】the 考查固定结构 句意:我想知道这是不是真的:你拥有的越多,与别人分享越困难。the morethe more,越越,为固定
94、搭配,故填the。【点睛】语法填空题的考查形式为:在一篇200词左右的语篇中留出10处空白,这十处空白分为两种:有提示词和不给提示词。有提示词的要求考生根据上下文填写所提供单词的正确形式,所填写词语通常不会多于3个单词。不给提示词主要填写介词、连词、冠词和代词。具体考查形式有以下几种:给出动词的基本形态:词性、词形转化(转为名词、形容词);填写谓语动词(此时要考虑动词的时态和语态,可能需要填写两个或三个词);填写非谓语动词;例如第七个空填insisted,考查谓语动词的时态。二、给出形容词:词性、词形转化,转化为副词;考查形容词的比较级、最高级或是填写反义词(前缀); 例如第九个空填easil
95、y,考查词性转化。三、给出副词:考查副词的比较级、最高级或是反义词。四、给出名词:考查名词的单复数。五、不给提示词主要填写介词、连词、冠词和代词。例如第三个空填介词on;第六个空填连词but。第四部分写作(共两节,满分35分)第一节短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错
96、误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Dear Mr. Smith,Im writing to invite you to the Traditional Chinese Cultural Fair be held by our school at the Art Center this Friday afternoon, at 2pm to 5pm.Since a event aims to help more people learn about the traditional Chinese culture, the staff, all the st
97、udents and their parents as well as anyone interested in it is welcome. At the fair, relating books, pictures, videos and objects will be exhibited, through that visitors will not only understand traditional Chinese culture better but definitely feel about the unique beauty of it.If you were interes
98、ted, please come and enjoy them. And Id be glad to offer any helps. Looking forward to your early reply.Yours,Li Hua【答案】1.加 to 2. atfrom 3. athe 4. isare 5. relatingrelated 6. thatwhich 7. 删掉 about 8. wereare 9. themit 10. helpshelp【解析】试题分析:这是一封邀请书信。邀请史密斯先生参加中国传统文化展会。第一处:考查非谓语动词。“hold”作定语,修饰the Trad
99、itional Chinese Cultural Fair,是被动关系用被动式,由时间状语 this Friday afternoon, from 2pm to 5pm可知,表示未发生的动作,故用不定式的被动式作定语,故在be前加to。第二处:考查介词。fromto“从到”是常用搭配,此处表示“从下午2点到5点”,故将at改为from。第三处:考查冠词。此处特指上文提到的 the Traditional Chinese Cultural Fair,用定冠词the。故将a改为the。第四处:考查主谓一致。分析句子结构可知,主语是“the staff, all the students and t
100、heir parents”,是复数,谓语动词用复数,故将is改为are。第五处:考查非谓语动词。related表示“相关的;有联系的”, 此处指“相关的书籍,图片,视频和东西”。故将relating改为related。第六处:考查定语从句。“ through that visitors will not only understand traditional Chinese culture better but definitely feel the unique beauty of it.”是定语从句,介词through后用关系代词which,that不能作介词的宾语。故将that改为whi
101、ch。第七处:考查介词。句意:通过这些,游客不仅理解能理解传统中国文化,而且一定会感觉到它的独特的美。feel“感觉”,此处是及物动词,结合句意,故去掉feel后的about。第八处:考查动词的时态。文章主时态是现在时态,此处表示“如果你感兴趣,请过来欣赏它”,应用一般现在时。故将were改为are。第九处:考查代词。此处指代上文提到的 the Traditional Chinese Cultural Fair,用it。故将them改为it。第十处:考查名词。help“帮助;援助”是不可数名词,any修饰名词,此处help是名词,表示“帮助”。故将helps改为help。第二节 书面表达(满分
102、25分)52. 假设你是李华,你的美国朋友James由于不爱运动、吃垃圾食品上瘾等原因陷入了肥胖的困扰中,非常苦恼,请你通过电子邮件给他提一些建议和意见,帮助他减肥。注意:1.词数:100左右(开头和结尾已给出但不计入总词数)2.可适当增加细节,以使行文连贯。Dear James,_Yours,Li Hua【答案】Dear James,I have received your e-mail telling me that you are not interested in taking exercise and that you are addicted to eating junk food
103、.Now you are worried about gaining weight. If you want to lose weight, what you should first do is find out why you are overweight.From your e-mail, it seems that there are two reasons: lack of exercise and an unbalanced diet. I have two suggestions First, set aside time to exercise regularly. Only
104、in this way can you keep slim. Second, eat more healthy food and stay away from junk food.There are stores that specialize in healthy food, which is a itte more expensive but can make a big difference.I hope my suggestions are helpful. Looking forward to your reply.Yours,Li Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求
105、写一封电子邮件。第1步:根据提示可知,本篇为一封电子邮件;你的美国朋友James由于不爱运动、吃垃圾食品上瘾等原因陷入了肥胖的困扰中,非常苦恼,请你通过电子邮件给他提一些建议和意见,帮助他减肥。第2步:根据写作要求及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第3步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。【详解】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了较多高级表达方式,如I have received your e-mail telling me that you are not intereste
106、d in taking exercise and that you are addicted to eating junk food.;倒装的运用Only in this way can you keep slim.全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。【点睛】书面表达考查大家所熟悉的提纲类作文,我们需要用正确的英语把给出的要点表达出来,动笔前一定要认真分析要点,理解要点要表达的含义,不能遗漏要点,更不能跑题偏题。本作文中给出的要点比较具体,写作时注意准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑关系,尽量使用自己熟悉的单词句式,同时也要注意使用高级词汇和高级句型使文章显得更有档次。稳重巧妙地使用一些固定句式和过渡词语,不仅增强能够增加表达效果,而且能够实现形式和内容的统一。