1、高考资源网() 您身边的高考专家Part Listening如何听懂独白独白性的短文内容较多,难度稍大,录音文字材料的难度略低于阅读材料,全部采用口语体,听力材料的语速接近于英美人的正常语速。话题往往涉及口头通知,新闻报道,谈论个人经历及感受,对某人、某物或某地进行介绍,天气预报等。1.故事、叙述、介绍类该类独白都是记叙文体裁,文体特点以记人叙事为主。我们在听这种短文时,要注意以时间先后为线索,掌握叙述内容的大致情节;然后了解事情的发生和发展过程,记住主要的事实细节;最后要特别体会故事的结局寓意,要弄明白所讲故事的幽默之处或说明了一个什么道理。这样,我们才能把握故事大意,准确解答问题。【典题印
2、证1】1.What does Mr.Perkins like?A.He tried to be the same as others.B.He tried to be better than others.C.He was always different from others.2.Where did Mr.Perkins go the day after he bought his new car?A.To his office.B.To his brothers house.C.To the country.3.How did Mr.Perkins find his car?A.By t
3、rying his key in every car.B.By asking his brother for help.C.By waiting until all other cars had left.4.When did Mr.Perkins leave the parking lot?A.Around 5:00 p.m. B.Around 7:00 p.m.C.Around 9:00 p.m.【材料复现】M:Mr.Perkins stood at the bus stop and watched the cars go by.Many of the cars were new Beta
4、 400s, and most of them were yellow.Mr.Perkins always wore the same kind of clothes as other men, ate the same kind of food as other people, and did the same things after work and at the end of the week; Mr.Perkins did not like to be different.The following week, with his brothers help, Mr.Perkins b
5、ought a new, bright yellow Beta 400.He was satisfied with it, and drove to work in it the very next day.He was even more satisfied with his new car when he saw all the other Beta 400s in front, behind, and on both sides of him.Mr.Perkins parked his car in a big parking lot near his office downtown,
6、and worked the rest of the day.But when he came back at 5 oclock, there were so many bright yellow Beta 400s there that he did not know which car was his.He tried his key in some of the cars, but people passing by gave him a look he didnt like.So he stopped.Poor Mr.Perkins had to wait nearly two hou
7、rs until his car was the only one left in the parking lot.【解题思路】本段材料属于故事类,根据材料中“Mr.Perkins always wore the same kind of clothes as other men, ate the same kind of food as other people, and did the same things after work and at the end of the week;”可知,本段材料主要关于一个喜欢和别人一样的人闹出的笑话。根据“Mr.Perkins did not li
8、ke to be different.”可知,Perkins先生喜欢和别人一样,故第1题选A项。根据“He was satisfied with it, and drove to work in it the very next day.”可知,Perkins先生开着他的车去上班了,故第2题选A项。根据“Poor Mr.Perkins had to wait nearly two hours until his car was the only one left in the parking lot.”可知,Perkins先生是通过等其他车都开走发现自己的车的,故第3题选C项。根据“But w
9、hen he came back at 5 oclock,”及“Poor Mr.Perkins had to wait nearly two hours until his car was the only one left in the parking lot.”可知,Perkins先生从5点开始等了两个小时,因此他7点离开的,故第4题选B项。2.新闻报道类新闻报道的文体特点及其层次结构一般是先用新闻导语简明扼要地介绍新闻的主要内容,其中包括了新闻的五个要素即5W(Who, What, When, Where, Why)和1个H(How),然后再按其重要性原则逐一说明事实细节,新闻报道的最后
10、一句往往是新闻事件当前的结果。因此,我们在听新闻时,要特别注意第一句话,听懂了第一句话,也就把握了该新闻的主体内容,同时再注意文中细节,回答问题就比较容易了。【典题印证2】(2017全国卷)1.When did it rain last time in Jurez?A.Three days ago.B.A month ago.C.A year ago.2.What season is it in Jurez?A.Spring. B.Summer.C.Autumn.3.What are the elderly advised to do?A.Take a walk in the afternoo
11、n.B.Keep their homes cool.C.Drink plenty of water.4.What is the speaker doing?A.Hosting a radio program.B.Conducting a seminar.C.Forecasting the weather.【材料复现】W:Hello, everyone.Welcome to our program.Im Jenny Jackson.The weather here in Jurez has become unbearable.With no rains for over a year, the
12、city is suffering from unusually hot weather.Some light showers have been forecast since last month, but all of them have been effective in surrounding areas.Summer has not even started yet, but temperatures have reached 40 degrees centigrade in the past three days.And people have been warned not to
13、 go out of their homesnot if you walk on foot, at leastbetween 11 in the morning and 7 in the evening.Little kids and the elderly are the ones who have suffered the most from this extreme heat wave.They must drink water all the time.To help our audience have a better understanding of this extreme we
14、ather, we have invited Prof.Torres from University of Mexico to our studio this evening.【解题思路】本段材料属于新闻报道类。根据“Welcome to our program.Im Jenny Jackson.”可知,本段材料主要关于电台节目的。根据“With no rains for over a year”可知这个地方已经一年没下雨了,故上一次下雨是一年前,故第1题选C项。根据“Summer has not even started yet,”可知,此时是春季,故第2题选A项。根据“Little kid
15、s and the elderly are the ones who have suffered the most from this extreme heat wave.They must drink water all the time.”可知,建议老人喝大量的水,故第3题选C项。根据“Welcome to our program.Im Jenny Jackson.”可知,说话者正在做广播节目,故第4题选A项。3.通知、演讲等应用类这类文章由开场白( Introduction)、正文(Body)、结尾(Conclusion)三个部分组成。有关主题和讲话者身份的信息一般在开场白中就可以获取;
16、事实细节主要在听力材料的第二部分;讲话者的观点、看法、建议、要求等在结尾做总结时一般都会提到。【典题印证3】(2016全国卷)1.What are the tourists advised to do when touring London? A.Take their tour schedule.B.Watch out for the traffic.C.Wear comfortable shoes.2.What will the tourists do in fifteen minutes? A.Meet the speaker. B.Go to their rooms.C.Change s
17、ome money.3.Where probably is the speaker? A.In a park. B.In a hotel.C.In a shopping centre.【材料复现】W:I hope Ive given you a clear idea of the schedule for your London weekend.And, before I finish, let me just give you some advice which should make your stay more enjoyable.Firstly, please do remember
18、to put on some comfortable shoes.London is a big place, and whatever you do, youll find yourself doing quite a lot of walking.So, comfortable shoes are really necessary.And secondly, let me ask you to please look after your money.Keep it safe at all times, and then you will not have any unpleasant a
19、ccident, which could ruin your whole weekend.Youll find a copy of your weekends schedule in your room.Take a look at it, and make sure youre clear about everything.Well, thats all from me for now.Go and leave your luggage in your rooms.Ill be seeing you here again in fifteen minutes.Goodbye for now!
20、【解题思路】本段材料属于通知演讲类,根据“I hope Ive given you a clear idea of the schedule for your London weekend.”可知,本段材料是关于在伦敦的周末日程安排。根据“Firstly, please do remember to put on some comfortable shoes.”可知,建议游客游览伦敦的时候穿舒适的鞋,故第1题选C项。根据“Ill be seeing you here again in fifteen minutes.”可知,15分钟后游客还会和说话者见面,故第2题选A项。根据“Youll find a copy of your weekends schedule in your room.”及“Go and leave your luggage in your rooms.”可知,说话者此时应在宾馆,故第3题选B项。高考资源网版权所有,侵权必究!