1、主旨大意本类考题解答锦囊 一篇文章通常是围绕一个中心思想展开的。不少文章一开头便展示出文章的主题,特别是新闻报道,第一小段通常是故事的梗概,这一段往往表达了文章的中心思想;在文章的段落中,则通常由开头的一句作为主题句(topic sentence)来概括该段的中心思想。主题句一般具有三个特点: 1表述的意思比较概括,相对主题句来看,这种概括性更为明显。 2句子结构较简单,多数都不采用长、难句的形式。 3段落中其他的句子必定是用来解释、支撑或发展主题句所表述的主题思想。 理解一篇文章的主旨大意首先要学会寻找主题句。一般来说,在一个段落中,主题句的位置有五种情况: 1主题句在段首:在有主题句的段落
2、中,主题句位于段首的可能性最大。通常用演绎法撰写的段落,往往遵循从一般到个别的写作程序,即以概述开始,随之详细解说。 2主题句在段尾:与主题句位于段首的情况相反,主题句位于段尾时,通常用归纳法撰写。表述细节的句子在前,概述性的句子在后,并以此而结尾。位于段尾的主题句往往陈述依据上文的细节的结论或建议,归纳的要点或共性以及得出的观察印象或结果。 3主题句在段中:当主题句位于段中,开段的句子往往表述段落要论述的主题,而主题则由随之引出的句子来表达。此外,为阐明主题思想,在主题句之后,仍有一些句子陈述细节,或作合乎逻辑的引申。这一类的段落包括三个层次:引题主题解释,或提问回答解释。 屯主题句在段首和
3、段尾:在一些文段中,作者为了突出主题思想,并暗示读者,这段文章中的意思比其他的段更重要。采用了前后呼应、两次点题的写作乎法。值得注意的是,表述同一主题思想的两个主题句,在句型结构和用词方面往往不尽致,而且在内容上后者也不是前者的简单重复,多半有所引申或顺应其向细节的铺叙而有所侧重。 5主题句暗含在段中:不是所有的段落都有主题句。尤其是在多段文章中,主题句并没有明确表述。阅读这样的文段,主要通过对细节的陈述或概括各段的主题思想,含蓄地表达文段的主题思想。对于无主题句的文段,不可能采用辩论主题句的方法来获取其主题思想。而应正确理解作者提供的所有细节,包括事实、观点和事件,在大脑中形成初步印象。然后
4、发挥自己的逻辑概括能力,概括作者提供的事实、观点和事件,综合归纳成一般概念。这种概念不一定能达到主题句那样完整,但只要切合文段的主题即可。 这类试题主要考查学生把握全文主题和理解中心思想的能力,也包括分析、归纳文章的段落大意、重要睛节、人物特征、环境特点的能力。这种试题要求学生把握文章的总体,并真正理解主题和中心句;要求能较好地运用概念、判断、归纳、推理等逻辑思维的方法,难度较大,属于高层次题。在运用多项选择法考查学生这方面的阅读理解能力时,对大多数短文(段落)的主题(subject),中心思想(mabidea),标题(titlle)或作者的写作目的(pUIX)se)加以拟题。拟题大致有以下固
5、定的提问方式: 1Thesubiectoftheparagraph(passage)is_. 2The paragraph(passage)deals with_. 3What topic iS treated in this paragraph(passage)?4. The main idea of the paragraph(passage)is 5. From the paragraph(passage)we know that 6. The paragraph (passage)could be entitled 7. Which of the following is the be
6、st title for the paragraph(passage)? 8. What is the authors main pupose?凡遇到这样的一些问题,我们都应从理解主题思想去考虑答案是哪一个。 高考最新热门题 1.(典型例题季卷) A characteristic of American culture that has become almost a tradition is to respect the self-made man-the man who has risen to the top through his own efforts, usually beginn
7、ing by working with his hands. While the leader in business or in- dustry or the college professor occupies a higher social position and commands greater respect in the community than the com- mon laborer or even the skilled factory worker, he may take pains to point out that his father started life
8、 in America as a farmer or laborer of some sort.This attitude toward manual (体力的) labor is now still seen in many aspects of American lif One is invited to dinner at a home that is not only comfortably but even luxuriously (豪华地) furnished and in which there is every evidence of the fact that the fam
9、ily has been able to afford foreign travel, expensive hobbies, and college education for the children; yet the hostess probably will cook the dinner herself, will serve it herself and will wash dishes afterward, furthermore the dinner will not consist merely of something quickly and easily assembled
10、 from contents of various cans and a cake or a pie bought at the near- by bakery. On the contrary, the hostess usually takes pride in careful preparation of special dishes. A professional man may talk about washing the car, digging in his flowerbeds, painting the house. His wife may even help with t
11、hese things, just as he often helps her with the dishwashing. The son who is away at college may wait on table and wash dishes for his living, or during the summer he may work with a construction gang on a highway in order to pay for his education. 1. From Paragraph 1 , we can know that in America A
12、. people tend to have a high opinion of the self-made man B. people can always rise to the top through their own efforts C. college professors win great respect from common workers D. people feel painful to mention their fathers as laborers 2. According to the passage, the hostess cooks dinner herse
13、lf mainly because A. servants in America are hard to get B. she takes pride in what she can do herself C. she can hardly afford servants D. it is easy to prepare a meal with canned food 3. The expression wait on table in the second paragraph means A. work in a furniture shop B. keep accounts for a b
14、ar C. wait to lay the table D. serve customers in a restaurant 4. Which of the following may serve as the best title of the passage? A. A Respectable Self-made Family B. American Attitude toward Manual Labor C. Characteristics of American Culture D. The Development of Manual Labo命题目的与解题技巧:本文的命题目的是考查
15、考生概括主题的能力。做这类题的决窍就是找主题句。本文共两段,主题句为每段的第一句话。找出主题句,就不难抓住本文的主题思想。 【解 析】 本文介绍了美国人民在生活中尊重通过自己的勤奋劳动而获得成功的人这样一种文化。 【答 案】 1A这是一道段落主旨题。从第一段内容可知整段都围绕第一句话展开,因而第一句话是这一段的主题句,说明在美国手工工人很受尊敬。 2B 本题为细节题。第二段倒数第四句说女主人自已做饭的原因是她们为自己能动手做饭而感到骄傲。 3D 猜测词义题。根据sswashdishesfOrhis 1iving可推测出wait。ntable的意思“在饭店当招待员”。4B 本题是主旨题。这篇短文
16、主要讲述美国人对手工劳动的态度。 2.(典型例题 If there is no difference in general intelligence (智力) between boys and girls, what can explain girls poor performance in science and mathematics? It seems to be that their treatment at school is a directcause. Mathematics and science are seen as subjects mainly for boys, an
17、d therefore, as girls become teenagers, they are less likely to take them. Interestingly, both boys and girls often re- gard the subjects for boys as more difficult. Yet it has been suggested that girls do not take mathematics courses, not be- cause they are difficult, but for social reasons. Girls
18、do not want to be in open competition with boys because they are afraid to appear less feminine (女性的) and attractive. However, if we examine the performance of boys and girls who have taken mathematics courses, there are still more high- achieving boys than there are girls. This difference appears t
19、o be world-wide. Biological explanations have been offered for this, but there are other explanations too. Perhaps the difference which comes out during the teenage years has its roots in much earlier experiences. From their first days in kindergarten, boys are encouraged to work on their own and to
20、 complete tasks. Facts show that outstanding (杰出的) mathematicians and scientists have not had teachers who supplied answers. Besides, there can be little doubt that teachers of mathematics and science expect their boy students to do better at these subjects than their girl students. They even appear
21、 to encourage the difference between boys and girls. They spend more time with the boy students, giving them more time to answer questions and working harder to get correct answers from them. They are more likely to call on boys for answers and toallow them to take the lead in classroom discussion.
22、They also praise boys more frequently. All of this seems to encourage boys to work harder in science and mathematics and to give them confidence(信心) that they are able to succeed. Such a way of teaching is not likely to encourage girls to take many mathematics and science courses, nor is it likely t
23、o support girls who do. When it comes to these subjects it seems certain that school widens the difference between boys and girls. 1. Girls are likely to think that_. A. science courses are for both boys and girls B. science courses make them more popular C. science courses make them successful D. s
24、cience courses are difficult for them 2. The text mainly discusses _ reasons for the difference between boys and girls in scientific achievements. A. biological B. historical C. social D. personal 3. What are boys usually encouraged to do at school? A. To get help with their homework. B. To play the
25、 leading role in class. C. To work with girl students in class. D. To learn to take care of others. 4. What does the passage say about great mathematicians? A. Their teachers did not supply answers to them. B. They started learning mathematics at an earlier age. C. They showed mathematical abilities
26、 in their teenage years. D. Their success resulted from their strong interest in math ematics. 5. The author would probably agree that _. A. boys and girls learn in the same way B. boys and girls are equal in general intelligence C. girls are more confident in themselves than before D. girls should
27、take fewer science courses than boys 【解 析】 本文是议论文,主要分析了男孩跟女孩在数学学习方面差异形成的原因。 【答案】 F 1D 要求考生根据细节进行推断。文章第二段中第三句话说明女孩们不愿选修这些理科课程,似乎认为这些很难。 2C 考查概括主旨大意的能力。文章第三段虽提到了 biological reason,但这并不是作者要强调的。“Biological explanations have been offered for this,but there are other explanations too”再看全文。作者主要探讨的学校教育,甚至学前
28、教育所造成的影响,属于social reasons 3B 这是一道细节理解题。文章第五段在讨论学校教育时说“They are more likely to call on boys for answers and to alloW them to take the lead in classroom discussion”,意思就是说在班里起带头作用。 4A 考查对文章细节的理解能力。第四段提到男女生的差异可能源于他们在幼儿园受到的教育。对大数学家的调查提到“Facts show that outstanding mathematicians and scientists have not h
29、ad teachers who supplied answers。5B 考查对作者观点的理解。文章第一句话说“there is no diference in general intelligence between boys and grls”,表明作者承认男女之间智力并无大的差异,导致他们后天在理科方面的差距的直接原因不是智力,而是学校教育。之后作者不再提智力方面的差异,说明作者承认这个前提。 由上面两个例题我们可以看出,文章的中心思想或主旨大意一定带有综合概括性。 Passage1 (典型例题 It was a warm April day when a big fat envelope
30、 came in themail from theonlycOllege I had ever iiliagined attending I to reopen the packet My eyes were nxed on the word“congratulations”l dont remember ever smiling so Wide Then I l00ked at my financial(财政)package. Thecost of Dream Schools tuition(学费),room and board was around(40,000 an impossible
31、 sum!How conld I afford to attend?What good reasons did I have to go there when three other fine colleges were offering me free tuittion? My other choices were good, solid schools even if they werent as famous as my first choice In my mind,attending my dream university Would be the only way to reali
32、ze my dream of becoming a world-class writer. My parents understood how I felt. They told me that even though it would be a financial problem, I could go wherever I would be happiest. But as I was always careful with money, I wasnt sure what to do. One of the schools that offered me a full ride had
33、an informational dinner one night in the spring. Considering my parentsfinancial difficulties, I decided to drive the 45 minutes and attend. At first, all I had planned to do was to smile politely, eat free food, listen quietly. But I surprised myself. At dinner the president of the university talke
34、d about the wonderful activities on campus (校园) including guest lectures and social gatherings. He also made it perfectly clear that free food would be offered at all future events. He continued with explanations of professors, class sizes, activities, and sporting events on campus. As he spoke, I b
35、egan to realize that this school, though not as good as my first choice, might be the best one for me. It seemed small yet with many great programs. It seemed challenging yet caring. As the president ended his speech, we clapped politely and pushed back our chairs. As I walked out of that door, a fe
36、eling of comfort washed over me. Looking at the campus that night, I realized that I would be spending the next four years right there. In all honesty, my university is not as well-known as my dream university. However, it turned out to be the right choice of schools for me. 1. How did the author fe
37、el when he started to read the letter? A. He was full of joy. B. He was lost in his dream. C. He was worried about the money. D. He was uncertain which school to go to. 答案: A 指导:这是一道细节推断题。根据第一段中Idont remember ever smiling so wide可推断出当作者开始读信时内心充满了欢乐。2. We can learn from the passage that the parents w
38、ere_. A. honest B. strictC. supportive D. decisive 答案: C 指导:这是一道细节推断题。根据第三段中My parents understood how I feltThey told me that even though it would bea financial problem,I could go wherever I would behappiest可判断出作者的家长对他很支持。3. In Paragraph 5, offered me a full ride can be replaced by_. A. would pay fo
39、r transport to the school B. would show me around the campus C. would offer free meals at all events D. would charge me nothing for tuition 答案: D 指导:这是一道猜义题。根据下文的内容可猜测出of fered me a full ride的意思是“免除学费”。4. What does the author mainly want to say? A. Your second-choice college may actually be your bes
40、t fit._ B. You should consider comfort in your choice of schools. C. You should try your best to attend your dream school. D. Your choice of schools should be based on their fame. 答案: A 指导:这是一道猜测作者写作意图题。这篇短文主要讲述了作者接到梦想已久的大学录取通知书时心情非常激动,但是由于高昂的学费,使他望而却步,不得不去一家免费学校上学,在这里作者感到比自己梦想的学校还要好,所以作者认为第二志愿的学校可能
41、最适合自己。Passage 2(典型例题) A teacher of English as a second language is the 20典型例题her of the Year in the United States. Kathy Mellor of Rhode Island will spend the next year as an international spokeswoman for education. President Bush and his wife. Eaura. honored her during a ceremony (仪式) at the White
42、House last week. For the past nineteen years. Kathy Melior has taught English as a second language at Davisville Middle School in North Kingstown, Rhode Island, in the northeastern United States. She redesigned the program for E. S. L. students at her school to provide each student with one to three
43、 periods per day in classes for English learners. How much instruction the students get depends on their level of skill in listening, speak- lng, reading and writing. The amount of time they spend in these classes is reduced as their level of English increases. A teacher describes tfiis as the most
44、successful E. S. L. program in North Kingstown. She also praises Kathy Melior for providing help to students and their families by forming a local parents group for speakers of other languages. This improved their ability to help their children. Kathy Melior earned a masters degree in education from
45、 Rhode Island College. She studied teaching English as a second language.She was chosen for the national honor of Teacher of the Year from among top teachers in each of the fifty states. As Teacher of the Year, Kathy Melior will travel around the United States and to other countries. She will talk a
46、bout the impor- tance of education and the work of teachers. 1. This passage is mainly about_. A. Teacher of the Year 20典型例题he United States B. Ms Mellors English teaching instruction C. Ms Mellors teaching skills of learning English D. praises to Ms Melior from other teachers 答案: A 指导:本文通过首段首句可看出答案
47、:一名把英语作为第二语言的英语教师成为20典型例题一位模范(一项荣誉)。所以A是最佳选项;其他三项都是主旨下的细节。2. What does E. S. L. in the passage stand for? A. English study learners. B. English speaking and listening. C. English special learners. D. English as a second language. 答案: D 指导:结合整篇文章的中心句(第一段第一句)及第二段第一、二句,可得出答案。猜测词义千万不要望文生义,要结合该词前后的两或三个句子
48、,结合文章或段落中心,加以推断。3. From this passage we can learn that_ A. middle school teachers from each state are honored Teachers of the Year B. middle school teachers in the USA have to get masters degrees C. Ms Mellors students have no problems in learning Engish D. the American government pays much attentio
49、n to education Passage 答案: D指导:文章第一段最后两句介绍Kathy Melior(作为20典型例题范教师)将在明年作为international spokeswoinan for education,并且总统夫妇于上周在白宫向她表示敬意,可见政府对教育之重视。3 (典型例题 Central ParkOutside among the trees, watch the wildlife-both the human and animal varieties. Call (212) 360-3465 or (212)360-2726 for daily events a
50、nd tours. Central Park stretches from 59th to ll0th $ts ,and from 5th Ave. toCentral Park West.Empire State Building This is among the most striking buildings in the city. thenation, even the world. The observation deck (ffi) on the 86th floor is open to the general public, offering a wonderful view
51、 of the city. On the second floor youll find the New York Skyride, a simulated(模拟的) helicopter ride over Manhattan. 5th Ave. at 34th St. ,Midlown/(212) 736-3100.Intrepid Sea-Air-Space MuseumFive blocks west of Time Square, this museum has hundreds of air, deep-sea and space exhibits. Walk the flight
52、 deck of the 900-foot-long aircraft carrier Intrepid, see dozens of old and modem aircraft and ride the Intrepid Navy Flight Simulator. Pier 86, W. 46th St.and 12th Ave./ (212) 245-0072.Madison Square GardenIf its big, it probably happens at the Garden. Check out sporting events, concerts and much m
53、ore. Tours are available. 7th Ave. , btam. 31st and 33rd Sts. ,Midtown/(212) 465-6 741. 1. The New York Skyride is for _. A. sight-seeing B. flight training C. model plane sports D. city transportation 答案: A 指导:从第二则广告第二句可知。2. If a visitor is interested in music, he will probably go to_. A. Central P
54、ark B. Empire State Building C. Intrepid Sea-Air-Space Museum D. Madison Square Garden 答案: D 指导:从最后一则广告第二句中的concerts可得出答案。3. What is the purpose of these texts? A. To provide information of living in New York. B. To provide directions of city traffic in New York. C. To give visitors a guide to New Y
55、ork. D. To give a brief introduction to the history of New York. 答案: C 指导:考生至少知道中央公园、帝国大厦、时代广场中的一处在美国纽约,然后根据各段落所给的电活号码区号可得出答案。Passage 4(典型例题) Sometimes, something that is considered to be negative tums out to be an advantage on the job. Though he is only 18 years old and blind, Suleyman Gokyigk is a
56、mong the top computer technicians and programmers at Intelidata Technologies Corp. , a large software company with several offices across the United States. After our company united with another one last October, two different computer networks were driving us crazy, recalls Douglas Braun, the Intel
57、iData president. We couldnt even send E-mail to each other. In three weeks Mr. Gokyigit created the software needed to connect the two networks. None of the companys 350 other employees could have done the job in three months , says Mr. Braun. Suleyman cansee into the heart of the computer. Mr. Goky
58、igits gift, as Mr. Braun calls it, is an unusual ability to form an idea of the inside of a machine. The computer permits me to reach out into the world and do almost anything I want to do, says Mr. Gokyigit.The young programmer is at home with hardware as well, thanks partly to a highly developed s
59、ense of touch. Mitzi Nowakows-ki, an office manager at InteliData, remembers how he easily disconnected and reconnected their computer systems during a move last year. Through feel, Suleyman can find the position of connectors, pins and wires much faster than most other people with sight, he says. M
60、uch of the student programmers speed comes from his ability not to be interrupted while at the computer. When typing, he listens carefully to the synthesizer(合成器). His long, thin fingers fly over keyboard. Nothing seems to shake his attention, says Mrs. Nowa-kowski, his boss.Mr. Gokyigit is the only
61、 company employee who is available (可找到的) 24 hours a day. We consider him our top problem solver, says Mr. Braun. 1. According to Mr. Braun, Suleyman A. can work wonders on computer B. is the best technician in the world C. has done a hard job in three months D. has united InteliData Technologies Co
62、rp. with another computer company. 答案: A 指导:据全文可知,Suleyman在电脑方面有非凡的才能,故选A:其他各项均与原文有出人。2. The underlined part is at home with hardware (Paragraph4) means_. A. is good at dealing with computer hardware B. is fond of computer hardware C. works with computer hardware at home D. feels comfortable when wo
63、rking with computer hardware 答案: A 指导:此处的be at home with sth”的意思根据上下文篇应是“擅长解决的问题”。3. Suleyman was quick while at the computer mostly because of A. his blindness B. his attention on the synthesizer C. his long, thin fingers D. his ability not to be interrupted 答案: D 指导:文中有“speed comes from his abilit
64、y not to be interrupted while at the computer,这才是他速度快的原因。4. What does the text mainly tell us? A. Computer technicians are more likely to be gifted. B. Ones disadvantages may prove to be advantages. C. The disabled can also play an important role in society. D. Top computer scientists have unusual a
65、bilities to form ideas of computers. 答案: B 指导:通常文章的首段首句为主题句。Passage 5 (典型例题) The year is 2094. It has been announced that a comet (彗星) is heading towards the Earth. Most of it will miss our planet, but two pieces will probably hit the southern half of the Earth. On 17 July, a piece four kilometres w
66、ide enters the Earths atmosphere (大气层) with a massive explosion. About half of the piece is destroyed, but the remaining part hits the South Atlantic at 200 times the speed of sound. The sea boils and a huge hole is made in the sea bed. Huge waves are created and spread outwards from the hole. The w
67、all of water, a kilometre high, rushes towards southern Africa at 800 kilometres an hour. Cities on the African coast are totally destroyed and mil lions of people are drowned. Before the waves reach South America, the second piece of the comet lands in Argentina. Earthquakes and volcanoes are set o
68、ff in the Andes Mountains. The shock waves move north into California and all around the Pacific Ocean. The cities of lob Angeles, San Francisco and Tokyo are completely destroyed by earthquakes. Millions of people in the southern half of the earth are already dead, but the north wont escape for lon
69、g. Because of the explosions, the sun is hidden by, clouds of dust, temperatures around the world fall to almost zero. Crops are ruined. The sun wont be seen again for many years. Wars break out as countries fight for food. A year later, no more than 10 million people remain alive.Could it really ha
70、ppen? In fact, it has already happened more than once in the history of the Earth. The dinosaurs (恐龙) were on the Earth for over 160 million years. Then 65 mil- lion years ago they suddenly disappeared. Many scientists believe that the Earth was hit by a piece of object in space. The dinosaurs could
71、nt live through the cold climate that followed and they died out. Will we meet the same end? 1. What is mainly described in the passage? A. A historic discovery B. An event of imagination C. A research on space. D. A scientific adventure 答案: B指导:通读全文可知此答案。2. When the first piece hits the South Atlan
72、tic, it causes_. A. an earthquake B. damages to cities C. an Earth explosion D. huge waves 答案: D 指导:从第二段中间The sea boils and a huge hole is made in the seabedHuge wave sarecreated”可知。B从第三段中间Because of the explosions,the sun is hidden by clouds“dust,temperatures around the world fall to almost zero可知。
73、D从最后三句话可得知此答案。3. Why cant the northern half of the earth escape for long? A. Because the land is covered with water. B. Because the light and heat from the sun cannot reach the earth. C. Because people there cannot live at the temperature of zero. D. Because wars break out among countries. 答案: B 指导:
74、从第三段中间Because of the explosions,the sun is midden by cloeds of dust,temperatures around the world fall to almost zero可知。4. By giving the example of dinosaurs the author tries to prove_. A. animals could not live in the cold climate B. what happened 65 million years ago was an invented story C. the h
75、uman beings will die out in 2094 D. the Earth could be hit by other objects in space Passage答案: D 指导:从最后三句话可得知此答案。题点经典类题 1.( 典型例题卷) Mountain lions live in mountainous areas of the western United States. Lately, however, people have reported seeing them in quiet neighborhoods all across the country!
76、Usually considered shy and seldom seen, these lions are becoming more noticeable. In addition, the lions appear to be moving east. They were even reported in the suburbs(郊区)of Boston, Philadelphis, and Chicago. It seems certain that these kings of the mountainsare moving. Why? Scientists are not sur
77、e. Some think that as the mountain lion population increases the west, younger wild cats are leaving the area. These cats are searching for new homes and new places for food. The young males are looking for new homes, says Lynn Sadler, who is the director of the Mountain Lion Foundation in Sacrament
78、o,Calif. People tend to create to many barriers(障碍), such as buidings, fences, roads, and noise. As the mountain lions seek new places and food and water sources(水源), these barriers get in their way. The sightings have made people increasingly watchful. Sometimes themountain lionsthat people report
79、seeing turn out to be large dogs or even house cats. But at least a few of the meetings have been real. The building of new roads, the growing of suburbs and the growing popularity of outdoor activities are all increasing the chances that people in various parts of the country may meet up with a mou
80、ntain lion. Because many people are concerned, about the reappearance of the American lion, an expert outlined some ways they can a- void attracting the wild cats: Never leave pets or pet food outsider properly cvare for farm animals; and plan public land use to enable the lions to move safely from
81、one place to another.To be fair, says the expert. mountain lions are trying to regain their homes. They were here first. Now we need to find ways we can live together. 1. Mountain lions are moving probably because_. A. the suburbs o big cities are peaceful and quiet B. more roads are being built int
82、o the mountains C. the number of the lions increases in the west D. young lions are seeking new partners 2. According to the passage,it is clear that_. A. the reported sightings of mountain lions have not been proved B. people walking in the country may come across a lion C. fences have been built t
83、o protect the ions D. mountain lions prefer populated areas 3. To avoid attracting rnotuntain lions, People are advised_. A. to build more roads for the lions to move safely B. to keep a close watch on their arm animals C. not to stay outdoors D. not to raise pets 4. Which is the best title for the
84、passage? A. Mountain Lions in Unlikely Passage? B. Measures Taken to Avoid Lions C. Number of Sightings Going Up D. Mountain Lions Moving West命题目的与解题技巧;本文的命题目的是考查学生把握全文主题和理解中心思想的能力,而本井无明显主题句。做这类题的技巧是:正确理解作者所提供的细节,运用自己的逻辑概括能力。综合归纳主题。解析: 本文主要讲美国西部的狮子被人们在全国各地发现。据科学家估计是因为狮子数量不断增加,新的雄狮欲寻新的安身之所。答案: 1C 细节题
85、。从第二段的第三句话“Some think that as the mountain lion populat ionicreases in the west,younger wild cats are leaving the areasearching for new homes and new places for food”可直接选出答案。 2B 细节题。由第一段第二句“一people have reported seeing them in quiet neighbrhoods all across the country”和第四段第四句“The buiding of new road
86、s,themay meet up with a mountin lion可知目前狮子在美国到外可见 3B 细节判断题。第五段专家建议中的第二点properly care for farm animals与B项同义,而A项中的建更多的roads文中未提及,文中只提到了public land;C、D两项文中提及。4A 主旨大意题。本文主要讲山狮从山里游移到全国各地,有时来到它们不该来的农户、新建公路等,一切都表明它们来到原来不可能的地方。 Passage1(典型例题 Whoever has made a voyage up the Hudson River must remember the Ca
87、tskill Mountains. They are a branch of the great Appalachian family, and can be seen to the west rising up to a noble height and towering over the surrounding country. When the weather is fair and settled, they are clothed in blue and purple, and print their beautiful shapes on the clear evening sky
88、, but sometimes when it is cloudless, gray steam gathers around the top of the mountains which, in the last rays of the setting sun, will shine and light up like a crown of glory(华丽的皇冠). At the foot of these mountains, a traveler may see light smoke going up from a village, In that village, and in o
89、ne of the houses (which, to tell the exact truth, was sadly timeworn and weather-beaten), there lived many years ago, a simple, good-natured fellow by the name of Rip Van Winkle. Rips great weakness was a natural dislike of all kinds of money-making labor. It could not be from lack of diligence (勤劳)
90、 ,for he could sit all day on a wet rock and fish without say- lng a word, even though he was not encouraged by a single bite. He would carry a gun on his shoulder for hours, walking through woods and fields to shoot a few birds or squirrels. He would never refuse to help a neighbor, even in the rou
91、ghest work. The women of the village, too, used to employ him to do such little jobs as their less helpful husbands would not do for them. In a word. Rip was ready to attend to everybodys business but his own.If left to himself, he would have whistled (吹口哨) life away in perfect satisfaction but his
92、wife was always mad at him for his idleness (懒散). Morning, noon, and night, her tongue was endlessly going, so that he was forced to escape to the outside of the house the only side which, in truth, belongs to a henpecked husband. 1. Which of the following best describes the Catskill Mountains? A. T
93、hey are on the west of the Hudson River. B. They are very high and beautiful in this area. C. They can be seen from the Appalachian family. D. They gather beautiful clouds in blue and purple. 答案: B 指导:本文第一段第二句说明了Catskill山脉之高;第三句说明了其美丽。因此B为最佳选项。2. The hero of the story is probably _. A. hard-working
94、and likes all kinds of work B. idle and hates all kinds of jobs C. simple, idle but very dutiful D. gentle, helpful but a little idle 答案: D 指导:文章倒数第三段中说明了Rip的gentle(从文中的good-natured可看出);倒数第二段最后一句说明其helpful;倒数第一段第二句说明其idle.3. The underlined words henpecked husband in the last paragraph probably means
95、 a man who_. A. likes hunting B. is afraid of hens C. loves his wife D. is afraid of his wife答案:D 指导:通过最后一段可知由于Rip的懒散,妻子不满意,天天抱怨,所以他被迫躲到外面。做此题还要正确理解which所引导的非限制性定语从句的作用之一是补充说明前面的先行词。 4. What would be the best title for the text? A. Catskill Mountains. B. A Mountain Village. C. Rip Van Winkle. D. A D
96、utiful Husband.答案: C 指导:本文开头先为介绍本文所要讲述的故事提供了一个背景,然后进入正题,所以这道题目出得很妙。Passage 2(重庆联合诊断卷) Science and technology have advanced at such a rate that cloning (克隆)has now become a reality. The possibility of cioning humans is a serious issue and raises ethical (伦理的) questions. In my opinion, cloning is usef
97、ul for research imo cures for disease. However, I think that it needs to be approached with caution and carefully monitored by governments. Research into cloning and stem cell (肝细胞) production is primarily aimed at finding new treatments for currently incura- ble illnesses. While this would improve
98、the quality of life for many, not enough is understood about what effects cloning would have on the world in the future. This is primarily because we do not understand enough about the effects of cloning and both the physical and psychological effects that is likely to have on cloned humans and on t
99、he rest of the world. Further- more, it is thought that a cloned human would be unlikely to survive birth and would suffer from complications resulting from malformed (畸形的) organs. There are also quite serious ethical issues in danger. In essence, those who are against cloning would argue that scien
100、tists have no right to play God and to interfere with natural processes. Producing embryos ()for the purpose of harvesting stem cells for research presents important questions about the nature and status of the embryo being produced. It may also make us question whether throwing it away after use re
101、duces the value we place on human life.A conclusion I do not agree that research into cloning using human embryos should continue. This is not only because it may reduce the value we place on human life, but also because not enough is known about the effects. However, I do think that if there is a w
102、ay to produce stem cells using cloning which does not put human life at risk, then governments should continue to support it. 1. What is the writers general opinion on cloning ? A. It is useful in every area of research. B. It needs to be carefully controlled by governments. C. It is useful for rese
103、arch into cures for disease if it is controlled. D. It is only useful for research into cures for disease. 答案: C 指导:从文章第一段最后两句知,C选项表达作者的观点。2. The main argument in Paragraph 3 is that _. A. scientists do not value human life B. the process of cloning needs to be questioned C. cloning devalues human l
104、ife D. scientists should not interfere with natural processes 答案: D指导:根据第三段的第二句:“would argue that cientists have no right to play God and interfere with natural processes”可直接选D.Passage 3(北大附中模拟卷) BEIJING ( Associated Press) ! China has a growing middle class, a tradition of expecting education and 2
105、1 million new babies every year. Selling educational toys should be easy. While China may be the worlds biggest toy-maker, much of the best is exported. Department stores here do not have e- nough high-quality toys. It is said the demand for educationaltoys is low. A US company, BabyCare, is trying
106、to change that with a new way to sell toys in China. BabyCare works basically together with doctors in Beijing hospitals. People who join the companys mothers club get lectures and news letters on baby and child development at no extra cost-if they agree to spend 18 dollars a month on the companys e
107、ducational toys and childeare books. We want to build a seven-year relationship with those people, said Matthew J. Estes, BabyCares president. It starts during pregnancy, when the anxiety ar.d needs are highest. BabyCare works on a one-to-one basis. Doctors, nurses, and teachers-paid by BabyCare-adv
108、ise parents, explaining toys that are designed for children at each stage of development to age six. BabyCare opened its first store in China last June in a shopping center in central Beijing and another near Beijing Zoo. It plans to have 80 stores in China within six years.It is a new model for Chi
109、na and develops a market in young childrens education and health that no other companies are in. 1. What do the first two paragraphs mainly tell us? A. Educational toys and, foreign toy markets. B. Problems with Chinas toy market and education. C. Reasons for pushing sales of educational toys in Chi
110、na. D. Baby population and various kinds of toys made in China. 答案: C 指导:直选题,从前两段中知:Selling educational toys should be easy,department stores here do not have enough high-quality toys2. Which of the following would be the most suitable title for the passage? A. Mothers Club in China B. BabyCare and
111、Doctors C. American. Company Model D. On Educational Toys Passage 答案: D 指导:纵观全文,文章主要是关于educational toys的一篇报道,中心意思不言自明。Passage 4(典型例题海卷) Transportation and communication networks bring people together. Yet sometimes people themselves create barriers (障碍) to transportation and communication. In some c
112、ountries, laws stop people from moving freely from place to place. Over the centuries, many groups of people have been denied the freedom to travel because of their race, religion, or nationality. In the Middle Ages, for example, Jews were often forbidden to move about freely within certain cities.
113、South Africas government used to require black Africans to carry passes when they travel within the country. Some governments require all citizens to carry identification papers and to report to government officials whenever they move. Countries set up customs posts at their borders. Foreign travell
114、ers must go through a customs inspection before they are allowed to travel in the country. Usually travellers have to carry special papers such as passports and visas (签证). Some countries even limit the number of visitors to their country each year. Others allow tourists to visit only certain areas
115、of the country, or they may require that travellers be with an official guide at all times during their stay. Many of those harriers to travel also act as barriers to communication. When two governments disagree with each other on important matters, they usually do not want their citizens to exchang
116、e news or ideas freely. Countries often try to keep military or industrial information secret.Today, people have the ability to travel, to communicate, and to transport goods more quickly and easily than ever be- fore. Natural barriers that were difficult or dangerous to cross a hundred years ago ca
117、n now be crossed easily. The harriers that people themselves make are not so easy to overcome. But in spite of all the different kinds of barriers, people continue to enjoy travel and the exchange of goods and ideas. 1. The examples in Paragraph 2 are used to tell the readers that_. A. people have b
118、een allowed to travel freely within the country B. people have not been permitted to travel freely for various reasons C. travellers have to carry special papers such as passports and visas D. customs posts are .necessary at the borders of the countries 答案: B 指导:这是一道细节推断题。第二段例子说明由于种种原因与可不允许自由地旅游。2.
119、Some governments limit the freedom of communication because_. A. they intend to keep their national secrets unknown to others B. they think such freedom will lead to wars C. they often disagree with each other on important matters D. they want to show their authority over communication 答案: A 指导:这是一道
120、细节推断题。第三段Countriesoftentry to keep military or industrial information secret”说明政府限制通信自由的原因是防止泄密。3. We may learn from the passage-that _. A. people do not care about the removal of harriers between countries B. people can not remove the obstacles made by themselves C. man-made harriers are sometimes
121、harder to overcome than natural onesD. barriers should be taken for granted as they always exist 答案: C 指导:这是一道细节推断题。根据最后一段The barriers that people them selve smake are not So easy too ver come可推断出人为造成的障碍要比天然障碍难以克服。4. Which of the following can serve as the best title of the passage? A. Barriers Made
122、 by People B. Functions of CommunicationC. Restrictions on Transportation 答案: A 指导,这是一道主旨题。根据短文内容可确定其题目应为Barriers Madeby PeoplePassage5(典型例题冈模拟卷) Thinking is something you choose to do as a fish chooses to live in water. To be human is to think. But thinking may come naturally without your knowing h
123、ow you do it. Thinking about thinking is the key to critical (判断性的) thinking. When you think critically, you take control of your thinking processes (过程). Otherwise, you might be controlled by the ideas of others. Indeed, critical thinking is at the heart of education. The word critical here has a s
124、pecial meaning. It does no mean taking one view against another view, as when someon, criticizes another person for doing something wrong. The na ture of critical thinking is thinking beyond the easily seen beyond the pictures on TV, the untrue reports in the news papers, and the faulty reasoning. C
125、ritical thinking is an attitude as much as an activity. I you are curious about life and desire to dig deeper into it, you are a critical thinker. If you find pleasure in deep thinkin about different ideas, characters, and facts, you are a critics thinker. Activities of the mind and higher-order rea
126、soning ar processes of deep and careful consideration. They take time and do not go hand in hand with the fast speed in today world: fast foods, instant coffee, and self-developing film Have you are among the people who believe that speed is measure of intelligence (智力), you may learn something ney
127、from a story about Albert Einstein. The first time Banes Hoffman, a scientist, was to discuss his work with Albert Eir stein, Hoffman was too nervous to speak. But Einstein imme diately put Hoffman at easeby saying, Please go slowly, dont understand things quickly. ” 1. Critical thin king is importa
128、nt to us because if we do nt think critically_. A. it will be hard for us to think naturally and fast B. we might be controlled by other peoples ideas C. we will follow the ideas of others naturally D. we might be fooled by other peoples ideas 答案: B 指导;由文章第一段中“When you think critically,you take cont
129、rol of your thinking processesOtherwise,you might becontrolled by the ideas of others”可知B正确。2. If you are a critical thinker, you will_. A. think deeply about different ideas B. trust the reports in die newspapers C. take one view against another viewD. criticize other people for their mistakes 答案:
130、A 指导:由文章第三段If you find pleasure indeep thinking about different ideas,characters,and facts,you are acriticaithinker,可知A正确。3. In the last paragraph, something new suggests that_. A. the smarter you are, the faster you do things B. the faster you do things, the smarter you become C. speed can improve
131、intelligenceD. intelligence is not decided by speed 答案: D 指导;由文章最后一句Please So slowlyIdont understand things quickly可知Something new暗示“that intelligence is not decided by speed”,所以D正确。4. What would be the best tide for the passage? A. Thinking and Critical Thinking B. Understanding Critical Thinking C
132、. Thinking Natural and Human D. Thinking Fast Means Intelligence答案: B 指导:本文着重分析了批判性思考的含义,所以B项“Understanding Critical Thinking做文章的题目最恰当 新高考命题探究 Passage 1 On hearing the words Just do it!, you will know there is a Nike product nearby. If its Always Coca-Cola, you can be sure someone wants to sell you
133、a refreshing drink. An advertising slogan is to a brand what eyes are to a person. The slogan helps people understand the brand better by telling them what it wants to sell to its customers. Good slogans leave a message inside peoples minds. Its almost certain that every brand has a popular slogan.
134、Here are a few examples: Just do it!-This slogan speaks out to teens. It tells them to do something, but only if they think its worth it. And if so, why not do it wearing Nike? Always Coca-Cola. Cokes slogans change every few years, but this one has enjoyed a lasting popularity because it shows the
135、brands spirit. It seems to say Coke is the only drink there is; there are no other forms of drinks.Share moments, share life. This slogan from Kodak connects photos and beauty. It takes people to remember the happy moments in life by taking photos of them using Kodak film of course! 1. What would be
136、 the best title for the text? A. Just Do It! B. Slogan And Brand C. Famous Slogans D. What Is A. Good Slogan. ? 答案: B 指导:A仅仅是一句广告语不能代表全文,C和D都是只提到slogan,而全文说明的是广告语和商标之间的关系,故选B。2. Which of the following can best explain the underlined sentence (Paragraph 2) ? A. A good advertising slogan should draw p
137、eoples attention. B. A brand should have an advertising slogan just as people have eyes. C. An advertising slogan is as important to a brand as eyes are to a person. D. An advertising slogan acts as the eyes of a brand. 答案: C 指导:画线部分句意为:广告语和商标之间的关系犹如眼睛和人的关系一样重要。3. The word them in the last paragraph
138、 refers to _. A. people B. the happy moments C. photos and beauty D. Kodak film 答案: B 指导:由最后一段It takes people to remember the happy moments in life by taking photos of hem”,可知them代替the happy moments4. Which of the following tables can best match the slogans with their brands? A.SloganBrandObey your
139、thirst.VolkswagenIf anyone can, Canon can.Eastern AirlinesThe wings of man.Casio WatchesDrives wanted.Jobworld.Co. ukTechnology for lifeSpriteDownload a better future.Canon B. SloganBrandObey your thirst.Canon If anyone can, Canon can.VolkswagenThe wings of man.Eastern Airlines Drives wanted.Casio W
140、atches Technology for lifeJobworld.Co. uk Download a better future.SpriteC. SloganBrandObey your thirst.Casio Watches If anyone can, Canon can.Eastern AirlinesThe wings of man.CanonDrives wanted.SpriteTechnology for lifeJobworld.Co. uk Download a better future.Volkswagen D. SloganBrandObey your thir
141、st.Sprite If anyone can, Canon can.Canon The wings of man.Eastern Airlines Drives wanted.Volkswagen Technology for lifeCasio WatchesDownload a better future.Jobworld.Co. uk 答案:D 指导:由文章的第二段第二句话知:广告词可以使顾客知道产品的优点是什么以及产品的特性,好的广告词可以给顾客留下深刻的印象。由此判断D选项中广告词均表达出所宣传晶牌的特点。Passage 2A few months ago, millions of
142、 people in London heard alarms all over the town. The Emergency Services, the Fire Departments, the Police, hospitals, and ambulances stood by, ready to go into action. In railway underground stations, people read notices and maps that told them where to go and what to do in the emergency. This was
143、Exercise Flood Call, to prepare people for a flood emergency. London wasnt flooded. In 1928, people living in Westminster, the heart of London, drowned in floods. And in 1953, one hundred people, living on the eastem edge of the London suburbs were killed, again, in the floods. At last, Greater Lond
144、on Council took actions to prevent this disaster from happening again. Though a flood wall was built in the 1960s, Londoners still must be prepared for the possible disaster. If it happens, 50 underground stations will be under water. Electricity, gas and phone services will be out of action. Roads
145、will be drowned. It will be impossible to cross any of the bridges between north and south London. Imagine: London will look like the famous Italian city, Venice. But this Exercise Flood Call didnt cause panic among Londoners. Most people knew it was just a warning. One lady said, Its a flood warnin
146、g, isnt it. ? The water doesnt look high to me. 1. What topic is treated in this passage? A. Possible Damages Caused by Floods B. Emergency Exercise in London C. Flood Emergency in London D. London Floods in History 答案: B 指导:由文章开头四句可知B为最佳选项。2. What measure was taken against floods in London in the 1
147、960s? A. 50 underground stations were made waterproof. B. Rescue teams were formed. C. An alarm system was set up. D. A flood wall was built. 答案: D 指导:由文中“Thou加a flood wall was built in the 1960s可知选D.3. The purpose of the Exercise Flood Call is to _. A. train the civil service for the flood B. preve
148、nt the flood from happening C. fill people in London with alarm D. prepare people against floods 答案: D 指导:由文中Thiswas Exe?cise FloodCall,to prepare people for a flood emergency可知选D.4. The author quotes (引述) 3the woman to _. A. describe how frightened most of the Londoners were B. argue that its impos
149、sible to prevent floods in London C. show that most Londoners took Exercise Flood Call calmly D. prove that the Exercise Flood Call did cause a lot of trouble to Londoners答案: C 指导:由文中But this Exercise Flood Call didnt cause panic among Londoners”可知这名妇女的话进一步印证了此论点。panic意思为“恐慌”。答案显然为CPassage 3Doodles
150、are signs which you draw unconsciously when you are holding a pen in your hand and just happen to start writing aimlessly. However, there is more to these diagrams (图形) of the unconscious than what you see. Free from the restriction of the conscious mind, they can be useful in finding your character
151、 and personality, and many of your secret hopes, ambitions, fears, and dreams. Faces are a sign of sociability or lack of it. If you doodle happy, smiling faces, you have a friendly, out-going disposition which people respond to, and you enjoy an active social life If your faces are bad, this may me
152、an hating others. Faces looking to the right are a sign of out-going personality and confident expectation about the future, to the left, a sign of shyness and self-control. Bare or narrow trees show a lack of warmth. Youve probably been disappointed in life or could even be suffering from a minor i
153、llness that needs attention. If you build a house in layers (层), each layer separate, you could be too proud, too eager to make your loved ones folow your order and jump to attention. A little untidiness in a house makes the people feel comfortable, safe and happy.If your doodle looks like a web, yo
154、u are making a cry for help in solving a problem. You feel trapped, and are seeking a way out perhaps you even want to travel, try out new ideas and realize your ambitions. But you lack confidence to step out into the world on your own because of the web youve created around you. 1. One can probably
155、 have the wish to be _if he doodles a building with unconnected storeys. A. a leader B. a self-controlled person C. a shy person D. an attentive person 答案: A 指导:由第四段第一句“follow your or der and jump to attention可知A最佳。2. If you doodle a face, you may do any of the following EX-CEPT. A. lead an active l
156、ife B. lead an inactive life C. want to get on well with others D. be in charge of others 答案: D 指导:由第二段可知A、B、C三项都涉及而D未涉及。3. What does the underlined word doodle mean in Paragraph2? A. to draw without realizing what one is drawing B. to draw carefully and attentively what one likes drawing C. to writ
157、e different things without certain limits D. to write at home, mainly on the wall 答案: A 指导:由文中第一句话可知选A.4. What is the possible best title of the passage? A. Dont doodle, or youll not be able to keep secret. B. Recognize yourself with the help of doodles. C. Doodling, an unpopular habit. D. Doodling
158、may cause untidiness.答案: B 指导:由文章第一段最后一句知:从随意乱画的图案可以发现个人的性格、个性,以及许多不为人知的希望、抱负、恐惧及梦想等。故此,B最能概括文意。Passage 4 For her first twenty-four year, shed been known as Deb bie-a name that didnt suit her good looks and elegant manner. My name has always made me think I should Be a cheer leader, She complained.
159、I just dont feel like a Debbie! One day, while filling out an application form for publishing job, the young woman suddenly changed middle name, Lynne, for her first name Debbie. That was the smartest thing I ever did, She says now. As soon as I stopped calling myself Debbie. I feh more comfortable
160、with myself., and other people started to take me more seriously. Two years after her successful job interview, the former waitress is now a successful magazine editor friends and associates call her Lynne. Naturally, the name change didnt cause Debbie/I.ynnes professional achievement but it surely
161、helped if only by adding a bit of self-confidence (自信) to her talents. Social scientists say that what youre called can affect your life. Throughout history, names have not only identified people But also described them. . As his name is, so is he. says the Bible. For better or worse, qualities such
162、 as friendliness or reserves, simpleness or charm may be suggested by your name and encourageother people before they even meet you.Of course, names with a good sense can work for you even encouraging new acquaintances. A recent survey showed that American men thought Susan to be the most attractive
163、 female name, while women believed Richard and David were the most attractive to men. One woman I know turned down a blind date with a man named Harry because he sounded dull. Several evenings later she came up to me at a party, pressing for an introduction to a very nice man with whom they looked a
164、t each other all evening. Oh, I said. You mean Harry? She was ill at ease. 1. Debbies changing her name_. A. had actually little to do with her career B. was what she happened to do when filling out the form C. did have an effect on her success D. entirely contributed to her luck 答案: C 指导:由第三段第一句话可知
165、A错,B和D不准确。2. The author introduced Harry to the woman_. A. at the request of the woman herself B. to tell her that names didnt matter really C. to make her feel uneasy in mind D. the person is more important than his/her name 答案: A 指导:由最后一段中“pressing for an in troduction to a very nice man”推测可知。pres
166、ssbto do sth敦促某人做某事。3. The name Debbie may be connected with something_. A. huge B. quiet C. dull D. attractive 答案: A 指导:cheerleader指带领观众欢呼的人,即常说的拉拉队队长,这样的人在生活中往往是又高又大、体格健壮的人,而作者说她的名字往往使她想起这个词。4. The best possible tide for the passage may be_ A. Names are the most important B. Your name is your fort
167、une C. Dont care much for names D. Names and making friends 答案: B 指导:本文主要通过Debbie的例子说明名字给人带来的影响,故B最符合文意。Passage 5 Yang Yongfang used to take the bus to work. But, these days, when she takes a look at the bus, all she sees is a big box full of people, all breathing in there. It seems very unsafe. And
168、 that means SARS. So Yang got out her bicycle and dusted it off. Other Chinese who, until recently, appeared to be moving away from the old mode of transportation, seem to he back riding as well. Of course, theres no shortage of bikes. There were plenty long before SARS showed up. But in recent year
169、s, private care have been growing in large numbers, crowding bicycles off the streets in some of the biggest cities. Now SARS has brought the bicycle traffic back. Crowded trains and buses look less attractive(吸引人的). In Shanghai 120,000 more bicycles were registered (登记) in April, well above last ye
170、ars monthly average of 50,000. Peoples Daily recently reported that bicycle had suddenly become the third most frequently searched term on the nations largest Web search engine.However, if bike sales continue upward, it could become a nightmare (噩梦)for traffic planners, who had to contend with the o
171、ften deadly clash between bikes and motorized vehicles. Shanghai officially sees nearly one traffic-related bicycle death a day, a figure that many people here say is probably an understatement (少报). 1. Before SARS broke out, Yang Yongfang_. A. was tired of going to work by car B. went to work by bi
172、ke C. had already sold her bike D. went to work by bus 答案: D 指导:由文章第一句可知。2. More and more people in Shanghai are beginning to ride, because_. A. riding a bike is much more convenient B. riding a bike costs less than taking the bus C. they care more about their health D. the government has been encou
173、raging them to do exercise 答案: C 指导:由于SARS的影响,越来越多的人愿意骑自行车而非乘车是从身体健康方面考虑。3. The writer of the passage_the phenomenon (现象)that bike sales continue upward. A. is strongly against B. is forC. shows no opinion of D. is worried about 答案: D 指导:由“if bike sales continueupward,it could become a nightmare可知。4. What is the best title for the passage? A. Bikes Sell Well in Shanghai. B. The New Fashion. C. Back to Nature. D. Shanghai Takes on a New Look.答案: A 指导:为了躲避SARS,人们又重新选择了自行车,从而导致了自行车的旺销。因此,将A作为标题,可以揭示出“triffic与SARS,之间在这一特定时期的关系。