1、高考资源网() 您身边的高考专家课时分层作业(十五).阅读理解AWith only about 1, 000 pandas left in the world, China is desperately trying to clone(克隆) the animal and save the endangered species(物种)Thats similar to what Texas A&M University researchers have been undertaking(负责) for the past five years in a project called “Noahs
2、Ark”Noahs Ark is aimed at collecting eggs, embryos(胚胎), semen and DNA of endangered animals and storing them in liquid nitrogen(氮)If certain species should become extinct, Dr.Duane Kraemer, a professor in Texas A&MS College of Veterinary Medicine, says there would be enough of the basic building blo
3、cks to reintroduce the species in the future.It is estimated that as many as 2, 000 species of mammals, birds and reptiles will become extinct in over 100 years.The panda, native only to China, is in danger of becoming extinct in the next 25 years.Chinese scientists said they grew an embryo introduc
4、ing cells from a dead female panda into the egg cells of a Japanese white rabbit.They are now trying to implant the embryo into a host animal.The entire procedure(过程) could take from three to five years to complete.“The nuclear transfer(核子移植) of one species to another is not easy, and the lack of av
5、ailable(capable of being used) panda eggs could be a major problem,” Kraemer believes.“They will probably have to do several hundred transfers to result in one pregnancy(having a baby)It takes a long time and its difficult, but this could be groundbreaking science if it works.They are certainly not
6、putting any live pandas at risk, so it is worth the effort,” adds Kraemer, who is one of the leaders of the Project at Texas A&M, the firstever attempt at cloning a dog.“They are trying to do something thats never been done, and this is very similar to our work in Noahs Ark.Were both trying to save
7、animals that face extinction.I certainly appreciate their effort and theres a lot we can learn from what they are attempting to do.Its a research that is very much needed.”【语篇解读】本文介绍了科学家们正在运用克隆技术拯救如中国的大熊猫这种即将绝种的动物。1The aim of “Noahs Ark” project is to _Amake effort to clone the endangered pandasBsav
8、e endangered animals from dying outCcollect DNA of endangered animals to studyDtransfer the nuclear of one animal to anotherB推理判断题。根据文章第一段中所说“save the endangered species(物种)”及第二句的“Thats similar to what Texas A & M University”可推知此题答案为B。2According to Professor Kraemer, the major problem in cloning pan
9、das would be the lack of _Aavailable panda eggs Bhost animalsCqualified researchers Denough moneyA细节理解题。根据文章第六段中Kraemer所说的话可推知此题答案为A。3The best title for the passage may be _AChinas Success in Pandas CloningBThe First Cloned Panda in the WorldCExploring the Possibility to Clone PandasDChina the Nativ
10、e Place of Pandas ForeverC主旨大意题。根据文章第一段及全文内容可归纳出此题答案为C。4From the passage we know that _AKraemer and his team have succeeded in cloning a catBscientists try to implant a pandas egg into a tigerCKraemer will work with Chinese scientists in clone researchesDabout two thousand of species will probably d
11、ie out in about a centuryD细节理解题。根据文章第三段第一句可推知此题答案为D。BWe all know that water is tasteless.But it happens from time to time: you pick up the bottle of water you didnt finish yesterday, and it tastes strange.Most often, you tend to drop the bottle in the trash bin, believing that the water has gone bad
12、.But is it true?According to Time, of course not, taste has little to do with quality of water.According to Time, when water is exposed to the air for 12 hours, carbon dioxide interacts with the H2O in the water, and the PH value lowers slightly.As a result, the water has a different taste.“But its
13、most likely safe to drink,” Norwegian expert Truls Krogh told Science Nordic.“If the water is covered and of good quality to start with, in principle it can last a thousand years.Thats because when water is fresh, it contains little organic matter.As long as water is held in clean glasses or bottles
14、, no pollutants will enter it to harm our health.”People in countries like the US, the UK and Australia usually drink tap water.According to Time, if tap water is drunk within six months, the chlorine (氯气) in the water will be enough to kill any bacteria and keep it safe to drink.However, there are
15、also some exceptions.If you accidentally put your fingers into water or store water in unclean containers day after day, microorganism (微生物) will enter the water.With the help of surrounding temperature, and sunlight streaming through windows, these microorganisms multiply quickly.Sooner or later, t
16、he water will be in the charge of the unfriendly bacteria.And if you drink the water too often, then youre more likely to be ill.And what about water in plastic bottles? Heat and plastic are a bad combination, US researcher Kellogg Schwab stresses.When plastic bottles are used at high temperatures,
17、they produce a chemical called BPA.BPA is something that affects hormones (荷尔蒙) and research has tentatively linked it to “several health damage, including heart disease and cancer”, Time reported.Schwab suggests replacing disposable (一次性的) plastic bottles with the refillable containers made of meta
18、l or glass to deal with BPA.【语篇解读】本文就喝剩下的水是否会变坏进行了研究。研究表明没喝完的水虽然味道有点怪,但只要水质是好的,保存恰当不被细菌污染,是不会变坏的。但专家建议不要用塑料杯而要用金属或玻璃制品装热水。5The purpose of the first paragraph is to _Ashow an exampleBdraw a conclusionCanalyze a phenomenonDintroduce a topicD推理判断题。根据第一段的内容可知,本段讲述昨天没有喝完的水味道有点怪,有人会把它扔掉,是因为认为水坏了,这是真的吗?结合下
19、文的内容可知,写第一段的目的就是引出下文的一个话题。故D项符合题意。6Which of the following may Truls Krogh agree?AIf the water tastes different, we shouldnt drink it.BThe water held in a clean container is likely safe to drink.CAlthough kept fresh, water may still have much organic matter.DCovered water can last for a thousand year
20、s.B细节理解题。根据第四段Truls Krogh的话“But its most likely safe to drink,” Norwegian expert Truls Krogh told Science Nordic.“If the water is covered and of good quality to start with, in principle it can last a thousand years.Thats because when water is fresh, it contains little organic matter.As long as water
21、 is held in clean glasses or bottles, no pollutants will enter it to harm our health.”可知,只要水质好,保存在干净的容器内,就不会有污染物,都是安全可饮用的。分析选项可知B项符合题意,故选B。7What can we infer from the passage?ABPA does little harm to our health.BTap water is always safe to drink.CMicroorganisms are easy to produce in the heat.DDispo
22、sable plastic bottles have been banned already.C推理判断题。根据第四段第七段的内容可知,只要水质好,保存在干净的容器内,就不会有污染物,都是安全可饮用的。但是一旦不小心弄脏了,可能会将微生物带入水里,在周围温度和阳光透过窗户的帮助下,这些微生物迅速繁殖。水迟早将会被细菌破坏。由此可推断出,微生物容易在高温下产生。分析选项可知C项(微生物在高温下容易产生)符合题意,故选C。8What can be the best title of the passage?AWhy Water is TastelessBHow to Get Clean Water
23、CDoes Water Really Go Bad?DLearn to Protect WaterC主旨大意题。本文的主旨在第一段,即在第一段讲述昨天没有喝完的水虽然味道有点怪,水质真的坏了吗?结论是味道会变,味道当然与水的质量没有多大关系。接着对这个问题“But is it true?”进行了大量的调查研究,证明只要水质好,保存在干净的容器内,不被污染都是安全可饮用的。由此可推断出C项(水真的会坏吗)符合题意,故选C。.读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。续写的词数应为150左右。My mom only had one eye.I hated h
24、er.She was such an embarrassment(让人尴尬的人或事)She ran a small shop at a flea(跳蚤)market and collected old clothes and some other things to sell for the money we needed.Once during elementary school, it was field day, and my mom came.I was so embarrassed and wondered how she could do this to me.I threw he
25、r a hateful look and ran out.The next day at school, my schoolmates asked me, “Your mom only has one eye?” and laughed at me.I was so angry with my mom and wished that she would just disappear from this world.So I said to my mom, “Why dont you have the other eye? You only make me a joke!” My mom tre
26、mbled(颤抖)with shock, and said in an apologetic(歉意的)tone, “Im so sorry that I only have one eye, and I was an embarrassment for you.But I was so proud of my son to see a whole new world for me with that eye.I will leave right now.Sorry!” My mom turned around and slipped away.For the words I had said
27、to her earlier, there was something biting at me in the corner of my heart.Even so, I hated my oneeyed mom and our desperate poverty.Maybe because my mom hadnt punished me, I didnt think I had hurt her feelings very badly.I told myself that I would become successful in the near future, so I studied
28、very hard.Later I got accepted by the Seoul University.I left my mother and came to Seoul to study.I never went back to visit my mom.Then I got married there.I bought a house of my own.Then I had kids, too.Now I am living happily as a successful man.I enjoy the life in Seoul because its a place that
29、 doesnt remind me of my mom and my past.This kind of happiness was getting bigger and bigger, until one day someone knocked at my door.Paragraph 1: It was my mom! And still with her one eye!_Paragraph 2: Holding the letter, I cried for the person who only lived for me. _【参考范文】Paragraph 1: It was my
30、mom! And still with her one eye! Reminded instantly of my dark past and embarrassment, I felt as if the whole sky was falling apart on me.Overwhelmed with rage, I growled at her, “Who are you? How dare you come to my house!” My mom narrowed her eye and opened her mouth but nothing came out there.Dea
31、d silence! Tears streaming down the gloomy winkled face, she thrust a letter into my hand, turned around and staggered away, head deep down.Heart stung by her withered back, I just cast a glance at the letter.My mom gave that eye to me! My world shattered.Paragraph 2: Holding the letter, I cried for
32、 the person who only lived for me. How she wanted her own son to see the world clearly! But how deeply I had hurt her! Heart knotted with deep regret, I called out loudly, “Mom!” I ran after my mom, grabbed her and knelt down.“Mom, would you forgive me and accept me again?” Tears dried and a smile stole into her cheeks, with an expression of forgiving.Its never too oldfashioned to say moms love is the greatest in the world.- 7 - 版权所有高考资源网