1、Unit 2 I think that mooncakes are delicious!基础过关卷班级_ 姓名_ 学号_ 分数_(考试时间:60分钟 试卷满分:100分)注意事项:1本试卷分第I卷(选择题)和第II卷(非选择题)两部分。答卷前,考生务必将自己的班级、姓名、学号填写在试卷上。2回答第I卷时,选出每小题答案后,将答案填在选择题上方的答题表中。3回答第II卷时,将答案直接写在试卷上。第卷(选择题 共50分)一、单项选择 (共10分,每小题10分)1. Jenny, do Chinese people celebrate _ Easter Day(复活节)? No. This is t
2、he first time Ive celebrated _ festival. A. the; the B./; the C. the; a D./; a【答案】B【解析】考查冠词,一般节日前不加冠词,而festival 为特指,故选B2. _is really hard _them to climb such a high mountain. A. This; toB. It; to C. This; for D. It; for【答案】D【解析】此题考句型It is adj. for sb. to do sth.,故选D. 3. What do you think of the new
3、movie Wandering Earth(流浪地球)?Its_ wonderful _ I really like it.A. so; that B. such; that C. too; to D. enough; to【答案】A【解析】句意: 你觉得新电影漫游地球怎么样? 太好了,我真的很喜欢它。根据答语的句子特点Its _ wonderful_ I really like it.可知wonderful为形容词,I really like it. 为一个从句,联系语境可知此句应该是对电影流浪地球的评价为“太好了,我真的很喜欢它。”,所以符合so+形容词/副词+that的用法,如此以至于,
4、后引导一个结果状语从句;suchthat也有同样的用法,但such后应该跟名词,故排除;tooto表“太不能”,意义和结构都不符合;enough; to足够去做,意义和结构也都不符合;故选A. 4. The song _ me _ my old school days as soon as it is played.A. turns, into B. called, out C. reminds, of D. shot, down【答案】C【解析】reminds sb. of意为“使某人想起”,根据句意,故选C. 5. - Could you tell me _ youd like me to
5、 pay you?- Youd better use mobile payment. I dont care_ it is Ali Pay or WeChat Pay.A. how, whether B. how, why C. what, whether D. what, why【答案】A【解析】此题考查宾语从句,how 意为“怎样”,whether意为“是否”,根据句意,故选A. 6. What do you think of the new movie Wandering Earth(流浪地球)?Its_ wonderful _ I really like it.A. so; that
6、B. such; that C. too; to D. enough; to【答案】A【解析】句意: 你觉得新电影漫游地球怎么样? 太好了,我真的很喜欢它。根据答语的句子特点Its _ wonderful_ I really like it.可知wonderful为形容词,I really like it. 为一个从句,联系语境可知此句应该是对电影流浪地球的评价为“太好了,我真的很喜欢它。”,所以符合so+形容词/副词+that的用法,如此以至于,后引导一个结果状语从句;suchthat也有同样的用法,但such后应该跟名词,故排除;tooto表“太不能”,意义和结构都不符合;enough;
7、to足够去做,意义和结构也都不符合;故选A.7. It is reported that cancer can be controlled at a temperature lower than 110 below zero.Really? nice surprise!A. HowB. WhatC. What aD. What an【答案】C【解析】本题考查感叹句的结构。感叹名词surprise要用what,先排除A;此处surprise是可数名词单数,故what后要用不定冠词a。8. Do you have in Beijing?Yes. My aunt and uncle live the
8、re. A. classmatesB. cousinsC. partners D. relatives 【答案】D【解析】根据答语的“我姑姑和叔叔住在那里”可推断,问句问的是“你在北京有亲戚吗”,所缺的词是relatives,故答案为D。9. Please call me at six tomorrow. I cant be late for the important meeting.No problem. Ill surely you.A. remindB. beatC. warnD. order 【答案】A【解析】根据题干中的“请明天六点给我打电话。那个重要的会议我不能晚到”可知,答语的
9、含义是“没问题,我会提醒你的”,故所缺的词是remind。10. I hope I will win the English speaking competition tomorrow. A. What a pity!B. Congratulations! C. Good luck to you!D. I dont think so.【答案】C【解析】题干中提到了“我希望我能够在明天的英语演讲比赛中获胜”,此时对应的答语是“祝你好运”,故答案为C。二、补全对话 (共10分,每小题2分)A: Hey, David. Well have a three-day holiday. _1_B: Not
10、hing much. What about you?A: Im going to my hometown with my parents.B: _2_A: To celebrate the Dragon Boat Festival.B: _3_A: Its a traditional festival in China.B: _4_A: Well have dinner with my relatives together, watch the Dragon Boat races and eat zongzi.B: Zongzi? What is it? Is it delicious?A:
11、Yes. Every year my grandmother makes it with some rice, meat and the leaves of bamboo. _5_ We can celebrate it together.B: Great. Id love to. Thanks a lot,A: Youre welcome.A. Thats interesting.B. What are you going to do?C. For what?D. What kind of festival is it?E. How will you celebrate it?F. I ha
12、ve never tasted it.G. Would you like to go with us?【文章大意】这个对话中David和他的中国朋友在谈论端午假期的计划,他的朋友要回家乡庆祝端午节,David不大了解这个节日,他的朋友给他进行了介绍,并邀请他一起来庆祝这个节日。1. B 句意:嘿,David,我们将有一个三天的假期,你打算去做什么?没什么事,你呢?根据上句话We will have a three-day holiday所提供的情境,以及下面David的回答Nothing much可知,这里是问David假期的打算,故应选B。2. C 句意:我打算和我的父亲一起去我的家乡。为什
13、么?-为了庆祝端午节。根据下面的回答To celebrate the Dragon Boat Festival可知,这里问的是对方会家乡的目的,故应选C。3. D 句意:那是一种什么样的节日?它是中国的一个传统节日。根据下面的回答Its a traditional festival in China可知,这里问的是端午节是怎样的一个节日。故应选D。4. E 句意:你们怎样庆祝这个节日?我们会和亲戚们一起吃饭、观看龙舟比赛、吃粽子。下面的回答Well have dinner with my relatives together, watch the Dragon Boat races and e
14、at zongzi说的是如何来庆祝这个节日,故应选E。5. G 句意:你愿意和我们一起去吗?我们可以一起来庆祝。太棒了,我愿意去。根据空后这句话We can celebrate it together以及David 回答Id love to可知,这里是邀请David一起去家乡庆祝端午节。故应选G。三、完形填空(共10分,每小题2分)It was Christmas. I was teaching in a small town where my twenty-seven third graders excitedly expected the great day of gift-giving
15、in a couple of days. Each day the children produced some new 1 Christmas cards, handmade gifts, German bells and so on. Through it all she remained alone, 2 from far away. I wondered what would happen to this quiet child, once so happy, now suddenly so quiet. I hoped the festivities would please her
16、. But nothing did. The students made the fried marbles (small balls, made of glass or stone) and competed with one another to bring the 3 ones. The day of gift-giving finally came. We cheered over our handiwork as the presents were 4 . All along, she sat quietly, watching. To see her smile, I had ma
17、de a special bag for her. She opened it so slowly and carefully. I waited but she 5 . After school I sat down in a chair, hardly knew what was happening, when she came to me without-stretched hands, holding a small white box that looked a little old, as if it had been 6 many times by unknown, childi
18、sh hands. She said nothing. “For me?” I asked. She said not a word, but 7 her head. I took the box and carefully opened it. There inside, shining green, a fried marble hung from a golden chain. Then I looked into that eight-year-old 8 and saw the question in her dark brown eyes. Suddenly I knew she
19、had made it for her mother, who had died just three weeks before and would never hold her or brush her hair or 9 her childish joys or sorrows. I meant 10 when I said in a low voice, “Oh, Maria, it is so beautiful. Your mother would love it.”Neither of us could stop the tears. She threw herself into
20、my arms and we cried together. And for that moment I became her mother, for she had given me the greatest gift of all: her trust and love.1. A. candles B. cakes C. wonders D. cheese2. A. preparing B. playing C. searching D. watching3. A. prettiest B. wisest C. heaviest D. cleverest4. A. mentioned B.
21、 advised C. exchanged D. achieved5. A. gave away B. threw away C. carried away D. turned away6. A. afforded B. touched C. disturbed D. realized7. A. nodded B. raised C. lowered D. dropped8. A. face B. hands C. hair D. head9. A. appear B. enjoy C. share D. reply10. A. her B. myself C. us D. it1. C解析:
22、本句意为“孩子们每天都会创造出一些新的惊喜,如Christmas cards, handmade gifts, German bells等”。wonder 作名词时意为惊奇,在此处恰可代表令人惊喜的小礼物。2. D解析:本句意为“小女孩儿并不参与小伙伴们的活动,而是一个人静静地从远处观看”,故选D。3. A解析:本句意为“孩子们制作玻璃球,互相比较来选出最漂亮的”,故A最合适。4. C解析:本句意为小朋友们欢呼雀跃,他们的手工艺品被作为礼物互相交换。故选C。5. D解析:上文提到,为了让小女孩儿快乐,“我”制作了一个小礼物送给她。我本想看看她的反应,但是她却转身离开了,有点儿出乎“我”的意料,
23、本句前后是转折关系。turn away正符合句意。6. B解析:根据上下文,小女孩送给我一个小盒子,而这个小盒子看上去有点儿旧,仿佛是被手触摸过很多遍以后造成的,故选B。7. A解析:“我”问小女孩儿盒子是否是送给“我”的礼物,她没说话,但点头表示“是的”。故选A。8. A解析:本句意为“我看着小女孩儿的脸,在她眼中看到了我的疑问”。故选A。9. C解析:本句意为“小女孩儿的母亲三周前去世了,她再也不能抱着女儿,为女儿梳头,乃至和女儿一起分享快乐、分担忧愁了”,故选C。10. D解析:I meant it的意思是“我是认真的,我是发自内心的”,此处表明“我”告诉小女孩儿“妈妈会喜欢这个漂亮的小
24、礼物”时极其真诚的态度。四、阅读理解 (共20分,每小题2分)AIn BritainBoxing Day is usually celebrated on December 26th,which is the following day after Christmas DayHowever,strictly speakingBoxing Day is the first weekday after ChristmasLike Christmas DayBoxing Day sing a public holidayThis means its a nonworking day in the w
25、hole of BritainWhen Boxing Day falls on a Saturday or Sunday,the following Monday is the public holidayThe exact origin(起源)of the holiday is unclearOne of the thoughts is that during the Middle Ages,when great sailing ships were setting off to discover new land,a Christmas Box was placed by a priest
26、 (神父)on each shipThose sailors who wanted to ensure a safe return would drop money into the boxIt wassealed upand kept on board until the ship came home safelyThen the box was handed over to the priest in the exchange for the saying of a Mass of thanks for the success of the sailingThe priest wouldn
27、t open it to share the contents with the poor until ChristmasOne more thought is about the “Alms Box” placed in every church on Christmas Day. Worshippers (做礼拜的人)put gifts for the poor into it. These boxes were always opened the day after Christmas,that is why that day became know as Boxing DayToday
28、,many businesses,organizations and families try to keep the traditional spirit of Boxing Day alive by donating(捐赠)their time,services and money to aid Food Banks,providing gifts for the poor,or helping families in needBesides,spending time with family and shopping are popular Boxing Day activities n
29、ow1If Christmas Day is on a Saturday,Boxing Day will be celebrated onADecember 25thBDecember 26thCDecember 27thDDecember 28th2Sailors dropped money into the Christmas Box in order toAsave the poor Bpay for the priestCdiscover new land Dpray for sailing safely3What does the underlined phrase “sealed
30、up“ mean?A密封B悬挂C归还D传递4The following activities can show the traditional spirit of Boxing Day EXCEPTAoffering gifts to the poorBsupporting families in needCspending time with familyDgiving money to aid Food Banks5The purpose of the passage isAto praise the kindness of priests Bto introduce the origin
31、s of Boxing DayCto call on people to help the poor Dto compare Boxing Day with Christmas Day【短文大意】这篇短文主要介绍了在英国节礼日的两种起源。通常一种说法是,在中世纪,船员为了平安在圣诞箱中放钱,平安归来后,这箱子被交给神父作为感谢平安归来的谢礼神父直到圣诞节才会打开它与穷人分享另一种说法是关于圣诞节放在每个教堂的“捐款箱”做礼拜的人会往里面给穷人捐款那些箱子总是在圣诞节后打开,这是为什么那天被叫做“节礼日”1C推理判断题 根据“Boxing Day is the first weekday aft
32、er Christmas”节礼日是圣诞节后的第一个工作日,如果圣诞节在星期六,那么节礼日就在两天后的星期一,故为12月27日,故选C.2D细节理解题 根据“Those sailors who wanted to ensure a safe return would drop money into the box”可知 船员往里放钱是为了祈祷平安归来,故选D.3A细节理解题 根据下文“The priest wouldnt open it to share the contents with the poor until Christmas神父直到圣诞节才会打开箱子与穷人分享”可知箱子被封住了,故
33、答案选A.4C细节理解题 根据“keep the traditional spirit of Boxing Day alive by donating(捐赠)their time,services and money to aid Food Banks,providing gifts for the poor,or helping families in need”可知,C spending time with family 不在此列,故选C.5B推理判断题 根据全文大意可知,这篇短文主要讲述了节礼日的奇缘和节礼日的活动故这篇短文的目的是 B 介绍节礼日的起源。BFebruary 14th,
34、Valentines Day, is a complicated but interesting occasion. First of all, Valentines Day is not a holiday from work. No one gets a day off. In many countries it is observed by sending cards to your friends and candy or flowers to your husband or wife if youre married, or to your boyfriend or girlfrie
35、nd if youre not married. In Japan, some girls even give their fathers chocolates.Why is this holiday for people in love called Valentines Day?One explanation comes from a Christian man whose name was something like “Valentine”. He lived at a time when the Roman Emperor refused to allow any Roman sol
36、diers to get married for any reason. Many couples came to Valentine to be married. So he would secretly marry them in a Christian ceremony. He was discovered and put in prison by the Emperor. One tradition says that he wrote notes to his friends by marking on leaves and then throwing them out of the
37、 window of his prison. The leaves were shaped like a heart. Valentine was killed on February 14th and Valentines Day recalls his tragic death.On Valentines Day, American elementary school children make or buy Valentine cards, write the name of a classmate on them, and take t hem to school and put th
38、em in a special Valentines Day box. And then on that day the box is opened, the cards are taken out and given out.6. Which of the following is true about Valentines Day?A. It is observed by sending flowers to ones husband or wife.B. Children in Japan give their fathers chocolates.C. It is a legal ho
39、liday in many countries.D. People send candy to each other.7. The man called Valentine was put in prison because _.A. He secretly got married in a Christian ceremonyB. He helped people get married when love was not allowedC. He helped Roman soldiers get marriedD. He wanted to kill the Roman Emperor8
40、. So he would secretly marry them in a Christian ceremony. “marry” is closest in meaning to _.A. Which priest is going to marry them?B. She has married off all her daughters.C. Im glad Hubert married a girl of spirit.D. At present she doesnt intend to marry at all.9. People celebrate Valentines Day
41、_.A. to take a day off B. in memory of ValentineC. to show their love D. both B and C10. American school children dont _ on Valentines Day.A. buy Valentine cards B. make cards for their teachersC. give each other Valentine cards D. put their cards in a Valentines Day box6. A解析:根据第一段“In many countrie
42、s it is observed by sending cards to your friends and candy or flowers to your husband or wife if youre married, or to your boyfriend or girlfriend if youre not married.”可知A为正确答案。7. 答案:C解析:根据第段三段“So he would secretly marry them in a Christian ceremony.”可知C为正确答案。8.A解析:根据第三段可知Halloween秘密地为士兵们用基督教仪式举办婚
43、礼,marry sb.在此情景中意为“为某人举办婚礼”,故与A选项意思相同。9. D解析:根据第一段全文及第三段“Valentine was killed on February 14th and Valentines Day recalls his tragic death.”可知D为正确答案。10. B解析:根据第四段“On Valentines Day, American elementary school children make or buy Valentine cards, write the name of a classmate on them, and take them
44、to school and put them in a special Valentines Day box. And then on that day the box is opened, the cards are taken out and given out.”可知B为正确答案。第II卷(非选择题 共50分)五、根据句意及汉语或首字母提示完成单词。(共10分,每小题2分)1. My mother bought a new mobile phone as a birthday (礼物).2. Mr. Green often (惩罚)his children by not letting
45、them play games.3. Its been a pleasure to do (生意)with you.4. If I tell you the secret,dont (传播)it around.5. He is very sad because his pet dog (死)several days ago. 【答案】1. present 2. punishes 3. business 4. spread 5. died 六、用所给词的适当形式填空(每题1分,共计10分)1We dont know that woman. She is a _ (strange) to us.2
46、My father like to read books _ (write) by Lu Xun.3My mother often warns me not _ (eat) junk food too much.4Its our _ (traditional) to have a school trip in May.5If the man is _(die), how can his children live on?6My mother took out some fruit and desserts and _(lay) them on the table.7My grandmother
47、 has been _(die) for five years.8A thief broke into the store and _(steal) lots of things last night.9The father told the little boy not to talk with _(strange) on the way home and to school.10The host treated us with kindness and _(warm)【答案】1stranger 2written 3to eat 4tradition 5dead 6laid 7dead 8s
48、tole 9strangers 10warmth 【解析】1句意:我们不知道那位妇女。她对我们来说是个陌生人。所给词汇strange为形容词“陌生的”,根据语境及冠词a可知应填名词形式,故填stranger。2句意:本句中books和write存在逻辑上的被动关系,故应用过去分词作后置定语,根据介词by也可推断出应填write的过去分词written。3句意:我妈妈通常告诫我不要吃太多垃圾食品。warn sb. not to do为固定短语“告诫某人不要做某事”,故填to eat。4句意:在五月,进行一次学校旅行是我们的传统。本题考查固定句式:Its+名词+to do;其中it是形式主语,真正
49、的主语是后面的to do不定式。所给词traditional为形容词“传统的”,其名词形式为tradition。5句意:如果这个男人死掉,他的孩子怎么活下去呢?说给词汇die为动词原形“死亡”,本空置于be动词后作表语,应使用形容词形式dead“死了的”。6句意:我妈妈拿出一些水果和甜点放在桌子上。took是take的过去式,并列连词and前后连接的两个谓语动词的时态要一致,故答案为laid。7句意:我祖母已经去世五年了。be dead是短暂性动词die的延续性形式,故答案为dead。8句意:昨天晚上一个小偷闯进商店偷了很多东西。根据时间状语last night判断,句子的时态为一般过去时,故
50、答案为stole。9句意:父亲告诉小男孩在回家和上学的路上不要和陌生人说话。结合句意可知,此处要填写名词的复数形式,故答案为strangers。 10句意:主人亲切而热情地款待我们。并列连词and后面连接的词性要与其前面的kindness词性保持一致,故答案为warmth。七、句型转换 (每题1分,共计5分)1My favorite festival is Easter. (对划线部分提问)_ is your favorite festival?2I think the subway is too crowded. (对划线部分提问)_ do you _ _ the subway?3The s
51、eafood is very delicious. (改为how引导的感叹句)_ _ _ _ _!4Can you tell me one thing? Will Lucy go to England?. (将两个句子改为含有宾语从句的复合句,意思不变)_5I think its fun to dress up as cartoon characters. (改为否定句)_【答案】1What 解析:注意特殊疑问词的使用,首字母大写。2What, think of解析:注意句型的准确使用,首字母大写。3How delicious the seafood is解析:注意how引导的感叹句的结构“H
52、ow+形容词+主语+谓语!”4Can you tell me whether Lucy will go to England? 解析:注意宾语从句的时态(此处一般将来时)及语序(陈述句)。5I dont think its fun to dress up as cartoon character. 解析:注意think作主句谓语动词时,如宾语从句为否定,否定词需前移。八、根据汉语提示完成英语句子 (每题2分,共计10分)1. 天气变得越来越暖和了。 The weather is getting _ _ _.2. 我想知道它是否和云南省傣族的泼水节类似。 I _ _ its _ _ the Wa
53、ter Festival of the Dai People in Yunnan Province.3. 因为新年是清理和冲掉不好的事物的时候。 Because the new year is _ _ _ cleaning and _ _ bad things.4. 它让我想起了我的故乡。 It _ _ _ my hometown. 5. 到处湿漉漉的。天气真糟糕!Its wet everywhere, the weather is!【答案】 1. warmer and warmer 2. wonder if; similar to 3. a time for; washing away 4.
54、 reminds me of 5. How bad/terrible 九、书面表达 (共15分)假如你是李华,打算邀请你们的外教Jack来你家共度端午佳节,并观看一年一度的龙舟赛。请根据以下要点,用英语给他写一封电子邮件。要点:1. 端午节的时间(农历五月五日)、来由(纪念屈原);2. 活动安排:学包粽子、观看龙舟赛(时间:下午两点;地点:东坡湖;赛况)。参考词汇:农历 lunar calendar注意:1. 所写内容必须包含所有要点,并作适当发挥;2. 词数:80词左右(开头、结尾已给出,不计入总词数);3. 文中不得出现真实姓名、学校等信息。Dear Jack,The Dragon Boa
55、t Festival is coming in a few days. _Looking forward to your reply.Yours, Li Hua【写作思路】本文属于应用文体,介绍端午节并邀请你的外教杰克来你家共度端午佳节。根据要表达的内容确定并准确运用时态,上下文意思连贯,符合逻辑,可适当增加内容。【参考范文】Dear Jack,The Dragon Boat Festival is coming in a few days. Its a great honor for me to invite you to come to my home to celebrate the D
56、ragon Boat Festival.Dragon Boat Festival is one of the most important Chinese traditional festivals in China. Its on May fifth in Chinese lunar calendar. Dragon Boat Festival has a long history, which is in honor of the great ancient Chinese poet Qu Yuan.We will make zongzi and watch the dragon boat race at 2:00 p.m. at the Dongpo lake which is not very far from my home.If you are interested in it, please dont hesitate to contact me. Looking forward to your reply.Yours, Li Hua