1、2019年人教高考英语一轮练习题:选修8U4含答案一、阅读理解。Whenever something looks interesting or beautiful, there is a natural desire of us to capture(捕捉) and preserve itwhich means, in this day and age, that we are likely to reach for our phones to take a picture.Though this would seem to be an ideal solution, there are tw
2、o big problems associated with taking pictures. Firstly, we are likely to be so busy taking pictures that we forget to look at the world whose beauty and interest encourage us to take a photograph in the first place. And secondly, because we feel the pictures are safely stored on our phones, we neve
3、r get around to looking at them, so sure are we that well get around to them one day.The first person to notice the problems was the English art critic(评论家), John Ruskin. He was a keen traveler who realized that most tourists make a poor job of noticing or remembering the beautiful things they see.
4、He argued that humans have a natural tendency to respond to beauty and desire to have it, but there are better and worse expressions of this desire. At worst, we get into buying souvenirs or taking photographs. But, in Ruskins eyes, theres just one thing we should doattempting to draw the interestin
5、g things we see, regardless of whether we happen to have any talent for doing so.Ruskin said, “Drawing can teach us to see: to notice properly rather than gaze absentmindedly.In the process of recreating with our own hands what lies before our eyes, we naturally move from a position of observing bea
6、uty in a loose way to one where we acquire a deep understanding of its parts.”Ruskin deplored the blindness and hurry of modern tourists, especially those who prided themselves on traveling around the whole Europe in a week by train, “No changing of places at a hundred miles an hour will make us str
7、onger, happier, or wiser. There was always more in the world than men could see, if they ever walked slowly. The really precious things are thoughts and sights, not pace.”【解题导语】本文主要讨论了旅游中如何享受美景以及游客普遍存在的问题。1According to Paragraph 2, when taking pictures, people tend to Aforget to appreciate something
8、 attractive on the spotBfind it hard to learn skills of taking good picturesCfind a good way to keep things in their mindsDhave a chance to meet the challenge of new technologyA解析:细节理解题。根据文章第二段的第二句可知,人们忙着拍照而忘了欣赏风景。2According to Ruskin, what should travelers do to best express their appreciation of a
9、nd desire for something beautiful?ATo speak it out openly.BTo photograph it instantly.CTo purchase it immediately.DTo paint it directly.D解析:细节理解题。根据第三段的最后一句可知,Ruskin认为,旅游者把自己看到的美景直接画下来就是对美景欣赏的最好表达。3From the fourth paragraph, we can infer that Ruskin encourages us to be Aconsiderate and determinedBac
10、tive and adventurousCcreative and thoughtfulDsensitive and ambitiousC解析:推理判断题。根据第四段的“In the process of recreating with our own hands . we acquire a deep understanding of its parts.”可推知,Ruskin鼓励我们要有创造性,对景观要有深刻的理解。4The underlined word “deplored” in the last paragraph is closest in meaning to “ ”Aappre
11、ciated BcriticizedCfavored DignoredB解析:词义猜测题。根据最后一段的“the blindness and hurry of modern tourists”并结合Ruskin的主张可推知,deplore意为“批判,不赞成”,故选B。二、单句语法填空1The mistakes in your homework shouldnt _ (overlook), or youll keep them forever.答案:be overlooked2Generally _ (speak), tourists should first visit cities like
12、 Beijing, Shanghai and Xian.答案:speaking3He has some acquaintance _ German, but he doesnt speak it fluently.答案:with4If you think you can drink so much without damaging your health, then youre _ (mistake)答案:mistaken5He was robbed last night, but _ (fortune) he didnt have much on him then.答案:fortunatel
13、y6We are at your service. Dont hesitate _ (turn) to us if you are in trouble.答案:to turn7Clearly and thoughtfully _ (write), the book inspires confidence in students who wish to seek their own answers.答案:written8I have no idea whether the book is of great _ (valuable) to your English study.答案:value9I
14、ts bad manners _ (remark) on their shortcomings in the absence of other people.答案:to remark10Tom arrived at school late again, which made him feel awkward and _ (comfort)答案:uncomfortable三、完形填空。I have written a poem called Flying Kites,in which a man _1_ his son to fly a kite.After a few minutes,the
15、child _2_ drops the string and lets the kite soar(高飞)With joy in his eyes,he watches it climb until it disappears _3_.The father realizes that _4_ hell have to loosen the tie that binds(绑)him to his son.And he _5_ ,“Will I release the string as unselfishly as that?”Many years later my son,Gary,_6_ h
16、e wouldnt finish his college career.I tried to talk him out of it.But none of my reasoning made any _7_.At the end of the semester Gary moved back home.Gary managed to find a_8_ at a nursery and went at it with usual enthusiasm.I,_9_ ,was deeply disappointed.What was a college professors _10_ doing
17、at a job that any high school dropout could perform?Then I tried to _11_ him.“Look,”I said,“in a few years youll be at your high school reunion with_12_ classmates who became doctors,lawyers,and engineers.Do you think youll be able to_13_ that?”“Yes,Dad,”he replied without _14_.Then he fixed his eye
18、s on mine and said,“But the real question is:Can you?”Shame suddenly _15_ me.I wasnt thinking about my son;I was thinking about myself and what my friends would think.The problem wasnt Garys pride;it was mine.All at once I remembered my _16_ and the question it asks“Will I release the _17_ as unself
19、ishly as that?”At that moment I knew I had to let go.Gary was _18_ enough to make his own choices.Today Gary has a successful career working for the city.I am very _19_ of who he has become._20_ I let go of my pride,Ive been able to sit back and enjoy watching him soar.1A.orders BinstructsCadvises D
20、allows2A.suddenly BactuallyCproperly Dsadly3A.in a row Bin a wayCin no time Din the distance4A.abruptly BeventuallyCabsolutely Dapparently5A.responds BguessesCwonders Dhesitates6A.believed BexplainedCregretted Dannounced7A.progress BdecisionCeffort Ddifference8A.ball BjobCkite Dtoy9A.therefore Bbesi
21、desChowever Dotherwise10A.daughter BnephewCson Dcousin11A.support BacceptCcontrol Dpersuade12A.honest BordinaryClatter Dformer13A.prevent BforgetChandle Dadmit14A.hesitation BcommitmentCpermission Dcomment15A.deserted BsilencedCignored Dangered16A.essay BarticleCpoem Dpassage17A.secret BstringCdog D
22、news18A.old BhonestClucky Dcute19A.guilty BtiredCafraid Dproud20A.Since BWhenCAlthough DUnless【解题导语】本文主要讲述了作者应对儿子大学辍学这一情况的故事。【核心词汇】release v释放,放开semester n学期enthusiasm n热情reunion n团聚1B根据语境可推知,一个男人在教儿子放风筝。instruct“教授”。故选B。2A根据下文可知,诗篇中的儿子突然(suddenly)把线松开,让风筝高飞。3D与语境“disappears”呼应可推知,风筝消失在远方(in the dis
23、tance)。4B这个男人意识到最终(eventually)他必须对儿子放手。5C结合语境可推知,诗篇中的父亲有疑问,想知道自己将来会不会无私地“松开线”。wonder“想知道”。6D根据语境可推知,作者的儿子宣布他将不会完成大学学业。7D根据下文的“At the end of the semester Gary moved back home”可知,作者的劝说毫无作用。make a difference意为“有作用”。8B根据下文的“What was a college professors _10_ doing at a job”可知,作者的儿子找到了一份工作。9C根据上文的“with u
24、sual enthusiasm”和下文的“was deeply disappointed”可知,上下文表示逻辑上的转折关系。10C根据上下文可知,Gary和作者是父子关系。11D根据作者下文所说的话和上文的“reasoning”可知,作者想劝说儿子放弃那份工作,因为作者感到很失望。persuade“劝说”。12D根据“reunion”可知,此处是和以前的高中同学团聚。former “以前的”。13C根据语境可知,作者认为儿子的工作一个高中辍学者都可以做,而他的同学们则成了医生、律师和工程师,作者问儿子能否应对这种情况。handle“应付,处理”。14A作者的儿子很坚定地回答,没有丝毫犹豫,与语
25、境“Yes,Dad,”呼应。15B根据上文可知,儿子的话让作者沉默了。16C根据上文的“I have written a poem called Flying Kites”可知,作者想起了自己写的那首诗。17B根据上文的“Will I release the string as unselfishly us that”可知,此处表示要放开风筝上的线。18A根据空后的“make his own choices”可推知,儿子已经长大,可以自己做决定了。19D根据上文的“Today Gary has a successful career working for the city”可推知,父亲看到儿
26、子的成功,自然是为之自豪。20A根据语境可知,此处表示逻辑上的因果关系。since“因为,既然”。四、单句改错1In term of education, I first thank all my teachers who have devoted themselves to their profession._ 答案:termterms2He and his wife are of the mind. They both want their son to go to college._ 答案:theone或the后加same3Please wait here and show the gu
27、ests into when they dont know how to find the art show hall._ 答案:intoin4The doctor says I am in the need of a holiday by the seaside._ 答案:去掉need前的the5The girl is said to have been robbed an envelope containing 4,000 dollars on her way back from the bank yesterday._ 答案:在robbed后加of五、单元语法过去分词作状语1(2019江
28、西红色六校联考)_ (accustom) to getting up early,he woke up early every day.答案:Accustomed2_ (locate) in a beautiful and quiet neighborhood,our apartment meets all their needs.答案:Located3The waste water,when _ (release),should be clean enough to meet standards.答案:released4_ (move) by the monitors speech, many students volunteered to donate money to the poor family.答案:Moved5_ (take) 30 minutes before each meal,the medicine is very effective against the illness. 答案:Taken