1、2019年人教高考英语一轮练习题:必修2U1含答案一、阅读理解。On April 14th, 2019, my entire life changed in an instant. One moment I was joyfully riding through the sunshine. The next moment, metal, flesh and bones were spreading against the pavement in a thunderous crash. Another cyclist, biking carelessly, had cut me off and
2、sent me supermanning toward oncoming traffic.As if to symbolize the accident that had hit my life, another disaster also occurred on April 14th, 2019. It cost the airline industry $ 1.7 billion. Ten million travelers were stuck for days. Economics all over the world were disturbed. This was the erup
3、tion of Eyjafjallajokull, one of Icelands many volcanoes.However, volcanoes are not all bad. In fact, they are necessary. They are responsible for the birth of new earth, and for the creation of rich soil. This eruption gave off 0.15 million tons of carbon dioxide into the atmosphere daily. But canc
4、elling 48% of the worlds flight travel saved about 2.8 million tons of CO2 from entering the atmosphere, temporarily decreasing our carbon footprint.Similarly, the accident had badly affected my emotion but it also allowed me to look more closely inside myself and discover things about myself I woul
5、d never have realized. I learned how not to judge myself for my new limitations.In 1973, another Icelandic volcano, Eldfell, broke out. Icelanders decided to bomb it with cold water until it froze and chose a different path. After their plan worked, they used the geothermal(地热的) energy for the next
6、15 years to heat their homes. A good example of life bringing lemons, and making lemonade! One must move on from misfortunes,focusing only on the present moment and being hopeful for the future.I ran from April 14th, 2019, to every kind of escape. Eventually I ended up in university for a newfound l
7、ove in Earth sciences.【解题导语】作者把自己遭遇突发事件和火山爆发这种自然灾害进行类比,说明遭遇到不幸也有好处,面对现实情况要乐观积极。1What happened to the writer on April 14th, 2019?AHe was involved in a car crash.BHe was stuck in an Icelands airport.CHe witnessed a volcanic eruption.DHe was badly injured on a bike ride.D解析:细节理解题。根据文章第一段中的“The next mom
8、ent, metal. sent me supermanning toward oncoming traffic.”可知,一个马虎的骑自行车的人撞到了作者,作者遭遇了事故,受伤严重,故D项正确。2Which was an effect of the eruption of Eyjafjallajokull?AThe economy was cost globally by the eruption.BCarbon dioxide increased temporarily.CMost of the worlds planes were held up.DThe earth in Iceland
9、 was terribly polluted.A解析:细节理解题。根据文章第二段中的“Economics all over the world were disturbed.”可知,艾雅法拉火山爆发后,全世界的经济都受到了干扰,即火山的爆发使全球经济受损,故A项正确。3Why did the writer mention the Eldfell volcano?AIt broke out in Iceland on April 14th as well.BIt symbolized the accident that changed his life.CIt told us to make t
10、he best of a given situation.DIt encouraged him to know more about himself.C解析:推理判断题。根据文章第五段中的“After their plan worked. their homes.”并结合“One must move on from misfortunes, focusing only on the present moment and being hopeful for the future.”可推知,我们应该充分利用特定的环境。4What is the best title for the passage?
11、AEscape from VolcanoesBInspiration from DisastersCLove for Earth SciencesDAttitude Toward NatureB解析:标题归纳题。本文作者通过讲述自己遭遇事故和火山爆发带来的好处及坏处,告诉人们要积极应对现实情况,所以选B项。二、单句语法填空1To solve this problem, our company put out the household robot specially (design) to take care of old people.答案:designed2There is no doub
12、t spending too much time surfing the Internet or watching TV contributes to nearsightedness.答案:that3Why not meet Diana today?I am sorry to tell you that she has been removed our company.答案:from4He is considering selling the old house (belong) to his grandparents and using the money to start a busine
13、ss of his own.答案:belonging5Whether pollution is directly linked to the disease is debate.答案:under6The film Wolf Warriors (战狼2) is so excellent that it is worth (see) a second time.答案:seeing7Perhaps the most difficult challenge is how (survive) without friends in life.答案:to survive8It is reported tha
14、t the police (search) the building for the criminal. Anyone cant get close to it without permission.答案:are searching9I am always thinking that studying well is the only thing that I could do return.答案:in10As there was so much noise, we couldnt (hear) what they were talking about.答案:have heard三完形填空Th
15、ere was once a widow who had two daughters.The _1_ widow loved the elder who was like herself both in looks and personality,but didnt love the other,who resembled her _2_,although she was pretty and friendly.The younger daughter had to _3_ hard all day and live upon the leftovers of her elder sister
16、.Among her other _4_ jobs,she was forced to carry water every day _5_.One day _6_ she had just filled her pot at the fountain,an old trembling woman asked her for a drink of water.Glad to show a kindness to the old woman,she _7_.Now,all of a sudden,there was no old trembling woman but a(n)_8_ who re
17、warded good deeds before her.“Your face is pretty _9_ your heart is gentle,” said she.“For your kindness,I will make you a gift.Every time you speak,from your mouth shall come a flower or a jewel.”When the girl reached home,her ill mother _10_ her for her long absence.“Pardon me for being away so lo
18、ng,” she replied.As she spoke some pearls and diamonds dropped from her _11_.“What is this I see,child?” asked the _12_ widow.The poor girl was so happy to be _13_ child by her mother that she eagerly told her mother about her _14_ with the old woman at the fountain.The widow immediately _15_ her fa
19、vorite daughter to do as the _16_ girl had done.When the impatient girl was filling the pot with water at the _17_,a beautiful lady appeared and _18_ a drink of water from the girl.“I have not come here to serve you,” she _19_ replied.The lady,who was the fairy,said,“I will make you a gift to _20_ y
20、our rudeness.Every time you speak,from your mouth shall come a snake or a toad(蟾蜍)”1A.goodtempered BbadtemperedCkind Dbeautiful2A.daughter BteacherCmother Dfather3A.complain BplayCwork Dstudy4A.easy BhardCinteresting Dboring5A.within reachBwith easeCwithout hesitationDfrom a great distance6A.when Bw
21、hileConce Dbefore7A.hesitated BagreedCleft Dargued8A.boy Bold womanCold man Dfairy9A.although BbutCwhile Dand10A.scolded BpraisedCthanked Dforgave11A.waist BhairClips Dhands12A.amused BinterestedCastonished Dfrightened13A.awarded BcalledCshowed Dtaught14A.difficulty BthoughtCexperiment Dexperience15
22、A.advised BgotCforced Dinvited16A.slim BtallCelder Dpoor17A.river BpoolCfountain Dwell18A.asked for Basked ofCasked about Dasked after19A.rudely BjokinglyCproudly Dhurriedly20A.deserve BfaceCequal Drepay【解题导语】本文主要讲述了两个性格和外表不同的姐妹对给予他人帮助的不同反应及她们得到的相应的结果,彰显了善有善报的道理。1B根据下文中的“her ill mother”并结合下文她训斥小女儿可推
23、知,她脾气不好。2D根据语境中的转折可知,此处与“herself”形成对比。小女儿不像她而是像父亲。3C根据下文中的“Among her other _4_ jobs,she was forced to carry water every day _5_”并结合“live upon the leftovers of her elder sister”可推知,小女儿整天要做许多工作,靠吃姐姐的剩饭菜生活。4B根据上文中的“The younger daughter had to _3_ hard all day”可推知,小女儿的工作都很辛苦,很累人。5D根据本段的整体内容可知,小女儿过得很艰难。由
24、“she was forced to carry water every day”可推知,小女儿还得每天从很远的地方挑水,这与其艰难的生活境况呼应。6A此处应用when引导定语从句,在从句中作时间状语,修饰先行词One day。7B根据空前的“Glad to show a kindness to the old woman”可推知,小女儿答应了老妇人的请求。8D根据下文的“The lady,who was the fairy”可推知,老妇人是仙女变过来的。9D根据语境可知,空处前后句表示逻辑上的并列关系,故选D。10A与“her ill mother”和“her long absence”呼应
25、并结合下文小女儿的道歉可知,此处表示小女儿受到母亲的训斥。11C根据上文中的“Every time you speak,from your mouth shall come a flower or a jewel”可知,小女儿以后说话会口吐花儿或者宝石,故选C。lip“嘴唇”,符合语境。12C小女儿突然口吐珍珠和宝石,她的母亲自然很吃惊。astonished“吃惊的”。13B根据上文中的“What is this I see,child”可推知,寡妇很震惊,对小女儿的态度突然转变,柔和了很多,称她为“孩子”。14D小女儿迫切地将自己遇到仙女的经历告诉了母亲。experience“经历”。15B
26、get sb.to do sth.意为“让某人做某事”,符合语境。16D与上文中的“The poor girl”呼应可推知,这里指可怜的小女儿。17C 与上文中的“One day _6_ she had just filled her pot at the fountain”呼应可推知,大女儿也来到喷泉那里。18A 与上文中的“an old trembling woman asked her for a drink of water”呼应可推知,一个漂亮的女士向大女儿讨水喝。19A与下文中的“your rudeness”呼应可推知,当时大女儿举止很粗鲁,与上文的“the impatient g
27、irl”呼应,故选A。20C结合语境可知,此处表示仙女要送给大女儿一份与她的粗鲁相匹配的礼物。equal“比得上”。四、单句改错1You can complain, but I doubt that it will make any difference. 答案:thatif/whether2Scientists are in search for a cure for this serious disease. 答案:第一个forof3Luckily enough, he was the only one who survived from the flood. 答案:去掉from4I ha
28、ve some doubt whether they will think high of my plan. 答案:highhighly5All the acts were good, but the evening was belonged to a dance group from Moscow. 答案:去掉was五、单元语法定语从句1(2019陕西长安一中质检)The yellow house windows face south is the place I spent my childhood.答案:whose; where2(2019河北五校联考)This city, lies i
29、n the northeast and I went on vacation last year, has been the countrys busiest port since the 1950s.答案:which; where3(2019北京海淀拟模)There are many occasions on which you are left in a helpless situation, in you can depend on more other than yourself.答案:which4(2019黑龙江大庆质检)With the improvement of life standards, there are a growing number of people traveling each year, is a good way to enjoy life.答案:which5My father retired in 2019, since he has been devoting his time to gardening.答案:when