1、三十 选择性必修 第二册 Unit 6Survival(限时35分钟).阅读理解(2021河南模拟)Rebecca Munkombwe,an 11-year-old girl from Zimbabwe,is regarded as a hero for saving a 9-year-old friend from the jaws of a crocodile by jumping on the crocodile and gouging(挖)its eyes out.According to a Zimbabwe media report,Rebecca and her friends
2、had just got back from a swim in a stream near their home village when they heard the screams coming from the water.She was shocked to see her 9-year-old friend Latoya Muwanibeing dragged into the water by a crocodile.While all the other children were running scared,Rebecca ran toward the water,jump
3、ed on top of the crocodile and started beating it with her bare fists.However,that didnt seem to bother the crocodile at all,so she then used her fingers to gouge its eyes out until it loosened its grasp of Latoya.Once she was free,Rebecca swam with her to the bank.Surprisingly,the 11-year-old heroi
4、ne managed to save her young friend without suffering any wounds,while Latoya was lucky to escape with just mild wounds that were later treated at a regional hospital.Latoyas parents praised Rebeccas courage and thanked her for saving their daughters life.“I was at work when I learnt that my daughte
5、r had been attacked by a crocodile while swimming.For a moment I thought of the worst before I learnt that shed survived after being saved by Rebecca,”Latoyas father,Fortune Muwani,said.“I dont know how she managed to do that,but Im grateful to her.”Local authorities confirmed the crocodile attack,a
6、dding that the number of such incidents was increasing.Apparently,the lack of easily accessible water sources(水源)is forcing women and children to use unprotected sources like this crocodile-infested(遍布鳄鱼的)stream.【文章大意】本文是一篇记叙文。文章主要介绍津巴布韦一个11岁的女孩从鳄鱼口中救出了她9岁的朋友的英勇事迹。1.What made Rebecca Munkombwe a her
7、o?A.Her catching a crocodile barehanded.B.Her rescuing a drowning friend in time.C.Her helping a friend out of deadly danger.D.Her making friends with a wild crocodile.【解析】选C。细节理解题。根据文章第一段中的“for saving a 9-year-old friend from the jaws of a crocodile”可知,Rebecca被视为英雄是因为她从鳄鱼口中救出了她9岁的朋友。故选C。2.Which of
8、the following words can best describe Rebecca?A.Brave and smart.B.Calm and careful.C.Honest and considerate.D.Courageous and patient.【解析】选A。推理判断题。根据文章第二段中的“While all the other children were running scared,Rebecca ran toward the water,jumped on top of the crocodile”可知,当看到Latoya被鳄鱼拖住时,其他的孩子都被吓跑了,只有Reb
9、ecca朝水里跑去并且跳到鳄鱼的背上,由此可以推断,Rebecca非常勇敢;根据文章第二段中的“started beating it with her bare fists.However,that didnt seem to bother the crocodile at all,so she then used her fingers to gouge its eyes out until it loosened its grasp of Latoya”可知,Rebecca先是赤手空拳地击打鳄鱼,见此举无效后又改用手指去挖鳄鱼的眼睛直到它松开Latoya为止,由此可以推断,Rebecca很
10、勇敢并且很聪明。故选A。3.What message do Fortune Muwanis words convey?A.He knew every detail about the rescuing process.B.Latoyas conditions were far better than expected.C.Latoyas being attacked by a crocodile sounded unbelievable.D.He regretted not accompanying Latoya while she was swimming.【解析】选B。推理判断题。根据文章
11、第三段中的“For a moment I thought of the worst before I learnt that shed survived after being saved by Rebecca”可知,Fortune Muwani得知Latoya被鳄鱼攻击时想到了最糟糕的结果,但后来得知她因被Rebecca救而幸存下来了。由此可以推断,他认为Latoya的状况比他预期的好得多。故选B。4.Why were crocodile attacks on the rise?A.Because people have poor awareness of safety.B.Because
12、people enjoy getting close to animals in the wild.C.Because people have little knowledge of accessible water sources.D.Because people have to share limited water sources with wild animals.【解析】选D。细节理解题。根据文章最后一段中的“the lack of easily accessible water sources is forcing women and children to use unprote
13、cted sources like this crocodile-infested stream”可知,水源缺乏使得妇女和儿童不得不使用像这条遍布鳄鱼的小河一样的无保护的水源,即人们不得不跟野生动物一起共享有限的水源。故选D。【词汇积累】be regarded as 被视为scream v.尖叫 n.尖叫声scaredadj.恐惧的loosenv.松开be grateful to感激.完形填空(2021石家庄模拟)Curtis Whitson,a regular rafter(漂流者),was trapped at the top of a waterfall with his son,Hun
14、ter.This year,1snow and spring rains had turned the usually manageable falls into something 2.Telling from the increasing sound of water,Whitson knew there was no way to go down the rocks as planned.They had no cell service,and they hadnt seen a 3person in the past three days.As Whitson was thinking
15、 about what to do,he heard 4coming from the other side of the waterfall.He yelled,but the sound of the rushing water covered his cry.“We have to get these people a5.”Whitson thought.Meanwhile,he grabbed his water bottle and pulled out his pocket knife to 6“Help!”on it.Hunter found a pen and paper to
16、 write a note.Then Whitson 7threw the bottle over the waterfall.But he received no response for a long time.With no reasonable8that their message in a bottle would find its way to anyone,they had another 9:They spelled out SOS in white rocks.As the evening wore on,they 10a flashing headlamp aside so
17、 that it could be seen from overhead.Soon after,they heard a 11coming with the magic words:“This is Search and Rescue.You have been found.”After 12the helicopter,they got the whole story that two hikers 13the bottle and handed it to the campground.This14rafting made Whitson and his son realize that
18、with strong faith we will get a stone of 15out of the mountain of despair(绝望).【文章大意】这是一篇记叙文。文章主要记叙了Curtis Whitson和儿子Hunter漂流时被困在了瀑布的顶部,他们巧妙地用求救瓶向外界发出了求救信号,从而得救的故事。1.A.permanent B.heavyC.frozenD.soft【解析】选B。考查形容词词义辨析。句意:今年,由于大雪和春雨,原本可以应付的瀑布变得更加凶猛。permanent永久的;heavy 沉重的,巨大的;frozen冻结的;soft柔软的。结合后文Whitso
19、n和儿子被围困在瀑布可知今年的大雪和春雨导致瀑布水量增多,变得湍急。故选B。2.A.splendidB.smallC.uniqueD.fierce【解析】选D。考查形容词词义辨析。句意:今年,由于大雪和春雨,原本可以应付的瀑布变得更加凶猛。splendid华丽的;small小的;unique独特的;fierce凶猛的。根据后文Telling from the increasing sound of water可知瀑布水量增多,变得凶猛湍急。故选D。3.A.responsibleB.singleC.helpfulD.skilled【解析】选B。考查形容词词义辨析。句意:他们的手机没有信号,而且在
20、过去的三天里他们一个人也没见过。responsible负责的;single单一的;helpful 有益的;skilled熟练的。Whitson和儿子被困在瀑布顶部,他们的手机没有信号,也没有看到一个人。故选B。4.A.newsB.sighC.voicesD.advice【解析】选C。考查名词词义辨析。句意:正当Whitson想着该怎么办时,他听到瀑布的另一边传来了说话声。news新闻;sigh 叹气;voices声音;advice建议。根据下文中的We have to get these people 可知瀑布的另一边传来了人的说话声。故选C。5.A.callB.noticeC.message
21、D.warning【解析】选C。考查名词词义辨析。句意:“我们必须给这些人发出一条信息,”Whitson想。call电话;notice 通知;message消息;warning警告。另一边的人听不到Whitson 的叫喊,因此 Whitson想到要在水壶上刻字来给他们传递信息。故选C。6.A.strikeB.formC.signD.carve【解析】选D。考查动词词义辨析。句意:与此同时,他抓起水壶,掏出小刀,刻下了“救命!”。strike罢工;form构成;sign签名;carve雕刻。故选D。7.A.casuallyB.quietlyC.perfectly D.repeatedly【解析】
22、选C。考查副词词义辨析。句意:然后Whitson完美地把瓶子扔到了瀑布上。casually随便地;quietly安静地;perfectly完美地;repeatedly重复地。结合后文两个徒步旅行者捡起瓶子并把它交给了营地可知,Whitson完美地把瓶子扔到了瀑布上。最终获救了。故选C。8.A.decisionB.expectationC.choiceD.arrangement【解析】选B。考查名词词义辨析。句意:他们根本没有理由期待瓶子里的信息会传递给任何人,于是他们又试了一次:用白色的石头拼出SOS。decision决定;expectation期待;choice选择;arrangement安
23、排。结合后文 that their message in a bottle would find its way to anyone可知Whitson把水壶丢进瀑布希望另一边的人看到的做法非常不可靠,因此他们也没有理由期待瓶子里的信息会传递给任何人。故选B。9.A.throwB.troubleC.tryD.tool【解析】选C。考查名词词义辨析。throw 投掷;trouble麻烦;try尝试;tool工具。根据后文 They spelled out SOS in white rocks.可知水壶刻字的办法没有奏效,他们又进行了一次呼救尝试。故选C。10.A.pushedB.placedC.d
24、eserted D.dropped【解析】选B。考查动词词义辨析。句意:随着夜幕的降临,他们把一盏闪烁的头灯放在一边,以便从头顶上就能看见。pushed推;placed放置;deserted遗弃;dropped落下。故选B。11.A.carB.shipC.person D.helicopter【解析】选D。考查名词词义辨析。句意:没过多久,他们就听到有直升机带着神奇的话语飞来,“这里是搜救队。你们已经被发现了。”car汽车;ship船;person人;helicopter直升机。根据后文the helicopter可知他们听到直升机来了。故选D。12.A.searchingB.spotting
25、 C.following D.boarding【解析】选D。考查动词词义辨析。句意:登上直升飞机后,他们知道了整个事情的经过,两个徒步旅行者捡起瓶子并把它交给了营地。searching搜寻;spotting发现;following跟随;boarding登机。根据后文the helicopter可知他们登上了直升飞机。故选 D。13.A.glanced atB.picked upC.looked for D.dug out【解析】选B。考查动词短语辨析。句意:登上直升飞机后,他们知道了整个事情的经过,两个徒步旅行者捡起瓶子并把它交给了营地。glanced at瞥见;picked up捡起;loo
26、ked for寻找;dug out挖出。根据后文the bottle and handed it to the campground.可知是两个徒步旅行者捡起瓶子并把它交给了营地。故选B。14.A.unusual B.excitingC.normal D.pleasant【解析】选A。考查形容词词义辨析。句意:这次不同寻常的漂流让Whitson和他的儿子意识到,只要有坚定的信念,我们就能从绝望之山中找到希望之石。unusual不寻常的;exciting激动的;normal正常的;pleasant令人愉快的。这次瀑布被困的经历对 Whitson 他们来说是不同寻常的。故选A。15.A.succe
27、ss B.scareC.hope D.misfortune【解析】选C。考查名词词义辨析。句意:这次不同寻常的漂流让Whitson和他的儿子意识到,只要有坚定的信念,我们就能从绝望之山中找到希望之石。success成功;scare恐惧;hope希望;misfortune不幸。结合 Whitson 他们的经历可知,他们虽然被困,但是没有放弃求生的希望,才最终获救的。故此处指从绝望之山中找到希望之石。故选C。【难句解读】1.Telling from the increasing sound of water,Whitson knew there was no way to go down the
28、rocks as planned.分析:本句是主从复合句。其中there was.as planned是省略引导词that的宾语从句;as planned是省略的方式状语从句;Telling from.water是现在分词作状语。句意:从越来越响的水声中,惠特森知道没有办法按计划顺着岩石下去。2.As the evening wore on,they placed a flashing headlamp aside so that it could be seen from overhead.分析:本句是主从复合句。其中As引导时间状语从句;so that引导目的状语从句。句意:随着夜幕降临,
29、他们把一盏闪光的头灯放在一边,这样从头顶上就可以看到它。.读后续写阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。The big Town Hall clock was striking midnight when Frank began to cross the bridge.The dark night air was cold and a little wet,and the street lamp gave little light.Frank was anxious to get home and his footsteps rang loudly on t
30、he silent night.When he reached the middle of the bridge,he thought he could hear someone coming near behind him.He looked back but could see no one.However,the sound continued and Frank began to walk more quickly.Then he slowed down again,thinking there was nothing to fear in a town as quiet as thi
31、s.Just then,he heard short,quick steps closely behind him.By the time he reached the other side of the bridge,he could almost feel someone at his heels.He turned round and there stood a man in a large coat.A hat was pulled down over his eyes and very little of his face could be seen.Frank said somet
32、hing about the weather in an effort to be friendly.The man did not answer but asked roughly where Oakfield House was.Frank pointed to a big house in the distance and the stranger continued his way.Then Frank wondered why the stranger had wanted to find Oakfield House at such an hour.He knew that the
33、 people who lived there were very rich.Almost without realizing what he was doing,he began following the stranger quickly.The man was soon outside the house and Frank saw him look up at the windows.A light was still on and the man waited until it went out.When about half an hour had passed,Frank saw
34、 him climb noiselessly over the wall and heard him drop on the ground on the other side.注意:续写词数应为150左右。Now Frank knew what the man wanted to do._Frank couldnt just stand in the dark and wait._【参考范文】Now Frank knew what the man wanted to do.Everyone knew that Oakfield House was filled with artworks wo
35、rth millions of dollars.It was clear to Frank that the family inside was in danger.Would the man have a weapon?Would he be strong enough to overpower him before he could harm the people inside?Franks heart was racing with fear.He reached for his cellphone to call the police,but found it out of power
36、.If only he had charged his phone before leaving the office,but it was too late.Frank couldnt just stand in the dark and wait.He had to do something,even if it meant risking his own life.At his feet he silently found several good-sized stones,and he threw them with all his strength right at the wind
37、ows of the house.The clatter woke up the people inside the house and a light came on upstairs.The man froze,not quite knowing what had just happened.Lights came on everywhere in the house and within a minute the night was filled with sounds of police sirens screaming towards Oakfield House.【详解】通过阅读所
38、给文章可知,午夜时分Frank走在路上,总感觉有人跟着自己,他放慢脚步,发现一个身穿大衣,帽檐遮脸的人,Frank与其交谈,试图表现出镇定的样子,而那人并不理睬,只顾着问Oakfield House怎么走。Frank好奇陌生人为什么这么晚要去Oakfield House,并且住在那里的人非常富有。想到这些,Frank决定悄悄跟随陌生人看他到底要做什么,在Oakfield House外,Frank看到陌生人等灯全熄灭后翻墙进入了Oakfield House里面根据段落首句,确定段落走向。续写部分分为两段,第一段开头是:现在Frank知道这个男人要干什么了。可能Frank猜出这个男子是盗贼。接下来
39、Frank会做什么呢?第二段开头是:Frank不能站在那里干等。他又在等什么呢?很有可能Frank报了案,他认为不能干等着警察来。所以第一段续写Frank报案,第二段续写Frank接下来采取了什么措施,最后盗贼被擒住。【加固训练】语法填空(2021衡水模拟)Since last September,the Australian bushfires 1._(destroy)around 80,000 square kilometers of forest.Early on,most reports about the bushfires focused on the cost to humans
40、.Recently,people have shown more concern about the effects of the fires 2._ animals than before.Chris Dickman,a scientist at the University of Sydney tried to figure out how many animals might have been killed by the fires.The number he came up with was 3._(surprising)large:over 1 billion animals.Th
41、e 4._(lose)of animals could be especially bad news in Australia,which 5._(be)home to many special animals that cant be found anywhere else.Scientists worry that the bushfires might put 6._ end to some kinds of animals that were already in danger of dying out.Even when animals survive,it can be hard
42、for them to stay alive in the world 7._(leave)behind by the fires.Thats 8._ many of the places they live in and their sources of food have been ruined.For that reason,workers for Australias National Park are using helicopters to drop sweet potatoes and carrots onto 12 9._(difference)areas where rock
43、-wallabies(岩袋鼠)live.Rock-wallabies often survive bushfires,but can have difficulty 10._(find)enough to eat.【文章大意】这是一篇说明文。自去年9月以来,澳大利亚的森林大火已经摧毁了大约8万平方公里的森林。最近,人们比以前更加关注火灾对动物的影响。科学家们担心森林大火可能会终结一些已经濒临灭绝的动物。即使动物幸存下来,它们也很难在大火过后的世界上生存下去。1.【解析】have destroyed。考查动词时态。根据上文Since last September可知应用现在完成时,主语为the
44、Australian bushfires,助动词应用have。故填have destroyed。2.【解析】on。考查介词。句意:最近,人们比以前更加关注火灾对动物的影响。结合句意表示“对的影响”短语为the effects on。故填on。3.【解析】surprisingly。考查副词。修饰后文形容词large应用副词surprisingly,表示“惊人地”。故填surprisingly。4.【解析】loss。考查名词。句意:在澳大利亚,动物的减少可能是一个特别坏的消息,那里有许多在其他地方找不到的特殊动物。根据上文the可知应填名词loss作主语,表示“减少”。故填loss。5.【解析】i
45、s。考查主谓一致。本句为非限制性定语从句修饰先行词Australia,且从句陈述客观事实应用一般现在时,从句中谓语动词与先行词保持一致,故应用第三人称单数。故填is。6.【解析】an。考查冠词。句意:科学家们担心森林大火可能会终结一些已经濒临灭绝的动物。结合句意表示“终结”短语为put an end to。故填an。7.【解析】left。考查非谓语动词。句意:即使动物幸存下来,它们也很难在大火过后的世界上生存下去。分析句子结构可知leave在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语world构成被动关系,故应用过去分词。故填left。8.【解析】because。考查连接词。句意:这是因为他们生活的地方和食物来源都被破坏了。结合句意表示“这是因为”句型为that is because.。故填because。9.【解析】different。考查形容词。修饰后文名词areas应用形容词different,表示“不同的”。故填different。10.【解析】finding。考查非谓语动词。句意:岩袋鼠通常在丛林大火中幸存下来,但是很难找到足够的食物。结合句意表示“做某事有困难”短语为have difficulty(in)doing sth.。故填finding。