1、2019高考英语(人教)一轮预热自练巩固题必修4U5及答案*阅读理解。Some people are so rude!Who sends an email or a text message that just says “Thank you”?Who leaves a voice mail message rather than texts you?Who asks for a fact easily found on Google?Dont these people realize that theyre wasting your time?Maybe Im the rude one fo
2、r not appreciating lifes little politeness.But many social agreed standards just dont make sense to people drowning in digital communication.In texts,you dont have to declare who you are or even say hello.Email,too,is slower than a text.Voice mail is a now impolite way of trying to connect.My father
3、 learned this lesson after leaving me a dozen voice mail messages,none of which I listened to.Exasperated,he called my sister to express his dissatisfaction that I never returned his phone calls.“Why are you leaving him voice mail?” my sister asked.“Just text him.”In the age of the smartphone,there
4、is no reason to ask onceacceptable questions about:the weather forecast,a businesss phone number,or directions to a house,a restaurant,which can be easily found on Google Maps.But people still ask these things.And when you answer,they respond with a thankyou email.How to handle these differing stand
5、ards?Easy.Consider your audience.Some people,especially older ones,appreciate a thankyou message.Others,like me,want no reply.The anthropologist(人类学家)Margaret Mead once said that in traditional societies,the young learn from the old.But in modern societies,the old can also learn from the young.Heres
6、 hoping that politeness never goes out of fashion but that timewasting forms of communication do.1What does the underlined word “Exasperated” mean in the fifth paragraph?AWorried. BSurprised.CAnnoyed. DTired.2Why didnt the writer reply to his father?AHe liked text messages better.BHe enjoyed checkin
7、g his voice mail.CHe didnt receive any voice mail messages.DHe didnt want to talk with his father.3Which of the following does the writer agree to?APeople neednt learn from one another in traditional societies.BDealing with voice mail should vary with each individual.CPeople neednt turn to Google fo
8、r help when in trouble.DDeclaring who you are or saying hello in texts is necessary.4Whats the best title of this passage?ANowadays:what should we do with text messages?BNowadays:do you like leaving others a voice message?CNowadays:what means should we use in communication?DNowadays:do you need a th
9、ankyou message?【解题导语】本文是一篇议论文,主要讨论了如今在智能手机时代,人们应该选择何种方式进行沟通。【难句分析】Heres hoping that politeness never goes out of fashion but that timewasting forms of communication do.分析:本句是一个复合句。两个that引导宾语从句,在从句中不作句子成分。译文:希望礼貌永远不会过时,但是浪费时间的沟通方式会过时。1C考查词义猜测。根据第五段第二句的“he called my sister to express his dissatisfacti
10、on that I never returned his phone calls”可知,作者的父亲对作者不给自己回电话很不满,由此可推知exasperated意思是“恼怒的,生气的”,故选C。2A考查推理判断。根据第五段中的“Why are you leaving him voice mail?my sister asked.Just text him.”可推知,作者不喜欢用语音信箱,更偏爱发短信,故选A。3B考查推理判断。根据第七段的内容可推知,标准是变化的,处理方式应该因人而异,而不是一刀切,语音信箱的使用亦是如此,故选B。A项错在传统社会中的人们不需要向他人学习,这与最后一段第一句“Th
11、e anthropologist(人类学家)Margaret Mead once said that in traditional societies,the young learn from the old”相悖;C项错在人们有麻烦不需要借助Google,这与第六段的内容不符;D项错在在短信里表明你是谁或问好是有必要的,这与第四段第一句“In texts, you dont have to declare who you are or even say hello”相悖,故排除。4C考查标题判断。根据对文章内容的整体理解可知,第三段引入本文话题,最后两段点题总结,本文主要讨论的是如今(在智能
12、手机时代)我们应该用何种方式沟通,故选C项。A项错在只提及了现在我们应该如何应对短信,这忽略了文章中有关语音信息的内容,有以偏概全之嫌;B项错在只提及了你是否喜欢留语音信息给他人,这也只是文章的一部分,而非全部;D项错在现在是否需要留感谢信息,这只是文章中提到的一小部分内容,而非文章主旨,故排除。*语法填空。 There is a tradition in my school that when the College Entrance Examination is less than a month away, students in the _1_(low) grades, from Se
13、nior 1 to Senior 2, all gather together on the ground in front of the teaching building and cheer on the Senior 3 students who are standing upstairs. It wasnt until I _2_(person) took part in the activity that I understood the real _3_(mean) of it. I was in Senior 2 at the time. _4_that special nigh
14、t, all the Senior 3 students stood in the corridors (走廊) and looked down at the younger students below. _5_(vary) cheers started to resound throughout the school, wave after wave. “Believe in yourself! You deserve to win!” _6_(see) everyones smiling faces around me, I thought of _7_famous quote from
15、 the American philosopher Henry David Thoreau: What you get by achieving your goals is not as important as what you become by achieving your goals. Soon it will be my turn to _8_(bless) in this way,_9_also means I will have to say goodbye to my school. Sad as it will be, being cheered on by so many
16、students will still be one of the brightest _10_(time) of my life.1_ 2._ 3._ 4._ 5._ 6._ 7._ 8._ 9._ 10._ 篇章导读:本文是一篇夹叙夹议文。作者讲述了自己学校为即将参加高考的高三学生加油鼓励的独特传统。作者认为这种祝福方式让他倍受鼓舞,且当时的场景成为他记忆中最为闪亮的时刻之一。1lower考查形容词比较级。此处暗含了对比。对于高三的学生来说,高一和高二的学生就是较低年级的学生,所以要用比较级,故填lower。2personally考查词性转换。设空处修饰动词短语took part in,应
17、用副词,故填personally。3meaning考查词性转换。设空处作understood的宾语,应用名词形式,故填meaning。4On考查介词。此处表述:在那个特殊的晚上。在具体的某一天晚上要用介词on,句首单词注意首字母大写,故填On。5Various考查词性转换。此处应用形容词作定语修饰名词cheers,故填Various “各种各样的”。6Seeing考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处应用非谓语动词,动词see和其逻辑主语I之间是主动关系,所以要用现在分词作状语,故填Seeing。7a考查冠词。quote是可数名词,意为“引语;引文”,而且此处表示泛指概念,故填不定冠词a。8b
18、e blessed考查非谓语动词。此处表述很快就轮到“我”收到这种方式的祝福。It is ones turn to do sth.为固定句型,意为“轮到某人去做某事”,根据句意可知,此句中“我”和bless之间是被动关系,应用不定式的被动形式,故填be blessed。9which考查定语从句的引导词。两个句子中没有连词,该空指代前面一句话的内容,而且在从句中作主语,所以此处应用which引导非限制性定语从句,故填which。10times考查名词的复数。当作“时光;岁月”讲时,time为可数名词;“one ofthe形容词最高级可数名词复数”意为“最的之一”。故填times。*完形填空。(2
19、019淄博市高三模拟考试)Make Good MemoriesMy husband Bills Grandma was in a nursing home when we moved back to Michigan.Grandma had been unable to walk for quite some time;now her eyesight was almost gone.Over the years Grandma and I had _1_ many cards and letters.I knew how she enjoyed _2_ in touch with peopl
20、e.Grandma would have me write letters to go in the cards she would send.And she would always have me _3_ what I had written back to her.Grandma didnt have a problem with hearing then _4_ she was always telling me,“That is not _5_ how I said that!” I would then rewrite whatever I wrote in her exact w
21、ords.Since I had some _6_ time before Christmas,I asked Grandma if she would like to send _7_ some Christmas cards.Grandma readily _8_.I rounded up several different kinds of cards.I knew she had friends and family who all had different _9_.I would take each card and _10_ in detail the front of the
22、card,then I would read the words inside.After _11_ it over Grandma would tell me who she thought would like _12_ card.After a while I _13_ and I noticed that we had several nursing home _14_ standing in the doorway.I started to notice as I read each card,the _15_ on their faces and Grandmas face,too
23、.Each one had a _16_ smile and a faraway look in their eyes,as they were seeing the scenes in their minds eye.I thought when I went over to do the Christmas _17_ I would be doing Grandma a favor,but it _18_ that she did me a big favor.Ill always _19_ this special memory of bringing some Christmas jo
24、y and pleasant _20_ to Grandma and her fellow residents.1A.exchanged BchangedCtraded Dswitched2A.settling BlosingCstaying Dgetting3A.write BdiscoverCtranslate Dread4A.when BbecauseCwhile Dthough5A.carefully BtruthfullyCspecially Dexactly6A.extra BflyingCessential Dvaluable7A.for BupCout Daway8A.ackn
25、owledged BagreedCadmitted Drejected9A.addresses BadvantagesCoccupations Dinterests10A.describe BcommunicateCdistinguish Dignore11A.talking BturningCtaking Dthinking12A.another BeachCone Dother13A.looked down Blooked overClooked up Dlooked through14A.immigrants BvisitorsCpatients Dresidents15A.attent
26、ion BlookCglance Dsight16A.gentle BroughCforced Dwhispered17A.trees BjobsCdecorations Dcards18A.turned over Bturned outCcame over Dleft out19A.treasure BadmireCencourage Drecognize20A.stories BfacesCmemories Dletters【解题导语】本文是一篇记叙文。有一年,在圣诞节前夕,作者去帮助丈夫的奶奶做圣诞贺卡,但是在这一过程中作者却得到了莫大的帮助。1A考查动词辨析。A项意为“交换”;B项意为
27、“改变”;C项意为“交易”;D项意为“转换”。根据逻辑关系可判断出,这些年来,作者和丈夫的奶奶两人之间互相赠送卡片和信件,即交换了很多卡片和信件。故选A。2C考查动词辨析。A项意为“解决”;B项意为“失去”;C项意为“保持”;D项意为“得到”。根据下文中丈夫的奶奶常给一些人赠送卡片可判断出,她喜欢和人们保持联系。故选C。3D考查动词辨析。A项意为“写”;B项意为“发现”;C项意为“翻译”; D项意为“读”。根据第一段最后一句中的“now her eyesight was almost gone”以及此空格后下一句的描述可判断出,丈夫的奶奶让作者读一下她让作者所写的那些话。故选D。4B考查连词辨
28、析。根据下文中的“Thats not.how I said that!”可知,丈夫的奶奶的听力是没有问题的。此处应用because引导这个原因状语从句。故选B。5D考查副词辨析。A项意为“细心地”;B项意为“诚实地”;C项意为“专门地”;D项意为“精确地,准确地”。根据语境可知,此处指丈夫的奶奶常说作者所写的跟她所说的并不完全一样。故选D。6A考查形容词辨析。A项意为“额外的”;B项意为“飞行的”;C项意为“必要的”;D项意为“值钱的,宝贵的”。由下文中的“I asked Grandma if she would like to send”可知,此处指在圣诞节前夕作者有些空闲时间。故选A。7C
29、考查介词辨析。四个选项皆可与空格前的“send”构成短语:send for意为“派人去叫”;send up意为“发射,使上升”;send out意为“分发,发送”; send away意为“解雇”。根据语境可知,此处指是否需要帮助丈夫的奶奶分发贺卡。故选C。8B考查动词辨析。A项意为“承认”;B项意为“同意”;C项意为“承认”;D项意为“拒绝”。根据下文“I rounded up several different kinds of cards.”可判断出,丈夫的奶奶同意了作者的提议。故选B。9D考查名词辨析。A项意为“地址”;B项意为“优势”;C项意为“职业”;D项意为“兴趣”。根据逻辑关系
30、可判断出,丈夫的奶奶的那些朋友和亲人有不同的兴趣,所以给他们送贺卡时要根据他们的兴趣来送。故选D。10A考查动词辨析。A项意为“描述”;B项意为“交流”;C项意为“区分”;D项意为“忽视”。语境表示,每拿起一张贺卡,作者就会向丈夫的奶奶详细描述贺卡封面上的内容。故选A。11D考查动词辨析。四个选项皆可与后面的“over”构成短语:talk over意为“详细地商议”;turn over意为“使翻转”;take over意为“接管”;think over意为“仔细考虑”。根据常识可判断出,丈夫的奶奶应该是经过仔细考虑后告诉作者哪个人会喜欢哪一张贺卡。故选D。12B考查限定词辨析。根据本段第五句中
31、的“each card”可判断出,此处指哪个人会喜欢哪一张贺卡,此处应用each。故选B。13C考查动词短语辨析。A项意为“向下看”;B项意为“检查”;C项意为“抬头看”;D项意为“浏览”。根据下文中的“I noticed that”可判断出,作者应该是抬头看到了门口的几个人。故选C。14D考查名词辨析。A项意为“移民”;B项意为“参观者”;C项意为“病人”;D项意为“居民”。根据语境可知,此处指作者看到了几位住在养老院的人站在门口。故选D。15B考查名词辨析。A项意为“注意力”;B项意为“表情,神情”;C项意为“一瞥”;D项意为“视力”。根据下一句中的“smile”和“a faraway l
32、ook”可判断出,作者应该是看了看那些人脸上的神情。故选B。16A考查形容词辨析。A项意为“温和的”;B项意为“粗糙的”;C项意为“被迫的”;D项意为“低语的”。根据逻辑关系可判断出,每个人脸上都有很温和的笑容。故选A。17D考查名词辨析。A项意为“树”;B项意为“工作”;C项意为“装饰”;D项意为“卡片”。根据第三段第一句中的“some Christmas cards”可判断出,作者本想去帮助丈夫的奶奶做圣诞贺卡。故选D。18B考查动词短语辨析。A项意为“使翻转”;B项意为“结果是”;C项意为“突然感到”;D项意为“不包括”。根据语境可知,此处指结果却是丈夫的奶奶帮助了作者。故选B。19A考
33、查动词辨析。A项意为“珍视”;B项意为“钦佩”;C项意为“鼓励”;D项意为“认出”。语境表示,作者会一直珍视这种能给圣诞节带来快乐的特别回忆。故选A。20C考查名词辨析。A项意为“故事”;B项意为“脸”;C项意为“记忆”,D项意为“信”。根据上文中的“this special memory”及文章标题可知,此处指对丈夫的奶奶以及她那些朋友的美好回忆。故选C。*短文改错。Recent years have seen a tendency in China that tour is growing faster. According to a recently survey made by som
34、e experts, about 47% urban residents traveled regularly. More people will join in the army of travelers in the future.Facing this tendency, we cant help explore some underlying factors that are responsible. In the very first place,as the further development of reform and opening up, Chinese peoples
35、living standards have been greatly improved, and therefore, most of whom can afford to travel around. Whats more, it is believed that people now take more positive attitude to tourism, and regard it as a lifestyle. In additions, tourism facilities are becoming better and better. For example, transpo
36、rtation develops fast, but many scenic spots are available now.答案:Recent years have seen a tendency in China that is growing faster. According to a survey made by some experts, about 47% urban residents regularly. More people will join the army of travelers in the future.Facing this tendency, we can
37、t help some underlying factors that are responsible. In the very first place, the further development of reform and opening up, Chinese peoples living standards have been greatly improved,and therefore, most of can afford to travel around. Whats more, it is believed that people now take more positiv
38、e attitude to tourism, and regard it as a lifestyle. In , tourism facilities are becoming better and better. For example, transportation develops fast, many scenic spots are available now.难项分析:第一处:tourtourism考查名词辨析。根据语境可知,此处指中国的旅游业,应用tourism,而tour一般指一次具体的观光旅游。故将tour改为tourism。第七处:whomthem考查代词。此句中and连接并列分句,因而其后不可以接定语从句;后一分句缺少主语,of后的代词指代上文提到的Chinese people,故将whom改为them作介词of的宾语。第十处:butand考查连词。transportation develops fast与many scenic spots are available之间为并列与递进的关系,而不是转折关系,故用连词and连接。