收藏 分享(赏)

2021-2022学年高中英语 Unit 2 Poems Warming Up .doc

上传人:a**** 文档编号:389386 上传时间:2025-11-29 格式:DOC 页数:12 大小:87KB
下载 相关 举报
2021-2022学年高中英语 Unit 2 Poems Warming Up .doc_第1页
第1页 / 共12页
2021-2022学年高中英语 Unit 2 Poems Warming Up .doc_第2页
第2页 / 共12页
2021-2022学年高中英语 Unit 2 Poems Warming Up .doc_第3页
第3页 / 共12页
2021-2022学年高中英语 Unit 2 Poems Warming Up .doc_第4页
第4页 / 共12页
2021-2022学年高中英语 Unit 2 Poems Warming Up .doc_第5页
第5页 / 共12页
2021-2022学年高中英语 Unit 2 Poems Warming Up .doc_第6页
第6页 / 共12页
2021-2022学年高中英语 Unit 2 Poems Warming Up .doc_第7页
第7页 / 共12页
2021-2022学年高中英语 Unit 2 Poems Warming Up .doc_第8页
第8页 / 共12页
2021-2022学年高中英语 Unit 2 Poems Warming Up .doc_第9页
第9页 / 共12页
2021-2022学年高中英语 Unit 2 Poems Warming Up .doc_第10页
第10页 / 共12页
2021-2022学年高中英语 Unit 2 Poems Warming Up .doc_第11页
第11页 / 共12页
2021-2022学年高中英语 Unit 2 Poems Warming Up .doc_第12页
第12页 / 共12页
亲,该文档总共12页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、Unit 2Warming Up & Reading. 选词填空stay up, be popular with, in particular, take it easy, make sense, run out of, be made up of, make up1. The teacher asked the students to make up a poem about friendship. 2. The commission is made up of five people, including two women. 3. I need your help, for I have

2、 run out of my money. 4. It doesnt make sense to buy the cheapest brand of computer just to save a few dollars. 5. They do bad work because they want to take it easy and still get paid. 6. Why should he notice her car in particular? 7. The film directed by that British is popular with young people.

3、8. It is typical of students to stay up reading till late at night before the final exam. . 单句改错1. They asked me to convey their sincere apology for you. (forto)2. Take it easily; its not a serious problem. (easilyeasy)3. She felt that she had run out inspiration. (out后加of)4. She is so particular to

4、 her housework that servants will not work for her. (toabout)5. Sometimes tease is funny, but sometimes it is hurtful. (teaseteasing)6. She worked so hard that eventual she suffered from a serious headache. (eventualeventually)7. He likes pop music when I am fond of folk music. (whenwhile)8. With hi

5、s mother help him, he is getting along well with his work. (helphelping). 完成句子1. Most of my classmates wanted to go to a park while I had an idea of going to a nicer place. 我的大部分同学想去公园, 然而我有一个去更好的地方的主意。2. Take it easy, and you will be all right in a couple of days. 别担心, 过几天你就会痊愈的。3. The reason why I

6、 dont believe him is that he often tells a lie. 我不相信他的原因是他经常撒谎。4. With half of the workers out of work, the factory doesnt seem as prosperous. 这家工厂一半工人失业了, 好像不怎么景气。5. The police asked the driver to convey the passengers to the destination safely. 警察要求司机把乘客安全地送到目的地。6. She used to tease me about my ha

7、ir. 她过去总是嘲笑我的头发。. 阅读理解A(2021张家口高二检测)Lucille Clifton was the first African-American poet laureate(桂冠诗人) of Maryland. Critics call her one of the greatest writers of our time. Lucille Clifton was born in Depew, New York in 1936. She began writing poetry when she was about ten years old. She had develo

8、ped an interest in poetry because of her mother, Thelma Sayles. Her mother was also a poet although her poems were never published. As a child, Lucille would sit on her mothers lap and listen as she read poetry. She learned to love words and the power of words. That stayed with her as she grew. Whil

9、e her mother taught her to love poetry, her father gave her the gift of storytelling. He would tell Lucille interesting stories about her ancestors, especially the one named Lucille who was his grandmother. Samuel Clifton said she was the first black woman to be legally hanged in the state of Virgin

10、ia. Lucille Clifton wrote about it in her poem called “Lucy”. Lucille often talked about her love for words. She loved the sound of words and the way the words felt in her mouth. She loved finding interesting ways to use words to express what was happening in the world. Unlike her mother, Lucille Cl

11、iftons poetry is anything but traditional. Her poems do not rhyme or follow a special kind of pattern. They do not use fancy words. Her poetry is known for being simple, truthful and direct. It is written the way people speak, in a casual, relaxed language. There is very little punctuation and even

12、less capitalization. Many of the poems are uncomfortably honest. Lucille Clifton often said that she tried to comfort the afflicted and afflict(折磨)the comfortable. Over the years, she seems to have perfected that art. 【文章大意】本文是一篇人物传记。文章介绍了美国马里兰州第一位非裔桂冠诗人获奖者露希尔克里夫顿。1. What can be learned from the pas

13、sage? A. Lucilles parents influenced her a lot. B. Lucilles father often read poems to her. C. Lucilles mother published some poems. D. Lucilles parents taught her to love words. 【解析】选A。推理判断题。根据第二段第三句可知, 因为她母亲, 她对诗歌产生了兴趣; 根据第三段第一句可知, 她父亲给了她讲故事的天赋。故A项“露希尔的父母对她的影响很大”切题。2. What is the last paragraph ma

14、inly about? A. Lucilles great works. B. Words that Lucille used. C. Lucilles writing style. D. Background of Lucilles poems. 【解析】选C。主旨大意题。根据最后一段可知: 与她母亲不同, 露希尔克里夫顿的诗歌绝非传统。她的诗歌不押韵, 也不遵循某种特殊的模式。它是用人们说话的方式写成的, 用的是随意、轻松的语言。由此可知此段主要讲述了其诗歌的风格。故选C。3. From the passage, we know that Lucille is . A. funnyB. c

15、reativeC. selfishD. beautiful【解析】选B。细节理解题。根据最后一段可知, 露希尔克里夫顿的诗歌绝非传统, 她的诗歌不押韵, 也不遵循某种特殊的模式。由此可知, 她是非常具有创造性的。故选B。BNo poem should ever be discussed or “analyzed”, until it has been read aloud by someone, a teacher or a student. Better still, perhaps, is the practice of reading it twice, once at the begi

16、nning of the discussion and once at the end, so the sound of the poem is the last thing one hears of it. All discussions of poetry are, in fact, preparations for reading it aloud, and the reading of the poem is, eventually, the most concrete “interpretation (解释)” of it, suggesting tone, rhymes, and

17、meaning all at once. Hearing a poet read the work in his or her own voice, on records or on films, is obviously a special reward. But even those aids to teaching cannot replace the student and the teacher reading it or, best of all, reciting it. I have come to think, in fact, that time spent reading

18、 a poem aloud is much more important than “analyzing” it and “exchanging of views”, if there isnt time for both. I think one of our goals as teachers of English is to have students love poetry and take it easy when we are reading a poem. Poetry is “a criticism of life”, and “a heightening (提升) of li

19、fe”. It is “a most appropriate approach to the truth of feeling”, and it “can transform your life”. It also deserves a place in the teaching of language and literature (文学) more central than it presently occupies. I am not saying that every English teacher must try out poetry-teaching. Those who don

20、t like it should not be forced to convey that negative feeling to anyone else. But those who do teach poetry must keep in mind a few things about its essential nature, about its sound as well as its sense, and they must make room in the classroom for hearing poetry as well as thinking about it. 【文章大

21、意】诗歌是一种艺术形式, 那么怎样去鉴赏和学习诗歌呢? 通读本文之后, 你可能会有所收获。4. To have a better understanding of a poem, one should . A. discuss it with othersB. analyze it by oneselfC. copy it down in a notebookD. practise reading it aloud【解析】选D。细节理解题。根据文章第一段的内容特别是第一句话“No poem should ever be discussed or analyzed, until it has b

22、een read aloud by someone, a teacher or a student. ”可知答案选D。5. According to the writer, one of the purposes of teaching English is to get students . A. to understand lifeB. to enjoy poetryC. to become teachersD. to become poets【解析】选B。细节理解题。根据文章第三段第二句话“I think one of our. . . students love poetry and

23、take it easy when we are reading a poem. ”可知选B。6. What does the last sentence in the third paragraph imply? A. More stress (强调) should be laid on the teaching of poetry. B. Poetry is more important than any other literature genre. C. One cannot enjoy life fully without a good understanding of poetry

24、. D. Poetry is the foundation of all language and literature courses. 【解析】选A。细节理解题。第三段主要讲述了要欣赏诗歌以及诗歌对生活的重大影响, 因此在教学中应当重视诗歌教学。7. The underlined phrase “make room” in the last paragraph could be best replaced by “”. A. build a boothB. provide equipmentC. leave a certain amount of timeD. set aside enou

25、gh space【解析】选C。词义猜测题。根据第三段第一句话“I have come to think. . . exchanging of views, if there isnt time for both. ”及最后一段中的“in the classroom for hearing poetry”可知选C。【方法技巧】利用上下文语境猜词义在文章中, 任何一个单词都不是孤立存在的, 它总要通过上下文和其他单词紧密地联系(如定义、重述、举例、近义词和反义词等), 通过这些联系可以猜测出单词的意思。有时作者在阐述某人、某物或某一现象的特点时, 先是一般地或概括性地说一下, 然后再做具体的说明或

26、解释; 或者反过来, 先做具体的阐述, 然后再进行归纳、总结。如果读者能抓住作者的思路就能从那些具体说明、解释或归纳中找出猜词的线索。做词义猜测题, 要学会“顺藤摸瓜”和“上下取证”, 即利用上下文提供的情景和线索, 结合我们的生活常识和社会经验进行符合逻辑的综合分析, 并依此来推测词义, 切忌脱离上下文盲目猜测。C(2021 洛阳高二检测)There are many different types of poems. Many people have heard about haiku. In fact, most of us are taught at one point or anot

27、her usually in elementary school or high school to write one of our very own. Actually, haiku is a form of poetry made up of three non-rhyming lines. They often express feelings and thoughts about nature; however, you could write a poem about any subject you like in this form. One of the poetic favo

28、rites is pastoral(田园的)poetry because it means wonderful senses of peace and harmony. Examples of this form include Keatss Ode on a Grecian Urn. Like the haiku, nature is often at the center of this type of poem as well. In general, pastoral poetry will focus on describing a rural(乡村的)place, but the

29、terms will be peaceful. You feel at ease after reading this type of poem. Many pastoral poems are written about shepherds. Are you familiar with the term “ballad”? Probably you are, because people sometimes refer to songs particularly romantic ones as ballads. In fact, ballad poems are frequently su

30、ng or at least they are intended to be sung, and they are often about love. Often, these ballads will tell stories and they tend to be of a mystical nature. A limerick is a poem that is often silly or funny, written in five lines with AABBA rhyme(押韵). Often, a limerick tells a short, humorous story.

31、 This type of poem has been popular for hundreds of years, particularly in the English language. When limericks first became popular, they often expressed ideas that were dirty, but today limericks express all sorts of ideas. 【文章大意】这是一篇说明文。文章介绍了不同种类的诗歌。8. What do we learn about haiku poems? A. They

32、rhyme. B. Theyre very short. C. They have seven lines. D. Theyre hard to write. 【解析】选B。细节理解题。根据第二段 “Actually, haiku is a form of poetry made up of three non-rhyming lines. (实际上, 俳句是一种由三行不押韵的诗句组成的诗歌形式。)” 可知, 俳句诗歌是非常短的诗歌形式。故选B。9. How do poems like Ode on a Grecian Urn most probably sound? A. Funny. B.

33、 Sad. C. Relaxing. D. Encouraging. 【解析】选C。推理判断题。根据第三段前两句可知, 希腊古瓮颂是一首田园诗; 根据第三段“You feel at ease after reading this type of poem. ” 可知, 读田园诗让人感到轻松自在。由此可推知, 希腊古瓮颂这类诗歌听起来让人感到轻松自在。故选C。10. Who are most likely to write limericks? A. Song writers. B. Famous poets. C. Humorous people. D. People admiring nat

34、ure. 【解析】选C。推理判断题。根据最后一段“Often, a limerick tells a short, humorous story. ”可知, 五行打油诗通常讲述一个短小幽默的故事。由此可推知, 幽默的人最有可能写五行打油诗。故选C。11. Whats the best title for the passage? A. Topics of PoemsB. History of PoemsC. Origin of PoemsD. Forms of Poems【解析】选D。标题归纳题。阅读文章内容, 并根据第一段“There are many different types of

35、poems. ”可知, 本文介绍了不同种类的诗歌, “诗歌的形式”最适合作文章标题。故选D。. 语法填空(2021葫芦岛高二检测)Emperor Qianlong of the Qing Dynasty felt interested in the local drama during his tour of Southern China. 1. (celebrate) his 80th birthday in 1790, he gathered opera troupe (剧团) from different areas around China to perform for him in

36、Beijing. When the celebration came to 2. end, four famous troupes from Anhui Province 3. (ask) to stay, for audiences were particularly satisfied with their great performances, 4. (color) clothes and interesting facial make-up. 5. (gradual), it replaced Kunqu Opera that had been popular in the palac

37、e and among the upper ranks in Beijing. Later, some troupes from Hubei Province came to Beijing and often performed together with the Anhui troupes. The two types of singing combined on the same stage and finally gave birth to a new type 6. was known as Beijing Opera. Beijing Opera absorbed various

38、7. (characteristic) of its forerunners such as singing and dancing, and adapted itself in language and style of singing 8. Beijing audiences tastes. As time goes by, its 9. (popular) has spread all over the country, with it 10. (become) the favorite drama in China. 【文章大意】本文是一篇说明文。文章主要介绍了京剧的诞生过程, 以及京

39、剧吸收了歌唱和舞蹈等先导的各种特点, 并根据北京观众的口味调整了语言和演唱风格。随着时间的推移, 它传遍了全国, 并成为了中国最受欢迎的戏剧。1. 【解析】To celebrate。分析句子结构可知celebrate在句中应用非谓语动词形式, 且本句中作目的状语应用不定式。句首单词首字母要大写。故填To celebrate。2. 【解析】an。句意: 庆祝活动结束时, 来自安徽的四个著名剧团被要求留下, 因为观众们对他们精彩的表演、色彩缤纷的服装和有趣的化妆特别满意。表示“结束”的短语为come to an end。故填an。3. 【解析】were asked。句中主语与谓语动词构成被动关系,

40、 且事情发生在过去应用一般过去时, 主语为four famous troupes, 谓语动词应用复数。故填were asked。4. 【解析】colorful。修饰后文名词clothes应用形容词colorful作定语, 表示“色彩缤纷的”。故填colorful。5. 【解析】Gradually。修饰后文整个句子应用副词gradually, 表示“逐渐地”。故填Gradually。6. 【解析】which/that。此处为定语从句修饰先行词type, 且先行词在从句中作主语, 指物, 故应用关系代词which或that。故填which/that。7. 【解析】characteristics。c

41、haracteristic为可数名词, 意为“特色”, 由various修饰应用复数形式。故填characteristics。8. 【解析】to。句意: 京剧吸收了其先驱的歌唱、舞蹈等各种特色, 并在语言和演唱风格上进行了调整, 以适应北京观众的口味。结合句意表示“使适应”短语为adapt oneself to. . . 。故填to。9. 【解析】popularity。上文its为形容词性物主代词修饰名词, 故应填名词popularity, 表示“受欢迎”。故填popularity。10. 【解析】becoming。此处为with的复合结构“with/without+名词/代词 +分词”, i

42、t与become构成主动关系, 故应用现在分词。故填becoming。阅读理解I first met Paul Newman in 1968, when George Roy Hill, the director of Butch Cassidy and the Sundance Kid, introduced us in New York City. When the studio didnt want me for the filmit wanted somebody as well known as Paulhe stood up for me. I dont know how many

43、 people would have done that; they would have listened to their agents or the studio powers. The friendship that grew out of the experience of making that film and The Sting four years later had its root in the fact that although there was an age difference, we both came from a tradition of theater

44、and live TV. We were respectful of craft(技艺) and focused on digging into the characters we were going to play. Both of us had the qualities and virtues that are typical of American actors: humorous, aggressive, and making fun of each otherbut always with an underlying affection. Those were also at t

45、he core(核心)of our relationship off the screen. We shared the belief that if youre fortunate enough to have success, you should put something backhe with his Newmans Own food and his Hole in the Wall camps for kids who are seriously ill, and me with Sundance and the institute and the festival. Paul a

46、nd I didnt see each other all that regularly, but sharing that brought us together. We supported each other financially and by showing up at events. I last saw him a few months ago. Hed been in and out of the hospital. He and I both knew what the deal was, and we didnt talk about it. Ours was a rela

47、tionship that didnt need a lot of words. 【文章大意】本文主要记述了作者和Paul Newman的深厚友谊。1. Why was the studio unwilling to give the role to the author at first? A. Paul Newman wanted it. B. The studio powers didnt like his agent. C. He wasnt famous enough. D. The director recommended someone else. 【解析】选C。细节理解题。根据

48、第一段的When the studio. . . as well known as Paul可知, 电影公司不想让作者演这部电影, 是因为他们想要一位像Paul一样出名的人来演, 这说明作者不出名。2. Why did Paul and the author have a lasting friendship? A. They were of the same age. B. They worked in the same theater. C. They were both good actors. D. They had similar characteristics. 【解析】选D。细节

49、理解题。根据第二段的Both of us had the qualities. . . the core of our relationship off the screen. 可知, 两个人拥有持久的友谊的原因是他们两个有很多相同的特质。3. What does the underlined word “that” in Paragraph 3 refer to? A. Their belief. B. Their care for children. C. Their success. D. Their support for each other. 【解析】选A。代词指代题。根据第三段的

50、We shared the belief that. . . 可知, that指代belief。4. What is the authors purpose in writing the text? A. To show his love of films. B. To remember a friend. C. To introduce a new movie. D. To share his acting experience. 【解析】选B。写作意图题。本文主要记述了作者和Paul Newman的深厚友谊, 所以作者写这篇文章的目的是怀念他的朋友Paul Newman。【阅读多维训练】(

51、1)We shared the belief that if youre fortunate enough to have success, you should put something back. . . 我们都有着共同的信念: 如果你有幸成功, 那么你应该对社会有所回馈。【句式】We share the belief that. . . 意为“我们有着共同的信念”, that引导同位语从句。【仿写】We share the belief that parents should allow their children to fully develop their talents by

52、themselves. 我们都认为父母应该允许孩子们自己去全面发展自己的天赋。(2)长难句分析The friendship that grew out of the experience of making that film and The Sting four years later had its root in the fact that although there was an age difference, we both came from a tradition of theater and live TV. 分析: that grew out of the experien

53、ce of making that film and The Sting four years later是定语从句, 修饰friendship。that although there was an age difference, we both came from a tradition of theater and live TV是同位语从句, 作the fact的同位语。在这个同位语从句中, 含有although引导的让步状语从句。译文: 从拍摄那部电影以及四年后的骗中骗的经历中成长的友谊源于尽管有年龄的差异, 但是我们都来自于戏剧和现场直播电视的传统这个事实。(3)读文技法记叙文之抒情分清主次抓关键在叙事的过程中倾诉着某种情感是记叙文的一大特色。这种情感或友情或关爱, 无不体现了一种人间真爱, 即正能量。在此类文章中, 叙事是一种手段, 抒情才是目的。因此在阅读时要分清主次, 抓住情感升华的渐进过程。情感线友谊升华情感1: 拔刀相助didnt want me somebody as well known as Paul (可解第1题)stood up for me情感2: 惺惺相惜qualities and virtues. . . (可解第2题)shared the belief. . . (可解第3题)情感3: 心灵交融心之相通胜于喋喋不休(可解第4题)

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1