收藏 分享(赏)

山东省淄博市2011年中考英语真题试题(解析版).doc

上传人:a**** 文档编号:377173 上传时间:2025-11-29 格式:DOC 页数:13 大小:87KB
下载 相关 举报
山东省淄博市2011年中考英语真题试题(解析版).doc_第1页
第1页 / 共13页
山东省淄博市2011年中考英语真题试题(解析版).doc_第2页
第2页 / 共13页
山东省淄博市2011年中考英语真题试题(解析版).doc_第3页
第3页 / 共13页
山东省淄博市2011年中考英语真题试题(解析版).doc_第4页
第4页 / 共13页
山东省淄博市2011年中考英语真题试题(解析版).doc_第5页
第5页 / 共13页
山东省淄博市2011年中考英语真题试题(解析版).doc_第6页
第6页 / 共13页
山东省淄博市2011年中考英语真题试题(解析版).doc_第7页
第7页 / 共13页
山东省淄博市2011年中考英语真题试题(解析版).doc_第8页
第8页 / 共13页
山东省淄博市2011年中考英语真题试题(解析版).doc_第9页
第9页 / 共13页
山东省淄博市2011年中考英语真题试题(解析版).doc_第10页
第10页 / 共13页
山东省淄博市2011年中考英语真题试题(解析版).doc_第11页
第11页 / 共13页
山东省淄博市2011年中考英语真题试题(解析版).doc_第12页
第12页 / 共13页
山东省淄博市2011年中考英语真题试题(解析版).doc_第13页
第13页 / 共13页
亲,该文档总共13页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、淄博市二0一一年初中学业水平考试英语试题答案解析注意事项:1. 务必在答题卡及试卷规定的位置将你的姓名、考试号、座号等内容填写(涂)正确。2. 试卷分第一卷(1-8页)和第二卷(9-12页)两部分,考试时间120分钟。3. 第一卷的答题必须写在答题卡上,如需要修改,必须将原答题用橡皮擦干净。4. 考试结束后,由监考老师将第一卷、第二卷及答题卡一并收回。第一卷(选择题共69分)一、听力选择(共20小题,计20分)(一)录音中有5个句子,每个句子听一遍,然后从每小题A、B、C中选出适合每个句子的答语。1. A. Yes, I like it. B. No, thanks. C. No, sorry

2、.2. A. No, I didnt. B. Yes, I do. C. Sorry, I wont.3. A. Thanks. Id love to. B. Yes, I could. C. Yes, I hope so.4. A. At four. B. For four hours. C. In four hours.5. A. Thats right. B. Never mind. C. Thats a good idea.(二)录音中有5组对话,每组对话听一遍,然后从每小题A、B、C中选出能回答每个问题的正确答案。 6. What does Bob like doing? A. Go

3、ing to the movies. B. Watching TV. C. Watching CDs. 7. What color is Lucys cat? A. Black. B. White. C. Yellow.8. What is the boy looking for? A. A football. B. A volleyball. C. A basketball.9. Who is Jane going to visit? A. Her mother. B. Her father C. grandfather.10. Where are the man and the woman

4、? A. On a farm B. At a restaurant. C. At a shop.英语试题第1页(共12页)(三)录音中有一段对话,听对话两遍,然后从每小题A、B、C中选出能回答每个问题的正确答案。 11. When will they leave? A. In an hour. B. In half an hour. C. At 8:00. 12. What did Jack forget to take? A. His clothes. B. Their bags. C. Money. 13. In order to make their trip more interest

5、ing, what do they want to take? A. The camera B. Some flowers. C. Their dog. 14. What will Sam help them to do? A. To take some pictures. B. To look after their dog. C. To lock the door. 15. When will they be back? A. This afternoon. B. Tomorrow. C. The day after tomorrow.(四)录音中有一篇短文,听短文两遍,然后从每小题A、B

6、、C中选出能回答每个问题的正确答案。 16. What did Mr. White look like?A. He was tall and thin. B. He was tall and heavy. C. He was a medium build. 17. Why did Mr. White have so many problems?A. Because his bed was too short. B. Because his feet were too large.C. Because he was too large. 18. Where did Mr. White usual

7、ly spend his time?A. At home. B. In the office. C. In the theater. 19. Whom were the two tickets booked for?A. Mr. White B. Mr. Whites friend. C. Mr. White and his friend. 20. Why did Mr. White leave the theater and go home sadly?A. Because the theater was quite full.B. Because he couldnt sit by his

8、 friend.C. Because the two seats were not together.注意:请同学们翻到第II卷,继续听第五答题-听力填表。二、单项填空(共15小题,计15分)从每小题A、B、C、D中选出能填入空白处的最佳答案。 21. Who is the man over there? He is an old friend of _ . A.I B. my C. mine D. me.答案:C【解析】考查代词用法。此题考查双重所有格,用名词性物主代词。英语试题第2页(共12页)22. How do you study English?I study English _ t

9、alking with foreign students.A. by B. in C. at D. on答案:A【解析】考查介词的用法。根据句意:我们通过与外国学生交谈来学习英语。By在句子是靠,通过的含义。23. The weather report says that it will be _ tomorrow.A. rain B. rainy C. rains D.rained答案:B【解析】考查形容词的用法。此题关键看be动词,be+adj. 如果去掉be,则选择A.24. How nice your watch is! How much did you _ for it?120 yu

10、an.A. pay B. cost C. spend D.take答案:A【解析】考查动词的用法区别。四个选项只有pay可以与for连用。25. The fish smells _! It must be out of date!A. good B. well C.bad D.badly答案:C【解析】考查形容词的用法。Smell闻起来是系动词,后面接形容词作表语, 排除B, D. 又根据out of date 过期了所以选择C.26. As were students, we _ obey the school rules. A.can B. may C. must D.could答案:C【

11、解析】考查情态动词的用法。根据句意:作为学生,我们必须遵守校规。27. Would you mind turning _ the music? Your father is sleeping.Sorry. Ill do it right away.A. up B. down C.on D.in答案:B【解析】考查动词短语的区别。Turn on打开;turn down调小;turn up调大。28. _ do you play computer games every week? About two hours.A. How often B. How much C. How soon D. Ho

12、w long答案:D【解析】考查疑问副词的区别。根据答语About two hours 选择D29. Look! There is a big river. Lets swim in it!No, I think its _ dangerous.A. much too B. too much C. too many D. much more答案:A【解析】考查副词区别。much too太;too much太多(不可数名词);too many 太多(可数名词);much more更多30. May I speak to Miss Wang?Sorry. She isnt in. She _ to

13、 Hong Kong.A. has been B. has gone C. goes D.went答案:B【解析】考查时态。根据语境她不在这儿,用现在完成时has gone.31. _ kind girl Jenny is! Yes. Everyone likes her very much.A. What B. What a C. How D. How a答案:B【解析】考查感叹句。What a+形容词+名词单数+主谓!32. Will you please _ the flowers? Sorry. I wont. A. pick B. dont pick C. not to pick D

14、. not pick答案:D【解析】考查句型。Will you please+(not)V? 根据语境选择D.33. Why didnt you answer my telephone yesterday?Sorry. I _ a bath.A. took B. take C. am taking D. was taking答案:D【解析】考查时态。根据语境用过去进行时。34. Will you play basketball against Class 3 tomorrow?Yes. _ it snows.A. If B. Until C. When D. Unless答案:D【解析】考查连

15、词。根据语境是除非下雪才不去打篮球。英语试题第3页(共12页)35. Do you know what time _ in Shanghai tomorrow? He will tell us as soon as he gets the ticket. A. he will arrive B. will he arrive C. does he arrive D. he arrives答案:A【解析】考查宾语从句。宾语从句用陈述句语序,排除B, C, 又根据时间状语tomorrow所以选择A.(2011年淄博)三、完形填空(共10小题,计10分)阅读下面短文,从各题A、B、C、D中选出一个能

16、填入文章相应空白处的最佳答案。 Robby was 11 years old when his mother sent him to have his first piano lesson. I prefer that students begin at an earlier age, but Robby said _36_ had always been his mothers dream to hear him play the piano. So I took him on _37_ my student. Although Robby tried very hard, _38_ he

17、was not good at music. However, he continued and _39_ the end of each weekly lesson hed always say:“My mom is going to hear me play someday.” But it seemed hopeless. He didnt have a talent for music. One day, Robby stopped _40_ to our lessons. He told me that his mom had been sick and unable to take

18、 him to piano lessons, but he was still practicing. He asked _41_ he could take part in my concert and I agreed. The night of the concert came. The high school gym _42_ with parents, friends and relatives. The concert was going well. Then Robby came up on the stage, and began to play the piano. He p

19、layed _43_ well that everyone was on their feet, clapping(鼓掌)excitedly. In tears, I ran up on the stage, “Oh, Robby! _44_ did you do it?”. “Well, Miss Greenremember I told you my mom was sick? Well, actually she had cancer and died this morning. And wellshe was born deaf, so tonight was the _45_ tim

20、e she ever heard me play the piano. I wanted to make it special. 36. A. it B. its C. that D. he 37. A. with B. for C. in D. as 38. A. and B. but C. / D. so 39. A. in B. by C. to D. at 40. A. come B. to come C. coming D. came 41. A. why B. if C. when D. how 42. A. packed B. was packed C. were packed

21、D. packing 43. A. so B. such C. very D. quite 44. A. Why B. How C. What D. When 45. A. good B. better C. best D. worst【主旨大意】本文主要写为了不让天生耳聋、身患重病的母亲担心,努力学习钢琴的经过。36. A. it在此句中作形式宾语,代替后面的动词不定式to hear him play the piano。37. D. as当我的学生。38. C. Although不能与but一起连用。39. D. at the end of在。的末尾/尽头。40. C. stop doin

22、g sth.停止做某事。41. B 根据句意:他问他是否可以参加我的音乐会。42. B be packed with相当于be filled with挤满之意43. A. sothat如此。以致。44. B. 根据句意选择表示方式的疑问副词。45. C. 根据句意选择最高级形式best.英语试题第4页(共12页)四、阅读理解(共15小题,计24分)阅读下列短文,并做每篇短文后面的题目,从各题A、B、C、D中选出能回答所提问题或完成所给句子的最佳答案。(2011年淄博)AMiddle school students have far too much homework. They usually

23、 have to sit up three or four hours every night doing their homework. Now one school in my hometown has made a rule of limiting(限制)homework. The homework is limited to an hour a day and the students have no homework on the weekend. I think this is an excellent idea that will allow students to live b

24、etter and healthier lives. Less homework will give students more time to enjoy other pastimes(休闲活动).I have many books which I received as gifts from my parents and friends. They have been kept there on my shelf for several years! Because of homework, I will have not read a single one of them. With l

25、ess homework, students will be freer to develop their interests in art, music and other hobbies. More time free from homework will get our physical health better. Many studentslike sports, but they have little time to play football, basketball, volleyball and so on. They hardly have time to have a t

26、rip or take part in any social activities. They must spend so much time solving math problems and doing grammar exercises. Besides, staying up late to finish their homework leaves many students exhausted in the morning. Not getting enough sleep is not only unpleasant; it also makes students more lik

27、ely(有可能得)to get colds and other illnesses.46. Which is the best title for the passage?A. Students dislike homework B. No use doing homeworkC. Homework is good for study D. Homework should be limited47. According to the passage, what is an effect of having a lot of homework?A. Students have little ti

28、me for their hobbies.B. Students have to finish their homework.C. Students are more active in class.D. Students are good at their lessons.48. The author of the passage may be _.A. a teacher B. a student C. a parent D. a doctor【主旨大意】本文主要写的是中学生减负问题。46. 答案:D. 文章主旨题。文章谈论的是减少家庭作业以减轻学生负担。47. 答案:A . 推理判断题。

29、从Less homework will give students more time to enjoy other pastimes可知。48. 答案:B. 推理判断题。从文章第二段可以推断出此题作者应该是一位在校学生。英语试题第5页(共12页)49. According to the passage, what makes students more likely to get colds? A. No having time to exercise. B. Not getting enough sleep. C. Getting up early for school. D. Readi

30、ng too many books.49. 答案:B. 细节理解题。从文章最后一句话可知答案。(2011年淄博)BHaving a part-time job is an important part of growing up for American teenagers. It can teach them important skills that will be useful for the rest of their lives. And many teenagers find that making their own money gives them a sense of pri

31、de and freedom.American teenagers are allowed to do part-time jobs at the age of 14. During the school year, teenagers may go to work a few times a week after school, and work for longer at weekends.In summer, top part-time jobs for teenagers include at camps, swimming pools and amusement parks. The

32、se jobs are great for those who want to be active and have fun while making money.Some of the most stressful jobs include teaching, nursing, and police work. These skills help to prepare teenagers for their later lives. When they grow up, the students with work experience are more likely to succeed

33、than those without work experience.A favorite job for many teenagers is babysitting, and they can start before the age of 14 if their parents agree. As long as they stay in the house and make sure the kids are okay, babysitters can do their homework, watch TV, or talk on the phone with friends. Afte

34、r the kids go to bed and before the parents come home, babysitters have lots of freedom.It can be stressful to balance school, homework, and a part-time job. However, many American teenagers value their work experience and the skills they get from the job.50. Why do American teenagers like to have a

35、 part-time job?A. Because they dont want to be stressed out.B. Because they can learn skills and get money.C. Because they can get a good job in the future.D. Because they can do anything they like. 51. Which kind of part-time job is less stressful for American teenagers? A. Working at police. B. Nu

36、rsing C. Working at camps. D. Teaching. 52. Which kind of part-time job can a 13-year-old girl do in America? A. Working at parks. B. Working at a swimming pool. C. Looking after babies. D. Doing the dishes in a restaurant.【主旨大意】有业余工作在美国学生中非常普遍,不仅可以自己赚钱,而且可以学习技能,为今后的生活积累经验。50. 答案:B. 推理判断题。从第一段能推断美国学

37、生做业余工作的目的是学习技能和赚钱。51. 答案:C 细节理解题。从第四段第一句直接可知。52. 答案:C 细节理解题。从第五段第一句直接可知。英语试题第6页(共12页)53. Whats the meaning of the underlined word “value”? A. 喜欢 B. 追求 C. 向往 D.珍视(2011年淄博)C Do you play a musical instrument? If so, you may be getting smarter. A recent study shows that taking music lessons can raise a

38、persons IQ. Scientists studied 132 children in Canadian schools. At the beginning of the school year, these children took an IQ test. Then they were divided into four groups. One group took singing lessons. Another group took weekly piano lessons. The third group took classes in drams(戏剧). And the l

39、ast group did no special activities at all. At the end of the school year, the 132 children took an IQ test again. In all four groups, the average score went up. However, the piano playersIQs went up 7.0 points on average. The average increase for the other three groups was only 4.3 points. The rese

40、archers say that the difference is small and it may not result in better grades for the piano players. However, they still consider the results important. Learning an instrument helps kids becomes better at concentrating and at memorizing things. Therefore, the researchers say, it may be good for br

41、ain development in young people. If you have a chance to learn to play a musical instrument, never miss it. Remember it can make you smarter.54. Which of the following is NOT true of the study? A. It was done in Canada. B. It was done by some musicians. C. It included four groups of children. D. It

42、took one school year to complete.55. Which of the following is true? A. Average IQ scores increased in all the groups. B. Only the piano players IQs increased. C. The average increase for all four groups was 4.3 points. D. Most of the childrens IQs did not go up.56. The underlined word “they” in the

43、 passage refers to _. A. better grades B. piano players C. researchers D. instruments【主旨大意】本文主要记叙弹乐器可以使人更聪明。54. 答案:B 细节理解题。从文章第二段可知实验是由科学家完成的。55. 答案:A 细节理解题。从In all four groups, the average score went up可知。56. 答案:C. 词义猜测题。从上下文可知。英语试题第7页(共12页)57. Whats the main idea of the passage? A. Its good for us

44、 to listen to music. B. Everyone should learn to play the piano. C. Take an IQ test before you learn instruments. D. Learning instruments may make kids smarter.(2011年淄博)D“You know, these cups brings to my mind a story I heard,” Mary said to her students. She poured some tea. There were four of them

45、and there were four completely different cups on the tables. “I heard there was a teacher who took all his students for tea. His students were surprised that all the cups on the table were different. They all took a cup and started drinking their tea, each looking at the cups of others. The teacher

46、said, “Did you notice your behavior? You are all looking at each others tea cup and some of you even envy(羡慕)the finer cups of others.” “I put the different cups here on purpose. I want to say life is like this tea. You all have the same thing in your cupstea. And yet you cannot truly enjoy it in yo

47、ur envy of anothers cup. You forget to enjoy your own life when you envy someone elses life. We all have the same thinglife. We should care more about the tastes of your own life. So now, taste your own tea. Does it matter from which cup it came from?” Mary finished telling her story and her student

48、s all sat in silence for a while, enjoying their tea. And it really did not matter a bit from which teacup they drank.58. Which of the following statement is TRUE? A. All of the students had the same kind of cups. B. One of the cups is different from others. C. All of the cups were filled with the s

49、ame tea. D. There was different tea in different cups.59. What should we learn from the story? A. Envy others and make progress. B. All the lives are the same. C. Work hard and catch up with others. D. Try to enjoy your own life.60. Which is the best title for the story? A. More than tea in a cup B.

50、 The same cups, the same tea C. The taste of the tea D. Different cups, different tea【主旨大意】老师通过杯子里面的茶教学生人生的道理-好好享受自己的生活。58. 答案:C. 细节理解题。从最后一段第二句可知。59. 答案:D文章主旨题。从全篇文章我们可以学习到我们必须学会享受自己的生活。60. 答案:B 文章主旨题。从全文茶杯里面的茶都是一样的,来比喻我们的生活也是一样的。英语试题第8页(共12页)绝密启用前 试卷类型:A淄博市二0一一年初中学业水平考试英语试题第II卷(非选择题,共51分)得分评卷人五、听力

51、填表(共5小题,计5分)录音中有一段对话,听对话两遍后,根据所听内容填写下面表格。What are they going to do on the weekend?TomBettySaturdaymorning do homeworkafternoon have a 61._buy some 62._eveninggo to a movieSundaymorningplay football63._afternoon have a 64._65._eveningdo homework得分评卷人(2011年淄博)六、单词拼写(共5小题,计5分)根据句意完成句中所给首字母的单词,将每个完整的单词写

52、在后面的横线上。66. He b_ a book from the library yesterday. 66._67. Light music often makes us feel r_. 67._68. The air will get much f_ when you open the window. 68._69. My parents are s_ money to buy a new house. 69._70. The Olympics will be h_ in London next year. 70._答案:66. borrowed 67. relaxed 68. fre

53、sher 69. saving 70. held英语试题第9页(共12页)(2011年淄博)七、综合填空(共10小题,计10分)阅读短文,根据短文内容和所给出的首字母,在空白处填入适当的单词,将完整的单词写在短文后面的横线上。 When Mike was walking through the town, he noticed a stranger man. The stranger looked at him with a big frown(皱眉)and it made Mike very uncomfortable. Mike did nothing w_71_ , but the ma

54、n still frowned at him. He was so angry that he frowned at the man with his tongue(舌) out. And he found most of the people around looked unhappy and frowned. Mike wondered w_72_ so many people frowned at each other. A clever idea came into Mikes head. He should s_73_ first. It seemed silly at first,

55、 but he want to h_74_ a try. When a woman walked towards him, he smiled a_75_ her and the lady smiled at him, and most of the people smiled at him, too. Everybody seemed happy b_76_ of the smile of the clever boy. Then Mike once again met the stranger and the man still looked at him w_77_ a frown. M

56、ike had a good idea. He smiled a big smile w_78_ the man passed him. The man stopped, looking at Mikes face and he started to smile. The two strangers laughed and they b_79_ felt happy. Just a smile lifts you up f_80_ a feeling of down. So when you see a man with a frown, put a smile on your face. A

57、nd youll find that the world is a happy place.71._ 72._ 73. _ 74. _ 75._76._ 77._ 78._ 79. _ 80._答案:71. wrong 72.why 73.smile 74. have 75.at 76.because 77. with 78. when 79. both 80. from英语试题第10页(共12页)(2011年淄博)八、阅读表达(共5小题,计10分) With the holidays coming up, lots of people will be having parties. Want

58、 to make sure youre a perfect host or guest(客人)? Now its a good time to brush up on your party manners.When inviting guests to your party, send invitations to their homes instead of passing them out at school. This way, you wont hurt the feeling of classmates you didnt invite.Wait for all your guest

59、s to arrive before starting any activities. If people at the party dont know each other, make sure you introduce everyone.If your guests bring gifts for you, thank each gift-giver as you open his/her present. After the party, be sure to send a hand-written thank-you card to each guest, telling them

60、how much you appreciate their gifts.When you receive a invitation to a party, be sure to let the host know whether you can come.Arrive on time. Bring a gift to a birthday party. If its a holiday party, ask the host if theres anything you can bring. Adults often bring a desert or a bottle of wine to

61、a party, even when the host tells them that he/she doesnt need anything. Young people dont have to do this, but its always polite to ask.Be friendly to the other guests. Remember to say “Please” and “Thank you”! When you leave, thank the host for the party.(一) 根据短文内容简要回答问题。81. If you invite guests t

62、o your party, how should you send your invitation?_82. If you receive an invitation to a party, what should you do first?_(二)将短文中划线的句子翻译成汉语。83._84._(三)请根据短文内容拟一个标题。85._答案:81. Send invitations to their homes instead of passing them out at school. 82. Be sure to let the host know whether you can come.

63、 83. 晚会活动开始前,要等所有客人到齐。 84. 如果是举行节日晚会,你需要问主人你需要带些什么东西。 85. Party manners/ How to be a perfect host or guest英语试题第11页(共12页)(2011年淄博)九、完成句子(共4小题,计6分)根据汉语意思用英语完成句子,讲答案写在横线上。86.我们老师经常叫我们多说英语。Our teacher often _ _ to speak English _.87. 你最好不要开着灯睡觉。Youd better _ sleep _the light _.88. 这首歌让我想起了我的家乡。This song

64、 _ me _ my hometown.89. 我听说过他,但我不认识他。_答案:86. asks us; more 87. not; with; open 88. reminds/reminded; of 89. I heard of him, but I dont know about him(2011年淄博)十、书面表达(共1小题,计15分)保持健康的体魄,拥有健康的生活方式对于我们每个人来说都是重要的。请以How to keep fit为题,从健康饮食、体育锻炼和养成良好的生活习惯等方面,写一篇100词左右的短文。要求内容全面,表达正确、流畅。How to keep fit_范文: A

65、s we know, it is important for us to keep healthy and have a healthy life.How to keep fit? First, we should healthy food, such as apples,vegetables and so on.We mustnt eat junk food, which is bad for our health. Second, to do sports is necessary for us. We can run and play ball games. Last, it is useful for us to have a good living habbit. We should go to bed early and get up early. We must wash our hands before meals. Whats more, we should brush our teeth twice a day.英语试题第12页(共12页)

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1