1、广西桂林市第十八中学2020-2021学年高二英语上学期期中试题(含解析)注意事项:试卷共8页,答题卡2页。考试时间120分钟,满分150分;正式开考前,请务必将自己的姓名、考号用黑色水性笔填写清楚并张贴条形码;将所有答案填涂或填写在答题卡相应位置,直接在试卷上做答不得分。第卷(共90 分)第一部分 听力(共两节,满分20分)第一节(共5小题;每小题1分,共5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1 What is the man doin
2、g?A. Reporting an emergency. B. Posting a letter. C. Asking for directions.2 When will Bob start his own business probably?A. In two years. B. In six months. C. In three weeks.3.What happened to John?A. He lost some books. B. He was burnt. C. He quit school.4.What are the speakers mainly talking abo
3、ut?A. The weather. B. The pollution. C. The disaster.5.What does the woman like doing now?A. Playing the violin. B. Playing volleyball. C. Collecting coins.第二节(共15小题;每小题1分,满分15分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A.B C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各 个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话 或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、
4、7题。6. Where is the woman going tomorrow?A. To the desert. B. To the mountain. C. To the forest.7. What does the man advise the woman to take?A. An umbrella. B. A map. C. A camera.听第7段材料,回答第8、9题。8. How much did Peter weigh when he was born?A. Eight pounds. B. Seven pounds. C. Five pounds.9. Why is th
5、e woman worried about Peter?A. He seems unusual for his age. B. He doesnt eat by himself. C. He cant sleep well.听第8段材料,回答第10至12题。10.Which language do the sailors speak?A. Chinese. B. French. C. English.11.What activity is the woman interested in?A. The welcome party. B. The lecture. C. The disco.12.
6、 Who may enjoy the Beijing Opera shows?A. The womans sister. B. The womans brother. C. The woman.听第9段材料,回答第13至16题。13.Where will the man have the meeting at 9:00 am?A. In Room 306. B. In Room 304. C. In Room 30214. Who will the man have lunch with?A. Two department managers. B. Three CEOs C. A profes
7、sor.15.What will the man do at 1:30 pm?A. Work on a report. B. Meet Ms. Black. C. Attend a lecture.16.What would the man do if he had free time?A. Have a meal in Garden Restaurant. B. Take a trip to Southeast Asia.C. Take Jack to Yinze Park.听第10段材料,回答第17至20题。17. What caused the traffic to stop?A .A
8、sandstorm. B. a heavy rain C. A night of snow.18. What day is it today?A. Wednesday. B. Thursday C. Friday.19. What season is it now here in the city?A. Early spring. B. Late winter. C. Early winter.20. What will the weather be like at night on Saturday?A. Sunny. B. Cloudy. C. Rainy.第二部分 阅读理解 (共两节,满
9、分40分)第一节 (共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。APoetry CompetitionDeadline16th July,2020Who may enterThe competition is open to anyone.DescriptionThe Ledbury Poetry Festival is the biggest poetry festival in the UK. It takes place over ten days each July. If you think you know what poe
10、try is, come along and well surprise you. There are live readings, performances, music, exhibitions, films, family events and street events.Each year we organize a famous competition for new poetry in partnership with Ty Newydd, the National Writers Centre of Wales. It attracts entries from all over
11、 the globe. There are three groups: adults(18 + ) , young people(12-17) and children(under 12).All poems must be the original works of the entrants and should not have been previously published, accepted for publication by magazines, or have entered in other competitions.The length of each poem must
12、 be more than 40 lines.The judge of the 2020 Ledbury Poetry Festival Poetry Competition is Liz Berry.Entry feesAdults: 5. 75 for the first poem, 3. 50 for each extra poem.Children/Young People: The first poem free, 1. 75 for each extra poem.PrizesAdults Prizes First Prize: l,000 cash and a course at
13、 the National Writers Centre of Wales Second Prize: 500 cash Third Prize: 250 cashYoung Peoples Prizes First Prize: l00 cash Second Prize: 50 cash Third Prize: 25 cashChildrens Prizes First Prize: 25 book token(购书券) Second Prize: 15 book token Third Prize: l0 book tokenWebsitePlease visit https:/www
14、.poetry-festival, co. uk/ledbury-poetry-competition to learn more about the competition.1. What do we know about the poetry competition from the text?A. It is held every two months.B. It awards all winners cash prizes.C. It is open to worldwide competitors.D. It offers competitors lectures on poetry
15、.2. Which requirement should each poem meet?A. It should be written independently.B. It should contain at least 40 words.C. It has won a prize in other competitions.D. It has been published by some magazines.3. What is the entry fee for a 15-year-old entrant if he is sending 3 poems?A. 12.75.B. 9.25
16、.C. 7.D. 3.5.【答案】1. C 2. A 3. D【解析】这是一篇应用文。文章主要介绍了一项诗歌比赛的基本情况和参赛注意事项。【1题详解】细节理解题。根据Who may enter中的“The competition is open to anyone.(比赛向所有人开放。)”以及Description中的“It attracts entries from all over the globe. (它吸引了来自全球的参赛作品。)”可知,全世界任何感兴趣的人都可以参加该诗歌比赛,故选C项。【2题详解】细节理解题。根据Description中的“All poems must be th
17、e original works of the entrants and should not have been previously published, accepted for publication by magazines, or have entered in other competitions.(所有诗歌都必须是参赛者的原创作品,并且不得事先出版,接受杂志出版或参加其他比赛。)”可知所有作品都必须由参赛者原创,故选A项。【3题详解】细节理解题。根据Entry fees中的“Children/Young People: The first poem free, 1. 75 fo
18、r each extra poem.(儿童/青年:第一首参赛作品免费, 额外每首诗歌为1.75磅。)”可知,15岁的参赛选手三个作品,第一个免费,另外两个每个要交1.75镑,共计需缴纳3.5镑,故选D项。BI work in downtown Orlando and have been passing by the same homeless woman every week. She never asks me for money, but always greets me with a smile.I wrote in a Facebook post ,“Each Tuesday, Amy
19、 simply said Good morning, Sir, have a great day. and smiled. I wear a suit to work every day, so I get asked for money quite often in downtown but never once from Amy Joe.” Every Tuesday , Amy and I have lunch together, during which I get to hear how positive she is even though she really has nothi
20、ng. Last week, Amy dropped a bomb on me she couldnt read. She told me how hard it was for her to find work not being able to read. She began to use her collected money to check out library books instead of buying food. This crushed me!I have been blessed with a family that has provided me with every
21、thing that I want to do. Amy Joe has not. So I start to teach her to read. I rent one library book a week and we read it together on Tuesday, and she practices on her own throughout the rest of the week.This post is in no way to make anyone feel sorry for Amy or show off my something good. I want to
22、 share this because there are a lot of people like Amy Joe not all are hungry, homeless or hurt. Helping someone could be as easy as saying hello and smiling.I also started a web page for Amy and have raised $5, 000. The donation will go to food, clothing, a library card, and much more to help the l
23、ess fortunate in the downtown Orlando area.4. Unlike other homeless people , Amy_.A. cant read or write.B. finds it hard to find a job.C. says hello to the author every day.D. uses her collected money to borrow books from library.5. How does the author help Amy?A. By renting books to read with her.B
24、. By buying library cards for her.C. By teaching her to write books online.D. By buying food for her and her family.6. The author expects his post to_.A. raise more money for AmyB. make others feel sorry for AmyC. call on others to do good deedsD. make him popular on the Internet7. What can be the b
25、est title for the text?A. Helping Others Makes Us HappyB. Donate What You Have to the HomelessC. Teach a Homeless Woman to ReadD. Facebook Is a Useful Tool for the Homeless【答案】4. D 5. A 6. C 7. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。作者讲述了一个无家可归的女士Amy,她每周都会微笑着跟他打招呼,但从没有向他要钱。听说她喜欢看书,作者帮她借书并筹集捐款,在脸书上发帖说,此举并不是让大家同情Amy和炫耀自己的善
26、心,而是呼吁大家伸出援手,帮其所需。【4题详解】细节理解题。根据第二段“She began to use her collected money to check out library books instead of buying food(她开始用自己得来的钱去借阅图书馆的书,而不是买食物)可知,她跟其他无家可归的人的不同之处在于,她用得来的钱去图书馆借书而不是买吃的。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第三段“I rent one library book a week and we read it together on Tuesday”可知 ,作者每周借来书每逢周二他们就一起看,以
27、这种方式来帮助她。故选A。【6题详解】细节理解题。第四段得知,作者在脸书发帖,不为同情,不为个人名利,主要是号召别人做好事。尤其是本段的“Helping someone could be as easy as saying hello and smiling.帮助别人可以像打招呼和微笑一样简单。”可知,作者发帖是为了号召大家做好事,帮助他人。故选C。【7题详解】主旨大意题。作者讲述了一个无家可归的女士Amy,她每周都会微笑着跟他打招呼,但从没有向他要钱。听说她喜欢看书,作者帮她借书并筹集捐款,在脸书上发帖分享她的故事,此举并不是让大家同情Amy和炫耀自己的善心,而是呼吁大家伸出援手,帮其所需。
28、结合选项,因此,本文的标题应是“教一个无家可归的妇女读书”。故选C。CNew App Helps People Remember FacesLarge gatherings such as weddings and conferences can be socially overwhelming. Pressure to learn peoples names only adds to the stress. A new facial-recognition app could come to the rescue, but privacy experts recommend proceedi
29、ng with caution.The app, called SocialRecall, connects names with faces via smartphone cameras and facial recognition, potentially avoiding the need for formal introductions. “It breaks down these social barriers we all have when meeting somebody,” says Barry Sandrew, who created the app and tested
30、it at an event attended by about 1,000 people.After receiving an invitation to download SocialRecall from an event organizer, the user is asked to take two selfies and sign in via social media. At the event, the app is active within a previously defined geographical area. When a user points his or h
31、er phone camera at an attendees face, the app identifies the individual, displays the persons name, and links to his or her social media profile. To protect privacy, it recognizes only those who have agreed to participate. And the apps creators say it automatically deletes users data after an event.
32、Ann Cavoukian, a privacy expert who runs the Privacy by Design Center of Excellence praises the apps creators for these protective measures. She cautions, however, that when people choose to share their personal information with the app, they should know that “there may be unintended consequences do
33、wn the road with that information being used in another context that might come back to bite you.”The start-up has also developed a version of the app for individuals who suffer from prosopagnosia or “face blindness,” a condition that prevents people from recognizing individuals they have met. To us
34、e this app, a person first acquires an image of someones face, from either the smartphones camera or a photograph, and then tags it with a name. When the camera spots that same face in real life, the previously entered information is displayed. The collected data are stored only on a users phone, ac
35、cording to the team behind the app.8. SocialRecall is used to _.A. take photosB. identify peopleC. organize eventsD. make friends9. Paragraph 3 is mainly about _.A. how the app worksB. how the app was createdC. what makes the app popularD. what people can do with the app10. SocialRecall helps people
36、 with prosopagnosia by _.A. giving names to the photos kept in their smartphonesB. collecting information previously entered in the phoneC. providing the information of a person when they first meetD. showing the persons information when it spots a stored face11. What can we learn about SocialRecall
37、 from the passage?A. It may put peoples privacy at risk.B. It has caused unintended consequences.C. It can prevent some communication disorders.D. It is praised by users for its protective measures.【答案】8. B 9. A 10. D 11. A【解析】本文是一篇科普类短文阅读。文章主要介绍一款新的应用程序帮助人们识别面孔,但也有可能泄露隐私。【8题详解】推理判断题。根据文章第二段The app,
38、 called SocialRecall, connects names with faces via smartphone cameras and facial recognition, potentially avoiding the need for formal introductions.可知,这款名为SocialRecall的应用软件可以通过智能手机摄像头和面部识别功能将名字和人脸联系起来,从而避免了正式介绍的必要,从而可以推断出,是用来识别人。故选B。【9题详解】段落大意题。根据文章第三段本主要讲述在收到活动组织者发出邀请后,用户需要自拍两张照片并通过社交媒体登录,在活动中,该应
39、用程序在之前定义的地理区域内处于活动状态。当用户将他或她的手机摄像头对准出席者的脸时,该应用程序就会识别这个人,显示这个人的名字,并链接到他或她的社交媒体个人资料,故本段主要介绍SocialRecall这款应用软件工作原理。故选A。【10题详解】细节理解题。根据文章最后一段To use this app, a person first acquires an image of someones face, from either the smartphones camera or a photograph, and then tags it with a name. When the came
40、ra spots that same face in real life, the previously entered information is displayed. The collected data are stored only on a users phone, according to the team behind the app.可知,用户使用智能手机的摄像头或照片中获取某人的面部图像,然后给它加上一个名字。当摄像机在现实生活中发现相同的人脸时,就会显示之前输入的信息,从而帮助脸盲症患者识别此人的信息。故选D。【11题详解】推理判断题。根据文章第四段She caution
41、s, however, that when people choose to share their personal information with the app, they should know that “there may be unintended consequences down the road with that information being used in another context that might come back to bite you.”可知,当人们选择将自己的个人信息分享给应用程序时,他们应该知道,在未来可能会出现意想不到的后果,从而可以推断
42、出SocialRecall这款应用程序可能会危及人们的隐私。故选A。DIf you have ever been disappointed because you dont have a good gardener, the clever robot may one day become the helper of your indoor plants.The Hexa Plant is a six-legged robot that has been specially made to care for the potted (盆栽的) plant that it carries on to
43、p of its head. Using light and heat sensors (传感器), the robot has the ability to carry its plant in and out of the daylight. If the houseplant needs more sun, the Hexa will walk into the sunlight; and if the houseplant is getting too hot, the Hexa will go back into the area that blocks direct light.
44、The Hexa Plant will even do a little dance when it senses that the plant needs to be watered to warn its owner.The robot was developed by Vincross engineer and founder Sun Tianqi after he saw a dead sunflower sitting in the darkness in a room back in 2014. “Plants only receive an action without resp
45、onding,” Sun Tianqi wrote in a blog post. “Whether they are being cut, bitten, burned or pulled from the earth, or when they havent received enough sunshine, water, or are too hot or cold, they will hold still and take whatever is happening to them.”According to Sun Tianqi, for billions of years, pl
46、ants have never experienced movement of any kind, not even the simplest movement. In their whole lives, they stick to where they were born. Sun Tianqi continued, “Do they want to break their own settings or have a tendency (趋向) towards this? I do not know the answer, but I would love to try to share
47、 some of this human tendency and technology with plants. With the help of the robot, plants can experience the move.”The Hexa Plant model robots are not for sale, though Vincross does sell a Hexa robot model. It is said that in the near future the robots can open up a new market to watch over our ho
48、usehold plants.12. What can we learn about the Hexa Plant?A. It helps people do some gardening.B. It waters the plants through dancing.C. It helps indoor plants get proper sunlight.D. It carries the potted plant with its hands.13. What does the author try to show through Paragraph 3?A. The way plant
49、s spend their whole lives.B. The common way people deal with plants.C. The difference between plants and humans.D. The cause of making the indoor plants helper.14. What does Sun Tianqi try to do using this technology?A. To develop gardening skills.B. To draw peoples attention to plants.C. To make pl
50、ants experience move.D. To study the living conditions of plants.15. What can be the best title for the text?A. A New Market for RobotsB. An Indoor Plants HelperC. An Important Development in GardeningD. The Tendency of Gardening in the Future【答案】12. C 13. D 14. C 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了由Sun Ti
51、anqi研发的一款可以照顾室内植物的机器人Hexa Plant。【12题详解】推理判断题。根据第二段中If the houseplant needs more sun, the Hexa will walk into the sunlight; and if the houseplant is getting too hot, the Hexa will go back into the area that blocks direct light.可知,如果室内植物需要更多阳光,Hexa会走到阳光下;如果室内植物变得很热,Hexa会走到避免阳光直射的地方。故推知Hexa可以帮助室内植物获得适量
52、的阳光。故选C项。【13题详解】推理判断题。根据第三段中The robot was developed by Vincross engineer and founder Sun Tianqi after he saw a dead sunflower sitting in the darkness in a room back in 2014.可知,机器人是因为Sun Tianqi在2014年看到一颗向日葵在屋子里的黑暗处死去才开发的,故推测本段主要介绍机器人开发的原因。故选D项。【14题详解】细节理解题。根据第四段中I do not know the answer, but I would
53、love to try to share some of this human tendency and technology with plants. With the help of the robot, plants can experience the move.可知,Sun Tianqi想尝试与植物分享一些人类的趋势和技术。在机器人的帮助下,植物可以体验移动。故选C项。【15题详解】主旨大意题。说明文的主旨大意,一般在首段或者尾段。根据文章主要内容,尤其是第一段If you have ever been disappointed because you dont have a goo
54、d gardener, the clever robot may one day become the helper of your indoor plants.可知,如果你因为没有好花园而失望,那么将来聪明的机器人会成为你室内植物的助手。由此可知本文主要讲机器人作为室内植物助手的相关内容。B项An Indoor Plants Helper(一个室内植物助手)可以作为本文标题,故选B项。【点睛】易错分析第1小题What can we learn about the Hexa Plant?A. It helps people do some gardening. B. It waters the
55、 plants through dancing.C. It helps indoor plants get proper sunlight. D. It carries the potted plant with its hands.容易错选为A项,即认为机器人可以帮助做园丁工作。然而根据文章第二段的The Hexa Plant is a six-legged robot that has been specially made to care for the potted (盆栽的) plant that it carries on top of its head. Using light
56、and heat sensors (传感器), the robot has the ability to carry its plant in and out of the daylight.可知,机器人的主要作用是把放在它“头顶”的盆栽运入或者运出阳光下,即机器人有运输功能,这项功能不属于园丁工作,故A项错误。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项 为多余选项。Thanksgiving Day in the United States is a holiday on the fourth Thursday of Nov
57、ember. It precedes (先于) Black Friday._16_Thanksgiving Day is traditionally a day for families and friends to get together for a special meal. The meal often includes a turkey, stuffing, potatoes, cranberry sauce, gravy, pumpkin pie, and vegetables. Meanwhile, _17_, originally to give thanks to God f
58、or the harvest and health. Thanksgiving Day parades are held in some cities and towns on or around Thanksgiving Day. Some parades or festivities also mark the opening of the Christmas shopping season.Public LifeMost government offices, businesses, schools and other organizations are closed on Thanks
59、giving Day. Many offices and businesses allow staff to have a four-day weekend so these offices and businesses are also closed on the Friday after Thanksgiving Day. _18_Thanksgiving Day is one of the busiest periods for travel in the USA. _19_ Seasonal parades and busy football games can cause disru
60、ption (中断) to local traffic.BackgroundThere are claims that the first Thanksgiving Day was held in the city of El Paso, Texas. _20_ Many people trace the origins of the modern Thanksgiving Day to the harvest celebration that the Pilgrims held in Plymouth, Massachusettsin 1621. However, their first t
61、rue thanksgiving was in 1623, when they gave thanks to rain that ended a drought. These early thanksgivings took the form of a special church service, rather than a feast. George Washington, the first president of the United States, proclaimed(宣布) the first national Thanksgiving Dayin 1789.A. Accide
62、nts are quite likely to happen everywhere.B. The Day Celebrations.C. A Day of Feast.D. Another influential event was held in 1619 in the Virginia Colony.E. This can lead to congestion and overcrowding.F. Thanksgiving Day is a time for many people to give thanks for what they have.G. Public transport
63、ation systems do not usually operate on their regular timetables.【答案】16. B 17. F 18. G 19. E 20. D【解析】这是一篇说明文。文章主要围绕“感恩节”为话题,讲述了在感恩节时家庭和公众的庆祝方式,感恩节对公共生活的影响,以及历史上发生的有关感恩节的重大事件。【16题详解】设空为本段小标题,应是该段中心话题。根据后文“Thanksgiving Day is traditionally a day for families and friends to get together for a special
64、meal. The meal often includes a turkey, stuffing, potatoes, cranberry sauce, gravy, pumpkin pie, and vegetables. Some parades or festivities also mark the opening of the Christmas shopping season.( 传统上,感恩节是家人和朋友聚在一起吃一顿特别大餐日子。这顿饭通常包括火鸡、填料、土豆、蔓越莓酱、肉汁、南瓜派和蔬菜。与此同时,剩下的,最初是为了感谢上帝的丰收和健康。感恩节当天或前后,一些城镇会举行感恩节
65、游行。一些游行或庆祝活动也标志着圣诞购物季节的开始。)”可知,该段主要讲述了感恩节的一些家庭活动和公众活动。选项B“The Day Celebrations.”贴合本段中心话题。故选B项。【17题详解】设空在段中,根据后文“originally to give thanks to God for the harvest and health(最初是为了感谢上帝的丰收和健康)”提及感恩节的最初由来,因此可推知,设空句应提及这个节日对于大众的意义,选项F“Thanksgiving Day is a time for many people to give thanks for what they
66、have.(感恩节是许多人感谢他们所拥有的东西的日子。)”提到了大众意义:感谢,符合语境搭配。故选F项。【18题详解】根据该部分主题“Public Life”可知,该部分讲述了感恩节时的公共生活,设空句应涉及“公共”核心词汇,结合前文“Most government offices, businesses, schools and other organizations are closed on Thanksgiving Day. Many offices and businesses allow staff to have a four-day weekend so these offic
67、es and businesses are also closed on the Friday after Thanksgiving Day.(大多数政府机关、企业、学校和其他组织都在感恩节这天休息。许多办公室和企业允许员工有四天的周末,所以这些办公室和企业也在感恩节后的星期五休息。)”提及了政府部门和商业,因此设空句应与此呼应,提及“公共事业”的一部分,比如公共交通。选项G“Public transportation systems do not usually operate on their regular timetables.(公共交通系统通常不按其固定的时间表运行。)”符合语境分析
68、。故选G项。【19题详解】根据前文“Thanksgiving Day is one of the busiest periods for travel in the USA.”可知,感恩节是美国交通最繁忙的时期之一,因此设空句应涉及“交通拥堵”话题。选项E“This can lead to congestion and overcrowding.(这可能会导致拥挤和过度拥挤。)”中“This”指代前文内容,前后衔接紧密。故选E项。【20题详解】根据前文“There are claims that the first Thanksgiving Day was held in the city o
69、f El Paso, Texas.(据说第一个感恩节是在德克萨斯州的埃尔帕索市举行的。)”可知,本段在讲述发生在历史上的有关感恩节的重大事件,设空句应与此主题有关。选项D“Another influential event was held in 1619 in the Virginia Colony.(另一个有影响的事件是1619年在弗吉尼亚殖民地举行的。)”符合该段主题,且与后文提及的时间“1621”,“1623”,和“1789”,在时间上与前后文形成“时间先后”关系。故选D项。第三部分 语言知识运用(共三节,满分55分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短
70、文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项。Avi Hatami had his ear buds(耳塞) in, studying for a medical exam. He didnt hear the first call for _21_ help on the train out of Syosset. When another_22_came about a minute later, the would-be doctor pulled out the buds and_23_.Hatami, who graduated from medi
71、cal school in Mexico 10 months ago_24_to the next car. He found a man had collapsed(昏倒) in his seat and looked very _25_.Hatami put Brad Wieboldt on the floor, and started _26_CPR(心肺复苏), pressing down on his chest.Soon, some color returned to Wieboldts face. A crowd aboard the train had_27_ the scen
72、e, and people started cheering and_28_Wieboldt to hang on. The people could see his color coming back, so.they got _29_, Hatami said. But he knew Wieboldt was _30_near death.After the train pulled into Westbury. Nassau County police EMTs(紧急救护技术员) came aboard and _31_Hatami backed away, letting them
73、do their job. Then Wieboldt was_32_to a hospital in Mineola, where doctors treated him for a heart attack.Wieboldt did_33_. He woke up five days later, though he remembers_34_of what happened. He was_35_from the hospital last Thursday, and doctors say he is doing well.For days, Wieboldt did not know
74、 the_36_of the medical student who saved him. But after Wieboldts story appeared in the media last week, the two_37_through a common friend who posted one of the stories on social media. On Wednesday, they met face to face_38_on the platform of the station in Syosset, where they both had boarded the
75、 train on March18. They hugged, and Wieboldt thanked Hatami for _39_ his life.Without you, there is just no question I wouldnt be here, Wieboldt said during the_40_21. A. legalB. medicalC. financialD. technical22. A. wordB. messageC. announcementD. opportunity23. A. listenedB. restedC. watchedD. smi
76、led24. A. returnedB. lookedC. rushedD. walked25. A. coolB. relaxedC. calmD. pale26. A. learningB. performingC. practicingD. receiving27. A. surroundedB. leftC. setD. examined28. A. orderingB. requestingC. encouragingD. reminding29. A. surprisingB. seriousC. curiousD. excited30. A. stillB. alsoC. yet
77、D. just31. A. turned upB. took overC. settled downD. gave up32. A. takenB. ledC. invitedD. forced33. A. tryB. dieC. succeedD. survive34. A. somethingB. anythingC. nothingD. everything35. A. firedB. releasedC. removedD. driven36. A. identityB. addressC. degreeD. number37. A. agreedB. understoodC. arr
78、ivedD. connected38. A. at any timeB. for the first timeC. from time to timeD. in good time39. A. creatingB. honoringC. savingD. guiding40. A. speechB. interviewC. journeyD. meeting【答案】21. B 22. C 23. A 24. C 25. D 26. B 27. A 28. C 29. D 30. A 31. B 32. A 33. D 34. C 35. B 36. A 37. D 38. B 39. C 40
79、. D【解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了一名医学院毕业的学生用心肺复苏术救治了一名在火车上昏倒的乘客。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:在走出Syosset的火车上,他没有听到第一个医疗求助的呼叫。A. legal合法的;B. medical医疗的;C. financial金融的;D. technical技术的。根据“He found a man had collapsed(昏倒) in his seat and looked very _5_.”可知,火车上一个男人昏倒,所以寻找医生进行医疗救治。故选B。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:大约一分钟后,当另一个通告传来时,这位
80、准医生拔出了耳塞,听了听说的是什么内容。A. word单词;B. message信息;C. announcement通告;D. opportunity机会。这里指火车上广播里寻找医生进行医疗救治的通告。故选C。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:大约一分钟后,当另一个通告传来时,这位准医生拔出了耳塞,听了听说的是什么内容。A. listened听;B. rested休息;C. watched观看;D. smiled微笑。根据“the would-be doctor pulled out the buds ”可知,哈塔米拔出了耳塞听广播里的通告。故选A。【24题详解】考查动词词义辨析。句意:1
81、0个月前从墨西哥医学院毕业的哈塔米冲向隔壁的车厢。A. returned返回;B. looked看;C. rushed冲;D. walked行走。因为要救治病人,所以哈塔米是冲到隔壁的车厢。故选C。【25题详解】考查形容词词义辨析。句意:他发现一个男人瘫倒在他的座位上,看起来非常苍白。A. cool凉爽的;B. relaxed放松的;C. calm镇静的;D. pale苍白的。根据“He found a man had collapsed(昏倒) in his seat”可知,昏倒的男人脸色苍白。故选D。【26题详解】考查动词词义辨析。句意:哈塔米把布拉德维博尔特放在地板上,开始对他进行心肺复
82、苏,按压他的胸部。A. learning学习;B. performing进行;C. practicing练习;D. receiving接受。根据“pressing down on his chest.”可知,哈塔米对维博尔特进行心肺复苏。故选B。【27题详解】考查动词词义辨析。句意:火车上的人群包围了现场,人们开始欢呼并鼓励维博尔特坚持下去。A. surrounded围绕;B. left离开;C. set设定;D. examined检查。根据“and people started cheering ”可知,火车上的人群包围了哈塔米的救治现场。故选A。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:火车上
83、的人群包围了现场,人们开始欢呼并鼓励维博尔特坚持下去。A. ordering订购;B. requesting要求;C. encouraging鼓励;D. reminding提醒。根据“people started cheering”可知,火车上的人群鼓励哈塔米坚持下去,救治维博尔特。encourage sb. to do鼓励某人做某事。故选C。【29题详解】考查形容词词义辨析。句意:他们很激动,哈塔米说。A. surprising令人惊讶的;B. serious严重的;C. curious好奇的;D. excited激动的。根据“The people could see his color c
84、oming back, so.”可知,人们看到维博尔特脸色恢复了,认为他被救治过来了,所以火车上的人们很激动。故选D。【30题详解】考查副词词义辨析。句意:但他知道维博尔特仍然有生命危险。A. still仍然;B. also也;C. yet然而;D. just刚刚。根据转折词But 可知,哈塔米知道维博尔特仍然有生命危险。故选A。【31题详解】考查动词短语词义辨析。句意:Nassau 县的警察紧急救护技术员上了飞机,接替了哈塔米离开了,让他们继续工作。A. turned up出现;B. took over接管;C. settled down定居;D. gave up放弃。根据“Nassau C
85、ounty police EMTs came aboard”可知,紧急救护技术员来接替哈塔米的工作。故选B。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:随后,维博尔特被送往米尼奥拉的一家医院,医生为他治疗了心脏病发作。A. taken带来;B. led带领;C. invited邀请;D. forced强迫。根据“to a hospital in Mineola”可知,维博尔特被飞机送往医院。be taken to被送往。故选A。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:维博尔特确实活了下来。A. try努力;B. die死;C. succeed成功;D. survive幸存。根据“He woke up
86、five days later,”可知,维博尔特幸存下来。故选D。【34题详解】考查代词词义辨析。句意:五天后他醒了,虽然他一点也不记得发生了什么。A. something某事;B. anything任何事情;C. nothing没有什么;D. everything一切。根据“For days, Wieboldt did not know the_16_of the medical student who saved him.”可知,维博尔特一点也不记得那天在火车上发生了什么。故选C。【35题详解】考查动词词义辨析句意:他于上周四出院,医生表示他状况良好。A. fired解雇;B. relea
87、sed释放;C. removed消除;D. driven驱使。release from释放;解除。根据“and doctors say he is doing well.”可知,维博尔特康复出院。故选B。【36题详解】考查名词词义辨析。句意:有好几天,维博尔特都不知道救他的医学学生的身份。A. identity身份;B. address地址;C. degree学位;D. number数字。维博尔特不知道就他人的身份。故选A。【37题详解】考查动词词义辨析。句意:但在维博尔特的故事上周出现在媒体上之后,两人通过一位共同的朋友建立了联系,这位朋友将其中一篇故事发布到了社交媒体上。A. agreed
88、同意;B. understood理解;C. arrived到达;D. connected联系。根据“a common friend who posted one of the stories on social media. ”可知,正是通过这位朋友,两个人建立了联系。故选D。【38题详解】考查介词短语词义辨析。句意:周三,两人在西奥塞特火车站的站台上第一次见面。A. at any time在如何时候;B. for the first time第一次;C. from time to time有时;D. in good time及时地。因为维博尔特被救治的时候昏倒,所以这是他们第一次见面。故选B
89、。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:他们拥抱在一起,维博尔特感谢哈塔米救了他的命。A. creating创造;B. honoring尊敬;C. saving拯救;D. guiding引导。根据上文可知,很显然是哈塔米拯救了他的生命。故选C。【40题详解】考查名词词义辨析。句意:“没有你,毫无疑问我不会在这里,” 维博尔特在会面期间说。A. speech演讲;B. interview采访;C. journey旅程;D. meeting会面。根据“they met face to face_18_on the platform of the station in Syosset”可知,这句话是
90、在他们会面的时候说的。故选D。第卷(共60分)第二节 单词拼写(每空一词,共10小题,每小题1分,满分10分)41. The sport has a _(严格的) code of conduct. (根据汉语提示单词拼写)【答案】strict【解析】【详解】考查形容词。句意:这项运动有严格的行为准则。根据汉语提示“严格的”,以及下文code可知此处应填形容词作定语。故填strict。42. He wetted the cloths, and then _(挤;拧干) out the cold water. (根据汉语提示单词拼写)【答案】squeezed【解析】【详解】考查动词时态。句意:他把
91、布浸湿,然后把冷水挤出来。根据汉语提示“挤;拧干”可知应填动词squeeze,作谓语,结合上文wetted 可知应用一般过去时。故填squeezed。43. The shop assistants sell goods from door to door for the _(方便) of the masses. (根据汉语提示单词拼写)【答案】convenience【解析】【详解】考查名词。句意:为了方便群众,店员挨家挨户地推销商品。根据上文冠词the,以及汉语提示“方便”,可知应填名词convenience,作宾语,且表抽象概念,不可数。故填convenience。44. Her knowl
92、edge of French is a big _(有利因素;加;加号) in her job. (根据汉语提示单词拼写)【答案】plus【解析】【详解】考查名词。句意:她的法语知识对她的工作很有利。根据汉语提示“有利因素;加;加号”,以及上文a big可知此处应填名词单数plus作表语。故填plus。45. Located where the Belt meets the Road, Jiangsu will _(贡献)more to the Belt and Road construction. (根据汉语提示单词拼写)【答案】contribute【解析】【详解】考查动词。句意:位于“一带
93、一路”交汇处的江苏省,将为一带一路的建设做出更大的贡献。根据汉语提示“贡献”,以及情态动词will可知此处应填动词contribute的原形作谓语。故填contribute。46. The building work is creating _(连续不断的) noise, dust and disturbance. (根据汉语提示单词拼写)【答案】constant【解析】【详解】考查形容词。句意:建筑工程不断制造噪音、灰尘和干扰。根据汉语提示“连续不断的”可知应填形容词constant,作定语修饰名词noise。故填constant。47. I admired Helen because sh
94、e is _(乐观的) about life. (根据汉语提示单词拼写)【答案】optimistic/positive【解析】【详解】考查形容词。句意:我很钦佩Helen因为她对生活很乐观。分析句子结构结合汉语提示“乐观的”可知此处应填入形容词optimistic或positive作表语,短语be optimistic/positive about表示“对乐观”,故填optimistic/positive。48. The whistle blew and the train_(移动;溜进)forward and at last disappeared in the heavy fog. (根据
95、汉语提示单词拼写)【答案】slid【解析】【详解】考查动词和时态。句意:汽笛一响,火车向前滑行,最后消失在浓雾中。根据汉语提示“移动;溜进”,以及上文the train可知此处应填动词作谓语,根据上文blew可知,该句为一般过去时。故填slid。49. The _(肿胀的) ankle made it difficult for me to walk . (根据汉语提示单词拼写)【答案】swollen【解析】【详解】考查形容词。句意:肿胀的脚踝使我行走困难。根据汉语提示“肿胀的”可知应填形容词swollen,作定语修饰名词ankle。故填swollen。50. The Secretary of
96、 States has the power to _(批准) the proposals. (根据汉语提示单词拼写)【答案】approve【解析】【详解】考查动词不定式。句意:国务卿有权批准这些提议。根据汉语提示“批准”,以及上文to可知此处应填动词approve的原形构成动词不定式,作定语。故填approve。第三节 语法填空题(共10小题,每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。In many countries,_51_is not unusual for families of different backgrounds to liv
97、e together in the shared space. _52_, in the United States, this idea may still be considered strange.But this type of housing, _53_(call) co-housing, is gaining popularity in the United States, too. Co-housing complexes are popping up across the country. For many people, this way of life is a relie
98、f to the busy modern lifestyle. A co-housing community has _54_ (private) owned houses and shared land. There is often a “common house” with a kitchen and dining room, meeting room, and maybe a workshop of library or music room. With 25 co-housing _55_ (community) already built , 150 more _56_ (plan
99、) so far.A co-housing complex is a place _57_ residents shop, cook, and eat together. Residents of a co-housing complex like_58_(it) sense of shared community. Children have other kids to play with. Thats_59_ many families like. Other residents like the feeling of living in a “ village”. Residents a
100、lso say that they can live in co-housing for _60_ (little)money than they would pay for nearby apartments.【答案】51. it 52. However 53. called 54. privately 55. communities 56. have been planned 57. where 58. its 59. what 60. less【解析】【分析】这是一篇说明文。讲述了一种生活方式co-housing,即不同背景的家庭在共同的空间生活,这在美国越来越受欢迎,也在许多其他国家很
101、常见。【51题详解】考查形式主语。句意:在许多国家,不同背景的家庭在一起是很寻常的。it is not unusual for sb. to do sth.为固定句型,意为“对某人来说做某事是不寻常的”,it为形式主语,真正主语为后面的to live together in the shared space。故填it。【52题详解】考查副词。句意:然而,在美国,这个想法可能仍被认为奇怪。结合上下文可知,上下文构成转折关系,需用一个表示转折的副词,however表示“然而”,符合句意,句首大写。故填However。【53题详解】考查非谓语动词。句意:但是这种被称为合作居住的居住方式在美国也越来越
102、受欢迎。分析句子结构,is gaining为谓语动词,空处需填非谓语动词作定语,housing和call为动宾关系,需填过去分词形式。故填called。【54题详解】考查副词。句意:合住社区有私人拥有的房屋和共享的土地。owned为形容词,需用副词修饰。故填privately。【55题详解】考查名词。句意:已经建成了25个共居社区,到目前为止又建成了150个。由上文25 co-housing可知,空出应用名词的复数形式。故填communities。【56题详解】考查时态和语态。句意:已经建成了25个共居社区,到目前为止又建成了150个。由时间状语so far可知,该句为现在完成时,主语with
103、 25 co-housing communities与plan互为动宾关系,应用被动形式,且主语为复数名词。故填have been planned。【57题详解】考查定语从句。句意:合住小区是居民一起购物,做饭和吃饭的地方。分析句子结构,该句为定语从句,先行词为a place,表示地点,应用关系副词where引导,在句中作状语。故填where。【58题详解】考查形容词性物主代词。句意:他们喜欢它的这种共享社区的感觉。sense of shared community为名词短语,因此空出应用形容词性物主代词its,表示“它的”。故填its。【59题详解】考查名词性从句。句意:这也是许多家庭喜欢的
104、点。分析句子结构,该句为what引导的宾语从句并在从句作宾语。故填what。【60题详解】考查形容词的比较级。句意:居民们还表示,与附近的公寓相比,他们能以更少的钱居住在合住房屋里。根据句意以及下文than可知,句子应用比较级。故填less。【点睛】第四部分 写作(共两节, 满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)61. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有 10处语言错误,每句中最多有两处。错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用()划掉。修改:在错的
105、词下画一横线(_),并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。During my last trip to Japan, I have a chance to visit in the most famous amusement park in the world, Nara Dreamland. Building in 1961, Nara Dreamland was supposed to be the “Disney theme park of the country, that was easy to recog
106、nize when you took a look at the fairy pink princess castle. The tourist attraction was successfully and many Japanese went there during its free time. It was amazing thing to be able to explore the wonderful parks. I had a deep impression in how exciting it was to be on the roller coaster or how co
107、mfortable it was to wander in the little streets of this park.【答案】1. havehad 2. 删除in 3. BuildingBuilt 4. thatwhich 5. successfullysuccessful 6. itstheir 7. amazing前加an 8. parkspark 9. inof 10. orand【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章介绍了作者去日本旅行,参观世界上最著名的游乐园Nara Dreamland的经历。【详解】1.考查时态。句意:在我上一次去日本的旅行中,我有机会参观了世界上最著名的游乐
108、园,Nara Dreamland。根据上文时间状语During my last trip to Japan可知,句子应为一般过去时,谓语动词需用过去式。故将have改为had。2.考查及物动词。句意:在我最后一次去日本的旅行中,我有机会参观了世界上最著名的游乐园,Nara Dreamland。visit“参观;访问”为及物动词,后面直接接宾语,不需要介词。故删除in。3.考查非谓语动词。句意:建于1961年的 Nara Dreamland 被认为是全国的“迪士尼”主题公园,当你看到粉红色的公主城堡时,你很容易就能认出来。分析句子可知,句中已有谓语was supposed to be,且句中无连
109、词,此处要用非谓语动词,Nara Dreamland与build之间是被动关系,需用过去分词,作状语。故将Building改为Built。4.考查非限制性定语从句。句意:建于1961年的 Nara Dreamland 被认为是全国的“迪士尼”主题公园,当你看到粉红色的公主城堡时,你很容易就能认出来。此处为非限制性定语从句,关系词指代先行词the “Disney theme park of the country(指物)并在从句中作主语,而that不能引导非限制性定语从句。故将that改为which。5.考查形容词。句意:旅游胜地很成功,许多日本人利用空闲时间去那里。分析句子可知,句子主语为Th
110、e tourist attraction,was是系动词,后面应用形容词作表语,故将successfully改为successful。6.考查物主代词。句意:旅游胜地很成功,许多日本人利用空闲时间去那里。分析句子可知,此处形容词性物主代词指代的是主语many Japanese,是复数,故将its改为their。 7.考查冠词。句意:能够探索这个美妙的公园是一件令人惊异的事情。句子表语thing为单数可数名词,此处泛指“一件”,所以需要在形容词amazing前加不定冠词,因amazing的发音以元音音素开头,故在amazing前加an。8.考查名词的数。句意:能够探索这个美妙的公园是一件令人惊异
111、的事情。根据前文the most famous amusement park可知,此处说的就是那一个公园,需用单数名词表达。故将parks改为park。9.考查介词。句意:坐过山车是多么令人兴奋,在公园的小小径上漫步是多么惬意,这都给我留下了深刻的印象。impression of意为“有样的印象;对的印象”,固定搭配。故将in改为of。10.考查连词。句意:坐过山车是多么令人兴奋,在公园的小径上漫步是多么惬意,这都给我留下了深刻的印象。分析句子可知,how exciting it was to be on the roller coaster 和how comfortable it was t
112、o wander in the little streets of this park.是肯定的并列关系,应用表示“并列”的连词and。故将or改为and。第二节 书面表达(满分25分)62. 你校学生会定于下周五12月11日下午3:00-5:00在学校体育馆举行英文歌曲比赛,请你代表学生会根据以下要点写一则英文通知张贴于学校的公告栏。 内容包括:1.比赛目的:丰富学生生活2.比赛时间和地点3.报名截至日期:本周六; 报名地点:学生会办公室4.评奖:6位评委;获奖人数20人注意:1. 词数100左右;2. 不要逐句翻译,可适当增加情节;3.书写规范;卷面整洁Notice_The Student
113、s UnionDecember 3, 2020【答案】NoticeTo enrich students school life, the Students Union is organizing an English singing competition on the afternoon of next Friday, December 13 at the the stadium. The competition starts at 3:00 and will last 2 hours. Those who like singing English songs and want to sho
114、w their talents may sign up at the office of the Students Union by this Saturday. Six teachers will be invited to be judges. Whats more, according to their performances, the first 20 winners will be given awards. Everybody is welcome to be present at the competition.The Students UnionDecember 3,2020
115、【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文。校学生会定于下周五12月11日下午3:00-5:00在学校体育馆举行英文歌曲比赛,要求考生根据题目要点,代表学生会写一则英文通知张贴于学校的公告栏。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时和一般将来时。结构:总分法总分法指把主题句作总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1.比赛目的:丰富学生生活2.比赛时间和地点3报名截至日期:本周六; 报名地点:学生会办公室4.评奖:6位评委;获奖人数20人第二步:列提纲 (重点词组)enrich; the Students Union; organize; English
116、 singing competition; stadium; last; show ones talents; sign up; invite; judges; Whats more; according to; performances; awards; present.第三步:连词成句1.To enrich students school life, the Students Union is organizing an English singing competition on the afternoon of next Friday, December 13 at the the s
117、tadium. 2.The competition starts at 3:00 and will last 2 hours. 3.Those who like singing English songs and want to show their talents may sign up at the office of the Students Union by this Saturday. 4.Six teachers will be invited to be judges. 5.Whats more, according to their performances, the firs
118、t 20 winners will be given awards. 6.Everybody is welcome to be present at the competition.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表并列补充关系:Whats more.2.表文章结构顺序:First of all, Secondly, Thirdly. (供参考)3.表转折对比关系:However, On the contrary, but. (供参考)4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a resu
119、lt(供参考)连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1 To enrich students school life, the Students Union is organizing an English singing competition on the afternoon of next Friday, December 13 at the the stadium. (使用动词不定式短语作目的状语。)高分句型2 Those who like singing English songs and want to show their talents may sign up at the office of the Students Union by this Saturday. (使用who引导定语从句。)