1、考点规范练35(选修7Unit 5).阅读理解Fifteen years ago,I took a summer vacation in Lecce in southern Italy.After climbing up a hill for a panoramic(全景的) view of the blue sea,white buildings and green olive trees,I paused to catch my breath and then positioned myself to take the best photo of this panorama.Unfortu
2、nately,just as I took out my camera,a woman approached from behind,and planted herself right in front of my view.Like me,this woman was here to stop,sigh and appreciate the view.Patient as I was,after about 15 minutes,my camera scanning the sun and reviewing the shot I would eventually take,I grew f
3、rustrated.Was it too much to ask her to move so I could take just one picture of the landscape?Sure,I could have asked her,but something prevented me from doing so.She seemed so content in her observation.I didnt want to mess with that.Another 15 minutes passed and I grew bored.The woman was still t
4、here.I decided to take the photo anyway.And now when I look at it,I think her presence in the photo is what makes the image interesting.The landscape,beautiful on its own,somehow comes to life and breathes because this woman is engaging with it.This photo,with the unique beauty that unfolded before
5、me and that woman who “ruined” it,now hangs on a wall in my bedroom.What would she think if she knew that her figure is captured(捕捉) and frozen on some strangers bedroom wall?A bedroom,after all,is a very private space,in which some woman I dont even know has been immortalized(使永存).In some ways,she
6、lives in my house.Perhaps we all live in each others spaces.Perhaps this is what photos are for:to remind us that we all appreciate beauty,that we all share a common desire for pleasure,for connection,for something that is greater than us.That photo is a reminder,a captured moment,an unspoken conver
7、sation between two women,separated only by a thin square of glass.1.What happened when the author was about to take a photo?A.Her camera stopped working.B.A woman blocked her view.C.Someone asked her to leave.D.A friend approached from behind.2.According to the author,the woman was probably .A.enjoy
8、ing herselfB.losing her patienceC.waiting for the sunsetD.thinking about her past3.In the authors opinion,what makes the photo so alive?A.The rich color of the landscape.B.The perfect positioning of the camera.C.The womans existence in the photo.D.The soft sunlight that summer day.4.The photo on the
9、 bedroom wall enables the author to better understand .A.the need to be close to natureB.the importance of private spaceC.the joy of the vacation in ItalyD.the shared passion for beauty5.The passage can be seen as the authors reflections upon .A.a particular life experienceB.the pleasure of travelin
10、gC.the art of photographyD.a lost friendship.完形填空(2019北京)Regardless of the weather or the distance,Paul Wilson will make sure low-income students in his neighbourhood arrive at their college classes on time.A retired engineer,76-year-old Wilson has been 1 free rides to college students for the past
11、eight years.Since he first started 2 his car to the young people,Wilson has 3 an astonishing 64,000 miles,and has had countless pleasant and often humorous 4 with the students he transports to and from school.The students who hes 5 have gone on to become physicians,teachers and engineers,but what th
12、eyve also got out of their time in school is finding a role model and a friend in Wilson.Some students 6call him “Grandpa”.Tina Stern 7 rides from Wilson for all her four years in college, and the trips meant much more to her than just free 8.“Its not just a ride;youre not just sitting there in 9 si
13、lence or with your headphones on,”Stern said.“He asks you questions and actually 10 the answers,so the next time you ride with him,hell 11 those things.”Wilson first worked as a driver through a student-support programme of the non-profit organisation,On Point for College.Although the 12 asks the me
14、mbers only to drive students to and from their classes,Wilson often goes 13 to ensure the welfare and safety of the students.If they have problems with registration,Wilson is there to 14 them.If they run out of certain daily necessities,Wilson will drive to the nearest store and purchase whats neede
15、d.If a student gets hungry on the long drives to and from school,Wilson never 15 to buy them a meal.For many students,Wilsons help is not only appreciated,its also entirely 16 for them to be able to complete their college education.Some students dont have a reliable car,while others have to 17 vehic
16、les with parents who work six days a week.For them,riding with Wilson has 18 them to complete their educationbut according to Wilson,he benefits just as much from the 19.“I just love driving,and I love these kids,”Wilson said.“Its such a(n) 20 to be a part of these kids lives,even just for a few hou
17、rs,getting to know them and hearing their stories.”1.A.linkingB.sendingC.offeringD.distributing2.A.donatingB.lendingC.deliveringD.volunteering3.A.pavedB.coveredC.measuredD.wandered4.A.argumentsB.interviewsC.negotiationsD.conversations5.A.metB.drivenC.addressedD.greeted6.A.evenB.everC.onceD.already7.
18、A.earnedB.receivedC.assessedD.demanded8.A.transportationB.styleC.timeD.communication9.A.forcedB.awkwardC.ridiculousD.suspicious10.A.selectsB.recitesC.guessesD.remembers11.A.act onB.settle onC.check onD.agree on12.A.clubB.leagueC.collegeD.programme13.A.farB.aroundC.beyondD.forwards14.A.assistB.watchC
19、.urgeD.warn15.A.expectsB.attemptsC.managesD.hesitates16.A.extraB.unusualC.necessaryD.adequate17.A.shareB.fuelC.repairD.exchange18.A.requiredB.allowedC.remindedD.convinced19.A.experienceB.arrangementC.appreciationD.employment20.A.effortB.ambitionC.privilegeD.convenience.语篇填空A 13-year study of early c
20、hildhood development 1.(make) by Harvard University has shown that,by the age of three,most children have the big potential 2. (understand) about 1,000 wordsmost of the language they will use in ordinary conversation for the rest of their lives.Furthermore,research has shown that while every child i
21、s born with a natural curiosity,it can decline 3. (great) during the second and third years of life.Researchers say that the human personality 4. (form) during the first two years of life,and during the first three years children learn the basic skills they will use in all their later learning both
22、at home 5. at school.6. is generally acknowledged that young people from poorer socio-economic backgrounds tend to do less well in our education system.As a result of the research evidence of the 7. (important) of the first three years of a childs life,a pilot programme 8. focused on parents as the
23、childs first teachers started in the US.As the programme shows,working with the family,rather than bypassing the parents,9. (be) the most effective way of 10. (help) children get off to the best possible start in life.短文改错Dear Editor,Im writing to tell you a discussion we have had about if students
24、in senior high schools should take physical exercise or not.There are two different opinion about it.55% of the students think they should take exercise every day,such as do morning exercises and playing basketball,and should not spend too much time.Taking exercise cant build up ones strength and re
25、duce disease.Whats more,sports let their brains to rest so that their revision will be more effective.On other hand,45% believe taking exercise was a waste of time and tiring.After having sports,they are too exciting for a long time to focus attention on their lessons.Its likely to get hurting in sp
26、orts.Yours,Li Hua考点规范练35(选修7Unit 5).【解题导语】本文为一篇记叙文。在十五年前的一次旅行中,当作者爬到山顶准备拍一张全景图时,一位女士从后面走来,走进了作者的风景中。最后,作者仍然拍下了照片,并将它作为一种纪念挂在卧室里,提醒作者人性中一些永恒的东西。1.B细节理解题。根据第二段的第一句“Unfortunately,just as I took out my camera,a woman approached from behind,and planted herself right in front of my view.”可知,当作者拿出相机准备拍照的时候
27、,一位女士从后面走来,进入了作者眼前的风景中。故选B 项。2.A推理判断题。根据第三段的倒数第二句“She seemed so content in her observation.”可知,这位女士似乎很满意眼前的风景,沉醉其中,自得其乐。故选A项。3.C细节理解题。根据第四段的最后一句“The landscape,beautiful on its own,somehow comes to life and breathes because this woman is engaging with it.”可知,本身就很美丽的风景,因为这位女士的参与而变得更加生动逼真。因此,在作者看来,这位女士
28、的存在使照片看起来如此活力焕发。故选C项。4.D细节理解题。根据第六段的第二句“Perhaps this is what photos are for:to remind.is greater than us.”可知,卧室墙壁上的照片能提醒作者更好地理解与他人分享美的激情。故选D项。5.A推理判断题。纵观全文及最后一段可知,一次特殊的拍照经历引发了作者对于人性的深入思考。故选A项。.【解题导语】本文是夹叙夹议文。保罗威尔逊是一位退休的工程师,八年来,他一直坚持用车免费接送社区家庭不富裕的大学生。1.C根据第一段中的“Paul Wilson will make sure low-income s
29、tudents in his neighbourhood arrive at their college classes on time”可知,威尔逊在过去的八年中,一直在免费接送大学生。词组offer sth.to sb.意为“为某人提供某物”。2.D根据空后的“his car to the young people”可知,此处表示威尔逊自愿开车送年轻人上大学,所以选D项。volunteer“自愿地或无偿地给予或提供(帮助等)”。3.B根据上文自从他第一次开车接送年轻人,可知他已经开车64,000英里。cover“行走(一段路程)”,所以选B项。4.D根据第三段中Stern所说的“He as
30、ks you questions and.”可知,威尔逊在接送学生的途中,他和学生进行愉快而幽默的交谈。conversation“交谈”,所以选D项。5.B根据上一句中的his car可知,他“开车”接送过的学生有的已成为医生、教师和工程师。drive“开车接送(人)”,所以选B项。6.A根据上一句可知,学生们把威尔逊看作榜样和朋友。even“甚至”,表示程度进一步加深。“有些学生甚至喊他爷爷”,故选A项。7.B根据空后的“all her four years in college”可知,Tina Stern是接受威尔逊帮助的学生之一。所以选received。8.A根据第二段第一句中的free
31、 rides可知,此处应选择与rides意思接近的词。transportation“运输”,故选A项。9.B根据空后的“silence or with your headphones on”以及下一句“He asks you questions and.”可知,坐威尔逊的车时,学生们不是局促不安地坐着或戴着耳机,而是与他进行交谈。故选B项。10.D根据下一句“so the next time you ride with him, he.”可知,事实上他记住你的回答。remember“记住”,所以选D项。11.C句意:这样下一次你坐他的车的时候,他将对那些事情进行核实。act on“对起作用”;
32、settle on“决定,选择”;check on“检查,核实,查对”;agree on“在方面意见一致”。所以选择C项。12.D根据上一句中的“a student-support programme”可知,此处应用programme。所以选择D项。13.C根据上文的“Although the.asks the members only to drive .”以及空后的“to ensure the welfare and safety of the students”可知,他做的事情超出了项目让他所做的。go beyond“超出”,符合句意。14.A根据从句“If they have prob
33、lems with registration(如果他们入学有问题)”可知,他会在那儿帮助他们,所以选A项。15.D从句提到“If a student gets hungry on.”,故此处应填hesitates,表示“他从不犹豫为他们买饭”。所以选D项。16.C根据空后的“for them to be able to complete their college education”可知,此处填necessary(必要的),所以选C项。17.A根据空后“vehicles with parents”可知,其他学生与父母共用交通工具。share“共用,分享”,所以选A项。18.B句意:对他们来说
34、,乘坐威尔逊的车使他们能够完成他们的教育。allow“准许,允许”,所以选B项。19.A根据上一句中“riding with Wilson”可知,威尔逊认为他从这种经历中同样受益匪浅。experience“经历”,所以选A项。20.C根据上一句“I just love driving, and I love these kids”可知,威尔逊喜欢开车和孩子,所以他认为能够成为孩子们生活的一部分是一种荣幸。privilege“荣幸,荣耀”,所以选C项。.【解题导语】 本文是一篇说明文。多年的研究表明,孩子的个性是在两岁前形成的,在三岁前能学会基本的学习技能,且到三岁的时候绝大多数孩子能理解大约一
35、千个单词;研究还表明,父母参与孩子的成长过程是帮助孩子在生活中有个好的开始的最有效的方法。1.made考查非谓语动词。本句的谓语是has shown,故空处应用make的非谓语动词形式;且该句的主语study与动词make之间为逻辑上的动宾关系,故应填make的过去分词made。2.to understand考查非谓语动词。have the potential to do sth.意为“有潜力做某事”,动词不定式做后置定语。故填to understand。3.greatly考查词性转换。空处所填词修饰动词decline,应用great的副词形式。故填greatly。4.is formed考查动
36、词的时态和语态。从句的主语human personality与form之间为动宾关系,故应用动词的被动语态;且根据后半句谓语动词learn可知,此处应用一般现在时。故填is formed。5.and考查连词。both.and.意为“两者都;既又”,为固定用法。故填and。6.It考查代词。分析句子结构可知,本句应用it做形式主语,真正的主语为that引导的主语从句。故填It。注意首字母大写。7.importance考查词性转换。the importance of.意为“的重要性”,为固定用法。故填important的名词形式importance。8.that/which考查定语从句。分析句子结
37、构可知,“ focused on parents as the childs first teachers”为定语从句,且该从句缺少主语,先行词为programme,指物。故填that/which。9.is考查动词的时态和主谓一致。rather than连接两个主语时,谓语动词采取“就前原则”,在本句中,谓语动词应由working with the family来决定。动词-ing形式做主语时谓语动词用单数形式,且由shows时态可知,应用一般现在时。故填is。10.helping考查非谓语动词。空前为介词of,应填动词-ing形式。故填helping。.Dear Editor,Im writ
38、ing to tell you a discussion we have had about ifwhether students in senior high schools should take physical exercise or not.There are two different opinionopinions about it.55% of the students think they should take exercise every day,such as dodoing morning exercises and playing basketball,andbut
39、 should not spend too much time.Taking exercise cantcan build up ones strength and reduce disease.Whats more,sports let their brains to rest so that their revision will be more effective.On the other hand,45% believe taking exercise wasis a waste of time and tiring.After having sports,they are too excitingexcited for a long time to focus attention on their lessons.Its likely to get hurtinghurt in sports.Yours,Li Hua