1、广西北海市2019-2020学年高一英语下学期期末教学质量检测试题(含解析)第一部分听力( 共两节 ,满分 30 分)第一节(共 5 小题;每小题 1. 5 分,满分 7. 5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题 ,从题中所 给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都 有 10 秒钟的时间来 回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1.What kind of movie will the speakers watch?A. A thriller. B. A comedy. C. An action movie.2.What is the matter wi
2、th the mans tie?A. The color is not good.B. It is tied in a wrong way.C. Its color does not match the suit.D. Why does the woman ask the man to cut off part of the bread?3.A. It is burned. B. It is too big. C. She wants to share.4.What are the speakers mainly talking about?A. Their biology class. B.
3、 Their biology teacher. C. Their biology test.5.What is more important for the man?A. Job satisfaction. B. Money. C. Working conditions.第二节 (共15 小题;每小题 1. 5 分,满分 22. 5 分)听下面 5 段对话或独臼。每段对话或独白后有几个小题,从 题 中 所 给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独臼前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听 完后,各小 题 将给出 5 秒钟的作答 时间。每段对话或独白读两遍。听第 6 段
4、材料,回答第 6、7 题。6.What does the man need to do?A. Schedule a meeting. B. Change an appointment. C. Book a ticket.7.Where does the conversation take place?A. In a hospital. B. On the phone. C. In a car.听第 7 段材料,回答第 8、9 题 。8.What does the man want the woman to do?A. Complete a survey. B. Pay his bills. C
5、. Sign a form.9.What is probable relationship between the speakers?A. Friends.B. Mother and son.C. ustomer and shopping assistant.听第8 段材料,回答第 1 0 至 12 题。10.Where will the party be held?A. In a cafe. B. In a club. C. In the dining hall.11.How many people are invited to take part in the party?A. 6. B.
6、 7. C. 9.12.What will the man do next?A. Select a gift. B. Play music. C. Make a reservation听第 9 段 材料,回答第 13 至 16 题。13. How much does Wine Science cost?A. $ 4. 5. B. $ 13. C. $ 30.14. Who is the author of Grape Growing?A. Bookman. B. MacLean. C. George Brown.15. What does the woman think of Wine Mak
7、ing?A. It is badly damaged. B. It is a classic book. C. It is very cheap.16. What is the woman?A. A teacher. B. A student. C. A worker.听第10段材料,回答第17至20题。17. What can we learn about the speaker?A. He is a good guide.B. He will travel with the group.C. He will paint pictures along the way.18. When wil
8、l the tourists arrive in India?A. On November 5. B. On November 6. C. On November 7.19. How long will the tourists stay in the north of the wildlife park?A. For 3 days. B. For 7 days. C. For 10 days.20. How will the tourists travel around in the south of the park?A. In open trucks. B. On elephants.
9、C. On foot.第二部分阅读理解( 共两节 ,满分 40 分)第一节( 共 15 小题;每小题 2 分,满分 3 0 分)阅读下列短文 ,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。AThe United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, or UNESCO, meets each year to choose the latest additions to its World Heritage list. Today, lets have a quick look at some of
10、the latest additions.Ruins of Liangzhu City(China)The ruins of Liangzhu stand for an early state with a collective(集体的)belief system based on rice growing, dating from 3,300 to 2,300 BC. The ruins, UNESCO says, are a good example of one of the earliest urban civilizations(文明)“ They also include a wa
11、ter conservation(保护)system and different kinds of burying grounds.Jaipur City(India)Also known as the Pink City, Jaipur is an amazing achievement in urban planning and building. Founded in 1727, it is now recognizable for its large public squares, palaces, markets and pink buildings. UNESCO says Jai
12、purs urban planning shows an exchange of ideas from ancient Hindu as well as modern Mughal and Western cultures.Architecture( 建筑)of Frank Lloyd Wright(United States)UNESCO also recognized the work of famous American architect Frank Lloyd Wright. The group added eight of his buildings to the World He
13、ritage list. They include the Guggenheim Museum in New York City, Hollyhock House in Los Angeles, California and Unity Temple in Chicago, Illinois. The World Heritage Committee said in a statement that Wrights work had a strong influence on the development of modern architecture in Europe. The Gugge
14、nheim is Wrights most famous building. It was completed in 1959, the same year Wright died.1. What does the UNESCO say about the ruins of Liangzhu city?A. It is a good example of early urbanization.B. It is an ancient burying ground for the rich.C. It is still recognizable for its pink buildings.D.
15、It stands for the earliest water conservation system.2. When was the Jaipur City first built?A. In the 15th century.B. In the 16th century.C. In the 18th century.D. In the 20th century.3. Which is the best-known building designed by Frank Lloyd Wright?A. The Pink City.B. The Unity Temple.C. The Holl
16、yhock HouseD. The Guggenheim Museum.【答案】1. A 2. C 3. D【解析】这是一篇应用文。联合国教科文组织每年都会选择一些最新地地方加入到世界遗产 名录里,文章介绍了一些最新加入进去地地点。【1题详解】细节理解题。根据文章Ruins of Liangzhu City(China)部分的The ruins, UNESCO says, are a good example of one of the earliest urban civilizations(联合国教科文组织称,这些遗迹是“最早城市文明的一个很好的例子”)可知,联合国教科文组织说,良渚古城遗
17、址是早期城市化的一个很好的例子。故选A。【2题详解】细节理解题。根据Jaipur City(India)部分的Founded in 1727可知,建造时间为1727年,是18世纪。故选C。【3题详解】细节理解题。根据文章倒数第二句The Guggenheim is Wrights most famous building.可知,Frank Lloyd Wright最著名地建筑是The Guggenheim。故选D 。BOn January 1, the Canadian city of Montreal is set to ban(禁止) the horse-drawn carriages o
18、n the street. Jean-Francois Parenteau, a spokesman for the city of Montreal, said It is a tradition that has long been appreciated. But today, I think it is time to move on. He added that it is important for the city to care about animals.His speech was welcomed by Galahad, an organization that seek
19、s to protect horses and had cam paigned(发起运动) for the ban. Its founder, Chamie Angie Cadorette, said the horses faced hard working conditions.It is not just an hour a day. It is eight hours a day to go up and down the roads in traffic. The carriage owners are treating their animals very badly, she s
20、aid.They say the animals are being abused. Prove it, said carriage business operator Luc Desparois. His company, which has 15 horses and employs 15 carriage drivers, recently led a legal battle against the ban and failed.Nathalie Matte, another carriage operator in the city, said that the carriages
21、had become an important part of Montreals culture over the years. They have been around since Montreal started and many people are clearly drawn to the beauty of the horses, he said.Mujtaba Ali was visiting Montreal while traveling through Canada. Its a special way to see the city rather than just t
22、aking the bus or the subway, he said.After being pressured by animal rights groups for years, at first the city government had tried to satisfy the animal activists by banning the horses from the streets when summer temperatures rose. But they kept pushing for a total ban. A turning point happened i
23、n 2018 when a horse died on the street while pulling a carriage. The incident forced Montreal Mayor Valerie Plante to support the removal of horse-drawn carriages from the city. The ban is expected to put about 50 carriage operators and their horses out of work.4. The latest law requires thatA. the
24、horses be taken better care ofB. the carriage operators work shorter hoursC. the horses can only pull the carriages on cool daysD. the horse-drawn carriages shouldnt be allowed in the streets5. Which of the following can replace the underlined word abused in paragraph 4?A. Well trained.B. Nicely fed
25、.C. Unfairly punished.D. Cruelly treated.6. What has played an important role in helping the animal activists win their campaign?A. The bad treatment of the horses by the tourists.B. The governments support to remove the horses.C. The sudden death of a working horse on the street.D. The traffic prob
26、lems caused by the horses in the city.7. What can be learned about the horse-drawn transport in the city of Montreal?A. It is the best attraction.B. It is a long-time tradition.C. It is an important industry for the city.D. It is the only way to see the city.【答案】4. D 5. D 6. C 7. B【解析】本文是一篇新闻报道。加拿大的
27、 蒙特利尔在一月一日决定禁止马车在街道上行驶,城市发言人说,这一决策是为了关爱动物。这一决策得到了动物保护组织的支持,但同样也遭到马车经营人的反对。【4题详解】细节理解题。根据文章第一段On January 1, the Canadian city of Montreal is set to ban(禁止) the horse-drawn carriages on the street.(1月1日,加拿大蒙特利尔市将禁止马车上路。)可知,最新的法律禁令要求马车不应该被允许在街上行驶。故选D。【5题详解】词义猜测题。根据文章第三段It is not just an hour a day. It
28、is eight hours a day to go up and down the roads in traffic. The carriage owners are treating their animals very badly, she said.(“这不仅仅是一天一小时。每天要花8个小时在路上来来往往。马车的主人对待他们的动物非常不好。”她说。)可推知,这些动物正在被虐待。abuse意为“虐待”。故选D。【6题详解】细节理解题。根据文章最后一段But they kept pushing for a total ban. A turning point happened in 201
29、8 when a horse died on the street while pulling a carriage.(但他们一直在推动全面禁止。2018年发生了一个转折点,一匹马在拉车时死在了街上。)可知,街道上一匹劳作的马的突然死亡对动物保护主义者赢得这场运动起到了重要作用。故选C。【7题详解】推理判断题。根据文章第五段the carriages had become an important part of Montreals culture over the years.(这些年来,马车已经成为蒙特利尔文化的重要组成部分。)以及They have been around since M
30、ontreal started(他们在这个城市建立的时候就已经存在)可推知,马拉车在蒙特利尔市是一个长期的传统。故选B。CArchaeologists(考古学家)have discovered at least 58 shipwrecks(沉船)filled with ancient objects near the islands of Fournoi in the Aegean Sea between Greece and Turkey. The discovery is believed to be the largest collection of shipwrecks ever fo
31、und in the Mediterranean. They gathered there over a long time period, from time of ancient Greece to the 20th century. But most of the ships are from the time of the Greek, Roman and Byzantine civilizations.Peter Campbell is leading the underwater research of the wrecks for the RPM Nautical Foundat
32、ion, a group that studies ancient objects. He said, The excitement is difficult to describe. I mean, it was just unbelievable. We knew that we had come across something that was going to change the history books. The international team began the underwater study in 2015. They found 22 shipwrecks tha
33、t year. That number has climbed to 58 with the latest discovery. The team believes there are even more secrets lying on the seabed below.Campbell called it one of the top archaeological discoveries of the century. He told Reuters, We now have a new story to tell of a trading road that connected the
34、ancient Mediterranean. The wrecks and their contents show ships carrying goods from nearby areas like the Black Sea Greece, Turkey, Armenia and Italy. Other goods come from places farther away such as Spain, Sicily, Cyprus, Egypt, the Middle East and North Africa.The team has raised more than 300 an
35、cient objects from the shipwrecks, including many tall jars(广口瓶)with two ears used by ancient Greek and Roman people to carry liquid.Campbell said, Those jars are used mainly for transporting liquids and semi-liquids in the past, so the goods it would be transporting were mostly wine, oil, fish sauc
36、es, perhaps honey. He added that fish sauce from the Black Sea area was rare and precious in ancient times.8. How did Peter Campbell feel about the discovery of the shipwrecks?A Excited.B. Shocked.C. Confused.D. Terrified.9. How many shipwrecks were found near the islands of Fournoi after 2015?A. 22
37、.B. 36.C. 58.D. 300.10. Which of the following might be very expensive in the ancient times?A. Oil.B. Wine.C. Honey.D. Fish sauce.11. What is the best title for the text?A. Seabed Secrets Attracted the ArchaeologistsB. New Ancient Civilizations Were DiscoveredC. Ancient Shipwrecks Tell Stories of Tr
38、ade RoadsD. More Shipwrecks Exist in the Mediterranean【答案】8. A 9. B 10. D 11. C【解析】这是一篇说明文。本文主要讲述了考古学家在爱情海附近发现了至少58艘满载古代物品的沉船,这些古代物品让人们对古代地中海的贸易之路有了新的发现。【8题详解】推理判断题。根据第二段的He said, The excitement is difficult to describe. I mean, it was just unbelievable. We knew that we had come across something tha
39、t was going to change the history books. (他说:“那种兴奋简直难以形容。我是说,这简直难以置信。我们知道我们已经遇到了会改变历史的东西。”)可推测,Peter Campbell对沉船的发现感到非常兴奋。A. Excited.(兴奋的)符合以上推测,故选A项。【9题详解】细节理解题。根据第三段的The international team began the underwater study in 2015. They found 22 shipwrecks that year. That number has climbed to 58 with th
40、e latest discovery.可知,这个国际研究队于2015年开始水下研究,并在同年发现了22条沉船。现在沉船的总数为58条。即,在2015年之后,该研究队发现了36(58-22)条沉船。故选B项。【10题详解】推理判断题。根据最后一段的He added that fish sauce from the Black Sea area was rare and precious in ancient times.可知,Peter Campbell补充说,来自黑海的鱼酱在古代是稀少并珍贵的。由此推测,鱼酱的价格最贵。D. Fish sauce.(鱼酱)符合以上推测,故选D项。【11题详解】
41、主旨大意题。根据文章的主要内容,尤其第一段的Archaeologists(考古学家)have discovered at least 58 shipwrecks(沉船)filled with ancient objects near the islands of Fournoi in the Aegean Sea between Greece and Turkey. (考古学家已经在位于希腊和土耳其之间的爱情海的富姆基岛附近发现了至少58艘沉船,这些沉船都装着古代物品。)和第四段的He told Reuters, We now have a new story to tell of a tra
42、ding road that connected the ancient Mediterranean. (他告诉路透社:“关于连接古代地中海的贸易之路,我们有一个新的故事要讲述。”)可知,本文主要讲述了考古学家在爱情海附近发现了至少58艘满载古代物品的沉船,这些古代物品让人们对古代地中海的贸易之路有了新的发现。C. Ancient Shipwrecks Tell Stories of Trade Roads(古代沉船讲述贸易之路的故事)可以作为标题,概括本文,故选C项。DUntil now, much of the effort in search for life on the other
43、planets has been on finding liquid water, because most of the extremely important chemical reactions that happen in plants and animals can only take place in the presence of water. And water is very common. In fact, the elements (元素) that make water (hydrogen and oxygen) are the first and third rich
44、est chemicals in the universe. This means that we can find water almost everywhere we look, from the surface of planets in our Solar System to the depths of space.But for life as we know it to exist, it needs a planet where water exists in a liquid state, or its cells (细胞) would freeze or boil away.
45、 Earth is the only known planet that stays in a perfect position from our Sun to support water in a liquid state. Astronomers call this perfect distance from a star the “habitable (宜居的)” or “Goldilocks zone”.Scientists last year discovered that there is liquid water on the Mars, which made a lot of
46、people very excited since finding a world within a stars habitable zone where liquid water can exist would be a great start to finding life.Water is also found on the Mercury, and there are vast water oceans on some of Jupiters and Saturns moons. But we still havent found life on the Mars, or any ot
47、her planet in our Solar System.Therefore, finding liquid water isnt enough. We still need to be able to detect other conditions that support life forms (scientists call them “biosignatures”). For example, we have to look into a planets atmosphere and see what gasses are in it. If we find a planet wi
48、th lots of oxygen, we have one more evidence to support the idea that there may be life there. Unfortunately, at the moment, it is not possible for us to detect the biosignatures on Earth-like planets beyond Mars. We have not perfected the technology to do it yet.12. What can we know about the plane
49、ts in the so-called “Goldilocks zone”?A. They are very cold.B. They are extremely hot.C. Life might be found on them.D. Water is not common there.13. Where have the scientists found liquid water?A On the Saturn.B. On the Mars.C. On the Jupiter.D. On the Moon14. What does the author mean in the last
50、paragraph?A. There is no life form on the other planets.B. It is impossible for us to detect the other biosignatures.C. Liquid water is extremely important for plants and animals.D. We still have a long way to go to find life beyond the Mars.15. What is the text mainly about?A. The conditions for a
51、livable planet.B. The importance of liquid water to life.C. The latest discovery about livable planets.D. The exploration of life forms on the Mars.【答案】12. C 13. B 14. D 15. A【解析】这是一篇说明文。文章主要说明了想要在其他行星上找到生命,仅仅找到水是不够的,还需要能够探测到支持生命形式的其他条件。【12题详解】推理判断题。根据文章第二段Earth is the only known planet that stays i
52、n a perfect position from our Sun to support water in a liquid state. Astronomers call this perfect distance from a star the “habitable (宜居的)” or “Goldilocks zone”.(地球是已知的唯一一颗距离太阳很近的行星,它能使水保持液态。天文学家把这种与恒星的完美距离称为“宜居带”或“可居住区”)可推知,在所谓的“可居住区”的行星上可能发现生命。故选C。【13题详解】细节理解题。根据文章第三段Scientists last year discov
53、ered that there is liquid water on the Mars, which made a lot of people very excited since finding a world within a stars habitable zone where liquid water can exist would be a great start to finding life.( 科学家们去年发现火星上有液态水,这让很多人非常兴奋,因为在恒星的宜居带内发现一个液态水可以存在的世界将是发现生命的一个很好的开始)可知,科学家们在火星上发现了液态水。故选B。【14题详解
54、】推理判断题。根据文章最后一段Unfortunately, at the moment ,it is not possible for us to detect the biosignatures on Earth-like planets beyond Mars. We have not perfected the technology to do it yet.(不幸的是,目前我们还不可能在火星以外的类地行星上探测到生物特征。我们还没有完善这项技术)可推知,当前的科技还不足以让我们去探测更多的生物信号,要找到火星以外的生命,我们还有很长的路要走。故选D。【15题详解】主旨大意题。文章第一、
55、二段讲述了液态水对生命体存在的重要性,第三、四段讲述了当前在其他星球液态水的发现,第五段讲述了拥有液态水不足以证明一个星球适合人类居住,还需要其他的因素和条件。整篇文章是在介绍一个星球需要哪些条件才能适合人类居住。故选A。第二节 (共5 小题;每小题 2 分,满分 10 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Like the problem of hunger, food waste is a global problem, which resists(抵抗)to quick fixes. But if each of us takes step
56、s to cut food waste in our homes, we will decrease the burden on the environment and help to feed more people. Here are some of the tested tips._16_Before heading to the grocery store, we should make a meal plan. Buy only the food we need for the meal plan. Well-planned shopping not only cuts the fo
57、od waste but also protects our wallet.Buy frozen produce._17_. So start buying frozen vegetables instead. And theres no nutritional loss here. Frozen vegetables are just as nutritious as fresh ones-sometimes even more so.Make juice or soup. When we happen to have more fresh produce than we can eat,
58、take out the expensive juice-maker that we never use and treat ourselves to some fresh juice._18_Use clear containers to store leftovers._19_. When we can see what is in the containers, theyre just less possible to disappear into the back of the fridge(冰箱)Hopefully, one or two of these ideas can be
59、helpful in fixing the food waste problem._20_ If each of us is able to keep just one more pound of food out of the trash each week, together we could cut food waste by over 5 million pounds each year!A. Shop more frequentlyB. Plan meals before shoppingC. Also be sure to share your tips with usD. And
60、 dont undervalue the effect of these small changesE. One glass of juice can use up several pounds of produceF. We can do a better job by putting the leftovers in see-through containersG. Most of our food waste is fresh vegetables that go bad before we eat them【答案】16. B 17. G 18. E 19. F 20. D【解析】这是一
61、篇说明文。文章主要说明了减少食物浪费方法,比如在购物之前做计划,买速冻蔬菜、做果汁或汤,用透明容器装剩饭剩菜等。【16题详解】设空处为段落标题。根据下文Before heading to the grocery store, we should make a meal plan.(在去杂货店之前,我们应该做一个饮食计划。)可知,本段内容与做计划相关。B项:Plan meals before shopping(购物前计划好饮食)符合语境。故选B。【17题详解】根据下文So start buying frozen vegetables instead.(所以开始购买冷冻蔬菜吧。)可知,设空处与之构
62、成因果关系,解释购买冷冻蔬菜的原因。G项:Most of our food waste is fresh vegetables that go bad before we eat them(我们大部分的食物垃圾是新鲜的蔬菜,它们在我们吃之前就坏了)符合语境。故选G。【18题详解】本段的标题是Make juice or soup(做果汁或汤。),设空处与做果汁或汤有关,E项:One glass of juice can use up several pounds of produce(一杯果汁会消耗好几磅农产品)符合语境。故选E。【19题详解】本段的标题是Use clear containers
63、 to store leftovers.(用干净的容器储存剩菜剩饭。),设空处与之构成解释说明关系,F项:We can do a better job by putting the leftovers in see-through containers(我们可以做得更好,把剩菜放在透明的容器)符合语境。故选F。【20题详解】根据下文If each of us is able to keep just one more pound of food out of the trash each week, together we could cut food waste by over 5 mill
64、ion pounds each year!(如果我们每个人每周都能从垃圾中多取出一磅食物,那么我们每年就能减少500多万磅的食物浪费!)可知,这句话与设空处形成解释说明关系,设空处说明这些小变化带来的影响。D项:And dont undervalue the effect of these small changes(不要低估这些小变化的影响)符合语境。故选D。第三部分 语言知识运用( 共三节 ,满分 45 分)第一节 ( 共 20 小题;每小题 1 分,满分 20 分)阅读下面短文,从短文后各 题所 给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。Alan Naiman
65、was known for being very careful about how he spent his money. He lived like a very_21_man. He was always in old shoes. He_22_at grocery stores and took his friends out to lunch at the cheapest_23_.He loved nice_24_,but he drove his old truck for the most of his life. Even those closest to him had n
66、o idea how much money he had_25_ until he died of cancer at age 63 in 2018.After his_26_,people eventually found out that he had given $ 11 million to charities(慈善组织) that help _27_children. The amount was so large that it even_28_his best friends and the organizations that received his gifts.His pa
67、rents passed away when he was very young. He grew up with his disabled brother. It might have_29_ the way he looked at children with disability, said his close friend Susan. Perhaps he had realized how unfair_30_ could be for them. Naiman had been taking on_31_ jobs to earn more money but he rarely
68、spent on himself, said another friend.But _32_ of them agreed that his feeling to his elder brother had a big effect on him, _33_ he never spoke of it.Many of the _34_that received Naimans donations said they did not know him and were surprised by his gifts. The Pediatric Interim Care Center, which_
69、35_ babies born with disability, was one of them. It received $ 2. 5 million from Naimans will(遗嘱)We would never _36_ that something like this would happen to us, said Barbara Drennen, owner of the Center. I would have loved to have had him _37_ the babies hes protecting.Naiman, who had been a banke
70、r at the Wall Street, worked for the past 20 years at the state Department of Social and Health Services, _38_ late-hour calls in the evenings. During his _39_days, he took on as many as 3 jobs sometimes. He tried his best to make and save money for this pure love_40_.21. A. confidentB. generousC. p
71、oorD. careless22. A. foughtB. bargainedC. cheatedD. begged23. A. storesB. hotelsC. clubsD. restaurants24. A. paintingsB. carsC. travelsD. houses25. A. borrowedB. lentC. spentD. saved26. A. deathB. operationC. recoveryD. marriage27. A. talentedB. lovelyC. disabledD. sick28. A. surprisedB. frightenedC
72、. delightedD. excited29. A. ledB. selectedC. controlledD. changed30. A. futureB. societyC. peopleD. life31. A. necessaryB. satisfyingC. extraD. boring32. A. bothB. oneC. neitherD. either33. A. andB. orC. thoughD. as34. A. friendsB. organizationsC. patientsD. children35. A. turns toB. calms downC. br
73、ings upD. cares for36. A. dreamB. hopeC. doubtD. understand37. A. educateB. seeC. cureD. rescue38. A. stoppingB. returningC. answeringD. giving39. A. spareB. difficultC. preciousD. happy40. A. guidanceB. purposeC. storyD. promise【答案】21. C 22. B 23. D 24. B 25. D 26. A 27. C 28. A 29. D 30. D 31. C 3
74、2. A 33. C 34. B 35. D 36. A 37. B 38. C 39. A 40. B【解析】本文是一篇记叙文,讲述了一向花钱精打细算的 Alan Naiman捐赠了1100万美元用于帮助有困难的儿童的故事。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:他生活的像一个非常穷的人。 A. confident自信的;B. generous慷慨的;C. poor贫穷的;D. careless粗心的。 根据上文Alan Naiman was known for being very careful about how he spent his money.可知,Alan非常在乎花钱的方式,
75、因此生活简朴,像个穷人。故选C.【22题详解】考查动词词义辨析。句意:他在百货公司讨价还价。 A. fought斗争;B. bargained讨价还价;C. cheated欺骗;D. begged乞求。Alan非常在乎花钱方式,因此买东西会讨价还价。故选B。【23题详解】考查名词词义辨析。 句意:带他的朋友去最便宜的餐馆吃饭。 A. stores商店; B. hotels旅馆;C. clubs俱乐部;D. restaurants餐馆。根据 to lunch 可知,吃饭应该去餐馆。故选D。【24题详解】考查名词词义辨析。 句意:他喜欢漂亮的车,但是他一生中大部分时间都开着他的旧卡车。 A. pa
76、intings彩画;B. cars汽车;C. travels旅行; D. houses房屋。 根据下文的old truck可推断,说的是漂亮的汽车,与旧卡车对比。故选B。【25题详解】考查动词词义辨析。 句意:即使是那些离他最近的人也不知道他存了多少钱,直到他在2018年63岁死于癌症。 A. borrowed借;B. lent借出;C. spent花费;D. saved储存。 根据下文可知,Alan存了许多钱,这样与上文他一生简朴相符。故选D。【26题详解】考查名词词义辨析。 句意:在他死后,人们最终发现,他把1100万美元捐给了帮助残疾儿童的慈善机构。 A. death死亡; B. ope
77、ration手术;C. recovery恢复; D. marriage婚姻。 根据上文Even those closest to him had no idea how much money he had_5_ until he died of cancer at age 63 in 2018.可知,他死后人们知道了他存了许多钱捐个慈善机构。故选A。【27题详解】考查形容词词义辨析。 句意同上。 A. talented有天赋的;B. lovely可爱的;C. disabled有残疾的; D. sick生病的。根据下文It might have_9_ the way he looked at c
78、hildren with disability可知,慈善机构救助残疾儿童。故选C。【28题详解】考查形容词词义辨析。 句意:这个数量巨大以至于甚至让他最好的朋友和收到他礼物的组织吃惊。A. surprised吃惊的;B. frightened恐惧的;C. delighted高兴的;D. excited兴奋的。 根据The amount was so large可推断,数量大的让人吃惊。故选A。【29题详解】考查动词词义辨析。句意:那可能改变了他看待残疾儿童的方式。A. led带领;B. selected选择;C. controlled控制;D. changed改变。 it指代上文说的他有一个残
79、疾的兄弟,这改变了他看待残疾儿童的方式。故选D。【30题详解】考查名词词义辨析。 句意:也许他已经意识到生活对他们来说是多么不公平。 A. future未来;B. society社会;C. people人们;D. life生活。根据常识可知,生活对于残疾人来说是不公平的。故选D。【31题详解】考查形容词词义辨析。 句意:Naiman一直在从事额外的工作,以赚取更多的钱,但他很少花在自己身上, A. necessary必要的;B. satisfying令人满意的;C. extra额外的;D. boring枯燥的。 根据to earn more money可推断,他做额外的工作。故选C。【32题详
80、解】考查代词词义辨析。句意:但是他们两个都同意他对哥哥的感觉对他有很大的影响,尽管他从来都没有说起过它。 A. both两者都;B. one一个;C. neither两个都不;D. either两者中任何一个。 根据上文said his close friend Susan和another friend可知,此处中上文提到的他的两个朋友。故选A。【33题详解】考查连词词义辨析。 句意同上。 A. and和;B. or或者;C. though尽管; D. as因为;尽管。 根据句意前后文是让步关系,as引导让步状语从句用倒装句式。故选C。【34题详解】考查名词词义辨析。 句意:收到Naiman捐
81、款的组织中的许多人说他们不认识他,并对他的礼物感到惊讶。 A. friends朋友;B. organizations组织;C. patients病人;D. children孩子们。根据上文提到的he had given $ 11 million to charities(慈善组织)可知,他向组织捐款。故选B。【35题详解】考查动词短语辨析。句意:儿科临时护理中心照顾的15名残疾婴儿,是其中之一。A. turns to求助于;B. calms down镇静下来;C. brings up养育;D. cares for照顾;喜欢。which引导定语从句,指代儿科护理中心,因此是照顾婴儿。故选D。【3
82、6题详解】考查动词词义辨析。句意:我们从来没有梦想到这样的事情会发生在我们身上。 A. dream梦想;B. hope希望;C. doubt怀疑;D. understand理解。根据上文It received $ 2. 5 million from Naimans will(遗嘱)可知,他们做梦也没想到这样的事情会发生在自己身上。故选A。【37题详解】考查动词词义辨析。 句意:我很乐意让他看到他保护的孩子。 A. educate教育;B. see看见;C. cure治愈;D. rescue挽救。 根据下文the babies hes protecting可知,想要让他看看他保护过的孩子。故选B
83、。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:Naiman曾经是华尔街的银行家,在过去的20年里,他在国家社会和卫生服务部工作,深夜也在回复客户的电话。 A. stopping停止;B. returning归还;C. answering回答;D. giving给予。 根据下文late-hour calls in the evenings可知,是接深夜电话赚钱。故选C。【39题详解】考查形容词词义辨析。句意:在他空闲的日子里,他有时做多达3份工作。 他尽他最大的努力为这种“纯粹的爱的目的赚钱和省钱。A. spare空闲的;B. difficult困难的;C. precious珍贵的;D. happy快
84、乐的。 根据下文he took on as many as 3 jobs sometimes.可知,是在空闲的时间做其它工作。故选A。【40题详解】考查名词词义辨析。句意同上。 A. guidance指导;B. purpose目的;C. story故事;D. promise诺言。根据上文可知,这种“纯粹的爱”,帮助残疾孩子,是Naiman的赚钱和省钱的目的。故选B。第二节 (共10 小题;每小题 1. 5 分,满分 15 分)阅读下面短文,在空白处填入1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。Throughout the history of mankind, people have been
85、communicating with body languages. In many _41_ (situation), the way you say something is far more important than what you say. _42_(communicate) better with others, you are expected to pay attention to eye contact. It can signal friendliness or unfriendliness, interest or boredom, and understanding
86、 or confusion.In Western cultures, keeping eye contact in conversations is _43_(particular) important. As a matter _44_fact, a westerner might consider a lack of eye contact as a lack of interest. In Spain, Italy and Greece, _45_people stand close together talking to each other, eye contact is more
87、frequent and lasts _46_ (long).In many Asian cultures, avoiding direct eye contact is one of the ways to show respect. It is done during the talk with anyone older. Habits like this can cause problems when people do not understand _47_ (they). For example, _48_ Asian might close his eyes in concentr
88、ation or look down while _49_ (listen) to a speaker. A Western speaker might think the man is not interested.However, in both West and East, totally avoiding eye contact might be considered a lack of politeness, but staring at others is also considered rude and should_50_ (avoid).【答案】41. situations
89、42. To communicate 43. particularly 44. of 45. where 46. longer 47. them 48. an 49. listening 50. be avoided【解析】本文是一篇说明文。文章主要介绍了为了更好地与他人交流,你应该注意眼神交流。它可以表示友好或不友好、感兴趣或厌烦、理解或困惑。比较了中西方文化中,对眼神交流的不同看法。【41题详解】考查名词的数。situation为可数名词,由many修饰应用复数形式。故填situations。【42题详解】考查非谓语动词。分析句子结构可知communicate在句中应用非谓语动词形式,且本
90、句中作目的状语应用不定式。句首单词首字母要大写。故填To communicate。【43题详解】考查副词。修饰后面的形容词important应用副词particularly,表示“尤其,特别”。故填particularly。【44题详解】考查介词。句意:事实上,西方人可能会认为缺乏眼神交流是缺乏兴趣。结合句意表示“事实上”短语为as a matter of fact。故填of。【45题详解】考查定语从句。此处为非限制性定语从句修饰先行词Spain, Italy and Greece,且先行词在从句中作地点状语,故应用关系副词where。故填where。【46题详解】考查比较级。句意:在西班牙、
91、意大利和希腊,人们在交谈时站得很近,目光接触更频繁,持续时间也更长。根据上文eye contact is more frequent and lasts结合句意表示“更长”应用比较级longer。故填longer。【47题详解】考查代词。句意:当人们不理解这些习惯时,这些习惯就会带来问题。此处作宾语,指代habits,应用them。故填them。【48题详解】考查冠词。Asian为可数名词,此处表示泛指“一个亚洲人”应用不定冠词,且Asian是读音以元音音素开头的单词,故应用an。故填an。【49题详解】考查省略句。句意:例如,一个亚洲人在听演讲时可能会闭上眼睛集中注意力或向下看。while引
92、导状语从句时,从句常省略和主语相同的主语和be动词,结合语境可知为现在进行时,从句完整为while (an Asian is)listening to a speaker。故填listening。【50题详解】考查动词语态。句意同上。本句中主语staring at others与谓语动词avoid构成被动关系,且should后跟动词原形。故填be avoided。第三节 单词拼写(每空一词, 共 10 小题;每小题 1 分,满分 10 分)根据 句意和括号内的中英文提示,写出单词的正确形式。51. These old pictures always _ (使想起)me of the happy
93、 days spent with my family in the countryside.(根据中文提示填空)【答案】remind【解析】【详解】考查动词时态语态。句意:这些旧照片总是使我想起和我的家人在农村度过的快乐日子。分析句子结构,设空处缺少谓语动词,remind意为“使想起”,根据always可知,此处陈述客观事实,需用一般现在时,主语为复数名词,谓语动词使用原形。故填remind。52. Its important for us to _(平衡)study and life. (根据中文提示填空)【答案】balance【解析】【分析】【详解】考查动词。句意:对于我们来说平衡学习与生
94、活是重要的。balance“平衡”是动词,to是不定式符号,接动词原形,故填balance。【点睛】53. This method is difficult to carry out although it is completely correct in _(理论)(根据中文提示填空)【答案】theory【解析】【分析】【详解】考查名词。句意:这种方法很难实施,尽管它在理论上是完全正确的。theory“理论”,介词后接名词作宾语,故填theory。【点睛】54. Born in a family of musicians, he showed a _(天赋)for music when he
95、 was only three. (根据中文提示填空)【答案】gift/talent【解析】【详解】考查名词。句意:他出生在一个音乐家家庭,三岁时就表现出了音乐天赋。根据中文提示“天赋”,以及上文不定冠词a,可知应填单数名词gift/talent。 show a gift/talent for “ 在方面有天赋”。为固定短语。故填gift/talent。55. In some western cultures, it is a _(传统)for a woman to adopt her husbands family name after getting married. (根据中文提示填空)
96、【答案】tradition【解析】【分析】【详解】考查名词,句意:在一些西方文化中,妇女结婚后采用丈夫的姓是一种传统。冠词后接名词,tradition“传统”是名词,作表语。不定冠词修饰用单数,故填tradition。【点睛】56. Look at his red eyes. Its _ (obviously) that he didnt sleep well last night.(用单词适当形式填空)【答案】obvious【解析】【分析】【详解】考查形容词。句意:看这他红色的眼睛。很明显他昨天晚上没有睡好。is后接形容词做表语,故填obvious。【点睛】57. Reading a wid
97、e range of books will bring great _ (benefit) to us in the long run. (用单词适当形式填空)【答案】benefits【解析】【分析】【详解】考查名词。句意:从长远看,阅读广泛的书籍将给我们带来巨大的益处。形容词修饰名词,根据句意用复数,故填benefits。【点睛】58. When we are _ (apologize) to people for our mistakes, its unwise to use any kind of excuses. (用单词适当形式填空)【答案】apologizing【解析】【详解】考查
98、动词时态。句意:当我们为自己的错误向别人道歉时,使用任何借口都是不明智的。分析句子结构,从句缺少谓语动词,we和apologize为主动关系,结合空前的are可知,设空处需填现在分词形式和are构成现在进行时。故填apologizing。59. The play was first _ (performance) in 1987. (用单词适当形式填空)【答案】performed【解析】【详解】考查动词时态语态。句意:这出戏于1987年首次上演。分析句子结构,句子缺少谓语动词,perform意为“表演,表现”,是动词。根据时间状语in 1987可知,此处使用一般过去时,主语the play和p
99、erform为被动关系,已有was,设空处需填过去分词形式构成被动语态。故填performed。60. They attach great _ (important) to the exam. (用单词适当形式填空)【答案】importance【解析】【详解】考查名词。句意:他们非常重视这次考试。分析句子结构,great为形容词,作定语修饰名词,设空处需填important的名词形式,importance意为“重要性”。attach great importance to为固定短语,意为“高度重视”。故填importance。第四部分写作( 共两节 ,满分 35 分)第一节 短文改错(共 1
100、0 小题;每小题 1 分,满分 1 0 分)61. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误 ,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1每处错误及其修改均仅限一词;2只允许修改 10 处,多者(从 第 11 处起)不 计分 。The book Im reading talks about the afternoon tea in the Britain. According
101、 to the book, it is called the afternoon tea today starts in the early 1800s. Having tea in the later afternoon provided a bridge between lunch and dinner, which might not being served until 8 oclock in the evening. Interesting, the afternoon tea custom soon led a rapid growth in the porcelain( 瓷器)i
102、ndustry.Tea in China was traditionally drank from cups without handle(s 柄)When tea became popularity in Britain, there was a crying need for the porcelain industry to produce cup with handles to suit the new need.【答案】1.去掉in 2.itwhat3.startsstarted4.laterlate5.beingbe6.InterestingInterestingly7.led后加
103、to8.drankdrunk9.popularitypopular10.cupcups【解析】【分析】这是一篇说明文。本文介绍了英国人喝下午茶的风俗习惯,这种风俗很快就变成了一天中午餐和晚餐之间的一顿饭当茶在英国变得流行后,迫切需要一些带柄的好茶杯来适应英国的习惯,这就带动了瓷器业的增长。【详解】1.考查冠词。in Britain”在英国”是固定用法,故去掉the.2.考查名词性从句连接词。句意:根据这本书,今天所谓的下午茶开始于19世纪早期。本句为主语从句,从句中缺少主语,指物,结合句意应用what引导。故it改为what。3.考查动词时态。根据后文in the early 1800s可知描
104、述过去发生的事情应用一般过去时。故starts改为started。4.考查形容词。句意:下午晚些时候喝茶是午餐和晚餐之间的桥梁,晚餐可能要到晚上8点才供应。结合句表示“下午晚些时候”短语为in the late afternoon。故later改为late。5.考查情态动词用法。上文might 为情态动词,后跟动词原形。故being改为be。6.考查副词。修饰整个句子用副词做状语,故将Interesting改为Interestingly。7.考查介词。句意:有趣的是,下午茶风俗很快导致了瓷器工业的快速增长。lead to“导致”,故led后加to。8.考查动词语态。tea与drink为被动关系
105、,根据上文Tea in China was可知为一般过去时的被动语态。故drank改为drunk。9.考查形容词。句意:当茶在英国流行起来的时候,陶瓷工业迫切需要生产有把手的杯子来满足新的需求。become为系动词,后跟形容词popular作表语,表示“受欢迎的”。故popularity改为popular。10.考查名词。句意同上。cup是可数名词,根据句意用复数,故将cup改为cups。第二节 书面表达(满分25 分)62. 假定你是李华,你从 希尔顿酒店( H让ton Hotel) 网站获悉该公司正在招聘暑期兼职服务员。请你用英语写一封应聘信,内容包括:l基本信息:姓名、年龄等;2应聘优势
106、:工作时间灵活、交际能力强、英语流利等。注意:l词数100左右;2可以适当增加细节,以使行文连贯;3开头和结束语已为你写好。Dear Sir or Madam,_Yours sincerely,Li Hua【答案】Dear Sir or Madam,My name is Li Hua, a 17-year-old high school student in Shanghai. I have learned from your website that you are looking for part-time workers for the summer vacation. I think
107、I will be qualified for the job.Firstly, I will be free since June 30 and I can start to work any time after the vacation begins and can work for longer hours. Secondly, I can speak English fluently and have no difficulty communicating with the guests. Most importantly, I have worked at a Hilton Hot
108、el in the US for two months and have had the necessary training for the job. As a result, I can be ready to work as soon as I get the job.Looking forward to your reply.Yours sincerely,Li Hua【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要是写一封应聘信,应聘聘希尔顿酒店暑期兼职服务员。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应为一般现在时。结构:总分法 总分法是指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以
109、这种方式安排所写内容。要求:1.介绍基本信息: 姓名、年 龄等 ;2.说明应聘优势 :工作时间灵活、交际能力强、英语流利等。第二步:列提纲(重点词组)learn from;look for;part-time workers;be qualified for;speak English fluently;have no difficulty doing sth.;communicate with;most importantly;as a result;be ready to;as soon as;look forward to第三步:连词成句1. My name is Li Hua, a 1
110、7-year-old high school student in Shanghai. 2. I have learned from your website that you are looking for part-time workers for the summer vacation.3. I think I will be qualified for the job.4. I will be free since June 30 and I can start to work any time after the vacation begins and can work for lo
111、nger hours.5. I can speak English fluently and have no difficulty communicating with the guests.6. Most importantly, I have worked at a Hilton Hotel in the US for two months and have had the necessary training for the job.7. As a result, I can be ready to work as soon as I get the job. 8. Looking fo
112、rward to your reply.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态的问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second And then, Finally, In the end, At last2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not onlybut (also), including,3.表转折对比关系:However, On the contrar
113、y, but, Although+clause(从句), In spite of+n/doing,On the one hand,On the other hand Some,while others,as for, sothat 4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了主从复合句,如:As a result, I can be ready to work as soon as I get the job.中as soon as引导时间状语从句。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。