1、Unit 1 The written word课时练12篇阅读1篇完形学生用书P391(单独成册) 阅读理解A(2020芜湖高三月考)I realized something this morning. I have been writing now for 34 years. It all started when I was just 18 years old. As a boy I had read literally hundreds of books. I had a thirst for knowledge that seemingly could never fade. Then
2、 suddenly I found I had something I wanted to share. I tried to ignore it, but as any writer tells you once the ideas awaken inside of you they wont leave you alone until you write them down. I didnt have a computer, word processor, or even a typewriter. Still, I grabbed a pen and lined notebook pap
3、er and wrote everything that was burning inside of me.When I was done I didnt know how to share it. There was no Internet back then, no smart phones, and no social media. I sought out the editor of my local county newspaper and asked him to print what I had written. He was a good man full of both wi
4、sdom and kindness. He not only printed my first story but agreed to publish anything else I was willing to write. I continued to write new articles each week and shared them first with other local papers and later online as well. Years later at the urging of my readers I even selfpublished two colle
5、ctions of my stories in book form.Through my writing I slowly became more than I was. In my writings I encountered my highest self. In my writings I discovered the goodness and light that lie in us all. In my writings I found great love and joy and encouraged others to choose love and joy as well. I
6、 also found that we all are writers whether we put pen to paper or not. With every choice we make, with every thought we hold, and with everything we do, we are writing our own life story.Lance Wubbels once wrote:“I hope you realize your life is truly your life. It belongs to you. It is your story t
7、o write with love. Day by day, line by line, write it well.”【解题导语】本文是一篇记叙文,作者讲述了自己从热爱阅读到成为一名作家的经历。从这个过程中,作者认识到了写作的意义,并感悟到人生就像写作,每个人都要用心书写自己的人生故事。1As a boy, when the author found he had something to share, _Ahe wrote it downBhe ignored itChe shared it on social mediaDhe told it to a writerA解析:细节理解题。根
8、据第一段中的“Then suddenly I found I had something I wanted to share. I tried to ignore it.wrote everything that was burning inside of me.”可知,作者一开始想忽略内心的想法,但是后来还是写了下来。故选A。2How did the author begin his writing career?AHe was hired as a newspaper editor.BHe put his stories online by himself.CHe selfpublishe
9、d two books.DHe was helped by a local newspaper editor.D解析:细节理解题。根据第二段中的“I sought out the editor of my local county newspaper and asked him to print what I had written.” 及“He not only printed my first story but agreed to publish anything else I was willing to write.”可知,作者是在当地报纸的一位编辑的帮助下开始了自己的写作事业。故选
10、D。3What does the author think of writing?AWriting takes practice and efforts.BWriting can benefit oneself and others.CWriting helps people tell right from wrong.DOnly with a pen can one write his life story.B解析:推理判断题。根据第三段中的“In my writings I encountered my highest self. In my writings I discovered t
11、he goodness and light that lie in us all. In my writings I found great love and joy and encouraged others to choose love and joy as well.”可知,作者在自己的作品中,遇到了最好的自己,发现了所有的人身上都有的善良和光明,还找到了伟大的爱和欢乐,并鼓励别人也选择爱和欢乐。由此可推知,作者认为写作利己利人。故选B。4Which of the following can be the best title for the text?AA Way to Be a Wr
12、iterBA Way to Share IdeasCLiving Is WritingDWriting Is the Source of LoveC解析:标题归纳题。从全文的内容可知,作者讲述了自己从热爱阅读到成为一名作家的经历;再结合最后一段,作者引用了Lance Wubbels的名言表达自己对写作的感悟可知,从这个过程中,作者认识到写作的意义,并感悟到人生就像写作,每个人都要用心书写自己的人生故事。故选C。B(2020重庆七校联考)JK. Rowling frequently shows there is magic every day.Her Harry Potter series ha
13、s helped people through times of stress and depression and she is always there to deliver wise words of encouragement.She is one celebrity who is very active on Twitter. So when a single dad named Matt Burke sent her a message thanking her for the series, she noticed. Her series had helped strengthe
14、n his relationship with his 9yearold daughter Bailey.He included a link to his article titled Being a Broke Parent. He explained how he hadnt found a level of financial stability that allowed him to pay bills on time and take his daughter on more activities and events. The family also doesnt have th
15、e Internet or TV, which means theres no “digital babysitter” and he has to rely on his own creative ways to bond with his daughter. Since he received the series, the main thing that has occupied them these days is reading books together.Burke admits that he thought he was “too cool” for the books wh
16、en they first came out and he was in his twenties, but hes loving reading them now. “We switch off chapter by chapter reading them out loud,” Burke explains. “This not only allows her to get more used to reading aloud in front of someone, but it gets me directly involved in something she loves, and
17、it gives me the chance to be very dramatic when I read my chapters and bring myself into the characters in the book, which has proven to be a ton of fun.”After hearing Burkes story, Rowling said how honored she was when Harry Potter was a part of his familys life and offered Burke more books. Beside
18、s, people are also offering to send Burke more books as gifts. For Burke, this experience, far more than gifts, will be what he treasures.【解题导语】本文是一篇记叙文,主要讲述了英国著名作家J.K. Rowling的作品对一个单亲家庭的影响。5Why did Burke thank JK.Rowling according to the text?AShe guided him how to write a good story.BShe encourage
19、d him when he was in trouble.CHer books helped him through times of confusion.DHer books helped him improve his bond with his daughter.D解析:细节理解题。根据第二段最后一句“Her series had helped strengthen his relationship with his 9yearold daughter Bailey.”可知,单身父亲Burke感谢J. K. Rowling是因为她的哈利波特系列丛书帮助他改善了他与女儿之间的关系,故选D。
20、6What is implied in Burkes words in Paragraph 4?AHe has found it interesting to read the series.BHe was too old to understand the series better.CHe has chosen a better way of reading the series.DHe hopes to play a role in the drama in the future.A解析:推理判断题。根据对第四段的整体理解,尤其是最后一句中的“which has proven to be
21、 a ton of fun”可推知,Burke认为朗读这些系列丛书很有趣,故选A。7Which word can best describe Burkes experience according to the text?AUnique.BNormal.CPrecious. DFunny.C解析:推理判断题。根据最后一段最后一句“For Burke, this experience, far more than gifts, will be what he treasures.”可推知,对Burke来讲,这种经历是非常珍贵的,故选C。8What is the main idea of this
22、 text?AJ.K.Rowling chooses to help improve kids health.BJ.K.Rowling gives a magical gift to a single father.CJ.K.Rowling has a deep influence on others growth.DBurke comes to know JK.Rowling through her series.B解析:主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲述了著名作家J.K. Rowling的作品所具有的魅力帮助一位单身父亲改善了与其女儿的关系,故选B。 完形填空(2020福建质量检查测试
23、)Every year, the fifth graders at Brookstone Elementary School went on a field trip to Washington,DC. Terence _1_ the exciting trip, and was _2_ to go the next year.Terence asked his parents _3_ if they would pay for half of the trip if he earned the other half of the money himself. His parents _4_.
24、 He had almost a year to earn $150. His first _5_ was to earn money by babysitting, and he typed a nice letter _6_ that “he would babysit during his neighbors _7_”. He named a few afternoons available and said he would _8_ $1 per hour per child. After five babysitting _9_, he earned $45.When the _10
25、_ weather arrived, Terence knocked on his neighbors doors to ask if they needed help with _11_ work. He helped with mowing(修剪) and weeding gardens. After the summer was over, he earned $75. When the fall arrived, he counted his money and _12_ that he still needed $30 for his trip. Soon his mom saw a
26、(n) _13_ for a job for him. He got a job _14_ newspapers every Wednesday afternoon, making 5 cents for every paper, $10 _15_ each Wednesday. It wasnt long before he had _16_ money to go on the trip to Washington,DC. He was _17_ in time. The class trip was on October 15. His mom and dad gave him a ch
27、eck for the $150 they _18_ him. What a great feeling! He helped _19_ the cost of his trip.This experience _20_ Terence in many ways, making his dream a reality with great efforts.【解题导语】本文是一篇记叙文。小学生Terence非常渴望去华盛顿进行实地调查旅行,他希望自己挣一半旅费,另一半由父母资助。父母答应后,他通过帮邻居照看小孩、修剪花园和给花园除杂草等工作攒够了钱。1A.prepared for Blaid o
28、utCreferred to Dheard aboutD解析:根据第一句可知,每年Terence所在学校的五年级学生都要去华盛顿进行实地调查旅行;结合该句中的“to go the next year”可知,Terence应该是听说了(heard about)这个激动人心的旅行,就渴望(dying)来年也去。2A.dying BgratefulClucky DproudA3A.curiously BcasuallyCanxiously DbrieflyC解析:根据上文可知,Terence渴望去华盛顿进行实地调查旅行;又结合语境可知,此处表示Terence急切地问他的父母是否愿意支付他一半的旅行费
29、用。C项意为“急切地,渴望地”,故C项正确。4A.submitted BagreedCbargained DrefusedB解析:根据下文可知,他有近一年的时间去挣150美元;又根据下文中的“His mom and dad gave him a check for the $150 they _ him.”可知,他的父母同意(agreed)为他支付一半的旅行费用。5A.idea BjobCconclusion DsuggestionA解析:根据该句中的“to earn money by babysitting” “typed a nice letter”并结合语境可知,他的第一个主意(idea
30、)就是通过代人临时照看孩子来挣钱,并打印了一封信,信上说(saying)邻居不在(absence)时他可以帮他们照看孩子。6A.declaring BconfirmingCshowing DsayingD7A.stay BcompanyCinteraction DabsenceD8A.pay BspendCcharge DdonateC解析:根据该句中的“$1 per hour per child”并结合语境可知,Terence帮邻居照看孩子的收费标准是每个孩子每小时一美元。C项意为“收费,开价”,故C项正确。9A.negotiations BsessionsCattempts Dinterv
31、iewsB解析:根据语境可知,在帮助邻居照看五次孩子后,他赚了45美元。B项意为“一段时间”,符合语境,故B项正确。10A.warm BfineCunusual DchangeableA解析:根据下文“He helped with mowing(修剪) and weeding gardens.”可知,该处指当温暖的(warm)天气来临时,他敲邻居们的门问是否需要帮忙做院子(yard)里的工作。11A.yard BpaperCschool DvolunteerA12A.admitted BdeterminedCcomplained DinsistedB解析:根据该句中的“he still nee
32、ded $30 for his trip”和语境可知,数过钱后,他算出还需要30美元。determine“准确算出”符合语境。13A.directory BpermitCadvertisement DemailC解析:根据下文中他开始送报纸,并结合语境和常识可知,很快他的妈妈看到一个广告(advertisement),为他找到了一份工作。A项意为“名录,电话簿”;B项意为“许可证”。14A.editing BupdatingCprinting DdeliveringD解析:根据该句中的“newspapers every Wednesday afternoon, making 5 cents f
33、or every paper”可知,他得到了一份在每周三下午送(delivering)报纸的工作,每份报纸挣5美分,每周三总共(in total)挣10美元。15A.at once Bon timeCafter all Din totalD16A.extra BmuchCenough DeasyC解析:根据上文描述的他还需要30美元和他每周三送报纸挣10美元可知,不久他就有足够的(enough)钱去华盛顿旅行了。17A.just BevenCever DstillA解析:根据下文“The class trip was on October 15.”可推知,秋天时他赚够了钱,正好赶上旅行。A项意
34、为“正好”,故A项正确。18A.owed BlentCpromised DorderedC解析:根据上文他的父母同意给他出一半的钱可知,此处表示他的父母给了之前向他承诺的150美元的支票。C项意为“承诺”,故C项正确。19A.count BcoverCestimate DreduceB解析:根据上文可知,他挣了150美元,他的父母又给他150美元,所以他攒够了足以支付自己旅行的费用。B项意为“足以支付,够付”,符合语境,故B项正确。20A.astonished BshapedCexcited DimpressedB解析:根据语境并结合选项可知,这段经历在很多方面塑造了(shaped) Tere
35、nce,他以巨大的努力使自己的梦想成为现实。课时练22篇阅读1篇七选五1篇语法填空学生用书P393(单独成册) 阅读理解A(2020安徽省示范高中模拟)Author Walter Dean Myers died at the age of 76 after a brief illness. Walter Dean Myers was the author of more than 100 books for children and young adults and received many top awards.The prolific author was loved for his v
36、ivid description of the lives of African American children, and for writing books for young people that covered different subjects. “Myers has written about all those subjects with deep understanding and a hardwon, qualified sense of hope,” said Leonard S. Marcus in 2008.He was born in 1937 and was
37、adopted by Florence Dean and Herbert after his mother died while giving birth to his younger sister. They loved him very much and his mother read to him from a very young age. Reading pushed him to discover worlds beyond his landscape.He began writing at an early age. He wrote well in high school an
38、d an English teacher recognized this and advised him to keep on writing no matter what happened to him. “Its what you do,” she said.He dropped out of high school at 17 and joined the army. After finishing his service, he entered a dark period in his life. Myers began writing at night to pull himself
39、 through that miserable time.In an essay published in The New York Times earlier this year, Myers described how a short story by James Arthur Baldwin helped change the course of his life. “I didnt love the story, but I was lifted by it,” he wrote, “for it took place in Harlem, and it was a story con
40、cerned with black people like those I knew. By humanizing the people who were like me, Baldwins story also humanized me. The story gave me a permission that I didnt know I needed, the permission to write about my own landscape, my own map.”“I write books for the troubled boy I once was,” he wrote, “
41、and for the boy who lives within me still.”【解题导语】本文是一篇记叙文,主要介绍了美国著名作家Walter Dean Myers的生平。1What does the second paragraph mainly talk about?AHow popular Myers was.BHow Myers became successful.CWhat makes Myers works popular.DWhat people think of Myers works.C解析:段落大意题。通读该段可知,该段首句“The prolific author.
42、covered different subjects.”为该段主题句,结合该段其他内容可知,这位多产的作家因其对非裔美国儿童生活的生动描述,以及为年轻人写的涉及不同话题的书籍而深受喜爱。由此可知,该段主要介绍了他的作品受欢迎的原因,故C项正确。2Who discovered Myers writing talent?AJames Arthur Baldwin.BHis mother.CLeonard S. Marcus.DOne of his teachers.D解析:细节理解题。根据第四段第二句“He wrote well in high school and an English teac
43、her recognized this and advised him to keep on writing no matter what happened to him.”可知,他在高中时写作就很好,一位英语老师认识到这一点并建议他无论发生什么事都要坚持写下去。据此可知,他的写作天赋是他的一位老师发现的,故D项正确。3What does the underlined word “prolific” in Paragraph 2 probably mean?AProductive.BUnfortunate.CConservative. DHumorous.A解析:词义猜测题。根据第一段第二句“
44、Walter Dean Myers was the author of more than 100 books for children and young adults and received many top awards.”可知,Walter Dean Myers 写了100多本儿童和年轻人读物,并获得了许多最高奖项。由此可推知,他是一位多产的作家。productive意为“多产的”,故A项正确。B项意为“不幸的”,C项意为“守旧的”,D项意为“幽默的”,都与语境不符。4Why was the short story by James Arthur Baldwin so importa
45、nt for Myers?AIt helped him survive the dark period.BIt inspired him to pursue his writing career.CHe learned many writing techniques from it.DThe author of the story permitted him to write.B解析:细节理解题。根据倒数第二段第一句中的“how a short story.the course of his life”以及最后一句“The story gave me a permission that I d
46、idnt know I needed, the permission to write about my own landscape, my own map.”可知,Baldwin写的故事鼓励了Myers追求他自己的写作事业,故B项正确。B(2020重庆质量抽测)Would a faster reading speed mean that we could learn more? Some people claim that its possible. In July last year, the sixtime speed reading champion Anne Jones sat do
47、wn to read Harper Lees Go Set a Watchman. Just 25 minutes and 31 seconds later, she finished itwhich equals a reading rate of around 3,700 words per minute. Jones runs training courses teaching speed reading, recall and concentration techniques and there are numerous speed reading apps that have app
48、eared on the market over the past few years. But do they actually work?First, we need to understand how we read. The human eye movement system is central to our reading ability. Read over that sentence again, and think about how your eyes scan across the words. They dont move smoothly over them. Ins
49、tead, they make a series of short, sharp jumps, skipping over a few characters before briefly landing on a word. The movements are known as saccades(扫视) and the pauses are called fixations.Reading isnt just about seeing the wordsyou need to comprehend them to build up a picture about what the text m
50、eans. People are able to get through a block of text faster, but at the cost of accuracy and understanding. In other words, if you use a speed reading app, then youll probably get the gist(主旨) of a piece of text, but youll struggle to recall details about what youve just read.So, does speed reading
51、work? Well, yes and no. It really depends on what youre reading and why you need to read it. As yet, there isnt a trick that enables you to read a piece of text both quickly and accuratelytheres always going to be a tradeoff【解题导语】本文是一篇说明文,主要介绍了快速阅读有一定作用。虽然快速阅读能掌握文章的主旨,但是回忆细节还需要时间。5Whats the main ide
52、a of the passage?ASpeed reading is bad at times.BSpeed reading is a waste of time.CSpeed reading can work sometimes.DSpeed reading is always enjoyable.C解析:主旨大意题。根据第一段尾句“But do they actually work?”可知,本文第一段对快速阅读是否有用提出疑问;接着第二段介绍了阅读能力与眼睛运动系统有关,结合第三段尾句可知,使用速读应用程序你很可能掌握主旨大意,但是文章细节不一定能掌握。据此可推知,快速阅读有时是有用的,故
53、C项正确。6What can we know from the passage?AReading apps ensure us to read much faster.BFast reading makes us learn more knowledge.CReading is no more than seeing the text words.DReading ability is related to the eye movement system.D解析:细节理解题。根据第二段第二句“The human eye movement system is central to our rea
54、ding ability.”可知,人的眼睛运动系统对我们的阅读能力很重要,故D项正确。7What does the underlined word “tradeoff” most probably mean in the last paragraph?ABalance.BChange.CBusiness. DBargain.A解析:词义猜测题。根据最后一段尾句“As yet, there isnt a trick that enables you to read a piece of text both quickly and accuratelytheres always going to
55、be a tradeoff”可知,到目前为止,还没有一种技巧可以让你既快速又准确地阅读一篇文章这总要一种平衡。据此可推知,画线词意为“平衡”,故A项正确。8What might the writer continue to talk about?AThe advantages of faster or slower reading.BThe reasons why to do faster or slower reading.CThe cases where to do faster and slower reading.DThe methods for making use of faste
56、r or slower reading.C解析:推理判断题。根据最后一段尾句“As yet, there isnt a trick that enables you to read a piece of text both quickly and accuratelytheres always going to be a tradeoff”可知,到目前为止,还没有一种技巧可以让你既快速又准确地阅读一篇文章这总要一种平衡;据此可推知,本文接下来可能阐述在什么情况下进行速读以及在什么情况下进行慢读,故C项正确。 七选五(2020陕西部分学校摸底检测) Learning to set goals p
57、lays an important role as your child starts to gain independence. However, setting goals doesnt come naturally to your child, so helping him to learn the process should probably be one of your goals.Explain the word “goal”. Your child may know what a goal is when it comes to soccer, but he may not u
58、nderstand what it means in everyday life. 1._Listen to your child. Ideally, you want your child to be able to decide for himself what his goals are. 2._ Let him talk about what he thinks he does well and what he thinks he needs to improve. If hes stuck, you can provide some examples of your own pers
59、onal goals.Help keep goals achievable. Dont throw cold water on your child. 3._ For example, if your child wants to be a champion swimmer, but cant swim an entire lap of the pool yet, you can suggest he start by making that his first goal.4_ Help your child write down his goals in an easytofollow fo
60、rm. Being able to see and check off the steps on the way to his goal is key in keeping him motivated. A really simple way is to have your child draw a ladder on a piece of paper, writing his goal at the top and each step to that goal on the rungs(梯级). 5._AChange goals every so often.BMake a visual g
61、oal reminder.CDont always tell him what you think.DHes climbing to the top as he gets closer to his goal.EYou can take sports as an example to help explain it to him.FOnce he has set up a goal, he may find it very difficult to achieve it.GWhen a goal is beyond his reach, help him break it down into
62、smaller pieces.【解题导语】学会制定目标在孩子获得独立上起着重要的作用,本文给出了一些帮助孩子设定目标的建议。1E解析:根据本段标题和空前的“Your child may know what a goal is when it comes to soccer”可知,在孩子不知道目标在日常生活中意味着什么时,可以通过运动的例子来解释什么是目标。故选E。2C解析:根据本段标题和空前一句“Ideally, you want your child to be able to decide for himself what his goals are.”可知,要倾听孩子,让孩子决定他自己的
63、目标是什么。故C项“不要总是告诉他你的想法”符合语境。3G解析:根据下文的例子“if your child wants to be a champion swimmer, but cant swim an entire lap of the pool yet, you can suggest he start by making that his first goal”可知,当孩子的目标实现不了的时候,可以帮助他把目标分解成一些更小的目标来完成。故选G。4B解析:根据空处所在位置及文章结构可知,空处为段落小标题,再结合本段的内容可知,本段主要讲建立一个能够看得到的目标提醒物。故B项符合语境。5
64、D解析:根据空前一句“A really simple way is to have your child draw a ladder on a piece of paper, writing his goal at the top and each step to that goal on the rungs(梯级)”可知,当孩子爬到了顶点,也就接近了目标,故选D。 语法填空(2020重庆七校联考)Pollution takes away all the beauty of the beaches of Hawaii. I hate to go to the beaches on 1._(su
65、n) weekends and see rubbish bags lying on the sand, cigarette butts(烟头) 2._ (bury) in the sand, and soda cans floating in the ocean.One thing that really annoys me is that I see 3._(tour)who visit Hawaii leave their rubbish on the beaches. I was always taught after drinking soda to throw the can int
66、o the place 4._ it should staythe trash can. Another thing that annoys me is that some people walk right by rubbish 5._ pretend that its not there.The dogs or the fish are not blame 6._ it. Its our fault and we must blame 7._ (we)Everyone has to do his or her part 8._(solve) this problem. It cant be
67、 difficult to do the job. There are a lot of things that we can do. First of all, we can help pick up rubbish along the beaches. We could also form organizations that help clean up our beaches. More 9._ (important), we need to start now before the beaches 10._(damage) beyond repair.【解题导语】本文主要讨论了海滩污染
68、的问题。1sunny解析:考查词形转换。修饰名词一般用形容词,故用形容词sunny修饰其后的名词weekends。2buried解析:考查非谓语动词。分析句子结构可知,bury和其逻辑主语cigarette butts 构成动宾关系,故用其过去分词形式作宾语补足语。3tourists解析:考查词形转换。结合定语从句的关系词who可知,此处的先行词为表示人的名词,且定语从句中的谓语动词为复数,故用名词复数形式。4where解析:考查定语从句。分析句子结构可知,空处引导定语从句,在从句中作地点状语,修饰先行词the place,故填where。5but解析:考查连词。根据语境可知,空处前后存在逻辑
69、上的转折关系,故用连词but。6for解析:考查介词。此处考查固定词组be to blame for sth.“对某事负有责任”,故用介词for。7ourselves解析:考查代词。与句子主语we呼应,此处应用反身代词ourselves作动词blame的宾语。8to solve解析:考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处应用动词不定式,表目的。9importantly解析:考查副词。副词一般修饰形容词、副词、动词,甚至整个句子,在句子中作状语。故用副词importantly,修饰整个句子。10are damaged解析:考查动词的时态和语态。分析句子结构可知,damage和主语the beaches之间是被动关系,根据该句中的“need”可知,此处叙述一般的情况,故用一般现在时的被动语态。