1、Unit 4Space ExplorationPeriod 1Reading and Thinking()语篇研读课自主素养储备.新词相知根据语境选词填空。satellite;giant;gravity;intelligent;frontier;orbit;astronaut;spacecraft1.He made a speech impressively on Newtons theory of _.2.The _ ranges from the northern hills to the southern coast.3.Astronomers have detected a plane
2、t not far from the earth,moving in the same _ around the sun.gravityfrontierorbit4.Susan is a very bright and _ woman who knows her own mind.5.The physical fitness requirements for being an _ are very stiff.6.If a _ travels faster than 11 km a second,it escapes the earths gravitational pull.7.Shakes
3、peare is a _ among the writers in the world.8.We can communicate with the outside world by email and _ phone.intelligentastronautspacecraftgiantsatellite连线相匹配的英语释义。1.satellite2.giant3.gravity4.intelligent5.frontiera.a man who is much bigger than usual or a person of great ability b.a person whose jo
4、b involves travelling and working in a spacecraft c.the curved path of sth.moving round sth.elsed.the force that pulls objects towards the center of the planet,so that things fall to the ground when dropped答案:18.e a d g f c b h6.orbit7.astronaut8.spacecrafte.a body in space that moves round a larger
5、 one,especially a planet f.the edge of the land of one country or a border between what is known and what is unknowng.able to understand and reason wellh.a craft capable of travelling in outer space.短语熟记1.believe _ 相信,信任2._ on继续做,坚持干3.lead _导致4._ the hope of抱着的希望5.give _放弃6.be _ to do sth.下决心做某事7._
6、onto踏上8._ progress取得进步incarrytoinupdeterminedstepmake课文浅触1.阅读Space:The Final Frontier,想象宇航员在太空中的生活,讨论他们在太空中可能遇到的困难和危险。2.阅读文章,谈谈中国在航天领域的伟大成就。参考答案:1.In space,they will face many difficulties,such as no air to breathe,freezing cold,no gravity and so on.And the most dangerous thing is that they may lose
7、 their lives during their missions.2.In the past years,China has made great achievements in space.In 2003,China succeeded in sending humans into space.Then Shenzhou 6 and Shenzhou7 completed a second manned orbit and the first Chinese spacewalk.After that,China launched the Tiangong 2 space lab into
8、 space and Tianzhou 1 to dock with it.More recently,China has sent Change 4 to explore the surface of the far side of the moon.探究素养提能Step 1Pre-reading1.Are you interested in space?What can you see in the following pictures?2.Why does man explore the universe?_To help people understand how the univer
9、se began.To find out the secrets of the universe.To help humans realise their dream to travel into space.To discover other suitable planets for life.Step 2While reading.Match the main idea with each paragraph.Para.1 A.In the 1960s,the dream to explore space came true.Para.2 B.China has made great ac
10、hievements in space.Para.3 C.The future of Space exploration.Para.4 D.Despite the huge risks,humans continue to explore the final frontier.Para.5 E.Introduction of the topic.答案:Para.1Para.5.EADBC.Choose the best answer.1.Which of the following marked the beginning of space exploration?A.Soyuz 11s sp
11、ace travel.B.The Challengers space travel.C.The Sputnik 1s space travel.D.Voyager 1s space travel.2.Whats the purpose of sending Change 4?A.To dock with Tiangong 2.B.To send humans into space.C.To establish a lab in space.D.To measure and observe the surface of the far side of the moon.3.From the la
12、st paragraph,we can infer that _.A.we plan to stop space explorationB.we have already begun to study and explore other planetsC.there must be humans on other planetsD.the earth is not suitable for humans to live on4.Whats the main idea of the passage?A.The exploration of Mars.B.The development and v
13、alue of space exploration.C.The risks of space travel.D.The difference between the earth and other planets.答案:14.CDBB.Answer the following questions.1.Who was the first man to set foot on the moon?_2.What happened to Americas Challenger?_3.Did people stop exploring space because of the risks?Why?_Ne
14、il Armstrong.All the astronauts on it died during their missions.No.Because people believe in the importance of exploring space.Sentence ExplanationDespite the difficulties,scientists hope future discoveries will not only enable us to understand how the universe began,but also help us survive well i
15、nto the future.分析:hope后面是宾语从句。在宾语从句中有not only.but also连接的并列成分。句意:_有困难,科学家们希望未来的发现_宇宙是怎样开始的,_能够帮助我们在未来找到适合生存的地方。尽管不仅能够使我们明白而且Step 3Post-readingFind the details in the passage and fill in the form.CountryDateSpace VehicleAstronautUSSR1._The Sputnik 1USSRApr.12 1961Yuri GagarinAmerica2._3._AmericaSept.
16、5 19774._China20035._6._Oct.4 1957July 20 1969Neil ArmstrongVoyager 1Shenzhou 5Yang LiweiRead the passage again and fill in the blanks.Part 1People keep learning more about _ and scientists try to findanswers.Part 2Space exploration in the worldOn 4 October 1957,the _was launched by the USSR.On 12 A
17、pril 1961,_became the first person to go into space._,Neil Armstrong stepped onto the moon.On 5 September 1977,_(s NASA)launched Voyager 1 to study deep space.spaceSputnik 1Yuri GagarinOn 20 July 1969AmericaPart 2Chinas space explorationIn 2003,China became _country to send humans into space.Then Sh
18、enzhou 6 and 7 completed a second manned orbit and the first Chinese spacewalk.After that,China launched the _space lab into space and Tianzhou 1 to dock with it.Part 3_the thirdTiangong 2The future of the space exploration remains bright.主题情境思考Work in groups and put forward some advice on how to be
19、 an excellent astronaut._1.Need to be healthy and calm.2.Be intelligent enough to get a related college degree.3.Be trained to fly airplanes as a good fighter pilot.4.Need to have 1,350 hours of flying experience.(The answers vary.)Why should mankind explore space?Why should money,time and effort be
20、 spent exploring and researching something with so few apparent benefits?Why should resources be spent on space rather than on conditions and people on Earth?These are questions that,understandably,are very often asked.Perhaps the best answer lies in our genetic makeup as human beings.What drove our
21、 ancestors to move from the trees into the plains,and on into all possible areas and environments?The wider the spread of a species,the better its chance of survival.Perhaps the best reason for exploring space is this genetic tendency to expand wherever possible.课时素养达标Nearly every successful civiliz
22、ation has explored,because by doing so,any dangers in surrounding areas can be identified and prepared for.Without knowledge,we may be completely destroyed by the danger.With knowledge,we can lessen its effects.Exploration also allows minerals and other potential resources to be found.Even if we hav
23、e no immediate need of them,they will perhaps be useful later.Resources may be more than physical possessions.Knowledge or techniqueshave been acquired through exploration.The techniques may have medical applications which can improve the length or quality of our lives.We have already benefited from
24、 other spin-offs of space exploration.The technical improvements in earthquake prediction,in satellites for weather forecasting and in communications systems have long been in effect.While many resources are spent on what seems a small return,the exploration of space allows creative,brave and intell
25、igent members of our species to focus on what may serve to save us.While space may hold many wonders and explanations of how the universe was formed or how it works,it also holds dangers.The danger exists,but knowledge can help human beings to survive.Without the ability to reach out across space,th
26、e chance to save ourselves might not exist.【语篇概述】本文是一篇科普类文章。文章介绍了人类探索太空的原因,还介绍了太空探索的好处。.Read the passage and skim the main idea of the text.This article describes _.Choose the best answer according to the passage.1.What might be the key to those questions mentioned in Paragraph 1?A.Humans nature.B.K
27、nowledge.C.Civilization.D.Potential dangers.【解析】选A。推理判断题。根据第二段中的“Perhaps the best answer lies in our genetic makeup as human beings.”可知,可能最好的答案就在我们人类自己的基因图谱里,即在于人类的天性,故选A。the reason for mankind to explore space2.Which of the following can best replace“spin-offs”underlined in Paragraph 4?A.Applicatio
28、ns.B.Shortcomings.C.Advantages.D.Gains.【解析】选D。词义猜测题。根据第四段中的“We have already benefited from other spin-offs.improvements in earthquake prediction”可知,我们已经从太空探索中获益,探索太空会有很多其他方面的好处,如地震预测方面的好处,故选D。3.What can be a suitable title for the text?A.How Knowledge Benefits UsB.What Humans Spread forC.Why to Explore SpaceD.How Humans Save Ourselves【解析】选C。主旨大意题。文章介绍了人类探索太空的原因,还介绍了太空探索的好处,故选C。