收藏 分享(赏)

山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc

上传人:a**** 文档编号:349374 上传时间:2025-11-27 格式:DOC 页数:22 大小:95KB
下载 相关 举报
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第1页
第1页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第2页
第2页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第3页
第3页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第4页
第4页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第5页
第5页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第6页
第6页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第7页
第7页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第8页
第8页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第9页
第9页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第10页
第10页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第11页
第11页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第12页
第12页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第13页
第13页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第14页
第14页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第15页
第15页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第16页
第16页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第17页
第17页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第18页
第18页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第19页
第19页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第20页
第20页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第21页
第21页 / 共22页
山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析).doc_第22页
第22页 / 共22页
亲,该文档总共22页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、山西省古县第一中学2019-2020学年高二英语下学期期中试题(含解析)第一部分 阅读理解(共两节,满分60分)第一节(共15小题;每小题3分,满分45分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AThere are more Starbucks special drinks than you could ever dream of, and were talking about the items that maybe arent offered at your local shop but are offered at one of the other app

2、roximately 30,000 locations around the world. Depending on what country you are in, the menu may look a little different, so if youre planning a trip anytime soon, check out what fun drinks you may find!JapanSakura Blossom Cream LatteThe drink is currently only available in Japan. Sakura, which mean

3、s cherry blossom, is considered to be a symbol of regeneration and simplicity. It is the national flower of Japan, and Starbucks typically only has the drink available in the springtime.The drink itself is just pink, with sakura sauce, cherry blossom milk jelly, and strawberry sauce or jelly used to

4、 create the pink color. The drinks also come in special cherry blossomthemed cups.VietnamDolce MistoStarbucks created the Dolce Misto specifically for the Vietnamese market. “Its designed to bring Vietnamese customers a new flavor and respect for traditional Vietnamese coffee,” said the general dire

5、ctor of Starbucks Vietnam on its release in 2015.Dolce Misto is reportedly one of the strongest drinks in any Starbucks throughout the world. If sweet and strong is how you like your coffee and you live in Vietnam, this is the perfect Monday-afternoon pick-me-up for you.ChileLemon Bar FrappuccinoMea

6、nt to be the perfect sweet-and-sour summer drink, Starbucks Chile offered a Lemon Bar Frappuccino for the summer of 2018. With the combination of vanilla bean and lemonade topped with caramel sugar and whipped cream, the drink was relatively well received, though some were disappointed there was no

7、coffee in it. Its still unknown whether Starbucks will be bringing the limited edition drink back to Chile or anywhere for the summer of 2019.1. When is Sakura Blossom Cream Latte accessible to customers in Japan?A. October.B. July.C. December.D. April.2. What is special about Dolce Misto?A. It is a

8、vailable throughout the world.B. It helps open the Vietnamese market.C. It is a refreshing strong drink for customers.D. It is a traditional Vietnamese coffee drink.3. What may upset some people about Lemon Bar Frappuccino?A. It offers sweetandsour taste.B. It is a Starbucks drink without coffee.C.

9、It is one of the limited drinks in Chile.D. It is uncertain whether Starbucks will bring it back.【答案】1. D 2. C 3. B【解析】本文是一篇说明文。文章介绍了在旅游期间,游客在不同的国家可以享受一些星巴克特色饮料。【1题详解】细节理解题。根据“JapanSakura Blossom Cream Latte”中的“It is the national flower of Japan, and Starbucks typically only has the drink available

10、in the springtime.(它是日本的国花,星巴克一般只在春天供应这种饮品。)”可知,日本樱花花奶油拿铁只有在春天在日本销售。故选D。【2题详解】细节理解题。根据“VietnamDolce Misto”中的“If sweet and strong is how you like your coffee and you live in Vietnam, this is the perfect Monday-afternoon pick-me-up for you. (如果你喜欢甜而浓的咖啡,而你又生活在越南,那么这是你周一下午提提神的最佳选择。)”可知,Dolce Misto特别之处,

11、在于它是一种提神的烈性饮料。故选C。【3题详解】细节理解题。根据“ChileLemon Bar Frappuccino”中的“With the combination of vanilla bean and lemonade topped with caramel sugar and whipped cream, the drink was relatively well received, though some were disappointed there was no coffee in it. (这款饮料混合了香草豆和柠檬水,上面点缀着焦糖和鲜奶油,相对来说很受欢迎,尽管有些人对里面

12、没有咖啡感到失望。)”可知,这种饮品不含咖啡,所以一些人也许会失望。故选B。BEating too much fatty food, exercising too little and smoking can raise your future risk of heart disease. But there is another factor that can cause your heart problems more immediately:the air you breathe.Previous studies have linked high exposure (暴露) to env

13、ironmental pollution to an increased risk of heart problems,but two analyses now show that poor air quality can lead to heart attack or stroke (中风) within as little as a few hours after exposure. In one review of the research, scientists found that people exposed to high levels of pollutants (污染物) w

14、ere up to 5% more likely to suffer a heart attack within days of exposure than those with lower exposure. A separate study of stroke patients showed that even air that the U. S. Environmental Protection Agency (EPA)considers to be of “moderate” (良好) quality and relatively safe for our health can rai

15、se the risk of stroke as much as 34% within 12 to 14 hours of exposure.The authors of both studies stress that these risks are relatively small for healthy people and certainly modest compared with other risk factors such as smoking and high blood pressure. However, it is important to be aware of th

16、ese dangers because everyone is exposed to air pollution regardless of lifestyle choices. So stricter regulation by the EPA of pollutants may not only improve environmental air quality but could also become necessary to protect public health.4. The text mainly discusses the relationship between _.A.

17、 heart problems and air qualityB. heart problems and exercisingC. heart problems and smokingD. heart problems and fatty food5. The underlined word “modest” in Paragraph 3 most probably means _.A. relatively highB. extremely lowC. relatively lowD. extremely high6. What can we learn from the text?A. E

18、ating fatty food has immediate effects on your heart.B. The EPA conducted many studies on air quality.C. Moderate air quality is more harmful than smoking.D. Stricter regulations on pollutants should be made.7. The authors purpose of writing the text is most likely to _.A. informB. persuadeC. descri

19、beD. entertain【答案】4. A 5. C 6. D 7. A【解析】本文是一篇说明文。文章主要讲述了吸入了受污染的空气对人类的心脏造成了极大的影响。【4题详解】主旨大意题。分析文章的内容可知,本文主要讲述了吸入了受污染的空气对人类的心脏造成了极大的影响,即讨论空气质量与心脏问题的关系。故选A。【5题详解】词义猜测题。根据文章第三段The authors of both studies stress that these risks are relatively small for healthy people and certainly modest compared with

20、other risk factors such as smoking and high blood pressure. 中modest前的relatively small,可知它的意思与之相近,故选C。【6题详解】细节理解题。根据文章中第三段的So stricter regulation by the EPA of pollutants may not only improve environmental air quality but could also become necessary to protect public health,可知因此,环境保护局对污染物进行更严格的监管不仅可以

21、改善环境空气质量,而且对保护公众健康也是必要的。所以应该对污染物制定更严格的规定。故选D。【7题详解】推理判断题。根据文章的内容,可知本文主要介绍了吸入了受污染的空气对人类的心脏造成了极大的影响,因此,本文的作用主要是客观地给读者讲述了这个问题,作者写这篇文章的目的很可能是为了传达信息。故选A。CIf Confucius (孔子) were still alive today and could celebrate his September 28 birthday with a big cake, there would be a lot of candles. Hed need a fan

22、 or a strong wind to help him put them out.While many people in China will remember Confucius on his special day, few people in the United States will give him a passing thought. Its nothing personal. Most Americans dont even remember the birthdays of their own national heroes.But this doesnt mean t

23、hat Americans dont care about Confucius. In many ways he has become a bridge that foreigners must cross if they want to reach a deeper understanding of China.In the past two decades, the Chinese studies programs have gained huge popularity in Western universities. More recently, the Chinese governme

24、nt has set up Confucius Institutes in more than 80 countries. These schools teach both Chinese language and culture. The main courses of Chinese culture usually include Chinese art, history and philosophy (哲学). Some social scientists suggest that Westerners should take advantage of the ancient Chine

25、se wisdom to make up for the drawbacks of Western philosophy. Students in the United States,at the same time, are racing to learn Chinese. So they will be ready for life in a world where China is an equal power with the United States. Businessmen who hope to make money in China are reading books abo

26、ut Confucius to understand their Chinese customers.So the old thinkers ideas are still alive and well.Today China attracts the West more than ever, and it will need more teachers to introduce Confucius and Chinese culture to the West.As for the old thinker, he will not soon be forgotten by people in

27、 the West, even if his birthday is.8. The opening paragraph is mainly intended to _.A. provide some key facts about ConfuciusB. attract the readers interest in the subjectC. show great respect for the ancient thinkerD. prove the popularity of modern birthday celebrations9. We can learn from Paragrap

28、h 4 that American students _.A. have a great interest in studying ChineseB. take an active part in Chinese competitionsC. try to get high scores in Chinese examsD. fight for a chance to learn Chinese10. What is the best title for the passage?A. Forgotten Wisdom in AmericaB. Huge Fans of the Chinese

29、LanguageC. Chinese Culture for WesternersD. Old Thinker with a Big Future11. The passage is likely to appear in _.A. a biographyB. a history paperC. a newspaperD. a philosophy textbook【答案】8. B 9. A 10. D 11. C【解析】文章是新闻报道,主要讲述了外国人对中国文化的兴趣越来越浓,对于孔子的思想也越来越感兴趣这一社会现象。【8题详解】推理判断题,由第一段“If Confucius (孔子) we

30、re still alive today and could celebrate his September 28 birthday with a big cake,”说如果孔子还活着话,将会用大蛋糕庆祝他的生日,可以推出是吸引读者的兴趣,故选B项。【9题详解】推理判断题,由第四段“Students in the United States,at the same time, are racing to learn Chinese.” 与此同时,美国的学生也在竞相学习中文。可以推出美国学生对学习汉语有很大的兴趣,故选A项。【10题详解】主旨大意题。通读全文,尤其是由倒数后三段“So the o

31、ld thinkers ideas are still alive and well.Today China attracts the West more than ever, and it will need more teachers to introduce Confucius and Chinese culture to the West.As for the old thinker, he will not soon be forgotten by people in the West, even if his birthday is.”可知,因此,这位老思想家的思想仍然很活跃。今天

32、的中国比以往任何时候都更吸引西方,它需要更多的教师来向西方介绍孔子和中国文化。至于这位老思想家,即使是他的生日,他也不会被西方人遗忘。由此可知,短文的最佳标题为“西方人也热衷学习孔子思想”。故选D项。【11题详解】推理判断题。本文主要讲述了外国人对中国文化的兴趣越来越浓,对于孔子的思想也越来越感兴趣。由此判断出短文很有可能是新闻报道的内容。故选C项。DIve never been the kind of person to say, “its the thought that counts” when it comes to gifts. That was until a couple of

33、weeks ago, when my kids gave me a present that blew me away.For years now Ive been wanting to sell our home, the place where my husband and I raised our kids. But to me, this house is much more than just a building.In the front room, theres a wall that has hundreds of pencil lines, marking the progr

34、ess of my childrens growth.Every growth stage is marked in grey, with each childs name and the date they were measured. Of all the objects and all the memories, its this one thing in a home thats the hardest to leave behind. Friends I know have returned home after work only to discover their wall of

35、 heights has been freshly painted over. A new paint job wouldnt normally be greeted by tears, but erasing that evidence of motherhood hurts more than it should. Our kids grow in so many ways, but the wall is physical evidence of their progress, right there for everyone to see.Over the years, Ive tal

36、ked about how much I would hate leaving that wall behind when I moved, even though the last marks were made 10 years ago when my kids stopped growing.So one day, while I was at work, my children decided to do something about it.They hired Jacquie Manning, a professional photographer whose work is ab

37、out capturing (捕捉) the beautiful things in life, from clear lakes and skies to diamonds and ballgowns (舞会礼服).She came to our house while I was at work, and over several hours, took photos of the hundreds of drawings and lines, little grey fingerprints (手印), and old marks. Somehow, she managed to pho

38、tograph all those years of memories perfectly. Afterwards, she put all the photos together into one image, transforming them into a beautiful history of my family.Three weeks later, my childrens wonderful gift made its way to mea life-size photo of the pencil lines and fingerprints that represents e

39、ntire lifetimes of love and growth.12. The underlined phrase in Para. I “blew me away” probably means “_”.A. attracted meB. surprised meC. accepted meD. refused me13. What does the house really mean to the author?A. A house.B. Buildings.C. An object.D. Memories.14. What surprised the friends I know

40、after work?A. Finding the wall repainted.B. Erasing the fingerprints.C. Greeting them by tears.D. Leaving the wall unfinished.15. What is the best title for the text?A. Gift Made with LoveB. Buildings Made by ChildrenC. A Very Wonderful PaintingD. A Family History【答案】12. B 13. D 14. A 15. A【解析】这篇文章主

41、要讲了作者把房子卖掉后,很伤感,因为房子的墙上有孩子们画的铅笔线条和手印,这些记载了孩子们的成长历程。后来,孩子们送给作者一个礼物,礼物是一个和实物一样大小的,由铅笔线和指印组成的照片,这个礼物令作者非常吃惊和感动,这个礼物代表了生命的成长和爱。【12题详解】词义猜测题。结合最后一个自然段my childrens wonderful gift made its way to mea life-size photo of the pencil lines and fingerprints that represents entire lifetimes of love and growth.可知

42、,礼物是一个和实物一样大小的,由铅笔线和指印组成的照片,这个礼物令作者非常吃惊,选B。【13题详解】推理判断题。由第三段In the front room, theres a wall that has hundreds of pencil lines, marking the progress of my childrens growth.和倒数第二段Somehow, she managed to photograph all those years of memories perfectly.可知,这个房子对作者意味着孩子们的成长历程,意味着回忆,选D。【14题详解】推理判断题。由第四自然

43、段中Friends I know have returned home after work only to discover their wall of heights has been freshly painted over.可推知,选A。【15题详解】主旨大意题。由全文主题句Three weeks later, my childrens wonderful gift made its way to mea life-size photo of the pencil lines and fingerprints that represents entire lifetimes of lo

44、ve and growth.可知,这篇文章主要讲了作者把房子卖掉后,很伤感,因为房子的墙上有孩子们画的铅笔线条和手印,这些记载了孩子们的成长历程。后来,孩子们送给作者一个礼物,礼物是一个和实物一样大小的,由铅笔线和指印组成的照片,这个礼物令作者非常吃惊和感动,这个礼物代表了生命的成长和爱,故选A。第二节 七选五(每题3分,共15分) 根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Weve all made the excuses. But the successful ones are those who can kill the excuses like

45、they are miserable maggots (蛆虫)._16_See the positive. Excuses are usually made because we dont feel like doing something were stressing the negative. _17_ And maintain a positive attitude, or youll never beat the excuses. Take responsibility. Excuses are ways to get out of owning up to something. If

46、 we dont have the time, money, equipment, etc., then its not our fault, right? Wrong. Take action and own the solution. _18_Just about every problem has a solution. Dont have time? Start with just 510 minutes. Make the time. Wake earlier. Do it during lunch. Dont have the energy? Do it when you have

47、 higher levels of energy. Youre smart. Figure out the solution. See your goal.This is your motivation your reason for doing it. Sure, you could just lay on the couch (长沙发), but if you think about why you really want to pursue a goal, youll be motivated. _19_ Be responsible. Have a workout partner, a

48、 project partner, a team, someone to report to. If you have to meet a coach or partner, youre more likely to do something._20_A. Find a solution.B. Heres how to kill them.C. Watch this and then go and do it.D. Imagine that goal and just get started.E. Instead, see the fun in something and the joy in

49、 it.F. Analyze the nature of every problem you meet with.G. However, those unsuccessful ones dont know how to handle them.【答案】16. B 17. E 18. A 19. D 20. C【解析】本文是一篇说明文。文章讲述了在日常生活中,我们很多人都善于给自己寻找各种各样的理由和借口拒绝做某些事情。本文对这种现象进行了分析,并提出了5个建议。【16题详解】根据前句“But the successful ones are those who can kill the excu

50、ses like they are miserable maggots (蛆虫).(但是成功的人是那些能够像消灭可怜的蛆虫一样消灭借口的人。)”中的“kill the excuses”和选择项中“kill them.”保持一致。以及从下文叙述可知,下文是教人们如何消灭借口,所以此句为承上启下句。所以B选项“这里是如何消灭它们。”符合上下文语境,故选B。【17题详解】本段重点讲的是看到事情的积极一面。根据前句“Excuses are usually made because we dont feel like doing something were stressing the negative

51、. (借口通常是因为我们不想做某事我们给消极的情绪施加压力。)”可知,这里前后转折。所以E选项“相反,要看到其中的乐趣和快乐。”符合上下文语境,故选E。【18题详解】考查本段小标题。本段讲的是克服时间、精力上的问题,找到解决办法。本段最后一句“Figure out the solution.( 想出解决办法。)”与A选择项“找到一个解决方案。”相呼应。故选A。【19题详解】根据小标题“See your goal.( 看到你的目标。)”以及前句“Sure, you could just lay on the couch (长沙发), but if you think about why you

52、really want to pursue a goal, youll be motivated.(当然,你可以只是躺在沙发上,但如果你想清楚为什么你真正想要追求一个目标,你就会有动力。)”与D选择项“想着你的目标,付诸行动。”相呼应。故选D。【20题详解】根据“Have a workout partner, a project partner, a team, someone to report to.(找一个锻炼伙伴,一个项目伙伴,一个团队,一个可以向他报告人。)”可知,找一个同伴或需要向谁报告的人,这样你就有做某事的责任感和动力了。所以C选项“看看这个,然后去做。”符合上下文语境, 故选

53、C。第二部分:完形填空(40分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A, B, C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。I was 11 years old standing outside in just my _21_while I watched the house that I grew up in rapidly burn to the ground.A few minutes _22_ I had been in bed when a scream woke me up. My grandmas bedroom was just next to mi

54、ne and my brothers. A fire had _23_ there and awakened her. Hearing her, my older brother had jumped into _24_, running from room to room _25_ waking everyone in the house. The house, _26_, was over 50 years old and made of wood. _27_ we could do anything the fire consumed it. We all _28_ made it ou

55、tside before the flames had taken _29_of every room.I stood there shivering (发抖) while the fire _30_ my books, clothes, and toys. I watched _31_ while my mom cried and my dad sighed (叹气). I wondered what was going to happen to us now that we had lost all of our things.As I looked around, though, I _

56、32_something for the first time: The things that matter arent things. I saw my older brother running _33_ the swinging bridge by our house to get help. I saw my oldest brother who was on crutches (拐杖) from an earlier accident standing unsteadily on one leg. I saw my grandma and dad _34_ in each othe

57、rs arms and my mom holding our little dog. I realized at that moment that we were all alive. Everything that was essential had _35_ the fire. Our lives would continue. We would survive without the “stuff” that was burning. We would all be around to love each other for many years to come. And that wa

58、s all that _36_.I _37_ think of that fire in the night. It helped me to become who I am today. It showed me for the very first time what is truly essential in this life. It helped me to learn that the love we _38_ is far more important than the things we _39_.Live your life then for the things that

59、matter, not for the things you own. Love others. Let the fire inside of you make this world a warmer place. Let your soul _40_ bright.21. A. uniformB. hatC. underwearD. overcoat22. A. earlierB. laterC. soonerD. longer23. A. broken upB. broken outC. made upD. given out24. A. actionB. stepC. realityD.

60、 trouble25. A. slowlyB. quicklyC. regularlyD. angrily26. A. otherwiseB. thereforeC. insteadD. however27. A. BeforeB. AfterC. WhenD. Since28. A. hardlyB. trulyC. barelyD. rarely29. A. holdB. advantageC. placeD. notice30. A. damagedB. injuredC. destroyedD. hurt31. A. mindlesslyB. helplesslyC. careless

61、lyD. aimlessly32. A. rememberedB. remindedC. realizedD. recognized33. A. acrossB. throughC. onD. over34. A. buriedB. wrappedC. heldD. hidden35. A. avoidedB. defeatedC. survivedD. overcame36. A. matteredB. leftC. affectedD. occurred37. A. evenB. alreadyC. everD. still38. A. raiseB. shareC. keepD. ign

62、ore39. A. possessB. receiveC. believeD. doubt40. A. reflectB. appearC. shineD. light【答案】21. C 22. A 23. B 24. A 25. B 26. D 27. A 28. C 29. A 30. C 31. B 32. C 33. A 34. B 35. C 36. A 37. D 38. B 39. A 40. C【解析】本文是一篇夹叙夹议文,主要讲述了一场大火把作者家夷为平地,让他们失去了所有,但家人们都幸存下来,由此作者也明白了一个道理:灾难中,一家人分享的爱远比物质上的东西重要。最后作者呼吁

63、让我们用心中的那团热火让世界变得更加温暖,让灵魂闪耀光芒。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:当时我11岁,只穿着内衣站在外面,看着我从小长大的房子迅速被烧毁。A. uniform制服;B. hat帽子;C. underwear内衣;D. overcoat大衣。根据第三段中I stood there shivering可推知作者当时穿的很少,站在外面瑟瑟发抖,结合发生火灾时作者正在睡觉,故可推测作者是穿着内衣站在外面。故选C。【22题详解】考查副词词义辨析。句意:几分钟前,我还在床上,突然一声尖叫把我吵醒了。A. earlier早些时候地,早地;B. later稍后,更晚的;C. soone

64、r更快地;D. longer更长地。根据后文I had been in bed when a scream woke me up可知几分钟之前,作者还躺在床上睡觉,结果几分钟之后自己就站在了房子外面,看着房子迅速被烧毁。故选A。23题详解】考查动词短语辨析。句意:那里突然着火,把她惊醒了。A. broken up打破;B. broken out突然发生,爆发;C. made up编造;D. given out分发。根据前文A fire had 可知,突然发生了火灾,故选B。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:听到她的声音,我哥哥立即行动起来,从一个房间跑到另一个房间,很快吵醒了房子里的每一个

65、人。A. action行动;B. step步骤;C. reality现实;D. trouble麻烦。根据后文running from room to room可知听到声音,哥哥就立即行动起来。故选A。【25题详解】考查副词词义辨析。句意:听到她的声音,我哥哥立即行动起来,从一个房间跑到另一个房间,很快吵醒了房子里的每一个人。A. slowly缓慢地;B. quickly迅速地;C. regularly定期地;D. angrily愤怒地。结合上文running from room to room可知发生了火灾,哥哥肯定是迅速行动起来,通知大家。故选B。【26题详解】考查副词词义辨析。句意:然而,

66、这所房子有50多年的历史,是用木头建造的。A. otherwise否则;B. therefore因此;C. instead相反;D. however然而。结合上下文语境可知为转折关系,应用however。故选D。【27题详解】考查连接词词义辨析。句意:在我们能做任何事情之前,大火就把它烧了。A. Before在之前,没来得及;B. After在之后;C. When当时候;D. Since自从。根据后文we could do anything the fire consumed it.可知作者他们还没来得及做什么,大火就烧毁了房子。before引导时间状语从句,表示“在之前”。故选A。【28题详

67、解】考查副词词义辨析。句意:在大火就席卷了每个房间之前,我们勉强逃了出去。A. hardly几乎不;B. truly真实地;C. barely勉强可能,仅仅;D. rarely很少地。结合后文可知作者他们还是逃出了,说明此处指“勉强,仅仅”应用barely,hardly表示否定,“没有”。故选C。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:在大火就席卷了每个房间之前,我们勉强逃了出去。A. hold控制;B. advantage优势;C. place地方;D. notice通知。根据后文of every room可知此处指大火席卷了每个房间,短语take hold of“席卷,控制”。故选A。【30

68、题详解】考查动词词义辨析。句意:大火烧毁了我的书、衣服和玩具,我站在那里瑟瑟发抖。A. damaged破坏;B. injured伤害;C. destroyed破坏;D. hurt使受伤。根据第一段中while I watched the house that I grew up in rapidly burn to the ground.可知作者只能眼睁睁看着大火烧毁了自己的东西。故选C。【31题详解】考查副词词义辨析。句意:我无助地看着妈妈哭泣,爸爸在叹息。A. mindlessly愚蠢地;B. helplessly无助地;C. carelessly粗心地;D. aimlessly漫无目地。

69、根据下文while my Mom cried and my Dad swore可知,当妈妈在哭泣,爸爸在叹息的时候,作者只能无助地看着他们,故选B。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:然而,当我环顾四周时,我第一次意识到:真正重要的事情并不是物质上的东西。A. remembered记得;B. reminded提醒;C. realized意识到;D. recognized认识。根据后文The things that matter arent things.可知作者意识到重要的不是物质上的东西。故选C。【33题详解】考查介词辨析。句意:我看到哥哥穿过我家旁边那座摇摇晃晃的桥去求助。A. acro

70、ss横穿;B. through穿过;C. on在上面;D. over越过。根据后文the swinging bridge表示穿过桥去求救。run across“穿过”。故选A。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:我看到奶奶和爸爸互相搂在一起,妈妈抱着我们的小狗。A. buried埋葬;B. wrapped围绕,包裹;C. held握住;D. hidden隐藏。根据后文in each others arms可知是指奶奶和爸爸互相拥抱,互相安慰。故选B。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:所有重要的东西都在火灾中幸存了下来。A. avoided避免;B. defeated打败;C. survi

71、ved幸存;D. overcame克服。根据下文 We would survive可知作者意识到自己的家人都活着,所以实际上所有重要的东西都幸存了下来。故选C。【36题详解】考查动词词义辨析。句意:这才是最重要的。A. mattered重要;B. left离开;C. affected影响;D. occurred发生。此处对应第四段中The things that matter arent things.可知大家都活着这才是最重要的。故选A。【37题详解】考查副词词义辨析。句意:我仍然会想起夜晚的那场火灾。A. even甚至;B. already已经;C. ever曾经;D. still仍然。根

72、据后文It helped me to become who I am today.可知作者仍然会想起夜晚的那场火灾,觉得它帮助作者成为了今天的自己。故选D。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:它帮助我认识到,我们分享的爱远比我们拥有的东西重要。A. raise上升;B. share分享;C. keep保持;D. ignore忽视。结合上文可知作者在火灾后发现真正重要的东西是家人,是家人之间彼此分享的爱。故选B。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:它帮助我认识到,我们分享的爱远比我们拥有的东西重要。A. possess拥有;B. receive收到;C. believe相信;D. doubt

73、怀疑。根据最后一段中Live your life then for the things that matter, not for the things you own.可知作者认为为重要的东西而生活,而不是为你所拥有的东西,那么本句话是说我们分享的爱远比我们拥有的东西重要。故选A。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:让你的灵魂闪耀光芒。A. reflect反映;B. appear出现;C. shine闪耀;D. light照亮。根据上文Let the fire inside of you make this world a warmer place以及后文bright,可知此处指让你内心的

74、火焰让这个世界变得更温暖,让灵魂闪耀光芒,故选C。第二节 语法填空(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Claire is a very emotional woman and one day she was asked to test out a robot. She finds this friend is a robot _41_(call) Tony, who comes _42_(help) her in her home. He is attractive _43_her because he is so hands

75、ome and sympathetic. He becomes her best friend. She _44_(impress) by his abilities but embarrassed by her _45_(feel) for him. She is disturbed because she thinks of him as _46_ man even though he is not, but is amused that other women envy her and think she _47_(have) an affair with Tony. Claire su

76、cceeds in overcoming her sense of _48_(fail), but in doing so she falls in love with Tony. His visit leaves her upset, _49_(frighten) and hurt. She has been hurt by Tony because he is too nice rather _50_because he is not nice enough.【答案】41. called 42. to help 43. to 44. is impressed 45. feelings 46

77、. a 47. is having 48. failure 49. frightened 50. than【解析】这是一篇记叙文。主语记叙了一个名为Claire的女人喜欢上了一个名为Tony的机器人的故事。【41题详解】考查非谓语动词。分析句子结构可知call在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主语robot构成被动关系,故应用过去分词作定语。故填called。【42题详解】考查谓语动词。分析句子结构可知help在句中应用非谓语动词形式,且本句中作目的状语,故应用不定式。故填to help。【43题详解】考查介词。句意:他对她很有吸引力,因为他很英俊,很有同情心。结合句意表示“对有吸引力,使着迷”

78、短语为be attractive to。故填to。【44题详解】考查动词语态。本句中主语与谓语动词构成被动关系,且陈述客观事实应用一般现在时,主语为she,故谓语动词用单数。故填is impressed。【45题详解】考查名词。上文her为形容词性物主代词修饰名词,故应填可数名词feeling,且前文没有冠词,故应用复数形式。故填feelings。【46题详解】考查冠词。man为可数名词,此处泛指“一个人”应用不定冠词,且man为辅音音素开头的单词,应用a。故填a。【47题详解】考查动词时态。句意:她感到不安,因为她认为他是一个男人,尽管他不是,但其他女人嫉妒她,认为她与Tony有外遇,这让她

79、感到有趣。此处强调动作此时此刻正在进行,应用现在进行时,主语为she,谓语动词用单数。故填is having。【48题详解】考查名词。句意:Claire成功地克服了她的失败感,但在这样做,她爱上了Tony。作介词of的宾语,表示“失败”应用名词failure。故填failure。【49题详解】考查形容词。句意:他的来访让她难过、害怕和受伤。此处为“leave sb. +形容词”结构,修饰人应用-ed结尾形容词frightened作宾补,表示“害怕的”。故填frightened。【50题详解】考查介词。句意:她被Tony伤害是因为他太好了,而不是因为他不够好。结合句意表示“而不是”短语为rath

80、er than。故填than。第三部分 写作(共两节,满分35)第一节 短文改错(每题1分,共10分)51. 文中共有10处语言错误,每处错误只涉及一个单词的增加、删除或修改。Im Li Hua. Im from Guangming Middle School. Were going to have a “English Day” in our school in December 20. The purpose of the “English Day” is enrich our school life. Above all it will help arouse students inte

81、rest in learning English or improve our oral English.In order to take part in this activities, we were preparing an English short play. We will appreciate it that if you can come and give us some help, especial in our oral English.Would you come to Room 307 on the three floor in the teaching buildin

82、g at 4 pm on December 5? We are looking forward to see you there.Thank you very much!【答案】1. aan2. inon3. enrich前加to4. orand5. activitiesactivity6. wereare7. 去掉that8. especialespecially9. threethird10. seeseeing【解析】【分析】这是一篇应用文。李华的学校将在12月20日举办一个“英语日”,以此来丰富学校生活,李华他们为了参加这次活动,正在准备一个英语短剧,希望对方能来给他们一些帮助,特别是

83、在英语口语方面。【详解】1.考查冠词。English为元音音素开头的单词,要与不定冠词an连用。故a改为an。2.考查介词。根据后文December 20可知表示在具体的某一天应用介词on。故in改为on。3.考查介词。句意:“英语日”的目的是丰富我们的学校生活。此处主语为purpose为中心词的名词短语,后跟不定式作表语,说明主语的内容。故enrich前加to。4.考查连词。句意:首先,它将有助于激发学生学习英语的兴趣,提高我们的英语口语。结合上下文语境可知为并列关系,故应用连词and。故or改为and。5.考查名词的数。根据上文this,可知此处指代“英语日”这个活动应用单数形式。故act

84、ivities改为activity。6.考查动词时态。句意:为了参加这次活动,我们正在准备一个英语短剧。结合语境此处表示此时此刻正在发生的动作应用现在进行时,主语为we,谓语动词用复数。故were改为are。7.考查固定用法。句意:如果你能来给我们一些帮助,特别是在英语口语方面,我们将非常感激。此处为it作形式宾语结构,构成appreciate it if,表示“如果将不胜感激”。故去掉that。8.考查副词。句意同上。修饰后文介词短语in our oral English应用副词especially,表示“特别”。故especial改为especially。9.考查序数词。句意:您能在12月

85、5日下午4点到教学楼第三层307室吗?此处表示“第三层”应用序数词the third。故three改为third。10.考查非谓语动词。句意:我们期待在那里见到你。结合句意表示“期待做某事”短语为look forward to doing sth.。故see改为seeing。第二节 书面表达(满分25分) 52. 假定你是李华,要向全校学生征集以“抗击新型冠状病毒疫情”为主题的优秀文艺作品刊登在校园网上。请根据下面提示写一则100词左右的征稿启事。征稿目的:宣传防疫知识、引导同学们正确认识新冠肺炎、鼓舞战胜疫情的信心。征稿范围:全校学生艺术形式:绘画、书法、摄影、音乐、曲艺、剪纸等等作品要求:

86、紧扣主题、传播正能量、原创投稿要求:作品在2020年2月29日前发至邮箱:,邮件内注明作者姓名、班级、联系方式参考词汇:疫情 epidemic新冠状病毒 novel coronavirus稿件:contribution【答案】CONTRIBUTIONS WANTEDWith the purpose of making students know the epidemic better and full of confidence, contributions related to fighting against the new coronavirus are wanted. The foll

87、owing contribution forms are suggested: painting, calligraphy, photograph, music, folk art, papercut and so on. All the works are expected to be original, positive and to the point. All of the students are welcome to send your artworks to no later than Feb. 29, 2020. Undoubtedly, some information mu

88、st be included in the e-mail, such as name, class and other contact details. If you have any question, feel free to contact me.【解析】【分析】本篇表达属于应用文,要求考生征稿,宣传防疫知识。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应为一般现在时要求:1. 表明征稿目的和征稿范围 2. 艺术形式和作品要求 3. 投稿要求第二步:列提纲 (重点词组)With the purpose of; contributions; be expected to; cont

89、act details; feel free to do; 第三步:连词成句1. With the purpose of making students know the epidemic better and full of confidence, contributions related to fighting against the new coronavirus are wanted.2. All the works are expected to be original, positive and to the point. 3. some information must be

90、included in the e-mail, such as name, class and other contact details. 4. If you have any question, feel free to contact me.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second And then, Finally, In the end, At last2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreove

91、r, Furthermore, In addition As well as, not onlybut (also), including,3.表转折对比关系:However, On the contrary, but, Although+clause(从句), In spite of+n/doing,On the one hand,On the other hand Some,while others,as for, sothat 4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,

92、书写一定要规范清晰,第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了较多主从复合句和被动语态,如:If you have any question, feel free to contact me.这句话运用了条件状语从句,主句是一般现在时,从句用祈使句。contributions related to fighting against the new coronavirus are wanted.运用了被动语态和非谓语动词,related做后置定语,固定搭配运用了如With the purpose of; contributions; be expected to; contact details; feel free to do; 等。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1