1、组合练(九)阅读理解阅读七选五.阅读理解A(2021福州毕业班质量检测)The Most TechFriendly School in the WorldForget a pen and paper! This newfashioned school relies on iPads, touch screens, projectors and even electronic locker keys. The Philadelphia School of the Futures main goal is to equip students with the most knowledge in t
2、echnology fields. While it struggled back when it opened in 2006, it is now one of the most indemand schools.Hamburger UniversityNo, this school isnt about perfecting the hamburger. Actually, it sort of is! The McDonalds training facility is where restaurant managers go to learn the craft (手艺). From
3、 making a hamburger to dealing with complaining customers, it takes a lot to handle the running of Micky Ds. Also, imagine having Hamburger University on your resume (简历)Now that would make you stand out from the crowd! RealLife Clown (小丑) CollegeWhile movies and televisions shows love to make fun o
4、f kids and adults alike running off to join clown college or the circus but it turns out that it wasnt made up. The Ringling Brothers set up a number of courses and schools around the United States to teach willing students the art of clowning around. Its a tough job, right? Imagine wearing a bright
5、 red nose while kids scream at you for a balloon animal.Charles WHoward Santa Claus SchoolSet up in the 1930s, this famous institution aims to produce the very best Santas. Potential Santas will learn how to interact with children and of course, how to laugh like the real deal. While you wouldnt tak
6、e the course unless you planned on being a professional Santa, it sure would be fun to play dress up for a day!语篇解读本文是一篇应用文。文章主要介绍了四所风格独特的学校。1What do we know about The Philadelphia School of the Future?AIt has been run smoothly since 2006.BIt employs digital device in fruitful ways.CIts popularity h
7、as declined in recent years.DIt aims to spread knowledge in many fields.解析:推理判断题。根据The Most TechFriendly School in the World部分第二句“This newfashioned school relies on iPads, touch screens,projectors and even electronic locker keys.”可知,这所新式学校依赖于iPad、触摸屏、投影仪甚至还有电子钥匙。根据关键句可推知,The Philadelphia School of t
8、he Future使用了丰富的电子设备。故选B。答案:B2Which school may help you become a comedian?AThe Philadelphia School of the Future.BHamburger University.CRealLife Clown College.DCharles WHoward Santa Claus School.解析:推理判断题。根据RealLife Clown College部分第二句“The Ringling Brothers set up a number of courses and schools around
9、 the United States to teach willing students the art of clowning around.”可知,Ringling兄弟(马戏团)在美国各地开设了很多课程并建立了学校来教授那些愿意学习小丑艺术的人。根据关键句可推知,RealLife Clown College这所学校可能会帮助你成为一名喜剧演员。故选C。答案:C3Which of the following best describes the four schools?AEntertaining.BAncient.CWild. DUnusual.解析:推理判断题。通读全文内容可知,第一所学
10、校的教学设备以高科技产品为主;第二所学校教授人们怎样做汉堡;第三所学校教会人们怎样逗他人开心;第四所学校教会人们怎样成为最好的圣诞老人。由此可推知,这四所学校与常规的学校不一样,它们都很独特。故选D。答案:DB(2021青岛高三诊断性训练)Kevin Randall, a teacher, who teaches biology at Grandville High School, runs the environmental club at the high school, which has around 2,000 students. The club is known as the G
11、HS Green Team, and it aims to raise awareness among students and teachers about sustainability (持续性). It also works on projects to reduce the environmental footprint of the building itself.One of the clubs recent projects focused on reducing waste in the school cafeteria. Randall said their cafeteri
12、a supervisor told them that the school went through 54,000 plastic forks every year. The club applied for the financial help, built recycling centers for the cafeteria, and purchased metal silverware.And now every student uses a durable metal fork or a spoon instead of disposables (一次性用品), “and that
13、s just one way were trying to capture the lowhanging fruit, if you will,” Randall said.The efforts of Randall and his students have earned Grandville High School the Michigan Green School certification from the state. In addition to their work reducing waste in the cafeteria, the GHS Green Team has
14、also built a garden with flowers and vegetables on campus, and leads cleanups on site and out in the community. Over the years, Randall and his students have also been working on raising money to install solar panels (太阳能电池板) on the roof of the high school.Randall said he was motivated to take the l
15、ead on environmental issues for his school because he wanted his students to have someone to turn to in the building who understands whats at stake (有风险) when it comes to climate change.“And I also felt like I needed to do more in my life for my own two children at home,” Randall added. “They need t
16、o know that their dad is working as hard as he can to reduce the effects of climate change, and to spread the word, and to make sure that other students out there are learning about this just the way they are at home.”语篇解读本文是一篇记叙文。一位高中生物老师通过成立环境俱乐部,组织各种各样的活动,教育并鼓励年轻人为保护环境做力所能及的事情。4What is the purpos
17、e of the GHS Green Team club?ATo inspire students love for biology.BTo finish the projects assigned by school.CTo prepare students for their future jobs.DTo promote environmental protection.解析:推理判断题。根据第一段中的“it aims to raise awareness among students and teachers about sustainability.to reduce the env
18、ironmental footprint of the building itself”可推知,GHS绿色团队旨在提高学生和教师对(环境)可持续性的认识,还致力于减少建筑本身的环境足迹,即促进环境保护。故选D。答案:D5Whats the result of the project on the school cafeteria?AIt has changed the outlook of the cafeteria.BStudents can have more fruits in the cafeteria.CPlastic forks are no longer used in the
19、cafeteria.DThe school has become famous nationwide.解析:细节理解题。根据第三段中的“now every student uses a durable metal fork or a spoon instead of disposables”可知,现在,每个学生都用耐用的金属叉子或勺子代替一次性用品。故选C。答案:C6Whats the fourth paragraph mainly about?AThe classification of the projects.BThe characteristics of the club.CThe a
20、ctivities organized by the club.DThe future of the club.解析:段落大意题。根据第四段中的“reducing waste in the cafeteria”“built a garden”“leads cleanups”“install solar panels”可知,本段主要介绍了减少自助餐厅浪费、在校园里建造了花园、在现场和社区开展清理工作、为学校屋顶安装太阳能电池板等一些由俱乐部组织的活动。答案:C7What was Randalls aim by doing the work on environmental issues?ATo
21、educate the young.BTo get material rewards.CTo amuse his children.DTo make himself famous.解析:细节理解题。根据最后一段中的“do more in my life for my own two children”“make sure that other students out there are learning about this”可知,Randall竭尽所能为孩子们做榜样,教育这些年轻人保护环境。故选A。答案:ACWhat will our world be like in 2050?There
22、 are two features in the growth of world population. First, the annual increase in population in 15 European countries, in the past few years, has been only 300,000. The United Nations estimates that by 2050, the population of European countries will decrease from the current 0.72 billion to 0.63 bi
23、llion. Second, the population in developing countries is growing rapidly. By 2050, the population of Africa is expected to reach 1.8 billion, 0.9 billion more than its current population.A recent research report published by the United Nations indicates that it is quite possible that the Earths temp
24、erature is rising well above the previous estimate. The Antarctic ice sheet, which contains 90% of the worlds ice, has lost significant mass in the past few years. The discovery comes as a surprise to scientists, who thought that the continent would gain ice this century because of increased snowfal
25、l in a warming climate. A research team from the University of Colorado used satellite data to estimate that the ice sheet will lose up to 48 cubic miles by 2050.Africas rivers face great change that will leave a quarter of the continent severely short of water by the middle of the century, accordin
26、g to a global warming study published today. Even modest decreases in rain in western Africa will see rivers lose as much as 80% of their water and a rise of what the scientists call “water refugees”. “In those areas where there is already a water shortage, its going to have a destructive effect,” t
27、he study says. “If youre already walking 5 km to the nearest stream, by 2050, its going to mean walking 30 km or moving your whole household closer to the water source.”语篇解读这是一篇说明文。作者从人口、气候、水源几个方面预测了2050年的地球将会变得如何。8Which of the following situations in 2050 is NOT mentioned in the text?APopulation ch
28、ange. BEconomic decline.CGlobal warming. DWater shortage.解析:细节理解题。本文介绍了到2050年时地球的一些情况,包括人口、全球变暖和水资源短缺,并没有提经济衰退。答案:B9What surprises the scientists according to paragraph 3?AThe Antarctic ice sheet has decreased.BThe Earths temperature is going down.CGlobal warming is destroying the Earth.DSnowfall in
29、creases in the Antarctic area.解析:细节理解题。由第三段中的“The Antarctic ice sheet,which contains 90% of the worlds ice, has lost significant mass in the past few years. The discovery comes as a surprise to scientists”可知,科学家惊讶是因为他们原本以为南极会下更多的雪,有更多的冰,但是研究发现南极其实会失去大量的冰。答案:A10What does the underlined sentence in th
30、e last paragraph stress?AThe ill fate of Africas rivers.BThe importance of doing exercise.CThe hard life of the African refugees.DThe seriousness of the water problem.解析:推理判断题。第四段最后一句的意思是“现在需要走5公里取水的人们到了2050年必须走30公里或搬到水源地生活”,再结合本段其他内容可以推断,划线句子强调的是将来缺水的情况将会更加严重。答案:D11What was the most possible feelin
31、g of the author when he wrote this text?AHappy. BAngry.CWorried. DCalm.解析:推理判断题。全文对2050年的表述都是负面的推测,由此可知作者的态度应该是担忧的。答案:CD(2021烟台第一次质检)If youve ever been on a fishing boat, youve probably seen crowds of birds following it, hoping to catch a snack. Now scientists use those birds behavior to track illeg
32、al fishing boats. Researchers attached data loggers to the backs of 169 albatrosses (信天翁) in Indian oceans. Weighing only 42 grams, the devices included a GPS, which enabled them to detect the presence and intensity of radar signals emitted by boats. That information was then sent by satellite, so t
33、he researchers could track the location of the birdsand thus the radaremitting boatsin real time.The scientists then crosschecked that data against the known locations of boats, collected from a system boats use to declare themselves, called the Automatic Identification System (AIS). And noticeable
34、differences appeared frequently.More than a third of the times the bird “loggers” detected radar signals, and therefore a boat, but no such boat appeared in the official logmeaning that the vehicles had likely switched off their AISsomething that probably happens in illegal fishing operations. The w
35、ork suggests birds could be an effective boatmonitoring tool as long as illegal fishing operations dont target the birds. Fortunately, such a task would be difficult. Around fishing boats, you can find hundreds of birds at any one time that are flying around. And the birds with loggers are not marke
36、d in any way. So its not really possible for fishermen to pick out a specific bird.But what concerns researchers is that albatrosses often get caught by some fishing boats. Though regulations have been established to protect against that happeningwith successillegal boats dont necessarily obey. So s
37、cientists might be underestimating the risk posed to albatross populations.语篇解读本文是一篇科普说明文。本文讲述科学家利用鸟类追逐渔船的天性,在一些鸟身上装上追踪器,追踪那些仪器测不出的进行非法捕捞作业的渔船。12What characteristic of albatrosses do scientists take advantage of in their research?ATheir feeding patterns.BTheir sense of direction.CTheir greedy behavi
38、ors.DTheir habit of following fishing boats.解析:细节理解题。根据文章首段可知,科学家利用信天翁追逐渔船的特点去定位渔船。故D选项正确。答案:D13For what purpose does a boat shut off its AIS?ATo seek more fishes.BTo have it mistaken for another.CTo avoid being detected.DTo save the trouble of declaring itself.解析:推理判断题。根据文章第四段中的“the vehicles had li
39、kely switched off their AISsomething that probably happens in illegal fishing operations”可知,有些渔船为了从事非法捕捞作业时不被检测到而关闭了AIS系统。故C选项正确。答案:C14What does the underlined part “such a task” in paragraph 6 refer to?AIdentifying birds with loggers.BMonitoring illegal boats.CTracking radar signals automatically.D
40、Fishing illegally. 解析:词义猜测题。根据第五段中的“as long as illegal fishing operations dont target the birds”及第六段内容可知,这一任务是指渔民识别并攻击信天翁,因为后文中提到跟着渔船的鸟太多,要从中找出某一只鸟并不容易。故选A。答案:A15What could be the best title for the text?AAIS: an Effective System to Locate BoatsBHumans Are Good at Discovering Birds NatureCData Logge
41、rs Help Fishermen Get a Good HarvestDScientists Use Birds to Track Illegal Fishing Operations解析:标题归纳题。本文以信天翁为例主要讲述科学家通过鸟类追逐渔船的天性,在一些鸟身上装上轻便的设备,以追踪非法捕捞的渔船。答案:D.阅读七选五(2021江南四校高三检测)It seems that the issue over bats is one where many humans are divided. 16 But those who know about the bats in more detai
42、ls are the ones that find them to be fascinating creatures. Rabies (狂犬病) is often thought to be carried by dogs. However, bats carry it too and more people are infected by them annually than by dogs. A bat can bite a human as they sleep and the person may not even feel it. 17 Care should be taken ab
43、out how areas where bats were living are cleaned. In fact, it is best to allow a professional to clean up the waste that has been left behind. 18 It can also result in dust from old waste releasing harmful pieces that can get breathed in. 19 For example, in some areas farmers pay for the bat caves t
44、o be mined for fertilizer (肥料). Bats also keep our environment free from various insects. Could you imagine how many of them would be around if there werent thousands of bats out every single night consuming them? It could quickly be a nightmare that gets out of control. Humans must find a way to be
45、 in balance with bats. Bats make up one fifth of the worlds mammals. That is quite something. 20 AIt is very important for us to find a proper place to sleep.BOthers are fond of the creatures with sharp teeth flying in the sky.CMany people are afraid of them due to what they have heard about them.DI
46、nadequate cleaning can lead to serious health problems for family members.EThere are some positive elements of humans and bats that have been recorded. FTherefore, children are especially a concern when it comes to rabies from bats.GIdentifying locations where these creatures can live peacefully is
47、part of that balance.语篇解读本文是一篇说明文,介绍了一些有关蝙蝠的知识。16解析:所填句与前一句为总分关系,与后一句为并列关系。根据前文中提到的人们对蝙蝠看法各异可知,后面两句应分别说出两种截然不同的观点,故C项“许多人因为听说的有关蝙蝠的消息而害怕它们”符合语境。答案:C 17解析:空前讲蝙蝠会在人们睡觉时咬人,被咬的人甚至可能感觉不到。F项“因此,当说到来自蝙蝠的狂犬病时,儿童尤其令人担忧”与前文内容构成因果关系,符合语境。 答案:F18解析:此段是关于清理蝙蝠粪便和蝙蝠粪便的危害的。根据空后的“It can also result in.”可知,前后两句之间为递进关系,故选D项“清洁不足会给家庭成员带来严重的健康问题”,空后的it指代选项中的inadequate cleaning。答案:D19解析:根据段落结构和空后所举例子可知,空处为本段主旨句,此段介绍了有关蝙蝠在人与自然中所起到的积极作用,故E项符合语境。答案:E20解析:此段讲到人类须找到一种方式与蝙蝠保持平衡,蝙蝠占地球哺乳动物的五分之一,那是相当重要的。因此,确定这些生物可以平静生活的地方是这一平衡的一部分,故选G项。答案:G