1、情景2科技与生活.阅读理解A2022昆明市高三摸底诊断测试Less than a quarter of families in Britain sit down for a “screenfree” dinner together every day away from TVs, phones and devices (设备), according to a research. The research was carried out to mark the launch of Vodafone Pro with Alexa, featuring a unique “Dinnertime” f
2、unction which allows families to have 30 minutes of digital downtime.A study of 1,600 parents, with at least one child at home, found six in ten admit getting children to switch off their devices is the biggest cause of disagreements in their household, leading to an average of two quarrels a day. T
3、he research also found it takes almost ten minutes for a child to switch off their devices after being asked to.Almost all parents feel having a break from technology is important for family relationships. And 86 percent think dinner time is an important part of the day for spending quality time tog
4、ether. However, despite this, 93 percent of parents believe technology is important for a childs development, with 98 percent using digital devices to aid their learning.Dr. Anna Colton, clinical child psychologist, commented, “Technology plays a huge part in all of our lives, and improves our work,
5、 learning and leisure.” She added, “However, it is vital to take time away from our screen and connect with family and friends facetoface, particularly at mealtimes both for ourselves and for our relationships with loved ones, to develop relationships.”Max Taylor, consumer director at Vodafone UK, s
6、aid, “30 minutes is the proper amount of time for families to connect with one another away from screens, because its long enough to have meaningful conversations, a meal or play a gamebut not so long that it feels worrying or stressful.”1Why do children often quarrel with their parents according to
7、 the text?AThey are unwilling to help with housework.BThey are urged to turn off digital devices.CThey are late for dinner with their parents.DThey are stressed with too much homework.2What message does Dr. Colton mainly want to convey?ATechnology enables families to spend quality time.BScreen time
8、is of importance to childrens learning.CFacetoface communication can build good relationships.D30 minutes is a proper time for mealtime communication.3How does the author present the research findings?ABy providing some data.BBy giving some examples.CBy making a comparison.DBy analyzing the cause.4W
9、here can the text be found?AIn a textbook.BIn a science report.CIn a fashion magazine.DIn a travel brochure.B2022长春市普通高中质量检测(二)On Tuesday, Indias Prime Minister Narendra Modi launched a series of new highproducing crop varieties, including herbicidetolerant rice that can be directly planted into the
10、 soil, cutting the huge expenses on water and farm workers.In India, the worlds biggest rice exporter, the traditional method of rice growing requires farmers to grow seeds in nurseries, and then wait for 20 to 30 days before transplanting the small plants by hand into the fields that are ankledeep
11、in water.With the new seed varieties developed by the staterun Indian Agricultural Research Institute, farmers only need to water the fields once to moisten (使变得湿润) the soil before planting the rice. Besides, the traditional method also uses a lot of water to control weeds as herbicides are costly a
12、nd often do not distinguish between the rice and the unwanted weeds.Government scientists said the new rice varieties contain a gene that would allow farmers to spray a common, inexpensive herbicide without worrying about any side effects. “Our focus is very high on new seeds that can be adapted to
13、new conditions, especially in changing climates,” Modi said.Water conservation is likely to be the main attraction of the new rice varieties in India, where farmers rely heavily on the monsoon (季风) rain. The traditional method uses 3,000 to 5,000 liters of water to produce 1 kg of rice. The new vari
14、eties could cut water use by at least 50% to 60%, farmers and government officials say. “For farmers like us, the main concern was the management of water, and the new varieties take care of that concern,” said Ravindra Kajal, who grows rice on his 9acre farmland in the northern state of Haryana. In
15、dia is the worlds secondlargest rice producer after China.5Which is the benefit of the new rice?AIt can produce herbicides.BIt can be planted in any field.CIt needs a lot of water to grow.DIt can save money for farmers.6Why can farmers apply a common herbicide to the new rice?AThe new rice contains
16、herbicides itself.BThe herbicide is suitable for all rice varieties.CThe gene in the new rice can avoid harm from the herbicide.DThe herbicide can distinguish the rice from the weeds.7What plays an important role in riceplanting in India?AWater. BTemperature.CWind. DSunlight.8What is the best title
17、for the text?AIndia Launches New HerbicidesBIndia Cuts Expenses on FarmingCIndia Promotes New Rice VarietiesDFarmers Appeal for New Rice Varieties.完形填空2022南京市联合体调研试题Ye Jundao, 91, made a long shopping list and put the preferred items into the online shopping cart. It is for the “Double Eleven”, an a
18、nnual shopping day _1_ as the Chinese version of the shopping season.After retiring from work in 1991, Ye has continued to lead a(n) _2_ life reading the newspaper, and _3_ lectures at colleges, etc. “I dont feel tired. Working _4_ me up,” Ye said.He added that he never gets bored with exploring _5_
19、 things. He uses his smartphone skillfully to read news, listen to the local opera, and even _6_ orders for takeout meals.His online shopping experience started two years ago, with his first order being a remotecontrolled _7_ for his wife. The shopping experience, was _8_ not that pleasant. He found
20、 that the light wasnt _9_ at the beginning. “The customer service promised me a _10_, but how could I return it since I had already _11_ it?” Ye recalled. Thanks to the _12_ from the customer service, the problem was well solved. Since then Ye has become a “shopaholic” and bought many items.A wrinkl
21、ed face and grey hairs can _13_ dampen Yes spirits. He said he feels very young and is open to young peoples attitudes toward consumption and online shopping. He said, “I support the youth to have their own lifestyle, and to consume _14_ their earnings.”“I would like to set an example for children b
22、y keeping up with the times and staying _15_ to new ideas,” he said.,1.A.regardedBacceptedCadopted Ddefined2A.leisured BcommonCactive Deffective3A.arranging BofferingCdelivering Dsharing4A.warms BbringsCbuilds Dcheers5A.fancy BstrangeCinfluential Dsignificant6A.offer BplaceCobserve Dgive7A.light Bmi
23、rrorCmachine Dtelevision8A.often BslightlyCcertainly Dhowever9A.acting BworkingCshowing Dcoming10A.survey BcheckCdiscount Dreplacement11A.unlocked BunfoldedCunpacked Duncovered12A.description BassistanceCinformation Dannouncement13A.clearly BmerelyCbarely Dtotally14A.on behalf of Bin return forCon a
24、ccount of Din line with15A.blind BopenCindifferent Dequal情景2科技与生活.阅读理解A语篇类型:说明文主题语境:人与社会人际交往别让电子设备影响家人交流【语篇解读】英国的一项研究发现只有不到1/4的家庭会每天放下电子设备一起吃饭。本文主要讲述了研究结果和一些人的观点。1答案与解析:B理解具体信息。根据第二段中的“six in ten.two quarrels a day”可知,父母让孩子关掉电子设备是导致经常吵架的原因,故B项正确。2答案与解析:C理解具体信息。根据第四段中的“it is vital.to develop relation
25、ships”可以看出,Dr. Colton认为远离屏幕、多和家人朋友面对面交流对建立良好关系是很重要的,故C项正确。3答案与解析:A理解写作手法。根据第二段中的“found six in ten admit”和第三段中的“Almost all parents.with 98 percent”可以看出,作者通过罗列数据来展示研究结果,故A项正确。4答案与解析:B理解文章类型。根据第一段中的“according to a research”和第二段中的“A study of 1,600 parents.found.”可以看出,本文是一篇研究报告,这样的文章一般出自于科学报告,故B项正确。B语篇类型
26、:新闻报道主题语境:人与社会农业进步印度新水稻品种【语篇解读】印度推出了新的节能、高产、耐除草剂的水稻品种。5答案与解析:D理解具体信息。根据第一段中的“cutting the huge expenses on water and farm workers”可知,新的水稻品种可以削减用水和农民的费用,故D项正确。6答案与解析:C理解具体信息。根据第四段中的“the new rice.any side effects”可知,新的水稻品种中含有一种基因,即使农民喷洒普通的、便宜的除草剂也不必担心有任何副作用,故C项正确。7答案与解析:A理解具体信息。根据最后一段中的“For farmers lik
27、e.management of water”可知,水在印度水稻种植中发挥着重要的作用,故A项正确。8答案与解析:C理解文章主旨要义。本文为新闻报道,根据第一段中的“On Tuesday.including herbicidetolerant rice”和文章大意可知,本文的主要内容是印度推出了新的水稻品种,故C项适合作本文标题。.完形填空语篇类型:记叙文主题语境:人与社会人物故事91岁的老人热衷于网购【语篇解读】91岁的退休老人叶钧道对探索新技能充满了好奇。他能熟练使用手机网购,紧跟时代潮流,对新事物持开放态度。他想为年轻一代树立良好的榜样。1答案与解析:A根据该句中的“as the Chin
28、ese version of the shopping season”,再结合常识可知,“双十一”已经被视为中国版的购物季。be regarded as意为“被认为是”。2答案与解析:C根据下文中的“reading the newspaper”及下文中的“lectures at colleges”可知,在退休后,他阅读报纸、在大学发表演讲。据此可知,他过着活跃的退休生活。3答案与解析:C根据该句中的“lectures at colleges”可知,他在大学发表演讲。deliver lectures为固定搭配,意为“发表演讲”。4答案与解析:D根据上句“I dont feel tired”可知,
29、他感觉不到疲惫;结合该句可知,工作使他振作。cheer sb. up为固定搭配,意为“(使)变得更高兴,振奋起来”。5答案与解析:A根据下句中“He uses his smartphone skillfully to read news”可知,他能熟练地使用智能手机阅读新闻;据此可知,他对探索复杂的东西毫不厌倦。fancy“复杂的;需要高度技巧的;高难度的”。6答案与解析:B根据句中“orders for takeout meals”可知,他甚至下单订购外卖。place orders为固定搭配,意为“下订单”。7答案与解析:A根据下文中的“light”可知,他为妻子网购的是一盏遥控灯。8答案与
30、解析:D根据该句中“not that pleasant”可知,这次购物经历并不那么愉快;据此可知,该处与前文构成转折关系,故用表转折的连词however。9答案与解析:B根据句中的“the light wasnt”可知,他发现灯一开始无法工作。10答案与解析:D根据句中的“return”,再结合常识可知,发现灯不工作后,客服承诺更换,并让他寄回。replacement“更换”。11答案与解析:C根据句中的“already”,再结合常识可知,他已经打开了包裹。12答案与解析:B根据句中的“Thanks to”,再结合语境可知,多亏客服的帮助,问题才得以解决。assistance“帮助”。13答案
31、与解析:C根据下句中“he feels very young”可知,他感到他很年轻。据此可知,虽然满脸皱纹,头发灰白,但这些几乎不会降低他的兴致。barely“几乎不”。14答案与解析:D根据前文可知,他支持年轻人以他们自己的方式生活,结合该句中的“their earnings”可知,他建议年轻人根据自己的收入标准消费。in line with “与一致”;on behalf of “代表”;in return for“作为的报答”;on account of “因为;由于”。15答案与解析:B 根据该句中“keeping up with the times”可知,他要跟上时代潮流;结合该句中的“and”可知,他要对新思想持开放的态度。open“开放的”。9