收藏 分享(赏)

江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc

上传人:a**** 文档编号:344998 上传时间:2025-11-27 格式:DOC 页数:21 大小:136KB
下载 相关 举报
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第1页
第1页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第2页
第2页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第3页
第3页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第4页
第4页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第5页
第5页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第6页
第6页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第7页
第7页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第8页
第8页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第9页
第9页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第10页
第10页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第11页
第11页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第12页
第12页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第13页
第13页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第14页
第14页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第15页
第15页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第16页
第16页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第17页
第17页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第18页
第18页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第19页
第19页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第20页
第20页 / 共21页
江西省赣县第三中学2020-2021学年高二下学期五月月考英语试题 WORD版含解析.doc_第21页
第21页 / 共21页
亲,该文档总共21页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、赣县第三中学2020-20学年下学期五月考高二英语试卷第I卷(选择题,共100分)第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A.B.C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. When can the man get to his destination by bus?A. At 10:00. B. At 10:25. C. At 10:30. 2. Where will the speaker go?A. The park.

2、 B. The cinema. C. The restaurant. 3 What will the woman do today?A. Do some voluntary work. B. Walk around the park. C. Prepare for the exam. 4. What are the speakers mainly talking about?A. A CD of Johnny Holden. B. A musician. C. A present for Molly. 5. What does the woman want to do?A. Check the

3、 weather with the man. B. Get someone to play tennis with. C. Learn to play tennis from the man. 第二节(共15小题,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A.B.C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置,听每段对话或独白前,你都有时间阅读各个小题,每小题5秒钟。听完后,各个小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What is the mans brother?A. A sailor. B. A teach

4、er. C. A journalist. 7. How does the man find teaching?A. Challenging. B. Enjoyable. C. Boring. 听第7段材料,回答第8至10题。8. What is the possible relationship between the speakers?A. Driver and passenger. B. Friends. C. Classmates. 9. How did the woman go to work before?A. By car. B. By bus. C. On foot. 10. W

5、hy does the man want to change his apartment?A. The rent is too high. B. The apartment is under repair. C. He is dissatisfied with the renter. 听第8段材料,回答第11至13题。11. What is the mans presentation mainly about?A. The causes of climate change. B. The results of climate change. C. The prevention of clima

6、te change. 12. Where did the man get his information?A. From a film. B. From a website. C. From a book. 13. Why does the woman want to read the book?A. To prepare for her book report. B. To do some research online. C. To learn more about climate change. 听第9段材料,回答第14至16题。14. Who is Lisa Moore?A. The

7、mans boss. B. Laurens current colleague. C. Laurens former manager. 15. What is the mans mobile number?A. 0412-525-607. B. 0412-556-207. C. 0412-565-207. 16. What does the man expect Lisa to do ?A. Call him back. B. Contact Lauren. C. Ask some questions. 听第10段材料,回答第17至20题。17. What is the daycare cen

8、ter next to?A. A gym. B. A lunchroom. C. A company. 18. Who can enter the daycare center?A. Children aged 2 to 4. B. Children aged 2 to 5. C. Children aged 3 to 5. 19. What are the working hours of the daycare center?A. 7:00 am to 6:30 pm. B. 7:30 am to 6:30 pm. C. 8:00 am to 6:30 pm. 20. Why does t

9、he speaker make the speech?A To employ teachers. B. To make an advertisement. C. To call for donations. 第二部分:阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。AThe American holiday table is as diverse as the country itself, making the “traditional” meal something different for

10、every family. But when it comes to Thanksgiving dinner, its hard to beat the classic golden brown delicious Butter Roasted Turkey.Here are the steps to make it.STEP 1: Melt 2 cups of butter over medium-low heat. Remove it from the heat; stir in wine. Set it aside.STEP 2: Wash the turkey with cold ru

11、nning water. Pat it dry with paper towels.STEP 3: Place it in a shallow roasting pan, breast-side up. Salt and pepper its inside with 1/2 teaspoon salt and pepper. Stuff it with onion pieces. Sprinkle (撒) 1/2 teaspoon salt and pepper onto the turkey.STEP 4: Put it in the wine and butter mixture (混合物

12、), squeeze out a little of the liquid. Pour more wine and butter mixture over the turkey.STEP 5: Heat the oven to 230C. Roast it 30 minutes. Pour more wine and butter mixture over it again.STEP 6: Reduce the oven temperature to 180C. Pour more wine and butter mixture over the turkey every 30 minutes

13、. After 3 hours, pour the remaining wine and butter mixture over the turkey.STEP 7: Remove the turkey from the oven. Let it stand 30 minutes before carving.Notes:1) The size of the turkey varies depending on the number of guests. Typically its one pound per person or one and a half pounds per person

14、 if you want leftovers.2) Turkey doesnt take quite as long as people think and over-roasting leads to a tough bird and a shortage of juice.3) Remember to allow at least 20 minutes to let the turkey stand at room temperature after roasting and before slicing. The meat will then slice more easily!1. W

15、hich of the following are used for the Butter Roasted Turkey?A. Salt and cheese.B. Butter and wine.C. Pepper and garlic.D. Onion and sugar.2. How long should the turkey be roasted at 230C?A. 30 minutes.B. 1 hour.C. 3 hours.D. 4 hours.3. What would over-roasting lead to?A. Difficulty in slicing.B. To

16、o much juice.C. Hard and dry meat.D. Too many leftovers.【答案】1. B 2. A 3. C【解析】【分析】本文是一篇应用文。文章主要介绍了如何制作美味可口的黄油烤火鸡(Butter Roasted Turkey)。【1题详解】 细节理解题。根据第STEP 1“Melt 2 cups of butter over medium-low heat. Remove it from the heat;stir in wine. Set it aside. (用中慢火融化2杯黄油。把它从火上拿走;在酒里搅拌。然后把它放一边)”可知,在做黄油烤火鸡

17、时,需要用到黄油和酒,故选B。【2题详解】细节理解题。根据STEP 5中“Heat the oven to 230C. Roast it 30 minutes. (将烤箱加热至230C。烤30分钟)”可知,需在230高温下烤制三十分钟,故选A。【3题详解】细节理解题。根据倒数第二段2)“Turkey doesnt take quite as long as people think and over-roasting leads to a tough bird and a shortage of juice. (烤火鸡没有人们想的时间长,烤得太久会导致火鸡变硬和缺少汁水)”可知,烤得太久,火鸡

18、肉会硬邦邦、干巴巴的。故选C。BThe Gilroy Garlic(大蒜) Festival started with a crazy idea by DrRudy MeloneIn 1978,Melone,the President of Gavilan College in Gilroy,read an article in a newspaper which was about a small town in FranceThe town hosted a garlic festival every year and regarded itself as the Garlic Capit

19、al of the WorldHe doubted that Gilroys garlic production and processing were far greaterIn fact,Christopher Ranch was then the largest shipper of garlic in the worldSo Melone set about trying to convince Christopher Ranchs owner Don Christopher,to host a garlic festival of their ownAt first,the idea

20、 seemed crazyOutside of Italian families,garlic at the time was considered an esoteric materialIt wasnt something thought to be normal and it wasnt something you generally shared in polite companyBut Melone had passion for Gilroy and garlicHe decided to stick to his ideaHe and Christopher hired a lo

21、cal cook,Val Filice,to prepare a meal with a few garlicky dishesThe invited local media and food writers as wellThe meal was a success,and the city leaders agreed to support themThe first Gilroy Garlic Festival was held at Bloomfield Ranch in 1979Rudy Melone served as the president;Don Christopher s

22、upplied all the garlic from his;and Val Filice was the head chefThey got about 50 community volunteers to help them and decided to give all the profits back to the communityFestival organizers werent sure at first if anyone would come,but were quickly shocked by the number of visitorsDespite all the

23、 chaos, the first Gilroy Garlic Festival served over 15,000 guests and produced $19,000 for the local communityTo date,the Gilroy Garlic Festival has given the city of Gilroy a sense of true community pride as well as worldwide recognitionNot bad for one mans crazy idea!4. What is Christopher Ranch?

24、A. A ship.B. A farm.C. A shop.D. A businessman.5. What does the underlined word esoteric in Paragraph 3 mean?A. Very expensive.B. Very strange.C. Very ordinary.D. Very popular.6. What can we infer about the first Gilroy Garlic Festival?A. Its purpose was to attract city leaders.B. Its organizers wer

25、e certain that no one would come.C. It benefited the local community a lot.D. It made Gilroy become the garlic capital of the world.7. What is the main idea of the passage?A. Spreading the food culture.B. Praising a mans crazy idea.C. Showing the benefits of eating garlic.D. Introducing the history

26、of Gilroy Garlic Festival.【答案】4. B 5. B 6. C 7. D【解析】【分析】本文是一篇故事类阅读。本文介绍了Gilroy Garlic Festival的历史,举行“大蒜节”最初的想法,以及第一次“大蒜节”的具体情况,最后介绍了“大蒜节”的给社区带来的好处。【4题详解】推理判断题。根据第二段最后一句话In fact,Christopher Ranch was then the largest shipper of garlic in the world及第三段So Melone set about trying to convince Christophe

27、r Ranchs owner Don Christopher,to host a garlic festival of their own可知,Christopher Ranch是当时世界上最大的大蒜发货地,所以推断Christopher Ranch应该是种植大蒜的农场。故B选项正确。【5题详解】词义猜测题。根据第三段第四句It wasnt something thought to be normal and it wasnt something you generally shared in polite company这句是对前一句的进一步解释,大蒜被认为是一种不正常的东西,也不是能与别人

28、分享的东西。“不正常,不能分享”,所以说明大蒜是奇怪的东西。故B选项正确。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段Despite all the chaos,the first Gilroy Garlic Festival served over 15,000 guests and produced $19,000 for the local community.(尽管有点混乱,第一次大蒜节服务超过15000客人和为当地社区创造了19000美元的收益)可知,大蒜节使当地社区受益。故C选项正确。【7题详解】主旨大意题。本文介绍的举行“大蒜节”的最初的想法,以及第一次“大蒜节”的具体情况,最后介绍了

29、“大蒜节”给社区带来的好处,所以全文介绍了“大蒜节”的历史。故D选项正确。【点睛】阅读是理解的前提和手段;理解是分析、加工和处理信息,是阅读的目的和结果。因此,做阅读理解题时,考生可以先看题目,然后再看文段,这样带着问题去阅读就更有目的性。从近几年高考英语题型来看,阅读理解主要有以下几种题型:主旨大意题,细节理解题,词义猜测题,推理判断题,观点态度题等。考生在阅读的过程中必须具备下列技能,才能获取和处理信息:略读,查读,预测下文,理解大意,分清文章中的事实和观点,猜测词义,推理判断,了解重点细节,理解文章结构,理解图表信息,理解指代关系,理解逻辑关系,理解作者意图,评价阅读内容。如第3小题,根

30、据倒数第二段Despite all the chaos,the first Gilroy Garlic Festival served over 15,000 guests and produced $19,000 for the local community(尽管有点混乱,第一次大蒜节服务超过15000客人和为当地社区创造了19000美元的收益)可知,大蒜节使当地社区受益。故C选项正确。CThe Silk Road is arguably the most famous long-distance trade route of the ancient world. This passage

31、 connected Europe in the West with China in the East, and allowed the exchange of goods, technology, and ideas between the two civilizations. Although merchants could make huge profits travelling the road, it was not without risk.The main Silk Road started in Changan (known today as Xian), the early

32、 Han capital. Travelers commencing their journey from this city could take a northern route that would take them across Chinas northwestern provinces. After this, they would face the Gobi Desert, arguably the greatest danger of the Silk Road.The Gobi Desert, the largest desert in Asia, consists main

33、ly of rocky, hard earth. This feature made it easier for traders to travel across, compared to sandy deserts like the neighboring Taklamakan Desert. Like other deserts, the Gobi Desert is dry and hot, and therefore the biggest challenge travelers faced was obtaining enough water for themselves as we

34、ll as for their camels.So, rest stops were created along the route, allowing travelers to rest, eat and drink. These places also promoted the exchange of goods, and even ideas, amongst the travelers who stopped there. Usually, the rest stops were placed within a days journey of each other. In this w

35、ay, travelers could avoid spending too much time in the desert, which would make them targets for robbers, another danger of the Silk Road.Once through the Gobi Desert, travelers would continue their journey into Iran, Turkey, and finally Europe. Whilst this part of the journey may have been less da

36、ngerous, it is not entirely without its perils.8. The underlined word “it” in the first paragraph refers to _.A. making huge profitsB. traveling the Silk RoadC. exchanging goods and ideasD. connecting different civilizations9. Why was the Gobi Desert easier to cross than other deserts?A. The deserts

37、 surface was easier to walk on.B. Camels for transportation were easier to find.C. It was smaller and could be crossed in less time.D. There were more natural water sources available.10. What can we guess about the rest stops in the Gobi Desert?A. Travelers were offered free accommodation.B. They we

38、re located around the edges of the desert.C. Travelers staying there were often attacked by criminals.D. They were shared by travelers from different countries.11. What is the passage mainly about?A. The origins of the Silk Road.B. The benefits of the Silk Road.C. The difficulties faced by Silk Road

39、 travelers.D. The cultural exchanges among Silk Road travelers.【答案】8. B 9. A 10. D 11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。尽管穿越丝绸之路的商人可以挣大钱,但穿越丝绸之路并非毫无风险。文章主要说明了丝绸之路危险重重,丝绸之路商人面临的两大挑战一是沿途地理环境恶劣,二是路途可能遭遇的歹徒抢劫。【8题详解】词义猜测题。根据上文Although merchants could make huge profits travelling the road可知,尽管穿越丝绸之路的商人可以挣大钱,但穿越丝绸之路并非毫无风险

40、。根据该句表达的含义可推断出it指“穿越丝绸之路”。故选B。【9题详解】细节理解题。根据第三段中The Gobi Desert, the largest desert in Asia, consists mainly of rocky, hard earth. This feature made it easier for traders to travel across, compared to sandy deserts like the neighboring Taklamakan Desert.可知,戈壁沙漠是亚洲最大的沙漠,主要由坚硬的岩石构成。与邻近的塔克拉玛干沙漠等沙质沙漠相比,

41、这一特点使商人更容易穿越。由此可知,戈壁沙漠之所以比其他沙漠容易穿越,是因为戈壁沙漠地表主要是坚硬的岩石,比较容易走。故选A。【10题详解】推理判断题。根据倒数第二段中So, rest stops were created along the route, allowing travelers to rest, eat and drink. These places also promoted the exchange of goods, and even ideas, amongst the travelers who stopped there.可知,因此,沿途设立了休息站,让旅客休息、吃

42、饭和喝水。这些地方也促进了停留在那里的旅客之间的货物甚至思想的交流。由此推知,丝绸之路沿途驿站是世界各国旅行者共享的。故选D。【11题详解】主旨大意题。根据第一段最后一段Although merchants could make huge profits travelling the road, it was not without risk.可知,尽管穿越丝绸之路的商人可以挣大钱,但穿越丝绸之路并非毫无风险。结合文章主要说明了丝绸之路危险重重,丝绸之路商人面临的两大挑战一是沿途地理环境恶劣,二是路途可能遭遇的歹徒抢劫。故选C。【点睛】代词指代题要求同学们根据语境的逻辑关系、判断画线的人称代词

43、或指示代词在文章中指代的对象,包括考查it (指动物,无生命的事物、特定的事件或人),they/them(指代人、物、事件的复数名词),he/she等人称代词的指代意义,以及指示代词this,that,these,those等在文章中的指代意义,考查同学们对文章中叙述特定的人,物,事件的认知能力。解答这类题时,同学们要认真阅读画线词所在句和前后临近句的内容,分析人称转换和动作变换的详细过程,理清来龙去脉和前后的因果关系,从而准确推断其指代的对象。如第一小题,根据上文Although merchants could make huge profits travelling the road可知,

44、尽管穿越丝绸之路的商人可以挣大钱,但穿越丝绸之路并非毫无风险。根据该句表达的含义可知推断出it指“穿越丝绸之路”。故选B。DDespite being the highest point on Earth, Mount Everest cant escape the effects of climate change. According to two new studies published in iScience and One Earth, the air pressure near Everests top is rising, and the rate of glacier mel

45、t (冰川融化) is faster.Last year, Aurora Elmore, a climate scientist at the National Geographic Society, helped send 34 scientists to Mount Everest to install (安装) the highest weather stations in the world. The exploration provided valuable data for both of the new studies, each of which Elmore co-autho

46、red.In a study published in iScience, Elmore and a team of scientists set out to document how the atmospheric pressure on Everest has fluctuated since the 1970s. As climate change is causing the air to slowly thicken, which means more oxygen is available at higher altitudes. When temperature rises,

47、molecules (分子) move faster. And when these molecules start to collide (碰撞) with each other, pressure increases.To analyze the changes in the atmosphere, lead author Tom Matthews and his team collected data using those weather stations installed in 2019. They used the climate data to build models, wh

48、ich suggest that if global temperatures increase by 2 degrees Celsius above pre-industrial levels, the maximum rate of oxygen consumption on Everest will increase by 5%.The other study is published in One Earth. Owen King, from the University of St Andrews in the UK? and his team studied 79 glaciers

49、 and found that between 2009 and 2018, glaciers thinned at nearly twice the rate they did in the 1960s.The results are concerning. Besides the 18 local communities living in the Himalayas, nearly two billion people depend on the mountain range for a source of fresh water. “Although faster melting mi

50、ght mean more water, its only a good thing for a little bit of time,” Elmore says. Worse still, if water melts too fast, it arrives in the form of floods, which people in the area are already experiencing.12. Why did the scientists install the weather stations on Everest?A. To test their collected d

51、ata on the mountain.B. To make it easier to predict natural disasters.C. To collect glaciological and atmospheric data.D. To leave impressive marks on their exploration.13. What does the underlined word “fluctuated” in paragraph 3 probably mean?A. Changed.B. Formed.C. Improved.D. Decreased.14. What

52、is Elmores attitude towards glacier melt?A. Unconcerned.B. Worried.C. Unclear.D. Supportive.15. What is the text mainly about?A. Why temperatures on Everest vary.B. Natural disasters on Mount Everest.C. Great concerns over Mount Everest.D. How climate change affects Everest.【答案】12. C 13. A 14. B 15.

53、 D【解析】【分析】本文是一篇说明文。尽管珠穆朗玛峰是地球上的最高点,但它仍然无法逃脱气候变化的影响。两项新研究发现,珠穆朗玛峰峰顶附近的气压正在上升,冰川正在以前所未有的速度融化,导致更多的融水。这些变化将影响生活在珠峰下的当地人以及依靠这座山脉获取淡水的人。【12题详解】推理判断题。根据第一段“According to two new studies published in iScience and One Earth, the air pressure near Everests top is rising, and the rate of glacier melt (冰川融化) is

54、 faster. (根据发表在iScience和One Earth上的两项最新研究,珠穆朗玛峰顶端附近的气压正在上升,冰川融化的速度也在加快) ”以及第二段“Last year, Aurora Elmore, a climate scientist at the National Geographic Society, helped send 34 scientists to Mount Everest to install (安装) the highest weather stations in the world. The exploration provided valuable dat

55、a for both of the new studies, each of which Elmore co-authored. (去年,国家地理学会的气候科学家Aurora Elmore帮助派遣34名科学家到珠穆朗玛峰安装了世界上最高的气象站。这次勘探为这两项新的研究提供了有价值的数据,每项研究都是Elmore共同撰写的)”可知,气象站收集的数据为科学研究提供了有关珠穆朗玛峰地区大气压的变化以及冰川融化方面的数据,由此可推知,科学家在珠穆朗玛峰安装气象站是为了收集冰川和大气数据的。故选C。【13题详解】词义猜测题。根据第三段画线词后的对于大气变化的描述“As climate change i

56、s causing the air to slowly thicken, which means more oxygen is available at higher altitudes. When temperature rises, molecules (分子) move faster. And when these molecules start to collide (碰撞) with each other, pressure increases. (由于气候变化导致空气慢慢变厚,这意味着在更高的海拔地区有更多的氧气可供利用。当温度上升时,分子运动更快。当这些分子开始相互碰撞时,压力增

57、加)”可知气候变化使大气压力有波动,变化。结合第四段中“To analyze the changes in the atmosphere, lead author Tom Matthews and his team collected data using those weather stations installed in 2019. (为了分析大气的变化,主要作者Tom Matthews和他的团队利用2019年安装的气象站收集了数据)”可推断“how the atmospheric pressure on Everest has fluctuated since the 1970s. (

58、自20世纪70年代以来,珠穆朗玛峰上的大气压力是如何fluctuated的)”中画线词的意思是“波动;变化”,与Changed的意思最为接近。故选A。【14题详解】推理判断题。根据最后一段中“Although faster melting might mean more water, its only a good thing for a little bit of time,” Elmore says. Worse still, if water melts too fast, it arrives in the form of floods, which people in the are

59、a are already experiencing. (Elmore说:“虽然快速融化可能意味着更多的水,但这只是暂时的好事”。更糟糕的是,如果水融化得太快,它就会以洪水的形式到来,而这个地区的人们已经在经历洪水了)”可推断,Elmore对冰川融化是持“担心的”态度的。故选B。【15题详解】主旨大意题。文章第一段“Despite being the highest point on Earth, Mount Everest cant escape the effects of climate change. According to two new studies published in

60、iScience and One Earth, the air pressure near Everests top is rising, and the rate of glacier melt (冰川融化) is faster. (尽管珠穆朗玛峰是地球上的最高点,但它无法逃脱气候变化的影响。根据发表在iScience和One Earth上的两项最新研究,珠穆朗玛峰顶部附近的气压正在上升,冰川融化的速度更快)”提出了两项研究的结果表明气候变化对珠穆朗玛峰的影响,接下来具体的介绍了这两项研究,证明气候的变化是怎样具体影响珠穆朗玛峰的,所以本文主要关于气候变化如何影响珠穆朗玛峰,故选D。第二节

61、(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。If you only had one minute, or even just 20 seconds, to establish a good relationship with someone youve never met before, how would you do it? Here are three As that you may find helpful.AwarenessGetting along with others requires an awaren

62、ess of three things-the environment, time, and the person you are meeting. _16_ . The setting (e.g., a church versus a gym) decides how you communicate and even what you should wear. Time is also important. Do you have hours, minutes, or just seconds? The less you have, the more you need to think ab

63、out what you will say and how you will say it.While an awareness of the setting and time is important, so is our awareness of others. Our immediate assessment of others, their mood and emotional state, contributes to getting along. Approaching someone when they are stressed may not be the best thing

64、 to do. _17_ .AcceptanceSince ancient times, the wise have said, When in Rome, do as the Romans do. This is especially true in foreign countries. _18_ . Change how you do things, how you dress, how you greet, how you talk, so that you will fit in. Dont resist and dont insist that you have things you

65、r way, or that you know better. It is, once more, not about you. It is about two things-the setting and fitting in with others. Respect the beliefs, norms, customs, and practices of those you wish to engage. Mirror those around you. Its the secret that wise men have used since ancient times. _19_ .A

66、pproachable_20_ . Smiling works to a point, but you must make welcoming eye contact. Your body language should say, I am friendly and approachable.A. It is no different todayB. You need to respond with a smileC. And it also applies in the other settingsD. An awareness of the environment gives you a

67、head startE. Instead, waiting just a half-hour can make all the differenceF. If you want to be liked or fit in, you must be both accessible and friendlyG. But we cant expect others to do for us what we should be doing for ourselves【答案】16. D 17. E 18. C 19. A 20. F【解析】【分析】本文是说明文。主要介绍了与人打交道的三个原则:意识,接受

68、,平易近人。【16题详解】根据空前“Getting along with others requires an awareness of three things-the environment, time, and the person you are meeting.” (和人打交道时需要注意的三个因素:环境、时间以及打交道的人。可知接下来应该是对这三要素进行阐述。D项 “An awareness of the environment gives you a head start”(交往中的环境意识可以给你一个良好的开端) 符合文意,故选D。【17题详解】根据空前“Approaching

69、someone when they are stressed may not be the best thing to do. ”(在他人心情不好时接近人家可不是一个好主意。)所以接下来要应是告诉我们正确的做法,E项“Instead, waiting just a half-hour can make all the difference”(相反,等半个小时,情况则可能不一样。)可知与前文的错误做法是相反关系,符合语境,故选E。【18题详解】根据空前“When in Rome, do as the Romans do. This is especially true in foreign co

70、untries. ”(入乡随俗对身处异国他乡的人尤其适用)可知,入乡随俗除了适用于国外还适用于别的场合。再根据空后“Change how you do things, how you dress, how you greet, how you talk.”(改变你做事的方式、衣服,问候方式以及交流方式)具体举例适用于哪些场合,C项“And it also applies in the other settings”(这个原则也可以用到别的场合),是对上文补充和说明,符合语境,选项中的it指的就是上文提到的“入乡随俗”这个原则,故选C。【19题详解】根据空前“Its the secret tha

71、t wise men have used since ancient times. ”(自古以来,明智的人都会这样做),A项“It is no different today”(如今也不例外),与前句是对比关系,符合语境。故选A。【20题详解】根据小标题Approachable和后文“Smiling works to a point”(笑容起作用。)以及“friendly and approachable.”(友好和平易近人)可知,本段是在具体讲述“平易近人”原则。F项“If you want to be liked or fit in, you must be both accessible

72、 and friendly”(如果你想被人喜欢或者融入环境,你就得显得平易近人)与小标题是总分关系,符合文意,故选F。第三部分:语言知识运用(共两节,满分45分)第一节:完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。“He looks normal.” Thats what everybody_says when I tell them my son was just diagnosed as autism(孤独症). They all say it without exce

73、ption(例外).Its true. Alejandro does look like every other_22_boy. He plays, he smiles, and he runs around with the two-year-old boys boundless_23_until he is too tired. He laughs when you move your fingers_24_on a sensitive part of his body. And he often_25_his toys like every other young child at hi

74、s age. But most of the time, Alejandro_26_in his own little world playing all by himself_27_in a group of kids and_28_you when you talk to him loudly. At that time hes_29_no matter how hard you try to_30_him. My wife and I get_31_. We ask for “nose kisses” or hugs and many times he doesnt_32_us. Its

75、 extremely anxious when your childs face is right in front of you and he wont admit your_33_.He regularly doesnt eat. The food often_34_him when he puts it in his mouth. He is very small for his age. We are told that its another_35_of the autism. Because autism isnt like some other_36_, there is no

76、set treatment. Each child needs to be treated_37_; what works for one probably doesnt work for another. Try a treatment. If it doesnt work, you have to try another _38_you hopefully find something that does work. The future is cloudy, but we will try everything we can do to_39_him, because we love h

77、im and we know hes a special little boy. And we believe with the help of love we can_40_any difficulty. A. alwaysB. neverC. everD. hardly22. A. lovelyB. ordinaryC. lonelyD. stupid23. A. forceB. powerC. energyD. imagination24. A. slightlyB. secretlyC. heavilyD. greatly25. A. gets along withB. deals w

78、ithC. puts up withD. plays with26. A. sleepsB. existsC. studiesD. works27. A. seldomB. onlyC. evenD. often28. A. ignoringB. teasingC. watchingD. hearing29. A. unhappyB. aloneC. calmD. nervous30. A. contactB. wakeC. relieveD. comfort31. A. tiredB. boredC. discouragedD. upset32. A. recognizeB. underst

79、andC. noticeD. remember33. A. appearanceB. impressionC. presenceD. satisfaction34. A. pleasesB. delightsC. relaxesD. bothers35. A. reasonB. advantageC. functionD. effect36. A. diseasesB. causesC. factorsD. sufferings37. A. equallyB. individuallyC. similarlyD. usually38. A. unlessB. whenC. untilD. th

80、ough39. A. getB. reachC. teachD. make40. A. treatB. experienceC. discoverD. overcome【答案】. A 22. B 23. C 24. A 25. D 26. B 27. C 28. A 29. B 30. A 31. D 32. C 33. C 34. D 35. D 36. A 37. B 38. C 39. B 40. D【解析】【分析】本文是一篇记叙文,讲述了作者的孩子患上了自闭症。孩子看起来和正常的孩子一样,可是自闭症却没有固定的治疗方法。但是作者和他的妻子坚信,在爱的帮助下,它们可以克服任何困难。【题详

81、解】考查副词词义辨析。句意:当我告诉他们我儿子刚刚被诊断为自闭症时,每个人都这么说。A. always总是;B. never从不;C. ever曾经;D. hardly几乎不。根据下文“without exception”可知,大家都这样说。故选A。【22题详解】考查形容词词义辨析。句意:亚历杭德罗看起来和其他普通男孩没什么两样。A. lovely可爱的;B. ordinary普通的;C. lonely孤独的;D. stupid愚蠢的。根据下文“like every other young child at his age”可知,亚历杭德罗看起来和其他普通男孩没什么两样。故选B。【23题详解】

82、考查名词词义辨析。句意:他玩耍,他微笑,他带着这个两岁男孩无穷的精力到处跑,直到他累了。A. force力量;B. power权力;C. energy精力;D. imagination想象。根据上文“He plays, he smiles, and he runs around”可知,孩子精力充沛。故选C。【24题详解】考查副词词义辨析。句意:当你用手指轻轻触碰他身体的敏感部位时,他会笑。A. slightly轻轻地;B. secretly秘密地;C. heavily重重地;D. greatly大大地。根据下文“a sensitive part of his body”可知,我是轻轻地触摸他的

83、敏感部位。故选A。【25题详解】考查动词短语词义辨析。句意:他经常像其他同龄的孩子一样玩玩具。A. gets along with 与相处;B. deals with处理;C. puts up with忍受;D. plays with玩耍。根据下文的toys可知,此处讲的是他可以玩玩具。故选D。【26题详解】考查动词词义辨析,句意:亚历杭德罗生活在他自己的小世界里,即使在一群孩子中也独自玩耍,当你大声跟他说话时,他也不理你。A. sleeps睡觉;B. exists存在;C. studies研究;D. works工作。根据下文“his own little world”可知,他存在于自己的世界

84、中,不理会别人。故选B。【27题详解】考查副词词义辨析。句意见上一题。A. seldom很少;B. only仅仅;C. even甚至;D. often经常。根据上文“by himself”可知,甚至和一群小朋友一起玩时,他也只会独自玩耍。故选C。【28题详解】考查动词词义辨析。句意见第六题。A. ignoring忽视;B. teasing嘲笑;C. watching看着;D. hearing听着。根据上文“by himself”以及下文“when you talk to him loudly”可知,即使你大声跟他说话,他依然独自玩耍,并且会忽视你的话语。故选A。【29题详解】考查形容词词义辨析

85、。句意:在那个时候,无论你怎么努力联系他,他都是一个人。A. unhappy不高兴的;B. alone单独的;C. calm平静的;D. nervous紧张的。根据上文by himself可知,作者的儿子一直是独自玩耍。故选B。【30题详解】考查动词词义辨析。句意见上一题。A. contact联系;B. wake醒来;C. relieve缓解;D. comfort安慰。根据上文“when you talk to him loudly”可知,不管你怎么联系他,他都不会理你。故选A。【31题详解】考查形容词词义辨析。句意:我妻子和我很心烦。A. tired疲倦的;B. bored无聊的;C. di

86、scouraged沮丧的;D. upset心烦意乱的。根据下文“Its extremely anxious”可知,我和我的妻子对此感到非常的心烦和焦虑。故选D。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:我们要求“鼻吻”或拥抱,但很多时候他都没有注意到我们。A. recognize辨别;B. understand理解;C. notice注意;D. remember记住。根据下文“he wont admit”可知,孩子并没有注意到我们的行为。故选C。【33题详解】考查名词词义辨析。句意:当你的孩子的脸就在你面前,他却不承认你的存在时,会非常焦虑。A. appearance外貌;B. impressio

87、n印象;C. presence存在;D. satisfaction满意。根据上文“We ask for “nose kisses” or hugs and many times he doesnt _12_ us.”可知,孩子对于我们的互动无动于衷,是因为他认为我们不存在。故选C。【34题详解】考查动词词义辨析。句意:当他把食物放进嘴里时,他常常感到烦扰。A. pleases满意;B. delights高兴;C. relaxes放松;D. bothers打扰。根据上文“He regularly doesnt eat.”可知,他不怎么喜欢吃饭,所以吃饭会带来困扰。故选D。【35题详解】考查名词词

88、义辨析。句意:我们被告知这是自闭症的另一种影响。A. reason原因;B. advantage优势;C. function功能;D. effect影响。根据上文“He is very small for his age.”可知,个子太矮小也是自闭症所造成的一种影响。故选D。【36题详解】考查名词词义辨析。句意:因为自闭症不像其他一些疾病,没有固定的治疗方法。A. diseases疾病;B. causes原因;C. factors因素;D. sufferings痛苦。根据常识可知,自闭症是一种疾病。故选A。【37题详解】考查副词词义辨析。句意:每个儿童都需要单独治疗;对一个人有用的东西可能对另

89、一个人没用。A. equally平等地;B. individually单独地;C. similarly相似地;D. usually经常。根据下文“what works for one probably doesnt work for another.”可知,自闭症的孩子症状不同,治疗的方法也要根据个体而定。故选B。【38题详解】考查连词词义辨析。句意:如果不成功,你必须尝试另一种方法,直到你有希望找到可行的方法。A. unless除非;B. when当时候;C. until直到;D. though尽管。根据上文“If it doesnt work, you have to try anothe

90、r”可知,你只有一直尝试,直到找到正确的方法。故选C。【39题详解】考查动词词义辨析。句意:未来是不明朗的,但我们会尽我们所能去引起他的注意,因为我们爱他,我们知道他是一个特别的小男孩。A. get得到;B. reach引起的注意;C. teach教育;D. make制作。根据上文“We ask for “nose kisses” or hugs and many times he doesnt _12_ us.”可知,自闭症的孩子不会去注意周围的人或者事物,所以我们要尽全力让他注意到我们。故选B。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:我们相信,在爱的帮助下,我们可以克服任何困难。A. tre

91、at对待;B. experience经历;C. discover发现;D. overcome克服。根据上文“we believe with the help of love”可知,我们会在爱的帮助下,克服困难战胜一切。故选D。第II 卷(非选择题,共50分)第二节 语法填空(共10小题,每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。For the first time in 94 years, the Palace Museum has extended its opening hours, allowing the public to c

92、elebrate the Lantern Festival at night in the ancient palace.About 3,000 lucky visitors received free tickets from the government, among _41_ was Zhang Zhifu, a 77-year-old public security volunteer. Its a mark of gratitude for her volunteer work. “It is _42_ (true) an honor to be granted this speci

93、al privilege,” Zhang said.To guarantee the _43_ (safe) of the palace, festival organizers _44_ (plan) this years Lantern Festival event used LED lights rather than traditional paper lanterns and red candles. Its a fascinating event for visitors to absorb _45_ (they) in the festive atmosphere in the

94、museum. Discussion of the Palace Museums new look lit up social media following Tuesdays display.Since he became director of the Palace Museum, Shan Jixiang _46_ (bring) many changes to the worlds _47_ (large) royal complex (建筑群). Once in a speech the 64-year-old director shared his idea about how t

95、o make traditional _48_ (treasure) come alive again. “ _49_ matters to a museum is not how many visitors they have, but how close they are _50_ peoples daily lives,” he said.【答案】41. whom 42. truly 43. safety 44. planning 45. themselves 46 has brought 47. largest 48. treasures 49. What 50. to【解析】【分析】

96、这是一篇记叙文。文章讲述了故宫博物院94年来首次延长开放时间,允许公众在晚上在这座古老的宫殿里庆祝元宵节,并且吸引了很多游客。【41题详解】考查定语从句连接词。句意:大约3000名幸运的游客获得了政府的免费门票,其中包括77岁的公安志愿者张志福。whom引导非限定性定语从句,修饰先行词visitors,且在定语从句中作介词among的宾语,指人,故填whom。【42题详解】考查副词。句意:张说:“能被授予这样的特权真的是我的荣幸。”副词修饰整句话,故填truly。【43题详解】考查名词。句意:为了保证故宫的安全,今年元宵节活动的组织者使用LED灯而不是传统的纸灯笼和红蜡烛。根据the可知填写名

97、词,博物馆的安全,故填safety。【44题详解】考查非谓语动词。organizers与plan是主动关系,故填现在分词做后置定语,故填planning。【45题详解】考查反身代词。句意:这是一个吸引人的事件,让游客沉浸在博物馆的节日气氛中。短语absorb oneself in表示“集中注意力在上”,指代visitors,故填themselves。【46题详解】考查动词时态。句意:自从成为故宫博物院院长以来,单霁翔给这个世界上最大的皇家建筑群带来了许多变化。根据since可知填写现在完成时,主语是单数名词,故填has brought。【47题详解】考查形容词最高级。句意:世界上最大的皇家建筑

98、群。根据句意可知应填形容词最高级,故填largest。【48题详解】考查名词的数。句意:在一次演讲中,这位64岁的导演分享了他关于如何让传统宝藏重新焕发生机的想法。treasure为可数名词,此处表示数量不止一个,故填名词复数treasures。【49题详解】考查名词性从句连接词。句意:“对博物馆来说,重要的不是有多少游客,而是他们离人们的日常生活有多近,”他说。what引导主语从句,因为从句中缺少主语,故填What。【50题详解】考查介词。短语be close to表示“靠近,接近”,故填介词to。【点睛】名词性从句关键在于三点:一、找准从句在主句中充当的成分即分出是名词性从句的主语句、宾语

99、从句、表语从句还是同位语从句。二、连接词从句中充当的成分(主、宾、定或状语或不做任何成分)三、弄清楚每个连接词的意义。此外还要注意,近年来高考对于名词性从句的考查多从名词性从句的语序和连接词的用法区别上考查。如第九小题,为主语从句,且从句中缺少主语,指物,故应填What。第四部分:写作(共两节,满分35分)第一节:短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用

100、斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。China and Western country may have different cultural beliefs about certain animals. But when it comes to pigs, we somehow reach an agreement that pigs are lazy, ugly, stupidly and shameless. Neither of these words descr

101、ibing pigs are exactly positive. Moreover, the truth is what pigs have some good qualities. And theres probably no good time to clear their names than now, with the arrival of the Year of the Pig on Chinese Spring Festival, which fell February 5 this year. According to a paper publishing in 2017, pi

102、gs can tell between those who treat them well or those who dont. Perhaps these are the qualities of pigs to keep it in mindtheir intelligence, cuteness and patience.【答案】1. countrycountries2. stupidlystupid3. NeitherNone4. MoreoverHowever5. whatthat6. goodbetter7. February 5 前面加on8. publishingpublish

103、ed9. orand10. it去掉【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了猪的几个优点:聪明、可爱和有耐心。【详解】第一处:考查名词。句意:中国和西方国家可能对某些动物有不同的文化观念。此处表示不只一个国家,应该用复数,故country改为countries。第二处:考查形容词。句意:一谈到猪,我们会认为它们是懒惰的、丑陋的、愚蠢的和无耻的。此处用形容词作表语,故stupidly改成stupid。第三处:考查代词。句意:这些形容猪的词语都不是积极的。neither两者都不,none是指三者及三者以上都不,此处指lazy, ugly, stupid and shameless四者,故Neith

104、er改成None。第四处:考查逻辑连词。句意为:这些词没有一个是积极的,但是事实上猪的确有一些好的品质。根据句意可知此处表示转折,故Moreover改成However。第五处:考查表语从句。句意参考上题解析,分析句子结构可知此处为表语从句,从句成分完整,应该用that引导,无实义,只起连接作用,故what改that。第六处:考查形容词比较级。句意:随着今年2月5日猪年到来,没有比现在更好的时间来为猪正名了。than表明此处需要用比较级,故good改成better。第七处:考查介词。句意参考上题解析。表示“在具体某一天”用介词on,故February 5 前面加on。第八处:考查非谓语动词。句意

105、:根据2017年发表的一篇文章,猪能分出谁对它们好,谁对它们不好。paper和publish间是逻辑上的动宾关系,表示被动,此处用过去分词作后置定语,故publishing改成published。第九处:考查固定搭配。句意参考上题解析,考查连词。tell between A and B,区分A和B之间的区别,故or改成and。第十处:考查代词。句意:也许我们应该记住猪的品质有聪明,可爱和有耐心。分析句子结构可知,已经有qualities 作keep的宾语,it是多余的,故it去掉。第二节:书面表达(满分25分)52. 假如你是李华,每周一你们班的英语课上课前都有一个三分钟的个人演讲活动,你打算

106、在下周的英语课上讲如何养成良好的生活习惯。请你用英语准备一篇演讲稿,内容包括:1.简述习惯不好的现象;2.如何养成良好的生活习惯;3.表达感受或期望。注意:1.词数100左右;2.可适当增加细节,以使行文连贯。参考词汇:生活习惯living habits【答案】Good morning, everyone! It is my honor to be here to share with you my opinion on how to develop good living habits.It is known to all that good living habits are import

107、ant to our physical and mental health. However, many of us ignore its importance by eating junk food and staying up late. In order to develop good living habits, as far as I am concerned, having a good rest is the foundation. Therefore, we need to sleep and get up early and have a regular daily sche

108、dule. Besides, eating healthily also plays an important role. Foods low in fat, salt and sugar are of great benefit to our health, so stay away from junk food. Finally, doing exercise is essential. It brings us good health as well as relaxation and pleasure. Many stresses and negative emotions can b

109、e washed away by doing exercise.Motivation is what gets you start. And the habit is what keeps you going. May you all have good living habits! Thank you for listening!【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生准备一篇题为如何养成良好的生活习惯三分钟的个人演讲稿。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态为一般现在时。结构:总分法总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1.简述习

110、惯不好的现象;2.如何养成良好的生活习惯;3.表达感受或期望。第二步:列提纲 (重点词组)It is ones honor to;be important to;stay up;play an important role;be of great benefit to;stay away from第三步:连词成句1. It is my honor to be here to share with you my opinion on how to develop good living habits.2. It is known to all that good living habits ar

111、e important to our physical and mental health.3. However, many of us ignore its importance by eating junk food and staying up late.4. Besides, eating healthily also plays an important role.5. Foods low in fat, salt and sugar are of great benefit to our health, so stay away from junk food.根据提示及关键词(组)

112、进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)(供参考)1.表文章结构顺序:Finally2.表转折对比关系:However3.表因果关系:Therefore 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰。【点睛】高分句型1:It is my honor to be here to share with you my opinion on how to develop good living habits. 这句话运用了不定式作主语高分句型2: In order to develop good living habits, as far as I am concerned, having a good rest is the foundation.这句话运用了不定式作目的状语和动名词作主语的结构。高分句型3:Motivation is what gets you start. And the habit is what keeps you going.这句话运用了what引导的表语从句。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1