1、夷陵中学高二年级春季学期三月份阶段性检测英语试题考试时间:150分钟 试卷满分:150分注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名和座位号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用2B铅笔把答题卡对应的答案标号涂黑。回答非选择题时,将答案写在答题卡上。写在本试卷上无效。3. 考生结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试
2、卷 的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. Where are the two speakers probably?A. In a store. B. In a supermarket. C. In a post office.2. Whom did Tom spend two days playing with?A His kids. B. Homeless kids. C. Kids of his neighbors.3. What is the womans grandmas birthday gift?A. A dress.
3、 B. A ring. C. A jacket.4. Where does the woman want to have dinner?A. At the Blue Moon Restaurant.B. At the Red Rose Restaurant.C. At the mans house.5. How much is the furniture without delivery cost?A. $1, 305. B. $1, 450. C. $1, 595.第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个
4、选项中选出最佳选项, 并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What day is it today?A. Tuesday. B. Wednesday. C. Friday.7. What will Mike do the day after tomorrow?A. Deal with his work. B. Go to a movie. C. Have supper with the woman.听第7段材料,回答第8、9题。8. What did th
5、e man do last night?A. Watch a new play.B. Read an interesting book.C. Attend a social event.9. How does the woman feel like the football game?A. Boring. B. Exciting. C. Just so-so.听第8段材料,回答第10至12题。10. What are the speakers going to do?A. Have a jog. B. Play badminton. C. Go to work.11. What did the
6、 speakers buy yesterday?A. Sportswear. B. Jogging shoes. C. Caps.12. W hats the probable relationship between the speakers?A. Coach and sportswoman.B. Teacher and student.C. Husband and wife.听第9段材料,回答第13至16题。13. What should a parent do if he misses the application deadline?A. He can apply as a “late
7、”.B. He can only apply next year.C. He can contact the headmaster.14. What kind of students can get transportation?A. Those living 1 mile away.,B. Those living 2 miles away.C. Those living 3 miles away.15. Whats the directors telephone number?A. 310-218-1452. B. 310-280-1452. C. 310-280-1501.16. Wha
8、t does the womans child like?A. Reading. B. Sports. C. Music.听第10段材料,回答第17至20题。17. What did the speaker want to buy?A. Some postcards. B. Some envelopes. C. Some stamps.18. Who was in front of the speaker in the first line?A. An old woman. B. A businessman. C. A schoolboy.19. How was the second line
9、?A. It moved without any stop.B. It was three times longer.C. It moved faster at first.20. What happened in the end?A. The post office was closed.B. The clerk closed his window.C. The speaker missed her lunch.第二部分 阅读理解 (共两节,满分 50分)第一节(共15小题; 每小题2.5分,满分37.5分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A 、B 、C 和 D )中,选出最佳选项,并在
10、答题卡上将该项涂黑。ARemember to study for knowledge and not study for getting good grades! This helped me a lot, and might help you too.Keep your study area organized and comfortable.This helps you to concentrate better while studying by reducing unwanted distractions. Keeping all the required books, pens, a
11、nd other instruments within reach helps. you to stayfocused on studying. You dont have to look around for any book you need.Discover ways to enhance your concentration.Concentration is unquestionably the most important attribute necessary to enjoy studying. Staying focused on what you are reading he
12、lps you to understand and absorb it. Therefore, it is absolutely essential for you to find out all the essentials that enhance your concentration.To enjoy studying, prepare in advance for tests.If you intend Lo truly enjoy studying, you must make it a habit to prepare well in advance for all your te
13、sts. You cannot enjoy studying when you are preparing on the last day prior to your test. This will make studying a painful experience for you.Ensure that your study area is free from disturbances.Ensure that outside noise and disturbances do not affect your studies. Your study table must be located
14、 in a silent area free from all external disturbances.Mark all important dates on a wall calendar.Remember to take short breaks.Taking short breaks during studying helps you in retaining more of what you have studied. Hence, short breaks are helpful during a long study session.Manage your time in a
15、wise way.Stay positive.Staying positive is necessary to enjoy studying. Think of all the benefits you can obtain from scoring high grades. This will motivate you 10 strive harder in your studies.Be prepared; remove fear of exams.1. What helps you to stay focused according to the text?A. Enjoying stu
16、dying.B. Preparing well in advance for you tests.C. Taking short breaks during studying.D. Keeping unnecessary distractions away.2. If you want to keep in your memory as much as possible of what you have learned, what should you try to avoid?A. A long study session without taking short breaks.B. The
17、 essentials that enhance your concentration.C. The painful experience of taking exams.D. Preparation for your Lest on the last day.3. What could be the best tile of this text?A. How to score the best grades?B. How to get rid of disturbances?C. How to improve your ability to study?D. How to make the
18、best of your time?【答案】1. D 2. A 3. C【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了一些帮助提高学习能力的方法。【1题详解】细节理解题,根据“Keep your study area organized and comfortable.”部分的第一句话“This helps you to concentrate better while studying by reducing unwanted distractions.(这有助于你通过减少不必要的干扰,学习时集中注意力。)”可知,通过远离不必要的干扰可以集中注意力。故选D项。【2题详解】推理判断题。根据“R
19、emember to take short breaks.”部分的第一句“Taking short breaks during studying helps you in retaining more of what you have studied.(学习时短暂休息一下可以帮助你记住更多学过的内容。)”可推知,想要记住更多学过的内容,就应该避免没有短暂休息的长时间学习。故选A项。【3题详解】主旨大意题。根据第一段“Remember to study for knowledge and not study for getting good grades! This helped me a lo
20、t, and might help you too.(记住,学习是为了知识,而不是为了取得好成绩!这对我帮助很大,也许对你也有帮助。)”及下文内容可知,文章主要介绍了一些帮助提高学习能力的方法,C项“How to improve your ability to study?(如何提高你的学习能力?)”概括文章大意,适合做文章标题。故选C项。BAs a chef who has worked across Southeast Asia, Goh Wooi Cheat moved to the Chinese mainland to tap into his roots and offer loc
21、al diners his own unique version of Cantonese cuisine.Cantonese cuisine from Singapore used to be famous across Asia for its high-quality ingredients and beautiful presentation, but after working in Beijing for several years, Singaporean chef Goh Wooi Cheat firmly believes that “the future of Canton
22、ese cuisine lies in China”.“All the finest ingredients from around the world can be now found in China and the chefs presentation skills are improving fast,” the 56-year-old chef says.Gohs ancestors moved to Malaysia from Guangdong Province, so he has been familiar with Cantonese cuisine since child
23、hood. Growing up in Penang, Goh remembers always hearing about cuisines, portions, ingredients and seasoning at home, because his family ran a catering business. He moved to Singapore and became an apprentice Cantonese chef in 1983, becoming an executive chef 10 years later. He also worked in five-s
24、tar hotels in Indonesia for a couple of years, where Cantonese wedding banquets were an important element.In 2011, Goh received a job offer from Beijing, which he promptly accepted. “I felt proud of returning to China, the land where my ancestors come from especially since I believe that real Chines
25、e cuisine should be served to Chinese people,” Goh says.But Goh also thinks that some classic Cantonese dishes are outdated, prompting him to create new dishes that still manage to honor tradition while appealing to contemporary diners. To add one new dish to the menu, Gob would refine it over time
26、repeatedly, gathering feedback from his customers to continue enhancing the dish to reach a level of perfection both in terms of taste and presentation.“A dish can be described as delicious only if its accepted and enjoyed by every guest and not just by food experts,” he says. Goh also believes that
27、 chefs must develop their own cooking style, especially in Cantonese cuisine; otherwise the chefs who always follow tradition may find themselves left behind.4. What can we learn about Goh from the passage?A. His ancestors were native Malaysians.B. His family once ran a restaurant business.C. He bec
28、ame an executive chef in Singapore ten years ago.D. To create new dishes, he gave up some classic Cantonese dishes.5. The underlined word “refine” in the sixth paragraph can be replaced by _.A. shiftB. improveC. proveD. refresh6. Which of the following best describes Goh as a chef?A. Narrow-minded.B
29、. Conservative.C. Humorous.D. Creative.7. In Gohs opinion, a chef should _.A. set himself apart with a distinctive cooking styleB. focus on improving his presentation skillsC. stay up to date and shake off traditionD. be able to identify the finest cooking ingredients【答案】4. B 5. B 6. D 7. A【解析】【分析】这
30、是一篇记叙文。文章主要讲述了新加坡厨师Goh Wooi Cheat来到中国大陆,挖掘自己的根源,为当地食客提供自己独特的粤菜。文章介绍了他的一些个人经历以及他对制作粤菜和烹饪的一些看法。【4题详解】细节理解题。根据第四段中“Growing up in Penang, Goh remembers always hearing about cuisines, portions, ingredients and seasoning at home, because his family ran a catering business.( Goh在槟城长大,他记得总是在家里听到关于菜肴、分量、食材和调
31、料的话题,因为他的家族经营着一家餐饮企业)”可知,Goh的家族曾经经营餐馆生意。故选B。【5题详解】词句猜测题。根据划线词后文“gathering feedback from his customers to continue enhancing the dish to reach a level of perfection both in terms of taste and presentation”可知,为了在菜单上增加一道菜,Gob会不断地改进这道菜,从他的顾客那里收集反馈,继续改进这道菜,使其在口味和呈现上达到完美的水平。划线词意思是“改进”。A. shift转换;B. improv
32、e改进;C. prove证明;D. refresh更新。故选B。【6题详解】推理判断题。根据倒数第二段中“But Goh also thinks that some classic Cantonese dishes are outdated, prompting him to create new dishes that still manage to honor tradition while appealing to contemporary diners.(但是Goh也认为一些经典的粤菜已经过时了,这促使他创造了一些既尊重传统又能吸引当代食客的新菜式)”可推知,Goh是个具有创造性的厨师
33、。故选D。【7题详解】细节理解题。根据最后一段中“Goh also believes that chefs must develop their own cooking style, especially in Cantonese cuisine; otherwise the chefs who always follow tradition may find themselves left behind.(他还认为,厨师必须发展自己的烹饪风格,特别是粤菜;否则,总是遵循传统的厨师可能会发现自己被甩在后面)”可知,Goh认为一个厨师应该以自己独特的烹饪风格脱颖而出。故选A。CPeople wh
34、o have kids live longer than those who remain childless, an academic study has suggested. Researchers believe it is because adults immune systems are “refreshed” when kids go to nursery and start picking up infections.During the course of someones life, their immune system can become weaker. But whe
35、n kids start bringing infections home, their parents immune systems get a workout. Non-parents unless they are teachers or nurses perhaps do not get the same exposure to infection.Writing in the journal Scientific Reports, Miguel Portela said parents had less risk of dying from infection than non-pa
36、rents and if they did, it was about five years later. He said that “a parents immune system is refreshed by a childs infections at a time when their own protection starts wearing thin.” He added, “With this improved immune system, the parent has a better chance to defend whatever infections that mig
37、ht strike when old and weak and parenthood is rewarded in individual terms through an improved immunization against infections.” Naturally there are other reasons why some people live longer than others, but they may not be comparable with becoming a parent. The academics say that high income and ho
38、use ownership are always associated with higher survival but less so than having children.Mr. Portela admits the research is far from complete, saying that while the results “record a relationship between the presence of children and death rate, the specific transmission mechanisms remain unclear. H
39、e acknowledges the presence of other, perhaps behavioral factors in parents which result in changed death rate compared to individuals without children.” He adds, “While the relationships of lifestyle choices such as smoking, obesity, drinking and other behavioral factors with life expectancy and ca
40、uses of death are well studied and understood, the same cannot be said for the individual decision to become a parent”.8. Why did Mr. Portela say “parents had less risk of dying from infection than non-parents”?A. Parents have healthier lifestyles.B. Parents have less exposure to infection.C. Parent
41、s have higher ability to fight against infections.D. Parents have less experience to fight against infections.9. How are parents protected against infections?A. By being exposed to their kids infection.B. By working out with their kids.C. By refreshing their kids life.D. By strengthening their kids
42、infection.10. What can we infer from the research?A. Rich life benefits parents more than having children.B. Lack of sleep has nothing to do with life expectancy.C. The presence of children can improve parents healthD. Behavioral factors contribute to higher death rate than having no children.11. Wh
43、ats the best title for the passage?A. Parents and Non-parentsB. How to Achieve Longer Life Expectancy?C. How Is Parents Immune Systems Changed?D. Childrens Effect on Parents Immune System【答案】8. C 9. A 10. C 11. D【解析】【分析】这是一篇说明文。一项学术研究表明,有孩子的人比没有孩子的人寿命更长。研究人员认为,这是因为当孩子们去托儿所并开始感染病毒时,成年人的免疫系统会“焕然一新”。文章
44、主要解释了产生这一现象的原因,研究人员表示父母通过接触孩子的感染来对抗感染,从而更长寿。【8题详解】细节理解题。根据第三段中“He said that “a parents immune system is refreshed by a childs infections at a time when their own protection starts wearing thin.” He added, “With this improved immune system, the parent has a better chance to defend whatever infections
45、 that might strike when old and weak and parenthood is rewarded in individual terms through an improved immunization against infections.”(他说:“当父母的免疫系统开始失去保护作用的时候,孩子的感染使他们的免疫系统恢复了活力。”他补充说:“有了这种改进的免疫系统,当年老体弱时,父母就有更好的机会防御任何可能袭击他们的感染,而在个人方面,父母通过提高对感染的免疫得到了奖励。”)”可知,Portela先生说“有孩子的人比没有孩子的人死于感染的风险更小”,是因为父母
46、对抗感染的能力更高。故选C。【9题详解】细节理解题。根据第二段中“During the course of someones life, their immune system can become weaker. But when kids start bringing infections home, their parents immune systems get a workout. (在人的一生中,他们的免疫系统会变得更弱。但是,当孩子们把传染病带回家时,他们父母的免疫系统就得到了锻炼)”以及第三段中“He said that “a parents immune system is
47、refreshed by a childs infections at a time when their own protection starts wearing thin.”(他说:“当父母的免疫系统开始失去保护作用的时候,孩子的感染使他们的免疫系统恢复了活力。”)”可知,父母通过接触孩子的感染来对抗感染。故选A。【10题详解】推理判断题。根据第一段中“Researchers believe it is because adults immune systems are “refreshed” when kids go to nursery and start picking up in
48、fections.(研究人员认为,这是因为当孩子们去托儿所并开始感染病毒时,成年人的免疫系统会“焕然一新”)”以及第三段中“He said that “a parents immune system is refreshed by a childs infections at a time when their own protection starts wearing thin.” He added, “With this improved immune system, the parent has a better chance to defend whatever infections
49、that might strike when old and weak and parenthood is rewarded in individual terms through an improved immunization against infections.”(他说:“当父母的免疫系统开始失去保护作用的时候,孩子的感染使他们的免疫系统恢复了活力。”他补充说:“有了这种改进的免疫系统,当年老体弱时,父母就有更好的机会防御任何可能袭击他们的感染,而在个人方面,父母通过提高对感染的免疫得到了奖励。”)”故我们能从研究中推断出儿童的存在可以改善父母的健康。故选C。【11题详解】主旨大意题。
50、根据第一段“People who have kids live longer than those who remain childless, an academic study has suggested. Researchers believe it is because adults immune systems are “refreshed” when kids go to nursery and start picking up infections. (一项学术研究表明,有孩子的人比没有孩子的人寿命更长。研究人员认为,这是因为当孩子们去托儿所并开始感染病毒时,成年人的免疫系统会“焕
51、然一新”)”结合文章主要解释了产生这一现象的原因,研究人员表示父母通过接触孩子的感染来对抗感染,从而更长寿。可知,D选项“孩子对父母免疫系统的影响”最符合文章标题。故选D。DScientists are urging that deep sea metal mining should be stopped temporarily. They warn in a report that it can cause severe and damaging effects on Pacific Ocean areas.The recently-released report examined more
52、 than 250 published studies on deep Sea mining. The research was examined by the Deep Sea Mining Campaign- a collection of not-for profit organizations. The report centers on mining activities related to small metallic particles(金属颗粒),called nodules, found on the seabed. The material can contain dif
53、ferent metals. Increasing demand for these metals has led to a rise in deep-sea mining operations. The metals are commonly used in battery manufacturing and other technology products.However, the scientists warn that mining for these nodules will cause irreversible(不可逆的) damage to an ocean already u
54、nder pressure. The operations will affect areas across the South Pacific, including the nations of Kiribati, the Cook Islands, Nauru, Tonga and Papua New Guinea.The report notes that a moratorium is the only responsible way to move forward until certain conditions surrounding deep-sea mining can be
55、met. The scientists are calling for additional study to fully understand the environmental, social and economic risks.Andrew Chin is the reports lead researcher. He says in a statement that nodule mining will likely result in the loss of sea life and cause damage to deep seabeds for thousands of yea
56、rs. He adds that the operations can put people at risk who depend on the ocean and its continued health.A company planning to be one of the first to carry out mining operations in the area is Canadas DeepGreen, which aims to begin by 2024. It seeks to mine metallic nodules to be used in power system
57、s for electric vehicles. DeepGreen Chief Executive Officer Gerard Barron defended the companys plans in reaction to the report. He said deep-sea mining offered the best alternative to surface mining, which has & long history of pollution and destroying forests and wildlife.12. Why are deep-sea minin
58、g operations on the rise?A. More metals are needed.B. Surface mining is banned,C. Battery industry is falling.D. The seabed is easy to find,13. Which of the following best explains the word “moratorium underlined in paragraph 4?A. Loose measure.B. Thorough study.C. Permanent deal.D. Temporary stop.1
59、4. What can we learn from Andrew Chins words?A. Conditions surrounding deep-sea mining are great.B. The damage caused by nodule mining is reversible.C. Nodule mining can cause harm in various aspects.D. People sure less likely to be affected by nodule mining,15. Whats Gerard Barrons attitude towards
60、 deep-sea mining?A. Opposed.B. Supportive.C. Ambiguous.D. Unconcerned.【答案】12. A 13. D 14. C 15. B【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了科学家们敦促暂时停止深海金属开采。他们在一份报告中警告说,它会导致严重的后果。对太平洋地区造成破坏性影响。【12题详解】细节理解题。根据文章第二段“Increasing demand for these metals has led to a rise in deep-sea mining operations.”(对这些金属需求的增加导致了深海采矿作业的增
61、加。)可知,深海采矿活动在增加是因为需要更多的金属。故选A。【13题详解】词句猜测题。根据文章第一段“Scientists are urging that deep sea metal mining should be stopped temporarily.”(科学家们敦促暂时停止深海金属开采。)和划线词后面的“the only responsible way to move forward until certain conditions surrounding deep-sea mining can be met”(在深海采矿的某些条件得到满足之前,这是唯一负责任的前进方式)可推知,“m
62、oratorium意为“暂停”。故选D。【14题详解】推理判断题。根据文章第五段“He says in a statement that nodule mining will likely result in the loss of sea life and cause damage to deep seabeds for thousands of years. He adds that the operations can put people at risk who depend on the ocean and its continued health.”(他在一份声明中说,结核开采很可
63、能导致海洋生物的消失,并对海底造成数千年的破坏。他还说,开采结核会使依赖海洋及其持续健康的人们处于危险之中。)可推知,结核开采会造成多方面的危害。故选C。【15题详解】推理判断题。根据文章最后一段“DeepGreen Chief Executive Officer Gerard Barron defended the companys plans in reaction to the report. He said deep-sea mining offered the best alternative to surface mining. which has & long history o
64、f pollution and destroying forests and wildlife.”(DeepGreen首席执行官杰拉德巴伦(Gerard Barron)在回应该报告时为公司的计划进行了辩护。他说,深海采矿是地表采矿的最佳选择,它有污染和破坏森林和野生动物的悠久历史。)可推知,Gerard Barron对深海开矿指“支持的”态度。故选B。第二节(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。How to Enjoy Life As a TeenThe “best years of your life”
65、? Maybe not, but you can learn to make the most of your high school days._16_. Whether its having a computer, having friends, having a good supply of food, a bed to sleep on, family that loves you or simply being born in this world. Remember that the point of life is for you to enjoy it. Be happy, a
66、nd life will reward you. Remember that these are the last few years you will be able to enjoy yourself without having to worry about the responsibility of an adult.Choose your friends wisely. Unlike what many articles state, you dont have to be popular and have lots of friends to be happy. In fact,
67、_17_. Try to have friends that like you who you are, not just because you are wearing a certain brand of shoes or something like that. These are people who shop at the same store as you; not someone who will take pity on you when your dog dies._18_. Having a healthy body leads to a healthy and happy
68、 mind. Itll make you confident in your appearance, which makes you more confident in other areas.Be sociable._19_. While you only need 4 or 5 close friends, that doesnt mean you shouldnt try to meet new people. Taking part gives you something to do instead of sitting bored at home in self-pity.Go fo
69、r it! If you want to sign up for a competition, just take part in it. Dont be afraid of failure. Even if you are defeated,_20_.A. Work out.B. Be confident.C Learn to appreciate small things.D. Dont go to sleep that night with regret.E. remember that there will always be something you can learn.F. ma
70、ny of the “friends” you have when you are popular are not true friends.G. Joining in clubs, activities and sport increases your chances of meeting new friends.【答案】16. C 17. F 18. A 19. G 20. E【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章介绍了充分利用高中时光的方法。【16题详解】设空处为本段主旨句。根据下文“Whether its having a computer, having friends, havin
71、g a good supply of food, a bed to sleep on, family that loves you or simply being born in this world. Remember that the point of life is for you to enjoy it. (无论是拥有一台电脑,有朋友,有充足的食物,有一张床睡觉,有爱你的家人,还是仅仅是出生在这个世界。记住,生活的意义在于享受生活。要快乐,生活就会嘉奖你。)”可知,要学会珍惜身边的小事。C选项“Learn to appreciate small things.”(学会欣赏小事。)符合题
72、意,故选C项。【17题详解】根据上文“Unlike what many articles state, you dont have to be popular and have lots of friends to be happy.(不像许多文章所说的那样,你不需要受欢迎,有很多朋友才能快乐。)”可猜测,下文描写的是不在受欢迎时候交友的原因。F选项“many of the “friends” you have when you are popular are not true friends.”(当你很受欢迎的时候,你所拥有的很多“朋友”都不是真正的朋友。)符合题意,故选F项。【18题详解】
73、设空处为本段主旨句。根据下文“Having a healthy body leads to a healthy and happy mind.(拥有健康的身体会带来健康和快乐的心态。)”可知,要勤加锻炼。A选项“Work out.”(锻炼)符合题意,故选A项。【19题详解】根据前文“Be sociable.(好交际的人。)”可知,下文可写如何成为好交际的人。G选项“Joining in clubs, activities and sport increases your chances of meeting new friends.”(参加俱乐部、活动和运动可以增加你结识新朋友的机会。)符合题
74、意,故选G项。【20题详解】根据前文“If you want to sign up for a competition, just take part in it. Dont be afraid of failure. Even if you are defeated(如果你想报名参加比赛,那就参加吧。不要害怕失败。即使你被打败)”可知,划线处可描写即使被打败也会有所收获。E选项“remember that there will always be something you can learn.”(记住,你总能学到一些东西。)符合题意,和“you are defeated”构成明显的转折关系
75、。故选E项。第二部分语言运用(共两节,满分30分)第一节(共15小题:每小题1分,满分15分)阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Noah Rupp, the Providence High School ninth-grader, is only 15. But hes already started his own charity to help the_21_Noahs Ark Project began last fall when he and his father, Mark Rupp, were on _22_in Asheville
76、, Walking back to their hotel, they_23_a man who appeared to be homeless and was shaking in the cold. He wanted to do_24_to help.When they returned to Charlotte, Noah_25_what types of products could help a person to stay_26_. He found a type of bright, orange lightweight sleeping bag, they are water
77、proof(防水的) and windproof and can be_27_ all year-round.They built website and_28_to raise $5,000 for the first 200 sleeping bags, Noah presented his _29_to his classmates. Most were very supportive and helped him with his first fundraiser a yard sale. We sold our own used things and bought 20 bags t
78、hat winter.“It seems it will_30_much longer time to reach the goal,” said Noah, Their next_31_ is to meet the goal this fall.Like other teenagers, Noah has homework, plays sports and spends time with friends. But he_32_those things well with his charity. He sets aside time each day to work on it.His
79、 mother, Leslie Perez, is_33_by her son, “What he does is_34_, said Perez, Having worked through the project, I_35_ that no matter what life throws at him, hell be OK.”21. A. youngB. hungryC. elderlyD. homeless22. A. businessB. experimentC. exerciseD. vacation23. A. rememberedB. noticedC. soughtD. r
80、esearched24. A. somethingB. everythingC. anythingD. nothing25. A. designedB. improvedC. studiedD. discovered26. A. healthyB. richC. warmD. full27. A. sharedB. usedC. washedD. developed28. A. turned outB. got backC. looked forwardD. set out29. A. dreamB. problemC. projectD. demand30. A. saveB. waitC.
81、 wasteD. take31. A. stepB. methodC. ideaD. requirement32. A. combinesB. connectsC. providesD. balances33. A. terrifiedB. hurtC. amazedD. amused34. A. greatB. funC. seriousD. careless35. A. meanB. believeC. assumeD. warn【答案】21. D 22. D 23. B 24. A 25. C 26. C 27. B 28. D 29. C 30. D 31. A 32. D 33. C
82、 34. A 35. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了15岁的男孩Noah Rupp想方设法去帮助无家可归的人的故事。【21题详解】考查形容词词义辨析。句意:但他已经成立了自己的慈善机构来帮助无家可归的人。A. young年轻的;B. hungry饥饿的;C. elderly年长的;D. homeless无家可归的。根据“they_3_a man who appeared to be homeless”可知,他成立慈善机构是为了帮助无家可归的人。故选D。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:诺亚方舟计划始于去年秋天,当时他和他的父亲马克拉普在阿什维尔度假,走回旅馆时,他们注意
83、到一名似乎无家可归的男子,在寒冷中发抖。A. business生意;B. experiment实验;C. exercise锻炼;D. vacation假期。根据“Walking back to their hotel,”可知,他们在阿什维尔度假。“on vacation”为固定短语,意为“在度假中”。故选D。【23题详解】考查动词词义辨析。句意:诺亚方舟计划始于去年秋天,当时他和他的父亲马克拉普在阿什维尔度假,走回旅馆时,他们注意到一名似乎无家可归的男子,在寒冷中发抖。A. remembered记得;B. noticed注意;C. sought寻找;D. researched研究,探索。根据“
84、a man who appeared to be homeless and was shaking in the cold.”可知,他们看到了一名似乎无家可归的男子,在寒冷中发抖。故选B。【24题详解】考查代词词义辨析。句意:他想帮点忙。A. something某事;B. everything一切;C. anything任何事情;D. nothing没有什么。根据“what types of products could help a person”可知,想要做点事情来帮忙。故选A。【25题详解】考查动词词义辨析。句意:当他们回到夏洛特时,Noah研究了什么类型的产品可以帮助人们保暖。A. d
85、esigned设计;B. improved提高,改善;C. studied学习,研究;D. discovered发现。根据“what types of products could help a person to stay_6_”可知,此处表示研究研究了什么类型的产品可以帮助人们。故选C。【26题详解】考查形容词词义辨析。句意:当他们回到夏洛特时,诺亚研究了什么类型的产品可以帮助人们保暖。A. healthy健康的;B. rich富有的;C. warm温暖的;D. full满的。根据“was shaking in the cold”可知,此处表示帮助人们保持温暖。故选C。【27题详解】考查动
86、词词义辨析。句意:他找到了一种明亮的橙色轻重量睡袋,它们是防水和防风的,可以全年使用。A. shared分享;B. used使用;C. washed洗;D. developed发展。根据“He found a type of bright, orange lightweight sleeping bag”可知,这种睡袋可以全年使用。故选B。【28题详解】考查动词短语辨析。句意:他们建立了网站,并开始为前200个睡袋筹集5000美元,Noah向他的同学介绍了他的项目。A. turned out结果是,证明是;B. got back返回;C. looked forward向前看,期待;D. set
87、 out开始,动身。根据“to raise $5,000 for the first 200 sleeping bags”可知,此处表示他们建了一个网站,开始(set out)募拥。set out to do sth.为固定用法,意为“开始着手做某事”。故选D。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:他们建立了网站,并开始为前200个睡袋筹集5000美元,Noah向他的同学介绍了他的项目。A. dream梦想;B. problem问题;C. project工程,计划;D. demand要求。根据上文“Noahs Ark Project”可知,此处是信息词project的词汇复现。故选C。【30题
88、详解】考查动词词义辨析。句意:“看来要达到这个目标需要更长的时间,”Noah说,他们的下一步是在今年秋天达到这个目标。A. save节省,拯救;B. wait等待;C. waste浪费;D. take拿走、花费。It takes some time to do sth.为固定句型,意为“花费时间做某事”。故选D。【31题详解】考查名词词义辨析。句意:“看来要达到这个目标需要更长的时间,”Noah说,他们的下一步是在今年秋天达到这个目标。A. step脚步,步骤;B. method理论;C. idea主意;D. requirement要求,需要。根据“It seems it will_10_mu
89、ch longer time to reach the goal”和“to meet the goal this fall”可知,此处表示下一步(step)他们将在今年秋天实现那个目标。故选A。【32题详解】考查动词词义辨析。句意:但他很好地平衡了这些事情和他的慈善事业,他每天留出时间来工作。A. combines组合,合并;B. connects联系,连接;C. provides提供;D. balances平衡。根据“He sets aside time each day to work on it.”(他每天留出时间做这件事。)可知,此处表示但他很好地平衡了这些事情和他的慈善事业。故选D。
90、【33题详解】考查动词词义辨析。句意:他的母亲莱斯利佩雷斯被她的儿子震惊了。A. terrified使恐惧;B. hurt伤害;C. amazed使惊讶;D. amused逗乐。根据上文内容“Noahs Ark Project began last fall”可知,母亲为儿子所做的事感到惊讶。故选C。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:“他做得很好,”佩雷斯说,“完成了这个项目后,我相信无论生活遇到什么,他都会没事的。”A. great伟大的;B. fun有趣的;C. serious严重的;D. careless粗心的。母亲认为儿子做的事很伟大。故选A。35题详解】考查动词词义辨析。句意:
91、“他做得很好,”佩雷斯说,“完成了这个项目后,我相信无论生活遇到什么,他都会没事的。”A. mean意味着;B. believe相信;C. assume假设,认为;D. warn警告。根据“that no matter what life throws at him, hell be OK.”可知,母亲相信不管以后的生活向他抛出什么样的难题,他都能应付。故选B。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。The Roar(咆哮) of LavaA strange sound ripped my father out o
92、f his sleep. What he didnt know at that moment was that the volcano Mauna Loa had begun to erupt, and the_36_(disturb) sound he heard was the roar of lava. Soon, people in my fathers village figured out what was happening, and all the_37_(family)fled the village for safer areas. It was scary, but pe
93、ople stayed calm. _38_(lucky), no one was hurt, but as the lava made its way to the ocean, it _39_(destroy)homes and parts of the highway. Every time I heard my father tell this dramatic tale, I watched his eyes light _40_I could tell that, even many years later, my father was both scared and amazed
94、 at the grand volcano. So, it was in high school _41_ I decided to make a career out of studying Mauna Loa. Now, I work with other scientists studying Mauna Loa, one of Earths largest active Volcanoes. Of course, we cant control the eruptions, but we can use the data we collect_42_(predict)where the
95、 lava might flow next. We study geographical maps and examine where lava flowed during past eruptions. I even collect gas and lava samples that come directly from the volcano. We can use the _43_(inform)to help keep people safe. I feel lucky to spend my days so close to an active volcano, _44_I thin
96、k is one of Earths greatest wonders. Like my father, I am both frightened and in awe(敬畏)of _45_(it)power.【答案】36. disturbing 37. families 38. Luckily 39. destroyed 40. up 41. that 42. to predict 43. information 44. which 45. its【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章记叙了作者听父亲讲述Mauna Loa火山爆发时的事情,父亲每次讲这个戏剧性的故事时眼睛都会发亮,作者在高中时
97、决定以研究Mauna Loa火山为职业。文章介绍了作者和其他科学家研究Mauna Loa火山的情况。【36题详解】考查形容词。修饰后文名词sound应用形容词disturbing作定语,表示“令人不安的”。故填disturbing。【37题详解】考查名词的数。句意:很快,我父亲所在的村子里的人知道了发生了什么,所有的家庭都逃离了村子,逃往更安全的地方。family为可数名词,由all修饰应用复数形式。故填families。【38题详解】考查副词。修饰后文整个句子应用副词luckily,表示“幸运地”。句首单词首字母要大写。故填Luckily。【39题详解】考查动词。根据上文no one was
98、 hurt, but as the lava made its way to the ocean可知此处应用一般过去时。故填destroyed。【40题详解】考查介词。句意:每次我听父亲讲这个戏剧性的故事,我都看到他的眼睛发亮。我能说,即使多年以后,父亲对这座大火山还是既害怕又惊讶。结合句意表示“发亮”短语为light up。故填up。【41题详解】考查强调句。本句中去掉it was和连接词部分,剩下的部分可以构成完整的句子,可知本句为强调句结构“it is/was+被强调部分+that+其他”,被强调部分为人时,that可以用who替换。本句中被强调部分为“in high school”应用
99、that。故填that。【42题详解】考查非谓语动词。句意:当然,我们无法控制火山喷发,但我们可以利用收集到的数据来预测下一次岩浆可能流向何方。结合句意表示“用某物做某事”短语为use sth. to do sth.。故填to predict。【43题详解】考查名词。此处作use的宾语,表示“信息”应用名词information。故填information。【44题详解】考查定语从句。句意:我觉得很幸运,每天都在离活火山这么近的地方度过,我认为活火山是地球上最伟大的奇观之一。此处为非限制性定语从句修饰先行词volcano,且先行词在从句中作主语,指物应用关系代词which,that不能引导非限
100、制性定语从句。故填which。【45题详解】考查代词。句意:像我父亲一样,我对它的力量既害怕又敬畏。修饰后文名词power应用形容词性物主代词its。故填its。第四部分 写作(共两节;满分40分)第一节 (满分15分)46. 假定你是李华,你已选修了校内选修课 (elective course) ,请你写一封推荐信,向同学们推荐一门你最喜欢的选修课,主要内容包括:1. 你喜爱这门选修课的原因;2. 对想要选修该课的同学提出建议。注意:1. 词数80左右;2. 可以适当增加细节,以使行文连贯;3. 结束语已为你写好。Dear Classmates _Yours,Li Hua【答案】Dear C
101、lassmates,Im Li Hua, one of the students who attended the course English Film Appreciation last term. Here I would like to strongly recommend this course to you. The reason why I like it is that in the class, we are exposed to different kinds of English movies, which help us improve both our English
102、 Speaking skills and broaden our horizons.If you would like to choose the course, my suggestions for you are as follows. Firstly, take an active part in the activities held during the course because they are worth trying. Besides, you can also recommend some films that appeal to us teenagers to the
103、teacher, thus making the course more interesting.Hope my recommendation can be of some value to you.YoursLi Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生替李华写一封推荐信,向同学们推荐一门最喜欢的选修课。【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般现在时。结构:总分总法要求:1. 你喜爱这门选修课的原因;2. 对想要选修该课的同学提出建议。第二步:列提纲 (重点词组) attend the course ;be exposed to;broaden sbs h
104、orizons;as follows; take an active part in; appeal to;be of some value第三步:连词成句1.Im Li Hua, one of the students who attended the course English Film Appreciation last term.2.Here I would like to strongly recommend this course to you. 3.The reason why I like it is that in the class, we are exposed to
105、different kinds of English movies, which help us improve both our English Speaking skills and broaden our horizons.4.If you would like to choose the course, my suggestions for you are as follows. 5. Firstly, take an active part in the activities held during the course because they are worth trying.
106、6. Besides, you can also recommend some films that appeal to us teenagers to the teacher, thus making the course more interesting.7. Hope my recommendation can be of some value to you.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:Firstly2.表并列补充关系:Besides 3.表因果关系:Thus连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡
107、,书写一定要规范清晰,【点睛】高分句型1 Im Li Hua, one of the students who attended the course English Film Appreciation last term.(who引导定语从句)高分句型2 The reason why I like it is that in the class, we are exposed to different kinds of English movies, which help us improve both our English Speaking skills and broaden our
108、horizons.(why引导定语从句,which引导非限制性定语从句)高分句型3 Firstly, take an active part in the activities held during the course because they are worth trying.(because引导原因状语从句)第二节(满分25分)47. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。The great advice on making friendsJonah would never forget how he managed to overcome his
109、shyness and make new friends all because of the timely advice he had followed a month ago. He remembered that day clearly.The bell for the break resounded through the corridors at Glendale School. Instead of heading to the canteen like the other children did, Jonah fled to the library. He pushed ope
110、n the door and headed for the nearest bookshelf. Other than the noise of the air-conditioner, the library was quiet and there was barely a soul in sight. Far in a corner, he spotted the librarian, who seemed too busy shelving some books to pay any attention to him. The windows to the library looked
111、out to the canteen. Jonah could hear children laughing and chatting. He wished he was outside playing with some friends but he did not let this bother him.Suddenly, Jonah heard a sound in the corner. He turned around and saw the librarian walking towards him. “Hi, Im Mrs Lim.” she greeted him with a
112、 smile.“Um.hi, Im Jonah,” Jonah said, his face flushed red with embarrassment.“Why are you reading here when you could be playing with your friends instead?”“Uh.” Jonah looked around the library, avoiding her gaze. He did not want Mrs Lim to know the real reason why he was in the library. She had th
113、e same look in her eyes as Jonahs father during the quiet car rides home from school. Jonah was helplessly tight-lipped whenever his father asked whom he had played or eaten with at school. From his silence, Jonahs father knew he was lonely. It was not that Jonah did not have any friends. They all j
114、ust happened to live really far away. Jonah would stay up late at night chatting on the computer with his old friends from his previous school. Somehow, it made him feel close to them despite the distance. Transferred to this new school, Jonah found it difficult to make new friends. Everyone seemed
115、to have different interests and their own circle of friends.注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答.“I know how you feel,” Mrs Lim said gently, as if she could read Jonahs mind._Just then, in the hallway outside the library, a boy from Jonahs class happened to be picking up something on the floor, with
116、 difficulty. _【答案】“I know how you feel,” Mrs. Lim said gently, as if she could read Jonahs mind. “Once I was moving to a new place, alone and miserable.” Mrs. Lim reminisced. Jonah listened attentively and intently. “But then, one of my classmates broke her leg and needed someone to make up for the
117、lost classes. With the final exam approaching, however, no one was willing to help. So, I stepped in, offering my notes and helping her review. Our friendship thus formed, matured and grew fully fledged.” Jonah listened with reverent awe. “So, Jonah, find someone who needs help, and your flower of f
118、riendship will surely blossom!”Just then, in the hallway outside the library, a boy from Jonahs class happened to be picking up something on the floor, with difficulty. Fully enlightened by Mrs. Lims advice, Jonah flew out, squatted down and helped the boy pick up his scattering handouts. As the two
119、 boys exchanged their names, their conversation flew into other aspects of their life. Almost unbelievably, they lived in the same block, shared the same hockey coach and went to the same cello class! The more the two boys hung out, the better they were acquainted, and the wider Jonahs world became.
120、 See what a tremendous magic a simple suggestion can work!【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了Jonah是个害羞的孩子,这天他一个人躲到了图书馆里去了,遇到了图书管理员Lim太太,她问为什么Jonah不出去和其他孩子玩耍,他却不想让Lim太太知道他在图书馆的真正原因。最后,Jonah在Lim太太的鼓励下,第一次和别人打了招呼。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“我知道你的感受Lim太太温和地说,好像她能读懂Jonah的心思似的。”可知,第一段可描写Lim太太是如何鼓励Jonah通过和别人打招呼迈出第一步的。由第二段首句内容“
121、在图书馆外的走廊上,Jonah班上的一个男孩正在地上捡东西。”可知,第二段可描写Jonah如何想起了Lim太太的忠告,帮助了这个捡东西的男孩的。2.续写线索:Lim太太鼓励JonahJonah感激Lim太太Jonah遇到捡东西的男孩Jonah想起忠告Jonah帮助男孩Jonah为自己成功和别人打招呼自豪3.词汇激活行为类 折断:break/hurt走出:step in/make ones way out of / walk out情绪类温和:gently/lightly 敬畏:awe/respect/dread【点睛】高分句型1 With the final exam approaching,
122、 however, no one was willing to help. So, I stepped in, offering my notes and helping her review. 使用了with+宾语+宾语补足语高分句型2Jonah, find someone who needs help, and your flower of friendship will surely blossom!使用了who引导的定语从句【高分句型3】The more the two boys hung out, the better they were acquainted, and the wider Jonahs world became.使用了the more;the more句型