1、小升初阅读理解特训卷(一)-小学英语六年级下册人教精通版一、阅读选择Last Sunday, I went to the zoo with my friends. We went there by bike. We saw many animals in the zoo. We saw pandas, elephants, tigers and lions. My favourite animal is the panda. They are black and white. They eat bamboo. They are very cute. We were all very happy
2、.1When did they go to the zoo? ()ALast Friday.BLast Saturday.CLast Sunday.2How did they go there? ()ABy bus.BBy bike.COn foot.3How many kinds(种类) of animals did they see? ()ATwo.BThree.CFour.4Whats the writers(作者的) favourite animal? ()APandas.BTigers.CLions.5Were they happy in the zoo? ()ANo, they w
3、erent.BYes, they were.CNo, they arent.John likes chocolates very much, but his mother doesnt give them to him. Theyre bad for(对不好) his teeth, she thinks. But John has a very nice grandfather. The old man loves John very much and sometimes he buys John some chocolates. Then Johns mother lets him eat
4、them, because she wants to make the old man happy. This Sunday is Johns seventh birthday. On Saturday evening, John says, “Please, God(上帝), give me a big box of chocolates for my birthday.” His mother says, “God cant hear(听见) you. Dont shout(喊).”“I know,” says the boy with a smile(微笑), “but grandfat
5、her is in the next room, and he can.”6Johns mother thinks _. ()AJohns teeth are badBchocolates are good for teethCJohns teeth are goodDchocolates are bad for Johns teeth7Why does Johns mother let him eat chocolates sometimes? ()ABecause Johns grandfather buys some chocolates for him.BBecause she is
6、happy.CBecause she wants to make Johns grandfather happy.DBecause she thinks its not bad to eat some chocolates sometimes.8What day is Johns seventh birthday? ()AThis Saturday.BThis Sunday.CNext Friday.DNext Monday.9John shouts to _. ()Amake his grandfather hear himBmake God hear himCmake his mother
7、 hear himDeat some chocolates10Which one is TRUE? ()AJohns grandfather is God.BJohns mother buys John some chocolates.CJohn may get a big box of chocolates for his birthday.DJohn can get chocolates from God.I am luckyA train stops at a station (车站). A young man wants to come out, but it is raining.
8、A boy is standing under a big umbrella. The young man says to the boy. “Can you go and get us two hamburgers, one for you and one for me? Here are two dollars.” “Great!” says the boy and he goes to buy hamburgers. After some time, the boy is back. He is eating a hamburger. “Where is my hamburger?” a
9、sks the young man. “Oh, there is only one hamburger left. So I am lucky. Now Im eating mine. Here is your dollar.”11Where is the young man? ()_AAt a station.BOn the train.CUnder a big tree.12What does the young man want to buy? ()_AAn umbrella.BHamburgers.CDollars.13Who helps the young man? ()_AA bo
10、y.BA man.CA girl.14Does the young man get a hamburger? ()_ANo, he doesnt.BYes, he does.CNo, he does.15Is the boy clever (聪明的)? ()_AYes, he isnt.BYes, he is.CNo, Im not.As you know, theres not enough clean water for people. So many people lose their lives for lack of water. In many countries, people
11、have to cut down trees for a living. So theres nothing to keep water from running away. Also we have polluted the land, the river and the air. So we have to face more and more floods and droughts. Its time that we must do something useful to protect our environment. We can plant trees and take good
12、care of them. We can save water and ask our parents to do so. We cant throw any rubbish onto the ground and we should collect it for recycling. If we take good care of the Earth today, it will be more beautiful tomorrow.16Is there enough clean water for people? ()AYes, there is.BNo, there isntCWe do
13、nt know.17In many countries, people have to _ for a living. ()Adrink milkBplant treesCcut down trees18If we have no trees, we will face more _. ()AdroughtsBfloodsCA&B19We cant _ to pollute our environment. ()Aplant treesBsave waterCthrow any rubbish20Which sentence is NOT true? ()APlanting trees
14、 is very important.BWe shouldnt save water.CIf we take good care of the Earth today, it will be more beautiful tomorrow.二、阅读判断The City Mouse and the Country MouseOnce there were two mice. They were friends. One mouse lived in the country the other mouse lived in the city. After many years the Countr
15、y mouse saw the City mouse; he said, “Please come and see me at my house in the country.” So the City mouse went. The City mouse said, “This food is not good, and your house is not good. Why do you live in a hole in the field? You should come and live in the city. You would live in a nice house made
16、 of stone. You would have nice food to eat. You must come and see me at my house in the city.”The Country mouse went to the house of the City mouse. It was a very good house. Nice food was set ready for them to eat. But just as they began to eat they heard a great noise. The City mouse cried, “Run!
17、Run! The cat is coming!” They ran away quickly and hid.After some time they came out. When they came out, the Country mouse said, “I do not like living in the city. I like living in my hole in the field. For it is nicer to be poor and happy, than to be rich and afraid.”21The story is about a mouse a
18、nd a cat. ( )22The city mouse lived in a hole in the field. ( )23The two mice had a great meal. ( )24The great noise came from a cat. ( )25The country mouse had a poorer but happier life than the city mouse. ( )WhenWhatWhoyesterday morningfly a kiteBilllast Sundaydo my homeworkKateJuly 7thvisit my g
19、randpaTomJune 15thmake a cakeLucy26Bill flew a kite on June 15th. ( )27Lucy did her homework last Sunday. ( )28Tom visited his grandpa on July 7th. ( )29Kate made a cake yesterday morning. ( )This is a map (地图) of my city. The library is in the middle. Its next to the park. There is a hospital behin
20、d the library. The shop is next to the hospital on the right. The post office is behind the park. In front of the library there is a big and beautiful school. A bookshop is next to it. Welcome to my city.30This is a map of my village. ( )31The library is behind the park. ( )32The hospital is next to
21、 the shop on the left. ( )33There is a school in front of the library. ( )Hello! Im Oliver. Im going to clean my room on Friday morning. Then Im going to visit my grandparents. In the afternoon, Im going to play football with my friends. Then Im going to watch TV. On Saturday Im going to the booksto
22、re. I want to buy some comic books. Next week, my parents and I are going to take a trip. Im very happy.34On Friday morning, Oliver is going to clean his room and visit his friends. ( )35On Friday afternoon, hes going to play football with his friends. ( )36Hes going to watch TV on Saturday. ( )37He
23、s going to the shoe store on Saturday. ( )38Next week, his family are going to take a trip. ( )三、任务型阅读Mr Li gave Mrs Li 100 yuan, so Mrs Li went shopping. She got on the bus and sat down next to an old woman. Then she saw the old womans bag was open. There was 100 yuan in it. She looked into her bag
24、, the money wasnt there now! Mrs Li thought The old woman was a thief. She decided (决定) to take back the money from the old womans bag and said nothing about it. She put her hand quietly into the old womans bag took the money out and put it into her own bag. When she got home she showed Mr Li the be
25、autiful dress she bought.How did you pay for it? Mr Li asked.With the money you gave me, of course.Oh, whats that? he asked and pointed to the money on the desk.39Mrs Li went shopping _.()Aby taxiBon footCby bus40The word thief means _ in Chinese. ()A售票员B小偷C乘客41Mrs Li went shopping _.()Awith Mr LiBw
26、ith 200 yuan.Cwithout (没有) taking her own money42What did Mrs Li buy from the shop? _43Who sat down next to Mrs Li? _Its time to say goodbye to our friends. We are going to start middle school this September. Duoduo is going to Chunguang Middle School. He is going to study Geography, History, Englis
27、h, Maths and Chinese. Feifei is going to Xinyu Middle School. She is going to study Chinese, Maths, English, Music and Art. They will be in the same grade but different schools. Duoduo is going to school by bike. But Feifei is going to school on foot. What about Qiqi?Which middle school is he going
28、to? What is he going to study? How will he go to school? Can you guess? Ha ha, his plan is the same as Duoduos.44阅读短文,判断正(T)误(F)。(1) Were going to study in middle school in October. ( )(2) Duoduo is going to study five subjects. ( )(3) Feifei is going to Chunguang Middle School. ( )45阅读短文,选择正确答案。(1)
29、 Feifei and Duoduo will be _. ( )Ain the same grade but diferent schoolsBin the same grade and same schoolC in different grades and different schools(2) What is Qiqi going to study? ( )AChinese, Maths, Physics, History and English.BChinese, Maths, English, Music and Art. C Geography, History, Englis
30、h, Maths and Chinese. 46But I willGoethe(歌德) was a great writer. Many of his poems(诗) were famous. But some people didnt like him or his poems. One day, Goethe met a man when he walked on a road. The road was very narrow(狭窄的). The man didnt like him and said,Ill never make way for(给让路) a fool. But I
31、 will,said Goethe. 回答下面问题:Did Goethe make way for the man?_Hello, my name is Tony. I am from the USAI am a student. I go to school by bike. I study Chinese in China now. I like doing word puzzles and going hiking. My father is a doctor. He works at a big hospital. He goes to work by car. He likes re
32、ading books. He has many good books. My mother is a teacher. She likes listening to music. My brother is strong. He is a coach. He works in a gym. He likes playing football and taking trips. I am going to see a film with my brother next Sunday. We are going there by bus.47阅读短文,完成表格。TonyTonys fatherT
33、onys motherTonys brotherJobstudent_coachWayby bike_HobbyDoing word puzzles & going hikingreading books_48阅读短文,回答问题。(1) Where does Tonys father work?_(2) Whats Tonys brother like?_(3) What is Tony going to do next Sunday?_参考答案:1C 2B 3C 4A 5B【导语】本文介绍的是作者和朋友们去动物园参观的情况。1句意:他们什么时候去的动物园?A上周五,B上周六,C上周日
34、,根据文章“Last Sunday, I went to the zoo with my friends.”得知他们上周日去的动物园。故选C。2句意:他们怎样去的那?A乘公交车,B骑自行车,C步行,根据文章“ We went there by bike. ”得知他们骑自行车去的。故选B。3句意:他们看到了多少种动物?A两种,B三种,C四种,根据文章“We saw pandas, elephants, tigers and lions. ”得知他们看到了四种动物。故选C。4句意:作者最喜爱的动物是什么?A熊猫,B老虎,C狮子,根据文章“My favourite animal is the pan
35、da.”得知作者最喜爱的动物是熊猫。故选A。5句意:他们在动物园里快乐吗?A不,他们不快乐。B是的,他们快乐。C不,他们不快乐。根据文章“ We were all very happy.”得知他们很快乐。故选B。6D 7C 8B 9A 10C【导语】本文讲述了约翰爱吃巧克力,但是妈妈不准吃,认为对牙齿不好,约翰的爷爷有时会买给他吃。6句意:约翰的妈妈认为_。A约翰的牙齿坏了,B巧克力对牙齿好,C约翰的牙齿是好的,D巧克力对约翰的牙齿不好,根据文中“John likes chocolates very much, but his mother doesnt give them to him. T
36、heyre bad for(对不好) his teeth, she thinks.”可知约翰的妈妈不让约翰吃巧克力因为她认为巧克力不好,故选D。7句意:为什么有时候约翰的妈妈让约翰吃巧克力?A因为约翰的爷爷给约翰买了一些巧克力,B因为她开心,C因为她想要约翰的爷爷开心,D因为她认为有时候吃一些巧克力不错,根据文中“hen Johns mother lets him eat them, because she wants to make the old man happy.”可知约翰的妈妈让约翰吃巧克力是因为她想让老人开心,故选C。8句意:约翰的第七个生日是哪天?A这个周六,B这个周日,C下个周
37、五,D下个周一,根据文中“This Sunday is Johns seventh birthday.”可知这个周日是约翰的生日,故选B。9句意:约翰大喊为了_。A让他爷爷听见他,B让上帝听见他,C让他妈妈听见他,D吃一些巧克力,根据文中的二、三段可知约翰向上帝大喊想要一盒巧克力,妈妈说上帝听不到,约翰却说爷爷可以听到,所以约翰大喊是为了让爷爷听到,故选A。10句意:哪一个是对的?A约翰的爷爷是上帝,B约翰的妈妈给约翰买了一些巧克力,C约翰可能会因生日得到一大盒巧克力,D约翰能从上帝那得到巧克力,根据文中“I know,” says the boy with a smile(微笑), “but
38、 grandfather is in the next room, and he can.”可知约翰知道上帝听不到他的话,但是爷爷能听到并且可能买给他,故选C。11B 12B 13A 14A 15B【导语】本文讲的是一个年轻人幸运的一天。11句意:年轻人在哪?A在车站。B在火车上。C在一棵大树下。由句子“A train stops at a station (车站). ”可知年轻人在车站。故选B。12句意:年轻人想要买什么?A一把雨伞。B汉堡。C美元。由句子“Can you go and get us two hamburgers? ”可知年轻人想要买汉堡。故选C。13句意:谁帮助了年轻人?A
39、一个男孩。B一个男人。C一个女孩。由句子“The young man says to the boy. ”可知是男孩子帮助他。故选A。14句意:年轻人得到一个汉堡了吗?A不,他没有。B是的,他得到了。C结构错误。由句子“Oh, there is only one hamburger left. ” 可知只有一个汉堡了,他年轻人没有吃到。故选A。15句意:男孩子聪明吗?A是的,他不是。B是的,他是。C不,我不是。由句子“Now Im eating mine. Here is your dollar. ”可知男孩子很聪明,故选B。16B 17C 18C 19C 20B【导语】本文主要讲述了水资源缺
40、乏,人类应该节约用水。16句意:有足够的水供人们饮用吗?A是的,有。B不,没有。C我们不知道。根据“As you know, theres not enough clean water for people.”可知没有足够的水供人类饮用,作否定回答,故选B。17句意:在许多国家,人们不得不_为生。A喝牛奶,B种树木,C砍伐树木。根据“In many countries, people have to cut down trees for a living. ”可知人们砍伐树木,故选C。18句意:如果我们没有树,我们将面临更多的_。A干旱,B洪水,C A和B。根据“Also we have po
41、lluted the land, the river and the air. So we have to face more and more floods and droughts. ”可知人类面临更多的洪水和干旱,故选C。19句意:我们不能_污染我们的环境。A植树,B节水,C扔垃圾。根据“We cant throw any rubbish onto the ground and we should collect it for recycling.”可知不能乱扔垃圾污染环境。故选C。20句意:哪个句子不正确?A植树很重要。B我们不应该节约用水。C如果我们今天好好爱护地球,明天就会更加美丽
42、。根据语篇可知我们应该节约用水,选项B说法错误,故选B。21F 22F 23F 24T 25T【导语】本文讲述了城市里的老鼠和乡村的老鼠相互到对方家作客时发生的故事。21句意:这个故事是关于一只老鼠和一只猫的。根据题目“The City Mouse and the Country Mouse”可知是关于两只老鼠的故事。故答案为F。22句意:城里的老鼠住在田野里的一个洞里。根据“The City mouse said, “This food is not good, and your house is not good. Why do you live in a hole in the fiel
43、d?”可知是乡下的老鼠住在田野里的一个洞里。故答案为F。23句意:两只老鼠美美地吃了一顿。根据“But just as they began to eat they heard a great noise. The City mouse cried, “Run! Run! The cat is coming!” They ran away quickly and hid.”可知是当它们正要吃的时候听到猫来了。故答案为F。24句意:那巨大的声音来自一只猫。根据“But just as they began to eat they heard a great noise. The City mou
44、se cried, “Run! Run! The cat is coming!” They ran away quickly and hid.”可知题干描述正确,故答案为T。25句意:乡下老鼠的生活比城里老鼠更穷,但更快乐。根据“For it is nicer to be poor and happy, than to be rich and afraid.”可知题干正确,故答案T。26F 27T 28T 29F【导语】本文讲述了比尔,凯特,汤姆以及露西在不同时间做的不同的事情。26句意:比尔在六月十五日放风筝。根据表格可知他是昨天上午放风筝了。故答案为F。27句意:露西上星期天做了家庭作业。
45、根据表格可知题干描述正确,故答案为T。28句意:汤姆在七月七日拜访了他的爷爷。根据表格可知题干描述正确,故答案为T。29句意:凯特昨天早上做了一个蛋糕。根据表格可知露西在六月十五日做蛋糕了。故答案为F。30F 31F 32T 33T【导语】本文主要讲述了作者城市的处所方位。30句意:这是我村庄的地图。根据原文“This is a map (地图) of my city.”可知这是作者城市的地图,句子不符合原文,故答案为F。31句意:图书馆在公园后面。根据原文“The library is in the middle. Its next to the park.”可知图书馆在公园旁边,句子不符合
46、原文,故答案为F。32句意:医院就在旁边商店的左边。根据原文“The shop is next to the hospital on the right.”可知句子符合原文,故答案为T。33句意:图书馆前面有一所学校。根据原文“In front of the library there is a big and beautiful school.”可知句子符合原文,故答案为T。34F 35T 36F 37F 38T【导语】本文Oliver介绍了周五,周六以及下周的计划。34题干句意:星期五早上,奥利弗要打扫房间,看望他的朋友。根据“Im going to clean my room on Fr
47、iday morning. Then Im going to visit my grandparents.”可知是看望祖父母,题干表述不正确,故答案为F。35题干句意:星期五下午,他将和朋友们一起踢足球。根据“In the afternoon, Im going to play football with my friends. ”可知题干表述正确,故答案为T。36题干句意:他打算星期六看电视。根据“ On Saturday Im going to the bookstore.”可知星期六去书店,题干表述不正确,故答案为F。37题干句意:他星期六要去鞋店。根据“ On Saturday Im
48、going to the bookstore.”可知星期六去书店,题干表述不正确,故答案为F。38题干句意:下周,他的家人将去旅行。根据“Next week, my parents and I are going to take a trip. Im very happy.”可知题干表述正确,故答案为T。39C 40B 41C 42She bought a dress. 43An old woman.【导语】本文讲了李太太去买衣服,误以为旁边老太太的一百元是自己的,偷偷的从老太太的包里拿出了那100元。39句意:李太太_去购物。A坐出租车,B步行,C坐公交车,根据“She got on the
49、 bus and sat down next to an old woman.”,可知李太太坐公交车去购物,故选C。40句意:单词“thief”的中文意思是“_”。根据短文语境可知thief的中文意思是小偷,故选B。41句意:李太太_去购物。A和李先生,B带着200元,C没有带她自己的钱,根据“Oh, whats that? he asked and pointed to the money on the desk.”,可知李太太没有带自己的钱去购物,故选C。42句意:李太太从商店买了什么?根据“When she got home she showed Mr Li the beautiful
50、dress she bought.”,可知李太太从商店买了连衣裙,故答案为She bought a dress.43句意:谁坐在李太太的旁边?根据“She got on the bus and sat down next to an old woman.”,可知一位老太太坐在李太太的旁边,故答案为An old woman.44 F T F 45 A C【导语】本文介绍了多多、菲菲和奇奇的上中学计划。44(1)题干句意:我们将于十月在中学学习。根据短文内容“We are going to start middle school this September.”我们打算今年九月开始上中学。可知题干
51、与短文内容不符,故答案为F。(2)题干句意:多多将学习五门学科。根据短文内容“Duoduo is going to Chunguang Middle School. He is going to study Geography, History, English, Maths and Chinese.”多多要去春光中学。他将学习地理、历史、英语、数学和语文。可知题干与短文内容相符,故答案为T。(3)题干句意:菲菲要去春光中学。根据短文内容“Feifei is going to Xinyu Middle School.”菲菲要去新余中学。可知题干与短文内容不符,故答案为F。45(1)句意:菲菲和
52、多多将是_。A同年级不同学校,B同年级同校,C不同年级、不同学校。根据短文内容“They will be in the same grade but different schools.”他们将在同一年级但不同的学校。可知选项A符合题意,故选A。(2)句意:奇奇要学什么?A语文、数学、物理、历史和英语。B语文、数学、英语、音乐和艺术。C地理、历史、英语、数学和语文。根据短文内容“Ha ha, his plan is the same as Duoduos. Duoduo is going to Chunguang Middle School. He is going to study Geog
53、raphy, History, English, Maths and Chinese.”哈哈,他的计划和多多的一样。多多要去春光中学。他将学习地理、历史、英语、数学和语文。可知选项C符合题意,故选C。46Yes, he did.【详解】句意:歌德给男子让路了吗?由句子But I will.可知他会让路。故答案为Yes, he did.47 doctor teacher by car listening to music playing football and taking trips 48 He works at a big hospital. His brother is strong.
54、He is going to see a film with his brother next Sunday.【导语】本文主要讲述了托尼及其家人的职业、出行方式和爱好等情况。47根据文中“My father is a doctor.”可知托尼的父亲是一名医生,故答案为doctor。根据文中“My mother is a teacher.”可知托尼的母亲是一名教师,故答案为teacher。根据文中“He goes to work by car.”可知托尼的父亲开车去上班,故答案为by car。根据文中“She likes listening to music.”可知托尼的母亲爱好是听音乐,故答案
55、为listening to music。根据文中“He likes playing football and taking trips.”可知托尼的哥哥喜欢踢足球和旅行,故答案为playing football and taking trips。48(1)句意:托尼的父亲在哪里工作?根据文中“He works at a big hospital.”可知托尼的父亲在一家大医院工作,故答案为He works at a big hospital.(2)句意:托尼的哥哥长得什么样子?根据文中“He works at a big hospital.”可知托尼的哥哥很强壮,故答案为His brother is strong.(3)句意:托尼下周日要做什么?根据文中“I am going to see a film with my brother next Sunday.”可知托尼下周日要和哥哥一起去看电影,故答案为He is going to see a film with his brother next Sunday.