收藏 分享(赏)

备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 4 Journey Across a Vast Land 新人教版选择性必修第二册.docx

上传人:a**** 文档编号:960714 上传时间:2025-12-19 格式:DOCX 页数:7 大小:52.40KB
下载 相关 举报
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 4 Journey Across a Vast Land 新人教版选择性必修第二册.docx_第1页
第1页 / 共7页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 4 Journey Across a Vast Land 新人教版选择性必修第二册.docx_第2页
第2页 / 共7页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 4 Journey Across a Vast Land 新人教版选择性必修第二册.docx_第3页
第3页 / 共7页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 4 Journey Across a Vast Land 新人教版选择性必修第二册.docx_第4页
第4页 / 共7页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 4 Journey Across a Vast Land 新人教版选择性必修第二册.docx_第5页
第5页 / 共7页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 4 Journey Across a Vast Land 新人教版选择性必修第二册.docx_第6页
第6页 / 共7页
备考2024届高考英语一轮复习课时提能 第一部分 过透教材 Unit 4 Journey Across a Vast Land 新人教版选择性必修第二册.docx_第7页
第7页 / 共7页
亲,该文档总共7页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、Unit 4 Journey Across a Vast Land一、阅读理解A2023广西贵港三模Cory, aged 30, was diagnosed with spinal muscular atrophy(脊髓性肌萎缩症) at a very young age. Because of his condition, he began using a wheelchair at age 4. His mother, Sandy Gilbreath, raised him as a single parent. Although taking care of a child with a

2、 disability was challenging, she ensured that Cory didnt miss out on the fun things in life. Sandy took him on road trips during summer breaks throughout his childhood. The exciting experiences of exploring new places inspired him to set a lifelong goal of visiting all seven continents. He and his m

3、other traveled to Antarctica in February. It was the seventh and final continent off his list. He became the first-ever wheelchair user to visit all the seven continents!According to Cory, traveling in a wheelchair requires a wide range of planning and research. He starts his research six to twelve

4、months before each trip, making sure that there are accessible transportation options in the location. He would also call up hotels or rental homes to confirm if they are truly as accessible as they claim to be.When Cory started going on adventures, there werent many online resources discussing acce

5、ssible travel. To help other travelers with disabilities explore the world as he does, he decided to share his knowledge in his blog. Aiming to promote representation of the wheelchair-using community, Cory and his mother wrote a childrens book, titled LetsExplorewithCorCor, which is about a boy who

6、 travels around the world in his powered wheelchair.Traveling to all seven continents wasnt something I was sure was going to be possible, he said. But if you stay determined and keep a positive attitude, the opportunities are limitless.从小被诊断患有脊髓性肌萎缩症的科里坐轮椅游览了七大洲,他决定在博客上分享他的旅行知识,帮助其他残疾旅行者像他一样探索世界。1.

7、 What made Cory Lee decide to visit all seven continents?A. His mothers expectation.B. His travelling experiences.C. His dream of helping others.D. His objective of making a history.解析B细节理解题。由第一段中的Sandy took him on road trips during summer breaks throughout his childhood. The exciting experiences of

8、 exploring new places inspired him to set a lifelong goal of visiting all seven continents可知,是科里童年时,妈妈带他去公路旅行的经历让他下定决心访问所有七大洲,故选B项。2. What worries Cory most about a trip?A. Rental fees.B. Local attractions.C. Accommodation.D. Transportation.解析D推理判断题。由第三段中的According to Cory, traveling in a wheelchair

9、 requires a wide range of planning and research. He starts his research six to twelve months before each trip, making sure that there are accessible transportation options in the location可知,科里因为身体原因要坐轮椅旅行,所以在每次旅行前他研究要去的地方有没有方便的交通选择,由此可得知科里旅行时最担心的是交通问题,故选D项。3. Why did Cory and his mother write the bo

10、ok?A. To enrich online resources.B. To record travelling events.C. To help people with special needs.D. To introduce wheelchair adventures.解析C细节理解题。由第四段中的Aiming to promote representation of the wheelchair-using community, Cory and his mother wrote a childrens book, titled LetsExplorewithCorCor, whic

11、h is about a boy who travels around the world in his powered wheelchair可知,为了帮助有特殊需要的人,科里和他妈妈才写书的,故选C项。4. What can we learn from Corys story?A. Nothing can prevent a determined heart.B. Disability can turn into an opportunity.C. Travelling shapes a positive attitude.D. Mom is the creator of childrens

12、 dreams.解析A推理判断题。由第一段中的Cory, aged 30, was diagnosed with spinal muscular atrophy(脊髓性肌萎缩症) at a very young age. Because of his condition, he began using a wheelchair at age 4、第二段中的He became the first-ever wheelchair user to visit all the seven continents!和最后一段Traveling to all seven continents wasnt s

13、omething I was sure was going to be possible, he said. But if you stay determined and keep a positive attitude, the opportunities are limitless.可知,科里从小坐轮椅,但因为保持着坚定和积极的态度,他才能完成游览所有七大洲的目标,由此可得知,即使残疾,坚定的心也能帮助人们实现梦想,所以没有什么能阻止一颗坚定的心,故选A项。B2024广东四校联考Getting to Antarctica is not easy. The few who are lucky

14、 enough to visit this most mysterious continent do so by ship. To reach Antarctica, ships must pass through an extremely violent area of ocean called the Drake Passage, considered to be the roughest stretch of sea on the planet.Walls of water thirty, sometimes forty feet high continually crashed aga

15、inst our ship for two solid days. We would hold on to a rope inside the ship while being violently tipped(倾斜) to one extreme side, then to the other, and then back again. My daughter Claire and I were as mentally prepared as we could be.About two and a half days after entering the Drake Passage, the

16、 waters calmed. Soon, we noticed small black spots on nearby pieces of floating ice. Emperor penguins(企鹅)! Then, we began the two-mile hike over the ice to the penguin colony. Within several hundred yards, small groups of emperors, perhaps ten or so at a time, greeted us, sliding on their bellies an

17、d making their wonderful noises, sort of a long, high-pitched sound.One day, two adult emperors with their three chicks following them approached Claire, who was resting on the ice. They left the chicks with her, as if she were the babysitter. Twenty minutes later they returned to collect the chicks

18、. And I will never forget the penguin that, when I jokingly asked which way back to the helicopters, pointed a wing in the correct direction. Every night aboard our safe and warm ship, we thought about what it took to survive in Antarctica, an incredibly harsh(恶劣的) place.But each day on the ice, we

19、also thought about the Drake Passage, the impact of the large body of water we had to endure to get where we were. Over the course of our visit, we came to respect the power of that sea. We still talk about the penguins, as Im sure we always will. But we talk about the Drake Passage, too. Both exper

20、iences were unforgettable, and one would not have been possible without the other.本文是一篇记叙文。文章主要描述了作者和女儿前往南极洲的经历。1. Why is the Drake Passage mentioned in the first paragraph?A. The water in the area is usually calm.B. People can see very attractive scenery there.C. It is quite a dangerous section of

21、the journey.D. A lot of sea animals often appear in the area.解析C推理判断题。由文章第一段中的To reach Antarctica, ships must pass through an extremely violent area of ocean called the Drake Passage, considered to be the roughest stretch of sea on the planet可知,第一段提到德雷克海峡是因为这是旅程中相当危险的一段,故选C。2. What does the third pa

22、ragraph mainly talk about?A. The visitors appreciated the penguins.B. The living habits of emperor penguins.C. How penguins made their wonderful noises.D. The appearance and shape of emperor penguins.解析A段落大意题。通读第三段可知,本段主要讲述的是游客们欣赏企鹅,故选A。3. What can we infer from the fourth paragraph?A. Penguins try

23、to avoid human beings.B. Penguins are not afraid of human beings.C. Claire played with the two adult penguins for a long time.D. Claire led the young penguins to where the adult penguins stayed.解析B推理判断题。由文章第四段中的One day, two adult emperors with their three chicks following them approached Claire, who

24、 was resting on the ice. They left the chicks with her, as if she were the babysitter可推断,企鹅不怕人类,故选B。4. What does the underlined word endure in the last paragraph mean?A. Promote.B. Break.C. Arrange.D.Experience.解析D词义猜测题。由Over the course of our visit, we came to respect the power of that sea可推知,到达德雷克

25、海峡必须忍受巨大水流的冲击,所以endure的意思是经历,经受。二、完形填空奋斗精神/2023河北衡水三模Two Canadian cyclists with Parkinsons disease are taking an 8,000-kilometer journey across Canada. They are riding for a good 1. This dynamic team wants to 2 other people with Parkinsons to get on their bikes and rediscover freedom and joy in life

26、.Steve Iseman and Jim Redmond3 their bike tour on June 25, 2022, in Victoria, British Columbia. They were both physically 4 before they were diagnosed(诊断) with early Parkinsons. Instead of 5 themselves to sadness, they felt determined to keep active. Also, knowing people with Parkinsons tend to be 6

27、 to get on a bike and live in loneliness, they wanted to convey this 7 during their ride: Believe in yourself and you are more 8 than you think.If you feel muscle weakness, add pedal-assist to the ride. If cycling doesnt 9 you, there are so many other activities. The 10 line is that you must get mov

28、ing and do an activity, despite your fears and the voice inside your head 11I cant, said Iseman.On August 2, the riders were over halfway through their three-month ride. They are being 12 by local news stations and podcasters along the way,13 to get the word out and to raise money for research. The

29、rewards of riding are 14, being great for mind, body, and mood. You just feel the freedom and 15 coming back, said Iseman.两名患有帕金森的加拿大自行车骑手参加了8 000公里自行车骑行,他们想要激励其他帕金森患者骑上自行车,重新发现生活中的自由和快乐。1. A. sourceB.causeC. identityD. occasion解析B由语境可知,他们的骑行是为了筹钱做慈善,故选B,a good cause意为慈善事业。2. A. instructB. enableC.

30、allowD.inspire解析D此处说的是这个充满活力的团队希望激励(inspire)其他帕金森患者骑上自行车,重新发现生活中的自由和快乐,故选D。3. A. kicked offB. put upC. crossed offD. picked up解析A这两个人在2022年6月25日开始(kicked off)了自行车之旅,故选A。4.A. fitB. weakC. seriousD. injured解析A此处说的是在被诊断患有早期帕金森之前,他们的身体都很健康(fit),故选A。5. A. accustomingB. adaptingC. abandoningD. applying解析C

31、此处说的是他们没有让自己沉浸在悲伤中,而是决心保持活跃,故选C,abandon oneself to.意为让自己沉浸在之中。6. A. carefulB. curiousC. afraidD. proud解析C此处表达的是此外,知道帕金森患者往往害怕(afraid)骑自行车且生活在孤独中,他们想在骑行过程中传达这样的信息:相信自己,你比你想象的更有能力,故选C。7. A. optionB. methodC. situationD. message解析D参见上题解析。message信息。8. A. differentB. capableC. creativeD. sensitive解析B参见第6

32、题解析。capable有能力的。9. A. suitB. challengeC. bearD. transform解析A由there are so many other activities可知,此处说的是如果骑行不适合你,你可以选择其他的活动,故选A。10. A. beginningB. centralC. ceilingD. bottom解析D此处说的是关键是,你必须动起来,做一种活动,尽管你害怕,尽管你脑子里的声音坚持说我做不到,选D。11. A. recallingB. complainingC. insistingD. trembling解析C参见上题解析。insist 坚持说。12

33、. A. interruptedB.interviewedC. annoyedD. investigated解析B由空后的by local news stations and podcasters along the way可知,两人接受了当地新闻电台和播客的采访,故选B。13.A. hopingB. pretendingC. failingD. refusing解析A一路上,他们接受了当地新闻电台和播客的采访,希望(hoping)能把这一消息传出去,并为研究筹集资金。14. A. insignificantB. improperC. boundlessD. fruitless解析C这里指的是

34、骑行的好处是无限的(boundless),故选C。15. A. justiceB. fameC. statusD. joy解析D由文章第一段中的people with Parkinsons to get on their bikes and rediscover freedom and joy in life可知,空处所填词指的是喜悦,故选D。三、语法填空2024广东深圳10月月考The term Special Forces-style Tourism 1(gain) popularity on Chinas social media platforms lately. It refers

35、to the recent trend among young people who want to visit as many scenic 2(spot) as possible while spending the least time and money.When it comes to 3 major expense of travel, namely accommodation, Chinese special forces have their own solutions. Some young travelers choose to stay overnight 4 priva

36、te rooms at 24-hour chain restaurants like Haidilao hot pot. Others prefer to spend the night on forms of transportation, such as taking sleeper trains.According to a travel report 5(release) by Tongcheng Travel, during this years Labor Day holiday, the domestic 6(consume) in tourism market experien

37、ced a boom. Peak daily orders for hotels, attractions, and transportation outweighed those of the peak day during this years Spring Festival.Opinions on this new hit 7(divide). Some young people are keen to practice this high-intensity travel style with their good physical fitness. Some criticize th

38、at it is meaningless,8(state) that one could spend two or three days just exploring the Forbidden City, and they do not understand 9 students can thoroughly visit ten attractions in just 48 hours. Meanwhile, some believe this kind of traveling is 10(simple) an expression of youthful impulse.本文是一篇说明文

39、。文章主要介绍的是特种兵式旅游的特点以及人们对这种旅行方式的不同看法。1.has gained考查时态、语态和主谓一致。分析句子结构可知,所填词作谓语。由时间状语lately可知,此处应使用现在完成时,且gain与句子主语The term Special Forces-style Tourism之间为主动关系,故填has gained。2.spots考查名词的数。所填词作宾语。由空前的many可知,空格处填spots。3.the考查冠词。此处的费用特指旅行的主要费用,所以此处应使用定冠词the。4.in考查介词。in private rooms表示在私人房间。5.released考查非谓语动词

40、。分析句子结构可知,此处应填非谓语动词。release与a travel report之间为被动关系,且非谓语所表示动作已完成,故填released。6.consumption考查名词。由空前的形容词可知,空处需要填不可数名词consumption(消费)。7.are divided考查时态、语态和主谓一致。分析句子结构可知,所填词作谓语。由语境可知,此处是在陈述客观事实,应使用一般现在时;divide与句子主语Opinions on this new hit之间为被动关系,故填are divided。8.stating考查非谓语动词。分析句子结构可知,空处所填词应为非谓语动词。state与Some之间为主动关系,且此处表示伴随状况,所以空格处填stating。9.how考查宾语从句。所填词引导宾语从句,表示方式,故填how。10.simply考查副词。分析句子结构可知,所填词作状语,修饰谓语部分,故用副词simply。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1