收藏 分享(赏)

四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx

上传人:a**** 文档编号:945630 上传时间:2025-12-19 格式:DOCX 页数:23 大小:47.61KB
下载 相关 举报
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第1页
第1页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第2页
第2页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第3页
第3页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第4页
第4页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第5页
第5页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第6页
第6页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第7页
第7页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第8页
第8页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第9页
第9页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第10页
第10页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第11页
第11页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第12页
第12页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第13页
第13页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第14页
第14页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第15页
第15页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第16页
第16页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第17页
第17页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第18页
第18页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第19页
第19页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第20页
第20页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第21页
第21页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第22页
第22页 / 共23页
四川省2021-2022学年高二英语下学期第一次段考试题(Word版附解析).docx_第23页
第23页 / 共23页
亲,该文档总共23页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、2021-2022学年度高二下第一次段考英语试卷第卷(选择题)注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的班级、姓名和准考证号填写在试卷和答题卡上。2. 选择题用2B铅笔在对应的题号涂黑答案。主观题用0.5毫米黑色签字笔答在答题卡上对应的答题区域内。3. 考生必须保持答题卡的整洁。考试结束后,请将答题卡上交。第一部分:听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is

2、 the possible relationship between the two speakers?A. Guest and receptionist. B. Boss and secretary C. Manager and waitress2. What are the speakers talking about?A. Kevins good fortune. B. Kevins present occupation C. Kevins current studies.3. What will the man probably do next?A. Sew the clothes.

3、B. Dry the clothes. C. Wash the clothes.4. How much will the man pay for their train tickets?A. 320. B. 240. C. 160.5. What can be inferred from the conversation?A. Golfing is the mans favorite hobby.B. The woman plans to play golf every day.C. The woman cant afford to play golf often第二节(共15小题;每小题1.

4、5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What does the woman think of Catherine?A. Admirable. B. Unfortunate. C. Cheerful.7. What is the reason for Catherines unhappiness according to the woman?

5、A. She was refused a pay rise.B. She has some personal problems.C. She doesnt possess a large house.听第7段材料,回答第8至10题。8. What does the man want to do?A. Choose a proper refrigerator in the supermarket.B. Have the refrigerator repaired in the shop.C. Get the refrigerator sent to his home.9. When can th

6、e man surely receive the fridge?A. Later that afternoon. B. The next day. C. Within three days.10. Why does the man give the woman his name card?A. To show her where he lives.B. To keep in contact with her.C. To inform her of his working place听第8段材料,回答第11至13题。11. What can we learn about the United N

7、ations Day?A. It was set up in 1955.B. It falls on October 24th.C. It is celebrated by all the nations.12. What activity will the school library organize?A. A food festival. B. A singing party. C. A display of art works.13. Whats the schools purpose of the celebration?A. To celebrate the victory of

8、the Second World War.B. To promote cultural respect and understanding.C. To organize various activities for the students.听第9段材料,回答第14至17题。14. When is the deadline for the report?A. 1000 a.m. B. 8:00 p.m. C. 00:0015. Whats the womans attitude towards the finance department?A. Angry. B. Understanding.

9、 C. Grateful.16. What are the speakers going to do in case of a mistake?A. Have the report retyped.B. Attach a note to the report.C. Write correct figures by hand.17. Whats the woman going to start with?A. The sales of the products. B. The amount of the products. C. The costs of the products.听第10段材料

10、,回答第18至20题。18. What is the speech mainly about?A. A weather report. B. A warning system. C. An emergency instruction.19. Why will they carry out a test on Saturday?A. To warn people of bad weather.B. To get people accustomed to the noise.C. To make sure people could hear the warning20. What are peop

11、le advised to do on hearing the warning?A. To get inside a building and stay indoors.B. To go outside and stay in the open air.C. To go to the public shelter for safety.第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。AIndonesias festival scene is one of the most popular fe

12、stivals in Southeast Asia, attracting thousands of music and party lovers every year. Make sure to keep an eye on these events. We The FestBorn in 2014, We The Fest has become the pioneer on the southeast Asian music festival scene. By mixing the pleasures of art, music, fashion and food, its a must

13、-go event for festival lovers. In 2017 it lasted over three days for the first time, with more than 50, 000 participants. Great names like The Kooks, Phoenix, Macklemore & Ryan Lewis have played on We The Fest stage. Djakarta Warehouse ProjectDjakarta Warehouse Project is the biggest EDM festival in

14、 southeast Asia, since 2014. When it was born, it wasnt a festival, but a party organized by clubs in Jakarta. The event usually takes place in December. Past editions featured world-class DJs, including Carl Cox, Cashmere Cat, Robin Schulz and many others. Before going, make sure to pack your danci

15、ng shoes and get ready for a good dance. Java Jazz FestivalFeeling inspired for some jazz music? Java Jazz Festival history goes back to 13 years ago: they are the pioneers of music festivals in Indonesia and held their 14th edition in 2018. They organize many other wonderful music projects around t

16、he country. This one is unmissable. A: M FestivalLast but for sure not least is A: M(Absence of Mute) Festival. 2018 has been its first edition, held in Kuningan City Ballroom with a lineup filled with famous local names. Their mission is to help new musicians enter the industry. Shout out for that

17、and look forward to the next year.1. Why does DJakarta Warehouse Project differ from other festivals?A. It started as a club gathering.B. It features Indonesias best DJs.C. It aims at helping new musicians.D. It is the pioneer on the music festival scene.2. Which of the following festivals has the l

18、ongest history?A. We The Fest.B. A:M Festival.C. Java Jazz Festival.D. DJakarta Warehouse Project.3. What is the authors purpose in writing the text?A. To show the popularity of music.B. To attract more visitors to Indonesia.C. To compare different Indonesias festivals.D. To introduce Indonesias fes

19、tivals to the public.【答案】1. A 2. C 3. D【解析】【分析】本文为一篇应用文,介绍了印度尼西亚四个音乐节的相关信息。【1题详解】细节理解题。根据文章Djakarta Warehouse Project部分关键句“When it was born, it wasnt a festival, but a party organized by clubs in Jakarta.”(当它诞生的时候,它并不是一个节日,而是一个由雅加达的俱乐部组织的聚会。)可知,Djakarta Warehouse Project特殊之处在于它最初是一个俱乐部聚会。故选A项。【2题详解】

20、细节理解题。根据Java Jazz Festival部分关键句“Java Jazz Festival history goes back to 13 years ago: they are the pioneers of music festivals in Indonesia and held their 14th edition in 2018.”(爪哇爵士音乐节的历史可以追溯到13年前,他们是印尼音乐节的先驱,2018年举办了第14届。)并结合We The Fest中关键词“Born in 2014”(诞生于2014);Djakarta Warehouse Project中关键词“sin

21、ce 2014”(自从2014)及A:M Festival中关键句“2018 has been its first edition”(2018年是它的第一期)可知,Java Jazz Festival有最长的历史。故选C项。【3题详解】推理判断题。根据文章第一段内容“Indonesias festival scene is one of the most popular festivals in Southeast Asia, attracting thousands of music and party lovers every year. Make sure to keep an eye

22、on these events.”(印尼的节日场景是东南亚最受欢迎的节日之一,每年都吸引着成千上万的音乐和派对爱好者。 一定要密切关注这些事件。)及下文介绍的四个音乐节活动可知,作者写这篇文章是为了向公众介绍印尼的节日。故选D项。B Amanda Clement grew up in Hudson, South Dakota. Baseball was always her favorite sport. Once in a while her brother Hank and his friends would let her play first base in their games.

23、More often, however, they asked her to umpire (裁判) for them, because they knew her calls would be fair and there would be no arguing. One day in 1904, Amanda and her mother traveled to Hawarden, Iowa, to watch Hank play for the home team against Hawarden. When they arrived at the ball field, two loc

24、al teams were waiting to play a preliminary (预备) game. The umpire hadnt arrived, so Hank argued that the teams should let his sister serve as umpire. The players finally agreed. Amanda then sixteen and standing five feet, ten inches tall, made perfect calls. She was so good that players for the main

25、 game asked her to umpire for them and even offered to pay her. Thus, at sixteen, Amanda Clement became the first paid female baseball umpire of all time. She is honored in the Baseball Hall of Fame in Cooperstown, New York.4. Why did Hank and his friends often ask Amanda to umpire for them?A. Becau

26、se she called them brothers.B. Because they wanted to make her happy.C. Because no one else wanted to do it for them.D. Because she knew the rules well and was fair.5. Amanda went to Hawarden in order to _.A. serve as umpireB. watch her brother playC. make moneyD. help the local teams6. Amanda most

27、probably learned how to umpire a baseball game _.A. in her P. E. classes at schoolB. in an umpire training schoolC. by watching and playing the gamesD. from her mother, a baseball umpire7. Which of the following can be the best title of the passage?A. The Baseball Hall of Fame in CooperstownB. Amand

28、a Clement, First Female UmpireC. Baseball Games in Hawarden, IowaD. A Family of Baseball Fans【答案】4. D 5. B 6. C 7. B【解析】【导语】本文是一篇记叙文。Amanda Clement 最喜欢棒球,她的哥哥和朋友经常邀请她去当棒球裁判,她熟悉比赛规则并且裁判公平;16岁时Amanda Clement 成为了史上第一位有报酬的女棒球裁判。她被授予纽约库珀斯敦棒球名人堂的荣誉。【4题详解】细节理解题。根据第一段的句子“Once in a while her brother Hank and

29、 his friends would let her play first base in their games. More often,however,they asked her to umpire(裁判) for them,because they knew her calls would be fair and there would be no arguing.(偶尔,她的哥哥Hank和他的朋友们会让她在他们的比赛中担任一垒手。然而,更多的时候,他们要求她为他们做裁判,因为他们知道她的判罚是公平的,不会有任何争论)”可知,Hank和他的朋友们经常请Amanda为他们作裁判是因为她了

30、解比赛规则并且是公平的。故选D。【5题详解】细节理解题。根据第二段的句子“Amanda and her mother traveled to Hawarden, Iowa, to watch Hank play for the home team against Hawarden.(Amanda和她的母亲来到爱荷华州的Hawarden,观看Hank代表主队与哈沃顿队的比赛)”可知,Amanda去Hawarden是为了看Hank比赛。故选B。【6题详解】推理判断题。根据第一段的句子“Once in a while her brother Hank and his friends would le

31、t her play first base in their games.(偶尔,她的哥哥Hank和他的朋友们会让她在他们的比赛中担任一垒手)”和第二段的句子“Amanda and her mother traveled to Hawarden, Iowa, to watch Hank play for the home team against Hawarden.(Amanda和她的母亲来到爱荷华州的Hawarden,观看Hank代表主队与哈沃顿队的比赛)可推论出,Amanda是通过观看比赛和打球来学会当裁判的。故选C。【7题详解】主旨大意题。本文主要讲的是Amanda Clement 如何

32、成为了史上第一位有报酬的女棒球裁判的。所以,用B项“Amanda Clement, First Female Umpire(Amanda Clement,第一位女裁判)”作为本文的题目,与文章主题相符合。故选B。CBriefly, music puts you in high spirits, which makes you better at studying - but it also distracts you, which makes you worse at studying. So if you want to study effectively with music on, yo

33、u can try to reduce how distracting music can be, and increase the level to which music keeps you cheerful.You may have heard of the Mozart effect - the idea that listening to Mozart makes you “smarter”, which is based on research that found listening to complex classical music like Mozart improved

34、test scores in mathematics. However, further research eventually debunked the Mozart effect theory: it had not really anything to do with maths; it was really just music that puts you in high spirits.However, music can be a distraction under certain circumstances. When you study, youre using your “w

35、orking memory”- that means youre holding and handling several bits of information in your head immediately. The research is fairly clear that when theres music in the background, especially music with vocals (歌唱 部分),your working memory gets worse. Likely as a result, the reading comprehension abilit

36、y is reduced when people listen to music with lyrics. Music also appears to be more distracting for people who are introverts (内向的人)than for people who are extroverts, perhaps because introverts are more easily overexcited.Aiming to figure out the relative effect of these two competing factors spiri

37、ts and distraction, researchers had participants do a fairly demanding comprehension task, and listen to classical music which was either slow or fast, and which was either soft or loud. They found poor performances only occurred when people were listening to music that was both fast and loud.To sum

38、 up, research suggests its probably fine to listen to music while youre studying. But youd better consider if the music puts you in high spirits, if its neither too fast nor too loud, if its less wordy, and if youre not too introverted.8. What does the underlined word “debunked” in Paragraph 2 mean

39、?A Disapproved.B. Developed.C. Examined.D. Proposed.9. Which of the following can affect our working memory more seriously ?A. Rapid rap music.B. Background music.C. Fast piano music.D. Soft absolute music.10. What can be inferred from the text?A. Spirits are vital to task performances.B. Slow music

40、 can easily lead to distraction.C. Fast and loud music isnt fit for comprehension tasks.D. Soft music is more suitable to introverts than extroverts.11. What does the text mainly talk about ?A. The right choices of music while studying.B. The benefits of listening to music while studying.C. The main

41、 ways of enjoying music while studying.D. The influences of listening to music while studying.【答案】8. A 9. A 10. C 11. A【解析】【分析】本文是一篇说明文。文章阐述了音乐对学习的影响以及不同音乐影响的程度不同。【8题详解】词义猜测题。根据文章第二段第一句破折号后的句子“listening to Mozart makes you “smarter”, which is based on research that found listening to complex classic

42、al music like Mozart improved test scores in mathematics.”( 听莫扎特音乐会让你“更聪明”基于一项研究发现,该发现认为听莫扎特这样复杂的古典音乐会提高数学考试成绩),和划线词所在句子和最后一句“However, further research eventually debunked the Mozart effect theory: it had not really anything to do with maths; it was really just music that puts you in high spirits.”(

43、然而,进一步的研究最终debunk了莫扎特效应理论:它实际上与数学无关;这真的只是让你精神振奋的音乐)中的however可知,上下文为转折关系,由此推知,划线词之后的理论与莫扎特理论相反,故划线词意思是“反对,不赞成”,与Disapproved符合。故选A。【9题详解】细节理解题。根据第三段倒数第二句“ Likely as a result, the reading comprehension ability is reduced when people listen to music with lyrics.”(结果可能是,当人们听有歌词的音乐时,阅读理解能力会降低),和文章倒数第二段最后一

44、句“They found poor performances only occurred when people were listening to music that was both fast and loud.”(他们发现,只有当人们在听既快又大声的音乐时,才会出现糟糕的表现)可知,会更严重地影响我们的工作记忆的是:快速的说唱音乐。故选A。【10题详解】推理判断题。根据第四段第二句开始“researchers had participants do a fairly demanding comprehension task, and listen to classical music

45、which was either slow or fast, and which was either soft or loud. They found poor performances only occurred when people were listening to music that was both fast and loud.”(研究人员让参与者做一项要求相当高的理解任务,听慢或快、柔和或大声的古典音乐。他们发现,只有当人们在听既快又大声的音乐时,才会出现糟糕的表演)推知,快速而响亮的音乐不适合理解任务。故选C。【11题详解】主旨大意题。根据文章第一段“Briefly, mu

46、sic puts you in high spirits, which makes you better at studying - but it also distracts you, which makes you worse at studying. So if you want to study effectively with music on, you can try to reduce how distracting music can be, and increase the level to which music keeps you cheerful.”(简言之,音乐会让你

47、情绪高涨,这会让你学习更好,但它也会分散你的注意力,这会让你学习更差。因此,如果你想有效地学习音乐,你可以试着减少音乐的干扰,提高音乐让你快乐的程度)可知课文主要讲的是:学习时音乐的正确选择。故选A。DA lot of people ask this question: Why is body language so important? Studies have shown that in the process of communication, non-verbal expression has 65% to 93% more influence than actual text. Th

48、is means that how to say is more important than what to say. Of course, this does not mean that you dont need to do preparation for your interviews, nor does it mean that you can take any short cuts. On the contrary, this means that you have more things to pay attention to and prepare for.In the rea

49、l workplace, body language is much more important than you think. Without proper body language, you may find yourself trapped in a circle where you cant integrate with the external environment, not to mention the difficulties in the absence of body language in the workplace.People can often make inf

50、erences from actions, and the results of these inferences directly affect lives: for example. who will be employed and who will be promoted.Academician Amy Cuddy said in a TV talk show. She also said that our body language will also affect our perception ( 感知, 看法)of ourselves. When you try to make m

51、ore authoritative actions,your brain will inadvertently(不经意地)receive signals and actually create an idea that you are more authoritative, so that you have more confidence in yourself.Therefore, before interviews or important meetings, try not to lean on any object or have a hunched back. Instead, yo

52、u should try to keep your body relaxed. You can even stand with a relatively authoritative posture (姿势) -of course, you may need to do these things in the bathroom or places where no one could see you.Body language plays a crucial role in your job interviews, careers, and everyday life. Paying atten

53、tion to body language could make strong impacts on your behavior,which could help you achieve better results. So, every time you are nervous or feel that you cant do it, stretch your body, smile, and tell yourself Fake it till you become it!12. What does Paragraph 1 mainly tell us?A. What we say in

54、a conversation is not so important.B. Practicing body language is a short cut to success.C. We should attach great importance to body language.D. Body language carries 93% of conversation messages.13. According to Amy Cuddy, why is body language important for us?A. It decides whether we are promoted

55、.B. It influences peoples impression of us.C. It makes us look more authoritative.D. It helps people understand who we are.14. What does the underlined word hunched possibly mean?A. Broken down.B. Tied behind.C. Bent forward.D. Straightened up.15. Who might be the intended readers of the passage?A.

56、New arrivals in the workplace.B. Body language researchers.C. Working adults to be promoted.D. Viewers of a TV talk show.【答案】12 C 13. B 14. C 15. A【解析】【分析】本文是说明文。主要介绍身体语言在职场中的重要性,并给予读者一些建议。【12题详解】主旨大意题。由开头提问“Why is body language so important?(为什么肢体语言如此重要?)” 以及后续回答“Studies have shown that in the proc

57、ess of communication, non-verbal expression has 65% to 93% more influence than actual text. This means that how to say is more important than what to say. Of course, this does not mean that you dont need to do preparation for your interviews, nor does it mean that you can take any short cuts. On the

58、 contrary, this means that you have more things to pay attention to and prepare for.( 研究表明,在交流过程中,非语言表达的影响比实际文本大65%到93%。这意味着“怎么说”比“说什么”更重要。当然,这并不意味着你不需要为面试做准备,也不意味着你可以走任何捷径。相反,这意味着你有更多的事情需要注意和准备。) ”等语句可知,本段主要阐述肢体语言的重要性,我们应该非常重视肢体语言。故选C。【13题详解】推理判断题。根据第三段Amy Cuddy说的话“People can often make inferences

59、from actions, and the results of these inferences directly affect lives: for example, who will be employed and who will be promoted.(人们通常可以从行为中做出推断,而这些推断的结果直接影响生活:例如,谁将被录用,谁将被提升。)”可知,Amy Cuddy认为人们通常从肢体语言判断一个人,身体语言影响他人对我们的印象,并且这些判断结果直接影响生活,所以身体语言对我们来说很重要,因为它影响人们对我们的印象。故选B。【14题详解】词义猜测题。根据下文“Instead, y

60、ou should try to keep your body relaxed. You can even stand with a relatively authoritative posture (姿势)(相反,你应该试着保持你的身体放松。你甚至可以以一个相对权威的姿势站立)”instead表示转折,因此推断上文“Therefore, before interviews or important meetings, try not to lean on any object or have a hunched back.( 因此,在面试或重要会议之前,尽量不要依靠于任何物体或have a

61、hunched back。)” 说明站立时不要依靠任何物体或者have a hunched back,这里的“a hunched back”指“一个好看的姿势”,因此推断划线词hunched,指“弓身,弓背”,故选C。【15题详解】推理判断题。根据第二段的不“In the real workplace, body language is much more important than you think.( 在真实的工作场所,肢体语言比你想象的要重要得多。)”和最后一段的“Body language plays a crucial role in your job interviews, c

62、areers, and everyday life.( 肢体语言在你的工作面试、职业生涯和日常生活中起着至关重要的作用。)”可知,文章探讨的是身体语言在职场中的重要性,且部分语句直接以第二人称与读者交流,给出一些建议,因此推断文章的意向读者是职场新人。故选A。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Most of us will admit that on occasions we can be badtempered. This can be for a number of reasons._16_As th

63、e body and mind are tired, it seems to take us less time to become angry just because of something that is of little importance. Young children are usually the cause of tiredness and it is highly likely that parents allow themselves to release(释放) their exhaustion directly at the children. Children

64、are very good at remembering these instances and it will affect them for a long time._17_Diet and lifestyle can be key factors in causing a bad temper. Some people dont realize that their diet can directly affect their moods. Processed food and items that contain a lot of sugars, especially those th

65、at arent natural sugars, can cause a rise in blood sugar. _18_Similarly, lifestyle choices can encourage bad tempers and poor moods, especially if drug and alcohol are used too frequently._19_If you have noticed that you are becoming increasingly badtempered, it is important that you take steps to t

66、ry and regain control._20_After you find the cause, try and make positive changes to prevent this from occurring in the future.A. Find your ways to release your anger.B. Check what it is that causes the bad mood.C. Tiredness is often the most common reason.D. Managing your anger is good for your hea

67、lth.E. Therefore, it is important to have more patience when with children.F. This rise can have a very negative effect on moods and mental performance.G. So it is important to keep away from these temptations(诱惑) for your own mental state.【答案】16. C 17. E 18. F 19. G 20. B【解析】【分析】这是一篇说明文。短文说明了引起坏脾气的

68、原因及解决办法。【16题详解】根据下文“As the body and mind are tired, it seems to take us less time to become angry just because of something that is of little importance.”可知,由于身体和精神都很疲惫,我们似乎很快就会因为一些无关紧要的事情而变得愤怒。所以本段主要说明了疲惫是导致愤怒的最常见原因。故C选项“疲惫是导致愤怒的最常见原因”为短文的小标题。Tired呼应Tiredness。故选C项。【17题详解】根据上文“Young children are usu

69、ally the cause of tiredness and it is highly likely that parents allow themselves to release(释放) their exhaustion directly at the children. Children are very good at remembering these instances and it will affect them for a long time.”小孩子通常是疲劳的原因,很有可能父母会让自己把疲劳直接发泄在孩子身上。孩子们非常善于记住这些事情,这会影响他们很长一段时间。所以选

70、项承接上文在告诉读者,出现这种有情况应该如何处理。故E选项“因此,和孩子在一起的时候有更多的耐心是很重要的。”切题。故选E项。【18题详解】根据上文“Processed food and items that contain a lot of sugars, especially those that arent natural sugars, can cause a rise in blood sugar.”可知,加工食品和含有大量糖分的食品,特别是那些不是天然糖的食品,会导致血糖升高。选项承接上文继续说明产生的不良影响。a rise in blood sugar呼应negative eff

71、ect on moods and mental performance。故F选项“这种上升会对情绪和精神表现产生非常负面的影响”切题。故选F项。【19题详解】根据上文“Similarly, lifestyle choices can encourage bad tempers and poor moods, especially if drug and alcohol are used too frequently.”可知,同样,生活方式的选择也会助长坏脾气和不良情绪,特别是如果吸毒和酗酒太频繁的话。所以选项承接上文在告诉读者,出现这种有情况应该如何处理。drug and alcohol呼应t

72、hese temptations。故G选项“所以远离这些诱惑对于你的精神状态是很重要的”切题。故选G项。【20题详解】根据下文“After you find the cause, try and make positive changes to prevent this from occurring in the future.” 在你找到原因之后,试着做出积极的改变来防止这种事情在将来再次发生。选项承接下文, Check what it is that causes the bad mood呼应After you find the cause。故B选项“检查是什么导致了坏情绪”切题。故选B项

73、。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。完形填空Charlotte Whitehead was born in England in 1843, and moved to Montreal, Canada at the age five with her family While_21_her ill elder sister throughout the years, Charlotte discovered she had a(an)_22_in m

74、edicine At 18 she married and_23_a family Several years later, Charlotte said she wanted to be a_24_Her husband supported her decision_25_, Canadian medical schools did not_26_women students at the time Therefore, Charlotte went to the United States to study_27_at the Womens Medical College in Phila

75、delphia It took her five years to_28_her medical degree Upon graduation, Charlotte_29_to Montreal and set up a private_30_ Three years later, she moved to Winnipeg, Manitoba, and there she was once again a_31_doctor Many of her patients were from the nearby timber and railway camps Charlotte_32_hers

76、elf operating on damaged limbs and setting_33_bones, in addition to delivering all the babies in the areaBut Charlotte had been practicing without a license She had_34_a doctors license in both Montreal and Winnipeg, but was_35_ The Manitoba College of Physicians and Surgeons, an all-male board, wan

77、ted her to_36_her studies at a Canadian medical college! Charlotte refused to_37_her patients to spend time studying what she already knew So in 1887, she appeared to the Manitoba Legislature to_38_a license to her but they, too, refused Charlotte_39_to practice without a license until 1912 She died

78、 four years later at the age of 73In 1993, 77 years after her_40_, a medical license was issued to Charlotte This decision was made by the Manitoba Legislature to honor “this courageous and pioneering woman”21. A. raisingB. teachingC. nursingD. missing22. A. habitB. interestC. opinionD. voice23. A.

79、inventedB. selectedC. offeredD. started24. A. doctorB. musicianC. lawyerD. physicist25. A. BesidesB. UnfortunatelyC. OtherwiseD. Eventually26. A. hireB. entertainC. trustD. accept27. A. historyB. physicsC. medicineD. law28. A. improveB. saveC. designD. earn29. A. returnedB. escapedC. spreadD. wander

80、ed30. A. schoolB. museumC. clinicD. lab31. A. busyB. wealthyC. greedyD. lucky32. A. helpedB. foundC. troubledD. imagined33. A. harmfulB. tiredC. brokenD. weak34. A. put awayB. taken overC. turned inD. applied for35. A. punishedB. refusedC. blamedD. fired36. A. displayB. changeC. previewD. complete37

81、. A. leaveB. chargeC. testD. cure38. A. sellB. donateC. issueD. show39 A. continuedB. promisedC. pretendedD. dreamed40. A. birthB. deathC. weddingD. graduation【答案】21. C 22. B 23. D 24. A 25. B 26. D 27. C 28. D 29. A 30. C 31. A 32. B 33. C 34. D 35. B 36. D 37. A 38. C 39. A 40. B【解析】【分析】本文是一篇记叙文。理

82、想是人类奋斗的阶梯,文章讲述的是立志成为医生的Charlotte虽然经历了很多困难,但她仍然坚持自己的理想并为之努力奋斗的故事。【21题详解】动词词义辨析。句意:在照顾生病的姐姐的这些年里,Charlotte发现自己对医学很感兴趣。动词raise意为“提高,养育”;teach意为“教导”;nurse意为“护理”;miss意为“思念;错过”。由后面的“her ill elder sister”可知,Charlotte多年护理自己体弱多病的姐姐。答案选C。【22题详解】名词词义辨析。句意:在照顾生病的姐姐的这些年里,Charlotte发现自己对医学很感兴趣。名词habit意为“习惯”;intere

83、st意为“兴趣”;opinion意为“观点”;voice意为“声音”。由后文可知,Charlotte在结婚后到美国的医学院去学习医学,所以她应该是发现自己对医学感兴趣。答案选B。【23题详解】动词词义辨析。句意:她18岁的时候结婚成家了。start a family意为“成家”。动词invent意为“发明”;select意为“挑选”;offer意为“提供”;start意为“开始”。 答案选D。【24题详解】名词词义辨析。句意:几年后,夏洛特说她想成为一名医生,她的丈夫支持她的决定。名词doctor意为“医生”;musician意为“音乐家”;lawyer意为“律师”; physicist 意为

84、“物理学家”。由后文可知,Charlotte在结婚后到美国的医学院去学习医学,后来她成为了一名医生,所以她想成为一名医生。答案选A。【25题详解】副词词义辨析。句意:不幸的是,加拿大的医学院当时并不招收女学生。副词besides意为“此外”;unfortunately意为“不幸地是”;otherwise意为“否则”;eventually意为“最后,终于”。由“Canadian medical school did not”可知,加拿大的医学校不招收女学生,所以此处用unfortunately。所以答案选B。【26题详解】动词词义辨析。句意:不幸的是,加拿大的医学院当时并不招收女学生。动词hir

85、e意为“雇佣”;entertain意为“娱乐”;trust意为“信任”;accept意为“接受”。由下文的“Charlotte went to the United States to”可知,加拿大的学校不收女学生。所以答案选D。【27题详解】名词词义辨析。句意:因此,Charlotte前往美国费城的女子医学院学习医学。名词history项意为“历史”;physics意为“物理”;medicine意为“医学”;law意为“法律”。根据前文可知,Charlotte是学医学,所以答案选C。【28题详解】动词词义辨析。句意:她花了五年时间获得了医学学位。动词improve意为“提高”;save意为“

86、救,节省”;design意为“设计”;earn意为“赚得,获得”。答案选D。【29题详解】动词词义辨析。句意:毕业后,Charlotte回到蒙特利尔开办了一个私人诊所。动词return意为“返回”;escape意为“逃跑”;spread意为“传播,蔓延”;wander意为“徘徊,流浪”。由前文可知,Charlotte是离开加拿大去美国学习医学,五年之后应该是回到加拿大,故答案选returned意为“返回”。所以答案选A。【30题详解】名词词义辨析。句意:毕业后,Charlotte回到蒙特利尔开办了一个私人诊所。名词school意为“学校”;museum意为“博物馆”;clinic意为“诊所”;

87、lab意为“实验室”。根据文章可知,Charlotte学习医学想成为一名医生,所以此处应是开办诊所。【31题详解】形容词辨析。句意:在那里她又一次成为了一个忙碌的医生。形容词busy项意为“繁忙的,忙碌的”;wealthy意为“富有的”;greedy意为“贪婪的”;lucky意为“幸运的”。由下文的“Many of her patientsCharlotte in addition to delivering all the babies in the area. ”可知,Charlotte要做的工作很多,是一个忙碌的医生。所以答案选A。【32题详解】动词词义辨析。句意:夏洛特发现自己除了接生

88、该地区所有的婴儿外,还要为受伤的四肢做手术,安置骨折的骨头。动词help意为“帮忙”;find意为“发现”;trouble意为“惹麻烦”;imagine意为“想象”。此处是find oneself doing的用法,意为“发现自己不知不觉在做某事”。根据语境可知,Charlotte发现自己在不知不觉中给受伤的四肢做手术,接好断了的骨骼,还有给这个地区所有的婴儿接生。所以答案选B。【33题详解】形容词词义辨析。句意:夏洛特发现自己除了接生该地区所有的婴儿外,还要为受伤的四肢做手术,安置骨折的骨头。形容词harmful意为“有害的”;tired意为“疲惫的”;broken意为“坏掉的”;weak意

89、为“虚弱的”。由前文的“operating on damaged limbs ”可知,此处应是broken意为“破碎的,坏掉的”。所以答案选C。【34题详解】动词短语辨析。句意:她曾在蒙特利尔和温尼伯两地申请医生执照,但都被拒绝了。短语put away意为“放好,抛弃”;take over意为“接管,接收”;turn in意为“上交”;apply for意为“申请”。由前一句可知,Charlotte没有执照,所以她要申请一个医生执照。D项符合句意。【35题详解】动词词义辨析。句意:她曾在蒙特利尔和温尼伯两地申请医生执照,但都被拒绝了。动词punish意为“惩罚”;refuse意为“拒绝”;bl

90、ame意为“责备”;fire意为“解雇,起火”。由下文的“but they ,too, refused.”可知,Charlotte被拒绝了。所以答案选B。【36题详解】动词辨析。句意:马尼托巴省的外科医生学院希望Charlotte在加拿大完成学业。动词display意为“展示,展览”;change意为“改变”;preview意为“预习”;complete意为“完成”。所以答案选D。【37题详解】动词词义辨析。句意:Charlotte拒绝让她的病人花时间研究她已经知道的东西。动词leave意为“离开”;charge意为“掌管,充电,要价,控告”;test意为“测试,检测”;cure意为“治愈”。

91、根据上下文可知,the Manitoba College of Physicians and Surgeons希望Charlotte在加拿大完成学业,但是Charlotte不愿离开她的的患者把时间花在自己已经知道的东西上面。所以答案选A。【38题详解】动词词义辨析。句意:在1887年,她出现在马尼托巴省的立法机关要求颁发许可证给她,但他们也拒绝了。动词sell意为“卖”;donate意为“捐献”;issue意为“颁发,发给”;show意为“展示”。根据前文可知,Charlotte不愿离开她的的患者去完成学业,所以她要求the Manitoba Legislature 给她发一个证书。四个选项中

92、只有issue符合句意,故答案选C。【39题详解】动词词义辨析。句意:Charlotte没有医生执照,但她一直工作到1912年。动词continue意为“继续”;promise意为“许诺,承诺”;pretend意为“假装”;dream意为“梦想”。根据后面的until 1912可知,她一直在继续自己的工作。所以答案选A。【40题详解】名词词义辨析。句意:1993年,在她去世77年后,Charlotte获得了行医执照。名词birth意为“出生”;death意为“死亡,去世”;wedding意为“婚礼”;graduation项意为“毕业”。有文章倒数第二段最后一句可知,Charlotte死于191

93、6年,所以1993年她去世77年后,所以此处用death。所以答案选B。【点睛】在完成完形填空时,我们要做到瞻前顾后 寻找关联,然后再做到完形完义 立足全局。完形填空题的特点基于整个语篇的理解,不从单句入手,有时如果从某一个单句来理解,四个选项都可以填入,但从整个语篇来看,答案只有一个。一般来讲,一个学生如果具有较高语言水平,较好的文化背景知识,史地及其他知识比较丰富的话,做该题型的困难就会比较少;可容忍被挖掉的词就会多一些,反之亦然。但对于相同知识水平的学生来讲,讲究方法就尤其重要了。在做题目的时候,首先要对空格前后句子,然后对该空格相应的选项进行全面分析。通过瞻前顾后,寻找关联来确定空格中

94、的词的词性、意思、和功能。如果是功能性的空格,则要求学生填入虚词即连词、介词、冠词等,那么就应根据功能来选答案。如果是语法问题,那么就要考虑时态和语态是否符合上下文、主谓是否一致;如果是语义空格,那么则要求考生填入实词即动词、名词、形容词、副词、代词等,那么就要 通过上下文进行分析,根据文章的语义环境,做到瞻前顾后,寻找关联。做完形填空有两个程序:一是完形(选择选项,然后填补空白);二是完义(阅读短文,然后理解短文)。但是完形必须在完义的基础上进行,也就是说首先要在阅读理解短文的基础上做好完形。完形必须服从完义,单句必须服从段落,段落必须服从全文,局部必须服从全局。因此,我们在做完形填空题时,

95、不能读一句做一句,更不能看到就填,这样往往要出差错。先从整体到局部完义,再从局部到整体完形,完形完义,立足全局。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Our government has raised the child limit for couples from two to three as the country experiences lower birth rates. For many years, China applied a one-child policy as a way _41_ (contro

96、l) the population. But that policy _42_ (replace) in 2016 by a two-child limit. That change was aimed at raising the number of births _43_(gradual). But birth rates have further decreased in recent years as the cost of raising children in Chinese cities remains high.The latest measure to permit thre

97、e children per family is meant “to actively deal _44_ the aging population,” the official Xinhua News Agency reported. The policy includes what the government calls “supportive measures”,_45_ makes it easier for families to have more children of _46_ (they) own. The measures include plans to lower e

98、ducational costs for families and increase tax and housing support. The government also said it would seek to educate young people “on _47_ (marry) and love.”Economists say that China faces concerns that it could grow old before it gets _48_ (wealth). The Chinese population of 1.4 billion was expect

99、ed to reach a high later this decade before starting to drop. _49_, recent government data suggested that is happening _50_ (fast) than expected.【答案】41. to control 42. was replaced 43. gradually 44. with 45. which 46. their 47. marriage 48. wealthy 49. However#Nevertheless 50. faster【解析】【导语】这是一篇新闻报道

100、。文章主要介绍了中国的生育政策。【41题详解】考查非谓语动词。句意:多年来,中国一直实行独生子女政策来控制人口。修饰名词way需用动词不定式作后置定语。故填to control。【42题详解】考查动词时态语态和主谓一致。句意:但这项政策在2016年被二胎限制所取代。根据时间状语“in 2016”可知,此处使用一般过去时,主语policy和replace为被动关系,需用被动语态,主语为单数名词,谓语动词使用第三人称单数形式。故填was replaced。【43题详解】考查副词。句意:这一改变旨在逐步提高出生率。修饰动词raising需用副词作状语。故填gradually。【44题详解】考查介词。

101、句意:据官方的新华社报道,允许每户生三个孩子的最新措施是为了“积极应对人口老龄化”。deal with为固定短语,意为“处理,应对”。故填with。【45题详解】考查定语从句。句意:这项政策包括政府所说的“支持性措施”,这使得家庭更容易拥有更多的孩子。空处引导非限制性定语从句,先行词是前面的句子,在定语从句中作主语,需用关系代词which引导。故填which。【46题详解】考查代词。句意同上。分析句子结构可知,of ones own为固定短语,空处需填形容词性物主代词。故填their。【47题详解】考查名词。句意:政府还表示,它将寻求对年轻人进行“婚姻和爱情”教育。空处和“love”并列,需填

102、名词作介词on的宾语,表抽象概念,不可数。故填marriage。【48题详解】考查形容词。句意:经济学家说,中国面临着未富先老的担忧。gets为系动词,后面需加形容词作表语。故填wealthy。【49题详解】考查副词。句意:然而,最近的政府数据显示,这一变化的速度比预期的要快。上下文之间是转折关系,空处表示“然而”,且与后面的句子用逗号隔开,需填副词however/nevertheless,位于句首,首字母需大写。故填However/Nevertheless。【50题详解】考查副词。句意同上。空处需填副词作状语修饰动词is happening,结合空后的“than”可知,此处为副词比较级。故填

103、faster。 第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;2. 只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。Li Hua and Wang Hai are students of Senior Three

104、. They all work hard but have different learning methods. Li Hua listens to her teachers attentive and tries to catch everything the teachers say. She spends more time doing her homework. It is certain what she can go to bed earlier and always keeps energetic in the dayHowever, Wang Hai had a differ

105、ent way of learning. He likes to stay up late at the night, so he often feels sleepy in class. Thus, he misses lots of key point and it usually spends him more time to finish his homework, that makes it difficult for him to concentrate what he is doing. I prefer Li Huas learning method.【答案】1. allbot

106、h2. attentiveattentively 3. moreless 4. whatthat5. hadhas 6. 去掉night前的the 7. pointpoints 8. spendstakes9. thatwhich 10. concentrate后面加on【解析】【导语】本文为一篇说明文。文章介绍了高一学生李华和王海的学习方法,作者偏好李华的方法。【详解】1.考查代词。句意:他们都很努力,但有不同的学习方法。此处they,指Li Hua和Wang Hai俩人,all代表三个及三个以上,both代表两个。故将all改为both。2.考查副词。句意:李华认真听老师讲课,尽力听懂老师

107、说的每句话。listen to是动词短语,副词修饰动词,作状语。故将attentive改为attentively。3.考查形容词比较级。句意:她做作业花的时间更少。根据下一句“It is certain that she can go to bed earlier and always keeps energetic in the day. (因此她可以早早睡觉,白天可以保持精力充沛)”,由此推断出她晚上做作业花的时间比较少,应用less修饰time。故将more改为less。4.考查主语从句。句意:因此她可以早早睡觉,白天可以保持精力充沛。此处为句型It is certain that.,i

108、t是形式主语,连接词在从句中不作任何成分,没有意义,故将what改为that。5.考查时态。句意:然而,王海有不同的学习方法。本文为一般现在时,陈述当前的事实,主语为Wang Hai,第三人称单数,故谓语动词用第三人称单数形式。故将had改为has。6.考查冠词。句意:他喜欢熬夜,所以他经常在课堂上犯困。此处考查介词短语at night,意为“在晚上”,为固定短语。故去掉night前的the。7. 考查名词复数。句意:因此,他错过了很多关键点,这通常花费他更多的时间来完成他的作业,这使得他很难集中精力做他正在做的事情。key point意为“关键点,要点”,为可数名词,而且前面有a lot o

109、f修饰,应用名词复数形式,作宾语。故将point改为 points。8.考查固定句型。句意:因此,他错过了很多关键点,这通常花费他更多的时间来完成他的作业,这使得他很难集中精力做他正在做的事情。此处为it takes sb. some time to do sth.表示“做某事花费某人多少时间”。故spends改为takes。9.考查定语从句的关系词。句意:因此,他错过了很多关键点,这通常花费他更多的时间来完成他的作业,这使得他很难集中精力做他正在做的事情。有逗号隔开,说明是非限制性定语从句,不能用that,关系代词which指代前面的整个句子,故将that改为which。10.考查介词。句意

110、:结果,他漏掉了很多要点,他经常花更多的时间来完成作业,这使他很难集中精力做他正在做的事情。concentrate为不及物动词,后接介词on,才能接宾语。动词短语concentrate on,意为“集中精力于;全神贯注于”,故concentrate后加on。第二节 书面表达(满分25分)52. 假定你是李华,你的英国朋友Peter写邮件告知你他打算购买朗读者(The Reader)英文版,但不知道纸质版本和有声版本哪个更适合。请你给他提出建议,要点如下:1你的建议;2你的理由(至少两条);3表达祝愿。注意:1词数100左右;2可以适当增加细节,以使行文连贯。参考词汇:纸质版:paper cop

111、y 有声读物audio bookDear Peter,_Yours sincerely,Li Hua【答案】Dear Peter,Im Li Hua. Hearing that you cannot make up your mind about what kind of book to choose when you buy the book named The Reader, Id like to offer my suggestions to you.If I were you, I would choose an audiobook on account of its great ad

112、vantages. For one thing, you can make the most of your time using an audiobook when waiting around or going for a walk. For another, audiobooks are low-priced and environmentally-friendly, making them become the future of books. For instance, in comparison with traditional book forms, audiobook popu

113、larized by the Internet are easier to carry, rich in content and real-time updated. Thus, e-books can win more popularity from youngsters and become a first choice for most of the readers. More importantly, Im convinced youll definitely benefit a lot from the book whatever youll choose.Hope my sugge

114、stions can be of great help to you.Yours sincerely,Li Hua【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。假定你是李华,你的英国朋友Peter写邮件告知你他打算购买朗读者(The Reader)英文版,但不知道纸质版本和有声版本哪个更适合。请你给他提出建议。【详解】1.词汇积累决定:decidemake up ones mind建议:advicesuggestion因为:because ofon account of有帮助的:helpfulbe of great help2.句式拓展简单句变复合句原句:For another, audiobook

115、s are low-priced and environmentally-friendly, making them become the future of books.拓展句:For another, audiobooks are low-priced and environmentally-friendly, which makes them become the future of books.【点睛】高分句型1 Hearing that you cannot make up your mind about what kind of book to choose when you buy the book named The Reader, Id like to offer my suggestions to you. (运用了that引导宾语从句)高分句型2 If I were you, I would choose an audiobook on account of its great advantages. (运用了虚拟语气)听力答案: 1-5 ABBAC 6-10 ABCBA 11-15 BCBCB 16-20 CABCA

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1