1、牛津上海版(深圳用)小学英语六年级上册专项复习:阅读理解一、阅读理解(共10题;共104分)1.阅读下列短文,从每小题的三个选项中选出最佳选项。 From Monday to Friday, the Chens are very busy. Mr. Chen is an engineer in a company. He works from 8:00 am to 5:00 pm. Mrs. Chen works in a library in a town. She drives her car to work. On the way to work, she leaves her litt
2、le son with a babysitter. Her daughter goes to school on a school bus. She gets home at 4:30 pm. At 4:00, Mrs. Chen comes home from work with her son. The Chens usually eat dinner at 8:00 pm. After dinner, the girl does her homework and Mrs. Chen washes the dishes. Mr. Chen sometimes works at home.
3、10:30 pm is bedtime for the Chens.(1)Mr. Chen works _. A.in a schoolB.in a companyC.in a hospital(2)Mr. Chen stays in the company for _ hours. A.eightB.nineC.ten(3)Mrs. Chen goes to work _. A.by carB.by trainC.on foot(4)Mr. and Mrs. Chen have _. A.two childrenB.one childC.three children(5)The Chens
4、usually go to bed at _. A.8:00 amB.10:00 pmC.10:30 pm2.阅读理解 Mr Wang is from Tonghua. He is on holiday in the USA now. He wants to buy something for his wife and daughter. His American friend, John, goes with him to War-Mart, a big supermarket.Mr Wang: How much is the skirt? I cant see the price.John
5、: Its here, 49 dollars.Mr Wang: 49 dollars? How much is that in RMB? Let me see. Its about 400 yuan! Its too expensive (贵的)!John: Do you think so?Mr Wang: Yes, of course. OK. Forget it. How much is the handbag?John: Look! Its 98 dollars.Mr Wang: No, no. Its too expensive, too. How much is the chocol
6、ate?John: Let me have a look. Its 2 dollars 99 cents.Mr Wang: For a big box of chocolate? Thats cheap. OK, Ill take 4 boxes of chocolate.(1)Mr. Wang is in the USA for _. A.workB.holidayC.shopping(2)John comes from _. A.TonghuaB.the USAC.Australia(3)Mr. Wang is _ in Warl-Mart. A.having a walkB.taking
7、 photosC.shopping(4)The handbag is _. A.800 yuan in RMBB.900 yuan in RMBC.400 yuan in RMB(5)Four boxes of chocolate are _. A.11 dollars 96 centsB.2 dollars 99 centsC.10 dollars 99 cents3.根据短文内容判断正误。 There are 46 children in our class. 17 of us live near the school and they come to school on foot. 13
8、 children come to school by bus.12 children come to school by car. Their parents drive them to school. Four children take the subway to school. They have to walk too, because the subway station is five minutes away from the school. I go to school by bus. The buses are always crowded, and I seldom (很
9、少) have a seat. Usually I stand all the way to school and back home. The bus drivers know me, because I take their buses every day.(1)Seventeen children in our class walk to school. (2)Thirty children come to school by bus. (3)Some children need to walk for 15 minutes from the subway station to scho
10、ol. (4)I usually stand on the bus to school. (5)The bus drivers know me because I am one of their friends. 4.根据课文,回答下列问题 (1)In the past,how many pandas were there? (2)How many pandas are there now? (3)In the past,how many South China tigers were there? (4)How many South China tigers are there now? (
11、5)How many blue whales are there now? 5.Did Peter see The Greens? 6.阅读理解 The Dead Sea is not a sea. It is a big lake in the Jordan Valley. The weather is hot there and the water is salty. Fish can not live in the salty water and plants can not grow near it. People can not swim well in the Dead Sea,
12、but they can float on the water. You can often see people floating on the lake, reading books or newspapers. The water is very blue and the air is clean.(1)The Dead Sea is _. A.a real seaB.a big swimming poolC.a big lake(2)The Dead Sea is in _. A.ChinaB.the Jordan ValleyC.the US(3)The water in the D
13、ead Sea is _. A.saltyB.sweetC.hot(4)People can _. A.swim well in the Dead SeaB.float on the waterC.fish in the Dead Sea(5)The water is _. A.greenB.brownC.blue7.阅读短文,根据短文内容填空。 Little Justin was born in the river. It is spring . He is small and black . He looks around. He can not find his mum .Justin
14、:Mum , where are you ? Soon he has a round head and a long tail . He meets a fish in the river . She also has a round head and a long tail .Justin :Mum ?Fish :No . Im not your mum . Your mum has four legs . Shes green and she has no tail. Later, Little Justin has four legs . He is green . He meets a
15、 turtle .Justin :Are you my mum ?Turtle :No, Im not your mum . Your mum has a big mouth . She can catch flies .(1)Little Justin _ _find his mum . (2)Little Justin _born in the river . (3)Little Justins mum _four legs .She _no tail . (4)Little Justins mum _a big mouth . (5)Little Justins mum _catch f
16、lies . 8.How was Kittys summer holiday? 9.阅读短文,为Kitty和Joe选择相应的食物Kitty:What did you have for breakfast,Joe?Joe:I had some noodles for breakfastWhat about you,Kitty?Kitty:I had a sandwich and a glass of milk for breakfastJoe:What did you have for lunch yesterday,Kitty?Kitty:I had a salad for lunchWhat
17、 about you,Joe?Joe:I had a hamburger and some chips for lunchWhat did you have for dinner yesterday,Kitty?Kitty:I had some pizza and fruit for dinnerAchicken Bvegetable soup Ca salad(沙拉)Da sandwich Emilk Fnoodles GfruitHa hamburger lpizza JchipsKittyBreakfast:_Lunch:_Dinner:_JoeBreakfast:_Lunch:_10.
18、阅读理解 When Ruby was a baby, she was very cute. She had short hair and big blue eyes. She was in a pink baby clothes. She could crawl (爬) along the floor. She could play with blocks. She liked to lie on the floor with her mum. She could put the blocks on top of each other. She could sit in a high chai
19、r and eat from a spoon. She could eat soft food like potato, pumpkin, yoghurt and banana. Now Ruby is ten years old. She has long black hair. She likes eating beef and vegetables. She can do more things. She can read, write, draw and count. She can play the piano. She sometimes goes to the music hal
20、l to enjoy the concerts. She is growing up.(1)阅读短文,根据短文内容用A、B、C、D、E给下列图画排序。 _ _ _ _ _(2)When Ruby was a baby, she could _. A.play with blocksB.crawlC.both A and B(3)Rubys hair was _ when she was a baby. A.longB.shortC.blue(4)Ruby liked eating _. A.beefB.yoghurtC.vegetables(5)Ruby can _ when she is t
21、en years old. A.write and swimB.read and play the violinC.draw and count(6)What does Ruby like eating now? A.potato and bananaB.vegetables and beefC.pumpkin and vegetables(7)Whats the best title for this passage? A.Growing upB.Ruby and her mumC.Rubys life答案解析部分一、阅读理解1.【答案】 (1)B(2)B(3)A(4)A(5)C 【考点】阅
22、读理解 【解析】【分析】文章大意:介绍陈家周一到周五忙碌的事情。 (1)根据Mr. Chen is an engineer in a company.可知陈先生是一家公司的工程师。故选B。 (2)根据He works from 8:00 am to 5:00 pm.可知他从早上8点工作到下午5点,共九个小时,故选B。 (3)根据She drives her car to work.可知陈夫人开车去上班,故选A。 (4)根据she leaves her little son with a babysitter. Her daughter goes to school on a school bu
23、s.可知她把她的小儿子留给了一个保姆。她的女儿坐校车去上学,因此有两个孩子,故选A。 (5)根据10:30 pm is bedtime for the Chens.可知晚上10点30是陈家的就寝时间 ,故选C。 【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。2.【答案】 (1)B(2)B(3)C(4)A(5)A 【考点】阅读理解 【解析】【分析】文章大意:介绍王先生在美国度假的事情。 (1)根据He is on holiday in the USA now.可知他现在在美国度假的。故选B。 (2)根据His American friend, John, g
24、oes with him to War-Mart, a big supermarket.可知他的美国朋友 约翰和他一起去了一家大型超级市场战争超市。因此约翰来自美国,故选B。 (3)根据His American friend, John, goes with him to War-Mart, a big supermarket.可知他的美国朋友 约翰和他一起去了一家大型超级市场战争超市。因此他在超市购物,故选C。 (4)根据Its 98 dollars它是98美元,可知手提包折合人民币大约800元。 故选A。 (5)根据Its 2 dollars 99 cents.可知每盒巧克力2美元99美分
25、,四盒巧克力是11 dollars 96 cents,故选A。 【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。3.【答案】 (1)正确(2)错误(3)错误(4)正确(5)错误 【考点】阅读理解 【解析】【分析】这是介绍同学们和作者用什么交通方式去上学的短文。 (1)句意:我们班17为学生步行上学。根据短文句子 17 of us live near the school and they come to school on foot. (我们当中的17名学生住在学校附近,他们步行来上学。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。 (2)句意:30名学生乘公交车来上
26、学。根据短文句子 13 children come to school by bus. (13名学生乘公交来上学。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。 (3)句意:一些孩子们需要从地铁站步行15分钟到学校。根据短文句子 Four children take the subway to school. They have to walk too, because the subway station is five minutes away from the school. (四名学生乘地铁来上学。他们还必须步行,因为地铁站距离学校有5分钟的路程。)可知是走5分钟。故答案为:错误。 (4)句意:
27、我通常站在公交上来学校。根据短文句子 I go to school by bus. (我乘公交车去学校。)和 Usually I stand all the way to school and back home. (通常我去上学和回家要一直站一路。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。 (5)句意:公交车司机认识我,因为我是他们的朋友之一。根据短文叙述 The bus drivers know me, because I take their buses every day. (公交司机认识我,因为我每天乘坐他们的公交车。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。 【点评】这是考查阅读理解的题目。仔
28、细阅读短文,根据短文的细节叙述来判断正误。4.【答案】 (1)In the past, there were many pandas.(2)There are only one thousand six hundred in the wild.(3)In the past, there were many South China tigers.(4)There are about thirty in the wild now.(5)There are about ten thousand in the wild.【考点】阅读理解 【解析】【分析】(1)根据课文叙述In the past, th
29、ere were many pandas. (在过去, 有许多熊猫.)可知是有许多. 故答案为: In the past, there were many pandas.(2)根据课文叙述but now there are only one thousand six hundred in the wild.(可是现在, 野外只有1600只熊猫.)可知野外只有1600只熊猫. 故答案为: There are only one thousand six hundred in the wild.(3)根据课文叙述In the past, there were many South China tig
30、ers.(在过去, 有许多华南虎.)可知有许多. 故答案为: In the past, there were many South China tigers.(4)根据课文叙述but now there are about thirty in the wild.(可是现在, 野外有大约30只.)可知有大约30只. 故答案为: There are about thirty in the wild now.(5)根据课文叙述but now there are about ten thousand in the wild.(可是现在, 野外大约有1万头蓝鲸.)可知大约1万头. 故答案为: There
31、 are about ten thousand in the wild.【点评】这是考查阅读能力的题目. 对学过的课文要充分掌握. 5.【答案】Yes, he did. 【考点】阅读理解 【解析】【分析】根据课文叙述I sometimes meet them in the morning. (我有时候在早上遇到他们.)可知回答用肯定回答. 故答案为: Yes, he did.【点评】这是考查阅读理解的题目. 根据问题在课文里找到相关叙述, 然后回答问题.6.【答案】 (1)C(2)B(3)A(4)B(5)C 【考点】阅读理解 【解析】【分析】文章大意:介绍死海的事情。 (1)根据The Dea
32、d Sea is not a sea. It is a big lake in the Jordan Valley.可知死海不是海。它是约旦河谷的一个大湖。故选C。 (2)根据It is a big lake in the Jordan Valley.可知它是约旦河谷的一个大湖。故选B。 (3)根据the water is salty.可知死海里的水是咸的,故选A。 (4)根据butthey can float on the water.可知人们能浮在水面上。 故选B。 (5)根据The water is very blue and the air is clean.可知水很蓝,空气也很干净。
33、故选C。 【点评】考查对篇章的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确选择。7.【答案】 (1)can;not(2)was(3)has;has(4)has(5)can 【考点】阅读理解 【解析】【分析】文章大意:本文讲述小蝌蚪找妈妈的事情。(1)根据He can not find his mum .可知句子缺少can not,故答案为can,not。(2)根据Little Justin was born in the river. It is spring .可知句子缺少was,故答案为was。(3)根据Your mum has four legs . Shes green
34、and she has no tail.得知两个句子都缺少has,故答案为has,has。(4)根据Your mum has a big mouth .可知句子缺少has,故答案为has。(5)根据She can catch flies .可知句子缺少can,故答案为can。【点评】此题目要求快速阅读文章,把握内容、了解大意,然后细致阅读,抓住主要内容和细节,标出关键词,完成题目。8.【答案】It was fun. 【考点】阅读理解 【解析】【分析】根据How was your summer holiday, Kitty? It was fun. 可知Kitty的暑假很有趣,故答案为It wa
35、s fun.【点评】做好本题需要细节阅读文章,找出合适的答案。9.【答案】DE;C;IG;F;HJ 【考点】谈论人或物,阅读理解 【解析】【分析】(1)D含义是一份三明治。E含义是牛奶。此题关键词是Kitty的breakfast早餐。根据对话内容第三行可知,故填写DE。(2)C含义是一份沙拉。此题关键词是Kitty的lunch午餐。根据对话第五行内容可知。故填写C。(3)I含义披萨,G含义是水果。此题关键词是Kitty的晚餐,根据对话最后一句可知,故填写IG。(4)F含义是面条。此题关键词是Joe的早餐,故填写F。(5)H含义是一个汉堡包,J含义是薯片。此题关键词是Joe的午餐,根据对话第六行
36、内容可知,故填写HJ。【点评】考查名词。同学平时要多记忆有关食物类的名词。10.【答案】 (1)4;3;2;5;1(2)C(3)B(4)B(5)C(6)B(7)A 【考点】阅读理解 【解析】【分析】这是一篇介绍Ruby小时候和现在情况的短文。(1)图片是弹钢琴。和短文第二段第六句She can play the piano. (她会弹钢琴。)匹配。图片是长头发。和短文第二段第二句She has long black hair. (她有一头黑色的长发。)匹配。图片是给婴儿喂饭。和短文第一段第八句She could sit in a high chair and eat from a spoon.
37、 (她可以坐在高高的椅子上,从勺子上吃饭。)匹配。图片是音乐大厅。和短文第二段第七句She sometimes goes to the music hall to enjoy the concerts. (她有时候去音乐大厅去欣赏音乐会。)匹配。图片是短发大眼睛。和短文第一段第二句She had short hair and big blue eyes. (她有一头短发和大大的蓝眼睛。)匹配。故答案为:43251 。(2)根据短文叙述 She could crawl (爬) along the floor. She could play with blocks. (她会沿着地板爬。她会玩积木。
38、)可知C选项正确。故答案为:C。(3)根据短文叙述She had short hair and big blue eyes. (她有一头短发和大大的蓝眼睛。)可知B选项正确。故答案为:B。(4)根据短文句子 She could eat soft food like potato, pumpkin, yoghurt and banana. (她可以吃一些柔软的食物,像土豆,南瓜,酸奶和香蕉。)可知B选项正确。故答案为:B。(5)根据短文句子 She can read, write, draw and count. (她会读,写,画和计算。)可知C选项正确。故答案为:C。(6)根据短文句子 She likes eating beef and vegetables. (她喜欢吃牛肉和蔬菜。)可知B选项正确。故答案为:B。(7)A选项是:长大;B选项是:Ruby和她的妈妈;C选项是:Ruby的生活。根据短文叙述,是小时后和长大到十岁的不同。A选项正确。故答案为:A。【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,根据短文的相关叙述来完成各个题目。