1、2024年高考英语一轮复习模拟卷第三模拟(全国乙卷)注意事项: 1. 答题前, 考生先将自己的姓名、准考证号码填写清楚, 将条形码准确粘贴在考生信息条形码粘贴区。2. 选择题必须使用2B铅笔填涂; 非选择题必须使用0.5毫米黑色字迹的签字笔书写, 字体工整、笔迹清楚。3. 请按照题号顺序在答题卡各题目的答题区域内作答, 超出答题区域书写的答案无效; 在草稿纸、试卷上答题无效。4. 作图可先使用铅笔画出, 确定后必须用黑色字迹的签字笔描黑。5. 保持卡面清洁, 不要折叠, 不要弄破、弄皱, 不准使用涂改液、修正带、刮纸刀。第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节 (共5小题;每小题1.5分,满
2、分7.5分) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1(2023河南南阳高三校联考)How is the womans room?AUntidy.BOrderly.CClean.【答案】A【原文】M: Look at your room, Books are all over the floor, and dirty clothes are in the sink. Did you just go through a battle?W: Ill have exams
3、 soon. I dont have time to do anything but study.M: I see. But I couldnt do all the chores by myself.2(2023福建泉州高三福建省永春第一中学模拟测试)What made the woman wait so long for her clothes?AThe breaking-down of the company.BHer not being informed in time.CThe wrong delivery of her package.【答案】C【原文】W: Hi, Ben. I
4、will go to the front desk to fetch my package. My new clothes finally came!M: Did it take a long time?W: Yeah. They made a mistake and sent it to the wrong address.M: I want to send a package too. So Ill go with you.3(2023辽宁沈阳市第一中学校考模拟)Why isnt the woman going to Cathys party?AShe has to catch a pla
5、ne.BShe had a conflict with Cathy.CShe is working extra hours.【答案】A【原文】M: Why arent you coming to Cathys party? Are you working late? I thought you and she were best friends.W: We are. I just cant be there because my flight to Spain leaves that evening. There is a time conflict between her party and
6、 my vacation.4(2023辽宁沈阳沈阳市第一中学校考模拟)What does the man find difficult about Shakespeares plays?AThe humor.BThe plots.CThe language.【答案】C【原文】M: So, you are learning about English literature. Do you like Shakespeares plays?W: I do. The plots are good, and there is a lot of humor in them.M: Yes, this is
7、also what I like about his plays, although I always have trouble with the old English language.5(2023湖南长沙长沙一中校考三模)What are the speakers probably doing?AParking the car.BMoving some furniture.CWatching TV on the sofa.【答案】B【原文】W: Now that we have the sofa and the TV in here, I just need you to help me
8、 with the bed. My car is parked just outside on the street.M: No problem.第二节 (共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段对话。每段对话或独白后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你将时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的做答时间。每段对话或独白读两遍。(2023湖南长沙雅礼中学校考模拟)听第6段材料,回答6、7小题。6Why does Susan want to live in a small town?AFor an easy job.BFo
9、r its quiet environment.CFor its low housing price.7What is Christopher doing now?ATo purchase a house.BTo land a job.CTo employ a person.【答案】6C 7B【原文】M: Susan, can you come to our house warming party this weekend?W: A house warming party?M: Yes, we are going to buy a new home in Woodlawn.W: Congrat
10、ulations!M: Well, its no easy job. Houses in this area are extremely expensive.W: I understand. Thats why Christopher and I want to find a place in a small town.M: Good idea if you can find employment nearby.W: I agree. Thats why Christopher is already looking for a job in Maine, or Wisconsin.(2023湖
11、南高三湖南师大附中校考阶段练习)听第7段材料,回答第8至9题。8What is the man applying for?AMedical care.BSick leave.CSpecial assistance.9Who will make the decision on the mans application?AThe director.BThe doctor.CMiss Hilton.【答案】8C 9A【原文】M: May I come in, Miss Hilton?W: Yes, please! What happened? You look very upset.M: Miss
12、Hilton, I am in trouble now. My right hand got injured yesterday, and the doctor told me that I would not recover in 15 days. But you know, the final exam on Geography is in two days. How can I take part in?W: Yeah, thats really a big problem.M: Thats true. So, I wonder if I can use a laptop to fini
13、sh the test and I also want to apply for a longer exam time.W: I see. Well, I will submit your request to the director of the test center to see what she has to say about it.(2023重庆重庆市育才中学校考三模)听第8段材料,回答第10至12题。10How does the woman sound at first?AInterested.BDisappointed.CAnxious.11What did the woma
14、n do last Saturday?AShe went back to her hometown.BShe argued with her grandma.CShe visited a nursing home.12What does the man suggest the woman do?ATeach her grandma Mandarin.BBuy a smartphone for her grandma.CRespect her grandmas choice.【答案】10C 11A 12C【原文】M: Hi, Janice. How have you been recently?
15、W: All in all, its not bad. But theres one thing that makes me feel a bit worried.M: What happened? Tell me about it, if you dont mind.W: Well, I went to visit my grandma last Saturday. You know, she is in her 80s. Ive asked her many times to live with me, or I can find her a good nursing home. But
16、she prefers to stay in our hometown.M: Are you worried about her being alone?W: Yes. I only meet her twice or three times a year.M: Well, I think you should respect her choice. Have you ever imagined what the life would be like if she lived with you? You go to work during the day and leave her alone
17、 at home. She knows nobody here but you. And she doesnt know how to take the elevator, cant speak MandarinW: Oh, I didnt think from her point of view. Thanks, Alan. I wont persuade her any more, but I can teach her how to use the smartphone next time I visit her.(2023江苏无锡高三统考)听第9段材料,回答第13至16题。13Wher
18、e does the conversation probably take place?AAt a clinic.BAt a school.CAt an office.14Whats the matter with the man now?AHe has a bad headache.BHe has a stomachache.CHe has a skin problem.15Who recommended the man try traditional Chinese medicine?AHis doctor.BHis friend.CHis mother.16What helped the
19、 woman improve her problems?AA special tea.BA face wash.CSome pills.【答案】13B 14A 15C 16A【原文】W: Whats the matter? You look pale.M: Ive got another bad headache. W: Oh no. Youre getting them all the time! M: I know. I thought I was going to be sick earlier. Ive taken the medicine my doctor gave me. W:
20、Good. M: I feel a little better, although the pain is still there. The worst thing is that these pills make me feel very sleepy. I dont know how Im going to stay awake in class this afternoon! W: Why dont you go home? Im sure your teachers will understand. M: I might do, if my mom can pick me up. Sh
21、e thinks I should try traditional Chinese medicine. W: Thats a good idea. M: You think? W: Well, if what your doctor gave you isnt really helping, why not try something else? M: Good point. W: I went to a doctor earlier. He practiced traditional Chinese medicine to help me with my skin problems. M:
22、Did you? W: Yeah. He gave me a special herbal (药草的) tea. It tasted horrible, but it made a huge difference! Before this, I had already tried every pill and face wash on the market with no success. M: Well, thats very encouraging. W: Oh dear, you really look unwell. Come on. Lets go to the school off
23、ice, and get them to call your mom. M: OK, thanks. Youre a good friend.(2023河北张家口高三统考测试)听第10段材料,回答第17至20题。17What will be replaced by thicker ones?ASome plastic cups.BSome plastic bags.CSome ice cream sticks.18Which is covered by the ban?APlastic cups.BWater bottles.CBags of snacks.19What is the appe
24、al of plastic producers?APutting off the ban.BProviding alternatives.CCreating job opportunities.20What is the concern of many people regarding the ban?AWaste of wood.BProfits of their businesses.CLack of government support.【答案】17B 18A 19A 20B【原文】M: India banned some single-use plastic products. For
25、 the first stage, it has identified 19 plastic items that arent very useful but have a high potential to become litter and makes it illegal to produce or sell them. These items range from plastic cups and straws to ice cream sticks. Some single-use plastic bags will also be replaced with thicker one
26、s that can be reused. Thousands of other plastic productslike bottles for water or soda or bags of snacksarent covered by the ban. But the government has set targets for producers to be responsible for recycling them after their use. Plastic producers had appealed to the government to delay the ban,
27、 saying it may cause potential job losses. But Indias environment minister said that the banned items were identified while keeping in mind the availability of alternatives like bamboo spoons and wooden ice cream sticks. But in the days leading up to the ban, many people said if plastic bags are sto
28、pped without a readily available and equally cost-effective replacement, their business will be affected.第二部分 阅读(共两节, 满分40分)第一节(共15小题; 每小题2分, 满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。A(2023河北高三河北安国中学校联考阶段练习)Here are some of the best places to visit in Europe.Ephesus, TrkiyeThe ancient city Ephesus, loc
29、ated near Selcuk in modern-day Trkiye, is the most complete classical city in Europe. The 2nd-century Library of Celsus is the most famous of the ancient metropolis sights, closely followed by the main thoroughfare of the Curetes Street and the vast Great Theater.Plovdiv, BulgariaBulgarias second la
30、rgest city, Plovdiv shared European Capital of Culture duties with Matera in Italy in 2019. The city is one of the oldest settlements in Europe. The well-preserved 2nd-century Roman theater is one of the finest archaeological sites in eastern Europe. Theres also a rich archaeological museum.Pompeii,
31、 ItalyTypically pulling in more than 2.5 million visitors a year, theres rarely a quiet time to visit Pompeii. But that doesnt mean its not worth making as much time for it as possible when in southern Italy. The perfectly preserved ancient city, buried under ash when Mount Vesuvius erupted in AD 79
32、, is unlike anything else in Europe.Salzburg, AustriaWith the Alps looming over the 11th-century Hohensalzburg Fortress and series of beautiful palaces and churches, Salzburg is arguably the most picturesque city in central Europe. Protected by UNESCO, the modern world feels pleasing elsewhere. The
33、citys most famous son, Mozart, draws tourists attention with The Sound of Music which was filmed and set here.21What do Ephesus and Plovdiv have in common?AThey both have a 2nd-century building.BTheir ancient theatres are still being run.CTheir old libraries are well-preserved.DThey share Capital of
34、 Culture duties together.22What happened in Pompeii in AD 79?AIt was buried due to an earthquake.BMount Vesuvius was protected.CA volcano broke out.D2. 5 million visitors arrived there.23Which of the following is Mozarts birthplace?AEphesus.BPlovdiv.CPompeii.DSalzburg.【答案】21A 22C 23D【导语】这是一篇应用文。主要介绍
35、了欧洲一些最值得游览的地方。21细节理解题。根据第二段“The 2nd-century Library of Celsus is the most famous of the ancient metropolis sights, closely followed by the main thoroughfare of the Curetes Street and the vast Great Theater.(公元2世纪的塞尔苏斯图书馆是这个古老大都市最著名的景点,紧随其后的是库雷特大街的主干道和巨大的大剧院)”以及第三段“The well-preserved 2nd-century Roma
36、n theater is one of the finest archaeological sites in eastern Europe.(保存完好的2世纪罗马剧院是东欧最好的考古遗址之一)”可知,以弗所和普罗夫迪夫的共同之处是都有一栋2世纪的建筑。故选A。22细节理解题。根据倒数第二段“The perfectly preserved ancient city, buried under ash when Mount Vesuvius erupted in AD 79, is unlike anything else in Europe.(这座保存完好的古城在公元79年维苏威火山爆发时被火山
37、灰掩埋,与欧洲其他任何地方都不一样)”可知,公元79年庞贝发生了火山爆发。故选C。23细节理解题。根据最后一段“The citys most famous son, Mozart, draws tourists attention with The Sound of Music which was filmed and set here.(这座城市以最著名的儿子莫扎特,和在这里拍摄和取景的音乐之声而吸引了游客的注意)”可知,Salzburg是莫扎特的出生地。故选D。B(2023河南开封统考模拟预测)This past January, Captain Preet Chandi set foot
38、 on a historic, though decidedly icy, trail by becoming the first African woman to reach the South Pole alone, without assistance. While others might have been content to make history with this singular accomplishment, “Polar Preet” Chandi is not one to rest on her laurels (桂冠). The journey to the S
39、outh Pole was merely “phase one” of a larger and even more extraordinary goal for the adventurous British Army officer.For “phase two”, the 33-year-old has set her sights on crossing Antarctica once again doing the journey alone and unsupported to become the first woman to achieve this goal.On Novem
40、ber 14, Chandi departed from Hercules Inlet, an ice-filled bay at the southwestern section of the Filchner-Ronne Ice Shelf bordering the Weddell Sea in Antarctica. Her goal is to reach Reedy Glacier within 75 days, a coast-to-coast journey consisting of roughly 1,100 miles. And “roughly” is the oper
41、ative (关键的) word here shell be pulling a sled with equipment, weighing about 264 pounds altogether, and shell be doing so in temperatures that can sink to minus 58 degrees Fahrenheit, with wind speeds of up to 60 miles per hour.Her journey thus far required years of training. Prior to her 700-mile S
42、outh Pole journey, she prepared by attending a polar survival course in Norway. She continued her training back home in the U.K. by dragging tires, the closest thing to pulling a sled, and a month-long practice run in Greenland. Ultimately, Chandi went on to finish her first South Pole expedition in
43、 40 days, a full eight days ahead of schedule.When not otherwise setting records of human endurance in extreme conditions, Chandi tries to inspire others in her day-to-day work.Chandi will be posting interval voice blog updates of her phase two progress on her website, , where a live tracking map wi
44、ll also provide her current location at every point along her journey.“Nothing is impossible. Ive always had this idea that I can achieve something great, something that allows me to be a role model,” Chandi shared on her blog.24What made Chandi want to cross Antarctica?ASticking to a promise.BTryin
45、g challenging things.CRaising money for poor women.DRealizing her childhood dream.25Why does the author emphasize the word “roughly” as vital in Paragraph 3?ATo hide the authors bad memory of numbers.BTo indicate there are more challenges facing Chandi.CTo explain there is no proper word to describe
46、 the journey.DTo show there is no official figure about the distance to Antaretica.26What can we infer from Paragraph 4?ASurvival training is a hard process.BChandi got trained by pulling sleds.CThe journey to the South Pole was eventful.DChandi made full preparations for her adventure.27Which words
47、 can best describe Chandi?AInspiring and friendly.BActive and creative.CConfident and determined.DAdventurous and modest.【答案】24B 25B 26D 27C【导语】本文是一篇记叙文。文章讲述了第一位独自到达南极点的非裔女性Preet Chandi开始进行穿越南极洲的激励人的探险故事。24细节理解题。根据第一段中“The journey to the South Pole was merely “phase one” of a larger and even more ex
48、traordinary goal for the adventurous British Army officer.(对这位爱冒险的英国军官来说,南极之旅仅仅是她更大、更非凡目标的“第一阶段”)”和第二段“For “phase two”, the 33-year-old has set her sights on crossing Antarctica once again doing the journey alone and unsupported to become the first woman to achieve this goal.(在“第二阶段”,这位33岁的女士将目光投向了穿
49、越南极洲再次独自一人在没有支持的情况下完成这一旅程,成为第一位实现这一目标的女性)”可知,Preet Chandi是一位爱冒险的人,她穿越南极洲是为了尝试有挑战性的事情。故选B项。25推理判断题。根据第三段中“And “roughly” is the operative (关键的) word here shell be pulling a sled with equipment, weighing about 264 pounds altogether, and shell be doing so in temperatures that can sink to minus 58 degree
50、s Fahrenheit, with wind speeds of up to 60 miles per hour.(“大约”是这里的关键词她将拉着一个装有设备的雪橇,总重约264磅,她将在零下58华氏度的温度下进行,风速高达每小时60英里)”可知,作者强调“大约”是1100英里,是因为除了路程外,Chandi还面临着沉重的设备、超级低温以及大风等带来的困难。由此推知,作者这样强调是为了显示Chandi面临着更多的挑战。故选B项。26推理判断题。根据第四段中“Prior to her 700-mile South Pole journey, she prepared by attending
51、a polar survival course in Norway. She continued her training back home in the U.K. by dragging tires, the closest thing to pulling a sled, and a month-long practice run in Greenland. Ultimately, Chandi went on to finish her first South Pole expedition in 40 days, a full eight days ahead of schedule
52、.(在她700英里的南极之旅之前,她参加了挪威的极地生存课程。她回到英国的家中继续训练,她拖着轮胎,这是最接近拉雪橇的事情,她还在格陵兰岛进行了为期一个月的跑步练习。最终,Chandi在40天内完成了她的第一次南极探险,比计划提前了整整8天)”可知,Chandi在南极之旅之前进行了大量的学习和训练。由此推知,她为了这次探险做了充分的准备工作。故选D项。27推理判断题。根据Preet Chandi克服困难成功独自一人抵达南极点的经历可知,她拥有着坚定的意志。再结合最后一段中“Ive always had this idea that I can achieve something great,
53、something that allows me to be a role model(我一直有这样的想法,我可以取得一些伟大的成就,让我成为一个榜样)”可知,她相信自己可以取得伟大的成就。由此推知,她是自信的。故选C项。C(2023山东师范大学附中校考模拟预测)Pretending sickness may get harder. Slipping a day off work by nervously coughing down the phone to your boss might not work. Very soon your company might be able to te
54、ll whether your symptoms are real, just from your voice.An Indian research team tried to tell a “cold voice” from a healthy voice. Their research makes use of the fact that human speech, like any musical instrument, does not produce single frequencies of sounds. Even the best trained singers cannot
55、hit pure notes like those from tuning forks. The dominant notes in the human voice are instead accompanied by a series of higher pitch (音高) tones.Together these sets of notes fit into mathematical patterns called harmonics (和声), with tones having frequencies that are multiples of the original note.
56、For example, the pitch of the second harmonic note is twice the frequency of the main note and so on. The loudness of these harmonics in speech tends to fade as they proceed up the frequency scale. The team reasoned that infection with a cold might change how this decline happened.To find out, the s
57、cientists made use of an unusual resource: recordings of the voices of 630 people in Germany, 111 of whom were suffering from a cold. Each was asked to count from one to 40 and describe what they did at the weekend. They also read aloud a fable The North Wind and the Sun, which has been a popular te
58、xt for speech research since 1949. By breaking down each persons speech into its spectrum (声谱) of component wavelengths, the researchers could identify the dominant frequency and the harmonics in each case. They then used machine-learning to analyse the relationships between the loudness of these ha
59、rmonics and found patterns that could distinguish the cold voices from the healthy voices.The teams diagnosis of cold voice shows a 70% accuracy. Faced with another dull Monday at the office, would you take the risk?28On what basis is the research performed?AHuman speeches vary in frequencies.BTrain
60、ing has no effect on human notes.CHumans speak like musical instruments.DHigher pitch notes dominate human voices.29What may reduce the volume of human harmonics?AThe pitch of harmonics.BA pretended cold voice.CThe sets of human notes.DHigher sound frequencies.30Why are the participants required to
61、read the fable?AIt is easy to understand.BIt is valuable in literature.CIt is popular with speakers.DIt is suitable for the research.31What does the author want to tell us?AHuman speech reflects healthBPretending sickness is a trend.CVoice changes with conditions.DChanging voice is of great risk.【答案
62、】28A 29D 30D 31C【导语】这是一篇说明文。文章主要讲述印度的一个研究小组试图区分感冒的声音和健康的声音。28细节理解题。根据文章第二段“Their research makes use of the fact that human speech, like any musical instrument, does not produce single frequencies of sounds.(他们的研究利用了这样一个事实,即人类的语言和任何乐器一样,不会产生单一频率的声音)”可知,该研究理论基础是人的语言频率是不同的。故选A项。29细节理解题。根据文章第三段“The loud
63、ness of these harmonics in speech tends to fade as they proceed up the frequency scale. (这些和声在语音中的响度往往会随着它们在频率范围内的上升而减弱)”可知,较高的声音频率会减少人类和声的响度。故选D项。30推理判断题。由文章第四段“By breaking down each persons speech into its spectrum (声谱) of component wavelengths, the researchers could identify the dominant frequenc
64、y and the harmonics in each case. They then used machine-learning to analyse the relationships between the loudness of these harmonics and found patterns that could distinguish the cold voices from the healthy voices.(通过将每个人的语音分解为其分量波长谱,研究人员可以识别出每种情况下的主频和和声。然后,他们使用机器学习来分析这些和声的响度之间的关系,并找到了可以区分感冒声音和健康
65、声音的模式)”可知,测试者被要求读寓言是因为可用他们的声音来分析。由此推知,这样做是为了配合该研究。故选D项。31推理判断题。根据文章第三段“The loudness of these harmonics in speech tends to fade as they proceed up the frequency scale. The team reasoned that infection with a cold might change how this decline happened.(这些和声在语音中的响度往往会随着它们在频率范围内的上升而减弱。研究小组推断,感染感冒可能会改变这
66、种下降的发生方式)”以及联系上下文可推知,作者想告诉我们声音随着环境的变化而变化。故选C项。D(2023湖南长沙雅礼中学校考模拟)To much of the world, bullfighting has always been distinctly Iberian. But these days, parts of France are laying claim to this tradition. From the Cte Basque to the arenas of Arles and Beziers, it has spread to towns where bullfightin
67、g has long been banned, and been embraced with such enthusiasm youd think the sport had been born there.The rising passion for blood and sand has been resisted by animal-rights activists. Last month someone set off a bomb near the bullring in Carcassonne. Yet Frances enthusiasts fiercely defend thei
68、r right to these moral rituals. Bullfighting, they insist, is part of the heritage, an expression of a shared regional culture that should be protected.The rest of the Continent should take note. The paradox (自相矛盾) of an ever-more-united Europe is that as borders between member states become less im
69、portant, so do the nations themselves-and regional identities are valued. Its easy to forget that most European nation-states were created as we know them only during the 19th century, after a long series of bloody conflicts. “If the chances of war had been a little different, all the regions sharin
70、g bullfight might have been together,” argues Jean Michel Mariou, a huge fan of bullfighting. On both sides of the Pyrenees there are Basques, there are Catalans, there are common cultures, he says. “Bullfighting is only one expression of it.”Bullfighting isnt the only cultural tradition that has be
71、gun to go beyond borders, of course. To name but one other: the Celtic revival, built largely around musical groups along the coast of Ireland, Scotland and Cornwall, Brittany and Normandy. But while bagpipes (风笛) may stir the blood, they dont spill it. And the violence of bullfighting horrifies man
72、y people who dont feel they share in its culture.“The concept of lasting local tradition doesnt mean anything anymore,” says Josyane Wuerelle, coordinator of the Federation de Liasions Anti-Corrida in Agde. Bullfighting is about attracting tourists, not honoring local history, she argues. Robert Mar
73、ge doesnt see it that way, of course. He recently declined an invitation to organize a bullfighting in Pariss enormous Stade de France. “We didnt want to sell our souls by bringing bullfight to a region where it doesnt exist,” he explains. But he has also got the sense to know that some traditions d
74、ont travel well.32What can we learn about bullfighting from the first two paragraphs?AIt is legal in France.BIt will boom tourism in France.CIt has become popular in France.DIt is part of the heritage of France.33What can we infer according to Jean Michel Mariou?AShared cultures could bring people t
75、ogether.BThe continent of Europe is more united than ever.CBullfighting is a popular culture in many regions.DRegions sharing bullfight were separated by wars.34Why did Robert Marge refuse to organize a bullfight in Paris?AIt ignores animal rights.BIt honors local tradition.CIt is intended for money
76、.DIt is too violent for Paris.35What is the best title for the text?AFight over BullfightBCulture or ViolenceCBullfight and TourismDPassion for Blood and Sand【答案】32C 33D 34B 35A【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了对世界上很多地方来说,斗牛一直是伊比利亚独有的。但如今,法国的部分地区正在坚持这一传统。但因此引发了一场关于斗牛运动的论战,文章说明了不同的人对此的不同看法。32细节理解题。根据第一段中“From the C
77、te Basque to the arenas of Arles and Beziers, it has spread to towns where bullfighting has long been banned, and been embraced with such enthusiasm youd think the sport had been born there.(从Cte Basque到阿尔勒Arles和Beziers的斗牛场,它已经蔓延到长期禁止斗牛的城镇,人们对斗牛的热情之高,让人觉得这项运动就是在那里诞生的)”可知,斗牛的传统已传播到对这项活动禁止了很长时间的一些城市,也
78、就是说斗牛在法国越来越盛行。故选C。33推理判断题。根据第三段中“If the chances of war had been a little different, all the regions sharing bullfight might have been together(如果发生战争的可能性稍有不同,那么所有共享斗牛的地区可能都在一起了)”可推知,共享斗牛的地区被战争分开了。故选D。34推理判断题。根据第五段“We didnt want to sell our souls by bringing bullfight to a region where it doesnt exis
79、t,” he explains. But he has also got the sense to know that some traditions dont travel well.(“我们不想出卖自己的灵魂,把斗牛带到一个根本不存在斗牛的地方,”他解释道。但他也意识到,有些传统并不适合传播)”可推知,Robert Marge拒绝在巴黎组织斗牛是出于尊重当地的传统的原因。故选B。35主旨大意题。根据第二段“The rising passion for blood and sand has been resisted by animal-rights activists. Last mont
80、h someone set off a bomb near the bullring in Carcassonne. Yet Frances enthusiasts fiercely defend their right to these moral rituals. Bullfighting, they insist, is part of the heritage, an expression of a shared regional culture that should be protected.(对血和沙子日益高涨的热情受到了动物权利活动家的抵制。上个月,有人在卡尔卡松的斗牛场附近引
81、爆了一枚炸弹。然而,法国的狂热者却极力捍卫他们拥有这些道德仪式的权利。他们坚持认为,斗牛是遗产的一部分,是一种应该受到保护的共同区域文化的表达)”结合文章主要说明了对世界上很多地方来说,斗牛一直是伊比利亚独有的。但如今,法国的部分地区正在坚持这一传统。但因此引发了一场关于斗牛运动的论战,文章说明了不同的人对此的不同看法。由此可知,A选项“斗牛大战”最符合文章标题。故选A。第二节(共5小题; 每小题2分, 满分10分)阅读下面短文, 从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。(2023河南模拟预测)The act of making and being a frien
82、d is as simple as it is difficult. Here area few tips to help you make new friends as well as to take better care of the friendships you already have. 36 . Its a little bit awkward to reach out to somebody you dont know wellwhether thats sending the first text message or starting small talk in the e
83、levator. But you have to accept it. Otherwise you cant make any new friends.Remember that people will like you more than you think they will. 37 . Gillian Sandstrom, a senior lecturer in psychology at the University of Essex in the UK, has done research on something called the “liking gap”, which sa
84、ys that the little voice in your head telling you that somebody doesnt like you very much is wrong. 38 . Instead, remember that when you talk to someone else, youre actually brightening their day.Invest in activities that you love. Ask anyone about how to make friends and they will most likely tell
85、you to try a new hobby. It might sound empty, but it works. 39 . Then people will be drawn to you because youll be in the right place.Be present. The planet is warming, and theres so much good television out there to watch. We get it. But if you want to keep your friendships, you have to show up for
86、 them. 40 .ASo dont listen to itBAccept the awkwardnessCDo the things youre enthusiastic aboutDYou dont have to be interested in just one thingEYou have to listen and notice things about your friendFWe have a few tips for being present and engaged with your friendsGActually, this advice is based on
87、a well-known theory and some field research【答案】36B 37G 38A 39C 40E【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍了几个结识新朋友、保鲜旧友情的方法。36根据下文“Its a little bit awkward to reach out to somebody you dont know wellwhether thats sending the first text message or starting small talk in the elevator. But you have to accept it. (联系一个你不太了解
88、的人有点尴尬无论是发送第一条短信还是在电梯里开始闲聊。但你必须接受它。)”可知,这里建议人们要学会接受尴尬。B选项“坦然接受那份尴尬”和下文意思一致。故选B。37上文“Remember that people will like you more than you think they will. (记住,人们会比你想象的更喜欢你。)”和下文“Gillian Sandstrom, a senior lecturer in psychology at the University of Essex in the UK, has done research on something called
89、the “liking gap”, which says that the little voice in your head telling you that somebody doesnt like you very much is wrong. (英国埃塞克斯大学心理学高级讲师吉莉安桑德斯特罗姆(Gillian Sandstrom)对一种名为“喜欢差距”的东西进行了研究,即你脑海中的小声音告诉你有人不太喜欢你是错误的。)”可知,作者要我们记住别人很可能对我们的主动交友行为会作出善意的回应,下文提供了理论及实证支持,G选项“事实上,这个建议是有理论与实践研究支持的”正好起到了过渡作用,和上
90、下文意思一致。故选G。38根据上文“which says that the little voice in your head telling you that somebody doesnt like you very much is wrong. (即你脑海中的小声音告诉你有人不太喜欢你是错误的。)”和下文“Instead, remember that when you talk to someone else, youre actually brightening their day. (相反,请记住,当你和别人交谈时,你实际上是在让他们的一天变得愉快。)”可知,上下文是转折关系。A选项
91、“因此,不要听它的”和上下文意思一致。故选A。39根据上文“Invest in activities that you love. Ask anyone about how to make friends and they will most likely tell you to try a new hobby. It might sound empty, but it works. (投资于你喜欢的活动。问任何人如何交朋友,他们很可能会告诉你尝试一种新的爱好。这听起来可能很空洞,但它确实有效。)”可知,这里建议人们做自己喜欢的事情。C选项“做你热衷的事情”和上文意思一致。故选C。40根据上文
92、“Be present. The planet is warming, and theres so much good television out there to watch. We get it. But if you want to keep your friendships, you have to show up for them. (在场。地球正在变暖,有那么多好的电视节目可以看。我们明白了。但是,如果你想保持你的友谊,你必须为他们而出现。)”可知,这一段建议人们要多关注你的朋友。E选项“你得倾听朋友的心声、关注朋友的动态”和上文意思一致。故选E。第三部分语言运用(共两节, 满分
93、45分)第一节(共20小题; 每小题1.5分, 满分30分)阅读下面短文, 从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(2023广西高三校联考阶段练习)Humans, through the ages, have experienced many changes from the time when they lived in dark caves to nowadays when they live in comfortable apartments, 41 one thing remains the same: people always 42 in groups.
94、 So why are groups so 43 to people? I think it is because of the psychological, social and financial advantages.With regard to psychological aspects, I think groups make people feel more purposeful and 44 . When one is lonely and bored, he or she may 45 little purpose in life. But once they join a g
95、roup that promotes a 46 cause, their life will soon become more purposeful. 47 , a group can give an individual courage to overcome difficulties. Everyone knows the saying, “There is 48 in numbers.” No doubt, meeting challenges as a group is often easier than meeting them 49 . 50 speaking, groups an
96、d organizations provide an interesting way for people with common interests to share information, ideas and hobbies. Today, there are 51 social groups, including running groups, culture groups and dance groups. As a group, people can have more fun and can 52 from the collection of different ideas 53
97、 by the groups many members. I think the saying, “Two heads are better than one”, 54 here.Finally, I think groups are important to people because it allows them to pool their resources together to make certain things more 55 . For example, many people like traveling in large groups because hotels an
98、d airlines are always willing to offer a lower price 56 group business. Many modern suburban neighborhoods have formed car pools to share and lower the 57 of getting to and from the city. Theres 58 to the saying, “Its 59 by the dozen.”In conclusion, I think groups and organizations give people psych
99、ological, social and financial advantages. No matter how the world 60 , they play an essential role in our life.41AsoBbutCthoughDunless42AplayBliveCeatDcompete43AcomplexBsimpleCimportantDnormal44AcarefulBsuccessfulCpowerfulDgrateful45AcollectBpromoteCwasteDfind46AdifficultBsmoothClostDworthy47ABesid
100、esBInsteadCOtherwiseDTherefore48AmysteryBstrengthCsafetyDpatience49AagainBapartCaloneDabroad50ASociallyBRelativelyCPersonallyDRoughly51AcountlessBlimitedCfunnyDactual52AhideBbenefitCwakeDseparate53AacceptedBappreciatedCproducedDconsidered54ApassesBappliesCendsDlies55ApublicBofficialCspecialDaffordab
101、le56Ain spite ofBin memory ofCin addition toDin exchange for57AcostBspeedCchanceDprofit58AtruthBrealityCprincipleDpurpose59AluckierBquickerCcheaperDfirmer60AworksBtriesCsuffersDchanges【答案】41B 42B 43C 44C 45D 46D 47A 48B 49C 50A 51A 52B 53C 54B 55D 56D 57A 58A 59C 60D【导语】这是一篇说明文。文章主要说明了团体对人类的重要性以及团体提
102、供的一些好处。41考查连词词义辨析。句意:人类,古往今来,经历了许多变化,从他们住在黑暗的洞穴到现在他们住在舒适的公寓,但有一件事是不变的:人们总是生活在群体中。A. so所以;B. but但是;C. though虽然;D. unless除非。结合前后文语境可知,前后两个句子为转折关系,应用连词but,表示“但是”。故选B。42考查动词词义辨析。句意:人类,古往今来,经历了许多变化,从他们住在黑暗的洞穴到现在他们住在舒适的公寓,但有一件事是不变的:人们总是生活在群体中。A. play玩耍;B. live居住;C. eat吃;D. compete竞争。呼应上文“when they lived i
103、n dark caves to nowadays when they live in comfortable apartments”指生活在群体中,应用live in。故选B。43考查形容词词义辨析。句意:那么,为什么群体对人们如此重要呢?A. complex复杂的;B. simple简单的;C. important重要的;D. normal正常的。上文提到人类生活在群体中,可见群体很重要。故选C。44考查形容词词义辨析。句意:关于心理方面,我认为团体使人们感到更有目的性和更强大。A. careful仔细的;B. successful成功的;C. powerful强大的;D. grateful
104、感激的。根据后文“a group can give an individual courage to overcome difficulties(一个团体可以给个人克服困难的勇气)”可知,团体使人们感到更有目的性和更强大。故选C。45考查动词词义辨析。句意:当一个人感到孤独和无聊时,他或她可能会发现生活的目标很少。A. collect收集;B. promote促进;C. waste浪费;D. find找到,发现。根据后文“little purpose in life”指发现生活缺少目标。故选D。46考查形容词词义辨析。句意:但是一旦他们加入了一个促进有价值事业的团体,他们的生活很快就会变得更有
105、意义。A. difficult困难的;B. smooth顺利的;C. lost迷路的;D. worthy值得的;有价值的。根据后文“life will soon become more purposeful”可知,生活很快就会变得更有意义,说明是有价值的团体。故选D。47考查副词词义辨析。句意:此外,一个团体可以给个人克服困难的勇气。A. Besides此外;B. Instead相反;C. Otherwise否则;D. Therefore因此。后文是对上文的补充说明,besides符合语境。故选A。48考查名词词义辨析。句意:人多力量大。A. mystery神秘;B. strength力量;C
106、. safety安全;D. patience耐心。根据后文“No doubt, meeting challenges as a group is often easier(毫无疑问,作为一个团队来迎接挑战往往更容易)”可知,本句是在说明人多力量大的道理。故选B。49考查副词词义辨析。句意:毫无疑问,作为一个团队面对挑战往往比独自面对挑战更容易。A. again再次;B. apart分开;C. alone独自;D. abroad在国外。根据上文“meeting challenges as a group is often easier than meeting them”可知,作为一个团队面对挑
107、战往往比独自面对挑战更容易。故选C。50考查副词词义辨析。句意:从社交角度来说,团体和组织为有共同兴趣的人们提供了一种有趣的方式来分享信息、想法和爱好。A. Socially社交地;B. Relatively相当地;C. Personally个人地;D. Roughly大概。根据后文“provide an interesting way for people with common interests”可知,说明的是从社交角度来说,团体和组织为有共同兴趣的人们提供了一种有趣的方式来分享信息、想法和爱好。故选A。51考查形容词词义辨析。句意:今天,有无数的社会团体,包括跑步团体、文化团体和舞蹈团
108、体。A. countless无数的;B. limited有限的;C. funny有趣的;D. actual实际的。根据后文“including running groups, culture groups and dance groups”指有无数的社会团体。故选A。52考查动词词义辨析。句意:作为一个团体,人们可以有更多的乐趣,并可以从团体的许多成员产生的不同想法的集合中受益。A. hide隐藏;B. benefit受益;C. wake醒来;D. separate分开。根据后文“from the collection of different ideas”指人们可以从团体想法中受益。故选B。
109、53考查动词词义辨析。句意:作为一个团体,人们可以有更多的乐趣,并可以从团体的许多成员产生的不同想法的集合中受益。A. accepted接受;B. appreciated感激;C. produced产生;D. considered考虑。根据后文“by the groups many members”可知,这些想法是由成员产生的。故选C。54考查动词词义辨析。句意:我认为“三个臭皮匠胜过一个诸葛亮”这句话在这里很适用。A. passes通过;B. applies应用,适用;C. ends结束;D. lies躺下。此处指“Two heads are better than one”这句话适用于这种
110、情况,应用动词apply。故选B。55考查形容词词义辨析。句意:最后,我认为团体对人们来说很重要,因为它可以让人们把资源集中在一起,让某些东西更便宜。A. public公众的;B. official官方的;C. special特别的;D. affordable买得起的。根据后文“For example, many people like traveling in large groups because hotels and airlines are always willing to offer a lower price(例如,许多人喜欢组团旅行,因为酒店和航空公司总是愿意提供更低的价格)
111、”可知,团购可以更便宜。故选D。56考查介词短语辨析。句意:例如,许多人喜欢跟团旅行,因为酒店和航空公司总是愿意提供较低的价格来换取团体业务。A. in spite of尽管;B. in memory of纪念;C. in addition to除了;D. in exchange for作为交换。根据上文“offer a lower price”可知,提供低价是为了换取团体业务。故选D。57考查名词词义辨析。句意:许多现代化的郊区社区已经形成了拼车,以共享和降低往返城市的成本。A. cost花费;B. speed速度;C. chance机会;D. profit利益。根据后文“of gettin
112、g to and from the city”指降低往返城市的成本。故选A。58考查名词词义辨析。句意:“一打一打便宜”这句话是对的。A. truth真相;B. reality现实;C. principle原则;D. purpose目的。后文主要说明了“一打一打便宜”这句话是真理的事实,故选A。59考查形容词词义辨析。句意:“一打一打便宜”这句话是对的。A. luckier更幸运的;B. quicker更快的;C. cheaper更便宜的;D. firmer更坚固的。结合上文主要说明了团购可以价格更低,即“一打一打便宜”。故选C。60考查动词词义辨析。句意:无论世界如何变化,它们在我们的生活中
113、扮演着至关重要的角色。A. works工作;B. tries尝试;C. suffers遭受;D. changes改变。呼应第一段中“Humans, through the ages, have experienced many changes from the time”指世界也在变化,团体在我们的生活中扮演着至关重要的角色。故选D。第二节(共10小题; 每小题1.5分, 满分15分)(2023江苏扬州扬州中学校考模拟预测)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Chinas space project sets sail for the sea of starsThe
114、 Mengtian lab module successfully 61 (join) the Tianhe core module and the Wentian lab module at Chinas space station Tiangong on the early morning of Tuesday.Mengtian is the 62 (two) lab module of the space station and the first one is Wentian that was connected with Tianhe 63 (previous). With the
115、two lab modules now docked (对接) with the core module, the T-shaped structure of the space station has taken shape up to now. The space station has entered its final construction stage as 64 (plan).This smooth progress should be owed to scientists and engineers and all those 65 devotion and hard work
116、 has made the space station 66 reality. China has never abandoned its 67 (ambition) goal of acquiring advanced space capabilities and becoming a pioneer in the exploration of space, so as 68 (help) expand our knowledge of the universe. Chinas pride in its space achievements is also an expression of
117、thanks 69 people who have made contributions. The insistence on the space missions being well-prepared, well-organized and well-implemented (有效执行) has been the 70 (found) on which Chinas aerospace industry has continually reached new heights.【答案】61joined 62second 63previously 64planned 65whose 66a 6
118、7ambitious 68to help 69to 70foundation【导语】这是一篇新闻报道。文章主要介绍了周二凌晨,梦天实验舱在天宫空间站成功与天和核心舱和天问实验舱对接的相关情况。61考查时态。句意:周二凌晨,梦天实验舱在天宫空间站成功与天和核心舱和天问实验舱对接。根据时间状语on the early morning of Tuesday可知,谓语动词join用一般过去时。故填joined。62考查数词。句意:梦天是空间站的第二个实验舱,第一个实验舱是此前与天和对接的“问天”。表示“第二”应用序数词second。故填second。63考查副词。句意:梦天是空间站的第二个实验舱,第一
119、个实验舱是此前与天河对接的“闻天”。修饰was connected with应用副词previously作状语,故填previously。64考查固定句型。句意:空间站已按计划进入最后建设阶段。表示“按计划”短语为as planned。故填planned。65考查定语从句。句意:这一顺利的进展应该归功于科学家和工程师以及所有那些为使空间站成为现实而付出奉献和辛勤工作的人。限制性定语从句修饰先行词those,those和devotion and hard work构成所属关系,用关系代词whose替代先行词在从句中作devotion and hard work的定语,故填whose。66考查冠词
120、。句意:这一顺利的进展应该归功于科学家和工程师以及所有那些为使空间站成为现实而付出奉献和辛勤工作的人。结合句意表示“成为现实”可知短语为make sth. a reality。故填a。67考查形容词。句意:中国从未放弃获得先进空间能力、成为太空探索先锋的宏伟目标,以帮助扩大我们对宇宙的认识。修饰名词goal应用形容词ambitious,作定语。故填ambitious。68考查不定式。句意:中国从未放弃获得先进空间能力、成为太空探索先锋的宏伟目标,以帮助扩大我们对宇宙的认识。表示“为了”短语为so as to do sth.。故填to help。69考查介词。句意:中国对其航天成就的自豪也是对做
121、出贡献的人们的感谢。表示“多亏、由于”短语为thanks to,侧重强调感谢的对象。故填to。70考查名词。句意:坚持准备好、组织好、实施好航天任务,是中国航天事业不断迈上新台阶的基础。作表语应用名词foundation,不可数。故填foundation。第四部分 写作(共两节, 满分35分)第一节 短文改错 (共10小题;每小题1分,满分10分)(2023河南省实验中学测试)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把
122、多余的词用斜线( )划掉。修改:在错的词下划一横线 ,并在该词下面写出修改后的词。注意: 1. 每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。After graduating from high school, Im going to be computer programmer, which I think is on great demand in the modern world. Moreover, my parents would like me to study medicine. They believe here are two reasons
123、for being a doctor. One is that doctors usually deal with patients in person, which mean they are able to help people in need direct. The other is that doctors are so important that it is almost impossible for it to lose jobs. Up to now I have chatted with my parents for three time. To my disappoint
124、ment, I was failed to persuade them. Now I am confusing about how to solve the problem.【答案】1) be后加a2) onin3) MoreoverHowever4) herethere5) mean means6) direct directly7) it them8) time times9)去掉was10) confusing confused【分析】本文为记叙文。作者高中毕业后在选择专业方面与家长有不同意见,因无法说服父母而困惑。【详解】1)考查冠词。后为computer programmer,是可数
125、名词,此处为泛指,前面需要加冠词。且programmer首字母发音为辅音音素。故在be后加a。2)考查固定搭配。根据句意“ 我要成为一名电脑程序员,我认为这在现代社会是很受欢迎的”。in demand表示“受欢迎,非常需要”符合句意。on demand表示“见票即付”,含义混淆。故将on改为in。3) 考查连词,根据句意“然而,我的父母想让我学习医学”可知,此处为转折关系。故将Moreover改为However。4)考查there be句型,there be 表示“有”,故将here改成there。5)考查谓语动词主谓一致。该句为非限性定语从句,先行词为前面整个句子,谓语动词应用单数。故将me
126、an 改为means。6)考查副词。directly 作副词修饰动词help,故将 direct 改成directly。7)考查代词。固定句式: It is impossible for sb. to do sth,此处代词指代doctors,应用them,故将 it 改为them。8)考查名词单复数,time 表示次数时是可数名词,三次three times,故将 time 改为times。9) 考查动词固定搭配,fail to do sth.表示“失败,未做成某事”。故将was去掉。10) 考查形容词化的分词形式,confused 表示“困惑的”,用来形容人; confusing 表示“令
127、人困惑的”,形容物。主语为I,所以形容词为confused。故将confusing 改为confused。第二节 书面表达 (满分25分)(2023山东潍坊潍坊一中校考模拟预测)假定你是学生会主席李华,下周学校要接待来自澳大利亚的交换生,你将作为学生代表致欢迎辞。请为此写一篇发言稿,内容包括:1. 表示欢迎;2. 介绍活动安排;3. 表达祝愿。注意:1. 写作词数应为80左右;2. 可适当增加细节,以使行文连贯;3. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dear Australian friends,_Yours,Li Hua【答案】Dear Australian friends,On beh
128、alf of our school, I feel greatly privileged to convey warm welcome to you. We are delighted to have you with us.To make your stay here memorable, various activities will be arranged to enhance our mutual understanding and experience different culture. As planned, we will hold a talent show where ev
129、eryone can show their outstanding performances. Classes on traditional Chinese culture are also scheduled, such as paper-cutting, Chinese opera, calligraphy, etc, followed by a gift-exchanging activity. Additionally, youre invited to pay a visit to surrounding tourist attractions.Finally, I sincerel
130、y hope that you can enjoy yourself and wish you a pleasant journey. Thank you!Yours,Li Hua【导语】本篇书面表达属于应用文,要求考生写一篇发言稿,作为学生代表为下周来自澳大利亚的交换生致欢迎辞。其内容包括表示欢迎、介绍活动安排和表达祝愿。【详解】1.词汇积累非常地:greatly extremely 不同的:differentvarious 按安排:As plannedAs scheduled 而且:AdditionallyIn addition 2.句式拓展简单句变复合句原句:Classes on tra
131、ditional Chinese culture are also scheduled, such as paper-cutting, Chinese opera, calligraphy, etc, followed by a gift-exchanging activity. 拓展句:Classes on traditional Chinese culture are also scheduled, such as paper-cutting, Chinese opera, calligraphy, etc, which are followed by a gift-exchanging activity.【点睛】【高分句型1】As planned, we will hold a talent show where everyone can show their outstanding performances.(运用了where引导的定语从句) 【高分句型2】 Finally, I sincerely hope that you can enjoy yourself and wish you a pleasant journey.(运用了that引导的宾语从句)