1、七年级下册Unit 6 Topic 2 My home is an apartment buildingLearning Notes学校: 班级: 姓名:Task1: Words and Expressions(英汉互译,并根据要求写出相应形式)重点词语1.居住在_与一起住_寻找_2.在的尽头_在和.之间_在近邻_靠近_远离_Task2: Language Points(英汉互译,并根据要求写出相应形式)重要句型后置定语:以下画线部分的短语都属于后置定语,它们都位于所修饰的中心词的后面。1.Its a town house_。它是两层楼的城镇住宅。2. They live in a big f
2、arm house_.他们住在乡下的大农房里。3. Michael is looking for an apartment_ .Michael正在寻找离我们学校附近的单元房。句型:There be + sb + V-ing +有某人在某地正在做某事 如:_.有很多的老人居住在这里。There are many children_(play) in the park.公园里有很多小孩子在玩。复习There be 句型:1) There are a lot of tall buildings and small gardens in our community.2) Behind the buil
3、ding,there is a sports center.3) There are many shops and restaurants close to my home.4) There is a supermarket near Xinhua Bookstore and there is a hospital behind the supermarket.句型:主语+be/系动词+adj(当表语)+(adj用来描述主语的特征等)1). _but _.城市又大有好玩,但是却很吵。2)._and _.交通是繁忙的并且生活费用是高的。3)._and _.空气是新鲜的并且生活是安的。Task3:
4、Grammar Focus(英汉互译,根据要求写出相应形式并造句) There be 句型:1.涵义:表示有某物在某地或 某地有某物。如:_aboat in the river.河里有一条船。2.句型1).肯定式:There_/_+物体+方位介词+地点。如:_a TV in the living room.有一台电视在客厅。2).否定式:There_/_+_+物体+方位介词+地点。如:_any books on the shelf.没有一些书在书架上。3).疑问式:-_/_there+物体+方位介词+地点?-Yes, there is/are. /-No, there isnt/arent 如
5、:_any trees in front ofyour house.你家前有一些树吗?3.就近原则1).There is +单数主语/不可数主语 如:There_(be) some milk in the bottle.There_(be) a cap on the desk.2).There are+复数主语如:There_(be) some flowers in the basket.3).There is +单数主语+and+复数主语 There are+复数主语+and+单数主语如:There_(be) a ruler and two pens on the desk.There_(b
6、e)two pens and a ruler on the desk.Task4:I Can Do. 单项选择。1._Its an apartment building.A. Whats your home?B. Wheres your house?C. What kind of house do you live in?D. Wheres the home?2._ much water in the glass?No, only a little!A. Are thereB. There areC. Is thereD. There is3.Would you like me to help
7、 you?_A. Sorry, I dont know.B. No problem.C. This way, please. D. Yes, thanks.4. Kangkangs home is not _ the school. He usually goes to school on foot.A. far fromB. away fromC. far awayD. far5. Look! There are so many students _ in the pool.A. swim B. are swimmingC. swimsD. swimming6.Do you like liv
8、ing in this community?Yes, of course. I _ here!A. had a colorful lifeB. having a colorful lifeC. have colorful lifeD. have a colorful life7. The old woman lives _ a house _ a garden.A. in; andB. on; withC. in; withD. with; in8. We can buy many school things, _ pens, pencils and rulers in the shop.A.
9、 each otherB. such as C. at allD. and so on9.How about playing soccer after school?Id love to, but I have _ homework to do.A. a lot ofB. a lotC. manyD. a few10.Excuse me, this bag is too heavy. _Of course.A. Can I help you?B. Could you help me?C. Lets help him.D. Let me help you. 情景交际。根据对话的情景,从方框中选择
10、适当的句子补全对话。A: Excuse me. My name is Linda. 11 B: Oh, welcome! Im Karen.A: Im new here. 12 B: Sure.A: 13 Are there any near here?B: Yes. 14 A: OK. And is there a bank near here?B: 15 But there is an ATM(自动取款机)in the supermarket.A: Thanks a lot. A. Im looking for a supermarket.B. No, there isnt.C. My h
11、ome is next to yours.D. There is one in front of our community.E. Would you like to help me?11. _ 12. _ 13. _ 14. _ 15. _. 完形填空。Different people live in different kinds of houses. Li Lei is a student. He 16 in an apartment. He thinks the apartment 17 wonderful. Janes home is 18 from her school. So s
12、he lives in the dormitory(宿舍) 19 her classmates and friends. The Greens have a big farm in the countryside. They live in a 20 . They think its quiet and 21 there. Mrs. Wang lives in a townhouse. She lives with her 22 . She thinks its convenient (方便的). 23 kind of house do you live in? What do you 24
13、it? Please 25 me an e-mail to wonghong126. com. Thank you!16. A. livesB. comesC. studiesD. walks17. A. areB. isC. amD. be18. A. goB. behindC. nearD. far19. A. atB. onC. withD. in20. A. apartmentB. farmhouseC. townhouseD. dormitory21. A. beautifulB. quietC. cleanD. careful22. A. fatherB. familyC. mot
14、herD. brother23. A. WhyB. WhenC. WhatD. Where24. A. like toB. likeC. thinkD. think of25. A. giveB. givesC. givingD. to give. 阅读理解。 (A)For RentWonderful rooms.Only for girls.Room with one bed:¥ 250 a monthTwo beds:¥ 400 a monthCall Miss Li at 73574110. Room WantedLook for a room for two people.Quiet
15、and clean.Under¥ 400 a month.Mr. TangTel:13956789123LostAn English workbook.My name isWang Tao.Please call me.Thanks a lot. Tel:53868668Actors WantedCan work with others.Can sing and dance.Work time:every dayWant to be anActor? Call Mr.Zhang at 78567767. 根据表格内容,选择正确答案。26. If Jane wants to rent a roo
16、m, she can call_.A. Mr. TangB. Mr. ZhangC. Miss LiD. Wang Tao27. Mr. Tang needs _.A. a room for two peopleB. a room with three bedsC. an English workbookD. an actor28. If you find an English workbook, you can call Wang Tao at _.A. 13956789123B. 73574110C. 78567767D. 5386866829. From the passage, we
17、can know that an actor can _.A. work with othersB. singC. danceD. A, B and C30. Which of the following is NOT true?A. Mr. Tang doesnt want a room for¥ 500 a month.B. Wang Taos English workbook is lost.C. If Michael wants to rent a room, he can call Miss Li.D. A boy can call Mr. Zhang if he wants to
18、be an actor.(B) My name is Xiao Jun. I come from the countryside. Now Im studying in a big city. People can eat all kinds of foods and do lots of things. Its so convenient(便利的). Many people like living in the city. But I dont like it very much. In the city, the traffic is heavy and the cost of livin
19、g is high. Its noisy, too.I miss the life in the countryside. There are many houses with big yards. The air is fresh and the water is clean. We can see green trees and colorful flowers here and there. More people like living in the countryside now.根据短文内容,选择正确答案。31. Xiao Jun is studying _ now.A. in t
20、he countrysideB. in a big cityC. in a tall buildingD. in a big house32. What does Xiao Jun think of the traffic in the city?A. The traffic in the city is heavy.B. The traffic in the city is not heavy.C. The traffic in the countryside is heavier than that in the city. D. We dont know.33. What can peo
21、ple see in the countryside?A. Heavy traffic.B. Noisy streets.C. Green trees and colorful flowers.D. Tall buildings.34. Which of the following is TRUE?A. In the city there arent any tall buildings.B. The air in the countryside is not fresh.C. Xiao Jun misses the life in the countryside.D. The cost of
22、 living in the city is not high.35. The main(主要的)idea of the passage(短文)is that _.A. many people like living in the cityB. Xiao Jun doesnt like the city life very muchC. people can see green trees in the countrysideD. life in the city is different from that in the countryside(C)根据图表内容,完成任务。任务一:判断正(T
23、)误(F)。36. There is a school on Xinhua Street.任务二:回答问题。(每空一词)37. Is there a hospital close to the apartment?_, _ _.任务三:完成下列句子。(每空一词)38. There is a bank _ _ _ _ Xinhua Street and Nanjing Road.39. There is a park _ _ the library.40. The bus station is _ the restaurant _ the parking lot.参考答案及解析. 1. C 询问
24、某人住在什么样的房子里,用What kind of home does sb. live in? A、D不合常理,B项是具体询问房子在哪里,故选C。2. C water为不可数名词,be动词用is,且本句为一般疑问句。故选C。3. D 问句为“提供帮助”的交际用语,其答语通常有Yes, thanks.或No, thanks。4. A far(away)from“离很远”,故选A。5. D 句型there be +V-ing形式,故选D。6. D 短语have a colorful life“生活得丰富多彩”。根据上句可知此句应用一般现在时,故选D。7. C live为不及物动词,后面跟宾语时,
25、live后应加介词in,据此应排除B和D;表示 “带有” 时应用介词with,据此应排除D,故选C。8. B such as“例如”,常用来列举同类事物,故选B。9. A a lot of和lots of后均可接不可数名词;a few和many后接可数名词;a lot修饰动词,指程度。homework为不可数名词,故选A。10. B 选项B为表示“请求帮助”的句子,其他三个选项均为“提供帮助”的用语。故选B。. 11. C 12. E 13. A 14. D 15. B. 16. A 表示住在哪里用live in+地点,故选A。17. B 此处apartment为单数,后面系动词用is,故选B
26、。18. D 根据下文So she lives in the dormitory 可知Jane的家离学校很远。far from “离很远”,故选D。19. C 根据文章的意思,可知Jane可以和同学朋友住在一起,live with sb.“和某人住在一起”。故选C。20. B apartment“单元房”;townhouse“排房”;dormitory“宿舍”。故选B。21. C clean“清新干净”;careful“仔细的”;quiet“安静的”;noisy“吵闹的”。根据文意,可知乡村是既安静又清新,故选C。22. B 根据文意,可知Mrs. Wang和她的家人住一起,故选B。23. C
27、 表示“你住在什么样的房子里”用句子What kind of house do you live in?故选C。24. D think of “对的想法,觉得怎么样”,故选D。25. A give sb. an e-mail“给某人发邮件”,please后接动词原形,故选A。. (A)26. C 根据表格一的最后两行Call Miss Li at 可知是Miss Li,故选C。27. A 根据表格二Look for a room for two people.可知唐先生求租双人间,故选A。28. D 根据表格三Tel:53868668可知王涛的联系电话是53868668,故选D。29. D 根
28、据表格四Can work with and dance.可知要想成为一名演员必须具备的能力有三项,故选D。30. C 根据表格一only for girls可知,只供女孩租用,Michael是男孩,故选C。(B)31. B 根据第一段第三句Now Im studying in a big city.可知肖军正在城市求学,故选B。32. A 根据第一段倒数第二句In the city, the traffic is heavy可知是heavy,故选A。33. C 根据第二段第四句We can see green trees and colorful flowers here and there.可知农村到处可以看到树木花草,故选C。34. C 根据第二段第一句I miss the life in the countryside.可知肖军怀念农村生活,故选C。35. D 短文对比了城乡生活,指出了不同之处。故选D。(C)36. T37. Yes; there is38. on the corner of39. next to/close to40. between; and