1、Unit 5单元话题读后续写专项练习(名校最新真题)1(2022辽宁沈阳市第一中学高一开学考试)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。My knees started shaking, yet my body froze. It felt as though my soul departed my body and I had no control over it. Anxiously, I looked through the roster (名单) posted on the wall of the locker room. My heart was b
2、eating harder and harder as I slowly saw all my friends names on that list but could not find mine. At that moment, I froze. I just could not accept that all my friends were on the basketball team while I was not. I was so convinced there was a mistake that I went and found the coach. “Hey, coach, a
3、re you sure that the roster you posted is correct?” I asked anxiously, dreading (担心) his answer. “Yes, the names on the list are finalized. Sorry if you did not make it this year, there is always next year,” the coach replied. I could feel the hot, bitter tears filling my eyes, and I ran out of the
4、room as fast as I could. Trying to forget about the situation, I headed over to the cafeteria to buy some food. I felt dead inside, like nothing mattered. Walking was such a burden that it felt as if I had a 100-pound weight tied to my backpack. My mind was also blank for the rest of the school day.
5、 Everything my teachers said went in one ear and out the other. After school, as I walked to the parking lot to get picked up, I saw all my friends gathered near the back of the lot, celebrating and joking around. I detoured (绕道) around the side of the school to avoid them, trying not to think about
6、 being the only one in our friend group failing to make the team. I saw my fathers red car pull up near the school lot. I walked up to the car and got in. He smiled at me, turned on the radio, and started driving home. And soon he noticed my gloomy face, and asked me what was wrong. “Nothing. Well,
7、its just that all my friends made the school team. Everyone! Except me.” I stammered (口吃). “Well, what are you going to do about it? Are you just going to sit there and wait?” he asked. Surprised, I didnt know what to say. 注意:1.续写词数应为150左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置作答。I just shook my head and went into my ro
8、om. _After almost a year of practicing and training, I tried out for the team again. _【答案】I just shook my head and went into my room. I thought hard and realized that nobody was going to give me a place on that team. I would have to earn it. Having decided to work toward my goal of making the team,
9、I biked to the gym near my school every day after school and trained for two hours. There were moments when I didnt think I could keep on going, but I powered through it. After almost a year of practicing and training, I tried out for the team again. “Believe in yourself,” I said to myself. “Hard wo
10、rk pays off.” After the tryout, I felt confident and congratulated myself. Regardless of the outcome, I knew that I had worked hard and learned something about mental toughness. The next day, I found out I made the team. Seeing my name printed in large bold letters, I felt as though all my dreams ca
11、me true. The greater the effort, the sweeter the reward, and by making the team, I had officially made a turnaround.【导语】本文以作者参加学校球队的选拔经历为线索展开。第一年,作者成了所有的朋友中唯一一个没被选入球队的,作者感到非常伤心,见到朋友都要躲着走。回到家后,作者下定决心要为自己争取机会。每天放学后,作者都要骑车到健身房训练两个小时。经过一年的训练后,作者再次参加球队的选拔,这次他终于成功了。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“我只是摇了摇头,走进我的房间。”可知,第
12、一段可描写作者进入房间后的心理活动,描写他如何下决心为自己争取机会。再由第二段首句内容中衔接第一段和第二段的内容“经过近一年的练习和训练”可知,第一段还要描写作者是如何进行训练的。由第二段首句内容“经过将近一年的练习和训练,我再次参加了球队的选拔。”可知,第二段可描写作者再次参加球队选拔的情况以及被选上以后的心理感受。2.续写线索:未被球队选上沮丧难过决心为自己争取机会努力训练再次参加选拔并取得成功感悟3.词汇激活行为类1.骑车:bike/cycle/ride2.继续做:keep on doing/go on doing/continue doing3.决定做某事:decide to do s
13、th/determine to do sth情绪类1.相信自己:believe in yourself/trust yourself/have faith in yourself2.确信的:confident/assured/convinced【点睛】高分句型1 Having decided to work toward my goal of making the team, I biked to the gym near my school every day after school and trained for two hours. (运用了having done的非谓语形式作状语)高
14、分句型2 Seeing my name printed in large bold letters, I felt as though all my dreams came true.(运用了现在分词作状语和as though引导的表语从句)高分句型3 The greater the effort, the sweeter the reward, and by making the team, I had officially made a turnaround.(the+比较级,the+比较级表示:越,越)2(2022江西九江一中高一期末)阅读下面的材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,
15、使之构成一篇完整的短文。“June, where is your science project?” asked Ms Shelley, gesturing to Junes bare desk.“It hopped away,” said June.“Off your desk?” Ms Shelley asked, and the classroom laughed.“No!” said June helplessly. “The stupid project flew away when I was trying to catch it down by the river! And I
16、got wet with disgusting river water.”“Tragic (悲剧的) though that may be,” said Ms Shelley, “it doesnt change the fact that you dont have a science project like everyone else, so you still get an F.”June buried her face in her hands. She was having a really bad day. The worst of it was that this day wa
17、s also her twelfth birthday. Her birthday was on June first, which was how she had gotten her name. The days awfulness began at breakfast. Carl threw up while eating his baby food, causing her parents to spend the whole time cleaning up the mess and worrying over Carl possibly being sick. Like a goo
18、d mature twelve-year-old, June kept quiet and pretended she wasnt angry that her birthday was becoming all about Carl, just like every other day was. She understood reasonably that it wasnt Carls fault if he was sick, but it was just so unfair that the birthday girl wasnt the centre of attention in
19、her own home.Another thing which made her very angry was the fact that she still didnt have a cell phone. It was worse now that she was officially one year away from being a teenager. Would she have a cell phone by then? What kind of twenty-first-century teenager didnt have a cell phone? As she walk
20、ed home from the bus stop, June wondered what further unpleasantness would be waiting for her when she got home. Did her parents even remember that today was her birthday? They had given NO such signs at breakfast. What did she want anyway? Did she want another one of those corny(老掉牙的)birthday parti
21、es that were thrown for her when she was little? Shed enjoyed them at the time, but now she was older and that sort of thing would only embarrass her. No, it was probably for the best that they didnt remember._“SURPRISE!”Not only her parents, but also Grandpa, Grandma, and Uncle Larry jumped out, we
22、aring party hats and carrying balloons, cake, and presents, with Carl crawling(爬行) behind._【答案】参考范文No, it was probably for the best that they didnt remember. She wasnt angry as she walked up the front path to her house. As a newly-minted twelve-year-old, she was just too mature to care about such a
23、thing. Besides, her parents had a new little kid who appreciated their corniness. When she opened the front door and saw the house looking deserted, her suspicions seemed to be confirmed. Presumably, her parents had taken Carl to the hospital or something. Well, this suited her fine. Taking a deep,
24、mature, breath, she stepped inside.“SURPRISE!”Not only her parents, but also Grandpa, Grandma, and Uncle Larry jumped out, wearing party hats and carrying balloons, cake, and presents, with Carl crawling behind. June would later learn that he had been found not to be sick shortly after she left for
25、school.The corniness was so much that she thought shed die of embarrassment! Yet it was even cornier that June was also smiling with tears of joy welling up in her eyes.“June!” said Carl suddenly. The tears in Junes eyes began to fall. It was the first time Carl had ever said her name! Wiping her te
26、ars because big girls werent supposed to cry, she decided that even if she didnt receive her long-awaited cell phone today, this really was a good birthday after all!【导语】本文以人物为线索展开,讲述了主人公琼从早餐开始的糟糕的一天所经历的事情,当她从公共汽车站走回家时,琼想知道当她回到家时,还会有什么不愉快的事情等着她。她父母还记得今天是她生日吗?【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“不,他们不记得可能是最好的。”可知,第一段
27、可描写琼在回家途中的心理活动,包括她认为父母不记得她生日的原因以及对父母的看法等内容。由第二段首句内容“惊喜!”不仅她的父母,还有爷爷、奶奶和拉里叔叔都跳了出来,戴着派对帽,拿着气球、蛋糕和礼物,卡尔在后面爬着。”可知,第二段可描写琼到家后的惊喜和激动的心理活动。2.续写线索:心情低落误解父母思考原因回家惊喜感动万分抒发感悟3.词汇激活行为类沿着走:walk up/walk along/go down关心:care about/concern about深呼吸:take a deep breath/breathe deeply情绪类生气的: angry/mad/annoyed尴尬: embar
28、rassment/awkwardness欣喜:joy/pleasure/happyness【点睛】【高分句型1】Besides, her parents had a new little kid who appreciated their corniness.(运用了who引导的限制性定语从句)【高分句型2】Not only her parents, but also Grandpa, Grandma, and Uncle Larry jumped out, wearing party hats and carrying balloons, cake, and presents, with C
29、arl crawling behind.(运用了现在分词作伴随状语和with的复合结构)3(2022江苏南京高一期中)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。A 12-year-old boy saw something in a shop window that set his heart racing. It was a jewel box. But the pricefive dollarswas far beyond Reuben Earles means. However, he opened the door and went inside. St
30、anding proud and straight, he told the shopkeeper what he wanted, adding, “But I dont have the money right now. Can you please hold it for me for some time?”“Ill try,” the shopkeeper smiled.“I will raise the five dollars and not tell anybody,” Reuben said to himself. Hearing the sound of hammering f
31、rom a side street, Reuben had an idea. People built their own homes in Bay Roberts, using nails purchased in sacks (麻布袋) from a local factory. Sometimes the sacks were abandoned, and Reuben knew he could sell them back to the factory for five cents a piece.That day he found two sacks and sold to the
32、 man in charge of packing nails.The boys hand tightly held the five-cent pieces as he ran home. Near his house stood the ancient barn (谷仓). Reuben found a soda tin and dropped his coins inside. Then he climbed into the top of the barn and hid the tin.All summer long, despite housework at home Reuben
33、 kept to his secret task. Often he was cold, tired and hungry, but the thought of the object in the shop window sustained him.Mothers Day had come! He uncovered the tin can, poured the coins out and began to count. He needed 20 cents more. He had to find four more sacks and sell them before the day
34、ended.Towards evening Reuben arrived at the factory. The sack buyer was about to lock up.“Mister! Please dont close up yet.”The man turned and saw Reuben, dirty and sweat stained.“Come back tomorrow, boy.”“Please, Mister. I have to sell the sacks now please.”注意:1.所续写短文的词数应为150左右;2.续写部分分为两段,每段的开头语已为你
35、写好。Paragraph 1:The man heard a slight shake in Reubens voice and could tell he was close to tears.Paragraph 2:Then he placed the parcel(包裹) in Reubens hands.【答案】The man heard a slight shake in Reubens voice and could tell he was close to tears. “Why do you need this money so badly?” “Its a secret.”
36、The man took the sacks, reached into his pocket and put four coins in Reubens hand. Reuben murmured a thank you and ran home. Then, holding the tin can in his hand, he headed for the shop. “I have the money.” he told the owner proudly. The man went to the window and fetched Reubens treasure. He wipe
37、d the dust off and gently wrapped it in brown paper. Then he placed the parcel(包裹)in Reubens hands. Racing home, Reuben burst through the front door. “Here, Mum! Here!” Reuben exclaimed as he ran to her excitedly. Then he placed a small box in her work roughened hand. Mum unwrapped it carefully. A b
38、lue-velvet jewel box appeared. Mum gently lifted the lid, with tears welling up in her eyes. She had never received such a precious gift. A smile flashing across her face, she held Reuben tightly in her arms.【导语】本文以人物为线索展开,讲述了12岁的Reuben Earle为了存够在母亲节能给母亲送礼物的钱,而努力收集麻布袋换钱的过程,并最终成功存够足够的钱买礼物的故事。【详解】1. 段
39、落续写由第一段首句内容“那人听到鲁本的声音微微颤抖,知道他快要哭了。”可知,第一段可描写那人好奇为什么Reuben 这么需要钱,并且Reuben最终存够了前去买那个首饰盒。由第二段首句内容“然后他把包裹放在鲁本手里。”可知,第二段描写Reuben在母亲节的时候,把礼物送给母亲,母亲非常感动。2. 续写线索:看到礼物钱不够开始存钱买到礼物送给母亲3. 词汇激活行为类拿着:hold/keep/carry叫喊:exclaim/shout/call out、放置: place/put涌出:well up/spring up/spill over情绪类温柔地:gently/softly/lightly兴
40、奋地:excitedly/happily/enthusiastically【点睛】高分句型1.Reuben exclaimed as he ran to her excitedly. (as引导的时间状语从句)高分句型2.A smile flashing across her face, she held Reuben tightly in her arms.(独立主格结构)4(2022江西丰城九中高一期末)阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。 续写的词数应为150左右。After graduation, Jason went to work in a b
41、ig business. The schedule was very tight and he was so busy working, travelling from one place to another, that he was always on business for weeks without going to his mothers home. And this year, he hadnt seen his mother for months. Mothers Day was coming up, and he would have managed to go back h
42、ome, but this year he was just too busy and too tired. One day, when he was driving in a small town, he saw a flower shop. He said to himself, “I know what I will do. Ill send my mother some flowers,“He stopped and went into the flower shop and saw a boy talking to a girl in it. “How many roses can
43、I get for five dollars?”, the boy asked. The girl was trying to explain that roses were expensive. Maybe the boy would be happy with something else.“No, I have to have roses,” he said. “It has to be red roses, because my mum likes them best. Its Mothers Day. I want to get something special.” He was
44、stubborn.The girl in the shop looked at the boy and was just shaking her head. Something inside Jason was touched by the boys voice. It seemed that he wanted to get those roses very much. Jason looked at the boy and said to the girl that he would pay for the boys roses.The girl looked at the boy and
45、 said, “Okay, I will give you a dozen red roses for your dollars. The boy almost jumped into the air. He took the flowers and ran out. It was worth more than fifty dollars just to see that kind of excitement.Jason ordered his own flowers and asked the girl to have them taken to his mother. After tha
46、t, with relief, he drove down the road.Paragraph 1:Not long after his driving, he saw the boy._Paragraph 2:Jason stood there in silence. _【答案】Not long after his driving, he saw the boy who got the flowers just now. Jason stopped his car and wanted to offer the boy a lift to his home. The boy thanked
47、 Jason but didnt speak for a while, and then he sighed, “I dont go home now. I am going to the place where my mum is.” Seeing Jason was a little puzzled, the boy continued in a sad voice, “She died months ago, leaving me alone. How regretful I am that I didnt stay with her enough when she was alive!
48、 I was always putting myself in the first place. And now, I want to be with her, but nowhere can I find her.”Jason stood there in silence. The boys words reminded him of his mother. He loved her so much, but he didnt see her for a long time. Thinking of that, he turned the car and drove quickly towa
49、rds the flower shop. He asked the girl to give the flowers to him because he wanted to go to his mothers home right away. He couldnt wait to see her!【导语】本文以人物为线索展开,讲述了在母亲节当天,Jason在花店遇见了一位想要买花送给母亲的男孩,得知这位男孩只有五美元,而又非常想买玫瑰花时,Jason为他支付了玫瑰花钱,这让男孩很开心,Jason买了自己要的玫瑰花,并让花店的女孩送去给他的母亲,之后,他如释重负地开车上路了。【详解】1.段落续写
50、:由第一段首句内容“开车后不久,他看到了那个男孩”可知,第一段可描写男孩告诉Jason母亲去世的真相。由第二段首句内容“杰森静静地站在那里。”可知,第二段可描写Jason听了男孩的话之后的感悟和所采取的行动。2.续写线索:Jason提出载男孩男孩告知真相Jason想起母亲Jason买花打算送给母亲3.词汇激活行为类提出载某人:offer sb. a lift/offer sb. a ride让某人想起:remind sb. of/let sb. think of让某人做某事:ask sb. to do/make sb. do情绪类困惑:be puzzled/be confused后悔的:reg
51、retful/repentant【点睛】高分句型1 Not long after his driving, he saw the boy who got the flowers just now. (由关系代词who引导的定语从句)高分句型2 He asked the girl to give the flowers to him because he wanted to go to his mothers home right away. (由because引导的原因状语从句)5(2021湖南华容县教育科学研究室高一期末)阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Jim w
52、as walking down a dimly lit street late on evening, hoping to see his lovely children as soon as possible. As he was walking quietly, Jim heard muffled (低沉) screams coming from behind some bushes. Alarmed (惊慌的), Jim stopped to listen carefully. He realized that what he was hearing was the unmistakab
53、le (清楚明白的) sound of a struggle. Thinking of the danger, he became frightened.Only yards from where Jim stood, a girl was being attacked. Jim didnt know what to do. Should he get involved in it? He was worried about his own safety. He was wandering whether he should just run to the nearest phone and
54、call the police or went to fight with the attacker (攻击者) to save the unknown girl.As he suffered from inward struggle, the girls cries were growing weaker. Jim knew he had to act fast. Yet he knew he couldnt just walk away from this. He realized that he could not turn his back on the fate (命运) of th
55、is unknown girl, even if it meant risking his own life.Jim was not a brave man, nor was he athletic (健壮的). Even he himself didnt quite know where he found the moral courage and physical strength. However once he was determined to help the girl, he became strangely transformed (转变). He ran behind the
56、 bushes and pulled the attacker off the girl, who panicked very much. Seeing Jim prevent him, the attacker became crazy and began to fight with him. Jim became fearless and then fell to the ground, where they wrestled (摔跤) for a few minutes until the attacker jumped up and escaped. Jim felt very tir
57、ed and he couldnt catch the attacker.Paragraph 1:Watching the attacker run into the darkness, Jim thought of the girl. _Paragraph 2:“Dad, is that you?”asked the girl in wonder and amazement as she_._【答案】Watching the attacker run into the darkness, Jim thought of the girl. Breathing hard, Jim rose fr
58、om the ground and walked towards her. The girl was sitting behind the bushes, sobbing. Although in the darkness Jim could hardly see the girl clearly, he could certainly sensed her trembling shock. Not wanting to frighten the girl further, Jim at first spoke to her from a distance. Jim said soothing
59、ly that the attacker had ran away and she was safe. There was a long pause and then he heard some words from the girl.“Dad, is that you?”asked the girl in wonder and amazement as she walked from behind the bushes. To Jims shock, there stood Jims youngest daughter, who began crying. Hugging his daugh
60、ter, Jim also cried. After the police arrived, they told them about the attacker in detail. He felt it was a right decision to rush to fight with the attacker. Now in his daughters eyes, Jim is a brave man and a hero without fearing any danger.【分析】本文以人物为线索展开,讲述了吉姆在一条灯光昏暗的街道上,听见灌木丛后面有尖叫声,经过一番思想斗争后,吉姆
61、决定去救那名女孩,结果发现被救的女孩是自己的女儿。【详解】1.段落续写:由第一段首句内容“看着袭击者跑进黑暗中,吉姆想起了那个女孩。”可知,第一段可描写吉姆看到袭击者逃跑后,尝试接近女孩,给予她安慰。由第二段首句内容“爸爸,是你吗?”当女孩时,她惊奇地问。”可知,第二段可描写吉姆解救的女孩是自己的女儿。2.续写线索:安慰女孩发现是女儿报警感悟3.词汇激活行为类想起:thought of/ remember/ call to mind感觉到:sense/be aware of和说话:speak to/talk to 情绪类惊吓:frighten/ scare/ shock勇敢的:brave/co
62、urageous【点睛】高分句型 1 Jim was walking down a dimly lit street late on evening, hoping to see his lovely children as soon as possible. (现在分词作状语)高分句型 2 He realized that what he was hearing was the unmistakable sound of a struggle.(由that引导的宾语从句)高分句型 3 He ran behind the bushes and pulled the attacker off the girl, who panicked very much.(who引导的非限制性定语从句)