1、2022-2023学年 八年级英语上册单元话题拓展阅读(牛津译林版) Unit 3 A day outA The travel budget (预算) is the first thing that you need to think about when you have a travel plan. Do you know how to reduce the travel budget? If you know about some skills, you can save much money. Choose the low seasonThe expense (费用) of trans
2、portation and living always takes up a large part of the travel cost. If you choose a right time, you can save much money. In the low season, both flights and hotels will offer big discounts. It may save 40%50% of fares for you. Choose a groupThe more people you travel together with, the less money
3、you will pay. It will save much money because others can share the expense of transportation and guide service with you. A travel agency (旅行社) can also provide group tickets for you at a low price. Choose a professional (专业的) travel agencyA professional travel agency can not only provide excellent s
4、ervice but also save money for you. A professional travel agency has skilled and experienced workers to make a reasonableplan. 1According to the passage, it is the first thing to think about _ before travelling. Awhere to travelBwhen to travelCwhom to travel withDhow much to spend2If you have to pay
5、 2, 400 yuan for a trip in the high season, you can save at least _ in the low season. A960 yuanB1, 060 yuanC1, 200 yuanD1, 440 yuan3You should choose a professional travel agency because it _ . Ashares the expense of transportation with youBprovides good guide service for freeCnever offers discount
6、s on group ticketsDis experienced enough to do its job better4What does the underlined word reasonable mean in Chinese? A合理的B与众不同的C详细的D循序渐进的5What is the best title for the passage? AHow to be a good tour guideBHow to make a travel planCSklls to reduce the travel budgetDWhat is a professional travel
7、agencyBI come from Cambridge, a beautiful city in the east of England. It is on the River Cam and has a population of about 120, 000. My hometown is especially famous for its university. Many famous people studied here, such as Isaac Newton and Charles Darwin. There are lots of old buildings to visi
8、t. Students and tourists enjoy trips along the river by boat. Cambridge is over 80 kilometres from London. London is in the south of England and it is on the River Thames. It has a population of about nine million, so it is bigger and busier than Cambridge. It is about 2, 000 years old, and it is fa
9、mous for Big Ben, Buckingham Palace and Tower Bridge. England itself is part of an island, and you are always near the sea. The small villages and beaches on the coast are popular for holidays. Tourists like the areas of low mountains and beautiful lakes in the north, and the hills and pretty villag
10、es in the south. Everywhere in England, you will notice how green the countryside is. It is never very hot in summer or very cold in winter. So come and see England any time of the year, but bring an umbrella with you. It rains a lot all year round. You will need it most days. 1Cambridge is _ . Ain
11、the east of EnglandBin the south of EnglandCon the River ThamesDfar from the River Cam2How many examples of famous people are mentioned in the passage? AOne.BTwo.CThreeDFour.3What can we know about Cambridge and London? ACambridge is much busier than London.BLondon is 2, 000 kilometres from Cambridg
12、e.CCambridge has more famous buildings than London.DLondon has a much bigger population than Cambridge.4Tourists like _ in the south of England. Athe churchesBthe low mountainsCthe pretty villagesDthe beautiful lakes5It is _ in England Avery hot in summerBvery cold in winterCnot very cold in winterD
13、not rainy all year roundC Rivers are one of our most important natural resources(资源). Many of the worlds great cities are located on rivers, and almost every country has at least one river running through it that plays an important part in the lives of its people. Since the beginning of history, peo
14、ple have used rivers for transportation. The longest one in the United States is the Mississippi. The lifeline of Egypt is the Nile. To the people of India, the Ganges is great, but it is also important for transportation; ships can travel along it for a thousand miles. Other great rivers are the Co
15、ngo in Africa and the Mekong in southeastern Asia. The greatest of all for navigation(航海), however, is the Amazon in Brazil(巴西). It is so wide and so deep that large ships can go about two thousand miles up it. Besides transportation, rivers give food to eat, water to drink, water for crops, and cha
16、nces for fun. In order to increase the supply(供给) of water for crops, engineers sometimes build a dam (大坝)across a river and let a lake form behind the dam. Then people can use the water not only to irrigate(灌溉) their fields but also to make electricity for their homes and industries. However, large
17、 cities and industries that are located on rivers often cause problems. As the cities grow in size and industries increase in number, the water in the rivers becomes polluted with chemicals and other materials. People are learning the importance, however, of doing more to keep their rivers clean if
18、they want to enjoy the benefits of these natural resources.(1)The greatest river for navigation is _. Athe MississippiBthe NileCthe MekongDthe Amazon(2)Which is NOT true according to the passage? AMany cities are located on rivers.BAlmost every country has at least one important river.CThe Nile is i
19、n India.DRivers play an important part in the lives of people.(3)When rivers are dammed, people use the water for _. Akeeping the rivers cleanBmaking electricityCwashing clothesDirrigation and the production of electricity(4)Most water in rivers is polluted with _. Apeoples drinking water too muchBp
20、eoples swimming in the river too muchCchemicals and other materialsDpeoples building a dam across a riverD根据短文理解选择正确答案。 People travel a lot with Bel Air because they know they will get what they want. They want to go quickly and safely across the land, across the sea or right across the world, and t
21、hey know Bel Air will take them where they want to go, when they want to go. Bel Air flies all the newest and fastest planes to more towns and cities of the world than any other airline(航空公司). Do you want to go to Paris, Washington, Tokyo? Bel Air will take you there, at all times of the day or nigh
22、t, right through the week. But Bel Air flies not only to the biggest cities, we also fly two or three times a week to towns and cities in the very center of Asia(亚洲),Africa(非洲) and South America. People fly with Bel Air because they know they will leave on time and arrive on time. They know that the
23、y will receive the best food and watch the best films. Bel Air is second to none.(1)Bel Air is _.Athe name of a planeBthe name of an airlineCan air labDa radio programme(2)Bel Airs planes _.Aare fast, but not safeBfly quickly, but not fastCare safe, but not newDfly fast and fly safely(3)The airline
24、flies planes to cities like Paris _.Aday and night, through the weekBtwo or three times a weekCat any time of the dayDat any time of the night(4)The underlines phrase “in the very center of Asia” means“ _”.Aall over AsiaBaround AsiaCthe biggest city in AsiaDright in the middle of Asia(5)The underlin
25、ed phrase “second to none ”may mean“_”.Athe secondBthe lastCthe bestDthe worstE根据短文内容,判断句子正误。Hello! My name is Luban and I live in the Palace Museum. There are over 200 cats in the museum and Im just one of them. Thanks to us, there are no rats(老鼠) in the Palace Museum.These days, I become popular b
26、ecause of the TV show Upped New ,Old Palace上新了故宫! I have lived in the Palace Museum since I was born, so I know lots of secrets(秘密) about it. Thats why they ask me to work with them.In the TV show, I work with Deng Lun and some other great people. After we visit some interesting places in the Palace
27、 Museum, they make things based on(基于) what they see. Follow me and start your wonderful journey in the Palace Museum now!1The TV show is about the cats in the Palace Museum.2The cat gets popular because of the TV show.3Luban is the only cat living in the Palace Museum.4Deng Lun has no time to visit
28、 the interesting places because he is busy.5There arent any rats in the Palace Museum.FThe Science Museum is the most friendly museum in London. As is known to all, shouting and running are not allowed in most museums, and touching the exhibits(展品) is also forbidden. But the Science Museum in London
29、 is different. It is noisy!People talk about what they can see and do here, and there are some very noisy machines, too. If you want answers to any of your questions about science, this is the right place. On the second and third floors, you can learn some knowledge about communications, the environ
30、ment, chemistry and so on. For example, you can understand how people dig coal(煤) from the ground and use it to create energy. The Launchpad on the third floor is the most popular room because you can experience lots of physics experiments (实验)in it. For example, if you want to fill a bag with sand,
31、 you have to control a kind of truck on wheels and move it into the correct place. You can also find out how people travel into space and back again by spaceships. On its fourth and fifth floors, you can learn about what medicine was like in the past. Comparing the medicine of the past with today, y
32、ou will feel very lucky to see a doctor in the modern hospitals!People of all ages can visit the Science Museum in London for free. Its very interesting. You can always find something new to you and have a wonderful time here. The museum is open daily from 10 a. m. to 6 p. m., so you can enjoy yours
33、elf here for either a few minutes or a few hours. If you go to London, dont miss the chance to visit the Science Museum. 1The underlined word forbidden means _in Chinese. A禁止B允许C欢迎2The visitors cant _in the Science Museum in London. Atravel by spaceshipBshout or runCtouch the exhibits3Where can you
34、experience a lot of physics experiments? AOn the second floor.BFrom the ground.CThe Launchpad on the third floor.4Which of the following is TRUE according to the passage? AThere is no need to buy tickets to enter the Science Museum in London.BYou can see a doctor in the Science Museum in London.CYou
35、 cant have a visit to the Science Museum in London on weekends.5The passage is mainly about _. Athe history of the Science Museum in LondonBthe introduction of the Science Museum in LondonCthe development of the Science Museum in LondonG阅读短文,回答问题Beijing Museum of Natural HistoryYou will know everyth
36、ing about the natural world and science. You can study hundreds of plants, animals, rocks and more.Open hours: 9:00 a.m.4:00 p.m., TuesdaySunday.Tickets: grown-ups (成人): 40 yuan, children: 25 yuan(over 12) free (under12).Capital MuseumYou must see the beautifully designed museum. There are fantastic
37、 Chinese sculptures (雕像), jade articles (玉器), paintings from all ages and many other historical things for you to enjoy.Open hours: 9:0017:00 (No entry after 16:00), closed on Fridays.Tickets: grown-ups(成人):35 yuan, children:20 yuan (over 10) / free (under10).The National Art Museum of Chinalt is a
38、national art museum with many art collections, research and exhibitions (展览) of artistic works in China.Open hours:9:00 a.m.5:00 p.m., closed on Mondays.Tickets: grown-ups(成人): 30 yuan, children: free.Beijing Lu Xun MuseumThis is a great place for book-lovers. There are photographs of the famous wri
39、ter, some of his hand-written books and many letters. There are also some special postcards with the great writers photos for you to buy. No cameras.Open hours: 9:00 a.m.4:00 p.m., Tuesday-Sunday.Tickets: free.1Linda likes different kinds of tigers. Which museum will she probably go? ACapital Museum
40、.BBeijing Lu Xun Museum.CThe National Art Museum of China.DBeijing Museum of Natural History.2Mr Green will go to Capital Museum with his two sons, one is 12 and the other is 9. How much will they pay for the tickets? A35 yuan.B55 yuan.C70 yuan.D75 yuan.3If you want to visit a museum at 4 p.m. on Fr
41、iday, you can go to _. ACapital MuseumBBeijing Lu Xun MuseumCThe National Art Museum of ChinaDBeijing Museum of Natural History4Which of the following is NOT true about Beijing Lu Xun Museum? AWe can visit it without paying.BWe can take photos in it.CWe can read Lu Xuns books.DWe can buy some postca
42、rds.5Where can you probably see this text? AIn a newspaper.BIn a story book.CIn a letter.DIn a postcard.H To travel around the world is the dream of many adventurous people. But very few people can afford a global tour because hotels, food and airplane tickets are too expensive. Some people, however
43、, have thought of some ways to realise their dreams. Laura Cody and Tanbay Theune, a couple from Britain, decided to travel around the world. They have found a good way to pay for their trips. They look after pets for rich house owners. In exchange, they can stay in the houses for free. They have lo
44、oked after horses, cows, cats, dogs and fish. In two years, the couple has been to Australia, Germany, Spain and Italy. They have stayed in big cities and small villages. The home owners are usually very generous and have given them food, wine and day trips. Another person who tries to realise her t
45、ravel dream is photographer Rhiannon Taylor. She travels around the world to visit, review and take photos of the best hotels. She shares the places she stays and the food she eats on the Internet with tens of thousands of followers. With these ways of making money, travelling around the world is no
46、 longer a dream. More and more young people are thinking creatively to make their dream come true.1The best word to describe the way of realising the travel dream is _. AspecialBcreativeCrichDadventurous2It is known from the passage that Laura and Tanbay paid for their trips by _. Astaying in the ho
47、use for freeBbeing given food and day drinksCgoing to Australia and other countriesDlooking after pets for rich house owners3According to the passage, Taylor is a photographer who shares her photos _. Aon the InternetBduring her travelCwith hundreds of followersDduring staying in hotels4What does th
48、e underlined word generous mean in Chinese? A吝啬的B友善的C慷慨的D冷漠的答案解析A 【答案】DADAC【解析】文章大意:本文主要告诉读者节省旅行预算的技巧。【点评】考查阅读理解。本文考查细节题,词义推断题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题,词义推断题都需要通读全文,了解大意之后找出正确选项。1细节理解题。根据第一段中 The travel budget (预算) is the first thing that you need to think about when you have a travel plan. 可
49、知,旅行预算是旅行前要做的第一件事。故选D。2细节理解题。根据第二段中If you choose a right time, you can save much money. In the low season, both flights and hotels will offer big discounts. It may save 40%50% of fares for you.可知,在旅游淡季,你可节省40%到50%的费用,那么在旺季花费2400元,在淡季则能节省至少(240040%=)960元。故选A。3细节理解题。根据最后一段中 A professional travel agenc
50、y has skilled and experienced workers to make a reasonable plan.可知,专业的旅行社有丰富的经验,能将旅游规划做得更好。故选D。4词义推断题。根据画线词所在句中“has skilled and experienced workers”可以推知,有经验和技能的旅行社员工能制订合理的旅行计划,所以 reasonable意为“合理的”。故选A。5主旨归纳题。根据全文内容,尤其是第一段中If you know about some skills, you can save much money.可知,文章主要告诉读者节省旅行预算的技巧。故选
51、C。B【答案】ABDCC【解析】文章大意:本文是一篇史地常识类阅读,主要介绍了英国的剑桥以及英国的一些地理和天气情况等等。【点评】考查阅读理解。本题重点考查英语知识的综合运用,答题前一定要弄懂全文,然后再动手解答问题。答题过程中,注意联系前后文,结合短文内容,完成各小题的解答。1细节理解题,根据原文 come from Cambridge, a beautiful city in the coast of England可知Cambridge是英国海岸上的一个漂亮的城市。故选A。2细节理解题,根据原文 Many famous people studied here, such as Isaac
52、 Newton and Charles Darwin可知,本文提到的名人一共有两个,牛顿和达尔文,故选B。3细节理解题。根据原文London is in the south of England and it is on the River Thames It has a population of about seven and half million可知伦敦的人口比剑桥的人口多多了,故选D。4细节理解题。根据原文 Tourists like the areas of low mountains and beautiful lakes in the north, and the hills
53、 and pretty villages in the south.可知游客喜欢南部的村庄。故选C。5细节理解题。根据原文It is never very hot in summer or very cold in winter可知,英国的冬天从来不会太冷。故选C。C【答案】(1)D(2)C(3)D(4)C【解析】本文是一篇说明文,作为人类最重要资源之一,河流在人们生活中起作重要的作用,如运输、发电、饮用水、农作物用水以及娱乐机会等,但是,位于河流上的大城市和工业往往会造成问题,随着城市规模的扩大和工业数量的增加,河流中的水被化学物质和其他物质污染。 (1)细节理解题,根据第二段 The gr
54、eatest of all for navigation(航海), however, is the Amazon in Brazil(巴西 ).可知:最大的适合航海的是巴西的亚马孙河。故选D。 (2)推理判断题,根据第二段 The lifeline of Egypt is the Nile. To the people of India, the Ganges is great.可知:尼罗河是埃及的母亲河,对于印度人民来说,恒河是伟大的。故选C。 (3)细节题,根据第三段 Then people can use the water not only to irrigate(灌溉) their
55、fields but also to make electricity for their homes and industries. 可知:在河上建一座水坝,让水坝后面形成一个湖泊。这样,人们不仅可以用这些水灌溉他们的田地,而且可以为他们的家庭和工业发电。故选D。 (4)细节理解题,根据最后一段 the water in the rivers becomes polluted with chemicals and other materials .可知:河流中的水被化学物质和其他物质污染。故选C。 【点评】考查阅读理解,首先要仔细阅读短文,掌握大意,然后结合具体的题目,找出相关信息,就可以确
56、定正确答案。D【答案】(1)B(2)D(3)A(4)D(5)C【解析】这是Bel Air航空公司的一篇广告词,介绍了该公司与其它航空公司相比存在的优势,最终得出结论:Bel Air 航空公司独一无二。(1)根据第一段的内容Bel Air flies all the newest and fastest planes to more towns and cities of the world than any other airline(航空公司).可知Bel Air是一家航空公司的名称,故选 B。(2)根据文章第一段内容They want to go quickly and safely ac
57、ross the land, across the sea or right across the world, and they know Bel Air will take them where they want to go, when they want to go. 可知Bel Air航空公司的飞机快而安全。故选D。(3)根据第二段内容Do you want to go to Paris, Washington, Tokyo? Bel Air will take you there, at all times of the day or night, right through th
58、e week. 可知A为正确答案。(4)center意为“中心”,故 in the very center of Asia 意为“亚洲的正中心”,选D。(5)second to none 意为“独一无二”,即“最好的”,故选C。【点评】这篇文章难度不大,各个小题都能在文中找到适当依据。只要认真阅读短文,注意前后联系,就能顺利完成阅读。文章所设试题主要考查细节查找,做题关键是找出原文的根据,认真核查小题和原文的异同。E【答案】FTFFT【解析】本文是一篇记叙文。以第一人称的语气讲述了一只猫跟随工作人员录制电视节目的故事。【点评】考查阅读理解。要读通全文,从文章中去找答案,切忌主观臆断。1句意:电
59、视节目是关于在故宫的猫的。从第三段After we visit some interesting places in the Palace Museum, they make things based on what they see.可以看出这个节目 的内容是关于故宫的有趣的地方的,因此所给句子错误,故答案为错误。2句意:这只猫因为这个电视节目变得流行。从第二段These days, I become popular because of the TV show Upped New, Old Palace.这些日子,我因为上新了故宫这个节目变得流行。可以看出这句话正确。因此所给句子正确,故答
60、案为正确。3句意:Luban 是仅有的一只生活在故宫里的猫。从第一段There are over 200 cats in the museum and I am just one of them.可以看出在博物馆有200多只猫,并且我只是他们中的一只。因此所给句子错误,故答案为错误。4句意:因为Deng Lun忙,所以他没有时间参观这些有趣的地方。从最后一段第一句In the TV show, I work with Deng Lun and some other great people. we visit some interesting places.可以看出我与Deng Lun和一些其
61、他名人一起工作, 我们一起参观了一些有趣的地方。因此所给句子错误,故答案为错误。5句意:在故宫里没有老鼠。从第一段最后一句Thanks to us, there are no rats in the Palace Museum.看出故宫里没有老鼠。因此所给句子正确,故答案为正确。F【答案】AACAB【解析】主要讲了伦敦的科学博物馆。【点评】考查阅读理解,本文涉及细节题、推断题和主旨题三种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想。1推断题。根据前句As is known to all, shouting and r
62、unning are not allowed in most museums众所周知,大多数博物馆都不允许大喊大叫和奔跑,可知后句touching the exhibits(展品) is also触摸展览品也是不被允许的,即禁止,故选A。2细节题。根据As is known to all, shouting and running are not allowed in most museums,and touching the exhibits(展品) is also forbidden.众所周知,大多数博物馆都不允许大喊大叫和奔跑,触摸展览品也是禁止的,和But the Science Mu
63、seum in London is different.伦敦博物馆是不同的,即允许大喊大叫、奔跑和触摸展览品,故选A。3细节题。根据The Launchpad on the third floor is the most popular room because you can experience lots of physics experiments (实验)in it.可知三楼的发射台是最受欢迎的房间,因为你可以在里面体验很多物理实验,故选C。4细节题。根据People of all ages can visit the Science Museum in London for free
64、.各个年龄段的人都可以免费参观伦敦的科学博物馆,可知没有必要买票进入伦敦博物馆,故选A。5主旨题。A、伦敦科学馆的历史; B、伦敦科学馆的介绍 ;C、伦敦科学馆的发展;根据全文可知主要讲了伦敦的科学博物馆,故选B。G【答案】DBCBA【解析】本文是一篇介绍北京博物馆信息的文章。【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题、数字计算题和主旨题四种常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息;主旨题需要通读全文,了解大意之后找出中心思想;数字计算题需要根据已知条件进行计算。1推理判断题。根据“You can study hundreds of plants, ani
65、mals, rocks and more.”可知在北京自然历史博物馆可以看到动物,由此推断可以看到老虎,故选D。2数字计算题。根据“Tickets: grown-ups(成人):35 yuan, children:20 yuan (over 10) / free (under10).”可知格林先生的票价是35元,他的12岁的儿子票价是20元,他的9岁的儿子免票价,一共花费55元,故选B。3细节理解题。根据“Open hours:9:00 a.m.5:00 p.m., closed on Mondays.”可知The National Art Museum of China周五下午四点是开放的,
66、可以参观,故选C。4细节理解题。根据“No cameras.”可知在Beijing Lu Xun Museum中不准照相,故选B。5主旨大意题。本文是一篇介绍北京博物馆信息的文章,结合选项,最可能出现在A选项“报纸上”,故选A。H【答案】BDAC【解析】文章大意:主要介绍了环游世界的新型的、创意性的旅游方式,可以边赚钱边旅游,一举两得。【点评】考查阅读理解。注意理解题干的意思,先读懂题目的意思,否则本题的第一题容易错选到D;其次答案有可能还在下文,要注意联系上下文推断。1由文章最后一句“ More and more young people are thinking creatively to
67、 make their dream come true ”可知,文中提到的旅游方式很具有创意性。故选B。2由第二段第三、四句“ They look after pets for rich house owners. In exchange, they can stay in the houses for free. ”可知,他们通过照顾富人家的宠物来获取报酬。故选D。3由第三段最后两句“ She shares the places she stays and the food she eats on the Internet with tens of thousands of followers. ”可知,泰勒在网上分享她的照片。故选A。4由画线词后的内容“ have given them food, wine and day trips ”可知,主人给他们食物、红酒还有旅游,表明主人很慷慨。故选C。