1、Unit 1 Where did you go on vacation?单元话题阅读理解专项练习(2021安徽安庆八年级阶段练习)Dear Sara, How is your summer holiday?In June, I went to Spain. I spent almost a month traveling around the country. I had a lot of fun in Spain. I met many Spanish people and they were very friendly. I also learned a little Spanish an
2、d some cultures in Spain.In July, I went on a school camp. It was very interesting for me to stay in the camp. There I got ready for my coming exams and made some good friends.Im looking forward to your letter.KateDear Kate, Im very glad to receive a letter from you. You want to know something about
3、 my summer holiday. Now let me tell you something about it. In June, I went on a summer camp with my friends. At the camp, I traveled to different places and learned some French. France is a great country. In July, I went to America with my parents. We paid a visit to my uncle there. There we visite
4、d many famous places such as the Golden Gate Bridge, Wall Street and Fifth avenue. I really enjoy my stay there.Sara1 What did Kate think of staying in the school camp?ABoring.BFun.CAwful.DComfortable.2What did Sara do during the summer holiday? a. She learned a little Spanish.b. She went on a summe
5、r camp.c. She visited Wall Street.d. She visited the Golden Gate Bridge.AabcBabdCacdDbcd3Why did Kate write to Sara?ATo show her a new camp.BTo show love to her.CTo invite her to come for a visit.DTo ask her about her summer holiday.(2021吉林长春外国语学校七年级阶段练习)The westerners have more vacation(假期) days th
6、an us. Some people like to stay at home during their vacation. They work in the garden, visit their friends, read books or watch TV. Many families take their lunch to a park or somewhere far from the city. They like to eat under some trees or near a nice lake. If they live near the sea, they often g
7、o to the seaside. There they can fish, swim or enjoy the sun.The westerners like travelling. They think travelling and outdoor activities are the parts of their lives. They work hard to save money, but their main purpose(目的) is to travel. Most western students often make use of their vacation to cam
8、p(露营). There are thousands of camp interesting places in western countries. They can swim, go fishing, attend lectures, and take part in many other activities there. It can help them know the secrets of nature(大自然的奥密), and teach them how to be self-reliant(自立).根据短文内容,选择最佳答案4Some westerners like to_
9、at home during their vacation.Aclean their roomsBcook their mealsCwork in the garden and watch TVDgo fishing5Many families often take their lunch out and have it _.Aunder some treesBnear the cityCnear the seaDin the restaurants6_ is very important for the westerners.AWorking hardBTravellingCSaving m
10、oneyDGoing camping7The underlined word “it” refer to(指) _?AvacationBcampingCswimmingDfishing8The passage mainly tells us_.Ahow the westerners spend their vacationBthe westerners have more vacation days than usCdifferent views on vacation between the westerners and the easternersDhow to teach the wes
11、tern students how to be self-reliant(2021江苏省镇江中学七年级阶段练习)Every year on April 22, people all over the world celebrate Earth Day. It is a time to work to keep our earth clean. People plan projects to clean up the land, air and water. U.S. Senator Gay lord Nelson first thought of the idea for Earth Day
12、in 1962 when he saw polluted rivers and cities with smoke. He needed to get support from Americans to clean up the earth. Finally, on April 22, 1970, 20 million Americans celebrated the first Earth Day! Now many countries around the world celebrate it, and you can, too.How can you celebrate Earth Da
13、y? Here are a few ideas:Join a clean-up project-Clean up your street or a favorite beach.Save energy-Turn off the lights when you leave a room, and use public transportation.Use less water.Reduce (减少) Reuse/ Recycle - Practice the three Rs: First, reduce how much you use. Then reuse or recycle what
14、you can.You can make a difference on Earth Day and every day!9People celebrate World Earth Day every year to_.Ahave great funBkeep our earth cleanCget to know each otherDget support10Which of the following sentences is NOT true?AAmericans celebrated the first Earth Day.BThree Rs mean reduce, reuse a
15、nd recycle.CNow about 20 million people celebrate the Earth Day.DPeople celebrate Earth Day by helping to do some public cleaning.11The best title of this passage is_.AThree RsBA Clean-up ProjectCWorld Earth DayDSave Energy(2020湖北武汉市光谷实验中学八年级阶段练习)When my first wartime Christmas came,I was in a new s
16、oldier school in Ashland and not sure if I could make it home for the holidays. On the afternoon of December 23,we were told some of us would have three-day holidays posted. I was one of the lucky soldiers.It was Christmas Eve when I arrived home,and a light snow had fallen. Mother opened the front
17、door. I could see over her,into the corner of the living room where the tree had always stood. There were lights all colors shining in the green of the tree.“Where did it come from?” I asked.I asked the gate boy to cut it” my mother said. “I wouldnt have had one just for myself,but you called in suc
18、h a rush! He just brought it in this afternoon.”The tree was almost as tall as the room,and the Tree Top Star was in its place. A few branches reached about a little disorderly at the side,I thought,and there was a big bare branch(树枝) showing in the middle. But the tree filled the room with the plea
19、sant smell of Christmas.“Its not like the one you want to find,” my mother went on. “Yours were always in good shape and you were good at it. I think the gate boy didnt know where to look for a better one.” “Dont worry.” I told her. “Its perfect.”It wasnt,of course,but at the moment I understood for
20、 the first time,all Christmas trees are perfect.12From paragraph 1,we can learn that_.Athe soldiers couldnt have the Christmas holiday during the war (战争)Bnot all the soldiers could go home for Christmas during the warCall the soldiers didnt want to spend their holidaysDat first the writer didnt wan
21、t to go home for Christmas13When the writer got home, _ .Ait was December 23Bit was snowing heavilyChe found a Christmas tree in the roomDthe gate boy was cutting a Christmas tree for his mother14Mothers saying “such a rush!” means that_ .Ashe didnt expect her son to come backBthe gate boy brought t
22、he Christmas tree so soonCmany things for Christmas were not ready yetDthe mother wouldnt have a tree cut by someone else15“All Christmas trees are perfect,” because they can make you think of_ .Athe wartimeBthe green of treesCthe help from othersDthe warm and nice home16We learn from the passage_ .
23、Aa Christmas tree of good shape is the most importantBpeople helped each other in turns for Christmas DayCthe smell of the Christmas tree is important for the holidayDthree-day holidays are common for the western(2021浙江八年级阶段练习)Free Ice Skating Is Back in Winter HolidayIts time to put your skates on
24、because free ice skating is returning to New World Shopping Center in winter holiday. When27 January12 FebruaryWhereFloor 1, near the supermarketSession TimesEvery 15 minutes between 10:00 am4:00 pm (Mon.-Sat.) 10:00 am8:00 pm (Sun.)Please Note1. How to book tickets? Online bookings are over. Dont w
25、orry, Just come between 10:00 am4:00 pm (or 10:00 am8:00 pm on Sundays) and make a walk-in booking on that day. Because this activity is very popular, lines for it can become quite long and sessions often book out before lunch. We suggest arriving early to make sure you dont miss. 2. When to get in?
26、 Just come 15 minutes earlier before your session. You dont have to wait in line until your session time. If you dont arrive on time, you may lose your booking. ParkingGate 1 Floor 5 by Moggill RoadPlease call our information desk at 3378-4022 if you have any questions or email customerservice.au.17
27、When can people come to skate at 6 pm?AOn Monday.BOn Thursday.COn Saturday.DOn Sunday.18How can people book tickets now?ABook online.BMake a walk-in booking. CEmail customer services.DCall 3378-4022.19What can you do if you drive there?ABook a parking space online.BWait in line for a parking space.C
28、Drive to Moggill Road for parking.DPark for free near the shopping centre.(2021浙江八年级阶段练习)Good news! For the comping film festival, there are some promotions in the Times Cinema. This festival will last seven days (Sunday, May 9th, 2021Saturday, May 15 th, 2021). Here is the poster.FilmDetective Chin
29、atown 3The Rebirth of NezhaWild ContinentGodzilla Versus King KongPrice¥70¥70 (50% off for students)¥50¥80DateMay 9thMay 11thMay 13thMay 9thMay 10thMay 14thMay 11thMay 13thMay 15thMay 9thMay 12thMay 15thTime9:00 a. m. 4:30 p. m. 8:20 p. m.10:00 a. m. 7:10 p. m. 9:30 p. m.9:20 a. m. 3:10 p. m. 5:30 p
30、. m.7:50 a. m. 9:50 a. m. 11:50 a. m.Tips50% off on Tuesday for all. Free for Children under 6 years old, half for people over 60 years old. A free large box of popcorn for students with student ID during the film festival. For more details, please call us on 55568806.20 The film festival will last
31、_.Aa weekBa monthChalf a monthDmore than a week21Which movie can you watch on the afternoon of May 15th?AWild Continent.BThe Rebirth of Nezha.CDetective Chinatown 3.DGodzilla Versus King Kong.22You cant find _ in the poster.Aprice of filmsBaddress of the CinemaCtime of the film festivalDphone number
32、 of the cinema23Linda wants to watch The Rebirth of Nezha with her classmate on Sunday. They need to pay _.A¥35B¥50C¥70D¥8024Which of the following is TRUE about the poster?AYou cant enter the cinema without student IDBEveryone can get a free large box of popcorn.CAll the people will pay for the tic
33、kets during the film festival.DPeople without student ID can also enjoy the special price on Tuesday.(2021江苏扬州七年级阶段练习)When I was a boy, I liked swimming very much. One year my two brothers and I spent the summer holidays with my uncle and aunt in their house by the sea. It was only two hundred metre
34、s from the water. Every day we put on our swimming shorts before breakfast, ran down to the sea and jumped in. From then till late in the afternoon we were in the sea most of the time. When our aunt called us for meals, we went back to the house for food, but we ate in our swimming shorts and were s
35、oon back in the sea again.The sun shone brightly every day and the water was warm. Most of the time there were no waves. In the middle of the day a wind often began to blow, but it was not strong and did not make the sea rough.Three times during our holidays we had strong winds. They blew the sand a
36、gainst our legs when we ran down to the sea and made big waves with white tops. However, we were all good swimmers. We dived through the waves or rode towards the beach on top of them until we were tired and hungry.25The boys uncle and aunt _.Alived quite near the seaBwent swimming with the boysClik
37、ed swimming very muchDcalled the boys when it was time to swim26The boy and his brothers had a swim _.Ain the morningBin the afternoonCin the middle of the dayDfrom morning till afternoon27“Waves” in the article means “_”.A潮水B波浪C漩涡D风暴28The boy and his brothers _.Aswam three times a dayBdidnt go swim
38、ming when the wind was strongClearnt to swim in the summer holidaysDcould swim very well(2021浙江八年级阶段练习)The summer vacation should be a time of fun. But more and more university students in China keep themselves busy doing “social practices”.InternshipsCao Li, 22-year-old, spent fourteen days working
39、 in Iron and Steel Works during summer internship. For most of the days, he had to stand the high temperature and loud noise. But he thinks the experience wasnt helpful at all because he will never work as a steel worker. Compared with him, his classmate Tang Yao had a better summer experience. The
40、young foreign language learner works for a French company in Shanghai.Study tours in a foreign countryThe saying “He that travels far knows much.” is popular in China. Many students use their summer vacation to go on study tours, often to a foreign country. Qi Di is one of them. In order to experien
41、ce American culture, the 21-year-old girl at Zhejiang University visited a university of the US, on a two-week summer study tour. “Im going to study in a foreign country after I leave Zhejiang University, so this tour allowed me to see the US from inside,” she says.Teaching in the countrysideXiong W
42、en, 21, spent one week in Shanxi province as a part-time teacher in the countryside school. “Of all the summer social practices Ive done, I think it was the most meaningful.” she says.29How long was Cao Lis internship?ATwo days.BA week.CTwo weeks.DTwo months.30For Qi Di, studying in the US for fourt
43、een days is _.AawfulBusefulCdifficultDexciting31Xiong Wen thinks _ was the most meaningful social practice.Aexperiencing as a steel workerBgoing to a foreign universityCserving for a foreign companyDbeing a teacher in the countryside32Which is the best title for this passage?ADifferent social practi
44、cesBFunny summer vacationsCHelpful study toursDMeaningful working experiences参考答案:1B2D3D【分析】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了Sara和Kate互通信件来描述她们各自的假期过得如何。1推理判断题。根据“In July, I went on a school camp. It was very interesting for me to stay in the camp. ”可知Kate认为自己的夏令营是有趣的。故选B。2细节理解题。根据“I went on a summer camp with my fr
45、iends. At the camp, I traveled to different places and learned some French. France is a great country. In July, I went to America with my parents. We paid a visit to my uncle there. There we visited many famous places such as the Golden Gate Bridge, Wall Street and Fifth avenue. ”可知Sara去了夏令营,并且参观了华尔
46、街和金门大桥。故选D。3推理判断题。通读第一封Kate写给Sara的信可知Kate想知道一些关于Sara暑假的事情。故选D。4C5A6B7B8A【分析】本文是一篇说明文,介绍了西方人的假期是怎样度过的。4细节理解题。根据“Some people like to stay at home during their vacation. They work in the garden, visit their friends, read books or watch TV.”可知,西方人假期待在家时,会整理花园、拜访朋友、看书或看电视。故选C。5细节理解题。根据“They like to eat u
47、nder some trees or near a nice lake.”可知,他们喜欢在树下或湖边野餐。故选A。6细节理解题。根据“The westerners like travelling. They think travelling and outdoor activities are the parts of their lives.”可知,西方人很看重旅行,认为这是他们生活中的一部分。故选B。7词句猜测题。根据“Most western students often make use of their vacation to camp.”可知,此处it指的是假期去露营,这能让他们接
48、触自然,了解自然,学会自立。故选B。8主旨大意题。通读全文可知,本文是一篇说明文,介绍了西方人的假期是怎样度过的。故选A。9B10C11C【分析】本文是一篇说明文。主要介绍了世界地球日的目的以及人们应该如何庆祝世界地球日。9细节理解题。根据“People all over the world celebrate Earth Day. It is a time to work to keep our earth clean.”可知,人们庆祝世界地球日是为了使地球干净,故选B。10细节理解题。根据“on April 22, 1970, 20 million Americans celebrated
49、 the first Earth Day”可知,在1970年4月22日有2000万美国人庆祝第一个地球日,不是现在,因此C项与原文不符,故选C。11最佳标题题。根据“Every year on April 22, people all over the world celebrate Earth Day.”可知,本文主要介绍了世界地球日,故选C。12B13C14A15D16C【分析】本文主要讲述了作者成了战争期间回家过圣诞节的幸运儿,母亲急忙装饰的圣诞树让作者感到了节日的气息。12细节理解题。根据“On the afternoon of December 23,we were told som
50、e of us would have three-day holidays posted. I was one of the lucky soldiers.”可知,在战争期间不是所有的士兵都能回家过圣诞节,故选B。13细节理解题。根据“I could see over her,into the corner of the living room where the tree had always stood”可知,房间里有一棵圣诞树,故选C。14推理判断题。根据“On the afternoon of December 23,we were told some of us would have
51、 three-day holidays posted. I was one of the lucky soldiers”可知,战争期间不是所有的士兵都可以回家过圣诞节,所以母亲并没有想到儿子能回来,故选A。15推理判断题。根据“But the tree filled the room with the pleasant smell of Christmas”可知,圣诞树使屋子里充满了令人满意的圣诞的味道,因为它们能使人感受到温暖的家,故选D。16推理判断题。文章的最后描写了圣诞树的用处,圣诞树的气味对节日很重要,它给人以一种满意的圣诞氛围,使人感受到温暖的家,故选C。17D18B19C【分析】
52、本文主要介绍了寒假免费滑冰的相关信息,详细介绍了时间、地点以及注意事项等。17细节理解题。根据“10:00 am8:00 pm (Sun.)”可知周日的下午六点可以去滑冰。故选D。18细节理解题。根据“Just come between 10:00 am4:00 pm (or 10:00 am8:00 pm on Sundays) and make a walk-in booking on that day.”可知虽然不能网上预订,但是周日当天可以去现场预约。故选B。19细节理解题。根据“Gate 1 Floor 5 by Moggill Road”可知如果开车去的话,可以把车停到Moggil
53、l路上。故选C。20A21A22B23C24D【分析】本文是一篇应用文。主要向人们介绍了时代电影院为了迎接电影节的到来,做了一些促销活动。20细节理解题。 根据“This festival will last seven days (Sunday, May 9th, 2021Saturday, May 15 th, 2021).”可知, 该节日将持续7天,也就是一周的时间。故选A。21细节理解题。 根据表格第四列第三行“May 15th”和第四列第四行“5:30 p. m.”可知,5月15日下午可以看Wild Continent。故选A。22细节理解题。根据表格第一列“Film、Price、D
54、ate、Time、Tips”可知,不能找到电影院的地址信息。故选B。23 细节理解题。 根据“¥70(50% off for students)”可知,学生价是¥35,因此2个人看电影,一共是¥70。故选C。24细节理解题。根据“50% off on Tuesday for all.”可知,星期二所有人看电影打五折。故选D。25A26D27B28D【分析】本文是记叙文,作者讲述了暑假里在叔叔家附近海边游泳的经历。25细节理解题。根据第一段“One year my two brothers and I spent the summer holidays with my uncle and aun
55、t in their house by the sea”可知,他们住在离海边很近的地方,故选A。26细节理解题。根据第一段“Every day we put on our swimming shorts before breakfastFrom then till late in the afternoon we were in the sea most of the time”可知,从早上到下午他们大部分时间都在游泳,故选D。27词句猜测题。根据第三段“They blew the sand against our legs when we ran down to the sea and ma
56、de big waves with white tops”可知,这里说的是风掀起来的海浪,故选B。28细节理解题。根据最后一段“However, we were all good swimmers. We dived through the waves or rode towards the beach on top of them”可知,他们游泳技术都很好,故选D。29C30B31D32A【分析】本文主要介绍了大学生们参加的社会实践活动以及他们的感受。29细节理解题。根据第二段“Cao Li, 22-year-old, spent fourteen days working in Iron
57、and Steel Works during summer internship.”可知,曹力的实习期是14天,也就是两周。故选C。30推理判断题。根据第三段“Im going to study in a foreign country after I leave Zhejiang University, so this tour allowed me to see the US from inside,”可知,齐迪离开浙江大学后打算去国外学习,而这次旅行让她对美国有了进一步的了解,因此这次旅行对于她是非常有帮助的。故选B。31细节理解题。根据第四段“Xiong Wen, 21, spent
58、one week in Shanxi province as a part-time teacher in the countryside school. “Of all the summer social practices Ive done, I think it was the most meaningful.” she says.”可知,熊文觉得去农村学校教书是最有意义的。故选D。32标题归纳题。根据文意和短文第一段“But more and more university students in China keep themselves busy doing “social practices”.”可知,文章中介绍了中国的大学生暑假时参加的社会实践活动。故选A。