1、50 央视春晚音乐剧万象回春相关话题2022年中考英语时事热点话题题型专练一、完型填空 Fifteen wild Asian elephants that left their home in Xishuangbanna last year are continuing to march north, according to China Daily on June 4th, 2021, which attracts much attention 1 the public. The endangered Asian elephant enjoys Class-A 2 in China, the
2、 same level as the giant panda does. The number of Asian elephants in China has 3 from 170 in the 1970s to about 300 nowadays. Why are they on the 4 ? Maybe there are two main reasons. First, the growing population of elephants need more space and food to live. Second, some areas where they live oft
3、en face huge pressure to develop the local economy(经济), making them move to other areas. 5 the government is taking action to lead them gradually back to their home.1AfromBinCforDto2AjourneyBtrainingCprotectionDwelcome3AraisedBreducedCfellDincreased4AvacationBmoveCInternetDwatch5ASuddenlyBSurprising
4、lyCInterestinglyDLuckily【答案】1-5ACDBD【分析】本文主要讲述了亚洲象不断地迁移的原因,以及中国政府正在采取措施来让它们回到自己的家园。1句意:引起了公众的极大关注。from从;in在里;for为了;to到。根据“attracts much attentionthe public”可知,是吸引了来自公众的关注,故选A。2句意:濒临绝种的亚洲象在中国受到一级保护。journey旅行;training训练;protection保护;welcome欢迎。根据“the same level as the giant panda does”及常识可知,大熊猫在中国是受到一级
5、保护,所以这种亚洲象跟它一样,故选C。3句意:中国的亚洲象数量已从20世纪70年代的170头增加到现在的300头左右。raised提升;reduced减少;fell跌落;increased增长。根据“from 170 in the 1970s to about 300 nowadays”可知,数量增长了,故选D。4句意:它们为什么在迁移?vacation假期;move移动;Internet因特网;watch手表。根据“Fifteen wild Asian elephants that left their home in Xishuangbanna last year are continui
6、ng to march north”可知,尽管数量增长了,它们还是要移动到别的地方,故选B。5句意:幸运的是,政府正在采取行动引导它们逐渐回到自己的家。Suddenly突然;Surprisingly惊讶地;Interestingly有趣地;Luckily幸运地。根据“ the government is taking action to lead them gradually back to their home”可知,政府要采取措施让它们回到自己的家,这是一件幸运的事,故选D。二、阅读回答问题 Earlier this month, Yunnans migrating ( 迁徙) eleph
7、ant herd headed back home. Since last year, the herd has got attention worldwide for its unusual migration. On March 15th, 2020, the herd began to move north from its home in Xishuangbanna in Yunnan Province. On the travel, the herd visited villages and towns and welcomed two new babies into the fam
8、ily. After a 17-month long walk, the herd finally decided, “East or west, home is best.” During the travel, the government offered them food and followed them with flying drones. With the help of police, more than 150,000 people moved away from the herd. Even as the herd took up many communities (社区
9、) along the way, they left zero injuries (受伤) because the government and people worked together to ensure the safety of both animals and humans.While the reason why the herd has this travel is still unknown, we do know the home of the elephants is in danger and they have to find a better one. In fac
10、t, the Chinese government is taking action to protect the environment. Thanks to the work of the government, we can see some deserts turn into green land. More and more wild animals come back. Humans and wild animals are able to enjoy the warm sunshine together again.As the elephants are on the road
11、 to a greener home, we humans are also on the way to a brighter future.1When did the elephant herd begin to move north?_2What did the herd do on the travel?_3How many people moved away from the herd?_4Why did the elephant herd leave zero injuries?_5What happens after Chinese government takes action
12、to protect the environment?_【答案】1On March 15th, 2020.2They visited villages and towns and welcomed two new babies into the family.3More than 150,000 people.4Because the government and people worked together to ensure the safety of both animals and humans.5We can see some deserts turn into green land
13、./More and more wild animals come back./Humans and wild animals are able to enjoy the warm sunshine together again.【分析】文章主要讲述了象群迁徙的情况,从而告诉我们要保护环境。1根据“On March 15th, 2020, the herd began to move north from its home in Xishuangbanna in Yunnan Province.”可知,2020年3月15日,象群开始从位于云南省西双版纳的家向北迁徙,故填On March 15t
14、h, 2020.2根据“On the travel, the herd visited villages and towns and welcomed two new babies into the family.”可知,在迁徙中,象群参观了村庄和城镇,并欢迎两个新生儿,故填They visited villages and towns and welcomed two new babies into the family.3根据“With the help of police, more than 150,000 people moved away from the herd.”可知,在警方
15、的帮助下,超过15万人离开了象群,故填More than 150,000 people.4根据“Even as the herd took up many communities (社区) along the way, they left zero injuries (受伤) because the government and people worked together to ensure the safety of both animals and humans.”可知,由于政府和人民共同努力确保动物和人类的安全,它们没有造成任何伤害。故填Because the government a
16、nd people worked together to ensure the safety of both animals and humans.5根据“Thanks to the work of the government, we can see some deserts turn into green land. More and more wild animals come back. Humans and wild animals are able to enjoy the warm sunshine together again.”可知,由于政府的努力,我们可以看到一些沙漠变成了
17、绿地。越来越多的野生动物回来了。人类和野生动物能够再次一起享受温暖的阳光。故填We can see some deserts turn into green land./More and more wild animals come back./Humans and wild animals are able to enjoy the warm sunshine together again.三、阅读单选AKatelyn is a 14-year-old student at Sunset High School, Texas, US. She loves elephants. She has
18、 elephant bags and toys and puts elephant tapestries(挂毯)on her bedroom wall.Katelyns love of elephants has encouraged her to do something for the animals.For her eighth-grade project, she started a foundation(基金会)called All Ears Elephant. The foundation gives medical care and other help to elephants
19、.As a pianist, Katelyn had a live concert planned for last April 5 to raise money for the foundation. But COVID-19 made the concert have to go online. She made the whole thing herselfshe collected video performances, asked different people to submit(提交)songs, put them all together and uploaded the f
20、inal work to the internet. Katelyn raised nearly 4,000 dollars(about RMB26, 000)and gave the money to two elephant nature reserves. She put this on her foundations website“All good things are wild and free.”1Why did Katelyn start the foundation?ABecause she wants to learn more about elephants.BBecau
21、se she sells elephant products.CBecause she loves elephants.DBecause she likes elephant toys.2What does the foundation do?AHelp people visit elephants for free.BGive medical care to people.CHelp elephant fans.DProtect elephants.3How did Katelyn raise money for her foundation in 2020?AShe planned an
22、online meeting.BShe played in a live concert.CShe wrote an album of music by herself.DShe uploaded video performances online.【答案】1-3CDD【分析】本文是一篇记叙文。讲述了Katelyn由于对大象的热爱,成立了基金会来保护大象,并为他们提供医疗照顾,但由于新冠疫情的影响,她通过把视频上传到网上以此来为基金会筹集钱的故事。1细节理解题。根据“Katelyns love of elephants has encouraged her to do something fo
23、r the animals.”可知,Katelyn对大象的爱使她创立了基金会。故选C。2细节理解题。根据“The foundation gives medical care and other help to elephants.”可知,这个基金会的目的是保护大象。故选D。3细节理解题。根据“She made the whole thing herselfshe collected video performanceswork to the internet.”可知,Katelyn把视频上传到网上来筹集资金。故选D。 BShirley, an elephant, has something t
24、o say. She opens her mouth and speaks. The nearby elephants understand the sound, but its just noise to me.What is Shirley exactly saying? Scientists are not sure, but they are trying to find out how elephants communicate. I visited Shirley at the Elephant Sanctuary (避难所) in Hohenwald, Tennessee. Th
25、e sanctuary is home of Shirley and five other elephants Bunny, Jenny, Sissy, Tarra and Winkie. All six animals were once in zoos or circuses (马戏团). Now they walk freely in the forests.A noisy groupNot all the elephants at the sanctuary speak like Shirley. Tarra speaks like a sea lion when she is hap
26、py. Bunny squeaks (吱吱叫)often. I soon get used to hearing the different voices of the elephants.old friendsThe elephants speak to one another for the same reasons people talk. Sometimes they even shout with excitement. When Shirley first came to the sanctuary, Jenny looked at her and began to shout.
27、Shirley shouted back. At first, the animal keepers had no idea what it was about. Later, they discovered that Shirley and Jenny had stayed together for 20 years earlier in a circus. They still knew each other.There are wo kinds of elephants Aslan elephants and African elephants. In the wild, both ki
28、nds are endangered. In 1970, almost 2 million Asian elephants lived in the wild in Southeast Asia. Now there are only 25,600 to 32,750 elephants living there. Their home is being gradually destroyed. So we must take action to protect them.1Whose sound is like a sea lions?AShirleys.BBunnys.CTarras.DS
29、issys.2Shirley first came to the sanctuary and shouted back to Jenny because _.Ashe was afraid of JennyBshe was angry with JennyCshe stayed in a circusDshe still knew Jenny3The number of Asian elephants in the wild in Southeast Asia is at most _.A20000B25600C32750D2,000,0004According to the text, we
30、 can infer (推断) that _.Athe scientists can speak to the elephantsBthe elephants in the sanctuary live freelyCShirley likes making a lot of noiseDthe elephants sounds are the same【答案】1-4CDCB【分析】文章先是介绍了大象在避难所的生活,它们会发出不同的声音,用叫声表明他们相互认识,最后讲述了大象是如何濒临灭绝的。1细节理解题。根据“Tarra speaks like a sea lion when she is
31、happy.”可知,Tarra高兴的时候说话像只海狮,故选C。2细节理解题。根据“When Shirley first came to the sanctuary, Jenny looked at her and began to shout. Shirley shouted backThey still knew each other.”可知,Shirley第一次来到避难所,对Jenny大喊,因为它还认识Jenny,故选D。3细节理解题。根据“In 1970, almost 2 million Asian elephants lived in the wild in Southeast As
32、ia. Now there are only 25,600 to 32,750 elephants living there.”可知,现在东南亚野生亚洲象的数量最多是32,750,故选C。4推理判断题。根据“The sanctuary is home of Shirley and five other elephantsBunny, Jenny, Sissy, Tarra and Winkie. All six animals were once in zoos or circuses (马戏团). Now they walk freely in the forests.”可知,保护区里的大象自由地生活着,故选B。