1、2021-2022 学年度上学期期末质量检测高一英语试题参考答案命题单位:监利中学胡莉公安一中朱爱琼审题:文军 2022.1.6.听力答案Text 1M:Sorry to keep you waiting,madam.W:Its OK.Can I see the menu,please?M:Certainly.Here you are.Text 2M:Could you tell me what time the train to Miami leaves?W:Yes,the next train leaves at 11:00 a.m.M:Do you know how long it ta
2、kes to get to Miami?W:Sure,it takes four hours.Text 3W:I like this pair of shoes indeed.M:But is that the sort of color you like?I thought youd prefer something lighter.W:The color is not so important.Its the shape that I care about most.Text 4M:Is that tall man your brother?W:Well,my brother is not
3、 so tall.And he has short dark hair.Text 5W:Do you have any hobbies,Michael?M:Im interested in climbing mountains and I like taking pictures.What do you like to do in yourspare time?W:Im fond of collecting coins from different countries.Text 6M:What do you think of the film we saw last night?W:Its a
4、 great film,isnt it?M:Yes,it is a great film although the name sounds frightening.By the way,Im hungry.Wherecan we have a meal?W:Well,Bella Rosa is nice but the food there is expensive and unhealthy.I think the Indianrestaurant near your office is a better choice!M:OK,lets go to the Indian restauran
5、t.Text 7W:Good afternoon.Dr.Andersons office.M:Hello,my name is John Smith.and I was hoping I could come in today to see the doctor.W:Are you a patient of Doctor Anderson?M:Well,no.Im in town at a conference and the manager of the hotel where I am stayingsuggested that I call you.W:What seems to be
6、the problem?M:There has been a strange sound in my ears for nearly two days.W:Doctor Anderson has been busy having an important meeting until late afternoon.So youcould see him would be 7 oclock in the evening.M:OK.Ill come in at that time.Text 8M:What are you reading?W:Oh,its a play called A Midsum
7、mer Nights Dream.Its by William Shakespeare.Have youever read it?M:Yeah,last year.Our class liked it a lot.W:Really?I find it hard to understand.M:Well,if you are going to read Shakespeare,you must know that he never wrote any of his playsto be read.W:What?He didnt want anyone to read them?M:I mean
8、he didnt want one person to sit alone and read them.He wanted the plays acted out!W:Oh,I get it.So,youre saying that I should act out the play instead of reading it?M:Exactly!Find some students in your class and act it out together.It will be exciting.And youwill understand the play much better.Text
9、 9W:Mr.Smith,does your son get along well with others at school?M:Actually he has very few friends at school.Do you have any good tips?W:Well,children are not born knowing how to make and keep friends.You need to set a goodexample for him.M:Oh,Im not good at making friends.I guess my son and I need
10、to learn together.Do you haveany other tips?W:Well,tell him everyone needs friends and that friends play an important role in everyones life.When he behaves well with a friend,praise him.This will encourage him to make morefriends.M:You are right.Encouragement is really important.W:And also you can
11、encourage your son to invite some classmates over for fun.He cant makefriends if he has little chance to spend time with them.M:That makes sense.Text 10Now I will tell you something about our trip.Our trip begins with bus riding and then takethe cross-channel boat to Paris.We will arrive at the hote
12、l in the evening.The Ibis is a hotel withan excellent quality.It has a bar and a restaurant and is located about two miles south of NotreDame,enabling you to explore Paris with ease.Tomorrow,after breakfast,we will take you on asightseeing tour of the city,during which you will see the Eiffel Tower,
13、Champs Elysees,theLouvre,in fact almost every famous landmark you have ever heard of.We then leave Paris andtake a short drive to the magnificent Palace of Versailles,the home of Louis XIV.Our tour ends inthe mid-afternoon back in Paris where you will have the rest of the day at your leisure.In thee
14、vening there is a“Paris By Night”tour showing you the beautiful buildings with bright lights on,which will impress you deeply for sure.听力:1-5 CBACA6-10 CACAC 11-15 ABCBA16-20BCACB阅读理解:2123 DCC2427 BBAA2831 DBDC 3235 BADA3640 CAFGE完形填空:BDACAACDBBCDDCA语法填空:56.excitement57.The58.is scheduled59.which60.
15、with61.will be shown62.To compete63.their64.that65.hotter应用文写作:As we all know,cultural relics can help us know a period of history,and contribute to culturalresearch.Besides,cultural relics are precious/valuable heritage passed down by our ancestors,which plays an important role in official history.
16、In addition,they can deepen the love for ourmotherland.So its very important for us to protect cultural relics.First,we should make relevantlaws and increase the punishment of illegal acts.Second,we should raise awareness of theprotection of cultural relics and actively fight with crimes against cul
17、tural relics.As a student,we should be civilized tourists and take the responsibility for preserving andpassing down the cultural relics.读后续写:Remembering everything she could from her emergency training,Jessica took Zack tothe basement(地 下 室).With the electricity cut off,it was completely dark in th
18、e basement.Jassica held Zacks trembling hand tightly,and they felt their way in the darkness with great care.Finally,they sat down in a corner.Outside,the lightning flashed,the thunder roared,and thefurious wind howled,which threatened to put the world to an end.Feeling overwhelmingly scared,little
19、Zack burst into tears,saying,“I miss my mom.”Jessica held him in her arms and strokedhis forehead,saying,“Honey,dont be afraid!Everything will be all right.”After a final crash,the sound of the storm grew distant.Knowing the storm had diedaway,Jessica sighed with relief.The pair hugged each other an
20、d cried for joy.Finally,theyreturned to the house,only to find everything in a mess.It wast long before Mrs Hill arrived.Seeing zack safe and sound,she thanked Jessica for what she had done with grateful tears.Aftergiving each other a big hug,Mrs Hill and Zack said goodbye to Jessica.Without Jessica
21、s kindnessand bravery,Zack couldnt have had a narrow escape from death.答案详解A【语篇解读】本文是一篇应用文(295 词),主要介绍纽约州立大学石溪分校 Charles B.Wang 中心将要展开的四类研习班,包括其研习内容、时间及费用问题。【答案解析】21.D 细节理解题。根据 Chinese Calligraphy 研习班要求:课程对孩子和成人开放,但 9岁以下儿童必需有一位成年人陪同。accompanyvt.陪同;陪伴22.C 细节理解题。根据四个研习班的时间安排,五月五日开班的有 The Elegant Art o
22、fKnot Jewelry for Mothers Day 和 Chinese Paper Cutting。23.C 细节理解题。根据最后一段:在艺术家 Artist Wonju Seo 的研习班中,参加者可制作一个韩国传统枕头。participant n.参加者under the guidance of sb 在某人的指导下pillow n.枕头【原文出处】https:/ 词),主要介绍一家主流旅游网站将停售那些允许游客接触野生动物景点的门票。【答案解析】24.B 细节理解题。根据第一段第二句,可知:该网站新政策实行后,通过该网站购票的游客不可能进行乘骑大象,与海豚同游或抚摸老虎等活动。pe
23、tv.抚摸25.B 词义猜测题。根据句意“TripAdvisor 一直受到来自动物福利组织的压力,这些组织要求其放弃那些会给动物造成心理和身体痛苦的景点,这些痛苦会缩短动物们的寿命。”26.A 段落大意题。第六段主要讲述野生动物所受的虐待及虐待对其造成的不良影响。27.A 最佳标题题。根据本文第一段及全文内容可知。选项 B、D 内容在原文中有提及,但不是主要内容。选项 C 与原文内容不符。【原文出处】https:/www.npr.org/sections/thetwo-way/2016/10/12/497744770/tripadvisor-stops-selling-tickets-to-a
24、nimal-abusive-attractionsC【语篇解读】本文是篇说明文(255 词),主要介绍一个帮助父母随时随地监控孩子使用个人电子设备情况的 app。【答案解析】28.D 细节理解题。根据第四段可知:家长可以阻止孩子使用社交媒体或浪费时间的 app,以保证他们能在学习时专注。app n.应用程序blockones access to sth 阻止某人使用、进入social media 社交媒体time-wasting adj.浪费时间的29.B 推理判断题。根据第二段,可知“父母们与孩子们为个人电子设备的使用问题作斗争”。由此可推断出,父母对这款 app 应持有支持的态度。A.Ne
25、gative.否定的;反对的B.Supportive.支持的 C.Doubtful.怀疑的D.Concerned.担心的30.D 推理判断题。根据最后一段,可知“在监管(monitor)方面(aspect),父母们瞟一眼(ata glance),就可以查看孩子们在电子设备干什么甚至一份关于他们在每个网站或应用程序上使用时长的邮件还可发送给父母。”可推断出,该应用程序非常方便。A.Affordable.负担得起的B.Safe.安全的 C.Time-wasting.浪费时间的D.Convenient.方便的;便利的31.C 作者目的题。从全文可知,作者是在向父母介绍一款新的监管 app。【原文出处
26、】https:/.au/parenting/family/app-helps-parents-control-kids-internet-use-anywhere-and-any-time-16527D【语篇解读】本文是篇说明文(356 词),主要介绍土耳其的博物馆酒店,该酒店是把现代建筑与文物保护相融合的典范。【答案解析】32.B 推理判断题。根据第三段和第四段开头可知,建酒店的地方出土了大量文物,这使得 Necmi Asfuroglu 原先的计划成为泡影。可推断出,原先的计划威胁到了出土的文物,所以无法实施。33.A 细节理解题。从第五段可知,“为了寻求灵感,Emre Arolat 把目光
27、投向了一个博物馆,该馆展示一座中世纪挪威城镇的遗址。”inspire vt.启发;给以灵感 inspiration n.启发;灵感showcase=show 展示34.D 细节理解题。从最后一段可知,该酒店的内部是一个巨大的开放空间,桥和走道纵横交错,俯瞰下方的马赛克和废墟。选项 ABC 均与原文内容不符。35.A 推理判断题。从本文内容可推断出:把新旧融合在一起是有可能的。BCD 与原文内容不符。【原文出处】https:/ 期七选五 3640 CAFGE【语篇解读】本文是篇说明文,主要介绍家庭园艺的好处。【答案解析】36.C 根据前一句:更好地是,不必等待植物开花,你就可以看到好处。可知此空
28、强调“其中一些好处就在那儿,你能立刻享受到”。them 指的是前一句的 benefits37.A 根据本节主要内容:家庭园艺使身体动起来,还能缓解压力。此空是本段的小标题,可知应强调身体活动与较少的压力。38.F 根据本节小标题及本段主要内容(园艺带来好睡眠)。可知此空强调园艺带来好睡眠的原因。The benefits above 指的是上一节中所提及的好处。39.G 根据本节小标题及前一句:孩子们喜欢宅在家里。可知此空强调家庭园艺能让孩子走出去,体验自然。40.E 根据本节小标题及前一句:园艺教会孩子们责任。可知此空强调孩子们可以为家庭园艺所做的事情。【原文出处】https:/ 词),讲述作
29、者“我”女儿过生日当天,地震发生前后派送礼物的故事。BDACAACDBBCDDCA【答案解析】41.B 女儿六岁生日的头一天,全家人忙着包装礼物。我向小公主承诺第二天我会早点把她叫醒,给她的同学们分发这些礼物。A.lied to 对撒谎B.promised 许诺C.explained to 向解释 D.reminded 提醒。42.D 根据第三段得知“我按计划去了女儿的学校,但学校只有老师在”。根据最后一段得知“我最终把礼物送给了医院的孩子们”,可知开始时礼物是要分给女儿的同学们。A.editors 编辑 B.neighbors 邻居C.teachers 老师D.classmates 同学43
30、.A 根据后半句“当我走出浴室时,我意识到地震发生了。”,可知我洗完澡后,打算去叫醒女儿。A.shower 洗澡;淋浴 B.hike 远足 C.break 休息 D.jog 慢跑44.C 根据后面“我们跑出去后,房子在摇晃,地震持续了三分钟。”,可知此时地震发生。A.continued 持续 B.stopped 停止 C.struck 来袭 D.disappeared 消失45.A 在外面我们看到房子在晃动。根据后面“房子幸存下来了”,可知此时房子在摇晃,但最终并未倒塌。A.shaking摇晃 B.falling apart 倒塌;四分五裂 C.moving off 动身;离开 D.reviv
31、ing 复苏46.A 房子幸存了下来,只是墙体上有些裂缝。A.cracks 裂缝B.flashes闪 光C.sources 来源;源头 D.errors 错误47.C 尽管发生了出乎意料的地震,我还是按原计划去了女儿的学校。A.extra 额外的B.awkward令人尴尬的;难以对付的C.unexpected 出乎意料的 D.unique 独特的48.D 老师提醒我回去,因为海啸可能要来。A.begged 乞求 B.invited 邀请 C.allowed允许 D.warned 提醒;警告49.B 在回家路上我听到警察大声喊道:“保持冷静!没有海啸!”A.alarmed害 怕 的B.calm冷
32、静的 C.curious 好奇的 D.amazed 惊叹的50.B 在家里,我思忖着礼物的问题:我们应该把它们送给谁呢?A.worried 担心 B.wondered 思忖;琢磨 C.dreamed 梦想D.complained 抱怨51.C 根据后面内容“数百上千的伤者等待治疗”及“小男孩头上绑着绑带”可知,和家人一番讨论后,我决定把礼物送给附近医院的儿童。A.school 学校B.church教 堂 C.hospital 医院 D.garden 花园52.D 根据后面内容男孩看着我,可知此时一个男孩走近我。A.signed up 报名参加 B.checked out 结账走人 C.work
33、ed out 锻炼 D.came up 走近;靠近53.D 他用询问的眼睛看着我,似乎在问:“我能拿个一份礼物吗?”A.inspiring 激励的 B.familiar 熟悉的 C.annoyed 懊恼的D.questioning 询问的54.C 我 立 刻 把 一 个 礼 物 递 给 他。A.Extremely 极 端 地 B.Actually 实 际 地 C.Immediately 立刻 D.Officially 官方地55.A 根据前两句内容“男孩高兴地收下礼物,眼睛发光。”可知,此时我很高兴我们的礼物能给那些因灾难而受苦的人们带去一下快乐。A.joy 快乐 B.wisdom 智慧 C.
34、honor荣耀 D.effort 努力【原文出处】https:/www.kindspring.org/story/view.php?sid=4014语法参考答案详解56.excitement,考查名词,the+名词作主语。57.The,考查冠词,表特指用定冠词 the58.is scheduled,考查时态和被动语态,按计划安排打算的事用一般现在时。59.which,考查定语从句,which 指代 the National Stadium 作非限制性定语从句的主语。60.With,考查介词。61.will be shown,考查时态和被动语态,从句意可知这些项目将被展示。62.To compe
35、te,考查非谓语,to do 在这作目的状语,意为“为了”63.their,考查代词,修饰 amazing strength 用形容词性的物主代词。64.that,考查特殊句式,此题考查强调句式,It isthat65.hotter,考查形容词的比较级,根据后面的 than ever 可知用比较级。续写讲解:暴风雨中死里逃生前文大意:一场特大暴风雨突然来袭。8 岁的 Zack 的母亲来不及到游泳馆接他。情急之下,救生员 Jessica 决定开车先将 Zack 带回到自己家。Para1 Remembering everything she could from her emergency tra
36、ining,Jessica took Zack tothe basement.Para2 After a final crash,the sound of the storm grew distant.Step I先设计故事的结局暴风雨终于过去了,Zack 和母亲团聚。Step II para1¶2 的无缝对接第二段提示语说到;after a final crash.因此第一段一定提到了狂风呼啸,下雨,打雷,玻璃被打碎的声音等。Step III 构思Para1 Remembering everything she could from her emergency training,Jessica took Zack tothe basement.第一段接下去可以写什么:1.地下室的环境描述2.环境描写(狂风怒号,电闪雷鸣)3.Zack 的反应(怕;哭)4.Jessica 的反应(动作,语言)Para2 After a final crash,the sound of the storm grew distant.第二段接下去可以写什么:1.两人的反应(如释重负;相拥而泣)2.场景描写(一片狼藉)