收藏 分享(赏)

2022年高考英语二轮复习 50分阅读限时满分练(二)(含解析).docx

上传人:a**** 文档编号:719763 上传时间:2025-12-13 格式:DOCX 页数:13 大小:28.79KB
下载 相关 举报
2022年高考英语二轮复习 50分阅读限时满分练(二)(含解析).docx_第1页
第1页 / 共13页
2022年高考英语二轮复习 50分阅读限时满分练(二)(含解析).docx_第2页
第2页 / 共13页
2022年高考英语二轮复习 50分阅读限时满分练(二)(含解析).docx_第3页
第3页 / 共13页
2022年高考英语二轮复习 50分阅读限时满分练(二)(含解析).docx_第4页
第4页 / 共13页
2022年高考英语二轮复习 50分阅读限时满分练(二)(含解析).docx_第5页
第5页 / 共13页
2022年高考英语二轮复习 50分阅读限时满分练(二)(含解析).docx_第6页
第6页 / 共13页
2022年高考英语二轮复习 50分阅读限时满分练(二)(含解析).docx_第7页
第7页 / 共13页
2022年高考英语二轮复习 50分阅读限时满分练(二)(含解析).docx_第8页
第8页 / 共13页
2022年高考英语二轮复习 50分阅读限时满分练(二)(含解析).docx_第9页
第9页 / 共13页
2022年高考英语二轮复习 50分阅读限时满分练(二)(含解析).docx_第10页
第10页 / 共13页
2022年高考英语二轮复习 50分阅读限时满分练(二)(含解析).docx_第11页
第11页 / 共13页
2022年高考英语二轮复习 50分阅读限时满分练(二)(含解析).docx_第12页
第12页 / 共13页
2022年高考英语二轮复习 50分阅读限时满分练(二)(含解析).docx_第13页
第13页 / 共13页
亲,该文档总共13页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、50分阅读限时满分练(二)(限时35分钟).阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)A(2021安徽安庆高三二模)Located beside Lake Geneva, the Olympic Museum houses more than 10,000 artificial objects and hours of interactive contents highlighting some of the best moments during the Olympics. Here are some of the museums most moving moments.TheO

2、lympicParkThe journey through the Olympic Museum begins in the Olympic Park, an 8,000-square-metre outdoor area in front of the museum overlooking Lake Geneva and the Alps. The park contains artworks and sculptures that show respect for the world of sport.ThefirstOlympicsymbolThe “Olympic Rings” fla

3、g was designed by Coubertin in 1913.The rings represent the five continents that participate in the Olympics. The five colours were chosen because at least one of those colours appeared on the national flag of each country participating at the time Coubertin came up with the design.ThestadiumsThe st

4、adiums that host the Olympic Games are as much of a celebration of design as the games are a celebration of sportsmanship. Guests can explore plans and models of Olympic stadiums past and present, including one of the most attractive stadiums, the Birds Nest from Beijing 2008 Olympics.TheOlympicmeda

5、lsHave you ever wondered what an Olympic medal looks like? The Olympic Museum has a room that houses every bronze, silver, and gold medal from every Olympic Games dating back to the first modern Olympics of 1896.Each medal design is a unique representation of the year and location in which the games

6、 were held.1.What do you see first when exploring the Olympic Museum?A.The Olympic Park.B.The first Olympic symbol.C.The stadiums.D.The Olympic medals.2.What do you know from the first Olympic symbol?A.The first modern Olympics took place in Greece.B.There are six colours on the flag of every countr

7、y.C.The rings represent the largest continent on earth.D.The design of the “Olympic Rings” flag was created in 1913.3.What can you do in the section of the stadiums?A.Admire the view of Lake Geneva.B.Meet some famous designers.C.Enjoy the model of the Birds Nest.D.Talk with guests of honour.B(2021浙江

8、台州二模)Ever wondered if dogs can learn new words? Yes, say researchers as they have found that talented dogs may have the ability to grasp new words after hearing them only four times.While previous evidence seems to show that most dogs do not learn words, unless eventually very well trained, a few in

9、dividuals have shown some extraordinary abilities, according to a study published in the journal ScientificReports.“We wanted to know under which conditions the gifted dogs may learn novel words,” said researcher Claudia Fugazza from a university in Hungary. For the study, the team involved two gift

10、ed dogs, Whisky and Vicky Nina. The team exposed the dogs to the new words in two different conditions.In the exclusion-based task, presented with seven known toys and one new toy, the dogs were able to select the new toy when presented with a new name. Researchers say this proves that dogs can choo

11、se by exclusioni.e., excluding all the other toys because they already have a name, and selecting the only one that does not.However, this was not the way they would learn the name of the toy. In fact, when they were presented with one more equally new name to test their ability to recognise the toy

12、 by its name, the dogs got totally confused and failed.The other condition, the social one, where the dogs played with their owners who pronounced the name of the toy while they were playing with the dog, proved to be the successful way to learn the name of the toy, even after hearing it only four t

13、imes.“The rapid learning that we observed seems to equal childrens ability to learn many new words at a fast rate around the age of 18 months,” Fugazza says.“But we do not know whether the learning mechanisms(机制) behind this learning are the same for humans and dogs.”To test whether most dogs would

14、learn words this way, 20 other dogs were tested in the same condition, but none of them showed any evidence of learning the toy names, confirming that the ability to learn words rapidly in the absence of formal training is very rare and is only present in a few gifted dogs.4.What was the purpose of

15、the study published in ScientificReports?A.To better train dogs ability to learn new words.B.To further confirm previous evidence about dogs.C.To prove the extraordinary memory ability of gifted dogs.D.To explore favourable conditions for gifted dogs new-word learning.5.How did the dogs react when e

16、xposed to two new names in the first condition?A.Slow to understand.B.Quick to learn.C.At a loss.D.In a panic.6.What was found about dogs new-word learning in the social condition?A.Learning through playing applied to most dogs.B.The social condition helped dogs learn new words.C.Dogs new-word learn

17、ing turned out to be less effective.D.Dogs shared similar learning mechanisms with children.7.Whats the main idea of the text?A.Gifted dogs can learn new words rapidly.B.Dogs identify newly-named toys by exclusion.C.Dogs can acquire vocabulary through tons of training.D.Gifted dogs have similar lear

18、ning abilities to humans.C(2021山东济南高三适应性考试)They say everything is bigger in Texas. While that may be true, some of the best things in Texas are quite small. Here is a case in point: tiny Mount Vernon, a town of just under 3,000 people. But if you do come across Mount Vernon, you might just get an in

19、tention to stay. That happens a lot around here, and its worth noting how remarkable that is.Tom Wilkinson was born in Mount Vernon 87 years ago and moved back after he retired from his career as a college English professor in Dallas. Like many of his neighbours, Wilkinson can track his ancestors ba

20、ck to the pioneers who settled here in the 1870s. And like many, he values the simple life you cant easily find in big cities.“People are still polite. They hold the door open for you.” he says,“We grow strong roots here!”Preserving and honouring the past has been key to helping Mount Vernon survive

21、. The residents have restored and reopened some of the empty stores, including the old barbershop, built more than 100 years ago. An old general store was turned into a combination space. Wander in on any given day and you might find a book club discussion or a work session for the local genealogy(家

22、谱) group among the tables of people chatting over cups of coffee and plates of food.Mount Vernon has the kind of big hearts you tend to find in a small town. For instance, when a local policeman was diagnosed with cancer last year, ten-year-old Lola McKellar set up a lemonade stand to raise money fo

23、r his treatments. In 2015, when a 350-year flood sent water rushing into local homes, an army of volunteers showed up to get a wheelchair-bound neighbour and his wife to higher ground, and then came back to help others.8.What does the author think of Mount Vernon?A.Remote.B.Wealthy.C.Primitive.D.Att

24、ractive.9.Why did Tom Wilkinson come back to Mount Vernon?A.He preferred the simple and natural life.B.He could continue his language teaching.C.He could live together with his ancestors.D.He could meet more neighbours of his age.10.What can we infer about peoples way of life in Mount Vernon from pa

25、ragraph 3?A.It is in danger of extinction.B.It is quickly changing over time.C.It is conservative but harmonious.D.It is being disturbed by the outside world.11.What is the last paragraph mainly about?A.The history of Mount Vernon.B.The humanity of Mount Vernon.C.The volunteers of Mount Vernon.D.The

26、 reconstruction of Mount Vernon.D(2021河北唐山二模)If a president, a philosopher, and one of the best-selling writers credited the same secret for their success, would you try to follow it too? What if the secret was something you already knew how to do? In fact, you probably do it every day. Heres what F

27、riedrich Nietzsche wrote:“It is only ideas gained from walking that have any worth.” Thomas Jefferson:“Walking is the best possible exercise.” Charles Dickens:“If I could not walk far and fast, I think I should just explode and perish.”Researchers have found quite a lot of connections between walkin

28、g and producing ideas. A Stanford University study found that participants were 81 percent more creative when walking as opposed to sitting. According to the study, walking outsidecompared with on a treadmill(跑步机)produces the most novel and highest-quality ideas.The movement aspect of walking is obv

29、iously key. Our creative thinking is triggered(触发) by physical movement, which is exactly why walkingwith your dog, a friend, or alonefeeds creative thinking.The scenery is almost as important as the sweat. Breaking your routine with a walk can be a catalyst for fresh understanding of problems or pr

30、ojects. Just by going outside, you are stepping out of your familiar surroundings and your comfort zone, which is necessary if you want to open your mind to new possibilities. You can walk through a tree-filled neighbourhood. You can walk through a park and observe people joking or birds singing. Be

31、ing inside, youre more likely to be lifeless, which means you dont have enough energy to wonder or create.So instead of setting a fitness goal, why not set a creativity goal that starts with walking? Involve yourself more closely in your surroundings. Turn off your phone and give yourself the chance

32、 to be present in the world, to hear conversations and natural sounds, and to notice the way people move and the way the sun is reflected in puddles(小水坑).12.How does the author introduce the topic?A.By providing background.B.By borrowing phrases from great minds.C.By giving definition.D.By presentin

33、g well-known examples.13.The underlined word in paragraph 4 means something .A.causing a changeB.stopping progressC.catching eyesD.interrupting creativity14.What can we learn from the passage?A.Nature exploration improves fitness.B.Walking on a treadmill brings more energy.C.Working indoors makes pe

34、ople less creative.D.Familiar surroundings encourage novel ideas.15.What can be a suitable title for the passage?A.Exercise in Nature.B.Train Your Brain.C.Develop Your Creativity.D.Walk for Wonder.七选五(共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)(2021江苏泰州高三第二次联考)In everyday life, we are often faced with important decisions

35、 such as whether to apply for a new job or start a new course.16 The more we can test our limits and abilities, the more we will learn about ourselves. New challenges are opportunities for us.17Rather than seeing the opportunity, often, we focus on what it will be like to fail. As a result, taking o

36、n a new challenge can be frightening. In these cases, we may avoid the challenge altogether and carry on going down the same path we were on.We make some excuses to ourselves so that we can stay in our comfort zone.18 By avoiding challenges, we dont have the opportunities to learn about ourselves. W

37、e feel trapped. We are troubled by discomfort, anxiety, and the sense that things are not quite right.There are times when we might want to avoid a challenge for good, realistic reasons. Perhaps, deep down, we are frightened of what other people might say and of what we might learn about ourselves.

38、But instead of acknowledging that, we tell ourselves that now is not a good time, or that this isnt the right opportunity.19To lead a true life, we need to take on new challenges that give us more opportunities to be ourselves. It is not that authentic people dont feel the same fear; rather, they ar

39、e simply more willing to face their fear.20 The question is not how to lead a life in which we never feel the fear of failure, but rather, how we can move forward despite our fear.A.In reality, it is our fear talking.B.The fear of failure can be too much to bear.C.However, we dont always see it that

40、 way.D.People think we can stay in our comfort zone and keep learning.E.Taking on such challenges is an important part of growing as a person.F.But the truth is that staying in our comfort zone is not necessarily comfortable.G.They are open to new experiences, cherishing the challenges of learning a

41、bout themselves.50分阅读限时满分练(二)【语篇导读】本文是一篇应用文。文章介绍了位于日内瓦湖畔的奥林匹克博物馆。1.A解析:细节理解题。根据第二段的 “ThejourneythroughtheOlympicMuseumbeginsintheOlympicPark,an8,000-square-metreoutdoorareainfrontofthemuseumoverlookingLakeGenevaandtheAlps.” 可知, 游览奥林匹克博物馆时, 你首先看到的是奥林匹克公园。故选A项。2.D解析:细节理解题。根据第三段的 “The OlympicRings flag

42、wasdesignedbyCoubertinin1913.” 可知,“奥林匹克五环” 旗是1913年设计的。故选D项。3.C解析:细节理解题。根据倒数第二段的 “GuestscanexploreplansandmodelsofOlympicstadiumspastandpresent,includingoneofthemostattractivestadiums,theBirdsNestfromBeijing2008Olympics.” 可知, 你能在体育馆区欣赏鸟巢模型。 故选C项。【帮你拓知识】必背单词highlightv.突出; 强调representv.代表celebrationn.庆

43、祝活动sportsmanshipn.体育精神【语篇导读】本文为一篇说明文。文章介绍了有天赋的狗通过训练能够学习新的单词。4.D解析:细节理解题。根据第三段的 “Wewantedtoknowunderwhichconditionsthegifteddogsmaylearnnovelwords, saidresearcherClaudiaFugazzafromauniversityinHungary.” 可知, 研究的目的是想探索狗在什么情况下可以学习新单词。故选D项。5.C解析:细节理解题。根据第五段的 “Infact,whentheywerepresentedwithonemoreequall

44、ynewnametotesttheirabilitytorecognisethetoybyitsname,thedogsgottotallyconfusedandfailed.” 可知, 在第一种情况下狗对于两个新单词会感到非常的困惑。6.B解析:推理判断题。根据倒数第二段的 “Theothercondition,thesocialone,wherethedogsplayedwiththeirownerswhopronouncedthenameofthetoywhiletheywereplayingwiththedog,provedtobethesuccessfulwaytolearnthen

45、ameofthetoy,evenafterhearingitonlyfourtimes.” 可知, 社交条件有助于狗狗学习新的单词。7.A解析:主旨大意题。根据第一段的 “Everwonderedifdogscanlearnnewwords?Yes,sayresearchersastheyhavefoundthattalenteddogsmayhavetheabilitytograspnewwordsafterhearingthemonlyfourtimes.” 以及文章中的研究可知, 文章主要介绍了有天赋的狗能快速学习新单词。【帮你拓知识】必背单词(熟词生义)graspv.理解; 领悟(熟词

46、生义)noveladj.新颖的confirmv.证实重点语块byexclusion 通过排除atafastrate 以很快的速度【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了居住在得克萨斯州MountVernon小镇的人们返璞归真的生活方式。8.D解析:推理判断题。根据第一段的 “ButifyoudocomeacrossMountVernon,youmightjustgetanintentiontostay.” 可推知, 作者认为MountVernon 很有吸引力。故选D项。9.A解析:细节理解题。根据第二段的 “Andlikemany,hevaluesthesimplelifeyoucante

47、asilyfindinbigcities.” 可知,TomWilkinson退休后回到故乡, 是因为他喜欢那里简单自然的生活方式。故选A项。10.C解析:推理判断题。根据第三段的 “PreservingandhonouringthepasthasbeenkeytohelpingMountVernonsurvive.” 以及 “Wanderinonanygivendayandyoumightfindabookclubdiscussionoraworksessionforthelocalgenealogygroupamongthetablesofpeoplechattingovercupsofco

48、ffeeandplatesoffood.” 可知,MountVernon的生活保守而和谐。 故选C项。11.B解析:段落大意题。根据最后一段的 “MountVernonhasthekindofbigheartsyoutendtofindinasmalltown.” 以及本段的两个例子可知, 本段主要说明了MountVernon小镇有人情味。故选B项。【帮你拓知识】重点语块acaseinpoint 恰当的例证onanygivenday 在任何一天【语篇导读】本文是一篇说明文。文章主要介绍了走路有助于创造力的激发与思维的发散。12.B解析:推理判断题。根据第一段的 “HereswhatFriedr

49、ichNietzschewrote:Itisonlyideasgainedfromwalkingthathaveanyworth. ThomasJefferson: Walkingisthebestpossibleexercise. CharlesDickens:IfIcouldnotwalkfarandfast,IthinkIshouldjustexplodeandperish.” 可知, 本段引用了几位名人的话。故选B项。13.A解析:词义猜测题。根据上文的Breakingyourroutine以及下文的freshunderstandingofproblemsorprojects可知, 画

50、线词的含义为引起改变的事物。故选A项。14.C解析:细节理解题。根据第四段的 “Beinginside,youremorelikelytobelifeless,whichmeansyoudonthaveenoughenergytowonderorcreate.” 可知, 当你身处室内时, 你更可能没有精力去探索和创造。故选C项。15.D解析:标题归纳题。通读全文可知, 本文主要介绍了走路有助于创造力的激发与思维的发散。故选D项。【帮你拓知识】必背单词routinen.惯例;常规重点语块best-sellingwriter 畅销书作者setafitnessgoal 制定一个健身目标【语篇导读】

51、本文是一篇议论文。文章告诉我们在生活中, 我们不应该惧怕新的挑战, 而应该将挑战看成新的机遇。16.E解析:根据空格后的 “Themorewecantestourlimitsandabilities,themorewewilllearnaboutourselves.Newchallengesareopportunitiesforus.” 可知, 此处介绍接受挑战所带来的好处。而E项 “接受这样的挑战是一个人成长的重要组成部分。” 符合语境。故选E项。17.C解析:根据上文的 “Newchallengesareopportunitiesforus.” 可知, 新的挑战就是机遇, 而空格后的 “R

52、atherthanseeingtheopportunity,often,wefocusonwhatitwillbeliketofail.”与上文的观点不同。由此可知, 空格处应为表示转折的句子。因此C项 “然而, 我们并不总是那样看它。” 符合语境。故选C项。18.F解析:根据空格前的 “Wemakesomeexcusestoourselvessothatwecanstayinourcomfortzone.”以及下文的 “Byavoidingchallenges,wedonthavetheopportunitiestolearnaboutourselves.” 可知, 空格处引出待在舒适区的弊

53、端。故选F项。19.A解析:根据上文的 “Perhaps,deepdown,wearefrightenedofwhatotherpeoplemightsayandofwhatwemightlearnaboutourselves.” 可知, 我们找各种理由避免挑战, 实际上是恐惧在支配着我们。A项中的ourfear与上文中的wearefrightenedof语义相符。故选A项。20.G解析:根据空格前的 “Itisnotthatauthenticpeopledontfeelthesamefear;rather,theyaresimplymorewillingtofacetheirfear.”可知, 此处介绍真实的人是如何对待挑战的。G项 “他们乐于接受新的体验, 珍惜了解自我的挑战。” 承接空格前一句的话题, 其中They指代空格前一句中的authenticpeople。【帮你拓知识】重点语块befrightenedof.对感到恐惧takeonnewchallenges 接受新的挑战

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 语文

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1