1、2020-2021学年江苏省常州市市统考高二下学期期中考试英语试卷二、阅读(共两节,满分50分)第一节 阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下面的短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ACornwall is defined by its magnificent coastline with over 300 miles of dunes(沙丘),streams and medieval harbors - every mile accessible on foot.There is surfing on the north coast and sail
2、ing on the south and all kinds of watereraft for hire. Tucked away in sheltered valleys are the countys famous sub-tropical(亚热带的)gardens stocked with specimens(标本)from five continents collected by Victorian plant-hunters.Many have a country house attached, which is open to the public and has activit
3、ies for children to keep everyone engaged.The beautiful, remote Lizard peninsulas are Cornwall in microcosm(缩略图). There are sandy coves(小海湾) that can be reached only on foot. The moorland(高沼地)is rich in Iron Age standing stones,recovered villages and forts(城堡). There is also a strong community of ar
4、tists and craft workers.Visit in the last week of May when artists open their studios.The artistic legacy of St.IvesFor over a century, the special quality of light here has drawn artists to St. Ives. Abstract works inspired by this place have been praised worldwide.To celebrate this legacy,an exten
5、sion to Tate St.Ives opened in late 2017. The gallery can now show a permanent collection of works by Hepworth, Nicholson, Gabo and Frost as well as seasonal exhibitions.Insider tip: To see excellent works by contemporary artists, visit the New Craftsman and the Belgrave Gallery in Fore Street, as w
6、ell as the Penwith Gallery in Back Road West.Tel: 01736 796226Website:tate.org.ukOpening times: Daily, 10 am-5:20 pmPrice: 26Climb to the top of a tidal islandReached on foot at low tide across a causeway(堤道), this former medieval monastery(寺 院) is now home to the St. Aubyn family. It has been caref
7、ully restored to show life on the St. Michaels Mount in the 17th century.The chapel has wonderful stained glass and holds services on Sundays. Dont miss the terraced(阶梯状的) gardens.Arrive at 1 pm for a gardener-led tour from April to June.Insider tip: You can walk across the causeway for 90 minutes e
8、ither side of low tide. Otherwise, take the ferry. Check tide times at metoffice. gov. uk/weather.Tel: 01736 710265Website: stmichaelsmount. co. ukOpening times: Sunday-Friday, 10:30 am-5 pm(March to November)Price: & 32(half the price if your child is under 12; free for children under 4)21. If you
9、want to see excellent works by contemporary artists and walk across the causeway to enjoy the scenery in Cornwall, you should arrive there at _.A. 5:20 pm, SundayB. 4 pm, TuesdayC. 5:30 am, MondayD. 3 pm, Saturday22. How much will it cost if Alice, her 11-year-old son and her three-year-old daughter
10、 want to visit all the recommended places in the article?A. 87.B. 58.C. 126.D. 100.23. If you want to see works by Gabo and Nicholson,you should go to _.A. the sheltered valleys in CornwallB. the forts around Lizard peninsulasC.Tate St.IvesD. the Belgrave Gallery in Fore StreetBIn 2015 world leaders
11、 meeting in Paris agreed to move towards zero net greenhouse-gas emissions in the second half of this century. That is a tall order, and the building industry makes it even taller. Cement-making alone produces 6% of the worlds carbon emissions. Steel, half of which goes into buildings, accounts for
12、another 8%. If you factor in all of the energy that goes into lighting, heating and cooling homes and offices, the worlds buildings start to look like a giant environmental problem.Governments in the rich world are now trying to promote greener behaviour by obliging developers to build new projects
13、to “zero carbon” standards. From January 1st 2019 all new public-sector buildings in the European Union must be built to “nearly zero-energy” standards. All other types of buildings will follow in January 2021. Governments in eight further countries are being lobbied to introduce a similar policy.Th
14、ese standards are less green than they seem. Wind turbines (风力发电机) and solar panels on top of buildings look good but are much less productive than wind and solar farms. And the standards only count the emissions from running a building, not those belched out when it was made. Those are thought to a
15、ccount for between 30% and 60% of the total over a structures lifetime. Buildings can become greener. They can use more recycled steel and can be prefabricated (预制的) in off-site factories, greatly reducing lorry journeys. But no other building material has environmental credentials as exciting and o
16、verlooked as wood.The energy required to produce a laminated wooden beam (梁) is one-sixth of that required for a steel one of comparable strength. When a mature tree is cut down, a new one can be planted to replace it, capturing more carbon. After buildings are demolished, old beams and panels are e
17、asy to recycle into new structures. And for retrofitting older buildings to be more energy efficient, wood is a good insulator (绝缘体). A softwood window frame provides nearly 400 times as much insulation as a plain steel one of the same thickness and over a thousand times as much as an aluminium equi
18、valent.Governments can help nudge the industry to use more wood, particularly in the public sectorthe construction industrys biggest client. That would help wood-building specialists achieve greater scale and lower costs.24. What can be inferred from the underlined sentence in the first paragraph?A.
19、The building industry makes zero net greenhouse-gas emission hard to realize.B.The building industry is more important than the order.C. The building industry makes the order taller to achieve.D. The building industry makes the meeting in Paris taller than any other meeting.25. Which of the followin
20、g is NOT the reason for using wood as building material?A.The energy required to produce a wooden beam is one-sixth of that required for a steel one.B. When a mature tree is cut down,a new one can grow by itself,capturing more carbon.C.Old beams are easy to recycle into new structure after demolishe
21、d.D. Wood is a better insulator than steel and aluminum.26. What does the underlined word “nudge” mean in the last paragraph?A. Make.B. Push.C. Discourage.D. Force.27. What is the main idea of this passage?A.The worlds buildings look like a severe environment problem.B. World leaders agreed to move
22、towards zero net greenhouse-gas emissions.C. Using more wood would help wood-building specialists achieve lower costs.D. The industries should use more wood to make the world more environmental.CIn China, calligraphy (书法) occupies a distinguished position in the field of traditional art.It has alway
23、s been more than simply a tool for communication, but also a means of expressing a persons inner world in an aesthetic sense.Chinese calligraphy has endured for more than 2,000 years.Inscribed on animal bones,the oracle bone script is the earliest known writing form of Chinese characters. Following
24、the changes of dynasties, it evolved into five main ways of writing, each with different techniques. With theunification of China by the Qin Dynasty,the Prime Minister Li Si(? -208 BC)actively promoted a uniform paltern of writing -the seal script (篆书). In the Eastern Han Dynasty, people simplified
25、the seal characters, which had many strokes (笔画), and created the official script (隶书). The new calligraphy appears to be much neater, turning the round style into a flat one.Todays most popular and influential writing style,the regular script, first came into being between the Han and Wei dynasties
26、. Just as the name implies,it features regularity and varies from the flat font to a square one. The period when the regular script flourished most was during the Tang Dynasty, when Yan Zhenqing(708-784) and Liu Gongquan(778-865) successively established schools of their own styles. In striking cont
27、rast, the cursive script (草书) puts emphasis on flexibility, for it only maintains the essence of each character and expresses more personal exertion (发挥). Therefore,its value lies more in appreciation than in practicality.The Sage of Calligraphy Wang Xizhi(303-361,307-365, or 321-379), together with
28、 his son Wang Xianzhi (344 -386), led the art of calligraphy to its summit. Wang Xizhi was a master of all forms of Chinese calligraphy, especially the running script,and is generally recognized as the greatest Chinese calligrapher in history.People placed great value on his calligraphic works, comp
29、aring his handwriting to aflying dragon,vigorous yet elegant. His preface to the poems collected from The Orchid Parilion,known as a gem(瑰宝)of Chinese calligraphy,was the most representative of his style.However,the original work is no longer available for public admiration.It is said to be buried i
30、n the tomb of Emperor Taizong of Tang(599-649) since he admired it so much.Chinese calligraphy has also been introduced to many neighboring countries and has built up a worldwide reputation. Picasso(1881-1973),the world-renowned master of art,reportedly once said, “If I had lived in China, I must ha
31、ve become a calligrapher rather than a painter.”In 2009,Chinese calligraphy was insecribed on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity by the U NESCO.28. How many writing forms of Chinese characters are mentioned in the passage?A. 4.B.5.C.6.D.7.29. The underlined word
32、“inscribed” in Paragraph 2 means “_”.A. DescribedB.carvedC.insertedD.decorated30. Which of the following is NOT right about these different writing styles?A. The cursive seript highlights flexibility and more personal exertion.B. Compared with the seal script,the official seript is flatter and neate
33、r.C. Yan Zhenqing and Liu Gongquan built up schools to teach the regular script.D. Wang Xizhis most representative calligraphic work was written in the running script.31. What can we infer from what Picasso said?A. Chinese calligraphy attracted him a lot.B. He wanted to move to China.C. He regretted
34、 becoming a painter.D. The UNESCO gave him a report.D“ But man is not made for defeat”, he said. A man can be destroyed but not defeated.” I am sorry that I killed the fish though,he thought. Now the bad time is coming and I do not even have the harpoon.The dentuso is cruel and able and strong and i
35、ntelligent.But I was more intelligent than he was.Perhaps not,he thought.Perhaps I was only better armed.“Dont think, old man.” he said aloud. “Sail on this course and take it when it comes.”But I must think ,he thought. Because it is all I have left. That and baseball.I wonder how the great DiMaggi
36、o would have liked the way I hit him in the brain?It was no great thing,he thought.Any man could do it. But do you think my hands were as great a handicap(残疾人)as the bone spurs (骨刺) ? I cannot know. I never had anything wrong with my heel except the time the sting ray (魔鬼鱼) stung(蜇) it when I steppe
37、d on him when swimming and paralyzed the lower leg and made the unbearable pain.“Think about something cheerful, old man,” he said. “Every minute now you are closer to home.You sail lighter for the loss of forty pounds.”He knew quite well the pattern of what could happen when he reached the inner pa
38、rt of the current(洋流). But there was nothing to be done now.“Yes, there is” he said aloud. “I can lash my knife to the butt of one of the oars(桨).”So he did that with the tiller (舵柄) under his arm and the sheet of the sail under his foot.“Now,”he said. “I am still an old man.But I am not unarmed.”Th
39、e breeze was fresh now and he sailed on well.He watched only the forward part of the fish and some of his hope returned.32. What is implied by the sentence “A man can be destroyed but not defeated.” in Paragraph 1?A. A man can be physically damaged but mentally strong.B. A man can be mentally damage
40、d but physically strong.C. A man cant be both physically and mentally damaged.D. A man is born to be destroyed but not defeated.33. What did the old man think of himself after killing the big fish?A.Contented.B. At a loss.C.Unsatisfied.D.Delighted.34. Facing the rest of the sailing course,what did t
41、he old man do?A. He lashed his knife to the butt of one of the oars with the tiller under his arm and the sheet of the sail under his foot.B. He complained about everything that he had met and did nothing about the sailing course.C. Although he was not well armed,he still didnt lose heart.D. He neve
42、r lost heart when considering the possible difficulties.35 .Where is this passage most probably taken from?A. A storybook. B. A magazine.C. A science report.D. A novel.第二节 七选五 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。More than half of Chinese children and teenagers suffered fr
43、om nearsightedness, according to a survey by the National Health Commission(NHC)._36_. It covered 1. 1 million students in 1,033 kindergartens and 3,810 primary and middle schools. It found that 81 percent of senior high school students were nearsighted.In junior high school and primary school,that
44、rate was 71.6 percent and 36 percent respectively. In kindergarten, 14 percent of six-year-olds were nearsighted. _37_.The common phenomenon of extreme myopia has also become alarming. According to the survey, the percentage of senior students in high schools who wear glasses stronger than six diopt
45、ers (屈光度) went up to 21.9 percent.According to Ma Jun,deputy head of the Beijing Ophthalmology(眼科)Institute,the survey was the largest in recent years.This survey has provided a basis for taking targeted measures for control and prevention._38_. He said that insufficient outdoor exercise and sleep t
46、ime, excessive homework and near-vision work, and improper use of electronic devices were the main causes.Nearsightedness is not curable with current medical techniques. _39_. Experts suggest that children and teenagers should exercise outdoors for two hours a day,or 10 hours per week, and reduce th
47、eir amount of near-vision work, as well as use of cell phones and computers._40_. The plan aims to keep the myopia rate among six-year-olds at around 3 percent by 2030, and the rate among junior and senior high school students below 60 percent and 70 percent respectively.Zhang said the commission wi
48、ll cooperate with education authorities to pressure local governments to carry out measures for the control and prevention of nearsightedness among students,and improve the monitoring of nearsightedness.A.China made a plan last year to control the rise in nearsightedness among children and teenagers
49、.B.The high rate of nearsightedness has brought about many incredible consequences,according to NHC official ZhangYong.C.The survey was organized by the Ministry of Education,Ministry of Finance and the NHC in 2018.D.Thus,prevention work is particularly important.E.Overall,53.6 percent(of these stud
50、ents) were nearsighted.F.Several factors are associated with the high rate of nearsightedness,according to NHC official Zhang Yong.G. Many scientists as well as educators are concerned about the increasing rate of nearsightedness.第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 完形填空 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个
51、选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Knitting is well known for its healing benefits. For Clare Young. the pastime has helped_41_ her broken heart after her husband Ken died of cancer.Mrs. Young was diagnosed with a mental disorder and anxiety after her husbands death in 2015. They met online 15 years ago. He was _42_
52、 with cancer in 2013. Then they wedded in 2014 and she gave up work to care for her husband. She was advised to take up knitting as a way to _43_ the stress.She created Work of Heart Garden in_44_ of her husband to help manage her sorrow and the _45_ health symptoms. Her piece _46_ a bed in a hospic
53、e (临终安养院) garden, with knitted grass, flower pots and walls. Her knitted creation and her _47_ fundraising (筹款) for Sue Ryder Leckhampton Court hospice, which helped care for Ken, saw Clare enter the Creative Fundraiser of the Year. In the awards ceremony. Clare was _48_ Creative Fundraiser of the Y
54、ear.Following her win, Clare said, “I started knitting at home to manage the sorrow and mental health symptoms. Never in my wildest _49_ did I think creating a knitted garden would lead me to receiving 50,000 knitted hearts from across the world and picking up this _50_. I would like to _51_ it to t
55、hem. It is for every person who has knitted, donated and _52_. It was a huge honor to those who are making a _53_ to the world. Creating Work of Heart Garden has been a( an) _54_ experience. Not only have I achieved my aim of raising _55_ of the work of thehospice, but I have encouraged more people
56、to talk more people about hospice care, loss and grief.”41. A. fixB.createC. purchaseD. press42. A. healedB. convincedC. diagnosedD. predicted43. A. build upB. take downC. deal withD. come up44. A.memoryB. needC. hopeD. charge45. A. physicalB. mentalC. imaginaryD. obvious46. A.booksB. printsC. works
57、D. features47. A.simpleB. littleC. hugeD. rough48. A. showedB.handedC. CrownedD. treasured49. A. dreamsB. conceptsC. plansD. nations50. A. reward B. award C. cash D. thread51. A. leadB. contributeC. devoteD. owe52. A. doubtedB. blamedC. supportedD. pretended53. A. decisionB. differenceC. ruleD. prom
58、ise54. A. wonderfulB. unconsciousC.commonD. independent55. A. awarenessB. friendshipC.successD. affection第二节 短文填空(共10小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个恰当的单词或括号内单词的正确形式。我:Chinese Poetry TV Show Has Been a Surprising HitWu Yishu, a 16-year-old high school girl from High School Affiliated to Fudan Universi
59、ty, became famous throughout the country in early 2017. She(was not a pop star or a movie star, but the one who 56._ (grab) the publics attention for her broad knowledge of classical Chinese poetry. During a poetry reciting contest 57._ (hold) by CCTV, Wu Yishu defeated a PhD student from Peking Uni
60、versity to win the fourth round of the championship, 58._ greatly surprised the audience. The quiz contest named “Chinese Poetry Conference” became a dark horse in terms of 59._ (popular) after it was aired during the Spring Festival holiday that year. It 60._ (stand) out from a sea of variety shows
61、(综艺 节目) and dazzling celebrations, which had been filling Chinese television screens, to become a hot topic on the lnternet. 6l._ (compete) aged from as young as eight to over 60 came from all backgrounds and walks of life, including engineers, students, farmers, doctors, editors and delivery courie
62、rs. To our great surprise, even foreign fans of Chinese poetry took part, coming from countries including Singapore, Thailand and the United States. All of them gathered in Beijing for the event 62._ (show) their deep love for classical Chinese poetry. Classical Chinese poetry 63._ date back to the
63、Spring and Autumn Period of almost 3,000 years ago.Chinas history 64._ (see) great poets appear like Du Fu and Li Bai in the Tang Dynasty. Enjoying a variety of forms, genres(体裁) and themes, the art of poetry in China is one of the shining beacons(指路明灯) of the countrys literature and culture. It was
64、 the knowledge ofclassical poems and literature 65._ was once an absolute prerequisite(先决条件) for ancient Chinese scholars and officials, which shows its importance to the fabric of the nation.第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 应用文(满分15分) 假如你是李华,你的英国笔友Tom正在学习中文,想要了解中国著名古典文学西游记(Journey to the West)的相关知识,请你写一封回信,介绍
65、西游记中你最喜欢的人物孙悟空以及说明你喜欢的原因。注意:1. 词数100左右; 2. 可以增加适当的细节,以使行文连贯。Dear Tom, Im so glad to hear about your experience of learning one of Chinas four great classics, Journey to the West._ Yours, Li Hua第二节 读后续写(满分25分)阅读下面短文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Arriving in Sydney on his own from India, my husband, Rashid,
66、stayed in a hotel for a short time while looking for a house for me and our children as we would go there when he made everything settled.During the first week of his stay.he went out one day to do some shopping. He almost got lost in those unfamiliar blocks. When he came back in the late afternoon,
67、 he discovered that his suitcase was gone. He was extremely worried as the suitcase had all his important papers, including his passport. For a while, he was overwhelmed with depression with no one to turn to.He reported the case to the police and then sat there, lost and lonely in a strange city, t
68、hinking of the terrible troubles of getting all the paperwork organized again fro m a distant country while trying to settle down in a new one.Late in the evening, the phone rang. It was a stranger. He was trying to pronounce my husbands name and was asking him a lot of questions. Then he said they
69、had found a pile of papers in their trash can that had been left out on the footpath.My husband rushed to their home to find a kind family holding all his papers and documents.Their young daughter had gone to the trash can and found a pile of unfamiliar papers. Her parents had carefully sorted them
70、out, although they had found mainly foreign addresses on most of the documents. At last they had seen a half-written letter in the pile in which my husband had given his new telephone number to a friend. My husband was so excited about the return of the suitcase. Meanwhile, the kindness of this fami
71、ly made him feel that this place could be a new start, a new home for a brand new life.注意:1. 所续写短文的词数应为150左右:2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。Paragraph I:In order to thank this family, _Paragraph 2:A few weeks later, my children and I arrived in Sydney. _2020-2021学年江苏省常州市市统考高二下学期期中考试英语试卷 答案版二、阅读(共两节,满分50分)第一
72、节 阅读理解(共15小题;每小题2.5分,满分37.5分)阅读下面的短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。ACornwall is defined by its magnificent coastline with over 300 miles of dunes(沙丘),streams and medieval harbors - every mile accessible on foot.There is surfing on the north coast and sailing on the south and all kinds of watereraft for h
73、ire. Tucked away in sheltered valleys are the countys famous sub-tropical(亚热带的)gardens stocked with specimens(标本)from five continents collected by Victorian plant-hunters.Many have a country house attached, which is open to the public and has activities for children to keep everyone engaged.The beau
74、tiful, remote Lizard peninsulas are Cornwall in microcosm(缩略图). There are sandy coves(小海湾) that can be reached only on foot. The moorland(高沼地)is rich in Iron Age standing stones,recovered villages and forts(城堡). There is also a strong community of artists and craft workers.Visit in the last week of
75、May when artists open their studios.The artistic legacy of St.IvesFor over a century, the special quality of light here has drawn artists to St. Ives. Abstract works inspired by this place have been praised worldwide.To celebrate this legacy,an extension to Tate St.Ives opened in late 2017. The gall
76、ery can now show a permanent collection of works by Hepworth, Nicholson, Gabo and Frost as well as seasonal exhibitions.Insider tip: To see excellent works by contemporary artists, visit the New Craftsman and the Belgrave Gallery in Fore Street, as well as the Penwith Gallery in Back Road West.Tel:
77、01736 796226Website:tate.org.ukOpening times: Daily, 10 am-5:20 pmPrice: 26Climb to the top of a tidal islandReached on foot at low tide across a causeway(堤道), this former medieval monastery(寺 院) is now home to the St. Aubyn family. It has been carefully restored to show life on the St. Michaels Mou
78、nt in the 17th century.The chapel has wonderful stained glass and holds services on Sundays. Dont miss the terraced(阶梯状的) gardens.Arrive at 1 pm for a gardener-led tour from April to June.Insider tip: You can walk across the causeway for 90 minutes either side of low tide. Otherwise, take the ferry.
79、 Check tide times at metoffice. gov. uk/weather.Tel: 01736 710265Website: stmichaelsmount. co. ukOpening times: Sunday-Friday, 10:30 am-5 pm(March to November)Price: & 32(half the price if your child is under 12; free for children under 4)1. If you want to see excellent works by contemporary artists
80、 and walk across the causeway to enjoy the scenery in Cornwall, you should arrive there at _.A. 5:20 pm, SundayB. 4 pm, TuesdayC. 5:30 am, MondayD. 3 pm, Saturday2. How much will it cost if Alice, her 11-year-old son and her three-year-old daughter want to visit all the recommended places in the art
81、icle?A. 87.B. 58.C. 126.D. 100.3. If you want to see works by Gabo and Nicholson,you should go to _.A. the sheltered valleys in CornwallB. the forts around Lizard peninsulasC.Tate St.IvesD. the Belgrave Gallery in Fore Street【答案】BCC【解答】1.如果你想去看当代艺术家的优秀作品和走过堤道欣赏风景,你应该几点到。根据这两个地方的opening times可知第一个在每天
82、的上午十点到下午五点二十,第二个在周日到周五的上午十点半到下午五点。选项A是下午五点二十,不可以看第二个,C是早上五点半,太早,D在周六,第二个不开放,B周二下午四点,符合题意。2.Alice带着她十一岁的儿子和三岁的女儿参观这两个景点需要多少钱。根据第一个景点是每人26,第二个四岁以下免费,十二岁以下半价,以上全价可知最后应该是26*3+32+32/2+0=126。选择C。3.如果你想看这两个人的作品,应该去。根据第一个景点中描述的第一段最后一句话可知在Tate St. Ives可以看到他们永恒的作品,应该选择C。BIn 2015 world leaders meeting in Paris
83、 agreed to move towards zero net greenhouse-gas emissions in the second half of this century. That is a tall order, and the building industry makes it even taller. Cement-making alone produces 6% of the worlds carbon emissions. Steel, half of which goes into buildings, accounts for another 8%. If yo
84、u factor in all of the energy that goes into lighting, heating and cooling homes and offices, the worlds buildings start to look like a giant environmental problem.Governments in the rich world are now trying to promote greener behaviour by obliging developers to build new projects to “zero carbon”
85、standards. From January 1st 2019 all new public-sector buildings in the European Union must be built to “nearly zero-energy” standards. All other types of buildings will follow in January 2021. Governments in eight further countries are being lobbied to introduce a similar policy.These standards are
86、 less green than they seem. Wind turbines (风力发电机) and solar panels on top of buildings look good but are much less productive than wind and solar farms. And the standards only count the emissions from running a building, not those belched out when it was made. Those are thought to account for betwee
87、n 30% and 60% of the total over a structures lifetime. Buildings can become greener. They can use more recycled steel and can be prefabricated (预制的) in off-site factories, greatly reducing lorry journeys. But no other building material has environmental credentials as exciting and overlooked as wood
88、.The energy required to produce a laminated wooden beam (梁) is one-sixth of that required for a steel one of comparable strength. When a mature tree is cut down, a new one can be planted to replace it, capturing more carbon. After buildings are demolished, old beams and panels are easy to recycle in
89、to new structures. And for retrofitting older buildings to be more energy efficient, wood is a good insulator (绝缘体). A softwood window frame provides nearly 400 times as much insulation as a plain steel one of the same thickness and over a thousand times as much as an aluminium equivalent.Government
90、s can help nudge the industry to use more wood, particularly in the public sectorthe construction industrys biggest client. That would help wood-building specialists achieve greater scale and lower costs.1. What can be inferred from the underlined sentence in the first paragraph?A.The building indus
91、try makes zero net greenhouse-gas emission hard to realize.B.The building industry is more important than the order.C. The building industry makes the order taller to achieve.D. The building industry makes the meeting in Paris taller than any other meeting.2. Which of the following is NOT the reason
92、 for using wood as building material?A.The energy required to produce a wooden beam is one-sixth of that required for a steel one.B. When a mature tree is cut down,a new one can grow by itself,capturing more carbon.C.Old beams are easy to recycle into new structure after demolished.D. Wood is a bett
93、er insulator than steel and aluminum.3. What does the underlined word “nudge” mean in the last paragraph?A. Make.B. Push.C. Discourage.D. Force.4. What is the main idea of this passage?A.The worlds buildings look like a severe environment problem.B. World leaders agreed to move towards zero net gree
94、nhouse-gas emissions.C. Using more wood would help wood-building specialists achieve lower costs.D. The industries should use more wood to make the world more environmental.【答案】ABBD【解答】1.题目问的是:从第一段划线的句子中,我们可以知道?根据文章第一段划线部分后面的“ Cement-making alone produces 6 perent of the worlds carbon emissions. Ste
95、el, half of which goes into buildings, accounts for another 8 percent. 单是水泥制造就能产生6%的世界碳排放。钢铁,其中一半用于建筑,又占8%。”可知,水泥和钢铁的制造已经占了全球碳排放的6%和8%,如果再将所有的建造房屋所需的能源计算在内的话,建筑业肯定是占据碳排量最多的一个行业。这表明,世界领导人想要在21世纪后半叶实现零排放的目标是很难的。结合选项,A. 建筑业实现零排放是很难实现的;B. 建筑业比要求重要;C. 建筑业使得要求很难实现;D. 建这也使得巴黎的要求高于其他要求。故选A。2.题目问的是:下列哪一项不是将木
96、材用作建筑材料的原因?根据文章第四段的 “When a mature tree is cut down, a new one can be planted to replace it, capturing more carbon. 当一棵成熟的树被砍倒时,可以种植一棵新的树来取代它,从而吸取更多的碳。”可知,砍掉一棵书之后人们会再种植一棵树。结合选项,A. 生产木梁所用能量是生产钢筋所用能量的六分之一;B. 成年的树木被砍伐之后,新的树会自己长出来,吸收碳;C. 旧梁拆除后很容易回用到新结构中;D. 木材是比钢和铝更好的绝缘体。故选B。3.题目问的是:最后一段划线单词“nudge”的意思是?根
97、据文章第五段的“use more wood, 用更多的木材” 和划线前面的 “Governments can help, 政府可以帮忙,” 可知,划线部分应该是政府推动。结合选项,A. 制作;B. 推动;C. 阻止;D. 强迫。故选B。4.题目问的是:文章的主要观点是?根据整篇文章的内容可以推断出,在建筑业中多使用木头,比使用其他材料更环保。结合选项,A. 世界建筑业看起来是个很严重的问题;B. 世界领导人同意零排放;C. 使用更多的木材将有助于木材建造专家实现更低的成本;D. 建筑业应该使用更多的木材才能更加环保。故选D。CIn China, calligraphy (书法) occupie
98、s a distinguished position in the field of traditional art.It has always been more than simply a tool for communication, but also a means of expressing a persons inner world in an aesthetic sense.Chinese calligraphy has endured for more than 2,000 years.Inscribed on animal bones,the oracle bone scri
99、pt is the earliest known writing form of Chinese characters. Following the changes of dynasties, it evolved into five main ways of writing, each with different techniques. With theunification of China by the Qin Dynasty,the Prime Minister Li Si(? -208 BC)actively promoted a uniform paltern of writin
100、g -the seal script (篆书). In the Eastern Han Dynasty, people simplified the seal characters, which had many strokes (笔画), and created the official script (隶书). The new calligraphy appears to be much neater, turning the round style into a flat one.Todays most popular and influential writing style,the
101、regular script, first came into being between the Han and Wei dynasties. Just as the name implies,it features regularity and varies from the flat font to a square one. The period when the regular script flourished most was during the Tang Dynasty, when Yan Zhenqing(708-784) and Liu Gongquan(778-865)
102、 successively established schools of their own styles. In striking contrast, the cursive script (草书) puts emphasis on flexibility, for it only maintains the essence of each character and expresses more personal exertion (发挥). Therefore,its value lies more in appreciation than in practicality.The Sag
103、e of Calligraphy Wang Xizhi(303-361,307-365, or 321-379), together with his son Wang Xianzhi (344 -386), led the art of calligraphy to its summit. Wang Xizhi was a master of all forms of Chinese calligraphy, especially the running script,and is generally recognized as the greatest Chinese calligraph
104、er in history.People placed great value on his calligraphic works, comparing his handwriting to aflying dragon,vigorous yet elegant. His preface to the poems collected from The Orchid Parilion,known as a gem(瑰宝)of Chinese calligraphy,was the most representative of his style.However,the original work
105、 is no longer available for public admiration.It is said to be buried in the tomb of Emperor Taizong of Tang(599-649) since he admired it so much.Chinese calligraphy has also been introduced to many neighboring countries and has built up a worldwide reputation. Picasso(1881-1973),the world-renowned
106、master of art,reportedly once said, “If I had lived in China, I must have become a calligrapher rather than a painter.”In 2009,Chinese calligraphy was insecribed on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity by the U NESCO.1. How many writing forms of Chinese characters
107、are mentioned in the passage?A. 4.B.5.C.6.D.7.2. The underlined word “inscribed” in Paragraph 2 means “_”.A. DescribedB. carvedC. insertedD. decorated3. Which of the following is NOT right about these different writing styles?A. The cursive script highlights flexibility and more personal exertion.B.
108、 Compared with the seal script,the official script is flatter and neater.C. Yan Zhenqing and Liu Gongquan built up schools to teach the regular script.D. Wang Xizhis most representative calligraphic work was written in the running script.4. What can we infer from what Picasso said?A. Chinese calligr
109、aphy attracted him a lot.B. He wanted to move to China.C. He regretted becoming a painter.D. The UNESCO gave him a report.【答案】CBCA1.细节理解题。题意为: 文章中提到了几种汉字的书写形式?A.4。B.5。C.6。D.7。文章总共提到了6种汉字的书写形式: 第二段第二行提到the oracle bone script(甲骨文); 第二段倒数第三行提到the seal script(篆书); 第二段倒数第二行提到the official script(隶书); 第三段第
110、一行提到the regular script(楷书); 第三段倒数第三行提到the cursive script(草书); 第四段第三行提到the running script(行书)。故选C。2.词义猜测题。题意为:第2段中划线的字是指?A.描述。B.雕刻。C.插入。D.装饰。根据对画线词所在句子的内容理解,可推断出此处是在讲述甲骨文,且划线词后面提到“the oracle bone script(甲骨文)”。根据历史知识可知,甲骨文应当是“刻”在动物骨头上的文字。所以carve此处意为“刻, 雕刻”, 故选B。3.细节理解题。题意为:关于这些不同的写作风格,下列哪一项是不对的?A.草书强调
111、灵活性和更多的个人努力。B.与篆书相比,官书更平直、整洁。C.颜真卿和柳公权建立了学校,教授楷书。D.王羲之最具代表性的书法作品是行书。根据第三段第三句中的Yan Zhenqing (708-784) and Liu Gongquan (778-865) successively established schools of their own styles(颜真卿和柳公权先后建立了各自风格的学堂)可知, 句中 schools意为“流派”,他们相继建立了自己的流派(颜体、柳体), 而不是指他们建立了学校来教楷书。故选C。4.推理判断题。题意为:从毕加索的话中我们能推断出什么?A.中国书法对他很
112、有吸引力。B.他想搬到中国去。C.他后悔当了画家。D.联合国教科文组织给了他一份报告。根据最后一段内容可知“If I had lived in China, Imust have become a calligrapher rather than a painter.”(如果我生活在中国,我一定会成为一个书法家而不是画家。)这句话表达了他对中国书法的热爱和推崇。故选A。D“ But man is not made for defeat”, he said. A man can be destroyed but not defeated.” I am sorry that I killed th
113、e fish though, he thought. Now the bad time is coming and I do not even have the harpoon.The dentuso is cruel and able and strong and intelligent. But I was more intelligent than he was. Perhaps not, he thought. Perhaps I was only better armed.“Dont think, old man.” he said aloud. “Sail on this cour
114、se and take it when it comes.”But I must think ,he thought. Because it is all I have left. That and baseball.I wonder how the great DiMaggio would have liked the way I hit him in the brain?It was no great thing,he thought.Any man could do it. But do you think my hands were as great a handicap(残疾人)as
115、 the bone spurs (骨刺) ? I cannot know. I never had anything wrong with my heel except the time the sting ray (魔鬼鱼) stung(蜇) it when I stepped on him when swimming and paralyzed the lower leg and made the unbearable pain.“Think about something cheerful, old man,” he said. “Every minute now you are clo
116、ser to home.You sail lighter for the loss of forty pounds.”He knew quite well the pattern of what could happen when he reached the inner part of the current(洋流). But there was nothing to be done now.“Yes, there is” he said aloud. “I can lash my knife to the butt of one of the oars(桨).”So he did that
117、 with the tiller (舵柄) under his arm and the sheet of the sail under his foot.“Now,”he said. “I am still an old man.But I am not unarmed.”The breeze was fresh now and he sailed on well.He watched only the forward part of the fish and some of his hope returned.1. What is implied by the sentence “A man
118、 can be destroyed but not defeated.” in Paragraph 1?A. A man can be physically damaged but mentally strong.B. A man can be mentally damaged but physically strong.C. A man cant be both physically and mentally damaged.D. A man is born to be destroyed but not defeated.2. What did the old man think of h
119、imself after killing the big fish?A. Contented.B. At a loss.C. Unsatisfied.D. Delighted.3. Facing the rest of the sailing course, what did the old man do?A. He lashed his knife to the butt of one of the oars with the tiller under his arm and the sheet of the sail under his foot.B. He complained abou
120、t everything that he had met and did nothing about the sailing course.C. Although he was not well armed,he still didnt lose heart.D. He never lost heart when considering the possible difficulties.4.Where is this passage most probably taken from?A. A storybook. B. A magazine.C. A science report.D. A
121、novel.【答案】ACAD【解答】1.细节推理题。根据第一段中的“ But man is not made for defeat”, he said. A man can be destroyed but not defeated.” 可知,人类并非为失败而生。强调人在肉体上可以被摧毁,但是精神上却不可被打败,故A符合题意。2.推理判断题。根据第二段内容以及第三段中的“It was no great thing,he thought. Any man could do it.”可知,老人的内心是不满意的(unsatisfied),故选C。contented意为“满意的”;at a loss意
122、为“茫然,不知所措”;delighted 意为“高兴的”。3.细节理解题。题目问的是在剩下的航行过程中老人都做了什么,并非是老人的所思所想,只有A涉及了老人为接下来的旅行所做的事,故选A。B本身观点不正确,提及老人抱怨并且什么也不做,故排除;C意思是尽管老人没有全副武装,他仍然没有气馁,说法不符合题目要求,排除;D意思是当考虑到接下来可能会遇到的困难时,老人从未气馁过,也不符合题目的要求,排除。4.文章来源题。老人与海是海明威于1951年在古巴写的一篇中篇小说,所以是来自小说,故选D。第二节 七选五(共5小题:每小题2.5分,满分12.5分)阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最
123、佳选项,选项中有两项为多余选项。More than half of Chinese children and teenagers suffered from nearsightedness, according to a survey by the National Health Commission(NHC)._1_. It covered 1. 1 million students in 1,033 kindergartens and 3,810 primary and middle schools. It found that 81 percent of senior high scho
124、ol students were nearsighted.In junior high school and primary school,that rate was 71.6 percent and 36 percent respectively. In kindergarten, 14 percent of six-year-olds were nearsighted. _2_.The common phenomenon of extreme myopia has also become alarming. According to the survey, the percentage o
125、f senior students in high schools who wear glasses stronger than six diopters (屈光度) went up to 21.9 percent.According to Ma Jun,deputy head of the Beijing Ophthalmology(眼科)Institute,the survey was the largest in recent years.This survey has provided a basis for taking targeted measures for control a
126、nd prevention._3_. He said that insufficient outdoor exercise and sleep time, excessive homework and near-vision work, and improper use of electronic devices were the main causes.Nearsightedness is not curable with current medical techniques. _4_. Experts suggest that children and teenagers should e
127、xercise outdoors for two hours a day,or 10 hours per week, and reduce their amount of near-vision work, as well as use of cell phones and computers._5_. The plan aims to keep the myopia rate among six-year-olds at around 3 percent by 2030, and the rate among junior and senior high school students be
128、low 60 percent and 70 percent respectively.Zhang said the commission will cooperate with education authorities to pressure local governments to carry out measures for the control and prevention of nearsightedness among students,and improve the monitoring of nearsightedness.A. China made a plan last
129、year to control the rise in nearsightedness among children and teenagers.B. The high rate of nearsightedness has brought about many incredible consequences,according to NHC official ZhangYong.C. The survey was organized by the Ministry of Education,Ministry of Finance and the NHC in 2018.D. Thus, pr
130、evention work is particularly important.E. Overall, 53.6 percent(of these students) were nearsighted.F. Several factors are associated with the high rate of nearsightedness,according to NHC official Zhang Yong.G. Many scientists as well as educators are concerned about the increasing rate of nearsig
131、htedness.【答案】CEFDA【解答】1. 根据第一段中的according to a survey可知,第二段开头应该具体介绍survey,所以句子的主语应该是the survey,故本题答案选择C “2018年教育部、财政部和NHC组织了一项调查”。2. 第二段前面分别提到了高中生、初中生、小学生和幼儿园学生的近视情况,最后应该是顺理成章地概括总体情况,所以选E “总体来看,53.6%的学生近视”。3. 根据下文所提到的“He said that insufficient outdoor exercise and sleep time,excessive homework and n
132、ear-vision work,and improper use of electronic devices were the main causes. (他说,户外活动和睡眠的不足、过多的家庭作业、近视力工作以及不恰当的使用电子设备是造成近视的主要原因。)”可知,这些都是造成近视的原因,因此本题答案选择F “根据NHC官员所说,一些因素和高近视率有关”。4. 根据上文内容 “Nearsightedness is not curable with current medical techniques.(用目前的医疗技术,近视是无法治愈的。)”中的not curable(无法治愈的,无法矫正的)
133、;再根据后面提到的一些专家建议都是关于预防减少近视的措施,因此本题答案选择D“因此,防护措施尤为重要”。5. 空格后面的句子的主语是The plan,因此前面肯定会提到plan,故本题答案选择A “去年,中国制定了一个计划控制近视在儿童和青少年中的增长”。第三部分 语言运用(共两节,满分30分)第一节 完形填空 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。Knitting is well known for its healing benefits. For Clare Young. the pastime has he
134、lped_1_ her broken heart after her husband Ken died of cancer.Mrs. Young was diagnosed with a mental disorder and anxiety after her husbands death in 2015. They met online 15 years ago. He was _2_ with cancer in 2013. Then they wedded in 2014 and she gave up work to care for her husband. She was adv
135、ised to take up knitting as a way to _3_ the stress.She created Work of Heart Garden in_4_ of her husband to help manage her sorrow and the _5_ health symptoms. Her piece _6_ a bed in a hospice (临终安养院) garden, with knitted grass, flower pots and walls. Her knitted creation and her _7_ fundraising (筹
136、款) for Sue Ryder Leckhampton Court hospice, which helped care for Ken, saw Clare enter the Creative Fundraiser of the Year. In the awards ceremony. Clare was _8_ Creative Fundraiser of the Year.Following her win, Clare said, “I started knitting at home to manage the sorrow and mental health symptoms
137、. Never in my wildest _9_ did I think creating a knitted garden would lead me to receiving 50,000 knitted hearts from across the world and picking up this _10_. I would like to _11_ it to them. It is for every person who has knitted, donated and _12_. It was a huge honor to those who are making a _1
138、3_ to the world. Creating Work of Heart Garden has been a( an) _14_ experience. Not only have I achieved my aim of raising _15_ of the work of thehospice, but I have encouraged more people to talk more people about hospice care, loss and grief.”1. A. fixB.createC. purchaseD. press2. A. healedB. conv
139、incedC. diagnosedD. predicted3. A. build upB. take downC. deal withD. come up4. A.memoryB. needC. hopeD. charge5. A. physicalB. mentalC. imaginaryD. obvious6. A.booksB. printsC. worksD. features7. A.simpleB. littleC. hugeD. rough8. A. showedB.handedC. CrownedD. treasured9. A. dreamsB. conceptsC. pla
140、nsD. nations10. A. reward B. award C. cash D. thread11. A. leadB. contributeC. devoteD. owe12. A. doubtedB. blamedC. supportedD. pretended13. A. decisionB. differenceC. ruleD. promise14. A. wonderfulB. unconsciousC.commonD. independent15. A. awarenessB. friendshipC.successD. affection【答案】ACCAB DCCAB
141、 DCBAA【解答】1. 考查动词辨析。fix意为“修复”;create意为“创造”;purchase意为“购买”;press意为“压迫”。根据全文内容可知,编织帮助修复了Clare Young的心。故选A。2. 考查动词辨析。heal意为“治愈”;convince意为“使相信”;diagnose意为“诊断”;predict意为“预测”。上文提到她的先生因癌症过世了,两人于2014年结婚,故可推知,她的先生应该在2013年被诊断出患了癌症,故选C。3. 考查动词短语。build up意为“强化”;take down意为“开始从事”;deal with 意为“处理;克服”;come up意为“即
142、将发生”。句意:有人建议她利用编织来克服这种压力。故选C。4. 考查名词辨析。句意:她创造了心灵花园这幅作品,是为了怀念她先生,从而帮助自己控制悲伤和精神健康状况。in memory of意为“纪念”,故选A。5. 考查形容词辨析。由第二段第一句中的Mrs Young was diagnosed with a mental disorder 以及下文内容均提到Clare Young的精神状态不好,故选B。mental意为“精神”。6. 考查动词辨析。句意:她的作品展示了临终安养院花园中的一张床,花园里编织着草、花盆和墙壁。feature意为“以为主要组成部分”,故选D。7. 考查形容词辨析。h
143、uge意为“很大的,巨大的”。根据下文内容可知,Clare Young被评为“年度创意募捐人”,由此可以推断出她的举动为临终安养院筹到了巨额的资金,故选C。8. 考查动词辨析。句意:在颁奖典礼上,Clare被授予“年度创意募捐人”称号。crown意为“为加冕”,此处作动词,故选C。9. 考查名词辨析。这是Clare Young获奖后的感言。句意:即使在我最狂野的梦想(dream)中,我也从未想过创造一个编织花园会让我收到来自世界各地的50000个针织心脏,并获得这个奖项。故选A。10. 考查名词辨析。见第13题句意。reward意为“报酬”;award 意为“奖项”;cash 意为“现金”;t
144、hread意为“线”。11. 考查动词辨析。owe.to.意为“把归功于”。句意:我想把这个奖项归功于他们。故选D。12. 考查动词辨析。supported 与knitted 及 donated并列,表示“这个奖是针对每个参与编织、捐款和提供支持的人”,故选C。13. 考查名词辨析。make a difference意为“有影响,起作用”。句意:这个奖项对那些对世界做出贡献的人来说,是一个巨大的荣誉。故选B。14. 考查形容词辨析。wonderful意为“精彩的,很棒的”;unconscious意为“无意识的”;common意为“普通的”;independent意为“独立的”。根据下文内容可知
145、,这件事改变了很多人,所以这是一个很棒的经历,故选A。15. 考查名词辨析。由下文内容“.people to talk more openly about hospice care,loss and grief.”可知, 人们开始更开放地谈论临终关怀、失去和悲伤,故可知Clare Young提升了人们对于临终安养院的意识,故选A。awareness意为“意识”。第二节 短文填空 (共15小题;每小题1分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个恰当的单词或括号内单词的正确形式。我:Chinese Poetry TV Show Has Been a Surprising HitWu Yishu
146、, a 16-year-old high school girl from High School Affiliated to Fudan University, became famous throughout the country in early 2017. She was not a pop star or a movie star, but the one who 1._ (grab) the publics attention for her broad knowledge of classical Chinese poetry. During a poetry reciting
147、 contest 2._ (hold) by CCTV, Wu Yishu defeated a PhD student from Peking University to win the fourth round of the championship, 3._ greatly surprised the audience. The quiz contest named “Chinese Poetry Conference” became a dark horse in terms of 4._ (popular) after it was aired during the Spring F
148、estival holiday that year. It 5._ (stand) out from a sea of variety shows(综艺节目) and dazzling celebrations, which had been filling Chinese television screens, to become a hot topic on the Internet. 6._ (compete) aged from as young as eight to over 60 came from all backgrounds and walks of life, inclu
149、ding engineers, students, farmers, doctors, editors and delivery couriers. To our great surprise, even foreign fans of Chinese poetry took part, coming from countries including Singapore, Thailand and the United States. All of them gathered in Beijing for the event 7._ (show) their deep love for cla
150、ssical Chinese poetry. Classical Chinese poetry 8._ date back to the Spring and Autumn Period of almost 3,000 years ago. Chinas history 9._ (see) great poets appear like Du Fu and Li Bai in the Tang Dynasty. Enjoying a variety of forms, genres(体裁) and themes, the art of poetry in China is one of the
151、 shining beacons(指路明灯) of the countrys literature and culture. It was the knowledge ofclassical poems and literature 10._ was once an absolute prerequisite (先决条件) for ancient Chinese scholars and officials, which shows its importance to the fabric of the nation.【答案】1. grabbed 2. held 3. which 4. pop
152、ularity 5. stood 6. Competitors 7. to show 8. can 9. has seen 10. that【解答】1. 提示词为动词。先分析成分,这里的动词为谓语动词。考查时态和语态。根据主句时态,判断这里为一般过去时。语态为主动,答案为grabbed。2. 提示词为动词。先分析成分,这里的动词为非谓语动词,根据位置在contest名词后,可判断是定语。contest和host是承受者和动词的关系,所以用被动形式。又根据句意,该竞赛是举办了的,所以填held。3. 这道题没有提示词。根据后面surprised是谓语动词,可判断这条线填连词。根据位置和句意可判断
153、是非限制性定语从句。填which。4. 这道题的提示词是一个形容词。根据横线所在的位置在介词后,可判断填名词。popular的名词是popularity。5. 提示词为动词。先分析成分,这里的动词为谓语动词。考查时态和语态。根据从句的过去完成进行时,判断这里为一般过去时。语态为主动,答案为stood。6. 提示词为动词。根据横线位置及句意,判断这里为名词,且意思为竞争者。注意句首大写,答案为Competitors。7. 提示词为动词。先分析成分,这里的动词为非谓语动词,根据句意,可判断是目的状语。填to show。8. 首先,这里无提示词。根据主语是三单,而date是原形,可以判断这里只能填情
154、态动词。根据句意可知应该是中国诗歌可以追溯到,填can。9. 提示词为动词。先分析成分,这里的动词为谓语动词。考查时态和语态。根据句意可知应该是中国历史已经见证了,所以填has seen。10. 无提示词,根据句式判断这里为强调句,填that。第四部分 写作(共两节,满分40分)第一节 应用文(满分15分) 假如你是李华,你的英国笔友Tom正在学习中文,想要了解中国著名古典文学西游记(Journey to the West)的相关知识,请你写一封回信,介绍西游记中你最喜欢的人物孙悟空以及说明你喜欢的原因。注意:1. 词数100左右; 2. 可以增加适当的细节,以使行文连贯。Dear Tom,
155、Im so glad to hear about your experience of learning one of Chinas four great classics, Journey to the West._ Yours, Li Hua【答案】Dear Tom,Im so glad to hear about your experience of learning Chinas four great classics, Journey to the West. Today lm writing to share with you my favorite character, Sun
156、Wukong, in one of the classic novels.There is no denying that so many fantastic characters have been created by ancient Chinese novelists. In the novel of Journey to the West, Sun Wukong, also known as the Monkey King,is born with supernatural powers.Through Taoist practices, he learns the 72 transf
157、ormations, allowing him to transform into various animals and objects. Sun Wukong is so brave to fight against various evil spirits all the way and he is so faithful to his master Tangseng despite misunderstanding, making the journey to the western paradise successful.To some extent, Sun Wukong is r
158、ebellious, but his always speaking the truth,even in the faceof the power or authority, is the most important reason why I consider Sun as my favorite character.【解答】本文考查提纲类写作。介绍你最爱的四大名著中的某个人物以及原因。第1步:根据提示可知,假如你是李华,你的英国笔友Tom正在学习中文,了解到中国四大名著(Chinas four great classics)的知识并写信与你交流。作为一名古典文学爱好者,你很高兴地回信给他,
159、介绍你最爱的四大名著中的某个人物(character)以及原因。第2步:根据写作要求,确定关键词(组),句型: thanks to, There is no denying that ., known as, allow sb.to do, fight against, to some extent, in the face of , open up等。第3步:根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。此处文章主要应用一般。第4步:连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,保持整洁美观的卷面是非常重要的。第二节 读后续写(满分25分)阅读下面短
160、文,根据所给情节进行续写,使之构成一个完整的故事。Arriving in Sydney on his own from India, my husband, Rashid, stayed in a hotel for a short time while looking for a house for me and our children as we would go there when he made everything settled.During the first week of his stay.he went out one day to do some shopping.
161、He almost got lost in those unfamiliar blocks. When he came back in the late afternoon, he discovered that his suitcase was gone. He was extremely worried as the suitcase had all his important papers, including his passport. For a while, he was overwhelmed with depression with no one to turn to.He r
162、eported the case to the police and then sat there, lost and lonely in a strange city, thinking of the terrible troubles of getting all the paperwork organized again fro m a distant country while trying to settle down in a new one.Late in the evening, the phone rang. It was a stranger. He was trying
163、to pronounce my husbands name and was asking him a lot of questions. Then he said they had found a pile of papers in their trash can that had been left out on the footpath.My husband rushed to their home to find a kind family holding all his papers and documents.Their young daughter had gone to the
164、trash can and found a pile of unfamiliar papers. Her parents had carefully sorted them out, although they had found mainly foreign addresses on most of the documents. At last they had seen a half-written letter in the pile in which my husband had given his new telephone number to a friend. My husban
165、d was so excited about the return of the suitcase. Meanwhile, the kindness of this family made him feel that this place could be a new start, a new home for a brand new life.注意:1. 所续写短文的词数应为150左右:2. 续写部分分为两段,每段的开头语已为你写好。Paragraph I:In order to thank this family, _Paragraph 2:A few weeks later, my ch
166、ildren and I arrived in Sydney. _【答案】In order to thank this family, Rashid invited them to a dinner in a nearby restaurant. Rashidtold them he was a newcomer in this city and wanted to find a house to settle down here waiting for his family to join him. “When I found out that my suitcasewas missing,
167、 I was disappointed and hopeless. Thank you sincerely for your help. What a timely assistance for me!”Rashid said. This family could have chosen to ignore this suitcase. However, they didnt. They found out the owner out of their kindness and turned this trash into a treasure. “You are welcome,Rashid
168、.I heard that there are some houses for sale in my neighborhood.I can show you around, if youre interested.”Again, thanks to thiskind family, Rashid found a sweet home.A few weeks later, my children and I arrived in Sydney.My husband had prepared a new home for us surrounded by kind neighbors.Though
169、 the beginning of the story was filled with terrible troubles, it worked out perfectly in the end. This family let us feel the warmth from this unfamiliar city. A small kindness can indeed make a difference.【解答】本篇书面表达是读后续写。通过阅读所给文章可知,主人公Rashid来到陌生的城市悉尼,打算找房子开始他的新生活。然而他的手提箱却意外丢失,包括里面所有的重要文件,他向警方报案,在这座陌生城市他感到孤独和无助。幸运的是,最后手提箱被一个善良的家庭捡到,并顺利回到Rashid手中。续写部分分为两段,第一段开头是:为了感谢这个家庭.,这一段应写Rashid为了回报这个家庭的善举请他们在餐馆里。于是Rashid向他们叙说了自己的处境,而捡到手提箱的家庭又一次帮助Rashid找到了住处。第二段开头是:几周后,我和孩子们来到了悉尼。这段应写此时,Rashid已经安顿好了一切,虽然这个城市对我们来说仍旧陌生,但是我们相信这是一个值得安家定居的地方因为当地人的善行。在故事的最后,再一次点名主题。30