1、郑州市十校2021-2022学年高二上学期期中联考英语学科 第一部分 听力(共两节,满分30分)第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。1. What is the woman most probably going to do?A. See a movie B.Going shopping C.Go to work2. What is the weather like today?A.Rainy
2、 B.Windy C. Sunny3. How does Karen usually keep in touch with her friends overseas?A. Through email. B. Through letters C. By phone.4. Where does the conversation take place?A.At a hotel. B.At a bank. C. At a market.5.When did the alarm clock ring?A.30 minutes ago. B.15minutes ago. C.5 minutes ago.第
3、二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6至7题。6. what is the probable relationship between the two speakers?A.Waiter and customer. B.Friends. C.Boss and employee.7. What do we know about t
4、he woman?A.She was fired. B.She spilled the soup.C.She didnt forgive the man.听第7段材料,回答第8至9题。8. What is wrong with the man?A.He has a headache. B.He gets tired easily.C.He has no appetite for anything.9. What does the woman advise the man to do?A.Have a blood test. B.Do more exercise C.Lose some weig
5、ht.听第8段材料,回答第10至12题。10. What is the man looking for?A.A shirt. B.A sweater. C.A suit.11. What color does the man prefer?A.Black. B.Blue. C.White.12. Why does the man want to buy a sweater for his father?A.His birthday is coming. B.He will attend a meeting.C.It is getting cold.听第9段材料,回答第10至12题。13. Wh
6、at is the man doing these days?A.Going to the gym. B.Training the staff. C.Going to work.14. Where do the two speakers meet?A.At the gym. B.At a coffee shop. C.At a supermarket.15. What kind of drink does the man order?A.A cup of Irish coffee. B.A glass of water. C.A cup of tea.16. What will the man
7、 eat?A.A sandwich. B.A hamburger. C.His cereal bars.听第10段材料,回答第17至20题。17. How many hours will the members of the field trip teach ever day?A.One hour. B.Two hours. C.Three hours.18. On which days will Group B students have classes?A.From Monday to Wednesday. B.Tuesday and Thursday.C.Tuesday and Frid
8、ay.19. Who will take the members on a tour of the city on Wednesday?A.Some students from group A. B.Some students from group B.C.Cathy Jones.20. Where will the members stay over the weekend?A.In the university. B.On a floating restaurant.C.In Vung Tau.第二部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,
9、从每题所给的四个选项A、B、C、D中,选出最佳选项。ARome can be pricey for travelers, which is why many choose to stay in a hostel. The hostels in Rome offer a bed in a dorm room for around $25 a night, and for that, youll often get to stay in a central location with security and comfort. Yellow Hostel If I had to make just
10、 one recommendation for where to stay in Rome, it would be Yellow Hostel. Its one of the best-rated hostels in the city, and for good reason. Its affordable, and its got a fun atmosphere without being too noisy. As an added bonus, its close to the main train station. Hostel Alessandro PalaceIf you l
11、ove social hostels, this is the best hostel for you in Rome. Hostel Alessandro Palace is fun. Staff members hold plenty of bar events for guests like free shots, bar crawls and karaoke. Theres also an area on the rooftop for hanging out with other travelers during the summer. Youth Station Hostel If
12、 youre looking for cleanliness and a modern hostel look no further than Youth Station. It offers beautiful furnishings and beds. There are plenty of other benefits, too; it doesnt charge city tax; it has both air conditioning and a heater for the rooms; it also has free Wi-Fi in every room. Hotel an
13、d Hostel Des Artistes Hotel and Hostel Des Artistes is located just a 10-minute walk from the central city station and its close to all of the citys main attractions. The staff is friendly and helpful, providing you with a map of the city when you arrive, and offering advice if you require some. How
14、ever, you need to pay 2 euros a day for Wi-Fi. 21. What is probably the major concern of travelers who choose to stay in a hostel? A. Security. B. Price. C. Location. D. Comfort.22. Which hotel best suits people who enjoy an active social life? A. Yellow Hostel. B. Youth Station Hostel. C. Hostel Al
15、essandro PalaceD. Hotel and Hostel Des Artistes.23. What is the disadvantage of Hotel and Hostel Des Artistes? A. It charges for Wi-Fi.B. Its staff is too talkative. C. It gets noisy at night.D. Its inconveniently located.BIf it had not been for Fan Jinshi and her team, the world cultural heritage o
16、f Dunhuang Mogao Caves in a remote Chinese desert might have long been destroyed by sand, weather or humans.Born in Beijing and raised in Shanghai, Fan has spent half a century fighting an uphill battle to preserve the ancient Buddhist wall paintings at Dunhuang, in Northwest Chinas Gansu Province.
17、The 1,653yearold Dunhuang Mogao Caves are a huge collection of Buddhist artmore than 2,000 buddha figures and 45,000 square metres of paintings spread among 735 caves. It is a UNESCO World Heritage Site.Archaeologist Fan was sent to Dunhuang after graduating from Peking University in 1963. While in
18、Dunhuang, a remote village in the desert then, Fan lived in an abandoned temple. At first, she did not even dare to go out to the toilet at night. To protect the treasures from sand and dampness, Fan and other workers put doors on the caves, planted trees and started monitoring temperature and humid
19、ity in the caves. They also controlled the number of visitors.In the late 1990s, with tourism booming nationwide since national holidays were extended, the local government planned to go public with Dunhuang Mogao Caves, but found Fan firmly in their way. “The heritage would have been destroyed if i
20、t had been listed,” she said.Dunhuang Academy has now photographed and cataloged online all the sculptures and paintings. “Despite our efforts to minimise damage, we cant completely stop them from being eroded. But the digital database will last.”Fan was grateful when her husband joined her in Dunhu
21、ang in 1986 after 19 years of separation. Her two sons grew up seldom with her accompany. “I have not been a good mother or wife. With regard to my family, Im full of guilt,” she said. Fan, 81, retired four years ago as the director of Dunhuang Academy but continues her efforts as a national politic
22、al adviser.24. When was Fan separated from her husband?A. In 1967. B. In 1986. C. In 1963. D. In the late 1990s.25. What does the phrase “in their way” in Paragraph 4 mean?A. Go to a place. B. Reject something.C. Give in to something.D. Be in favour of something.26. What is the passage mainly about?
23、A. The history of Dunhuang Mogao Caves.B. The attractions of Dunhuang Mogao Caves.C. The appeal for the protection of Dunhuang Mogao Caves.D. Fans devotion to preserving Dunhuang Mogao Caves.27. What kind of person do you think Fan is?A. Devoted. B. Considerate.C. Kind. D. Humorous. CIn America, exp
24、erts find that campus jobs can help students not only in their studies, but also in their lives after school. That is why more and more universities are providing work experience for students.In 2011, Clemson University, a public university in South Carolina, asked Neil Burton, head of the Career Ce
25、nter, to develop a program that was not only a way of creating more jobs, but also a way to provide special positions that would teach students valuable skills related to their interests or fields of study. It also wanted the students to work in professional environments that would provide useful ex
26、perience in their job searches after college.The program works like this: any professor or student in Clemson University in need of professional help can come up with a plan. This could be a biology professor looking for a research assistant, or an administrator who needs help raising donations for
27、the school. It can also be any outside organization that works with Clemson University, such as a company that is designing new buildings for the campus.If the position meets the conditions of the program, it will be listed on Clemson Universitys website. Students ask to be thought for the job and g
28、o through an interview. If accepted, students are allowed to work for one term. Before they start, they are also required to take a class that tells them what to expect in the position. Finally, at the end of the term, students are tested on what they have learned from the experience.The program has
29、 been a success from the very start. By 2014, Clemson University had 626 students working through the program. And Burton believes the program will have helped over 1,000 students by 2020.“This is not just a success for the school. Students who take part in the program are 20% more likely to have a
30、fulltime job offer once they finish their studies. After all, every day spent in college should help prepare students for what comes after, not just classwork,” says Burton.28. Why did Clemson University ask Burton to develop the program?A. To help poor students find jobs.B. To prepare students for
31、the future after graduation.C. To research the relationship between studies and jobs.D. To prepare some professional suggestions for Clemson University.29. Which is the right order of the things a student should do to work through the program?a. Ask for a position. b. Take a class.c. Be tested. d. W
32、ork for one term.e. Have an interview.A. a, b, c, e, d. B. a, e, b, c, d. C. a, e, b, d, c. D. b, c, a, d, e.30. What can we know from Burtons words in the last paragraph?A. The program benefits students greatly.B. Colleges can provide students with fulltime jobs.C. Campus jobs only help students in
33、 their studies.D. Students working through the program are sure to find good jobs.31. In which part of a website can we read the passage?A. Society.B. Technology.C. Travel. D. Education.DWhen students and parents are asked to rate subjects according to their importance, the arts are unavoidably at t
34、he bottom of the list. Music is nice, people seem to say, but not important. Too often it is viewed as entertainment, but certainly not an education priority (优先). This view is shortsighted. In fact, music education is beneficial and important for all students.Music tells us who we are, because musi
35、c is an expression of the beings who create it, it reflects their thinking and values, as well as the social environment it came from. Rock music represents a lifestyle just as surely as does a Schubert song. The jazz influence that George Gershwin and other musicians introduced into their music is
36、obviously American because it came from American musical traditions. Music expresses our character and values. It gives us identity as a society.Music provides a kind of perception (感知) that cannot be acquired any other way. Science can explain how the sunrises and sets. The arts explore the emotive
37、 meaning of the same phenomenon. We need every possible way to discover and respond to our world for one simple but powerful reason: No one way can get it all.The arts are forms of thought as powerful in what they communicate as mathematical and scientific symbols. They are ways we human beings “tal
38、k” to each other. They are the language of civilization through which we express our fears, our curiosities, our hungers, our discoveries, our hopes. The arts are ways we give form to our ideas and imagination so that they can be shared with others. When we do not give children access to an importan
39、t way of expressing themselves such as music, we take away from them the meanings that music expresses.Science and technology do not tell us what is means to be human. The arts do. Music is an important way we express human suffering, celebration, the meaning and value of peace and love.So music edu
40、cation is far more necessary than people seem to realize.32. According to Paragraph 1, students_.A. prefer the arts to scienceB. disagree with their parents on educationC. view music as an overlooked subjectD. regard music as a way of entertainment33. Why does the author use jazz as an example ?_.A.
41、 To compare it with rock musicB. To introduce American musical traditionsC. To show music identifies a societyD. To prove music influences peoples lifestyles34. From the passage, we can infer that the arts and science_.A. explore different phenomena of the worldB. approach the world from different a
42、nglesC. express peoples feeling in different waysD. explain what it means to be human differently35. What is the best title of the passage?A. Music should be of top education priority.B. Music is an effective communication tool.C. Music education deserves more attention.D. Music education makes stud
43、ents more imaginative.第二节(共 5 小题;每小题 2分,满分 10 分) 阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。 Apps (short for applications) are becoming increasingly popular nowadays, and for good reason. They can help you out in just about every area of your life, whether its keeping fit, communicating with friends,
44、 or even learning a language. 36 Heres what you should think about before downloading an app for language learning. Learn from diverse sources (not just apps)Any seasoned language learner will tell you that the beauty of mastering a foreign language is the world which it opens up to you. This is a w
45、orld of diverse sources of information, from newspapers and books to TV, radio, music and even real people. Would you limit yourself to one medium in your native language? 37 Establish your purpose and plan your habits Do you want to be fluent in weeks or are you in it for the brain training? The go
46、od apps are designed to help you fit your studies around your timetable. 38 These apps encourage habit building, because the successful formation of a habit ensures your safe and regular return. Make it social 39 I mean social for real. I owe the speed of progress I made in Italian to the support fr
47、om Jim, my partner in study time. Find a friend to accompany you. Take an evening class. Borrow a book. Buy a book. Book a week away and attend a language school. Just dont forget your phone! If I may speak sincerely, the combination of app, language school, Jim, evenings out, and a choice book or t
48、wo proved extremely effective. 40 A.The best apps adapt themselves based upon your behavior. B. Probably not, so why do so in your new language? C. I recommend it. D. I encourage you to use apps as often as you can. E. However, you need to know how to use them properly to really benefit. F. Remember
49、 that an app is just a tool.G. No, I dont mean posting your progress online.第三部分 英语知识运用(共两节,满分45分)第一节完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分) 阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。This past October, I took an early morning hike in a Valley. Knowing that bears are 41 throughout the area and not
50、wanting to 42 one, I yelled out, “Hey, bear!” every 30 seconds.About three miles in, I 43 into a meadow(牧场) and yelled again. A few more steps and I 44 a brown bear on the trail at the upper 45 of the meadow. When she saw me, she ran up the trail. But then she stopped, turned, and 46 straight for me
51、. I yelled so she would know I was human and hopefully turn back. No47 luck.I wrapped my arms around the back of my neck for 48 . She was on top of me, biting my arms, shoulders, and backpack. The force of each 49 was like a sledgehammer(大锤) with teeth. After what felt like hours, she disappeared.50
52、 , I carefully picked myself up. I was able to walk, so I went back down the 51 toward my truck. Despite bleeding wounds, I knew I would 52 and thanked God for getting me through this.About five minutes down the trail, the bear reappeared. I was lucky after the first 53 , but could I survive a secon
53、d?Again I protected the back of my neck. She bit my shoulder and arms. My hand instantly went 54 , and the wrist and fingers were limp (无力的) and unusable. I knew I couldnt 55 , so I huddled (蜷缩), motionless.Suddenly she stopped. There was dead silence 56 the sound of her heavy 57 and sniffing. I cou
54、ld smell the terrible odor(气味) she gave off. She stood there for 30 seconds . Then she was gone.I tried to peek out(偷看), but my eyes were full of blood. I knew that if she 58 a third time, Id be dead, so I 59 the blood from one eye and looked around. No bear. I stood up, moved quickly, got into my t
55、ruck and drove to the hospital.The next day, I woke up 60 .41AfrequentBrareCregularDcommon42AseparateBsurpriseCfrightenDfollow43Astepped outBstretched outCput outDpulled out44AseizedBrestoredCspotted Dreserve45AlineBlaneCendDborder46AleanedBchargedCfledDpushed47AthatBsoCgoodDsuch48ApurposeBpreservat
56、ionCprotectionDdespair49AscratchBmovementChitDbite50AShockedBThrilledCTroubledDExcited51AtrailBvalleyChighwayDsidewalk52ArunBsurviveCexistDstruggle53AfightBsacrificeCdefeatDattack54AnumbBfrozenCbrokenDlame55AtalkBwalkCbreatheDmove56Abut forBexcept forCrather thanDmore than57AstepsBlaughterCbreathing
57、 Dsighing58Acame backBcame byCcame offDcame at59AopenedBexaminedCwipedDshut60AlivelyBaliveClovelyDliving第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分) 阅读下面材料,在空白处填入适当的内容(1个单词)或括号内单词的正确形式。 Pioneering underwater photographer David Doubilet is a master craftsman, 61 combines technology and capture (捕捉) life underwater, 62 (
58、bring) images back to the surface for those who might never see those sights with their own eyes. Entering the sea as a journalist, artist, and 63 (explore), Doubilet documents both the beauty and the devastation (破坏) in our oceans.He believes that the photography has the power 64 (educate), and inf
59、luence change. Doubilet is deeply concerned about the future of the oceans. When he 65 (ask) what sort of powerful stories hed like to tell through his work, he says, “Right now, were telling the most 66 (meaning) story in the world. Doubilet and his wife, Jennifer Hayes, are working on a National G
60、eographic project 67 (name) “Coral Status, the Science and the Future”.They are looking at coral worldwide to see how its changed, and changing. “A lot of climatologists are thinking coral may be one of 68 greatest indicators (指示者), the thermometer of the health of this planet. Were looking at reefs
61、 that are thousands 69 years old, and in the last four and five years they have 70 (complete) died. Thats what happens when you have a warming ocean.第四部分写作(共二节;满分35分)第一节:短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下短文。短文中共有10处错误,每句中最多有两处。错误涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(), 并在此符号下面写出该加的词。删除
62、:把多余的词用斜线()划掉。修改: 在错的词下划一横线, 并在该词下面写出修改后的词。注意:1、每处错误及其修改均仅限一词; 2、只允许修改10处, 多者(从第11处起) 不计分。 During the holiday, I tried a new way to explore the Forbidden City, where left me with deep impression. To avoid waste time buying a ticket on the spot, I made a reservation online. I got my ticket from a mac
63、hine without difficulty and start the exploration. I was deep attracted by the grand architecture. To my excite, I could scan the QR codes to get detailed informations. With the VR glasses on, I even found me back to the time when the palace was under construction. How impressive! I found the Forbid
64、den City both traditional or modern because of our history is made alive here.笫二节:书面表达(满分25分)上周日你校组织学生会成员去美术馆参观了中国绘画艺术展, 请你用英语写一篇新闻报道,内容包括:1.活动的时间和地点;2.展览的内容;3.你的感受。注意:1.词数100左右。2.可以适当增加细节,以使行文连贯。2021-2022学年上期高二年级期中联考试题英语学科答案听力1-5 CCABA 6-10 BABAC 11-15 ACABB 16-20 CBBAC阅读:21-23 BCA 24-25 ABDA 28-31
65、 BCAD 32-35 DCBC 36-40 EBAGC完型填空41-45 DBACC 46-50 BDCDA 51-55 ABDAD 56-60BCACB语法填空:61. who 62bringing 63explorer64to educate 65is asked 66meaningful67named 68the 69of70completely短文改错1. wherewhich2.在deep前加a3. wastewasting4.startstarted5.deepdeeply6.exciteexcitement7.informationsinformation8.memyself9
66、.orand10.去掉because后的of书面表达A visit to the Art GalleryLast Sunday, the members of our Student Union went to the Art Gallery , located in the downtown area of our city, to appreciate a large picture exhibition of our rich local culture.During the visit, a large number of Chinese paintings are on show,
67、all of which are the works of famous Chinese painters. Theyre all typical Chinese paintings with nature as their main theme. Besides, we watched a video about the achievements weve made in the last few centuries. All the students were all amazed at our colorful culture, saying that this visit was re
68、ally a cultural feast.The visit was a great success. It not only enriched our life, but also helped us learn more about Chinese painting culture.答案详解阅读理解【A篇解析】本文是一篇应用文。文章介绍了罗马的几个价格低廉,安全舒适的旅馆。21. B细节理解题。通过文章第一段“Rome can be pricey for travelers, which is why many choose to stay in a hostel (旅社).”(对旅行者
69、来说,罗马可能很昂贵,这就是许多人选择住旅社的原因)可知选择住旅社的旅行者可能最关心的是价格。故选B。 22. C细节理解题。根据 Hostel Alessandro Palace 部分“If you love social hostels, this is the best hostel for you in Rome.”(如果你喜欢社交旅馆,这是罗马最适合你的旅馆)可知如果你喜欢社交旅馆,Hostel Alessandro Palace 是罗马最适合你的旅馆。故选C。 23. A 细节理解题。根据 Hotel and Hostel Des Artistes 部分“However, you
70、need to pay 2 euros a day for Wi-Fi.”(但是,你需要支付每天 2 欧元的 Wi-Fi)可知 Hotel and Hostel Des Artistes 的缺点是 Wi-Fi 收费。故选A。 【B篇解析】本文是一篇记叙文。文章主要讲了北大才女樊锦诗奉献一生守卫敦煌的故事。24. A细节理解题。根据文章最后一段中的“Fan was grateful when her husband joined her in Dunhuang in 1986 after 19 years of separation.”可知,截止1986年,樊锦诗已与丈夫分开了19年,而1986
71、年的19年前是1967年,故选A。25. B词义猜测题。由下文“The heritage would have been destroyed if it had been listed,she said.”可知,樊锦诗说:“如果这份遗产被列入开放名录,它早就被毁了。”由此可知她坚决反对当地政府将敦煌莫高窟公之于众的计划。in their way意为“反对某事”,故选B。26. D主旨大意题。通读全文可知,本文主要讲了北大才女樊锦诗奉献一生守卫敦煌的故事,故选D。27. A推理判断题。根据全文内容,尤其是文章第二段中的“Fan has spent half a century fighting
72、an uphill battle to preserve the ancient Buddhist wall paintings at Dunhuang”可知,樊锦诗一生都在守卫敦煌,由此可判断出她具有奉献精神,故选A。【C篇解析】本文是一篇说明文,介绍了校内工作为学生未来就业带来的益处。28. B考查推理判断。根据第二段的内容尤其是首句可知,Clemson University让Burton开发一个不仅能创造更多职业而且能提供特殊职位的项目,这些特殊职位将教学生与他们的兴趣或研究领域有关的有价值的技能。由此可推知,Clemson University让Burton开发这个项目是为了让学生们为
73、未来做准备。故选B。29. C考查细节理解。根据第四段可知,这个项目的操作过程是:(1)Students ask to be thought for the job and go through an interview,学生提出申请并通过面试;(2) Before they start, they are also required to take a class,在准许工作前要上课培训;(3)If accepted, students are allowed to work for one term,准许工作一个学期;(4) Finally, at the end of the term,
74、 students are tested,在期末接受测试。由此可知C项正确。30. A考查细节理解。根据最后一段中Burton说的第二句话可知,参加该项目的学生在完成学业后更可能获得全职工作。因此A项正确。31. D考查文章出处。通读全文可知,本文主要介绍了校内工作为学生未来就业带来的益处,因此它与教育有关。故选D。【D篇解析】 本文是一篇说明文。作者通过这篇文章向我们介绍了如今人们对音乐的不重视,同时作者从不同方面来论证自己的观点:音乐应该得到人们更多的关注。32. D细节理解题。根据第一段 “Music is nice, people seem to say, but not import
75、ant. Too often it is viewed as entertainment, but certainly not an education priority (优先) .(音乐很好,人们似乎说,但不是也很重要。它通常被视为仅仅是娱乐,但肯定不是教育的优先事项)”可知,学生们一般把“音乐”列为“娱乐”,而且他们认为这是不重要的。故选D。33. C推理判断题。根据第二段“The jazz influence that George Gershwin and other musicians introduced into their music is obviously America
76、n because it came from American musical traditions. Music expresses our character and values. It gives us identity as a society.(乔治格什温和其他音乐家将爵士乐引入他们的音乐显然是美国音乐,因为它来自美国的音乐传统。音乐表达了我们的性格和价值观。它赋予我们作为一个社会的身份)”可知,作者以爵士乐为例说明了音乐代表一个社会。故选C。34. B推理判断题。根据第三段“Science can explain how the sunrises and sets. The ar
77、ts explore the emotive (情感的) meaning of the same phenomenon.(科学可以解释日出和日落的方式。艺术探索同一现象的情感意义)”可知,艺术和科学从不同的角度看待世界。故选B。35. C主旨大意题。根据第一段“When students and parents are asked to rate subjects according to their importance, the arts are unavoidably at the bottom of the list.(当学生和家长被要求根据学科的重要性对其进行评分时,艺术不可避免地排
78、在最后面)”可知,该句引出话题,表明人们对音乐的不重视,然后作者从不同方面来论证自己的观点:音乐应该得到人们更多的关注。故选C。【七选五解析】本文是一篇说明文。互联网时代,app无处不在,也为语言学习提供了便利。然而,只有合理使用 app,我们才能真正受益。为此,作者给出了三条建议。36. E 空前提到 app 在生活、学习多方面让人受益,空后则提到人们在下载 app 进行语言学习之前应该考虑一些问题,故本句与上文为转折关系,只有知道了如何合理地使用,才能真正受益。E 选项中them 指代上文中的Apps。 37. B 根据空前的问句“学习母语时,你会局限于一种学习方法吗?”可知,本空应承接上
79、文,作出回答,即“也许不会”,之后进一步提出反问“那学习新语言时为什么要如此呢?” 38. A 根据空前的“好的app是为了帮助你按照时间表来安排学习所设计的”可知,本段探讨什么是好的学习app。“最好的app可以根据使用者的行为习惯自行调整”符合语境,the best apps对应下文中的 These apps。 39. G 根据小标题“使之社交化”以及空后的“我的意思是真正的社交”可知,本空应该是在说明与下文意思相反的情况,选项 G“不,我不是说让你把学习进展发布到网上”符合语境,I dont mean 与 I mean 形成前后对照。 40. C 根据空前句以及上段可知,作者结合自己的语
80、言学习成功案例,给出建议,并真诚推荐自己亲历的行之有效的方法,即各种学习方式的结合。故选项 C 符合语境,it 指代上文的 combination of 。完型填空【分析】本文为记叙文,文章讲述了作者在山谷里徒步旅行,遭遇棕熊的两次攻击,死里逃生的过程。41.考查形容词词义辨析。句意:我知道熊在这个地区很常见,不想让熊感到惊讶,于是每30秒大声喊一次:“嗨,熊!。根据后文“and not wanting to surprise one”可知,熊在这地区很常见.故选D项。42.考查动词词义辨析。句意:我知道熊在这个地区很常见,我不想让熊感到惊讶,于是每30秒大声喊一次:“嗨,熊!。根据前文“Kn
81、owing that bears are common throughout the area”可知,由于熊在这个地区很常见,作者不想让熊感到惊讶。故选B项。43.考查动词短语辨析。句意:大约三英里,我走进牧场,再次大喊。A.stepped out 走出 ;B.stretched out 伸展 ;C. put out 熄灭,出版;D. pulled out 拉出。根据句中“into a meadow进入牧场”以及选项短语的意思可知,作者是走出了某区域,再走进牧场。 故选A项。44.考查动词词义辨析。句意:又走了几步,我发现牧场末端上边的小道上有一只棕熊。A. seized抓住;B. resto
82、red恢复;C. spotted发现;D. reserved预定,储备。根据“a brown bear on the trail at the upper end of the meadow.”可知,有一只棕熊出现了,作者发现了它。故选C项。45考查名词词义辨析。句意:又走了几步,我发现牧场尽头上边的小道上有一只棕熊。A. line 排,绳;B. lane车道,兵线;C.end尽头,末端 ;D. border边境,边界。根据前文“upper上部的,较高的”可知,棕熊所在的位置比较高;以及下文“When she saw me, she ran up the trail.”棕熊从沿着小道跑来,可推
83、知棕熊在牧场尽头上边。故选C项。46考查动词词义辨析。句意:但它停了下来,转过身来,径直向我冲来。A. leaned 倚靠 ;B.charged向冲去;C. fled 逃走;D. pushed 推,挤。根据下文“She was on top of me, biting my arms, shoulders, and backpack.”可知,作者遭到棕熊攻击,此处表示棕熊直接向作者冲去。故选B项。47考查形容词和副词词义辨析。句意:没有这样的运气。A. that 那样,那个;B. so如此,这样;C. good 好的;D.such 这样的,如此的。根据语境以及前文“I yelled so sh
84、e would know I was human and hopefully turn back.”和下文“She was on top of me, biting my arms, shoulders, and backpack.”可知,作者想通过大喊吓跑棕熊,但是没有这样的运气,被棕熊咬了。故选的D项。48考查名词词义辨析。句意:我用胳膊护住自己的脖子。A. purpose目的;B. preservation 保存,保留;C. protection 保护,防卫; D. despair 绝望;。根据前文“I wrapped my arms around the back of my neck
85、”可知,作者用胳膊围住自己的脖子,目的是保护脖子不被熊咬。故选C项。49考查名词词义辨析。句意:棕熊每咬一口的力量就像带着牙齿的大锤。A. scratch 抓痕;B. movement 运动,活动;C. hit打击;D.bite 咬,一口。根据前文“She was on top of me, biting my arms, shoulders, and backpack.”可知,作者被棕熊撕咬,因此作者感觉棕熊每咬一口的力量就像带着牙齿的大锤。故选D项。50考查形容词词义辨析。句意:我感到很震惊,小心翼翼地爬了起来。A.Shocked 震惊的,震撼的 ;B. Thrilled 兴奋的;C. T
86、roubled 不安的;D. Excited 激动的。根据上文“She was on top of me, biting my arms, shoulders, and backpack.”可知作者被棕熊攻击,让作者感到很震惊。故选A项。51考查名词词义辨析。句意:我能走路了,于是我沿着小路往回走,朝我的卡车走去。A. trail 小路;B. valley 山谷;C. highway 公路;D. sidewalk 人行道。根据前文“When she saw me, she ran up the trail.”可知,棕熊沿着小道跑过来袭击作者,棕熊走后,作者沿着小路往自己车的方向回去。故选A项。
87、52考查动词词义辨析。句意:尽管伤口在流血,我知道我会活下来的,感谢上帝帮我度过了这一切。A.run 跑 ;B. survive 幸存,活下来 ;C. exist 存在;D. struggle挣扎。根据后文“thanked God for getting me through this.”可知,作者感谢上帝帮自己渡过难关,让作者幸存下来。故选B项。53考查名词词义辨析。句意:我很幸运在棕熊第一次攻击后还活着,但第二次我能活下来吗? A. fight 斗争;B. sacrifice 牺牲;C.defeat 击败,挫败 ;D. attack 攻击。根据前文“About five minutes d
88、own the trail, the bear reappeared.”可知,棕熊又来了,作者心里反问自己第一次遭遇棕熊攻击可以幸存下来,但第二次是否还能那么幸运。故选D项。54考查形容词词义辨析。句意:我的手立刻变得麻木,手腕和手指变得无力,无法动弹。A. numb 麻木的;B. frozen 冻结的;C. broken 坏掉的;D. lame跛足的。根据后文“the wrist and fingers were limp and unusable”句意可知,作者手腕和手指软弱无力,无法动弹,手麻木了。故选A项。55考查动词词义辨析。句意:我知道我动不了,所以我缩成一团,一动不动。A. ta
89、lk 谈话;B. walk 走路;C.breathe呼吸;D. move 移动。根据前文“My hand instantly went numb and the wrist and fingers were limp and unusable.”可知,作者手麻木无力,无法动弹,不能移动。故选D项。56考查固定短语辨析。句意:一片死寂,只听见它沉重的呼吸声和鼻息声。A.but for要不是;B. except for除了以外;C. rather than而不是;D. more than超出。根据前文“There was dead silence ”以及设空后“ the sound of her
90、heavy breathing and sniffing”对前文的否定可知,此处应用表示转折的意义的词“except for除了以外”。故选B项。57考查名词词义辨析。句意:一片死寂,只听见它沉重的呼吸声和鼻息声。A. steps步伐,步骤;B. laughter笑声;C.breathing呼吸声;D. sighing叹息。根据设空后“and sniffing”可知,该空应用与“sniffing”同类的词。故选C项。58考查动词短语辨析。句意:我知道如果它第三次回来,我就死了,所以我擦去一只眼睛上的血,四处看了看。A. came back 回来 ;B.came by 路过;C. came of
91、f 脱落;D. came at 达到。根据前文“I tried to peek out(偷看)”可知,作者一边往四周看一边想棕熊如果再次回来,他就会死掉。故选A项。59考查动词词义辨析。句意:我知道如果它第三次回来,我就死了,所以我擦去一只眼睛上的血,四处看了看。A. opened 打开;B. examined 检查;C.wiped 擦除 ;D.shut 关闭 。根据前文“I tried to peek out(偷看), but my eyes were full of blood. ”可知,作者想看周围情况,但是眼睛里充满了血,因此要擦掉血。故选C项。60考查形容词词义辨析。句意:第二天,我
92、醒来时还活着。A.lively 活泼的,生动的 ;B. alive 活着的;C. lovely 可爱的;D. living 活跃的,逼真的。根据前文“I woke up”可知,作者还活着。故选B项。语法填空【分析】这是一篇说明文。文章介绍了水下摄影师David Doubilet将技术和捕捉水下生命结合,为人们把图像带回水面,记录了海洋的美丽以及破坏。61.考查非限制性定语从句关系代词。句意:开创性的水下摄影师David Doubilet是一位大师级的工匠,他将技术和捕捉水下生命相结合,为那些可能永远无法亲眼目睹这些景象的人将图像带回水面。分析句子可知,逗号后为非限制性定语从句,先行词为a ma
93、ster craftsman,关系词代替它在从句中作主语,指代人,应用关系代词who。故填who。62.考查非谓语动词。句意:同1题。分析句子可知,underwater逗号后为状语,动词bring需要用非谓语动词形式,bring和逻辑主语David Doubilet之间是主动关系,应用现在分词。故填bringing。63.考查名词。句意:作为一名记者、艺术家和探险家,Doubilet进入大海,记录了海洋的美丽和破坏。根据句意可知,此空应该为名词,和前面 journalist, artist两个名词并列。由冠词a可知为单数可数名词,explore的名词形式为explorer。故填explorer
94、。64.考查动词不定式。句意:他认为摄影具有教育和影响变化的力量。不定式to educate作后置定语,修饰名词the power, the power to educate“教育的力量”,故填to educate。65.考查被动语态。句意:当他被问到他想通过他的作品讲述什么样的有影响力的故事时,他说:“现在,我们正在讲述世界上最有意义的故事。”。分析句子可知,此处是状语从句的谓语动词,ask和主语he是被动关系,需要用被动语态。根据上下文可知,句子为一般现在时,主语是第三人称单数,be动词用is。故填is asked。66.考查形容词。句意:当他被问到他想通过他的作品讲述什么样的有影响力的故
95、事时,他说:“现在,我们正在讲述世界上最有意义的故事。”。meaning作名词意为“意义”,meaningful“有意义的”为形容词,在句中以最高级的的形式修饰名词story。故填meaningful。67.考查过去分词。句意:Doubilet 和他的妻子Jennifer Hayes正在一个名为“珊瑚状态、科学与未来”的国家地理的项目中工作。name“命名”为动词,在句中作定语修饰a National Geographic project,和所修饰的内容有被动关系,需要用过去分词。故填named。68.考查冠词。句意:许多气候学家认为,珊瑚可能是地球健康状况的温度计,也是最重要的指示物之一。g
96、reatest indicators为形容词最高级修饰的名词,需要有定冠词来限定。故填the。69.考查介词。句意:我们看到的珊瑚礁有数千年的历史,在过去的四五年里,它们已经完全死亡。thousands of+名词复数,意为“ 数千的”,表示笼统数字,是固定搭配。故填of。70.考查副词。句意:我们看到的珊瑚礁有数千年的历史,在过去的四五年里,它们已经完全死亡。complete作形容词意为“十分的,完全的”,分析句子可知,此处应用其副词completely“完全地”修饰动词have died。故填completely。短文改错【分析】这是一篇记叙文。文章记叙了假期活动,作者用新的方法探索紫禁城
97、的经历和感受。【详解】1.考查定语从句。句意:假期期间,我尝试了一种新方法探索紫禁城,这给我留下了一个深刻的印象。分析句子结构可知,此处引导一个非限制性定语从句,先行词是the Forbidden City,关系词在从句中作主语,应使用which引导,故将what改为which。2.考查冠词。impression是可数名词。该处指“给我留下一个深刻的印象”,应在deep前加上不定冠词a。故在deep前加a。3.考查非谓语动词。句意:为了避免在现场买票浪费时间,我在网上预订。avoid后接动词时,常接动名词,构成avoid doing sth.,意为“避免做某事”,故将waste改为wastin
98、g。4.考查时态。句意:我毫不费力地从一个机器中拿到票,开始探索。文章是讲述过去发生的事情,应使用一般过去时,故将start改为started。5.考查副词。句意:我被这个宏伟的建筑深深吸引。分析句子结构可知,修饰过去分词attracted应使用副词deeply,故将deep改为deeply。6.考查名词。句意:令我激动的是,我可以扫二维码得到详细的信息。to ones +n.表示“令某人的是”,是固定搭配,其中,to是介词,后面接名词作宾语,故将excited改为excitement。7.考查不可数名词。information是不可数名词,没有复数形式,故将informations改为inf
99、ormation。8.考查反身代词。句意:戴上虚拟现实眼镜,我甚至发现自己回到宫殿建设时期。该句主语为I,find后面的表语则应用“I”的反身代词,故将me改为myself。9.考查连词。句意:我发现紫禁城既传统又现代。bothand意为“既又”,是固定搭配。故将or改为and。10.考查状语从句。句意:因为我们的历史在这里活过来了。because of后面接名词、代词或动名词,本句中because of后是个句子,应用连词because引导原因状语从句,of多余,故去掉because后的of。书面表达【分析】本篇书面表达属于应用文。要求考生写一篇新闻报道,介绍去美术馆看了中国绘画艺术展这个活动。【详解】体裁:应用文时态:根据提示,时态主要为一般过去时。结构:总分法总分法是指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1.说明活动的时间和地点;2.介绍展览的内容;3.表达自己的感受。