1、第一部分 教材知识突破选修八Unit 5 Meeting your ancestors课时跟踪一练而就.完形填空(2020 届吉林省长春市高三质监)I am a former elementary,school music teacher who has been teaching piano lessons for over 30 years.Though I have taught some talented students,Ive also had my share of what I call“musically 1 ”pupils.One such student was Robb
2、y.Robby was 11 years old when his mother dropped him 2 for his first piano lesson.I 3 that students begin at an earlier age,which I explained to Robby.However,Robby said that it had always been his 4 dream to hear him play the piano.So I took him as a student.Well,from the beginning,I thought it was
3、 a hopeless 5 .Much as Robby tried,he 6 the sense of tone and basic rhythm needed to stand out.I only knew his mother from a(n)7 as she waited in her aged car to 8 Robby.Then one day Robby 9 coming to our lessons.I was 10 because he was a 11 advertisement for my teaching!Several weeks later,I mailed
4、 to each students home a flyer(传单)on the upcoming recital(音乐演奏会).To my surprise,Robby asked me if he could be in it.12 ,I agreed.The night for the recital came.The school gymnasium was packed with 13 ,friends and relatives.I put Robby up 14 in the program because I think I could always save his poor
5、 15 through my“curtain closer”.When he began,his 16 were light on the keys.Never had I heard Mozart played so well by people at his age!After six and a half minutes he ended and everyone was on their feet in wild applause.Robby explained to me,“Well Miss Hondorf.actually my mom had cancer and 17 thi
6、s morning.And well.she was born 18 ,so tonight was the first time shed ever heard me play.I wanted to make it 19 ”I thought to myself how much richer my life had been for taking Robby as my pupil.No,he was the teacher and I was the pupil,for it is Robby that taught me the meaning of 20 【语篇解读】本文讲述 Ro
7、bby 为了表达对妈妈的爱,坚持练习钢琴的故事。1A.gifted BchallengedCinterested Dbored解析:选 B 根据上文中的“Though I have taught some talented students,Ive also had my share of what I call”可知,此处表示“不聪明的学生”,即在音乐上有挑战的学生。故选 B。2A.out BoverCoff Dby解析:选 C 根据语境可知,此处表示“Robby 的妈妈送他来上第一节钢琴课”。故选 C。3A.prefer Badmit Cdisagree Ddoubt解析:选 A 根据上文
8、中的“Robby was 11 years old”及下文中的 However 可知,此处表示作者倾向于让孩子早点学钢琴。故选 A。4A.fathers BmothersCfriends Dteachers解析:选 B 根据上文中的“his mother dropped him”及下文内容可知,听到Robby 弹钢琴是他妈妈的梦想。故选 B。5A.attempt BprojectCarrangement Dadventure解析:选 A 根据下文“Much as Robby tried,he 6 the sense of tone and basic rhythm needed to stan
9、d out.”可知,此处表示作者认为 Robby 的努力是徒劳的。故选 A。6A.improved BmasteredClost Dlacked解析:选 D 根据下文中的“basic rhythm needed to stand out”及语境可知,此处表示 Robby“缺少基本的乐感”。故选 D。7A.distance BvoiceCappearance Dentrance解析:选 A 根据语境可知,此处表示“他的妈妈在远处等着他”。故选 A。8A.put up Blift upCbring up Dpick up解析:选 D 根据上文中的“she waited in her aged ca
10、r”可知,Robby 的妈妈在等着接他。故选 D。9A.started BstoppedCcontinued Dkept解析:选 B 根据语境可知,此处表示“有一天 Robby 没有再来上课了”。故选 B。10A.sad BgladCdisappointed Dsurprised解析:选 B 根据上文语境可知,在作者眼中,Robby 并不是可造之才,所以Robby 不来上课了作者是高兴的。故选 B。11A.bad BtypicalChelpful Dweak解析:选 A 根据语境可知,在作者眼中,Robby 并不是可造之才,所以这样的一个学生对作者的音乐教学是一个不好的宣传。故选 A。12A.
11、Instead BThereforeCSomehow DMoreover解析:选 C 根据语境可知,此处表示不知怎么地,作者同意了。故选 C。13A.parents BteachersCstudents Dmusicians解析:选 A 根据下文中的“friends and relatives”及语境可知,此处表示“学校体育馆挤满了父母、朋友和亲戚”。故选 A。14A.early BlateCfirst Dlast解析:选 D 根据下文中的“save his poor”和“curtain closer”可推知,作者把Robby 安排在最后。故选 D。15A.music BbehaviourCs
12、ound Dperformance解析:选 D 根据上文中的“the upcoming recital(音乐演奏会)”可知,此处表示作者可以挽救他的表演。故选 D。16A.feet Barms Ceyes Dfingers解析:选 D 根据下文中的“light on the keys”可知,他的手指在键盘上轻轻地敲。故选 D。17A.ran away Bwent awayCpassed away Ddied away解析:选 C 根据上文中的“my mom had cancer”及语境可知,他妈妈得了癌症,今天早晨去世了。故选 C。18A.disabled BlameCdeaf Dblind解
13、析:选 C 根据下文中的“so tonight was the first time shed ever heard me play”及语境可推知,Robby 的妈妈生下来就听不见。故选 C。19A.important BspecialCvaluable Dworthy解析:选 B 根据语境可知,Robby 说这是他妈妈第一次听他弹钢琴,他想要使它特别些。故选 B。20A.happiness BhonestyClove Dduty解析:选 C 根据语境可知,Robby 努力地练琴,是源于他对妈妈的爱。故选C。.语法填空(2020 届云南省高三统一检测)Traditional Chinese M
14、edicine(TCM)has been around 1._thousands of years.It is said that there are three emperors 2._ played a significant role in the history of TCM.First,Fu Xi discovered the flow between heaven and earth which he reflected in the principles of Yin and Yang.Yin and Yang theory 3._ (be)the concept of two
15、opposite but complementary(互补的)forces that shape all life.He also invented acupuncture(针灸).Second,Shen Nong 4._(regard)as the founder of Chinese herbal medicine even today.In order to determine the nature of different herbs,he tasted various kinds of plants,testing 5._(they)individual effects.Third,
16、Huang Di is associated with Huang Di Nei Jing,which is the 6._(early)and most important written record of TCM.It lays a foundation for the theories of Chinese medicine.TCM has made a great 7._ (contribute)to the health of Chinese people,and it has become an independent medical system in world medica
17、l field.Since 8._ founding of the Peoples Republic of China,the Chinese government has attached great importance to TCM,making policies 9._(promote)its development.TCM is now becoming 10._(wide)accepted in the world.【语篇解读】文章介绍了中国传统中药的发展,对人们健康的贡献以及中国政府对传统中药的重视。1解析:thousands of years 是一段时间,和介词 for 搭配。
18、故填 for。答案:for2解析:分析句子结构可知,空处引导定语从句,先行词是 three emperors,指人,关系词在从句中作主语,应用 who/that 引导该定语从句。故填 who/that。答案:who/that3解析:此处叙述的是客观事实,应用一般现在时;根据定语从句中的动词shape 也能推出此处应用一般现在时。主语是 Yin and Yang theory,表示单数概念,谓语动词应用第三人称单数形式。故填 is。答案:is4解析:根据该句中的时间状语 even today 可知,此处用一般现在时,且主语 Shen Nong 和 regard 之间是被动关系,应用被动语态。故填
19、 is regarded。答案:is regarded5解析:此处应用形容词性物主代词修饰名词性短语“individual effects”。故填 their。答案:their6解析:根据空前的 the 和空后的 most important 可知,此处应用形容词 early的最高级。故填 earliest。答案:earliest7解析:根据空前的 a great 可知,此处应用可数名词单数。故填 contribution。答案:contribution8解析:此处特指“中华人民共和国的成立”,应用定冠词 the。故填 the。答案:the9解析:此处指“制定政策是为了促进中医的发展”,应用不
20、定式作目的状语。故填 to promote。答案:to promote10解析:此处应用副词修饰动词 accepted,表示广泛接受。故填 widely。答案:widely.短文改错(2020 届河南省郑州市高三质监)This summer,I visited Hangzhou,and this journey had impressed me deeply.Being a capital of Zhejiang Province,Hangzhou lies in the southeast of China.There are a lot of place of interest.Among
21、 them the West Lake is the best-known attraction,where water seem to melt into the sky by the distance.Besides,there are several museums locating in Hangzhou that show its unique culture.Whats more,you can enjoy many kinds of deliciously local food,such as West Lake Fish in Vinegar Sauce and Dongpo
22、Pork.The people there are friendly and kind,but they are working hard make the city more beautiful.What attractive and inviting Hangzhou is!答案:This summer,I visited Hangzhou,and this journey hadimpressed me deeply.Being athe capital of Zhejiang Province,Hangzhou lies in the southeast of China.There
23、are a lot of placeplaces of interest.Among them the West Lake is the bestknown attraction,where water seemseems to melt into the sky byin/at the distance.Besides,there are several museums locatinglocated in Hangzhou that show its unique culture.Whats more,you can enjoy many kinds of deliciouslydelic
24、iouslocal food,such as West Lake Fish in Vinegar Sauce and Dongpo Pork.The people there are friendly and kind,butand they are working hard to make the city more beautiful.WhatHow attractive and inviting Hangzhou is!.书面表达(2020 届重庆市高三调研)最近有人建议缩短中小学暑期,增设 12 周春秋短假。假如你是李华,请用英语给美国笔友 Jack 写一封邮件,了解美国有关情况,内容
25、包括:1建议内容;2你的意见;3询问美国是否有类似假期。注意:1词数 100 左右;2可适当增加细节,以使行文连贯。_One possible version:Dear Jack,How is everything going with you?Recently some people have suggested we should shorten the summer holiday so that we can have a one or two weeks break in the middle of each term.It has become the topic of every
26、 school.I think this is a fantastic idea.The traditional two-month summer holiday lasts too long,thus becoming somewhat boring.After about ten weeks study,a break can refresh us for the coming schoolwork.Whats more,we have more chances to have a family tour to strengthen parent-child relationship.Also,we can make the best of the free time to study something we really like or review what we have learned before.Do you have such breaks in the United States?Hoping to share your idea.Best wishes!Yours sincerely,Li Hua