1、Unit 12 单元主题语篇训练 (课时作业三).阅读理解AChineselanguage teacher Xie Fang is excited that one of her former students from Indonesia has been admitted to Beijing Language and Culture University.The 19yearold student, Alvin Rizqi Adrian, achieved his dream of studying in China with a scholarship provided by the
2、Chinese government.Xie met the boy five years ago when she was selected to teach Chinese at Budi Utama Three Languages National School in Yogyakarta, Indonesia.The school, founded in 2006 by local Chinese, teaches in three languages Indonesian, English and Chinese.The school has more than 970 primar
3、y, middle and high students, half of whom have Chinese ancestry.Xie taught students to speak and comprehend Chinese during her year at the school.“Most Indonesian children start to learn Chinese after they enter primary school,” Xie said.“But the textbooks from Singapore seemed relatively difficult
4、for them at that stage.” Xie modified the content of the textbooks to make it easier and more interesting for the Indonesian children to learn Chinese.One student in particular, Alvin Rizqi Adrian, impressed Xie a great deal.“At that time, he was a middle school student.He was so interested in Chine
5、se that he worked very hard to learn and practice,” she said.Since 2004, Guangdong has sent 1,000 Chinese teachers to more than 30 Chinese schools in 10 countries and regions.Indonesia has the largest number of Chinese teachers sent from Guangdong, who mainly work in kindergartens, schools and unive
6、rsities founded by overseas Chinese.They usually spend one to two years on the foreign assignment.“Those days in Indonesia made me feel very appreciated.The local people have respect for Chinese teachers,” Xie said.She keeps in touch with her Indonesian students through the Internet.“If I had the op
7、portunity to go to Indonesia to teach again, I would be very happy to see the children improve their Chinese,” Xie said.语篇解读:本文是一篇新闻报道。文章介绍了一位中国老师教授印尼孩子学习中文并实现梦想的故事。1What made the Chineselanguage teacher Xie Fang happy?AShe realized her dream to teach in Indonesia.BOne of her former students will gr
8、aduate soon.CShe can serve overseas Chinese in 3 languages.DAlvin Rizqi Adrian has been admitted to study in China.解析:选D细节理解题。根据第一段第一句可知,Alvin Rizqi Adrian获准在中国学习,让汉语老师谢芳很高兴。2What does the underlined word “modified” in Paragraph 3 refer to?ABeautified.BImproved.CInvented. DStudied.解析:选B词义猜测题。根据画线词后文
9、“to make it easier and more interesting for the Indonesian children to learn Chinese”可知,谢改进了教科书,使印尼孩子学习汉语更容易、更有趣。所以画线单词意思为“改进”。3We can infer that Adrian is special because he is _.Apractical BsensitiveCdiligent Dreliable解析:选C推理判断题。根据倒数第二段中“he worked very hard to learn and practice”可推知,Adrian很特别是因为他很
10、勤奋。4Which of the following can be the best title of the news report?AChinese Teacher Helps Indonesian Realize His DreamBAdrian, an Indonesian, Has Achieved His Big DreamCChineselanguage Teachers, Academic AchievementsDLocal Indonesians Show Respect for Chinese Teachers解析:选A标题归纳题。文章主要介绍了中文老师谢芳帮助一名印尼学
11、生实现了他在中国学习的梦想的故事。故A选项“中文老师帮助印尼人实现梦想”符合文章主旨。BIs your life in a new country always wonderful and exciting?Specialists in intercultural studies say that it is not easy to adjust to life in a new culture. They call the feelings people experience when they come to a new environment culture shock.Some of
12、the factors in culture shock are obvious. Maybe the customs are different. Perhaps the public service systems are difficult to figure out and you make mistakes. The simplest things seem difficult. The language may be difficult. How many times have you just repeated the same thing again and again and
13、 hoped to understand the answer eventually?If you dont look similar to the natives, you may feel strange. You may feel like everyone is watching you. In fact, you are always watching yourself. You are selfconscious.Who experiences culture shock?Everyone does in some form. But culture shock comes as
14、a surprise to most people. Most of the time, the people with the worst culture shock are those who never had difficulties in their own countries. They had hobbies or pastimes they enjoyed. When they come to a new country, they dont have the same established hobbies. They find themselves without a ro
15、le, almost without an identity. They have to build a new selfimage.Culture shock produces a feeling of disorientation (迷失方向)This disorientation may be homesickness.When people feel the disorientation of culture shock, they want to protect themselves from the unfamiliar environment. They want to crea
16、te an escape within their room or apartment to give themselves a sense of security. This escape does solve the problem of culture shock for the short term, but it doesnt help much.Familiarity and experience are the longterm solutions to the problem of culture shock.语篇解读:本文介绍了文化冲击产生的原因、人群以及应对方法。5What
17、s the authors purpose in writing the first paragraph?ATo adjust to a new culture.BTo introduce the topic.CTo get an answer.DTo do a survey.解析:选B写作意图题。第一段中用一个问句引出本文要讨论的话题文化冲击。6Why are you selfconscious in a new country?AYou are not a native speaker.BThe language is hard to understand.CYou think every
18、body is watching you.DThe public services are not convenient.解析:选C细节理解题。根据第二段的最后两句可得出答案:在异国你会因为自己的不同而不自然或局促不安,觉得每个人都在盯着自己。7How can a person settle the problem of disorientation?ATo protect himself from the new surroundings.BTo remain in his room or apartment.CTo create a sense of satisfaction.DTo ge
19、t used to the new life.解析:选D推理判断题。根据最后一段的“Familiarity and experience are the longterm solutions to the problem of culture shock.”可知,要想从长远解决问题,必须熟悉和体验新生活,即适应新生活。8What does the text mainly talk about?ACulture shock.BA new image.CThe established hobbies.DLife in a new country.解析:选A主旨大意题。通读全文,文章主要讲解了文化冲
20、击的相关内容,故选A。.短文改错Recently I found a donation box in my neighborhood. People come to them when they have old clothes, bags, newspapers and books to donate. This box, I think, was of great significance. My mother buys for me a lot of clothes, and I grow so fast. Much clothes dont fit me any longer. Ive
21、 got no idea about what to deal with the clothes which are real new and still in good condition. However, with this donation box, I can help those people in needs. In a word, I do think it is a good idea that light up our life and makes the world better place to live in.答案:第二句:themit第三句:wasis第四句:去掉f
22、or; andbut第五句:MuchMany第六句:whathow; realreally第七句:needsneed第八句:lightlights; world后加a.书面表达假定你是李华,为了帮助参加“一带一路”交流项目的来华留学生更好地了解中国的传统文化,你所在的学校决定举办春节联欢活动。请给你的朋友Paul写一封邮件邀请他参加,内容包括:1时间、地点及参与者;2活动:写“福”字、包饺子、学剪纸等;3目的:感受“年”味及传统文化的魅力。注意:1.词数100左右;2可以适当增加细节,以使行文连贯。参考词汇:“一带一路”One Belt One Road参考范文:Dear Paul,How i
23、s everything going here in China? I am writing to tell you that our school will hold a Spring Festival celebration in the Art Center on January 28. And we will invite all the students from the One Belt One Road exchange program to participate to know more about Chinese culture. I hope you can come too.During the celebration, we will write the Chinese character Fu, make dumplings and learn papercutting. We hope these will help you experience the Spring Festival atmosphere. Besides, the celebration will show the charm of Chinese traditional culture.Looking forward to your reply.Yours,Li Hua