1、2020-2021学年河南省新乡市高二下学期期末考试英语试题考生注意:1.本试卷共150分,考试时间120分钟。2.请将各题答案填写在答题卡上。第一部分 听力(共两节,满分30分)做题时,先将答案标在试卷上,录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)听下面5段对话,每段对话后有一个小题。从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A.19. 15. B.9.18. C.9
2、. 15.答案是C。1. Where does the conversation probably take place?A. At the beach B. On the plane. C. In the music hall.2. How is the man probably feeling now?A. Angry. B. Tired. C. Worried.3. Who is going on a trip during the holiday?A. The woman. B. The kid. C. The man.4. How much is the radio now?A. 1
3、0 pounds. B. 20 pounds. C. 30 pounds.5. What are the speakers going to do?A. Visit Greece. B. Draw pictures. C. Read a book.第二节(共15小题,每小题1.5分,满分22.5分)听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听第6段材料,回答第6、7题。6. What season is it now?A.
4、Spring. B. Autumn. C. Summer.7. What will the speakers do?A. Go out for a walk.B. See a movie with take-away food.C. Have take-away food in the park.听第7段材料,回答第8,9题。8. What color is the tie the man is looking for?A. Green. B. Blue. C. Brown.9. What is the relationship between the speakers?A. Couples.
5、 B. Classmates. C. Colleagues.听第8段材料,回答第10至12题。10. What kind of job seems to be in short supply?A. School teachers. B. Writers. C. Newspaper reporters.11. Where is Sharon most likely to go?A. California. B. Boston. C. New York.12. Why was James refused by New York Times?A. He wanted to work near hom
6、e. B. He wanted higher salary. C. He hadnt work experience.听第9段材料,回答第13至16题。13. Where will the man go first?A. To a hall. B. To a classroom. C. To a meeting room.14. What will the director of the studies talk about?A. Student dormitories. B. Different courses. C. Social activities.15. How long will
7、the man stay in the hall?A. One hour. B. Two hours. C. Three hours.16. How does the man feel about the test?A. Glad. B. Confident. C. Surprised.听第10段材料,回答第17至20题。17. How does the Japanese space holiday center look like?A. The moon. B. A bicycle wheel. C. A park.18. How much will tourists pay for a t
8、rip to the moon?A. $100,000. B. $1,000,000. C. $10,000,000.19. Where will the American space hotel be built?A. Near the moon. B. On the Mars. C. On the moon.20. What will the rooms in the American space hotel be like?A. They will be cold. B. They will be normal rooms. C. They will be a little dirty.
9、第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C、和D)中,选出最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。AWonderful MoviesHoop DreamsIt tells about the story of two African-American high school students in Chicago and their dreams of becoming professional basketball players. Originally intended to be a 30-minute f
10、ort film, it eventually led to five years of filming. It was premiered at the 1994 Sounce Film Festival where it won the Audience Award for Best Documentary.The Karate Kid12-year-old Dre Parker could have been the most popular kid in Detroit, but his mothers test career move has landed him in China.
11、 With no friends in a strange land, Dre has no here to turn but a kind man, Mr. Han, who is a master of kung fu. He tells Dre that kung is not about fighting, but maturity and calm. Raging Bull It is an American sports film directed by Martin Scorsese and adapted by Paul Schrader d Mardik Martin fro
12、m Jake LaMottas autobiography Raging Bull: My Story. It stars Robert De Niro as Jake LaMotta, an Italian-American middleweight boxer who destroyed relationship with his wife and family.MoneyballMoneyball: The Art of Winning an Un fair Game, is a book by Michael Lewis, published in 2003, about the Oa
13、kland Athletics baseball team and its general manager Billy Beane. Its locus is the teams organizing a competitive baseball team. A film based on the book starring Brad Pitt and Jonah Hill was released in 2011.1. Which movie is set in China?A. Hoop Dreams.B. Raging Bull.C. The Karate Kid.D. Moneybal
14、l.2. What is special about Raging Bull?A. It has won an award.B. It is adapted from a true story.C. Its topic is about sports.D. It is directed by a foreigner.3. Who is the role of Moneyball?A. Michael Lewis.B. Brad Pitt.C. Jonah Hill.D. Billy Beane.【答案】1 C 2. B 3. D【解析】【分析】这是一篇应用文。文章主要介绍了四部电影的情况。【1
15、题详解】细节理解题。根据The Karate Kid部分中“12-year-old Dre Parker could have been the most popular kid in Detroit, but his mothers test career move has landed him in China. With no friends in a strange land, Dre has no here to turn but a kind man, Mr. Han, who is a master of kung fu. He tells Dre that kung is no
16、t about fighting, but maturity and calm.(12岁的Dre Parker本可以成为底特律最受欢迎的孩子,但他母亲的试运行让他来到了中国。在一个陌生的地方没有朋友,Dre在这里没有朋友,只有一个善良的人,功夫大师韩先生。他告诉Dre功夫不是为了打架,而是为了成熟和冷静)”可知,The Karate Kid是以中国为背景的。故选C。【2题详解】细节理解题。根据Raging Bull部分中“It is an American sports film directed by Martin Scorsese and adapted by Paul Schrader
17、d Mardik Martin from Jake LaMottas autobiography Raging Bull: My Story.(它是一部美国体育电影,由马丁斯科塞斯执导,由保罗施瑞德和马迪克马丁根据杰克拉莫塔的自传愤怒的公牛:我的故事改编)”可知,愤怒的公牛的特别之处在于是根据一个真实的故事改编的。故选B。【3题详解】细节理解题。根据最后一段中“Moneyball: The Art of Winning an Un fair Game, is a book by Michael Lewis, published in 2003, about the Oakland Athlet
18、ics baseball team and its general manager Billy Beane.(点球成金:赢得一场不公平比赛的艺术是Michael Lewis于2003年出版的一本关于奥克兰运动家棒球队及其总经理Billy Beane的书)”可知,点球成金的主角是Billy Beane。故选D。BRoss Salvo, a 12-year-old boy from Newtown, CT, was very special, in the way he lived, served, cared about others and overcame challenges. Born
19、with serious health issues, Ross survived his first days of life, but the health problems continued. Shortly after birth, Ross had a brain injury. By the time Ross was two months old, he had already had one heart surgery and three brain surgeries. Despite many challenges, Ross made it through those
20、early days. As one doctor said, “There is no reason for him to be alive right now, but he is still alive!”But none of these stopped Ross from becoming the best version of himself and making a big impact on the people around him. The key was his amazing attitude, faith and spirit. His family never sa
21、id “things Ross wanted to do”. Ross wanted to be like everyone else. Where others saw differences ,he saw things they had in common. As he once said to a kid who was mean to him, “So I have crutches (拐杖). Whats the difference?” His family said he did not have a disability, but “different” ability.Ro
22、ss was willing to try anything! And he did! He played soccer and basketball. He was an active member the youth group at St. Rose of Lima church. He enjoyed serving others. His parents were both Emergency Medical Technicians (EMTs). Ross trained to an EMT and helped his parents train others in CPR as
23、 a volunteer training assistant. Ross was also a great friend to many, genuinely cared about others and always tried to spread his great attitude to those around him. When people were struggling, he would encourage them. Rosss teacher, Amy, said, “Ross had his challenges, but he never complained whe
24、never there were difficulties. I am a better teacher because I had the privilege (优惠待遇) of having him teach me.”4. What do we know about Ross as a child ?A. He was a sufferer.B. He led a healthy life.C. He had different abilities.D. He struggled with others.5. What is paragraph 5 mainly about ?A. Ro
25、sss poor life.B. Rosss education.C. Rosss health issues.D. Rosss attitude to life.6. What did Amy want to express about Ross ?A. The care for him.B. The inspiration from him.C. The privilege of him.D. The sympathy for him.7. Which of the following can be the best title for the text ?A. Ross Salvo Tr
26、ied His Best to Be a volunteerB. Ross Salvos Confidence Affected Others GreatlyC. Ross Salvo Fought against Health Issues BravelyD. Ross Salvos Way to Grow Inspired His Teacher【答案】4. A 5. D 6. B 7. B【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章主要讲述了12岁男孩Ross Salvo用他惊人的态度、信念和精神克服生活的磨难,成为了最好的自己,也对他周围的人产生了巨大的影响。【4题详解】细节理解题。根据第二段
27、中“Born with serious health issues, Ross survived his first days of life, but the health problems continued. Shortly after birth, Ross had a brain injury. By the time Ross was two months old ,he had already had one heart surgery and three brain surgeries.(Ross出生时就有严重的健康问题,但他挺过了生命的最初几天,但健康问题依然存在。出生后不久
28、,Ross就脑部受伤。当Ross两个月大的时候,他已经做了一次心脏手术和三次脑部手术)”可知,Ross小时候是一个多灾多难者。故选A项。【5题详解】主旨大意题。根据第五段中“Ross was willing to try anything! And he did! He played soccer and basketball. He was an active member the youth group at St. Rose of Lima church. He enjoyed serving others. (Ross什么都愿意尝试!并且他做到了!他踢足球和打篮球。他是利马教堂圣Ros
29、s青年组织的活跃成员。他喜欢为别人服务)”和“Ross was also a great friend to many, genuinely cared about others and always tried to spread his great attitude to those around him. When people were struggling, he would encourage them. (Ross也是很多人的好朋友,真诚地关心别人,总是试图把他的伟大态度传播给周围的人。当人们在挣扎时,他会鼓励他们)”可知,第五段主要讲的是Ross对待生活的态度。故选D项。【6题
30、详解】细节理解题。根据最后一段中“Ross had his challenges, but he never complained whenever there were difficulties.I am a better teacher because I had the privilege (优惠待遇) of having him teach me. (Ross有困难,但遇到困难时他从不抱怨。我成了一个更好的老师,因为我有幸有他教我)”可知,Amy想表达自己受到来自Ross的鼓舞。故选B项。【7题详解】主旨大意题。根据第一段“Ross Salvo, a 12-year-old boy f
31、rom Newtown, CT, was very special, in the way he lived, served, cared about others and overcame challenges. (Ross Salvo是来自康涅狄格州纽敦市的一名12岁男孩,他的生活、服务、关心他人、克服挑战的方式非常特别)”和第二段中“Despite many challenges, Ross made it through those early days. As one doctor said, “There is no reason for him to be alive right
32、 now, but he is still alive!”(尽管面临许多挑战,Ross还是熬过了最初的日子。正如一位医生所说,“他现在没有理由活着,但他仍然活着!”)”以及第三段中“But none of these stopped Ross from becoming the best version of himself and making a big impact on the people around him. The key was his amazing attitude, faith and spirit. (但这些都不能阻止Ross成为最好的自己,并对他周围的人产生巨大的影
33、响。关键是他惊人的态度、信念和精神)”以及下文的描述,可知,本文主要讲述了12岁男孩Ross Salvo用他惊人的态度、信念和精神克服生活的磨难,成为了最好的自己,也对他周围的人产生了巨大的影响。因此本文的最佳标题选项B“Ross Salvo的自信极大地影响了其他人”符合题意。故选B项。CThe permafrost (永久冻土) is melting fast. thats bad news, because these frozen soils store billions of tons of carbon dioxide, just waiting to be released. So
34、 is there a way to save the permafrost? One team of researchers thinks it may have found a possible solution: big animals and herbivores (食草动物).Back 1996, researchers started an experiment called Pleistocene Park. They fenced about eight square miles of land in northeast Siberia. And then they intro
35、duced different types herbivores: horses, sheep and other large creatures. Since then, scientists have studied these animals effects on the ecosystem. One outcome is that these large herbivores help keep the ground very cold-cooler than it would otherwise be. “The snow in winter is important to soil
36、 temperature, because it acts as an insulating layer (隔绝层). So the air in winter, at the high altitudes, is much colder than the soil,” Philipp Porada, ecologist at the University of Hamburg said. So the idea of this experiment was to introduce large herbivores to quantify their effects on soil temp
37、erature and see if they can actually protect permafrost soils against melting. And this works because the animals trampling (踩踏) leads to less insulation of the soil against cold air temperatures and results in a cooling effect. Porada and his colleagues realized the significance of this effect, so
38、they pulled data from Pleistocene Park to model what effect herbivores could have on permafrost if they lived in large numbers in the Arctic. Porada said, “These herbivores in the model reduce soil temperature greatly, by 1.7 grees on average. And this leads a preservation of around 80 percent of to
39、day s permafrost area. And without the herbivore effect in the model, we found that only 50 percent of the permafrost area would remain by the year 2100.”8. What will the permafrosts melting result in?A. The decrease air.B. The cooling effect.C. The rise the surrounding temperature.D. The increase i
40、n herbivores.9. Why can the herbivores help keep the ground cooler ?A. They can make more insulating layers.B. They can protect the snow on the ground.C. They make the ground release lots of carbon.D. They make cold air reach the soil more easily.10. How did Porada feel about the finding of the expe
41、riment ?A. It remains to be checked.B. Its unreasonable.C. Its significant.D. It has been used widely.11. What did Porada intend to tell us in the last paragraph ?A. The herbivores could lead to the preservation of permafrost.B. The herbivores would help find more permafrost areas.C. The temperature
42、 would increase greatly in the future.D. Only half of the permafrost would remain by the year 2100.【答案】8. C 9. D 10. C 11. A【解析】【分析】这是一篇说明文。永久冻土正在快速融化,释放的二氧化碳会导致周围温度的上升,研究人员发现食草动物可能会使得永久冻土得以保存。【8题详解】细节理解题。根据第一段中“The permafrost (永久冻土) is melting fast. thats bad news, because these frozen soils store
43、billions of tons of carbon dioxide, just waiting to be released. (永久冻土正在快速融化。这是个坏消息,因为这些冻土储存了数十亿吨的二氧化碳,就等着被释放出来)”可知,永久冻土的融化会导致周围温度的上升。故选C项。【9题详解】细节理解题。根据第三段中“And this works because the animals trampling (踩踏) leads to less insulation of the soil against cold air temperatures and results in a cooling
44、effect. (这是可行的,因为动物的踩踏导致土壤对冷空气温度的隔热更少,从而产生降温效果)”可知,食草动物可以帮助保持地面凉爽,因为它们的踩踏使冷空气更容易到达土壤。故选D项。【10题详解】细节理解题。根据第四段“Porada and his colleagues realized the significance of this effect, so they pulled data from Pleistocene Park to model what effect herbivores could have on permafrost if they lived in large n
45、umbers in the Arctic. (Porada和他的同事意识到这一效应的重要性,所以他们从更新世公园提取数据,以模拟如果食草动物大量生活在北极,它们会对永久冻土产生什么影响)”可知,Porada认为实验的发现是重要的。故选C项。【11题详解】推理判断题。根据最后一段中“These herbivores in the model reduce soil temperature greatly, by 1.7 grees on average. And this leads a preservation of around 80 percent of today s permafros
46、t area. And without the herbivore effect in the model, we found that only 50 percent of the permafrost area would remain by the year 2100. (模型中的这些食草动物大大降低了土壤温度,平均降低了1.7个百分点。这使得现在80%的永久冻土层得以保存。如果模型中没有食草动物的影响,我们发现,到2100年,只有50%的永久冻土地区会保留下来)”可知,食草动物可能会使得永久冻土得以保存。故选A项。DIts well-known that facial recognit
47、ion is widely used in shopping, home security, and law enforcement and millions of us use it to open our smartphones. But privacy advocates are raising alarms about the growing use of facial recognition technology. The American administration recently proposed a rule to use facial recognition to ide
48、ntify and photograph all people entering and leaving the United States, including American citizens. That idea was scrapped after big objections from lawmakers and activists, but the administration is moving ahead with more limited use of the technology in a number of airports and other ports of ent
49、ry say it makes the public safer and so far, theyve had very few complaints from travelers. However, a growing number of, both in and out of the government, say any type of facial recognition is just like illegal surveillance (监视). They say it exchanges too much freedom for too little security. Many
50、 note that once the government has a database of Americans with their photographs, theres no telling what it could be used for. Beyond the privacy concerns, security experts are also worried that a huge government database could be a major target for a data breach (数据泄露). Some say it could give hack
51、ers access to data from millions of Americans. Mike Howell, a former consultant of the Department of Homeland Security, suggests a possible solution: simply erase the information after it used. “The big question for,” says Howell, “is how the government largely will protect the data. We want the dat
52、a we collect to keep us safe from threats, not to, you know, make unsafe. “Finally, the administration may have the final say on the future of facial recognition, with more regulations being advised to keep it in check.”12. What does the underlined word “scrapped” in paragraph 2 mean?A. Abandoned.B.
53、 Expressed.C. Considered.D. Updated.13. What attitude do the security experts have towards facial recognition ?A. Uncaring.B. Concerned.C. Flexible.D. Tolerant.14. What does Howell advise American administration to do ?A. Exchange much security for some freedom.B. Protect the privacy related to faci
54、al recognition.C. Introduce some laws to stop data breaches.D. Stop using facial recognition in shopping.15. What does the text mainly talk about?A. Facial recognition is actually a double-edged sword.B. The American administration is advised to use facial recognition.C. It is urgent for the governm
55、ent to stop using facial recognition.D. There are alarms about growing use of facial recognition.【答案】12. A 13. B 14. B 15. D【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要讲述了面部识别技术的使用越来越多,但是也有隐私和数据泄露等风险,隐私倡导者对面部识别技术越来越多的使用提出了警告。【12题详解】词句猜测题。根据第二段中“That idea was scrapped after big objections from lawmakers and activists, but t
56、he administration is moving ahead with more limited use of the technology in a number of airports and other ports of entry say it makes the public safer and so far, theyve had very few complaints from travelers. (在受到立法者和积极分子的大反对后这个主意被scrap了,但是政府在许多机场正在推进更多的有限使用的技术并且其他入境口岸表示,这使公众更安全,到目前为止,他们收到的旅客投诉很少
57、)”由提到“受到立法者和积极分子的大反对”可知这个主意会被废弃了,因此猜测划线词scrapped意为“废弃”。故选A项。【13题详解】推理判断题。根据第三段中“Beyond the privacy concerns, security experts are also worried that a huge government database could be a major target for a data breach (数据泄露). (安全专家还担心庞大的政府数据库可能成为数据泄露的主要目标)”可知,安全专家对面部识别持担忧的态度。故选B项。【14题详解】细节理解题。根据最后一段中
58、“Mike Howell, a former consultant of the Department of Homeland Security, suggests a possible solution: simply erase the information after it used. “The big question for,” says Howell, “is how the government largely will protect the data. We want the data we collect to keep us safe from threats, not
59、 to, you know, make unsafe.”(美国国土安全部前顾问Mike Howell提出了一个可能的解决方案:在信息被使用后直接删除。Howell说:“政府最大的问题是如何在很大程度上保护数据。我们希望收集的数据能让我们远离威胁,而不是让我们变得不安全。”)”可知,Howell建议美国政府保护与人脸识别相关的隐私。故选B项。【15题详解】主旨大意题。根据第一段中“But privacy advocates are raising alarms about the growing use of facial recognition technology. (但隐私倡导者对面部识别
60、技术越来越多的使用提出了警告)”和第二段中“The American administration recently proposed a rule to use facial recognition to identify and photograph all people entering and leaving the United States, including American citizens. (美国政府最近提出一项规定,使用面部识别辨别和拍摄所有进出美国的人,包括美国公民)”以及下文的描述,可知,本文主要讲述了面部识别技术的使用越来越多,但是也有隐私和数据泄露等风险,隐私倡
61、导者对面部识别技术越来越多的使用提出了警告,因此选项D“关于日渐增长使用面部识别技术的警告”符合题意。故选D项。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。Do you have one of those days when everything seems to annoy you? Even if you do nothing about it, your bad moods will probably go away after some time. _16_ Give yourself a positive
62、 talk. _17_ Bad moods are often started by too many negative thoughts. Write them all down on paper and then give optimistic answers. Then try your best to think and behave positively._18_ Exercise is the most popular bad-mood buster (遏制者). A person who is in a bad mood has low energy and high tensi
63、on. Taking a fast ten-minute walk or doing some quick exercises can do wonders towards changing that bad mood. However, you should pay attention to the length of time.Avoid things that wont improve your moods. TV may not help much, because you need to increase your energy level and stimulate your mi
64、nd. And before you reach for a piece of cake and coffee, think about how moods and food are linked. _19_ Research shows that carbohydrates (碳水化合物) produce a calming effect on people who have a desire for them. Another simple way to be against unhappiness is to make a to-do list. One reason for being
65、 in a bad mood is feeling you have no options. By taking control over certain areas your realize you are not helpless. _20_A. Walk it off.B. Save your strength.C. Stop and listen to whats on your mind.D. Think about your past difficult experiences.E. You can make changes in your moods and life.F. Su
66、gar and coffee contribute to depressed moods.G. But with a little effort, you can forget it much faster.【答案】16. G 17. C 18. A 19. F 20. E【解析】【分析】这是一篇说明文。文章介绍了一些能帮助加速忘记坏情绪的方法。【16题详解】根据上文“Even if you do nothing about it, your bad moods will probably go away after some time. (即使你什么都不做,你的坏情绪也会在一段时间后消失)”
67、可知,此处与上文形成转折,内容与讲述稍加努力就能更快地忘记坏情绪有关,且选项G中的代词it指的是上文中的your bad moods,因此选项G“But with a little effort, you can forget it much faster. (但只要稍加努力,你就能更快地忘记它)”符合题意。故选G。【17题详解】根据上文“Give yourself a positive talk. (给自己一个积极的谈话)”和下文“Bad moods are often started by too many negative thoughts. (坏情绪往往是由太多的消极想法开始的)”可知
68、,此处内容与要倾听自己内心的想法有关,选项C“Stop and listen to whats on your mind. (停下来并听听你在想什么)”符合题意。故选C。【18题详解】根据下文“Taking a fast ten-minute walk or doing some quick exercises can do wonders towards changing that bad mood. (快走十分钟或做一些快速的运动可以神奇地改变坏心情)”可知,此处是本段主旨句,具有概括性,内容与用走路运动消耗掉坏情绪有关,选项A“Walk it off. (走掉它)”符合题意。故选A。【1
69、9题详解】根据上文“And before you reach for a piece of cake and coffee, think about how moods and food are linked. (在你拿起一块蛋糕和咖啡之前,想想情绪和食物是如何联系在一起)”可知,此处内容与蛋糕和咖啡会带来什么情绪有关,选项F“Sugar and coffee contribute to depressed moods.(糖和咖啡会导致抑郁情绪)”符合题意。故选F。【20题详解】根据上文“By taking control over certain areas, your realize yo
70、u are not helpless. (通过控制某些领域,你意识到你并不是无助的)”可知,此处内容与讲述你有能力改变自己的情绪和生活有关,选项E“You can make changes in your moods and life.(你可以改变你的情绪和生活)”符合题意。故选E。第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)第一节 完形填空(共20小题;每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。Illsia Novotny, a stylist at Floyds Barbershop at D
71、enver, has been struggling to make ends meet since the salon(美发厅)was closed during the COVID-19. After the salon recently was reopened to the_21_, Novotny was finally able to return to_22_earlier this month.She had just been finishing up a busy day last week when a man walked in for a_23_. As Novotn
72、y cut his hair, they chatted about baseball, and the_24_of making it through the quarantine(隔离期). After Novotny finished the job and started_25_the floors, the man settled his_26_with the receptionist. But before he left the salon, he made a puzzling_27_. So you know, he told her, its not a_28_.Minu
73、tes later, the salons tearful_29_ran over to Novotnys station and told her that the man had_30_her $ 2, 500. Besides that, he had_31_$ 500 to the receptionist, $ 1,000 to the general manager, and $ 1, 800 to the salons 18 employees._32_, he left $ 5, 800 in tips.I_33_, Novotny told The Denver Post.
74、Im a single mother. It has been_34_in the last few months not knowing whats going to happen and not knowing when we might_35_.Floyds Barbershop has shared the_36_story with social media pages as a means of showing their_37_to the anonymous (匿名的)contributor. The support weve_38_has been astonishing.
75、This is just one great_39_from one of our Denver salons, wrote the salons Facebook page. Thank you for_40_us during this time.21. A. publicB. governmentC. countryD. environment22. A. lifeB. workC. memoryD. negotiation23 A. missionB. restC. drinkD. haircut24. A. possibilitiesB. chancesC. difficulties
76、D. projects25. A. building upB. sweeping upC. picking upD. bringing up26. A. billB. caseC. problemD. difference27. A. experimentB. commentC. discussionD. preparation28. A. habitB. standardC. solutionD. mistake29. A. motherB. receptionistC. customerD. cleaner30. A. tippedB. owedC. borrowedD. returned
77、31. A. carriedB. boughtC. givenD. changed32. A. RecentlyB. OtherwiseC. AdditionallyD. Altogether33. A. criedB. promisedC. admittedD. regretted34. A. coldB. strangeC. toughD. fortunate35. A. recallB. relaxC. recoverD. reopen36. A. widespreadB. heart-warmingC. interestingD. traditional37. A. adviceB.
78、claimC. situationD. appreciation38. A. offeredB. plannedC. gotD. expected39. A. storyB. honorC. reasonD. explanation40. A. unitingB. teachingC. supportingD. recommending【答案】21. A 22. B 23. D 24. C 25. B 26. A 27. B 28. D 29. B 30. A 31. C 32. D 33. A 34. C 35. D 36. B 37. D 38. C 39. A 40. C【解析】【分析】
79、这是一篇记叙文。文章主要讲述了新冠封锁期间一位匿名男子用大量小费帮助美发沙龙里的人的故事。【21题详解】考查名词词义辨析。句意:在沙龙最近重新向公众开放之后,诺沃特尼终于能够在本月早些时候重返工作岗位。A. public公众;B. government政府;C. country国家;D. environment环境。根据“reopened”可知,此处是指沙龙重新对公众开放,the public公众。故选A。【22题详解】考查名词词义辨析。句意:在沙龙最近重新向公众开放之后,诺沃特尼终于能够在本月早些时候重返工作岗位。A. life生活;B. work工作;C. memory回忆;D. nego
80、tiation协商。根据“Illsia Novotny, a stylist at Floyds Barbershop at Denver,”可知诺沃特尼是发型师,沙龙重新开业,她就重返工作。故选B。【23题详解】考查名词词义辨析。句意:上周她刚结束忙碌的一天,一个男人走进来理发。A. mission任务;B. rest休息;C. drink饮料;D. haircut发型,剪发。根据“As Novotny cut his hair”可知,此人走进沙龙剪发。故选D。【24题详解】考查名词词义辨析。句意:当诺沃特尼为他理发时,他们聊起了棒球,以及成功度过隔离期的困难。A. possibilitie
81、s可能性;B. chances机会;C. difficulties困难;D. projects项目。根据上文的“Illsia Novotny, a stylist at Floyds Barbershop at Denver, has been struggling to make ends meet”可知,沙龙在隔离期勉强可以维持下去,由此推知他们在聊那段时期遇到的困难。故选C。25题详解】考查动词短语辨析。句意:诺沃特尼完成工作并开始扫地后,该男子与接待员结清了账单。A. building up建立;B. sweeping up清扫;C. picking up捡起来;D. bringing
82、 up养育,呕吐。根据“the floors”和常识可知,剪完需要清扫地面掉落的头发。故选B。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:诺沃特尼完成工作并开始扫地后,该男子与接待员结清了账单。A. bill账单;B. case状况,事例;C. problem问题;D. difference差异。结合上文提到剪完头发和“the receptionist”可知,此处是指剪完头发到接待员那里付账。故选A。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:但在他离开沙龙之前,他发表了一个令人费解的评论。A. experiment实验;B. comment评论;C. discussion讨论;D. preparatio
83、n准备。根据下文“So you know, he told her, its not a_8_.”可知,此处是指他说了一句话,即评论。故选B。【28题详解】考查名词词义辨析。句意:他告诉她:“你知道这不是个错误。”A. habit习惯;B. standard标准;C. solution解决方案;D. mistake错误。结合下文这个男人给大量金钱作为小费可知,此人的意思是他给那么多钱并不是他错给了,而是他故意的,目的是帮助沙龙里的人。故选D。【29题详解】考查名词词义辨析。句意:几分钟后,沙龙的接待员泪流满面地跑到诺沃特尼的位置,告诉她那个男人给了她2500美元小费。A. mother母亲;B
84、. receptionist接待员;C. customer顾客;D. cleaner清洁工。根据上文的“the man settled his_6_with the receptionist.”可知,此处是指泪流满面的接待员。故选B。【30题详解】考查动词词义辨析。句意:几分钟后,沙龙的接待员泪流满面地跑到诺沃特尼的位置,告诉她那个男人给了她2500美元小费。A. tipped给小费;B. owed拥有;C. borrowed借;D. returned返回,归还。根据文化常识和“$ 2, 500”可知,此处是指给提供服务的人小费。且下文的“he left $ 5, 800 in tips”也是
85、提示。故选A。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:除此之外,他还给接待员500美元,给总经理1000美元,给沙龙的18名员工1800美元。A. carried携带,拿;B. bought买;C. given给;D. changed改变。结合上文提到的给小费可知,此处是指给接待员500美元。故选C。【32题详解】考查副词词义辨析。句意:他总共留下了5800美元作为小费。A. Recently最近;B. Otherwise否则;C. Additionally除此之外;D. Altogether总共。根据“$ 500 to the receptionist, $ 1,000 to the gene
86、ral manager, and $ 1, 800 to the salons 18 employees.”和“$ 5, 800”可知,那个男人给的小费加起来总共5800美元。故选D。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:诺沃特尼告诉丹佛邮报说:“我哭了。”A. cried哭泣;B. promised承诺;C. admitted承认,准许进入;D. regretted后悔,遗憾。根据“Im a single mother. ”和上文提到男人给大量小费帮助他们推知,诺沃特尼被那个男人的行为感动了。故选A。【34题详解】考查形容词词义辨析。句意:“我是单身母亲。在过去的几个月里很艰难,不知道会发生
87、什么,也不知道什么时候我们可能会重新开业。”A. cold寒冷的;B. strange奇怪的;C. tough困难的,棘手的;D. fortunate幸运的。根据上文的“Illsia Novotny, a stylist at Floyds Barbershop at Denver, has been struggling to make ends meet since the salon(美发厅)was closed during the COVID-19.”可知,过去的几个月美发沙龙遇到了困难,所以过去几个月对单身妈妈诺沃特尼来说很艰难。故选C。【35题详解】考查动词词义辨析。句意:“我是
88、单身母亲。在过去的几个月里很艰难,不知道会发生什么,也不知道什么时候我们可能会重新开业。”A. recall回忆;B. relax放松;C. recover恢复;D. reopen重新开业。根据“After the salon recently was reopened to the_1_,”可知,此处是指在隔离期间不知道沙龙能不能重新开业。故选D。【36题详解】考查形容词词义辨析。句意:弗洛伊德的理发店将这个温馨的故事分享给社交媒体页面,以此表达他们对这位匿名者的感激之情。A. widespread广为流传的;B. heart-warming温暖人心的;C. interesting有趣的;D
89、. traditional传统的。结合上文内容可知,那个男人在特殊时期用自己的方式来帮助了处于困境中的人,这是个温暖人心的故事。故选B。【37题详解】考查名词词义辨析。句意:弗洛伊德的理发店将这个温馨的故事分享给社交媒体页面,以此表达他们对这位匿名者的感激之情。A. advice建议;B. claim声明,宣称,断言;C. situation情况;D. appreciation感激,欣赏。结合常识可知,对于别人无私的帮助应该表示感谢。故选D。【38题详解】考查动词词义辨析。句意:我们得到的支持是惊人的。A. offered提供;B. planned计划;C. got获得;D. expected
90、期待。结合上文诺沃特尼和其他员工得到大量小费可知,他们获得的支持是惊人的。故选C。【39题详解】考查名词词义辨析。句意:这只是我们丹佛沙龙的一个精彩故事。A. story故事;B. honor荣誉;C. reason原因;D. explanation解释。结合上下文语境可知,此处用故事指代上文匿名人帮助他们的事情。故选A。【40题详解】考查动词词义辨析。句意:谢谢您在这个时期支持我们。A. uniting团结;B. teaching教授;C. supporting支持;D. recommending推荐。根据“The support weve_18_has been astonishing”可
91、知,此处是指感谢别人在困难时期给予的支持。故选C。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。Paper cutting is one of Chinas most popular folk arts. Archaeological finds show that the tradition started in the _41_(six) century; it is even supposed that the beginning of papercutting is even a few centuries _42_(e
92、arly).Paper cuttings have special _43_(important) at festivals and on holidays. _44_(get) rid of the old and bring good luck, people put up paper cuttings _45_ the windows on the Eve of the Spring Festival.There are two methods of making paper cuttings by using scissors or knives. As the name sugges
93、ts, scissors cuttings are made with scissors. Several pieces of paper (up to eight pieces) _46_(place) together. The patterns are then cut with pointed scissors. Knife cut-tings are made by putting several pieces of paper on a table. Following a pattern, the artist cuts the patterns into _47_ paper
94、with a knife.In the past, paper cuttings were usually made only by women and _48_(girl). They used scissors and paper to cut all kinds of pictures such as apple trees, peach blossoms, mice, fighting roosters and rabbits _49_(eat) carrots.This used to be one of the skills that every girl had to maste
95、r. Professional paper cutting artists are, on the other hand, almost always men _50_ can make a living by working together in workshops.【答案】41. sixth 42. earlier 43. importance 44. To get 45. on 46. are placed 47. the 48. girls 49. eating 50. who#that【解析】【分析】这是一篇说明文。剪纸是中国最流行的民间艺术之一。 考古发现表明,这一传统始于六世纪
96、,人们甚至认为,剪纸的起源甚至还要早几个世纪。文章主要介绍了剪纸艺术的重要性、操作方法以及特点。【41题详解】考查数词。句意:考古发现表明,这一传统始于六世纪,人们甚至认为,剪纸的起源甚至还要早几个世纪。结合句意表示“第六世纪”应用序数词sixth。故填sixth。【42题详解】考查比较级。句意:考古发现表明,这一传统始于六世纪,人们甚至认为,剪纸的起源甚至还要早几个世纪。结合语境表示“更早”,应用early的比较级形式earlier。故填earlier。【43题详解】考查名词。句意:剪纸在节日和节假日有特殊的重要性。空处作宾语,表示“重要性”,应用名词importance,表抽象概念,不可数
97、。故填importance。【44题详解】考查非谓语动词。句意:为了辞旧,带来好运,人们在除夕的窗户上贴上剪纸。分析句子结构可知,get在句中应用非谓语动词形式,此处作目的状语,应用不定式。句首单词首字母要大写。故填To get。【45题详解】考查介词。句意:为了辞旧,带来好运,人们在除夕的窗户上贴上剪纸。结合句意表示“在上张贴”可知,短语为put up sth. on。故填on。【46题详解】考查动词时态语态。句意:几张纸(最多8张)放在一起。陈述客观事实用一般现在时,主语与谓语动词构成被动关系,故用一般现在时的被动语态,主语为Several pieces of paper,谓语用复数。故填
98、are placed。【47题详解】考查冠词。句意:艺术家按照一个图案用刀把图案剪到纸上。paper此处为特指,应用定冠词。故填the。【48题详解】考查名词的数。句意:在过去,剪纸通常只由妇女和女孩制作。girl为可数名词,结合上文women and可知,应用复数。故填girls。【49题详解】考查非谓语动词。句意:他们用剪刀和纸剪出各种各样的图画,比如苹果树、桃花、老鼠、斗鸡和兔子吃胡萝卜。此处为动名词的复合结构“名词+动名词”,作介词的宾语,故eat应用动名词形式。故填eating。【50题详解】考查定语从句。句意:另一方面,专业的剪纸艺术家几乎都是男性,他们可以通过在作坊里一起工作来谋
99、生。此处为限定性定语从句,修饰先行词men,先行词在从句中作主语,指人,故用关系代词who或that引导。故填who或that。第四部分 写作(共两节,满分35分)第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词。删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处
100、起)不计分。It was a cold afternoon and it was raining heavy. Without an umbrella, I had to stand still but wait for my father. Before long hours waiting, my father finally arrived. I was about to go home while I found my English teacher, Miss Wang, was also waiting for the rain to stop. Then I gave my um
101、brella to him. Surprised and happy, she accepted it. See her walking in the rain with my umbrella, I smiled and sense of happiness came into my heart. As a famous saying went, happiness is only real when sharing. If were willing to share, so we will find happiness everywhere.【答案】1.heavyheavily2.buta
102、nd3.BeforeAfter4.whilewhen5.himher6.SeeSeeing7.sense前添加a8.wentgoes9.sharingshared10.去掉so【解析】【分析】这是一篇记叙文。讲述了作者在一个雨天把自己的伞借给了英语老师王老师,作者为自己的行为感到幸福,领悟到幸福只有在分享的时候才是真实的。如果我们愿意分享,我们都会发现幸福无处不在。【详解】1.考查副词。句意:那是一个寒冷的下午,雨下得很大。修饰动词rain应用副词heavily,作状语。故heavy改为heavily。2.考查连词。句意:没有伞,我只好站着等我父亲。结合语境,站着等父亲为并列关系,应用连词an
103、d。故but改为and。3.考查介词。句意:经过长时间的等待,父亲终于来了。父亲来发生在长时间等待之后,应用after。故Before改为After。4.考查固定句型。句意:我正要回家,这时我发现我的英语老师王老师也在等雨停。结合句意表示“某人正要做某事,这时”可知句型为sb. be about to do sth. when。故while改为when。5.考查代词。句意:然后我把我的伞给了她。此处指给王老师伞,应用代词her。故him改为her。6.考查非谓语动词。句意:看到她撑着我的伞在雨中走着,我笑了,一种幸福的感觉涌进了我的心里。分析句子结构可知see在句中应用非谓语动词形式,与逻辑主
104、语I构成主动关系,故用现在分词作状语。故See改为Seeing。7.考查冠词。句意:看到她撑着我的伞在雨中走着,我笑了,一种幸福的感觉涌进了我的心里。结合句意表示“一种的感觉”可知短语为a sense of。故sense前添加a。8.考查动词时态。句意:正如一句名言所说,幸福只有在分享的时候才是真实的。根据后文happiness is only real when sharing可知用一般现在时,主语为saying,谓语用第三人称单数形式。故went改为goes。9.考查非谓语动词。句意:正如一句名言所说,幸福只有在分享的时候才是真实的。分析句子结构可知share在句中应用非谓语动词形式,与逻
105、辑主语happiness构成被动关系,故用过去分词作状语。故sharing改为shared。10.考查句中结构。句意:如果我们愿意分享,我们就会发生幸福无处不在。此处为if引导的条件状语从句,“we will find happiness everywhere.”为主句,前面不需要连词。故去掉so。第二节 书面表达(满分25分)52. 假定你是李华,上周参观了一个机器人展览。请你给英国朋友Andy写封邮件,和他谈谈此事,内容包括: 1.时间和地点;2.你的所见所闻;3.你的收获。注意:1.词数100左右;2.开头和结尾已为你写好。【答案】Dear Andy,I havent seen you
106、for ages, and I miss you very much. Now, I want to share a wonderful experience with you. Last Sunday, I visited an exhibition of robots at the Science Museum. I saw different kinds of robots, including industrial robots, household robots and entertainment robots. Besides, I had an interesting talk
107、with a robot, who is good at interacting with people.That was an amazing experience, through which I developed a great interest in science. I learned robots can help us do a lot of work and live a better life.Do you have any stories about robots? If so, please tell me about it, Best wishes!Yours,Li
108、Hua【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,要求考生给给英国朋友Andy写封邮件,和他谈谈上周参观的一个机器人展览。【详解】1.词汇积累极好的:nice wonderful与某人互动:communicate with sb. interact with sb.惊人惊讶的:surprising amazing许多:much a lot of2.句式拓展简单句变复合句原句:Last Sunday, I visited an exhibition of robots at the Science Museum. I saw different kinds of robots, including
109、industrial robots, household robots and entertainment robots.拓展句:Last Sunday, I visited an exhibition of robots at the Science Museum where I saw different kinds of robots, including industrial robots, household robots and entertainment robots.【点睛】高分句型1Besides, I had an interesting talk with a robot, who is good at interacting with people.(运用了由who引导的非限制性定语从句)高分句型2That was an amazing experience, through which I developed a great interest in science.(运用了由介词+which引导的非限制性定语从句)