1、UNIT 2 ICONIC ATTRACTIONS课后培优微积累战高考,训练提分点同义副词(短语)的替换一、多样表达1相反:oppositely on the contrary2很少:rarely seldom3仅仅:only merely4每天:every day day in and day out5起先:firstly originally, initially6完全地:totally absolutely, completely7大约:about around, nearly, roughly, almost, approximately8最后:finally eventually,
2、accordingly, ultimately9肯定地:certainly definitely, undoubtedly, obviously, apparently10目前:now nowadays, at present, presently11偶尔,有时:now and then at times, occasionally, once in a while12精准地:exactly precisely, accurately, to an inch13绝不,从不:never on no account, at no time, under no circumstance14立刻:im
3、mediately right now, right away, at once, on the instant15平稳地:steadily smoothly, moderately16经常:often frequently, constantly, regularly17事实上:in fact as a matter of fact, in practice, in reality, practically18非常:very extremely, intensely, extraordinarily二、佳句观摩1On Sundays, he rarely stays in the house
4、.On Sundays, he seldom stays in the house.星期天他很少待在房子里。2It was firstly published in the pages of a magazine.It was originally/initially published in the pages of a magazine.这篇文章原先发表在一本杂志上。3In fact many food crops failed because of the drought.As a matter of fact/In practice/In reality/Practically, ma
5、ny food crops failed because of the drought.实际上,因为干旱,很多粮食作物欠收。4It isnt hot; oppositely its cold.It isnt hot; on the contrary its cold.天气并不热,正相反,很冷。三、佳句仿写用同义词替换下列句子中的黑体部分1People used to come and visit him every day.People used to come and visit him day_in_and_day_out人们过去每天都来拜访他。2He lay down and fell
6、asleep immediately.He lay down and fell asleep at_once/right_now/right_away/on_the_instant他躺下,很快地睡着了。3I will certainly see you into the train.I will definitely/undoubtedly/obviously/apparently see you into the train.我一定要送你上火车。.阅读理解A语篇类型应用文主题语境人与社会火车服务伦敦到爱丁堡的夜班卧铺火车服务Dream Big with the Caledonian Slee
7、perThe Caledonian Sleeper is a gateway to a world of possibilities with our overnight rail service bringing a touch of the extraordinary to travel between London and Edinburgh.Taste the local food,have the ultimate sleep on our comfortable bed and enjoy a private room with the toilet and shower.And
8、above all,wake up feeling refreshed,ready to start an adventure at your destination.Caledonian DoubleClub RoomClassic RoomComfort Seatsa double bedtwo single bedstwin bunk bedscomfortable seatsbreakfast includedbreakfast includedbreakfast for purchasebreakfast for purchasethe toilet and showerthe to
9、ilet and showera inroom washbasincharging points & WiFicharging points & WiFiWiFiWiFipriority boardingpriority boardingtemperature controltemperature controlWe offer two categories of rail tickets to travel on our service:Caledonian Sleeper Fixed Advance:Our Fixed Advance tickets offer our best valu
10、e fares. No changes,refunds or upgrades are allowed.They are available for Club rooms (150/passenger)and Classic rooms (100/passenger). Book at least two months in advance.Caledonian Sleeper Flexible:Our Flexible tickets are fully refundable. They are available for Caledonian doubles (200/passenger)
11、,Club rooms (170/passenger),Classic rooms(120/passenger) and Comfort seats (50/passenger). Book anytime if available.*Notice:These are single (oneway)tickets;to make a return journey,just buy two single tickets.Oops! A family getaway can often make you feel like someone is missing if your furry frie
12、nd is left behind. If you are travelling in a Caledonian double or Club room,youre welcome to bring up to two pets with an additional fare as low as 30 per room.文章大意:本文主要介绍了伦敦到爱丁堡的夜班卧铺火车服务,包括火车的票价、特色服务等。1What is promoted in this text?AA travel package.BA train service.CA family plan.DAn accommodatio
13、n service.解析:B考查细节理解。根据文中表格提供的卧铺房间服务信息和座位信息以及文中的“We offer two categories of rail tickets to travel on our service”“Caledonian Sleeper Fixed Advance”和“Caledonian Sleeper Flexible”可知,本文主要是在推销火车的服务项目,包括火车票价和卧铺特色等,故B项正确。2All ticket holders can enjoy_without extra charge.AWiFi signalsBpriority boardingCo
14、nboard breakfast Dcharging points解析:A考查细节理解。根据文中表格中提供的卧铺房间服务信息和座位信息可知,它们都包括WiFi,故所有持票人都可以免费使用WiFi,故A项正确。3What is the lowest roundtrip fare for a married couple with their two pet dogs?A230. B330.C660. D740. 解析:C考查简单计算。根据最后一段最后一句可知,如果选择Caledonian double和Club room的话,可以带两个宠物,每个房间需要支付低至30英镑的额外费用;根据Caled
15、onian Sleeper Fixed Advance中的“They are available for Club rooms(150/passenger)”和Caledonian Sleeper Flexible中的“They are available for aledonian doubles(200/passenger),Club rooms(170/passenger)”,以及Notice的内容可知,车票为单程票,如往返旅行,需购买两张单程票;由此可知,一对夫妻带两个宠物的票价最低为15022302 660(磅),故选C。B语篇类型应用文主题语境人与自我学习国外大学申请指导An in
16、creasing number of students worldwide are considering studying abroad. The application process varies from country to country.If youre looking for a university with a strong international outlook but feel swept over by all the application options,here is some guidance to get you started.UKInternatio
17、nal students must apply to universities in the UK through an organisation known as UCAS. This organisation allows students to apply to up to five universities with just one application. It costs 20 for a single choice or 25 for more than one choice.The application consists of a series of questions t
18、o determine the students schooling and predicted grades. The biggest part of the application form is the personal statement,in which applicants should describe their personal interests and related experiences.SwitzerlandSwitzerland has four official languages and is bordered by five countries so it
19、is no surprise that its universities are among the most international in the world. International applicants may need to take an entrance exam if they have a foreign school certificate,and must also prove that they have a good grasp of the French language,usually through taking a language exam. The
20、full application costs 50 Swiss francs for a holder of a Swiss diploma and 150 Swiss francs for holders of foreign diplomas.CanadaInternational applicants have to write up a personal profile as part of their application,which is very similar to the personal statement required for a UK university app
21、lication. Students will also have to prove their Englishlanguage competencythere are nine ways to meet the English Language Admission Standard,which are listed on many university websites.SingaporeThe process of applying to a Singaporean university is very much alike,but overseas students may be del
22、ighted to find that the domestic applicants have to cover the same procedures:fill out an online application form and submit identification documents,supporting documents and an application fee of S $20.文章大意:本文主要介绍了申请到英国、瑞士、加拿大以及新加坡留学的过程以及相关情况。4Which country requires that international applicants kn
23、ow French well?AUK. BSwitzerland.CCanada. DSingapore.解析:B考查细节理解。根据Switzerland部分第二句中的“and must also prove that they have a good grasp of the French language”可知,瑞士要求国际申请者能很好地掌握法语。故选B。5What part of the application is similar between the UK and Canada?AThe application system.BThe number of universities.
24、CThe application cost.DThe personal statement.解析:D考查细节理解。根据Canada部分中的第一句“International applicants have to write up a personal profile as part of their application,which is very similar to the personal statement required for a UK university application.”可知,在加拿大,国际申请者需要详细写出一份个人简介来作为他们的申请的一部分,这份个人简介与申请
25、英国大学所要求的个人陈述非常相似。故选D。6Whats special about the application process in Singapore?AApplicants need to pay a lot.BIt is much simpler than elsewhere.CIts no different for native students.DThe competition is even more fierce.解析:C考查细节理解。根据Singapore部分第一句中的“but overseas students may be delighted to find that
26、 the domestic applicants have to cover the same procedures”可知,在新加坡,海外申请者与国内申请者的申请程序是一样的。故选C。.七选五语篇类型说明文主题语境人与社会社会生活礼貌地使用手机Impolite cellphone users are anywhere where theres a cellphone signal.1._Could that be you?Follow our expert phone rules to avoid being rude and annoying.Know where not to use yo
27、ur phone.2._,so avoid talking on your cellphone or having it ring while in such places as hospitals,libraries and movie theaters.Turn your phone off if necessary.Dont talk too loudly.When in public,try not to raise your voice while on the phone.Generally you dont have to shout on the phone to be hea
28、rd on the other end.In fact,doing so often makes it harder for you to be understood.3._.Dont use your phone when having a meal with someone.If possible,turn it off.If youre waiting for an important call,let the person youre with know beforehand (事先) that youre expecting a call that youll need to tak
29、e.4._.If you have to,step away but dont stay away any longer than a bathroom break.5._When youre in an enclosed space,or you cant put yourself 10 feet out of everyones way,its inappropriate to talk but its potentially acceptable to receive and send text messages.But youd better not text while doing
30、anything that requires you to be focused.ALearn to textBFocus on your messagesCSome places are inappropriate for cellphone usageDLimit phone use during gatherings with your friendsETry not to hold a phone conversation at tableFIn addition,shouting on the phone disturbs people around youGMost people
31、who are impolite dont even realize what theyre doing文章大意:本文主要介绍了如何避免使用手机时的不礼貌行为,包括知道使用手机的场合,讲话声音不要太大,与他人一起吃饭时不要使用手机等。1解析:G空前一句表述有手机信号的地方就有不礼貌的手机用户,并结合空后一句“Could that be you?”可推知,G项“大多数不礼貌的人甚至没有意识到自己的行为”符合语境。2解析:C根据空前一句中的“where”以及空后的“so avoid talking on your cellphone or having it ring while in such
32、places”可知,空处应是表述一些场合不适合使用手机,所以选C项。3解析:F根据前一句“In fact,doing so often makes it harder for you to be understood”并结合本段的主题句“Dont talk too loudly”可推知,空处进一步解释了对着手机吼的负面影响,所以选F项。4解析:E根据本段的主题句“Dont use your phone when having a meal with someone”,并结合空后一句“If you have to,step away but dont stay away any longer t
33、han a bathroom break”可推知,空处建议人们尽量不要在吃饭时进行电话交谈,所以选E项。5解析:A根据该空的位置可知,该空是该段的主题句。根据空后一句中的“but its potentially acceptable to receive and send text messages”和对本段的整体理解可推知,本段主要建议人们学会发短信,所以选A项。.语法填空语篇类型说明文主题语境人与自然人与动物解救考拉The victims were carried in one by one,their paws burned and fur singed(烤焦),suffering fr
34、om dehydration(脱水)and fear.Their caretakers bandaged their wounds and laid them in baskets with the only thing that they were familiar withthe 1._(leaf) of the eucalyptus(桉树).As catastrophic fires have swept across more than two million acres in Australia,dozens of koalas 2._(rescue) from smoking tr
35、ees and ashen ground.The difficulty of the koala has raised questions among conservationists and scientists about what it will take 3._(preserve) biodiversity in a country 4._(increasing)tending to have intense fires,extreme heat and water scarcity.And it already has the highest rate of species 5._(
36、extinct) in the world.6_koalas have evolved to exist alongside wildfires,the animals are facing new threats not just from climate change but also from human development.It has disturbed local populations,7._(break) their ability to survive fires.In some regions,scientists say,koalas numbers have dec
37、lined 8._ up to 80 percent,though it is difficult to know how many remain across Australia.“We have these unique animals 9._ are not found anywhere else on this planet and were killing them,” said Cheyne Flanagan,the Clinical Director of the Port Macquarie Koala Hospital.“This is 10._ wakeup call.”文
38、章大意:考拉在澳大利亚大火中受难,人们解救了很多考拉。考拉虽已进化到可以和野火共存,但其正面临着不仅来自气候变化,而且来自人类发展的新威胁。在一些地方,考拉数量下降了80%,这对人类来说是一个警示。1解析:leaves考查名词的单复数。leaf为可数名词,根据该句中的“of the eucalyptus(桉树)”并结合常识可知,树的叶子有很多,故用名词的复数形式。2解析:have been rescued考查动词的时态、语态和主谓一致。根据该句中的“have swept”和语境可知,此处应用现在完成时;koalas和动词rescue为被动关系,故用被动语态,且koalas为复数形式,故填hav
39、e been rescued。3解析:to preserve考查动词不定式。该处表示“将采取什么措施来保护生物多样性”,空处表示目的,故用动词不定式。4解析:increasingly考查副词。副词修饰动词,空处修饰动词tending,应用副词形式。5解析:extinction考查名词。该句意为:并且该国已经拥有世界上最高的物种灭绝率。根据语境并结合句意可知,空处应用名词形式。6解析:While/Though/Although考查连词。该句意为:虽然考拉已经进化到可以与野火共存,但它们正面临着不仅来自气候变化,而且来自人类发展的新威胁。根据句意可知,此处应用While或Though或Althou
40、gh。7解析:breaking考查现在分词。分析该句结构可知,主语It和动词break之间为逻辑上的主谓关系,故用break的现在分词形式。此处表示削弱了它们在火灾中生存的能力。8解析:by考查介词。该句意为:科学家说,尽管很难知道全澳大利亚还有多少考拉存在,但在一些地区,考拉的数量已经减少了高达80%。根据句意并结合空后的“up to 80 percent”可知,此处应用介词by,表示数量。9解析:that/which考查定语从句。分析该句结构可知,空处引导定语从句,在从句中作主语,先行词为these unique animals,故用that或which引导该定语从句。10解析:a考查冠词。根据语境可知,此处表示这是一个警示,且wakeup的发音以辅音音素开头,故用不定冠词a。