1、课时提能练(二十六)必修5Module 2A Job Worth DoingA:知识层面.语境语法填空()用所给词的适当形式填空It was only two days after Jack sent his 1.application (apply) form to a large company that he was offered a job interview.He did very well in the interview, which was a great 2.satisfaction_(satisfy) to the employer.Besides, his previo
2、us work experience won him an advantage over another 3.applicant (apply)Having met all the 4.requirements (require) of the company, Jack was finally employed.Compared to the 5.stressful (stress) job before, the new one was undemanding as well as rewarding.To him, it was only a small improvement, but
3、 at least it was a step in the right 6.direction (direct)()填入一个单词I went along thinking of nothing 1.in particular, only looking at things around.When I was passing 2.by the museum, I took notice 3.of a public bar and walked in.It was crowded and all the seats were taken 4.up.A band was performing an
4、d in response 5.to their good performance, people in the bar burst into cheers from time to time.I used to take 6.it for granted that bars are places which provide a quiet and comfortable atmosphere, but this bar changed my view.I was told that the band usually performed emotional music which, 7.on
5、average, would have a positive effect 8.on people who were suffering pain, loneliness and depression.根据提示补全句子1我从报纸上了解到你公司需要一名英语秘书,我写信申请该职位。(apply)I learned from the newspaper that your company needs an English secretary, and Im_writing_to_apply_for_the_position.2一位老师不应该想当然地认为每个学生都明白他在课堂上所讲的东西。(take
6、.for granted)A teacher shouldnt take_it_for_granted_that every student has understood what he said in class.3自从莫言获得诺贝尔文学奖后,他的小说在这座城市的需求量很大。(demand)Mo Yans novels are in_great_demand in this city since he won the Nobel Prize for literature.4上周一,我正在街上散步,这时我看到一位老人从自行车上摔了下来。(be doing .when .)Last Monday
7、, I was_walking_in_the_street_when I saw an old man fall off his bicycle.5我的家乡就在山脚下,有一条大河从它的前面流过。(with复合结构)My hometown lies at the foot of the mountain, with_a_big_river_running_in_ front_of_it.B:能力层面.阅读理解Its easy to think of your grandparents retirement years as being all about them.After all,theyv
8、e likely spent the last several decades devoting their time and energy to others their boss,coworkers,clients,or kids.Now,they think,its time to finally focus on themselves,and thats true to an extent.But their postwork life still needs structure and purposes.Without these two key pillars(支柱),life c
9、an get boring and lonely very quickly.One very good way to fill the blank is to give time and energy to others through volunteering.Sure,they wont walk away with a paycheck,but the simple act of volunteering their time to a cause comes with numerous other very important benefits.For retirees Ross an
10、d Carol Chenot,volunteering has made their golden years incredibly fulfilling.Ross volunteers with Glean SLO ,an organization affiliated(隶属于)with the local food bank.“Because we live in a rich agricultural area,Glean SLO,volunteers go into the fields or orchards to pick the leftover produce and dona
11、te to the food bank,” Ross explains.“Literally tons and tons of food get donated that way.”Carol put together a series of neighborhood “learning sessions” called Neighborly U through which people can learn a new skill or develop a new hobby.The sessions range in topics,including computers,crafts,coo
12、king,volunteerism,travel,entertainment,and selfimprovement.So far,Carol says shes conducted 75 classes and has had more than 650 people register.“It reinforces a value of generosity that we want to pass down,” she says.【语篇解读】老年人退休后,生活很快就会变得无聊和孤独,志愿者工作是填补这一空白的一个非常好的方法。而且,志愿者工作给退休人员带来了许多其他非常重要的好处。1Wha
13、t does your postwork life need according to Paragraph 1?AYourself and your kids.BStructure and purposes.CTime and energy.DYour boss and coworkers.B细节理解题。根据第一段中的“But their postwork life still needs structure and purposes.Without these two key pillars (支柱),life can get boring and lonely very quickly”可
14、知,退休后的生活需要精心组织和目标,故选B。2How do the retired fill their free time?ATo volunteer.BTo attend to kids.CTo have a walk. DTo work hard.A细节理解题。根据第二段的第一句“One very good way to fill the blank is to give time and energy to others through volunteering”可知,退休人员可通过志愿者工作来打发空闲时间,故选A。3Why does the passage mention Ross
15、and Carol?ABecause they are both generous.BBecause their efforts have paid off.CBecause they have spare time and energy to develop new skills.DBecause volunteering has made their retirement years satisfying.D推理判断题。根据第三段的第一句“For retirees Ross and Carol Chenot,volunteering has made their golden years
16、incredibly fulfilling”和第三段中对Ross所做的志愿者工作的描述及最后一段对Carol所做的志愿者工作的描述可推知,志愿者工作使Ross和Carol对她们退休后的生活感到满意,故选D。4What does the passage mainly tell us?AThe joy of volunteering in retirement years.BLife can get boring and lonely very quickly.CWhere to spend the golden retirement years.DA value of generosity pa
17、ssed down to the next generations.A主旨大意题。根据全文内容可知,老年人退休后,生活很快就会变得无聊和孤独;志愿者工作不但可以给他人带来帮助,而且能使退休后的生活变得充实有意义,故选A。.阅读七选五Easy Ways to Give Yourself a Fresh StartIt doesnt need to be complicated or challenging to turn a fresh page on each new day.Whenever we mark a new year by turning the calendar,returni
18、ng to school or celebrating a holiday we are looking for a fresh start. 1 But how? Here are some easy ways to connect with that feeling of starting fresh,whether its a new year or simply a new day in our life. 2 This means you have realized what serves your life now and what can stay in your past.Or
19、 invest in a new pen and a new notebook.Having fresh supplies can simulate even the common task of creating your todo list.Moreover,you can learn something new by opening a book youve been expecting to read,searching a question thats been in your mind,enrolling in a class that motivates your interes
20、t.Of course you can simply ask a friend for a fresh idea about an issue. 3 .Take a break from technology for an hour,a day,or a week. 4 You should be able to put some space between yourself and digital devices.One reason why we sometimes struggle to start fresh is that you get stuck with reflecting
21、on worrisome thoughts about the past,the present or even the future. 5 Allow these thoughts into your day only at a brief (30 minutes or less ),specific time.The rest of the time,focus on what you are doing thats new and positive.How do you give yourself that“fresh start”feeling?AElectronic products
22、 might not be serving you best.BNewness or freshness can guide us on a positive path.CLimit your daily “worry time” and make an appointment with yourself.DAll of us enjoy newness,but what is it that leads to a sense of freshness?ERealizing your past mistakes,you should move forward with enthusiasm.F
23、Increasing your knowledge on any topic means taking your mind into a fresh area.GFirst,even letting go of a single box or bag of items can give you a refreshing sense.【语篇解读】本文主要介绍了几种给自己一个全新的开始的方法。1B根据语境可知,本空是一个过渡句。由空前一句中的人们寻找一个全新的开始和下文要提供全新开始的方法的表述可知,该句讲的应是全新开始的好处,所以选B选项。2G根据空后一句中的“have realized wha
24、t serves your life now and what can stay in your past”可知,G项中的“letting go”和“give you a refreshing sense”与之呼应,所以选G选项。3F本段主要讲了学习一些新知识的途径,F项“增长关于任何话题的知识意味着将你的思想带到一个新的领域”是对本段的总结,所以选F选项。4A本空的前后句讲到了科技和电子设备,本句应该也是与科技或电子设备相关的内容,所以选A选项。5C本空是一个过渡句。空前一句中提到了“worrisome thoughts”,空后一句提到“Allow these thoughts.specif
25、ic time”,所以本句讲的应该是与担忧时间相关的内容,C选项中的“worry time”与之呼应,所以选C选项。.语法填空Household garbage sorting and recycling have become a hot topic in Shanghai because of Chinas first compulsory garbageseparation law that every household and institution shall classify waste into four 1._(category)Those who fail to sort
26、garbage may 2._(fine)up to 200 yuan.3_(previous),everything went into one bin,so this change has made many people very 4._(worry),who said they were struggling to master the details quickly.Now thanks to the efforts of 5._ number of young programmers,discovering the proper classification for each pi
27、ece of household waste has become as simple as taking a photo 6._ calling someone using your smartphone.They have applied speech and image recognition technologies 7._ apps and other smartphone services to guide Shanghai residents through the garbageseparation rules.Most of the apps and services,whi
28、ch 8._ (begin) springing up last month in app stores on messaging tool WeChat and mobile payment service Alipay,allow users to type in the name of waste 9._( identify ) which category it belongs to.Many apps also use speech and image recognition to make the process much easier,but their creators say
29、 they will disappear in time with the Chinese 10._(become)more accustomed to the rules.【语篇解读】随着上海垃圾分类条例的实施,垃圾分类和回收成为上海的热点话题;中国年轻的程序员利用声像识别技术,将垃圾分类的工作变得如拍照或使用智能手机打电话一样容易。1categories考查名词的单复数。category为可数名词,根据该句中的“four”可知,此处用复数形式。2be fined考查语态。句意:那些没能进行垃圾分类的人可能会被罚高达200元。分析句子结构并根据句意可知,该句主语Those和动词fine之间为
30、被动关系,故用被动语态。3Previously考查副词。根据句子结构可知,此处修饰整个句子,故填副词Previously。4worried考查形容词。分析该句结构可知,空处作make的宾语补足语,宾语为many people,故用形容词worried。5a考查冠词。a number of为固定搭配,意为“许多”。该处指“许多年轻的程序员”。6or考查连词。根据语境可知,空处前后是选择关系。此处表示与拍照片或者使用智能手机打电话一样简单。故用连词or。7to考查固定搭配。apply.to.为固定搭配,意为“将应用于”,此处表示将声像识别技术应用于应用程序和其他智能手机的服务。8began考查动词的时态。根据该句中的“last month”可知,此处陈述的是过去发生的事情,故用一般过去时。9to identify考查动词不定式。此处表示允许用户输入垃圾的名称以识别它属于哪一类,据此可知,此处作目的状语,故用动词不定式。10becoming考查with复合结构。分析该句结构可知,空处为the Chinese的补足语,the Chinese和动词become为逻辑上的主谓关系,故填现在分词形式becoming。