收藏 分享(赏)

2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 阅读理解题组——练速度(含解析)新人教版选择性必修第三册.docx

上传人:a**** 文档编号:550342 上传时间:2025-12-10 格式:DOCX 页数:12 大小:29.14KB
下载 相关 举报
2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 阅读理解题组——练速度(含解析)新人教版选择性必修第三册.docx_第1页
第1页 / 共12页
2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 阅读理解题组——练速度(含解析)新人教版选择性必修第三册.docx_第2页
第2页 / 共12页
2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 阅读理解题组——练速度(含解析)新人教版选择性必修第三册.docx_第3页
第3页 / 共12页
2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 阅读理解题组——练速度(含解析)新人教版选择性必修第三册.docx_第4页
第4页 / 共12页
2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 阅读理解题组——练速度(含解析)新人教版选择性必修第三册.docx_第5页
第5页 / 共12页
2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 阅读理解题组——练速度(含解析)新人教版选择性必修第三册.docx_第6页
第6页 / 共12页
2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 阅读理解题组——练速度(含解析)新人教版选择性必修第三册.docx_第7页
第7页 / 共12页
2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 阅读理解题组——练速度(含解析)新人教版选择性必修第三册.docx_第8页
第8页 / 共12页
2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 阅读理解题组——练速度(含解析)新人教版选择性必修第三册.docx_第9页
第9页 / 共12页
2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 阅读理解题组——练速度(含解析)新人教版选择性必修第三册.docx_第10页
第10页 / 共12页
2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 阅读理解题组——练速度(含解析)新人教版选择性必修第三册.docx_第11页
第11页 / 共12页
2023年高考英语一轮复习 UNIT 5 阅读理解题组——练速度(含解析)新人教版选择性必修第三册.docx_第12页
第12页 / 共12页
亲,该文档总共12页,全部预览完了,如果喜欢就下载吧!
资源描述

1、高考题型组合规范练16阅读理解题组练速度(35mins).阅读理解AFamily-FriendlyWalksPADLEYGORGENext to Grindleford Station,eight miles north of Bakewell,lies Padley Gorge.Trails are kept as natural as possibleits more a case of finding the gaps in the woods than following a path.LONGSHAWESTATEThe 1.7-mile walking route around th

2、is National Trust estate skirts the upper end of Padley Gorge.People love the stepping stones,but Longshaw is mostly all about the giant fallen trees,left in place for little hands and feet to delightfully climb over.HIGGERTORA pile of giant rocks dominates Higger Tor,the best of several lookouts al

3、ong the Ringinglow Road between Hathersage and Sheffield.Walk through the nearby fields,and then let the kids climb over hundreds of strangely smooth grey stones.The views out over the Hope Valley are great and impressive,and the rock pools in Burbage Brook are perfect for rowing in.STANAGEEDGEPopul

4、ar with rock climbers,this stone cliff marks the boundary of the mysterious land of the Dark Peak cliff and the grass-covered flat land of White Peak.Its a six mile circular walk from Hathersage.Alternatively,park at the Hollin Bank Car Park and climb half a mile to the top,out of breath.CHATSWORTHE

5、STATEA three-mile circle from Calton Lees Car Park takes in a ruined factory,the pretty village of Edensor and views of Chatsworth House.Appreciate the stretch along the River Derwentdeer often hang out there.1.Whom is the text intended for?A.Friends.B.Farmers.C.Families.D.Climbers.2.Which walks are

6、 most suitable for children?A.HIGGER TOR and STANAGE EDGE.B.LONGSHAW ESTATE and HIGGER TOR.C.PADLEY GORGE and LONGSHAW ESTATE.D.STANAGE EDGE and CHATSWORTH ESTATE.3.During which walk are you likely to meet with big animals?A.PADLEY GORGE.B.LONGSHAW ESTATE.C.STANAGE EDGE.D.CHATSWORTH ESTATE.BI first

7、discovered Ruskin Bond on a hot afternoon in Agartala.My mother,sister and I were spending the summer with my father,an army officer,who was stationed there.There wasnt much to do for a young teen in the army cantonment,so I spent most of my days at the library,which housed a variousif modestcollect

8、ion of books.I casually picked up Bonds DelhiIsNotFar on one such day and was immediately drawn into his gentle,unassuming,non-judgmental world.Since that day,Ive searched for and read quickly with great enthusiasm every one of Ruskin Bonds works.I think my affinity came from the fact that I identif

9、ied on some level with him.Like me,he was shy and dreamy and enjoyed the company of the written word above that of people.A particularly painful theme that runs through Ruskin Bonds work is his relationship with his father.The two were extremely close,more so perhaps because they were each others so

10、le emotional support system.Bonds parents divorced when he was little,and so it was just him and his father,and the latter comes across as a sensitive,gentle man who adored his son.Bonds father died suddenly of malaria at 46,when Bond was just 10a cruel blow for the young boy.Its remarkable how Bond

11、 writes about his fathers untimely death with a quiet dignity:It is deeply touching but never maudlin.Moved as I was by Bonds memories of his father,little did I know that I would soon be experiencing his pain first-hand.When I was 21,my father too suddenly passed away after a brief illness.Looking

12、back at the time immediately after my fathers passing,all I remember is a feeling of utter disbelief,of thinking.I sought refuge in my beloved books,and no other author gave me as much assistance and relief as did my beloved Ruskin Bond.4.Why did the author go to the library?A.To read Bonds novel.B.

13、To review his lessons.C.To broaden his horizons.D.To kill his time.5.Which can best explain the underlined part in the third paragraph?A.Passion.B.Sympathy.C.Relief.D.Inspiration.6.What does the author think of Bonds father?A.Determined.B.Considerate.C.Wealthy.D.Intelligent.7.Which would be the best

14、 title for the text?A.My Father:an Army OfficerB.Unforgettable Time After My Fathers DeathC.Ruskin Bonds Works:My Beloved BooksD.My Experience in the Army CantonmentCBecoming a parent brings out the best in many animals.Although parenting is usually left to the females,males from many species go abo

15、ve and beyond to care for the offspring.Take anemone fish (海葵鱼) for example.In FindingNemo,Marlin swims over 1,000 miles from the Great Barrier Reef to Sydney to rescue his son Nemo,who has been caught by divers.In reality,anemone fish rarely move so far away from their home.Despite their smaller si

16、ze,the males help the females defend the nest,but only the male anemone fish take care of it.They use their fins as fans to provide a constant flow of oxygen and keep the surroundings clean.They also put a lot of effort in building the nest.The eggs take about five days to hatch.During this importan

17、t period,dads fan them to provide oxygen and remove the rubbish.They also pick up the eggs in their mouths and move them around to remove any bacteria.One of the biggest threats comes from female sticklebacks (刺鱼),who form organized groups and attack the nests to eat all the eggs.Males defend the ne

18、wborn fish and bring back the ones who move too far from the nest.Once the fish grow up,they become a little bit more independent and start to swim away.The dad swims after them,picks them up in his mouth,and spits them back into his nest.Eventually,he gets to the point where he cant keep track of t

19、hem and thats when they separate.Doting (溺爱的) fathers are not restricted to the world of fish.In some poison frog species,the dads also warn the moms when the young ones are hungry and need to be fed.Its generally believed that moms are the caregivers.In fish and frogs,its actually more common for t

20、he dads to provide care.8.What does the underlined word “offspring” in Paragraph 1 probably mean?A.Children.B.Relatives.C.Friends.D.Colleagues.9.What can we infer about male anemone fish?A.They take full responsibility for building the nest.B.They are much larger than female anemone fish.C.They are

21、actually extremely excellent fathers.D.They frequently make attacks on other fishes.10.What does it mean when the dad cant track its young fish?A.The dad cant tend to the young fish.B.The young fish are already independent.C.The living environment is worse.D.The dad is in a state of aging.11.What ca

22、n be the best title for the text?A.The Model Father in the Animal KingdomB.The New Role of the Male Anemone FishC.The Really Caring Caregivers in LifeD.A Strange Phenomenon in NatureDOnline education has grown fast over the past ten years.The explosion of technology has made teaching outside the tra

23、ditional classroom possible for teachers and has provided learners with easy access to course materials.Its attractiveness,benefits,and challenges are addressed.In April,2005,I was approached by a student who was interested in our doctoral program.However,the first question out of her mouth was,“Do

24、you offer any online courses?” Later that day,as I was reading the conference program guide trying for interesting presentations,I noticed many workshops on web-based learning and online education.I later attended two of those workshops and met several professors from different universities who had

25、either taught online courses for quite some time or who were discovering the best practice for teaching online.These experiences helped me realize at least to some extent the degree of growth in online education.My responsibilities for the term included gaining more understanding of online education

26、.Consequently,I made several attempts to enrich my knowledge of distance learning and online teaching.I consulted with my colleagues who were teaching online courses.This helped me recognize the importance of getting materials prepared even before the start of a term.I also learned that online cours

27、es may consume more time than regular classroom teaching.And I attended several workshops regarding online education and established a network with those who were involved in online programs at other universities.I would consider these people as my consultants as I began to design my own online cour

28、se.Also,I conducted a brief survey with 15 students and two staff members who had taken or taught an online course before to understand their experience.Eventually I completed a literature review which gave me the foundation and the background of understanding the need for online education.12.What b

29、enefits the development of online education?A.Teachers good teaching ability.B.Lack of traditional classrooms.C.Learners access to free courses.D.The rapid advance of technology.13.Why did the author take a student for example?A.To show students love for the doctoral program.B.To persuade learners o

30、f traditional education.C.To explain the growing trend of online education.D.To predict the future of the teaching career.14.What caused the author to know more about online education?A.The appetite for knowledge.B.The professional responsibilities.C.The requirement of research.D.The colleagues enco

31、uragement.15.What is the authors attitude to online education?A.Carefree.B.Doubtful.C.Supportive.D.Unwilling.阅读七选五Choosing a career can be a difficult task.Since most people spend the majority of their days working,your chosen career should help you lead a fulfilling life.So research the kinds of jo

32、bs available to get started on finding that perfect fit.Identify your talents.1 These might include strong writing skills,excellent math skills,good coordination and physical strength.Supplement your skill list with things you enjoy doing.You may enjoy building furniture on the weekends,or landscapi

33、ng at your home.2 Take online career quizzes to help you determine how your personality matches with different job options.If youre a student,contact the Career Service Office of your school to speak with a counselor about choosing a career path.3 It will be particularly helpful to seek the advice o

34、f a professional who is well-established in a career that you are considering.Ask her what she considers to be a strong personality fit for her profession based on her experience.If you do not know any candidates personally for this kind of discussion,ask your schools Career Service Office if they c

35、an link you with a mentor(指导者).4Try out a potential career by completing a co-op term or internship.5 Apply for co-op work terms related to your schooling.You may discover that you want to switch to something else immediately,or that its exactly the career for you.A.Research different careers.B.Make

36、 a list of things youre good at.C.Talk to others you respect about their career choices.D.Identify the moral and monetary aspects of your career goals.E.You would be happy spending the majority of your time working.F.Sometimes the best way to find a career that is a good match for you is to try it o

37、ut.G.If you are not a student,network at events attended by such people and see if you can strike up a conversation.高考题型组合规范练16选择性必修第三册UNIT5阅读理解题组练速度.【语篇导读】本文是一篇应用文。文章主要介绍了适合家庭外出散步的几个场所。1.C解析推理判断题。根据文章标题“Family-FriendlyWalks”并结合全文介绍的几个场所可知,这篇文章主要是为家庭成员写的。2.B解析细节理解题。根据LONGSHAWESTATE部分中的“leftinplacefo

38、rlittlehandsandfeettodelightfullyclimbover”以及HIGGERTOR部分中的“Walkthroughthenearbyfields,andthenletthekidsclimboverhundredsofstrangelysmoothgreystones.”可知,LONGSHAWESTATE和HIGGERTOR最适合孩子。3.D解析细节理解题。根据CHATSWORTHESTATE部分中的“AppreciatethestretchalongtheRiverDerwentdeeroftenhangoutthere.”可知,在CHATSWORTHESTATE有

39、可能会见到大的动物。【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要介绍了作者喜欢阅读RuskinBond(拉斯金邦德)作品的原因及其对作者的影响。4.D解析细节理解题。根据第二段中的“Therewasntmuchtodoforayoungteeninthearmycantonment,soIspentmostofmydaysatthelibrary.”可知,作者去图书馆是因为没事可做,去打发时间的。5.A解析词义猜测题。根据第三段中的“Sincethatday,IvesearchedforandreadquicklywithgreatenthusiasmeveryoneofRuskinBondswor

40、ks.(从那天开始,我搜寻并且带着极大热情快速阅读了拉斯金邦德的每一部作品)”可知,画线的词指的是对读书的那种热爱和热情,所以选A项。6.B解析细节理解题。根据第四段中的“Bondsparentsdivorcedwhenhewaslittle,andsoitwasjusthimandhisfather,andthelattercomesacrossasasensitive,gentlemanwhoadoredhisson.”可知,作者认为邦德的父亲很体贴。7.C解析主旨大意题。结合全文尤其是第一段中的“IfirstdiscoveredRuskinBondonahotafternooninAga

41、rtala.”可知,本文主要是围绕拉斯金邦德的作品展开的,并讲述了作者喜欢阅读拉斯金邦德的作品的原因及其对作者的影响,C项可作本文的标题。【长难句分析】Moved as I was by Bonds memories of his father,little did I know that I would soon be experiencing his pain first-hand.【分析】MovedasIwas.是让步状语从句;主句littledidIknow是一个倒装句;that引导的是宾语从句。【译文】虽然邦德对他父亲的回忆让我深受触动,但我不知道我很快就会亲身经历他的痛苦。【语篇导

42、读】本文是一篇说明文。文章讲述了为人父母后,雄性动物也会不遗余力地照顾后代,并且以雄性海葵鱼为例,说明它是动物王国里的模范父亲。8.A解析词义猜测题。根据画线词所在的句子“Althoughparentingisusuallylefttothefemales,malesfrommanyspeciesgoaboveandbeyondtocarefortheoffspring.”尤其是“parenting”和“carefor”可推测,许多物种的雄性也会不遗余力地照顾后代,因此offspring意为“后代,孩子”。9.C解析推理判断题。第二段说明雄性海葵鱼花很多精力筑巢,保护巢穴,给巢穴提供源源不断的

43、氧气,保持周围环境的清洁;第三段说明了雄性海葵鱼在卵孵化期间保持卵蛋的清洁,保护它们不被吃掉;第四段说明雄性保护新生的鱼,并把那些离巢太远的鱼宝宝带回来。由以上推测出,雄性海葵鱼实际上是非常优秀的父亲。10.B解析细节理解题。根据第四段中的“Eventually,hegetstothepointwherehecantkeeptrackofthemandthatswhentheyseparate.”可知,雄性海葵鱼找不到小鱼,这意味着小鱼长大,独立了。11.A解析主旨大意题。根据全文以及第一段中的“Becomingaparentbringsoutthebestinmanyanimals.Alth

44、oughparentingisusuallylefttothefemales,malesfrommanyspeciesgoaboveandbeyondtocarefortheoffspring.”可知,文章讲述了为人父母后,雄性动物也会不遗余力地照顾后代,并且以雄性海葵鱼为例,说明它是动物王国里的模范父亲。所以短文的最佳标题为“动物王国里的模范父亲”。【长难句分析】In FindingNemo,Marlin swims over 1,000 miles from the Great Barrier Reef to Sydney to rescue his son Nemo,who has be

45、en caught by divers.【分析】InFindingNemo是状语;Marlinswimsover.是主句;torescuehissonNemo是目的状语;who引导非限制性定语从句。【译文】在海底总动员中,为了营救他那被潜水员抓走的儿子尼莫,玛林从大堡礁到悉尼游了1 000多英里。【语篇导读】本文是一篇记叙文。文章主要讲述了作者接触、研究、学习以及实施在线教育的故事。12.D解析细节理解题。由第一段中的“Theexplosionoftechnologyhasmadeteachingoutsidethetraditionalclassroompossibleforteachers

46、andhasprovidedlearnerswitheasyaccesstocoursematerials.”可知,技术的发展让教师们可以在传统课堂以外教学,也让学习者能够很容易获得课程材料。由此可知,技术的快速发展让在线教育的发展从中受益。故选D项。13.D解析推理判断题。由第二段中的“在线教育在教师中流行”这一信息可知,作者以一个学生为例是想表明他开始接触在线教育,这些经历帮助他认识到在线教育已成为教育大势。由此推知,提及学生是为了预测教学生涯的未来。故答案为D项。14.A解析推理判断题。由第三段中的“Myresponsibilitiesforthetermincludedgainingm

47、oreunderstandingofonlineeducation.Consequently,Imadeseveralattemptstoenrichmyknowledgeofdistancelearningandonlineteaching.”可推知,作者尝试远程学习和在线教学是因为对知识的渴望,故答案为A项。15.C解析推理判断题。由第三段中的“IwouldconsiderthesepeopleasmyconsultantsasIbegantodesignmyownonlinecourse.EventuallyIcompletedaliteraturereviewwhichgavemeth

48、efoundationandthebackgroundofunderstandingtheneedforonlineeducation.”这些信息可推知,作者对在线教育的态度是支持的(supportive),故答案为C项。.【语篇导读】本文是一篇说明文。文章就如何选择合适的职业提出了建议。了解自己的才能,列出自己擅长做的事情等。1.B解析根据下文提到的“strongwritingskills,excellentmathskills,goodcoordinationandphysicalstrength”可知,这些是个人擅长的事情,所以B项可引出下文。2.A解析下文讲到,可以做网上的职业测试题目来帮助你决定你的个性和不同职业选择的适配度。故A项符合语境。3.C解析根据下文“Itwillbeparticularlyhelpfultoseektheadviceofaprofessional”可知,C项的“Talktoothers”与此相符。4.G解析根据第三段中的“Ifyoureastudent.”和本段中的“askyourschools.”可知,上面的内容是针对学生的。G项是对上文的补充。5.F解析本段开头的主题句中提到“Tryout.”,F项“有时选择适合自己的职业的最好办法就是尝试一下”符合语境。

展开阅读全文
相关资源
猜你喜欢
相关搜索

当前位置:首页 > 英语

Copyright@ 2020-2024 m.ketangku.com网站版权所有

黑ICP备2024021605号-1