1、注意事项:1. 本试卷包含选择题和非选择题两部分考生答题全部答在答题卡上,答在本试卷上无效本次考试时间为90分钟,满分值为120分2. 答题前,请务必将自己的姓名、准考证号(考试号)用书写黑色字迹的0.5毫米签字笔填写在答题卡上,并用2B铅笔将对应的数字标号涂黑3. 答选择题必须用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑如需改动,请用橡皮擦干净后,再选涂其它答案答非选择题必须用书写黑色字迹的0.5毫米签字笔写在答题卡上的指定位置,在其它位置答题一律无效第一部分阅读理解(共两节,满分40分)第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出最佳答案
2、。ADont like getting out of the shower on cold mornings? Are you feeling that cold wind when working or trying to relax?The biggest issue that people have is the fact that most old-fashioned heaters are big, cost a lot to run and waste energy. Luckily, a company has recently just developed a product
3、which saves a ton of power during its operation and is, above all, smart and easy to use! Its called HotixPro and its a very small, powerful heater that consumes much less energy than regular heaters.How Does HotixPro Work?The ceramic element (陶瓷零件) stays warm 30% longer, so it doesnt have to use mu
4、ch power to reheat over and over again. The fan inside HotixPro then sucks the air out through the hot ceramic element and distributes it evenly throughout the room! It can heat a room up to 250 square feet and make it warmer in a few minutes, for just pennies.What Makes It So Special?One of the ama
5、zing features it has is the programmable timer. You can program it and warm up your bathroom before you wake up. Also, its remote controller makes it very easy to adjust the temperature. The company also kept safety in mind in the creation processthey added a sensor which makes HotixPro stop complet
6、ely if it becomes too hot.Is It Worth It?Dont let your quality of life continue to suffer. Save on expensive energy costs and keep warm during the winter anywhere! Purchase HotixPro at half price with free worldwide shipping!1. What is the main advantage of HotixPro?A. It is delicate.B. It is effici
7、ent.C. It is big.D. It is free of charge.2. How does HotixPro make a room warm?ABy keeping a high temperature itself.B. By storing the heat inside its big body.C. By heating the ceramic element again and again.D. By taking in cold air and giving off warm air.3. What is a programmable timer used for?
8、A. Checking the temperature automatically.B. Adjusting the temperature from a distance.C. Turning on or off HotixPro at the set time.D. Turning off HotixPro when the room is too hot.【答案】1. B2. D3. C【解析】【导语】这是一篇产品类广告。主要介绍了一款名为HotixPro的加热器,它是一种非常小,强大的加热器,比普通加热器消耗的能源少得多。【1题详解】细节理解题。根据第二段中“Luckily, a co
9、mpany has recently just developed a product which saves a ton of power during its operation and is, above all, smart and easy to use! Its called HotixPro and its a very small, powerful heater that consumes much less energy than regular heaters.”(幸运的是,一家公司最近刚刚开发了一种产品,它在运行过程中节省了大量的电力,最重要的是,智能和易于使用!它被称
10、为HotixPro,是一种非常小,强大的加热器,比普通加热器消耗的能源少得多。)可知,HotixPro的主要优势是它是高效的。故选B项。【2题详解】细节理解题。根据How Does HotixPro Work?中“The fan inside HotixPro then sucks the air out through the hot ceramic element and distributes it evenly throughout the room! It can heat a room up to 250 square feet and make it warmer in a fe
11、w minutes, for just pennies.”(然后,HotixPro内部的风扇通过热陶瓷元件将空气吸出,并均匀地分布在整个房间!它可以使一个达到250平方英尺的房间几分钟内就会变暖,而成本仅为几分钱)可知,HotixPro通过吸进冷空气,放出热空气让房间变暖。故选D项。【3题详解】细节理解题。根据What Makes It So Special?中“One of the amazing features it has is the programmable timer. You can program it and warm up your bathroom before you
12、 wake up. Also, its remote controller makes it very easy to adjust the temperature. The company also kept safety in mind in the creation processthey added a sensor which makes HotixPro stop completely if it becomes too hot.”(它的一个神奇功能是可编程计时器。你可以给它编程,在你醒来之前让你的浴室暖和起来。此外,它的遥控器使它很容易调整温度。HotixPro在制作过程中还考虑
13、到了安全问题,他们添加了一个传感器,如果温度过高,可以让HotixPro完全停止工作)可知,可编程定时器能够在设定的时间打开或者关闭HotixPro。故选C项。BThe Andler Hillclimb is an annual dirt bike competition that has dirt bikers from around Europe try, to reach the top of a dangerous hillside course in Belgium. Its been held every year for the last two decades, but so
14、far, no one has been able to reach the top.The so-called “impossible climb” starts out as rough gravel and then switches over to a rough uneven cliff (悬崖) face designed to throw riders off and roll them and their bikes back down to the base of the hill. Its not the angle of the course that is the pr
15、oblem, according to most riders, but the sudden change of ride surface that makes keeping control of the bike and reaching the top so hard. Some fly off their bike early during the climb. While others get painfully close to the finish line, yet in the end they all succumb to the power of gravity (重力
16、) before reaching their goal.Despite gathering the most talented dirt bikers in Europe at the start line every year, the Andler Hillclimb has so far remained unconquered. The closest one to success was a Suzuki bike rider who once reportedly crossed the finish line with the front wheel before rollin
17、g back down the slope like the rest of the competitors. Sadly, his achievement didnt count as a valid climb, as the entire bike and its rider must make it to the top of the hill.With so many riders having failed to conquer the Andler Hillclimb over the last 20 years, why are people still trying ever
18、y year? Why not just call the climb impossible and stop it? Well, maybe it has something to do with the bragging rights (胜者为王)? Can you imagine what it would be like to be the very first dirt biker to reach the top of this famous hill?In case you want to try your luck, or if you simply want to see t
19、he hill make fools of dozens of daredevils (蛮干者), this years event is scheduled for August.4. What makes it difficult for bikers to reach the top of the Andler Hillclimb?A. The bikers poor riding skills.B. The steep angle of the slope.C. The rough gravel road surface.D. The sudden changes in ride su
20、rface.5. What do the underlined words “succumb to in the second paragraph probably mean?A. Give in to.B. Break through.C. Learn about.D. Fight against.6. Why does the author mention the example in the third paragraph?A. To criticize the strict rules of the competition.B. To express regret over the S
21、uzuki bike riders failure.C. To show how difficult it is to win the competition.D. To explain why the competition is popular with bikers.7. What do we know about the Andler Hillclimb from the passage?A. It is the most dangerous European competition.B. It is expected to be held in August this year.C.
22、 It is attended by the worlds best dirt bikers every year.D. It aims to throw riders and their bikes back down the hill.【答案】4. D5. A6. C7. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。主要介绍了每年一度的山地越野车比赛The Andler Hillclimb。【4题详解】细节理解题。根据文章第二段“Its not the angle of the course that is the problem, according to most riders, but th
23、e sudden change of ride surface that makes keeping control of the bike and reaching the top so hard. (大多数骑手认为,问题不在于赛道的角度,而在于骑行路面的突然变化使得保持对自行车的控制和到达顶部变得非常困难)”可知,路面的突然变化使得骑自行车的人很难到达Andler Hillclimb的顶部。故选D。【5题详解】词句猜测题。根据上句“While others get painfully close to the finish line(而其他人则痛苦地接近终点线)”以及后句“the powe
24、r of gravity (重力) (重力的力量)”yet表示转折,可知,在最后他们没有到达终点,即在达到他们的目标之前,他们都屈服于重力的力量无法登顶。设空处和A项:Give in to(屈服于)含义相近。故选A。【6题详解】推理判断题。根据文章第三段“Despite gathering the most talented dirt bikers in Europe at the start line every year, the Andler Hillclimb has so far remained unconquered. (尽管每年都有欧洲最具天赋的越野车手聚集在起跑线上,但到目前
25、为止,Andler Hillclimb仍然没有被征服)”可知,作者举了一个例子来说明赢得比赛是多么的困难。故选C。【7题详解】细节理解题。根据文章最后一段“In case you want to try your luck, or if you simply want to see the hill make fools of dozens of daredevils (蛮干者), this years event is scheduled for August.(如果你想碰碰运气,或者你只是想看看这座山如何愚弄几十个冒失鬼,今年的活动定于8月举行)”可知,Andler Hillclimb预计
26、将于今年8月举行。故选B。CAlthough we live in an era where everything seems to be available immediately, our study suggests that todays kids can delay gratification(满足感) longer than children in the 1960s and 1980s,“ said University of Minnesota psychologist Stephanie M. Carlson.” This finding stands in great co
27、ntrast with the assumption by adults that todays children have less self-control than previous generations.The original marshmallow(棉花糖) test conducted by researchers at Stanford University involved a series of experiments in which children aged between 3 and 5 years were offered one treat that they
28、 could eat immediately or a larger treat if they waited. Researchers then left the room to see how long the children would wait and watched from behind a one-way mirror.Interestingly, todays adults thought that children nowadays would be more impulsive and less able to wait, Carlson found. Our findi
29、ngs serve as an example of how our beliefs can be wrong and how its important to do research,” said co-author Yuichi Shoda, PhD at the University of Washington.The researchers offered several possible explanations for why children in the 2000s waited longer than those in prior decades. They noted a
30、statistically significant increase in IQ scores in the last several decades. Another explanation may be societys increased focus on the importance of early education, according to Carlson. The primary objective of preschool changed from largely custodial care (监护) to school readiness in the 1980s. P
31、arenting also has changed in ways that help promote the development of executive function, such as being more supportive of childrens self-control, the researchers noted.Walter Mischel of Columbia University, who co-authored this paper, noted that “while the results indicate that the childrens abili
32、ty to delay is not weakened on the marshmallow test, the findings do not speak to their willingness to delay gratification when faced with the many temptations now available in everyday life.”8. According to the passage, what is the adults assumption about todays children?A. They are not easy to ple
33、ase.B. They are less able to control themselves.C. They dont like things that are easy to get.D. They have different personalities from previous generations.9. What does the underlined word impulsive in Paragraph 3 mean?A. productiveB. considerateC. clear-mindedD. hot-headed10. What did the research
34、ers find about children in the 2000s?A. They are more prepared to go to school.B. They are not as clever as previous generations.C. They are taught self-control only by their teachers.D. They dont need any custodial care in their early childhood.11. What does the author want to tell readers in the l
35、ast paragraph?A. Most children nowadays cant resist the temptations of everyday life.B. Children chose to delay gratification willingly in the marshmallow test.C. The test cant accurately measure childrens willingness to delay gratification.D. Childrens ability to delay gratification is weakened bec
36、ause there are many temptations.【答案】8. B9. D10. A11. C【解析】【分析】这是一篇说明文。研究表明,现在孩子比以前的孩子更具有延迟满足的能力。文章描述了试验内容、结果以及出现这样的结果的原因。【8题详解】细节理解题。由第一段中的This finding stands in great contrast with the assumption by adults that todays children have less self-control than previous generations.(这些发现与成人对现在孩子的假设形成鲜明对比:
37、成人认为现在的孩子自我控制力比之前的孩子差)可知,现在成人认为孩子的控制力差。故选B。【9题详解】词句猜测题。“and”前后连接两个并列的成份,根据and后的“less able to wait(不愿意去等)”可知成人认为现在的孩子更加容易冲动。A. productive富有成效的;B. considerate考虑周到的;C. clear-minded头脑清楚的;D. hot-headed头脑发热的。故选D。【10题详解】推理判断题。根据文章第四段中的“the primary object of preschool changed from largely custodial to schoo
38、l readiness(学前教育的目标从以监护为主改变成了入学准备)”可知,2000年左右的孩子更是做好了入学的准备。故选A。【11题详解】推理判断题。根据最后一段Walter 所说的“while the results indicate that the childrens ability to delay is not weakened on the marshmallow test, the findings do not speak to their willingness to delay gratification when faced with the many temptati
39、ons now available in everyday life.(尽管在棉花糖测试中,结果显示孩子延迟满足的能力没有被减弱,但是不能表明在日常生活中面对很多诱惑时,他们能延迟满足)”可知,在棉花糖测试中孩子们的延迟满足感的能力没有减弱并不能说明当面临诱惑的时候孩子们愿意选择延迟满足。故选C。【点睛】词句猜测题在高考中有三种考查形式:生词猜测词义或熟词生义、猜测一句话的意思、指代关系猜词(代词或者名词)。从近三年考查形势看,三种考查方式同等重要。本文中考查的是生词猜测词义。这种题型的解法主要是在生词前后找到其释义句。例如本文中利用and前后连接并列成份可知,划线单词与“less able
40、to wait(不愿意去等)”意思接近。由此可猜出本题答案。有的题目根据释义句猜测出划线单词意思后,还需要将选项代入划线单词处看主谓宾搭配是否合理。DImagine youre at a party full of strangers. Youre nervous. Who are these people? How do you start a conversation? Fortunately, youve got a thing that sends out energy at tiny chips in everyones name tag. The chips send back n
41、ame, job, hobbies, and the time available for meeting-whatever. Making new friends becomes simple.This hasnt quite happened in real life. But the world is already experiencing a revolution using RFID technology.An RFID tag with a tiny chip can be fixed in a product, under your pets skin, even under
42、your own skin. Passive RFID tags have no energy source-batteries because they do not need it. The energy comes from the reader, a scanning device, that sends out energy (for example, radio waves) that starts up the tag immediately.Such a tag carries information specific to that object, and the data
43、can be updated. Already, RFID technology is used for recognizing each car or truck on the road and it might appear in your passport. Doctors can put a tiny chip under the skin that will help locate and obtain a patients medical records. At a nightclub in Paris or in New York the same chip gets you i
44、nto the VIP section and pays for the bill with the wave of an arm.Take a step back: 10 or 12 years ago, you would have heard about the coming age of computing. One example always seemed to surface: Your refrigerator would know when you needed to buy more milk. The concept was that computer chips cou
45、ld be put everywhere and send information in a smart network that would make ordinary life simpler.RFID tags are a small part of this phenomenon. “The world is going to be a loosely coupled set of individual small devices, connected wirelessly,” predicts Dr. J. Reich. Human right supporters are nerv
46、ous about the possibilities of such technology. It goes too far tracking school kids through RFID tags, they say. We imagine a world in which a beer company could find out not only when you bought a beer but also when you drank it. And how many beers. Accompanied by how many biscuits.When Marconi in
47、vented radio, he thought it would be used for ship-to-shore communication. Not for pop music. Who knows how RFID and related technologies will be used in the future. Heres a wild guess: Not for buying milk.12. The article is intended to.A. warn people of the possible risks in adopting RFID technolog
48、yB. explain the benefits brought about by RFID technologyC. convince people of the uses of RFID technologyD. predict the applications of RFID technology13. We know from the passage that with the help of RFID tags, people.A. will have no trouble getting data about othersB. will have more energy for c
49、onversationC. will have more time to make friendsD. wont feel shy at parties any longer14. Why are some people worried about RFID technology?A. Because children will be tracked by strangers.B. Because market competition will become more fierce.C. Because their private lives will be greatly affected.
50、D. Because customers will be forced to buy more products.15. The last paragraph implies that RFID technology.A. will not be used for such matters as buying milkB. will be widely used, including for buying milkC. will only be used for buying milkD. will probably not be widely used【答案】12. D13. A14. C1
51、5. B【解析】【导语】本文是一篇说明文。文章主要介绍的是一项新技术RFID的应用和它的前景。【12题详解】推理判断题。根据最后一段“Who knows how RFID and related technologies will be used in the future.(谁知道RFID和相关技术将来会如何使用呢)”及全文可知,这篇文章的目的是预测RFID技术的应用。故选D。【13题详解】细节理解题。根据第一段“Fortunately, youve got a thing that sends out energy at tiny chips in everyones name tag.
52、The chips send back name, job, hobbies, and the time available for meeting-whatever.(幸运的是,你有一种东西可以向每个人名牌上的小芯片发送能量。这些芯片可以发送姓名、工作、爱好和可以见面的时间等信息)”可知,在RFID标签的帮助下,人们获得别人的信息毫不费力。故选A。【14题详解】细节理解题。根据第六段“Human right supporters are nervous about the possibilities of such technology. It goes too far tracking s
53、chool kids through RFID tags, they say. We imagine a world in which a beer company could find out not only when you bought a beer but also when you drank it. And how many beers. Accompanied by how many biscuits.(人权支持者对这种技术的可能性感到紧张。他们说,通过射频识别标签跟踪学生太过分了。我们想象这样一个世界:啤酒公司不仅可以知道你什么时候买了啤酒,还可以知道你什么时候喝了啤酒。还有
54、多少啤酒。伴着多少饼干)”可知,有些人担心RFID技术,是他们的私生活会受到很大的影响。故选C。【15题详解】推理判断题。根据最后一段“When Marconi invented radio, he thought it would be used for ship-to-shore communication. Not for pop music. Who knows how RFID and related technologies will be used in the future. Heres a wild guess: Not for buying milk.(当马可尼发明无线电时
55、,他认为它将用于船对岸通信。不适合流行音乐。谁知道RFID和相关技术将来会如何使用呢?我大胆猜测:不是用来买牛奶的)”可知,无线电的应用最终超越预期,可得出最后一段暗示了RFID技术可能被广泛使用,包括用于购买牛奶。故选B。第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)We all know about the health benefits of swimming. It offers a great workout to the body it builds endurance, muscle strength and cardiovascular (心血管的) fitness. _16_ M
56、any people feel that swimming is very exciting and relaxing.Cold-water swimming sometimes called wild swimming involves swimming in natural areas including ponds, rivers and the sea. Jumping in cold water gives a short sharp shock to the body. _17_ A cold dip might wake you up, but research has foun
57、d it can have much bigger benefits than those for your body and mind. As well as being good exercise, cold-water swimming improves well-being._18_ One man who suffered constant pain after surgery claimed he was cured by taking a swim in cold open water. And another swimmer, Sandria Simons, told the
58、BBC “the immersion of your body in cold, salt water, just feeling like youre at one with nature if you like, just feels amazing.”What is it that people are gaining from this cold experience? Doctors say getting into cold water makes a stress response, but the more you do it, your reaction to stress
59、is reduced. _19_ In addition, cold-water swimming can exercise swimmers willpower. But there are bigger benefits of this stress-reducing exercise. Some experts believe cold-water swimming helps “cross-adaptation”, where one form of stress prepares the body for another. _20_So, if youre convinced tha
60、t this is for you, take advice: approach it with caution, swim with a friend, and maybe start in summer, when the water temperatures are higher.A. Cold-water swimming is beneficial to people.B. If you dont mind getting wet, it can be fun, too.C. However many participants sat they get used to it.D. I
61、ts also thought to strengthen our digestive function.E. We all know exercise can make people live a long life.F. Cold-water swimming can cure certain conditions.G. For example, it helps reduce the stress of exercising at high altitudes.【答案】16. B17. C18. F19. D20. G【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要说明了在冷水中游泳对人体有好处
62、,并进行了举例说明,同时介绍了一些在冷水中游泳需要注意的事项。【16题详解】根据上文“We all know about the health benefits of swimming. It offers a great workout for the bodyit builds endurance, muscle strength and cardiovascular fitness. (我们都知道游泳对健康的好处。它为身体提供了很好的锻炼增强耐力、肌肉力量和心血管健康)”以及后文“Many people feel that swimming is very exciting and re
63、laxing. (很多人觉得游泳是非常令人兴奋和放松的)”可知,上文提到游泳对人有好处,后文则说很多人都喜欢游泳,可知本句是如果你不介意被淋湿,也可以很有趣。B项中的“fun”与下文的“exciting and relaxing”一致。故选B。【17题详解】根据上文“Cold-water swimming sometimes called wild swimming involves swimming in natural areas including ponds, rivers and the sea. Jumping in gives a short sharp shock to the
64、 body.(冷水游泳有时也被称为野外游泳包括在池塘、河流和大海等自然区域游泳。跳进去会给身体带来短暂而强烈的冲击)”可知,上文提到跳进野外的冷水中游泳,本句应承接上文说明参与这项活动的人对此的看法。故C选项“但是很多参与者说他们已经习惯了”符合语境,故选C。【18题详解】根据后文“One man who suffered constant pain after surgery claimed he was cured by taking a swim in cold open water. And another swimmer, Sandria Simons, told the BBC “
65、the immersion of your body in cold, salt water, just feeling like youre at one with nature if you like, just feels amazing.”(一名手术后一直感到疼痛的男子声称,通过在开放的冷水中游泳,他痊愈了。另一位游泳运动员Sandria Simons告诉BBC:“只要你愿意,把身体浸入冰冷、盐水中,就会觉得自己与大自然融为一体,这种感觉太棒了。”)”可知,后文手术后通过冷水游泳痊愈的男孩和游泳运动员的说法表明,冷水游泳是对人体有好处的。故F选项“有很多证据表明冷水游泳的好处”符合语境
66、,故选F。【19题详解】根据上文“What is it that people are gaining from this cold experience? Doctors say getting into cold water makes a stress response, but the more you do it, your reaction to stress is reduced.(人们从这种寒冷的经历中得到了什么?医生说,进入冷水会产生压力反应,但你做得越多,你对压力的反应就会减少)”和下文“In addition, cold-water swimming can exerci
67、se swimmers willpower.(此外,冷水游泳还可以锻炼游泳者的意志力)”可知,上下文都讲述人们冷水游泳的好处,可以适应压力反应,可以锻炼意志力,D项中的“strengthen our digestive function(增强我们的消化功能)”是另一种好处。故选D。【20题详解】根据上文“Some experts believe cold-water swimming helps “cross-adaptation”, where one form of stress prepares the body for another. (一些专家认为冷水游泳有助于“交叉适应”,即一种
68、形式的压力让身体为另一种形式的压力做好准备)”可知,上文提到了冷水游泳可以让身体为另一种形式的压力做好准备,本句为本段最后一句,应举例说明这种作用的具体体现。故G选项“例如,它也有助于减少在高海拔运动的压力”符合语境,故选G。第二部分语言知识运用(共两节,满分45分)第一节(共20小题,每小题1.5分,满分30分)阅读下面短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。One day, a professor (教授) entered his classroom and asked his students to prepare for a surprise test.
69、 They all waited anxiously at their desks for the _21_ to begin.The professor _22_ the exam papers with the text facing down as usual. Once he handed them all out, he asked the students to _23_ the papers.To everyones _24_, there were no questions just a black _25_ in the centre of the paper. The pr
70、ofessor, seeing the _26_ on everyones faces, told them the following: “I want you to write about what you see there.” The students, confused, got started on the very task.At the _27_ of the class, the professor took all the exams, _28_ each one of them loud in front of all the students.All of them,
71、_29_ exception, described the black dot (小圆点), trying to explain its position in the center of the sheet. After all had been read, the classroom _30_, the professor started to explain:“Im not going to _31_ you on this; I just want to give you something to think about. No one wrote about the _32_part
72、 of the paper. Everyone focused on the black dotand the same thing _33_ in our lives. However, we insist on _34_ only on the black dot the health issues that trouble us, the _35_ of money, the complicated (复杂的) friendship with a family member, the _36_ with a friend. The dark spots are very _37_ whe
73、n compared to everything we have in our lives, _38_ they are the ones that pollute our minds. Take your eyes _39_ from the black dots in your lives. Enjoy each one of your blessings, each moment that life gives you. Be _40_ and live a life filled with love!”21. A. classB. examC. lessonD. lecture22.
74、A. put outB. carried outC. left outD. handed out23. A. turn downB. turn outC. turn overD. turn to24A. angerB. surpriseC. sorrowD. joy25. A. dotB. markC. signD. cross26. A. explanationsB. expressionsC. looksD. smiles27. A. endB. beginningC. halfD. middle28. A. showingB. writingC. drawingD. reading29.
75、 A. withB. includingC. beyondD. without30. A. brightB. noisyC. crowdedD. silent31. A. matterB. gradeC. excuseD. follow32. A. blackB. whiteC. centralD. most33. A. appearsB. arrivesC. comesD. happens34. A. focusingB. questioningC. agreeingD. watching35. A. sumB. desireC. numberD. lack36. A. happinessB
76、. amazementC. disappointmentD. enjoyment37. A. greatB. bigC. smallD. important38. A. orB. butC. soD. besides39. A. awayB. outC. offD. down40. A. healthyB. generousC. happyD. lovely【答案】21. B22. D23. C24. B25. A26. B27. A28. D29. D30. D31. B32. B33. D34. A35. D36. C37. C38. B39. A40. C【解析】【导语】本文是一篇记叙文
77、。文章主要讲述教授通过让学生们做一份特殊的试卷而给学生们上了一堂生动的哲理课,不要太关注人的不完美,要好好享受我们所拥有的美好!21题详解】考查名词词义辨析。他们都焦急地在课桌前等待考试开始。A. class 班级;B. exam 考试;C. lesson 课程;D. lecture 讲座。根据前文“asked his students to prepare for a surprise test.”可知学生们焦急的等待考试。故选 B。【22题详解】考查动词短语辨析。句意:教授像往常一样把试卷朝下分发。A. put out 扑灭;B. carried out 开展;C. left out 漏掉
78、;D. handed out 分发。根据后文“the exam papers”和“Once he handed them all out”可知,考试的时候是下发试卷。故选 D。【23题详解】考查动词短语辨析。句意:试卷分发完毕后,教授要求学生翻开试卷。A. turn down拒绝;B. turn out结果是;C. turn over翻过来;D. turn to转向,求助。根据后文“To everyones _4_, there were no questions just a black _5_ in the centre of the paper.”可知,是教授让学生们翻开试卷。故选 C。
79、【24题详解】考查名词词义辨析。句意:令学生们吃惊的是,试卷上并没有问题。A. anger生气;B.surprise惊讶;C. sorrow悲伤;D. joy高兴。根据后文的“there were no questions”可知,试卷中没有内容,故学生们是吃惊的。故选 B。【25题详解】考查名词词义辨析。句意:令学生们吃惊的是,试卷上并没有问题在试卷的中心只有一个黑点。A.dot圆点;B. mark标记;C. sign标志;D. cross叉号。根据后文的“All of them, _9_ exception, described the black dot (小圆点), trying to
80、explain its position in the center of the sheet.”,可知试卷中心只有一个黑点。故选 A。【26题详解】考查名词词义辨析。句意:教授看到了每个人的脸上的表情。A. explanations解释;B. expressions表达,表情;C. looks外表;D. smiles微笑。根据后文的“on everyones faces”可是看到的是脸上的表情。故选 B。【27题详解】考查名词词义辨析。句意:在考试结束的时候,教授把所有卷子收上来。A. end结束;B. beginning开始;C. half一半;D. middle中间。根据后文的“the
81、professor took all the exams”可知,是考试结束了,教授收卷子。故选A。【28题详解】考查动词词义辨析。句意:在所有学生面前大声阅读每一个人的答案。A. showing展示;B. writing写;C. drawing画;D. reading阅读。根据后文的“one of them loud in front of all the students”可知是大声的读出来。故选 D。【29题详解】考查介词词义辨析。句意:他们所有人无一例外地描述了黑点。A. with和;B. including包括;C. beyond超过;D. without没有。根据前文的“All of
82、 them”可知,所有的人,无一例外。故选 D。30题详解】考查形容词词义辨析。句意:教授读完后,大家都沉默了。A. bright明亮的;B. noisy喧闹的;C. crowded拥挤的;D. silent沉默的。根据后文的“the professor started to explain”可知,是大家都沉默了。故选 D。【31题详解】考查动词词义辨析。句意:我不会给你们打分,我只是想让你们思考一些东西。A. matter要紧;B. grade打分数;C. excuse原谅,宽恕;D. follow跟随。根据后文的“I just want to give you something to t
83、hink about.”可知,教授不会打分给学生的,因为他只是想让学生们思考一些东西。故选 B。【32题详解】考查形容词词义辨析。句意:没人关注卷子的空白部分。A. black黑色的;B. white白色;C. central中央的;D. most最多的。根据后文的“Everyone focused on the black dot”可知,所有的学生都关注的是黑色点,而没有关注白色。故选 B。【33题详解】考查动词词义辨析。句意:每个人都在关注这个黑点,并且相同的事情在我们的生活中也会发生。A. appears出现;B. arrives到达;C. comes来;D. happens发生。根据空
84、前的“the same thing”可知,是同样的事情也会发生在我们的生活中。故选 D。【34题详解】考查动词动名词形式词义辨析。句意:然而,我们坚持只关注黑点困扰我们的健康问题,缺钱,复杂的友谊和家庭成员的关系,对朋友的失望。A. focusing集中;B. questioning质问;C. agreeing同意;D. watching观看。根据后文的“the health issues that trouble us, the _15_ of money, the complicated(复杂的) friendship with a family member, the _16_ with
85、 a friend.”可知,我们关注的总是黑点,即生活中的不好的事情。故选 A。【35题详解】考查名词词义辨析。句意:同上。A. sum总计;B. desire渴望;C. number数字;D. lack缺乏。根据前文“the health issues that trouble us”可知,我们总是关注不好的事情,与前文构成并列。故应该是缺钱。故选 D。【36题详解】考查名词词义辨析。句意:同上。A. happiness高兴;B. amazement惊讶;C. disapointement失望;D. enjoyment享受。根据前文“the health issues that troubl
86、e us”可知,我们总是关注不好的事情,与前文构成并列,故应该是对朋友的失望。故选 C。【37题详解】考查形容词词义辨析。句意:相对于我们生活中的事情来说,黑点只占了很小的一个比例。A. great伟大的;B. big大的;C. small小的;D. important重要的。根据后文“when compared to everything”可知,当与生活中的一切进行比较的时候,黑点只占了很小的比例。故选 C。【38题详解】考查连词或介词词义辨析。句意:但是它们会污染我们的思想。A. or或者;B. but但是;C. so因此;D. besides除之外(还)。根据后文的“they are t
87、he ones that pollute our minds.”可知,与前文构成转折关系。故选 B。【39题详解】考查副词词义辨析。句意:在远处,把你的眼睛从你的生活中的黑点移开。A. away离开;B. out在外面;C. off断开;D. down向下。take away 拿走,带走,固定短语。根据后文“Enjoy each one of your blessings”可知,应该是把眼睛从生活中的黑点移开。故选 A。【40题详解】考查形容词词义辨析。句意:快乐起来,生活充满了爱!A. healthy健康的;B. generous慷慨的;C. happy高兴的;D. lovely可爱的。根据
88、后文的“live a life filled with love!”可知,要快乐起来,生活中是充满爱的。故选 C。第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。For the past few years, several Internet buzzwords (流行语) have gone popular, “_41_(hero) in harms way”; “lying flat”, “nei juan”_42_(include). Once_43_ambassador to the United States told
89、a personal story to explain why the government introduced a policy to address nei juan, or “involution”, a buzzword_44_(mean) irrational(非理性的) or involuntary competition, which makes people feel burned out when in most cases therere few ones in particular_45_(competence).“I still remember some 10 ye
90、ars ago, my weekends were spent_46_(rush) my kid from one training school to another, and the courses he took ranged from math to physics,” he said. And after a whole day of classes, a tutor came to his home in the evening. When the tutoring session finished, he himself still had to help his son_47_
91、his composition homework.Such a phenomenon is very common in our competitive society. Many parents are extremely afraid that their children will get off to a slow start, so they would rather do_48_they can to ensure that their children can have a good education, which_49_(avoid) results in a great v
92、ariety of online or offline tutoring classes. Whats worse, it really discourages parents and children that the effort they have paid does little_50_(help) children win an edge over others.【答案】41. heroes42. included43. an44. meaning45. competent46. rushing47. with48. whatever49. unavoidably50. to hel
93、p【解析】【导语】这是一篇说明文。主要介绍了“内卷”这个网络流行语。【41题详解】考查名词的数。句意:在过去的几年里,一些互联网流行语已经变得大众化了,包括“最美逆行者”“躺平”、“内卷”。hero表示“英雄”,为可数名词,空前没有冠词限定,所以空处应用名词复数形式表示泛指。故填heroes。【42题详解】考查非谓语动词。句意:在过去的几年里,一些互联网流行语已经变得大众化了,包括“最美逆行者”“躺平”、“内卷”。分析句子结构,空处作非谓语动词,include与“heroes in harms way”;“lying flat”以及“nei juan”之间是被动关系,应用过去分词形式作后置定语
94、。故填included。【43题详解】考查冠词。句意:一次,一位驻美国大使讲述了一个个人故事,解释了为什么政府推出了一项政策来解决内卷问题,或“内卷化”,这是一个流行词,意思是非理性或非自愿的竞争,这让人们感到筋疲力尽,然而在大多数情况下,很少有人是特别有能力的。此处表示一位驻美国大使,空处应用不定冠词,ambassador是元音音素开头的单词,前边应用an。故填an。【44题详解】考查非谓语动词。句意:一次,一位驻美国大使讲述了一个个人故事,解释了为什么政府推出了一项政策来解决内卷问题,或“内卷化”,这是一个流行词,意思是非理性或非自愿的竞争,这让人们感到筋疲力尽,然而在大多数情况下,很少有
95、人是特别有能力的。分析句子结构,空处作非谓语动词,mean与被修饰词buzzword之间是主动关系,应用现在分词形式作后置定语。故填meaning。【45题详解】考查形容词。句意:一次,一位驻美国大使讲述了一个个人故事,解释了为什么政府推出了一项政策来解决内卷问题,或“内卷化”,这是一个流行词,意思是非理性或非自愿的竞争,这让人们感到筋疲力尽,然而在大多数情况下,很少有人是特别有能力的。结合语意,此处表示很少有人是特别有能力的,所以空处应用形容词competent,表示“有能力的”。故填competent。【46题详解】考查非谓语动词。句意:他说:“我还记得大约10年前,我的周末都花费在把我的
96、孩子从一所培训学校赶到另一所培训学校,他所学的课程从数学到物理都有。”spend time (in) doing sth.表示“花费时间做某事”,所以空处应用动名词形式作介词in的宾语。故填rushing。【47题详解】考查介词。句意:辅导课结束后,他自己还得帮儿子做作文作业。help sb. with sth.为固定短语,表示“帮助某人某事”,所以空处应用介词with。故填with。【48题详解】考查宾语从句。句意:许多家长非常担心他们的孩子会起步缓慢,所以他们宁愿做任何他们能做的以确保他们的孩子能够接受良好的教育,这不可避免地会导致各种各样的线上或线下辅导课程。结合语意,家长宁愿做任何他们
97、所能做的,空处应用whatever,表示“无论什么”引导从句,作动词do的宾语。故填whatever。【49题详解】考查副词。句意:许多家长非常担心他们的孩子会起步缓慢,所以他们宁愿做任何他们能做的以确保他们的孩子能够接受良好的教育,这不可避免地会导致各种各样的线上或线下辅导课程。空处修饰动词短语results in,应用副词形式作状语,结合语意,不可避免地导致各种课程,应用副词unavoidably表示“不可避免地”。故填unavoidably。【50题详解】考查非谓语动词。句意:更糟糕的是,这真的使家长和孩子们很沮丧,因为他们付出的努力几乎没有帮助孩子们赢得优势。do little to
98、do sth.为固定结构,表示“很少,几乎没有”,所以空处应用不定式形式。故填to help。第三部分写作(共两节,满分35分)第一节短文改错(满分10分)51. 假如英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处错设。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。增加:在缺词处加一个漏字符号(),并在其下面写出该加的词删除:把多余的词用斜线()划掉。修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1.每处错误及修改均仅限一词;2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。In China, good family spi
99、rits, passing down from one generation to another, have a strong influence on their child. Up till now, my grandfather and father always stressed the importance of honesty, bravery, perseverance and diligence. Most important, they often set good examples to me. And thus I always follow which they ha
100、ve taught me. For example, be friendly to others and offer a help when others are in need. Beside, I am positive all the time but never stop chasing my goal whenever I come across difficulties. Thanks for those good family spirits, both my life and study runs smooth.【答案】1.passingpassed;2.childchildr
101、en;3.在always前加have;4.importantimportantly;5.whichwhat;6.去掉help前的a;7.BesideBesides;8.butand;9.forto;10.runsrun【解析】【分析】这是一篇议论文。作者继承了家庭的优良精神,积极面对困难,永不放弃。【详解】1.考查非谓语动词。句意:在中国,良好的家庭精神代代相传,对孩子有很大的影响。动词短语pass down和主语good family spirits构成逻辑被动关系,所以应用过去分词作状语。故将passing改为passed。2.考查名词复数。句意:在中国,良好的家庭精神代代相传,对孩子有很
102、大的影响。根据one generation to another可知,此处是指很多的孩子。所以应用复数。故将child改为children。3.考查现在完成时。句意:直到现在,我的祖父和父亲一直强调诚实、勇敢、毅力和勤奋的重要性。根据Up till now可知,此处应用现在完成时。故在always前加have。4.考查副词。句意:最重要的是,他们经常给我树立好的榜样。修饰整个句子应用副词。故将important改为importantly。5.考查宾语从句。句意:因此,我总是遵循他们教给我的东西。在宾语从句中缺少taught的直接宾语,表示“什么”,应用what。故将which改为what。6.
103、考查冠词。句意:例如,对别人友善,在别人需要帮助的时候提供帮助。help为不可数名词,所以不用不定冠词。故去掉help前的a。7.考查副词。句意:此外,我是积极的所有时间,但从来没有停止追逐我的目标,每当我遇到困难。此处表示“此外”,应用besides。故将Beside改为Besides。8.考查连词。句意:此外,我一直都是积极的,每当我遇到困难,从不停止追逐我的目标。I am positive all the time和never stop chasing my goal whenever I come across difficulties是顺承关系,不是转折关系。故将but改为and。9
104、.考查介词。句意:多亏了这些良好的家庭精神,我的生活和学习都很顺利。表示“多亏了”用固定搭配thanks to。故将for改为to。10.考查主谓一致。句意:多亏了这些良好的家庭精神,我的生活和学习都很顺利。句子描述的是目前的情况,应用一般现在时,主语my life and study为复数。故将runs改为run。第二节书面表达(满分25分)52. 假设你是某中学的学生李华,你校将举行高三学生毕业典礼,你被选为学生代表将在典礼上发言。请根据要求写一篇发言稿,要点包括:1.回顾高中难忘的经历;2.为同学们高考加油;3.表达感谢。注意:1.写作词数应为80左右;2.请按如下格式在答题卡的相应位置
105、作答。Good morning! Today, it is my great honor to deliver a graduation speech on behalf of all the high school graduates of 2022 class._Thank you!【答案】Good morning! Today, it is my great honor to deliver a graduation speech on behalf of all the high school graduates of 2022 class.As a member of Chengzi
106、fudao high school, every bit here is unforgettable to us. We have experienced large and small exams, made one test paper after another, and fought one night after another. Finally, embarking on the road of the college entrance examination, we will meet the next stage of our life.Here, I would like t
107、o express my sincere wishes to all the students and wish you all a smooth college entrance examination. And send sincere wishes to the teachers who have been with us for three years. It is they who will tide over the difficulties with us.Thank you!【解析】【导语】本篇书面表达属于应用文。假设考生是某中学的学生李华,考生学校将举行高三学生毕业典礼,考生
108、被选为学生代表将在典礼上发言。要求考生根据要求写一篇发言稿。【详解】1.词汇积累最后:finally at last表达:expressconvey诚挚的:sinceregenuine2.句式拓展简单句变复合句原句:Finally, embarking on the road of the college entrance examination, we will meet the next stage of our life. 拓展句:Finally, after we embark on the road of the college entrance examination, we will meet the next stage of our life.【点睛】【高分句型1】And send sincere wishes to the teachers who have been with us for three years.(运用了who引导的定语从句)【高分句型2】It is they who will tide over the difficulties with us(运用了强调句型,强调原句主语)