1、课时天天练(三十三)选择性必修第四册UNIT 2ICONIC ATTRACTIONS.阅读理解A2022石家庄市高三教学质量检测(二)I stood in front of my entire lab and told them I had made zero progress in the last year. At the graduate programs annual presentation, highlighting students successes, Michelle and I were taking a different approach and sharing our
2、 most painful failures. The audience sat in silence, apparently shocked. But we werent ashamed. Quite the oppositewe were proud to be sharing our full selves and building a foundation for relationships.Setbacks are an unavoidable part of graduate school, but too often we try to hide them. By sharing
3、 our whole selves, including our failures, we went on to build a deep, meaningful relationship. And we wanted others to experience that openness and support.We began the workshop by presenting our stories onstage. Then we invited the participants to turn to one another and share their own significan
4、t failures. An awkward silence followed, as we had expected, but it only lasted a few seconds. Soon the students jumped into engaged and enthusiastic conversation. Students even formed larger groups as they realized how many of their colleagues shared the exact struggles they did. Even after the ses
5、sion ended, whispered conversations continued until the next speaker took the stage.From that point forward, every presentation included some mention of the failures that led to the results. It reminded us that behind every impressive result is a person who is just trying his best. Since the worksho
6、p, we have noticed a sustained change in our classmates. The answers to questions like “How are you doing?” are more sincere and less perfunctory,_and several students have mentioned they feel closer to their classmates.Its hard to relate to someone when all you know about them is their accomplishme
7、nts. Talking about failure normalizes it and proves its nothing to be ashamed of.1What do most graduate school students emphasize in their presentation?ATheir complaints. BTheir achievements.CTheir failures. DTheir experiments.2How does sharing failures benefit students?AIt stops them from feeling a
8、shamed.BIt contributes to their school courses.CIt helps them bond with their classmates.DIt reduces their fear of presentation.3What does the underlined word “perfunctory” in Paragraph 4 refer to?ARude. BCasual.CDetailed. DDirect.4What can we know about the participants?AThey were active for most o
9、f the workshop.BThey kept silent all through the workshop.CThey whispered softly during others speech.DThey felt shocked by others failures.B2022湖北省部分重点中学高三期末Going to bed in one major city and waking up in another; toasting the landscape as a new country slips past; being rocked to sleep as you trav
10、el across a continent. Its no wonder that the night trains of Europe have been a byword (代名词) for romance.In fact, over the past decade, much of Europes night train network has been cut. For many, it seemed the end of the line was near. But recently there has been a recovery of night trains across E
11、urope. On December 8th, 2020, four national rail providers teamed up to announce new routes between 13 European cities.“You leave work at a usual time, have dinner, make your way to the station, get on the train, and wake up in the place you want to be. Theres no turning up at the airport at a very
12、strange hour, as you do for a budget flight,” says Monisha Rajesh, author of “Around the World in 80 Trains”In fact, “flight shaming” has been sweeping across Europe in the past few years. In 2018, domestic flights were 9% down in Sweden.The COVID19 pandemic has helped, too. Trains are easier to kee
13、p social distance on, says Rajesh. And night trains where you can book an entire compartment (隔间) to yourself are even better.Europes geography also helps the argument for night trains, says Nicolas Forien, a member of Back on Track, who points out that half the flights leaving France are either int
14、ernal, or going to a neighboring country. “The distance between European capitals is mostly ideal for night trains. The continent could be a nighttrain paradise.”5What does the author say about the night trains of Europe?AThey run at high speed.BThey were popular among Europeans.CThey experienced a
15、decline in number a century ago.DThey bring passengers a sense of romance.6What does the underlined word “budget” in Paragraph 3 mean?ALong. BCheap.CShort. DExpensive.7As for the writer, which of the following has contributed to the recovery of Europes night trains?Flight shamingThe COVID19 pandemic
16、The internal budget flightEuropes geographyThe tourism boomA BC D8What can be a suitable title for the text?AWhy Europeans Choose to Travel by Night TrainsBHow Europes Night Trains Come back from the DeadCWhen Europeans Start Taking an Interest in Night TrainsDWhether the Network of Europes Night Tr
17、ain has been Cut.七选五2022湖南省名校联合体高三联考试题When you garden, you get sunshine, fresh air and exercise. _1_. If you do not have enough space, time of money for a large garden, you can try little container gardens.Pick the right plants. In your containers, you can control the soil and the amount of water, b
18、ut not the sunlight. So, find out which plants can grow in the light conditions you have. _2_. For example, potatoes and carrots are not suitable for container gardening since they need deep soil to grow well._3_. This saves room and some plants may grow better when paired with another plant. Howeve
19、r, not all plants grow well together. Some plants have very different water and soil needs. Also, do not grow plants in the same pot if they compete for the same nutrients.Protect the plants from wind. Wind can damage parts of the plants. It can also dry them out. Choose a location for your garden t
20、hat has shelter from a building or make your own wind protection. _4_.Water your plants regularly and put the water directly on the soil. It is best to water early in the morning. If you cant water the plants in the morning, water them in the late afternoon or early evening. _5_. The water may dry u
21、p too fast and water droplets on leaves can burn them.AGet the right type of soilBAvoid plants that need deep soilCGrow different plants in the same potDWorking with soil and plants can be funnyETry not to water the plants during the hottest part of the dayFGrouping plants together can protect your
22、plants from wind, tooG.Gardening can also produce healthy fruits and vegetables for your family.语法填空2022重庆市高三学业质量调研抽测(第三次)Moving around Bogot can be a bit of an extreme experience. On the one hand, this city has a bad reputation for having the worlds 1._ (bad) traffic. Yet, on the other, its cycling
23、 infrastructure 2._ (consider) a model of sustainable urban traffic. This city even has a special movement called La Ciclova, 3._ (encourage) 1.5 million people to bike for 75 miles on carfree streets each Sunday between 7 am. and 2 pm. Carlos Pardo, 4._ local cycling supporter at the New Urban Traf
24、fic Union says:“Everyone starts using a bicycle because we have this bike culture thanks to the La Ciclova.” Biking has regained 5._ (popular) around the world as urban residents avoid using public transport ever since the outbreak of coronavirus. Now, many supporters are working with the local gove
25、rnment 6._ the hope of turning these pandemic response measures into lasting changes, which will 7._ (dramatical) change the way people travel across cities.Next 8._ (come) the question of how government can keep citizens cycling to work once the coronavirus passes. Local authorities need 9._ (impro
26、ve) the bike networks, ensuring that they are well maintained even in poor weather. Plus, they can carry out simple policies 10._ can encourage cycling, including cutting taxes, reducing healthcare costs or offering workers compensation packages that include benefits for bike riders.课时天天练(三十三).阅读理解A
27、语篇类型:夹叙夹议文主题语境:人与自我个人经历交流分享失败的益处【语篇解读】作者以自己的亲身经历告诉读者,分享自己的经历,包括失败的经历,有助于与自己的同伴建立更深刻的、有意义的关系。1答案与解析:B考查推断的能力。根据第一段中的“At the graduate programs annual presentation, highlighting students successes”可知答案为B。highlight的意思为“强调”。2答案与解析:C考查推断的能力。由第四段中的“we have noticed a sustained change in our classmates. The
28、answers to. and several students have mentioned they feel closer to their classmates.”可知分享失败让学生之间的关系更紧密了。3答案与解析:B考查理解词汇的能力。根据第四段中的“The answers to questions like How are you doing? are more sincere and less perfunctory”可知more后的形容词sincere应和less后的形容词构成对比关系。故选B。4答案与解析:A考查推断的能力。根据第三段中的描述“An awkward silen
29、ce followed, as we had expected, but it only lasted a few seconds. Soon the students jumped into engaged and enthusiastic conversation. Students even formed larger groups.Even after the session ended, whispered conversations continued until the next speaker took the stage.”可知研习会期间学生们是比较活跃的。注意本题易误选D项
30、,但那是在展示会上的情况。B语篇类型:新闻报道主题语境:人与社会社会生活欧洲夜火车【语篇解读】欧洲的很多夜火车曾一度中断。2020年12月8日,四个国家的铁路供应商联合宣布了13个欧洲城市之间的新线路,这标志着欧洲夜火车的复苏。搭乘夜火车是一种舒适的体验。本文介绍了欧洲夜火车的有关情况并说明了促使其复苏的三种因素。5答案与解析:D考查理解具体信息的能力。根据第一段中的描述尤其是最后一句可知,欧洲夜火车是浪漫的代名词,故作者认为欧洲夜火车带给乘客浪漫感。故D项正确。6答案与解析:B考查理解词汇的能力。根据语境并结合常识可知,画线词所在句表示,不会像搭乘廉价航班那样,在某个奇怪的时间出现在机场。故
31、B项正确。7答案与解析:C考查理解具体信息的能力。根据第五段中的“too”可知,上段的“flight shaming”和本段的“The COVID19 pandemic”促成了欧洲夜火车的复苏;再结合第六段中“Europes geography also helps the argument for night trains”可知,欧洲的地理条件也促成了欧洲夜火车的复苏。故C项正确。8答案与解析:B考查理解文章主旨要义的能力。文章第一段描述了乘坐欧洲夜火车的体验;第二段讲述欧洲的很多夜火车线路在过去十年期间被中断,最近又复苏起来;下面四段讲述欧洲夜火车带来的舒适感及促成欧洲夜火车复苏的三种因素
32、。故本文可用“欧洲夜火车是怎样从萧条走向复苏的”作标题。故B项正确。.七选五语篇类型:说明文主题语境:人与社会园艺种植蔬菜和水果【语篇解读】本文主要讲述了用小容器种植蔬菜和水果的方法以及一些注意事项。1答案与解析:G考查上下文衔接。空前讲到了“当做园艺工作时,你会得到阳光、新鲜的空气和锻炼”,所以此空讲到的应是园艺的其他好处。故G项“做园艺还可以为你的家人提供健康的水果和蔬菜”符合语境。2答案与解析:B考查上下文衔接。根据下文的举例“土豆和胡萝卜不适合在容器里种植,因为它们需要深厚的土壤才能长好”可知,B项“避免需要深厚土壤的植物”符合语境。3答案与解析:C考查段落主旨句。根据空后一句讲到的“
33、这可以节省空间,而且一些植物和其他植物成对时可以长得更好”可知,C项“在同一个容器里种不同的植物”适合作本段的主旨句。4答案与解析:F考查总结句。本段的主旨句为“保护植物免受风吹”,空前一句讲到了“为你的花园选择一个有庇护所的地方或者你自己做一个防风设施”。故F项“把植物聚集在一起也可以保护你的植物免受风吹”符合语境。5答案与解析:E考查上下文衔接。空前说到了浇水的最好时间是早上,如果不行就下午晚些时候或晚上早些时候,空后一句讲到了“水可能会干得太快,叶子上的水滴可能会灼伤植物”。故E项“尽量不要在一天中最热的时候给植物浇水”符合语境。.语法填空语篇类型:说明文主题语境:人与社会社会文化波哥大
34、的自行车文化【语篇解读】波哥大以“拥有最糟糕的交通状况”而名声不好,与此同时,它又被认为是可持续性城市交通的典范,其原因就在于这个城市的自行车文化。为了鼓励市民使用自行车,波哥大发起了“La Ciclova”运动,希望通过这项运动促进市民长期的行为改变。为此,政府也推出了针对自行车骑行者的诸如减税、降低医疗费用等相应政策,并积极地实行保障措施。1答案与解析:worst考查形容词的最高级。分析句子结构可知,此处应该使用形容词的最高级,即“拥有世界上最糟糕的交通状况”。2答案与解析:is considered考查语态。分析句子结构可知,此处应使用被动语态形式,即“这个城市的骑行设施被认为是世界上可
35、持续性城市交通的典范”;又因为文章以介绍为目的,且主语为its cycling infrastructure,因此填is considered。3答案与解析:encouraging考查非谓语动词。分析句子结构可知,此处应使用非谓语形式,又因为movement与encourage是逻辑上的主谓关系,所以用现在分词充当结果状语。4答案与解析:a考查冠词。分析句子结构可知,此处指“一个当地的骑自行车活动支持者”,表示泛指,因此需要使用不定冠词,又因为local以辅音音素开头,所以用a。5答案与解析:popularity考查词形转换。分析句子结构可知,此处应使用名词充当regained的宾语。6答案与
36、解析:in考查介词。分析句子结构可知,此处考查介词的用法,in the hope of “抱着的希望”。7答案与解析:dramatically考查副词。分析句子结构可知,此处需用副词修饰句中的动词change。8答案与解析:comes考查倒装句。分析句子结构可知此句为倒装句,又因为此句的主语为the question,且此处描述的是客观情况,故应该使用第三人称单数形式。9答案与解析:to improve考查不定式。分析句子结构可知,此处应该使用不定式充当need的宾语,意为“当地政府机构需要改善自行车道路网”。10答案与解析:which/that考查定语从句。分析句子结构并结合句意可知,此处为限制性定语从句,其先行词为policies,指物,且关系代词在从句中充当主语。故填which/that。